VWRL ETF – ETF met de beste spreiding

door | 31 jan, 2022

De VWRL ETF is ideaal voor beleggers die een goed rendement, dividend en weinig risico willen. Met de Vanguard All World ETF kun je eenvoudig gespreid beleggen in bedrijven uit verschillende sectoren, landen en marktkapitalisaties. Ontdek hier alle voordelen van VWRL ETF!

VWRL ETF met de beste spreiding 3

VWRL ETF – de ETF met de beste spreiding

Beleggen zonder urenlang bezig te zijn met het bestuderen van jaarverslagen. En dan ook nog eens een mooi rendement genereren zonder onnodig veel risico te lopen. Dit is mogelijk door te beleggen in een All-World ETF. Via een All-World ETF koop je als belegger in één transactie meteen duizenden aandelen verspreid over de hele wereld. Je vermogen is hierdoor enorm goed gespreid wat ervoor zorgt dat je geen onnodig risico loopt.

Laatste update: 16-11-2022 – Top 10 bedrijven in de VWRL, geografische spreiding, dividendpercentage en sectorverdeling geüpdatet!

Vanguard All World ETF

Tevens bespaar je jezelf een hoop hoofdpijn, omdat je je niet meer hoeft te verdiepen in die pittige, theoretische jaarverslagen. Eén van de bekendste All-World ETF’s is VWRL: Vanguard FTSE All-World.

In dit artikel bespreken we onder andere het historische rendement van VWRL, welke aandelen deel uitmaken van de ETF en alle andere essentiële zaken met betrekking tot de Vanguard All World ETF.

Wat is VWRL nou eigenlijk?

VWRL is een ETF. Als je al bekend bent met de term ETF en de betekenis hiervan, dan kun je dit gedeelte gerust overslaan. Een ETF is een financieel product dat beleggers in staat stelt om in eerste instantie een index te kopen. Je kunt het zien als een soort beleggingsfonds waarin allerlei aandelen zijn opgenomen die je via één transactie kunt kopen. Eén bekende ETF is VUSA. Deze ETF volgt de Amerikaanse S&P 500 index. Wanneer je de VUSA ETF aanschaft, ontvang je dus eigenlijk vijfhonderd aandelen in één enkele transactie.

Door middel van ETF’s verkrijg je als belegger kortom een enorme spreiding en groeit je portefeuille mee met het gemiddelde van de markt. Je kunt dus uitgaan van een degelijk rendement zonder al het harde werk. Verder zijn ETF’s volledig transparant en genieten veel ETF’s die een index tracken van zeer lage kosten. Zoals al gezegd is VWRL een ETF die wordt aangeboden door Vanguard. VWRL werd in 2012 opgericht en is te vinden op de Euronext Amsterdam. VWRL behoort overigens tot de kernselectie van DEGIRO, waardoor DEGIRO-gebruikers maandelijks eenmaal in VWRL kunnen handelen zonder transactiekosten te betalen.

Rendement VWRL ETF

Omdat VWRL pas in mei 2012 is opgericht, is er weinig data van deze ETF beschikbaar. De jaren vanaf 2012 waren, naast de coronacrash, extreem goede jaren voor de beurs. We kunnen daarentegen wel de benchmark (index) van VWRL gebruiken, namelijk de FTSE All World Index. Sinds 1999 heeft de FTSE All World Index een jaarlijks rendement van gemiddeld 6,8% behaald. Dit is in lijn met het lange termijn gemiddelde van de wereldeconomie.

Vanaf haar oprichting heeft VWRL een rendement van gemiddeld 12,13% per jaar behaald. Dit ligt ruim boven het gemiddelde van de index, maar dat heeft voornamelijk te maken met de enorme bull market van deze periode. Staar je dus niet blind op dit gemiddelde, maar houd rekening met het gemiddelde van circa 7%.

Als belegger in VWRL betaal je een vergoeding aan Vanguard voor het onderhouden van de ETF. De lopende kosten (TER) van deze ETF zijn 0.22% per jaar. Deze kosten worden verwerkt in de koers en worden daarom niet van je rekening afgetrokken. Een TER van 0.22% ligt onder de gemiddelde lopende kosten, maar wel boven het gemiddelde van passief beheerde ETF’s. Zo brengt VanEck slechts 0.20% in rekening voor haar All-World ETF en betaal je voor een Vanguard S&P 500 Index ETF slechts 0.07% aan lopende kosten. Bovendien krijg je als belegger ook nog te maken met transactiekosten bij aanschaf.

