Compound interest berekenen

5 jaar
Compound frequentie
Toekomstig vermogen
€12.373

Compound interest berekenen: uitleg

Met een compound interest calculator kan je het eindkapitaal berekenen bij sparen of beleggen. Hierdoor kan je makkelijk zien hoeveel je periodiek moet inleggen is om jouw financiële doelen te behalen. Ook kan je zien wat je mag verwachten over een bepaalde periode. Zijn niet alle functies van de compound interest calculator duidelijk? Hieronder de uitleg! Veel plezier met het compound interest berekenen en het compounden.

Startbedrag

Dit is het bedrag waarmee je start en wat je in één keer inlegt voor jouw spaar- of beleggingsdoel. De calculator zal de rest van de looptijd compound interest berekenen over dit bedrag. Als je geen startbedrag hebt kan je ook niks invullen en kiezen voor een periodieke inleg.

Inleg

Hier kan je het bedrag invullen dat je periodiek wilt inleggen. Je kan kiezen voor maandelijks of per jaar. Maandelijks is hierbij het meest gangbare en volgens de meeste beleggers ook het verstandigste. Lees meer over de DCA-methode.

Looptijd

Wat is jouw beleggingshorizon? Oftewel voor hoeveel jaar wil je sparen of beleggen? Als je een andere looptijd kiest verandert de uitkomst. Zo kan je een beter beeld krijgen in hoeveel jaar je het gewenste eindkapitaal kan bereiken. Hoe langer jij spaart of belegt hoe sterker het effect van compound interest!

Rendement

Hier kan je het rendement dat je verwacht invullen. Standaard staat het rendement op 5% per jaar. Het gemiddelde rendement op aandelen is als je inflatie en belasting meerekent, een effectief rendement van 7% tot 8% per jaar. Dit is gebaseerd op de lange termijn. Je kan dit natuurlijk altijd veranderen als je een ander rendement verwacht.

Inflatie

Inflatie is de stijging van de prijzen, bijvoorbeeld van goederen en diensten. Je kan door inflatie elk jaar minder kopen met hetzelfde geld, oftewel je geld wordt minder waard. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de inflatie onder de 2% per jaar te houden. De inflatie in de compound interest calculator staat standaard op 1,5%.

Compound frequentie

Bij de compound frequentie kan je aangeven of jij het rendement dagelijks, maandelijks of jaarlijks moet worden berekent. Jaarlijks of maandelijks is het meest gangbaar en realistisch.

Toekomstig vermogen

Door het invullen van alle bovenstaande punten kan je jouw toekomstig vermogen of eindkapitaal makkelijk berekenen. Het toekomstig vermogen is het bedrag dat je aan het einde van de looptijd verwacht te hebben. Dit is een combinatie van het vermogen dat je hebt ingelegd en het rendement.

Totale inleg

Dit is het bedrag dat je gedurende de hele looptijd gaat inleggen. Het is gewoon een optelsom van je startbedrag en alle periodieke bijdragen.

Totaal rendement

Dit is het rendement wat je kan verwachten tijdens de looptijd. Het totaal rendement wordt berekend door de totale inleg van het eindkapitaal af te halen.

Tip van ons

Sla deze webpagina op in je favorieten om eenvoudig nieuwe berekeningen te maken met de compound interest calculator, bijvoorbeeld voor als jouw situatie veranderd en je meer geld over houdt om periodiek in te leggen!