DEGIRO Kernselectie

door | 10 jan, 2023

DEGIRO Kernselectie

DEGIRO Kernselectie

Als je binnen Nederland gaat Googelen naar informatie over beleggen, dan is de kans groot dat je al snel tegen onze favoriete broker en de DEGIRO Kernselectie aan loopt. DEGIRO is een online platform voor beleggers.

DEGIRO heeft een lijst samengesteld met ETF’s (Exchange Traded Funds). Onder bepaalde voorwaarden kun je deze ETF’s kopen voor slechts één euro transactiekosten. Dit is aantrekkelijk omdat je op deze manier goedkoper kunt handelen en onder de streep meer rendement over kunt houden. Het is dus handig om je goed in te lezen over de mogelijkheden die de DEGIRO Kernselectie jou kan bieden. Meer weten over de Kernselectie? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Kernselectie van DEGIRO.

Wat is DEGIRO?

Voordat we gaan kijken naar de Kernselectie van DEGIRO, is het handig om eerst te begrijpen wat DEGIRO precies is. DEGIRO is een Nederlands platform voor beleggers. De lage tarieven van DEGIRO maken het voor veel beleggers een aantrekkelijke en toegankelijk platform om op te beleggen. In 2013 is DEGIRO live gegaan in Nederland en ondertussen kunnen 18 Europese landen gebruik maken van het platform DEGIRO. Daarnaast biedt DEGIRO een uitgebreide selectie aan verschillende aandelen, ETF’s, opties et cetera.

Wat is de DEGIRO Kernselectie?

De Kernselectie van DEGIRO is een selectie van populaire ETF’s. De selectie wordt gemaakt op basis van de populariteit van ETF’s bij DEGIRO klanten en bestaat uit 200 ETF’s. Deze ETF’s kun je onder bepaalde voorwaarden voor slechts één euro transactiekosten kopen. Omdat transactiekosten wegnemen van je uiteindelijke rendement, is het dus slim om goed te kijken naar de DEGIRO Kernselectie.

Waar vind ik de Kernselectie van DEGIRO?

Je kunt de actuele Kernselectie gemakkelijk terugvinden in de DEGIRO app, natuurlijk ook via de desktopversie. De lijst wordt zo nu en dan geüpdatet. Je kunt via de app van DEGIRO ook aan de hand van filters zoeken naar ETF’s waar je meer onderzoek naar wilt doen en je kunt zo gemakkelijk controleren of je gekozen ETF tot de Kernselectie behoort.

Kies in de app voor producten, Trackers (ETF’s) en zet dan eerst het Tarief type op Trackers (Gratis), als je dan gaat zoeken krijg je alleen ETF’s te zien binnen de kernselectie van DEGIRO.

DEGIRO Kernselectie ETF's

DEGIRO Kernselectie gratis

ETF’s uit de DEGIRO Kernselectie kun je dus onder voorwaarden zonder transactiekosten kopen of verkopen. Naast de transactiekosten zijn er nog wel andere kosten verbonden aan het handelen op de beurs met DEGIRO. Zo zijn er nog de handelingskosten, fondskosten en de beurskosten waar je rekening mee moet houden als je een ETF selecteert voor je portefeuille.

Handelingskosten zijn de kosten van één euro die je sinds 15 mei 2023 moet betalen, ook op ETF’s uit de kernselectie. De handelingskosten zijn helaas kosten die je niet kan omzeilen. Wel kan je er zo min mogelijk aan betalen. Bijvoorbeeld door slim te beleggen met behulp van de DEGIRO Kernselectie.

Fondskosten zijn kosten die je maakt als je ETF’s wilt houden. De kosten gaan naar het beheer van de fondsen. Dit is een percentage van de waarde van de ETF’s die je in je portefeuille hebt. Hoeveel je voor een ETF moet betalen, vind je ook terug in de lijst van de Kernselectie op de website van DEGIRO.

Beurskosten betaal je om aangesloten te zijn bij een beurs. Zo heb je bijvoorbeeld de New York Stock Exchange (NYSE), de Amsterdamse Euronext (AEX) en nog veel meer beurzen waarop je kunt handelen. De beurskosten betaal je jaarlijks. Hoe meer beurzen je bij aansluit, hoe meer je ook moet betalen, let dus goed op dat je niet op teveel beurzen assets aanhoudt. Wel is het slim om een goede spreiding in je portefeuille te nemen en dus niet voor maar een beurs te kiezen.

Hoe werkt de Kernselectie van DEGIRO?

