VWRL ETF – ETF met de beste spreiding

door | 31 jan, 2022

VWRL ETF met de beste spreiding 3

VWRL ETF – de ETF met de beste spreiding

De VWRL ETF is ideaal voor beleggers die een goed rendement en dividend willen en tegelijk weinig risico willen lopen. Met de Vanguard All World ETF kan je eenvoudig gespreid beleggen in bedrijven uit verschillende sectoren, landen en marktkapitalisaties. Ontdek hier alle voordelen van de VWRL ETF de ETF met de beste spreiding!

Beleggen zonder urenlang bezig te zijn met het bestuderen van jaarverslagen. En dan ook nog eens een mooi rendement genereren zonder onnodig veel risico te lopen. Dit is mogelijk door te beleggen in een All-World ETF. Via een All-World ETF koop je als belegger in één transactie meteen duizenden aandelen verspreid over de hele wereld. Je vermogen is hierdoor enorm goed gespreid wat ervoor zorgt dat je geen onnodig risico loopt.

Laatste update: 2 augustus 2023 – Interactieve grafiek toegevoegd en content geüpdatet!

Vanguard All World ETF

Eenvoudig gespreid beleggen via de VWRL ETF kan je een heerlijk gevoel van rust geven en een hoop hoofdpijn besparen, omdat je je niet meer hoeft te verdiepen in die pittige, theoretische jaarverslagen. Eén van de bekendste All-World ETF’s is VWRL: Vanguard FTSE All-World.

In dit artikel bespreken we onder andere het historische rendement van VWRL, welk rendement je mag verwachten van deze ETF, welke aandelen deel uitmaken van de ETF en al het andere dat jij moet weten met betrekking tot de Vanguard All World ETF.

Wat is VWRL nou eigenlijk?

VWRL is een ETF. Als je al bekend bent met de term ETF en de betekenis hiervan, dan kun je dit gedeelte gerust overslaan. Een ETF is een financieel product dat beleggers in staat stelt om in eerste instantie een index te kopen. Je kunt het zien als een soort beleggingsfonds waarin allerlei aandelen zijn opgenomen die je via één transactie kunt kopen. Eén bekende ETF is VUSA. Deze ETF volgt de Amerikaanse S&P 500 index. Wanneer je de VUSA ETF aanschaft, ontvang je dus eigenlijk een mandje vol met vijfhonderd aandelen in één enkele transactie.

Door middel van ETF’s verkrijg je als belegger kortom een enorme spreiding en groeit je portefeuille mee met het gemiddelde van de markt. Je kunt dus uitgaan van een degelijk rendement zonder al het harde werk. Verder zijn ETF’s volledig transparant en genieten veel ETF’s die een index tracken van zeer lage kosten. Zoals al gezegd is VWRL een ETF die wordt aangeboden door Vanguard. VWRL werd in 2012 opgericht en is te vinden op de Euronext Amsterdam. VWRL behoort overigens tot de kernselectie van DEGIRO, waardoor DEGIRO-gebruikers maandelijks eenmaal in VWRL kunnen handelen zonder transactiekosten te betalen.

Koers VWRL ETF

Rendement VWRL ETF

Omdat VWRL pas in mei 2012 is opgericht, is er weinig data van deze ETF beschikbaar. De jaren vanaf 2012 waren, naast de coronacrash, extreem goede jaren voor de beurs. We kunnen daarentegen wel de benchmark (index) van VWRL gebruiken, namelijk de FTSE All World Index. Sinds 1999 heeft de FTSE All World Index een jaarlijks rendement van gemiddeld 6,8% behaald. Dit is in lijn met het lange termijn gemiddelde van de wereldeconomie.

Vanaf haar oprichting heeft VWRL een rendement van gemiddeld 12,13% per jaar behaald. Dit ligt ruim boven het gemiddelde van de index, maar dat heeft voornamelijk te maken met de enorme bull market van deze periode. Staar je dus niet blind op dit gemiddelde, maar houd rekening met het gemiddelde van circa 7%.