Zoals al benoemd biedt DEGIRO de mogelijkheid aan om eens per maand gratis te handelen in VWRL. Wanneer je deze kosten (lopende- en transactiekosten) aftrekt van het gemiddeld behaalde rendement (trackrecord) van VWRL, dan kom je uit op het nettorendement. Oftewel het daadwerkelijk behaalde rendement. Hieronder is het bruto-rendement (inclusief de lopende kosten) van VWRL per jaar te zien.

201322,80%
201419,29%
20158,43%
201611,23%
20178,94%
2018-5,34%
201929,01%
20206,17%
202128,21%
GEMIDDELD PER JAAR (2013-2021)12,13%
GEMIDDELDE ALL-WORLD INDEX (2013-2021)6,8%

VWRL ETF - ETF met de beste spreiding

Dividend VWRL ETF

Op het moment van schrijven keert VWRL ongeveer 1.52% aan dividend uit. Dit wordt betaald op basis van het dividend dat wordt uitgekeerd door de bedrijven in de ETF. Wanneer het economisch gezien voor veel bedrijven een slecht jaar is geweest, is de kans aanwezig dat er in dit dividend wordt gesneden. Dit was het geval in 2020 – na de coronacrash in maart. Het dividend wordt eens per kwartaal uitgekeerd: in maart, juni, september en december. Als belegger heb je overigens wel last van een dividendlek, ondanks dat de ETF genoteerd is aan de Amsterdamse beurs.

Liever geen dividenduitkeringen? Lees meer over VWRL VS VWCE.

Waarin beleg je via VWRL?

Beleggen brengt vanzelfsprekend risico’s met zich mee. Om deze risico’s te verkleinen, is het verstandig om het risico te verspreiden over verschillende landen en bedrijven. Wat spreiding betreft steekt VWRL er met kop en schouder bovenuit. Momenteel telt VWRL ruim 3.700 verschillende bedrijven verspreid over de hele wereld. Wanneer een aantal van deze bedrijven failliet gaat, heeft dit slechts een klein effect op het totale rendement. Hierdoor hoef je je als belegger weinig zorgen te maken over zulke scenario’s. Dit in tegenstelling tot beleggers die een zeer geconcentreerde portefeuille aanhouden.

Liever in individuele aandelen beleggen? Simply WallSt is de must-have voor de individuele aandelenbelegger.

Vanguard All World ETF bedrijven

De bedrijven die de zwaarste weging hebben in VWRL de ETF met de beste spreiding zijn te vinden in de onderstaande tabel:

BedrijfAandeel in VWRL
Apple4,15%
Microsoft3,35%
Amazon1,96%
Alphabet (Google)1,66%
Tesla1,21%
United Health Group0,82%
Berkshire Hathaway0,82%
Johnson & Johnson0,71%
Exxon Mobil Corp0,68%
Taiwan Semiconductor Manufacturing0,64%

Deze tien grootste posities in VWRL zijn samen goed voor 16% van de totale ETF. Dit is best hoog en doet afbreuk aan de – op het eerste oog – mooie spreiding van VWRL. De meeste van de grote bedrijven houden zich vooral bezig met Tech, waardoor het net lijkt alsof je in een TECH-ETF investeert, echter zal je straks zien bij de sector spreiding dat dat reuze meevalt.

Dat technologie bedrijven toch zo’n groot deel lijken te hebben in VWRL de ETF met de beste spreiding, komt vooral omdat Techbedrijven tegenwoordig erg groot en machtig zijn (omdat zij kleinere bedrijven vaak overnemen).

De ETF wordt wel twee keer per jaar geherbalanceerd, waardoor de balans nog enigszins wordt hersteld. Dit gebeurt in februari en augustus.

Geografische spreiding VWRL ETF

De VWRL kent ook geografische spreiding. De Vanguard All-World ETF belegt namelijk in tientallen landen. Hieronder is weergegeven aan welke landen VWRL het meeste blootstelling heeft.

