Beginnen met beleggen

door | 25 okt, 2022

Beginnen met Beleggen

Beginnen met beleggen

Alle benodigde informatie voor het beginnen met beleggen, om vervolgens direct aan de slag te kunnen gaan. Het ultieme stappenplan beleggen voor beginners.

Als je als beginnende belegger wilt beleggen, moet je opzoek naar online brokers. Maar dat is niet het enige en ook zeker niet het eerste wat beginnende beleggers moeten doen.

In dit artikel geef ik je alle informatie die jij moet weten, voordat je gaat beginnen met beleggen.

De ultieme handleiding beleggen voor beginners: we bespreken onder andere, waarom je überhaupt zou beleggen, hoe je het beste kunt beginnen met beleggen, hoe je het beste kunt beleggen, wat je als beginner moet weten over investeren, wat je moet weten over beleggen op de beurs, wat de beste boeken over beleggen en financiën zijn en welke platformen geschikt zijn voor beginners.

Waarom zou je beleggen

Laten we beginnen met de vraag die het makkelijkst is om te beantwoorden, waarom zou je beleggen?

Beleggen is leuk, leerzaam en kan lonend zijn. De spaarrentes zijn laag en de inflatie is hoog, dit betekent dat de waarde van je geld op een spaarrekening, verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Momenteel is er een inflatie van 14,5% in september in Nederland. Dit houdt in dat alles, gemiddeld genomen 14,5% duurder is dan een jaar geleden. Had jij vorig jaar € 10.000,- op je spaarrekening staan? Dan is dat nu eigenlijk nog maar € 8.550,- waard.

Je kan het ook anders bekijken, een auto waar je vorig jaar € 10.000 voor moest neerleggen, kost je dit jaar € 11.450,-.

Sommige producten stijgen meer in prijs dan andere producten, dit merk je waarschijnlijk wekelijks wanneer je aan de pomp staat of wanneer je je boodschappen moet afrekenen.

Sommige producten stijgen meer in prijs dan andere, dit is onder andere afhankelijk van de prijskracht van een bedrijf en industrie waarin het bedrijf zich bevindt. Dit leggen we verder uit in beter beleggen tijdens inflatie.

Maar we dwalen af! De vraag was: waarom zou je beleggen?

Met beleggen kan je investeren in verschillende assets, zoals aandelen of ETF’s. Assets zijn waardevast of kunnen zelfs in waarde stijgen. In plaats van dat je geld minder waard wordt, probeer je met beleggen je geld meer waard te laten worden.

Bekijk wat beleggen jou kan opleveren op de lange termijn met behulp van de compound interest calculator.

Let op: beleggen brengt natuurlijk ook risico met zich mee; het is niet vanzelfsprekend dat alle beleggingen meer waard worden, of hun waarde behouden. Zo kunnen bijvoorbeeld aandelen ook verwateren doordat een bedrijf meer aandelen uitgeeft. Niet elke belegging heeft even veel risico, lees meer in beleggen zonder risico.

Hoe kun je het best beginnen met beleggen

Voordat je gaat beleggen is het verstandig om in je oren te knopen, dat beleggen als het lopen van een marathon is.

En net zoals bij het lopen van een marathon, is het belangrijk om te denken aan de hele loop. Bij beleggen is het ook belangrijk om altijd aan het langere termijn te denken. Als je dit begrijpt, kan je namelijk zonder emoties beslissingen maken op de beurs, wat gegarandeerd meer rendement oplevert, dan wanneer jij vanuit emoties beslissingen gaat maken op de beurs.

Als je dit begrijp, kan je het beste op zoek gaan naar een online broker of zelfs online brokers met lage tarieven. Lage tarieven zijn belangrijk, want geld beleggen in aandelen of zelfs geld beleggen in vastgoed, kost namelijk ook geld.

Door je vooraf te informeren over brokers en deze uit te proberen of te vergelijken, zorg je dat je zo min mogelijk transactiekosten maakt. Zo kan je een hoog rendement behalen met beleggen, minder kosten, lijdt namelijk toch meer rendement. Ga daarom niet bij een dure vermogensbeheerder of een bank beleggen, die veelte hoge kosten rekent.

Wat verder handig kan zijn, is om alvast te bedenken wat je wilt kopen of waar je eigenlijk in wilt beleggen.