Als belegger in VWRL betaal je een vergoeding aan Vanguard voor het onderhouden van de ETF. De lopende kosten (TER) van deze ETF zijn 0.22% per jaar. Deze kosten worden verwerkt in de koers en worden daarom niet van je rekening afgetrokken. Een TER van 0.22% ligt onder de gemiddelde lopende kosten, maar wel boven het gemiddelde van passief beheerde ETF’s. Zo brengt VanEck slechts 0.20% in rekening voor haar All-World ETF en betaal je voor een Vanguard S&P 500 Index ETF slechts 0.07% aan lopende kosten. Bovendien krijg je als belegger ook nog te maken met transactiekosten bij aanschaf.

Zoals al benoemd biedt DEGIRO de mogelijkheid aan om eens per maand gratis te handelen in VWRL. Wanneer je deze kosten (de lopende- en transactiekosten) aftrekt van het gemiddeld behaalde rendement (trackrecord) van VWRL, dan kom je uit op het nettorendement. Oftewel het daadwerkelijk behaalde rendement. Hieronder is het bruto-rendement (inclusief de lopende kosten) van VWRL per jaar te zien.

201322,80%
201419,29%
20158,43%
201611,23%
20178,94%
2018-5,34%
201929,01%
20206,17%
202128,21%
GEMIDDELD PER JAAR (2013-2021)12,13%
GEMIDDELDE ALL-WORLD INDEX (2013-2021)6,8%

VWRL ETF - ETF met de beste spreiding

Dividend VWRL ETF

Op het moment van schrijven keert VWRL ongeveer 2,00% aan dividend uit. Het dividend wordt eens per kwartaal uitgekeerd: in maart, juni, september en december. Als belegger heb je overigens wel last van een dividendlek, ondanks dat de ETF genoteerd is aan de Amsterdamse beurs. Tegen de huidige koers van bijna €100,- ontvang je dus ongeveer €2 per jaar per VWRL ETF in jouw bezit!

Het dividend wordt betaald op basis van het dividend dat wordt uitgekeerd door de bedrijven in de ETF. Wanneer het economisch gezien voor veel bedrijven een slecht jaar is geweest, is de kans aanwezig dat er in het dividend wordt gesneden. Dit was het geval in 2020 – na de coronacrash in maart. Op dat moment kan je dus ook via de VWRL ETF iets minder dan het percentage van 2% dividend dat je gewend bent ontvangen.

Liever geen dividenduitkeringen? Je kan ook kiezen voor een accumulerende ETF. Lees meer over VWRL VS VWCE.

Waarin beleg je via VWRL?

Beleggen brengt vanzelfsprekend risico’s met zich mee. Om deze risico’s te verkleinen, is het verstandig om het risico te verspreiden over verschillende landen, sectoren en bedrijven. Wat spreiding betreft, is er geen betere ETF te vinden dan de VWRL, deze ETF steekt er met kop en schouder bovenuit.

Momenteel telt VWRL ruim 3.700 verschillende bedrijven verspreid over de hele wereld. Wanneer een aantal van deze bedrijven failliet gaat, heeft dit slechts een klein effect op het totale rendement. Hierdoor hoef je je als belegger weinig zorgen te maken over zulke scenario’s. Dit in tegenstelling tot beleggers die een zeer geconcentreerde portefeuille aanhouden.

Liever in individuele aandelen beleggen? Simply WallSt is de must-have voor de individuele aandelenbelegger.

VWRL ETF

Vanguard All World ETF bedrijven

De bedrijven die de zwaarste weging hebben in VWRL de ETF met de beste spreiding zijn te vinden in de onderstaande tabel:

BedrijfAandeel in VWRL
Apple4,15%
Microsoft3,35%
Amazon1,96%
Alphabet (Google)1,66%
Tesla1,21%
United Health Group0,82%
Berkshire Hathaway0,82%
Johnson & Johnson0,71%
Exxon Mobil Corp0,68%
Taiwan Semiconductor Manufacturing0,64%

Deze tien grootste posities in VWRL zijn samen goed voor 16% van de totale ETF. Dit is best hoog en doet afbreuk aan de – op het eerste oog – mooie spreiding van VWRL. De meeste van de grote bedrijven houden zich vooral bezig met Tech, waardoor het net lijkt alsof je in een TECH-ETF investeert, echter zal je straks zien bij de sector spreiding dat dat reuze meevalt.