LandAandeel in VWRL
Verenigde Staten57,75%
Japan6,17%
Verenigd Koninkrijk3,66%
China3,33%
Canada2,89%
Zwitserland2,76%
Frankrijk2,27%
Australië2,03%
India1,84%
Overig17,30%

Ook hier valt de enorme concentratie in de Verenigde Staten meteen op. Dit is echt gemakkelijk te nuanceren, omdat veel grote, Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven actief zijn in meerdere landen. Google is bijvoorbeeld een Amerikaans bedrijf, maar het wordt over de hele wereld gebruikt. Denk hierbij ook aan bedrijven als Microsoft en Meta Platforms. Deze bedrijven hebben klanten verspreid over de hele wereld, maar staan genoteerd op de Amerikaanse beurs. Toch is het niet gek om als belegger meer blootstelling aan Emerging Markets te verlangen.

Sector verdeling VWRL ETF

Om het beeld compleet te maken kijken we tot slot nog naar de sectoren waarin je belegt als je kiest voor VWRL de ETF met de beste spreiding:

SectorAandeel in VWRL
Technologie21,38%
Financiën14,10%
Gezondheidszorg12,31%
Consumentengoederen (niet essentieel)11,33%
Industrie9,14%
Consumentengoederen (essentieel)7,47%
Telecommunicatie7,40%
Basismaterialen4,66%
Energie4,31%
Overig7,90%

De bovengenoemde percentages zijn de samenstelling van VWRL sinds 31 augustus 2022. Elk halfjaar zal de samenstelling weer iets wijzigen. Het mooie aan beleggen in ETF’s is dat je zelf weinig hoeft te doen en dat eventuele schreefgroei binnen de ETF om de zoveel tijd wordt hersteld. Je kan de gegevens altijd dubbel checken op de officiële website van Vanguard.

Via welke broker kan ik in VWRL beleggen?

VWRL is een van de populairste ETF’s en is daarom verkrijgbaar bij bijna elke broker of bank. VWRL is onderdeel van DEGIRO’s kernselectie, waardoor je eenmaal per maand gratis kan handelen in VWRL de ETF met de beste spreiding. Om deze reden bezit ik bij DEGIRO een positie in VWRL, sterker nog het is mijn grootste positie!

Beste ETF DEGIRO

Persoonlijk vinden wij de Vanguard All World ETF de beste ETF bij DEGIRO. Dit is te danken aan het goed gespreide mandje van aandelen en de erg lage kosten.

Kosten spelen een belangrijke rol in het te behalen rendement, dus zorg er altijd voor dat je grip hebt op de transactiekosten en de lopende kosten!

Dit was het artikel over VWRL de ETF met de beste spreiding. Twijfel je tussen de VWRL en de VWCE? Misschien kan dit artikel je helpen: verschil accumulerende ETF en distribuerende ETF. Vergeet niet handmatig te compounden als je kiest voor de distribuerende ETF, anders loop je het rendement op rendement effect mis!

60b4f8926d094005553951

Veelgestelde vragen

Betaalt de VWRL ETF dividend uit?

Ja, de VWRL ETF betaalt op dit moment ongeveer 2,11% aan dividend uit. Dit wordt betaald op basis van het dividend dat wordt uitgekeerd door de bedrijven in de VWRL ETF.

Wat is de geografische spreiding van de VWRL ETF en VWCE ETF?

De Vanguard All-World ETF belegt in tientallen landen. Voornamelijk in de Verenigde Staten, op de tweede positie staat Japan, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk.

In welke sectoren beleg je via VWRL en VWCE?

De vier grootste sectoren zijn technologie, financiën, consumptiegoederen en gezondheidszorg. Samen zijn deze vier sectoren goed voor een percentage van 59,21% van de VWRL ETF en de VWCE ETF.

Welke bedrijven zitten in de VWRL en VWCE

De grootste posities zijn Microsoft, Apple, Alphabet (Google), Amazon, Tesla, Meta Platforms (Facebook), Nvidia, Taiwan Semiconductor Manufacturing en Berkshire Hathaway. De 10 grootste posities zijn goed voor 16% van de VWRL ETF.

4.5/5 - (17 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.