Heb je een ETF uitgezocht? Dan is het belangrijk om te begrijpen hoe de Kernselectie van DEGIRO precies werkt. Je kunt namelijk niet oneindig handelen tegen lage transactiekosten, hier zijn wel regels voor. Elke maand mag je van DEGIRO per ETF de eerste transactie voor slechts één euro transactiekosten doen. Dit kan een koop of verkoop zijn. Je mag dus wel meerdere verschillende ETF’s kopen of verkopen per maand.

60b4f8926d094005553951

DEGIRO Kernselectie voorwaarden

Daarnaast kan jou tweede transactie per ETF ook gedaan worden voor slechts één euro transactiekosten. Hier zitten voorwaarden aan verbonden. Allereerst moet de ISIN code precies hetzelfde zijn als de eerste transactie én moet de transactie in dezelfde richting worden gedaan. Het je dus als eerste transactie een koop gedaan, dan moet de tweede ook een koop zijn om geen transactiekosten te hebben. Daarnaast moet de waarde van de tweede transactie minimaal 1000 euro of dollar zijn.

Vind je dat iets teveel? Koop dan om de maand die ETF aan, dan betaal je voor slechts één euro transactiekosten.

Top 8 Beste ETF DEGIRO Kernselectie - overzicht

Let op: kosten: nee is sinds 15 mei 2023 kosten van slechts één euro.

De tweede (en derde, en vierde enzovoort) transactie kan dus ook voor slechts één euro transactiekosten worden gedaan zolang het maar dezelfde richting op gaat als je eerste transactie en zo lang die transactiewaarden maar minimaal 1000 euro of dollar zijn. Zodra een van de voorwaarden wordt verbroken, moet je de rest van de maand wel transactiekosten betalen.

Wat levert DEGIRO’s Kernselectie je dan eigenlijk op?

Je bespaart dus transactiekosten op je aan- of verkoop van ETF’s met de DEGIRO Kernselectie. Deze kosten bedragen normaal gesproken bij een Amerikaanse beurs vaak €0,50 en op de Europese beurzen ongeveer €2 – €4. Voor het rekengemak gaan we uit van gemiddeld €2 per transactie die je maakt. De meeste beleggers leggen periodiek een bedrag in, dit heet Dollar Cost Averaging (DCA).

Koop je maandelijks één ETF met €2 transactiekosten, dan ben je per jaar dus €24 kwijt. Ga je hier 40 jaar mee door, dan ben je dus aan transactiekosten €960 kwijt. Maar, had je dit door de jaren heen belegd in ETF’s, in plaats van betaald aan transactiekosten, dan kan het verschil uiteindelijk oplopen tot wel tienduizenden euro’s. Minder kosten is meer rendement!

Welke ETF’s zitten in de Kernselectie?

De Kernselectie van DEGIRO bevat dus veel populaire ETF’s. In de Kernselectie vind je onder andere ETF’s van Vanguard, iShares, Lyxor en nog veel meer. Dit zijn allemaal vermogensbeheerders die er voor zorgen dat jij met één aankoop een mooi gespreid pakket aan aandelen kunt kopen. Deze ETF’s kunnen verschillende groepen van bedrijven bevatten.

Zo heb je bijvoorbeeld de Vanguard S&P 500, dit zijn 500 grote bedrijven in de VS, of kun je bijvoorbeeld kiezen voor iShares Global Clean Energy ETF, een ETF die bedrijven bevat die zich bezig houden met schone energie. Daarnaast kun je kiezen voor een wereldwijd gespreide ETF zoals de VWRL ETF of bijvoorbeeld ETF’s met grote bedrijven in de medische sector, technische sector of voor een ETF met de grootste bedrijven van een bepaald land.

Je kunt voor vrijwel elke sector, elk land of elke beurs een ETF vinden die aansluit op je wensen. Raadpleeg verschillende bronnen om hier uiteindelijk een keuze in te maken. Wij hebben eerder een selectie met de top 8 van de beste ETF’s gemaakt uit DEGIRO’s Kernselectie.

Waar moet je op letten bij de DEGIRO Kernselectie ETF?

ETF’s lijken allemaal op elkaar en sommigen horen wel bij de Kernselectie en anderen weer niet. Dus waar moet je op letten als je een transactie wilt gaan doen?

Je controleert dan elke keer de ISIN code en de beurs waarop de ETF wordt verhandeld. Deze moeten beiden overeenkomen met de ETF van DEGIRO Kernselectie. De ISIN code is de lange code van cijfers en letters die je bij elke aandeel of ETF ziet staan. De beurs wordt aangegeven met een aantal hoofdletters en staat bij DEGIRO als eerste onder de volledige naam van de ETF.