Dat technologie bedrijven toch zo’n groot deel lijken te hebben in VWRL de ETF met de beste spreiding, komt vooral omdat Techbedrijven tegenwoordig erg groot en machtig zijn (omdat zij kleinere bedrijven vaak overnemen).

De ETF wordt wel twee keer per jaar geherbalanceerd, waardoor de balans nog enigszins wordt hersteld. Dit gebeurt in februari en augustus.

Geografische spreiding VWRL ETF

De VWRL kent ook geografische spreiding. De Vanguard All-World ETF belegt namelijk in tientallen landen. Hieronder is weergegeven aan welke landen VWRL het meeste blootstelling heeft.

LandAandeel in VWRL
Verenigde Staten57,75%
Japan6,17%
Verenigd Koninkrijk3,66%
China3,33%
Canada2,89%
Zwitserland2,76%
Frankrijk2,27%
Australië2,03%
India1,84%
Overig17,30%

Ook hier valt de enorme concentratie in de Verenigde Staten meteen op. Dit is echt gemakkelijk te nuanceren, omdat veel grote, Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven actief zijn in meerdere landen.

Google is bijvoorbeeld een Amerikaans bedrijf, maar het wordt over de hele wereld gebruikt. Denk hierbij ook aan bedrijven als Microsoft en Meta Platforms. Deze bedrijven hebben klanten verspreid over de hele wereld, maar staan genoteerd op de Amerikaanse beurs. Toch is het niet gek om als belegger meer blootstelling aan Emerging Markets te verlangen.

Sector verdeling VWRL ETF

Om het beeld compleet te maken kijken we tot slot nog naar de sectoren waarin je belegt als je kiest voor VWRL de ETF met de beste spreiding:

SectorAandeel in VWRL
Technologie21,38%
Financiën14,10%
Gezondheidszorg12,31%
Consumentengoederen (niet essentieel)11,33%
Industrie9,14%
Consumentengoederen (essentieel)7,47%
Telecommunicatie7,40%
Basismaterialen4,66%
Energie4,31%
Overig7,90%

De bovengenoemde percentages zijn de samenstelling van VWRL sinds 31 augustus 2022. Elk halfjaar zal de samenstelling weer iets wijzigen. Het mooie aan beleggen in ETF’s is dat je zelf weinig hoeft te doen en dat eventuele schreefgroei binnen de ETF om de zoveel tijd wordt hersteld. Je kan de gegevens altijd dubbel checken op de officiële website van Vanguard.

Via welke broker kan ik in VWRL beleggen?

VWRL is een van de populairste ETF’s en is daarom verkrijgbaar bij bijna elke broker of bank. VWRL is onderdeel van DEGIROs kernselectie, waardoor je eenmaal per maand gratis kan handelen in VWRL de ETF met de beste spreiding. Om deze reden bezit ik bij DEGIRO een positie in VWRL, sterker nog het is mijn grootste positie en deze positie bedraagt ongeveer 12% van mijn belegde portefeuille! Zie hier mijn positie:

VWRL ETF

Deze positie van 42 stuks heb ik over de jaren uitgebouwd. De ongerealiseerde W/V is te verklaren door de koerswinst van de VWRL ETF ten opzichte van mijn gemiddelde aankoopprijs. De gerealiseerde W/V is te verklaren door alle dividenduitkeringen die ik tot nu toe heb ontvangen. GAK staat voor gemiddelde aankoopprijs, bij mij is dit afgerond €91,46.

Twijfel je nog over de Vanguard All World ETF? Check dan onderstaande video en de tekst onder de video. Mocht je na dit artikel toch vragen hebben, horen we het graag. Dit mag in de reacties of via sociale media, ik zal mijn best doen als vermogensadviseur om jouw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, zonder hierbij financieel advies te geven.