Blogs over personal finance en websites over beleggen, zoals deze, kunnen je helpen bij het maken van een beleggingsplan. Ook kunnen ze jou helpen bij het kiezen van de beste dividendaandelen of kunnen ze voor jou duidelijk maken dat beleggen in een wijd gespreide ETF zoals de VWRL of de VUSA meer iets voor jou is.

Hoe kun je het best beleggen?

Het kiezen van de vorm waarin je wilt gaan beleggen is erg belangrijk. Je kan ervoor kiezen om zelf te beleggen (execution-only) of om geld te laten beleggen, dit heet ook wel beheerd beleggen. Ook kan je beleggen volgens modelportefeuilles.

Zoals al eerder aangegeven, ga alsjeblieft niet bij een dure vermogensbeheerder of bank met hoge kosten beleggen.

Dus hoe kun je het best beleggen?

Het is veel verstandiger om te kiezen voor een broker (een beleggingsinstelling die zich richt op enkel beleggen en daarom veel minder kosten heeft) of een beleggingsinstelling die zich enkel richt op beleggen in beleggingsfondsen of indexbeleggen en deze aanbiedt tegen lage kosten.

Aan het einde van dit artikel geven we voor beide mogelijkheden, de beste keuzes voor beginners.

Wat moet ik als beginner weten over investeren?

Als beginner moet je dus weten dat beleggen en investeren een marathon is én geen sprint.

Hiernaast moet je weten dat beleggen of investeren geen traden is. Traden is iets heel anders dan beleggen, met traden ga je voor snelle winst, wat de meeste beginnende traders, vaak snel en veel verlies oplevert.

Ga dus alsjeblieft niet direct aan de slag met traden terwijl je de basisprincipes van beleggen en investeren nog niet begrijpt. Je kan altijd nog gaan traden wanneer je gewent bent aan de door jouw gekozen broker en het type orders et cetera.

Ben jij al ervaren en wil je gaan traden? TradingView is de meest gebruikte tool van traders.

Beginnen met beleggen het ultieme stappenplan

Wat moet ik weten als ik op de beurs ga beleggen?

Wat moet ik weten als ik op de beurs ga beleggen? Een goede vraag, laten we beginnen met het meest voor de hand liggende:

Je kunt een deel van je inleg verliezen met beleggen. Zonder risico, is er namelijk geen kans op rendement. Risico en rendement gaan vaak hand in hand, assets met minder risico, leveren vaak maar weinig rendement op.

Daarentegen kunnen assets met veel risico, ook veel rendement opleveren. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Vraag dat maar aan een iemand die in 2021 is begonnen met beleggen in cryptovaluta en op dit moment nog flink in de min staat.

Wanneer je nog jong bent, kan je risicovoller beleggen dan wanneer je al oud bent en je beleggingshorizon dichterbij komt (de periode waarin je beschikbare vermogen belegd kan worden en niet gebruikt hoeft te worden voor andere zaken).

Hiermee wil ik niet zeggen dat je als je jong bent, in risicovolle assets moet gaan beleggen. Maar met een gedeelte van je vermogen, mag je best wat meer risico lopen door bijvoorbeeld in aandelen of zelfs cryptovaluta te beleggen.

Ook bij aandelen heb je verschillende soorten, zo heb je groeiaandelen en waarde-aandelen. De één brengt meer risico met zich mee dan de ander. Het belangrijkste is om een goede mix te vinden, waarbij jij je prettig voelt. Misschien hou jij wel van risico en kan je eventuele verliezen incasseren of is even in de min staan geen probleem ,omdat je het geld op het korte termijn toch niet nodig hebt. Als je kiest voor uitsluitend waarde-aandelen en leven van dividend, dan is daar ook niks mis mee.

Aandelen analyseren als een baas? Simply WallSt is één van de beste of misschien wel de beste website voor unieke inzichten over aandelen en sectoren.

Wat zijn de beste boeken over beleggen en financiën?

Het is verstandig om voordat je begint, of als je net bent begonnen, wat boeken te lezen over beleggen en over financiën. Je kan veel leren van bijvoorbeeld Warren Buffett en Benjamin Graham. Dit zijn beide ervaren beleggers en hebben enorm veel rendement behaald in hun leven, door te beleggen.

Zowel Warren Buffett als zijn leermeester Benjamin Graham werden namelijk miljardair door te beleggen, door vanaf jongs af aan te investeren in bedrijven, de winsten die ze hieruit ontvingen weer te herinvesteren en dat keer op keer.

Dit proces noemen we ook wel compounden.