Weet je niet zeker of je transactiekosten moet betalen? Je kunt dit altijd terug zien voordat je een koop of verkoop plaatst. Er zal een kopje verschijnen met ‘geschatte DEGIRO kosten’. Staat dat er in combinatie met een bedrag? Dan moet je dus wel transactiekosten betalen. Check dit dus altijd voordat je de transactie goedkeurt.

Welke aandelen zitten in de Kernselectie?

Er zitten geen losse aandelen in de DEGIRO Kernselectie. Een ETF bevat fractionele aandelen van verschillende bedrijven. Je belegt dus met een ETF wel in aandelen, maar zeer gespreid. Bovendien is de prijs van een ETF vaak lager dan die van een aandeel van een groot bedrijf en vermindert een goede spreiding in je portefeuille het risico op een groot verlies.

Als een bedrijf het niet goed doet, vangen de andere bedrijven in een ETF dit verlies meestal goed op. Dit betekent niet dat er helemaal geen risico is, bij elke belegging loop je een risico om (een deel van) je geld te kunnen verliezen. Doe daarom altijd goed onderzoek voordat je aan beleggen begint!

Voor wie is DEGIRO’s Kernselectie?

De Kernselectie van DEGIRO is voor veel mensen een interessante lijst. Zoals ik al eerder benoemde, nemen transactiekosten een deel van je rendement weg. Door DEGIRO’s Kernselectie slim te gebruiken, kun je je rendement dus verhogen. Beleg je nog met lagere bedragen, dan is het prettig om zo min mogelijk aan transactiekosten kwijt te zijn.

Beleggen in ETF’s wordt meestal gedaan om voor de lange termijn vermogen op te bouwen, de ETF’s worden door beleggers lang vastgehouden. Omdat je in veel verschillende bedrijven belegt, is het risico op een verlies kleiner. Daar tegenover staat ook dat het risico op een grote winst op korte termijn ook niet hoog is. Door te beleggen in ETF’s zal je na tientallen jaren pas grote verschillen gaan zien. Dat komt door het compound-effect.

Wil je voordelig en voorzichtig beginnen met beleggen? Dan kun je dus beginnen met de ETF’s uit de Kernselectie van DEGIRO en zo rustig beginnen in de wereld van beleggen. Ben je op zoek naar een beleggingsstrategie voor de lange termijn om bijvoorbeeld een pensioen op te bouwen of te sparen voor wanneer je kinderen groot zijn? Dan zijn de ETF’s uit de Kernselectie van DEGIRO ook een goede optie om te overwegen. Pensioenbeleggen gaat wel via een speciale pensioenrekening bij DEGIRO.

Beleggen in DEGIRO Kernselectie ETF’s

Zelf maak ik graag gebruik van de DEGIRO Kernselectie en beleg ik maandelijks geld in verschillende ETF’s. Hierbij kies ik voor zowel wereldspreiding als voor verschillende sectoren. Je kunt met de Kernselectie veel verschillende kanten op. Wees daarom verstandig en weeg verschillende ETF’s tegen elkaar af om zo een slimme keuze te maken.

Wat zijn jouw favoriete ETF’s uit DEGIRO Kernselectie? Laat het weten in de comments!

Veelgestelde vragen

Wat is DEGIRO Kernselectie?

De kernselectie van DEGIRO is een selectie van ETF’s (Exchange Traded Funds). Onder bepaalde voorwaarden kun je deze ETF’s eenmalig per kalendermaand voor slechts één euro aan transactiekosten kopen.

Hoe werkt de DEGIRO Kernselectie?

Je kan maandelijks of om de maand bijna gratis ETF’s aanschaffen uit de kernselectie. Wil jij minder dan € 1000 per transactie beleggen in ETF’s uit DEGIRO kernselectie? Koop deze ETF’s dan om de maand! Op deze manier betaal je geen extra transactiekosten.

Hoe koop ik DEGIRO Kernselectie ETF’s?

Je kunt een aankooporder plaatsen als je een account hebt bij DEGIRO.

4.7/5 - (16 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

4 Reacties

 1. Yannick S.

  Overzichtelijk artikel. Heb recent samen met mijn vader besloten een Degiro account geopend onder andere door jouw artikels te lezen.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Leuk om te horen en dankjewel!

   Antwoord
 2. Vincent Caspers

  Ik kan de kernselectie van degiro erg aanraden, verlaagd de drempel om elke maand in te leggen!

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Precies! Houdt het mooi goedkoop.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.