Beste ETF DEGIRO

Persoonlijk vinden wij de Vanguard All World ETF één van de beste ETF bij DEGIRO. Dit is te danken aan het goed gespreide mandje van aandelen en de erg lage kosten. Dit is dan ook de reden dat ik als vermogensadviseur de VWRL ETF een mooie basis vind voor elke beleggingsportefeuille, ook bij mij is het lang mijn grootste positie geweest.

Kosten spelen een belangrijke rol in het te behalen rendement, dus zorg er altijd voor dat je grip hebt op de transactiekosten en de lopende kosten! De kosten bij de VWRL ETF zijn zoals je hebt kunnen lezen, erg laag. Vooral als je kijkt naar hoeveel spreiding je hiervoor terugkrijgt.

VWCE of VWRL ETF

Dit was het artikel over VWRL de ETF met de beste spreiding. Twijfel je tussen de VWRL en de VWCE? Misschien kan dit artikel je helpen: verschil accumulerende ETF en distribuerende ETF. Vergeet niet handmatig te compounden als je kiest voor de distribuerende ETF, anders loop je het rendement op rendement effect mis!

Voor Belgische beleggers is de VWCE ETF handiger dan de VWRL ETF, vanwege de regels omtrent de dividendbelasting in België. Als investeerder is het belangrijk om goed te kijken in welke ETF je wilt beleggen. Let hierbij altijd op het rendement, de kosten, belastingen en eventueel dividendlekkage.

VWRL ETF

IWDA VS VWRL

De IWDA ETF is een populaire ETF bij veel beleggers. Is de IWDA ETF beter dan de VWRL ETF? In welke ETF moet je beleggen? De iShares Core MSCI World UCITS ETF USD is vergelijkbaar met de VWRL en VWCE ETF. Het doel van de ETF’s is dezelfde onderliggende index zo goed mogelijk volgen. Het grote verschil is dat de IWDA ETF 0,20% aan lopende kosten heeft en het dividend automatisch herbelegd wordt.

Heb jij dus interesse om in een accumulerende ETF te beleggen die de wereldwijde markt volgt? Dan kan de IWDA ETF een uitstekende keuze zijn.

Veelgestelde vragen

Betaalt de VWRL ETF dividend uit?

Op het moment van schrijven keert VWRL ongeveer 2,00% aan dividend uit. Het dividend wordt eens per kwartaal uitgekeerd: in maart, juni, september en december. Het dividend wordt betaald op basis van het dividend dat wordt uitgekeerd door de bedrijven in de ETF.

Wat is de geografische spreiding van de VWRL ETF en VWCE ETF?

De Vanguard All-World ETF belegt in tientallen landen. Voornamelijk in bedrijven in de Verenigde Staten, op de tweede positie staat Japan, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk.

In welke sectoren beleg je via VWRL en VWCE?

De vier grootste sectoren zijn technologie, financiën, consumptiegoederen en gezondheidszorg. Samen zijn deze vier sectoren goed voor een percentage van 59,21% van de VWRL ETF en de VWCE ETF.

Welke bedrijven zitten in de VWRL en VWCE?

De grootste posities zijn Microsoft, Apple, Alphabet (Google), Amazon, Tesla, Meta Platforms (Facebook), Nvidia, Taiwan Semiconductor Manufacturing en Berkshire Hathaway. De 10 grootste posities zijn goed voor 16% van de VWRL ETF.

VWRL of VWCE of IWDA?

Twijfel je tussen de VWRL en de VWCE of IWDA? De VWCE en IWDA ETF’s herbeleggen automatisch het dividend. Heb jij dus interesse om in een accumulerende ETF te beleggen die de wereldwijde markt volgt? Dan zijn de VWCE ETF en IWDA ETF beide uitstekende keuzes.

4.6/5 - (20 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

33 Reacties

 1. Niekbeuker

  Duidelijke informatie, zeer leerzaam en makkelijk te begrijpen voor beginners!

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Dankjewel Niek! Dat is de bedoeling!