Om je verder op weg te helpen, kan je op deze website een top 10 beste boeken over beleggen en financiën vinden. Deze is zorgvuldig samengesteld door mij en andere beleggers, die al even beleggen. In de meeste boeken vind je veel informatie omtrent beginnen met beleggen.

De boeken die als eerst staan uitgelicht, zijn wat mij betreft het meest interessant en hebben mij vroeger enorm veel geleerd! Maar er zijn zoveel goede boeken, dat er op de pagina per categorie een paar van de beste boeken staan over dat specifieke onderwerp!

Wat is het beste platform om te gaan beginnen met beleggen?

Je kan aandelen kopen bij veel verschillende brokers. Zoals al gezegd, is beleggen via een broker eigenlijk altijd een stuk goedkoper dan beleggen bij de bank, omdat brokers zich enkel richten op beleggen.

Dus wat is het beste platform om te gaan beginnen met beleggen?

Afhankelijk van waarin je wilt beleggen, heb je verschillende keuzes.

Om op de beurs in aandelen en ETF’s beginnen te beleggen, is de beste broker wat mij betreft DEGIRO. Voor beginnende beleggers kan BUX Zero echter een betere keuze zijn, omdat kopen en verkopen hier net iets simpeler is, ook krijg je wat minder informatie over je heen, wat wel fijn is als je pas gaat beginnen met beleggen.

Bekijk de uitgebreide DEGIRO review of lees de BUX Zero review.

Als je niet zelf wilt kiezen waarin je belegt, kan je ook je geld laten beleggen.

Dit kan bijvoorbeeld bij Brand New Day of InDelta. Beide partijen maken het jou makkelijk om te beleggen, omdat je geheel automatisch en periodiek kan beleggen in fondsen en dat tegen lage kosten.

Er staat zowel een Brand New Day review en een artikel over indexbeleggen bij InDelta online!

Je kan echter ook in andere dingen beleggen dan in aandelen of ETF’s, bijvoorbeeld in cryptovaluta of vastgoed.

Wil je liever beginnen met beleggen in cryptovaluta? Dan is Nederlands cryptoplatform Bitvavo veruit de goedkoopste en beste keuze. Tijdelijk kan je ook nog eens de eerste €1000 gratis handelen met unieke code: E30FA1978A – of klik op onderstaande afbeelding.

Beginnen met beleggen in cryptovaluta Bitvavo

Investeren in vastgoed is een wat ingewikkelder onderwerp, hiervoor zijn namelijk erg veel mogelijkheden, met alle hun eigen voor- en nadelen. Er staat een uitgebreid artikel online over investeren in vastgoed met weinig geld en een uitgebreid artikel over beleggen in REITS, mocht je dit interessant vinden!

Beginnen met beleggen conclusie

Dit was het artikel over beginnen met beleggen. Of je nu jong of al wat ouder bent; beginnen met beleggen is altijd slim, mits je een lange beleggingshorizon hebt en een financiële buffer op je spaarrekening(en).

Ken jij iemand die teveel spaargeld heeft en zijn of haar geld niet aan het werk zet? Je mag het artikel altijd met andere delen, sterker nog, dat waardeer ik enorm!

Veelgestelde vragen

Waarom zou je beleggen?

Beleggen is leuk, leerzaam en kan lonend zijn. De spaarrentes zijn laag en de inflatie is hoog, dit betekent dat de waarde van je geld op een spaarrekening, verdwijnt als sneeuw voor de zon. Door te beleggen kan je geld meer waard worden en je vermogen groeien.

Hoe kun je het best beleggen?

Er zijn verschillende vormen om te beleggen. Je kan ervoor kiezen om zelf te beleggen (execution-only) of om geld te laten beleggen, dit heet ook wel beheerd beleggen. Het is verstandig om te kiezen voor een beleggingsinstelling die zich richt op enkel beleggen en daarom minder kosten heeft.

Wat zijn de beste boeken over beleggen en financiën?

Om je verder op weg te helpen, kan je op deze website een top 10 beste boeken over beleggen en financiën vinden. Deze is zorgvuldig samengesteld door mij en andere beleggers, die al even beleggen. In de meeste boeken vind je veel informatie omtrent beginnen met beleggen.

Wat is het beste platform om te gaan beginnen met beleggen?

Beleggen via een broker is eigenlijk altijd een stuk goedkoper dan beleggen bij de bank, omdat brokers zich enkel richten op beleggen. Afhankelijk van waarin je wilt beleggen, heb je verschillende keuzes. De beste hebben we voor je gevonden.

4.6/5 - (10 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.