   Antwoord
 2. Julian van Loon

  Top artikel! Erg waardevol weer !

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Goed om te horen! Dankjewel!

   Antwoord
 3. Johan Kellerman

  hi, ik doe graag mee voor het gratis aandeel van main!

  Antwoord
 4. Rick van de Ven

  Dus, hier een idee voor het volgende aandeel?
  NN Group.. Hoog dividend, need I say more 😉

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Mooi aandeel, zit ook in mijn portefeuille!

   Antwoord
 5. d_nique.m

  Als beginner hoor ja vaak dat er veel op Vanguard zitten, maar veel meer hoor je niet. Bedankt voor de info!

  Antwoord
  • Maxg3009

   ga zo door! love the content.

   Antwoord
   • dejongebelegger

    Dankjewel Max! Doen we!

    Antwoord
  • dejongebelegger

   Vaak schrijven we ook over aankopen om ze wat beter te kunnen onderbouwen en omdat dit voor ons en lezers erg leerzaam is!

   Antwoord
 6. Stefan Kuijpers

  keep up the good work

  Antwoord
  • Tom

   mooi artikel waarbij de ETF mooi wordt uitgewerkt. Dit artikel kan zeker worden gebruikt voor het zoeken naar een goede ETF.

   Antwoord
  • dejongebelegger

   Doen we! Dankjewel.

   Antwoord
 7. Mylon

  interessant artikel!

  Antwoord
  • Marieke Broekhof

   Ik vergaar veel informatie op jouw website dus ik doe graag mee!

   Antwoord
   • dejongebelegger

    Goed om te horen, dat waardeer ik!

    Antwoord
 8. Wolf Robbe

  Ik beleg enkel in deze ETF en verder in aandelen (en een minimaal percentage crypto). Wat zou jij aanraden als aandelen/ETF percentage voor een lange termijn (30 jaar)?
  @wolf_robbe

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Voor op de lange termijn kan je eventueel wat meer risico nemen en dus meer aandelen, kies vooral een percentage waar jij je prettig voelt. Persoonlijk kies ik in het begin meer voor ETF’s en bouw ik de portefeuille naarmate ik meer kennis heb uit met meer aandelen!

   Antwoord
 9. Tim Harte

  Zeer uitgebreide en duidelijke uitleg over beleggen en ETF! Ik volg je ook op instagram waar ik veel wijs ben geworden over dividend, ga zo door!

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Leuk om te horen, dankjewel!

   Antwoord
 10. Matthijs Bruintjes

  Waarom zou je liever geen dividend aandeel of etf ‘willen’?
  (Ik doe graag mee voor t gratis aandeel)

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Ga binnenkort wat schrijven over Dividend ETF’s! Voor nu kies ik vooral ETF’s als basis van de portefeuille maar heb ik daarnaast wel veel losse dividend aandelen!

   Antwoord
 11. Rick Timmer

  Aandeel MAIN capital #LieverLuiDanMoe

  Antwoord
 12. Florismeester_

  Ik zou graag willen meedoen met de win actie!

  Antwoord
 13. Sasha Klooster

  Dankzij jou begrijp ik waarin ik het beste kan investeren! Goede en duidelijke uitleg.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Dankjewel Sasha! Goed om te horen.

   Antwoord
 14. Max

  Deze website is zo handig en leerzaam. Dit zonder abonnement kosten🎁

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Dankjewel! We delen het graag met iedereen die geïnteresseerd is.

   Antwoord
 15. Feran

  Mooi artikel!

  Antwoord
 16. Carlo Tosi

  dividend aandelen altijd welkom.

  Antwoord
 17. Jimmy van Hout

  duidelijke uitleg. vraagje. is er ergens een excel lijst te vinden van de holdings die er in de etf zitten?

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hi Jimmy! Je kan gebruik maken van websites als Vanguard (de fondsaanbieder), of bijvoorbeeld Morningstar of JustETF. Gewoon de ETF opzoeken met de ticker erachter en dan krijg je deze vaak als eerste zoekresultaten in Google. (Vanguard All World VWRL in dit geval).

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.