Grootste bedrijven ter wereld

door | 07 jan, 2023

10 grootste bedrijven ter wereld

De 10 grootste bedrijven ter wereld naar beurswaarde in 2023

Veel beleggers zijn geïnteresseerd in de grootste bedrijven ter wereld en dit is niet zo vreemd. Deze bedrijven zijn immers enorm succesvol geworden met een reden. Door consistent de beste te zijn in hun markt zijn deze bedrijven uiteindelijk uitgegroeid tot de allergrootste ter wereld. Om een helder beeld van deze successen te krijgen, bespreken we in dit artikel de tien grootste bedrijven ter wereld.

Grootste bedrijven wereldwijd

Bedrijven beoordelen op omvang kan op meerdere manieren. Zo kunnen beleggers kijken naar de totale omzet, de winst of het aantal werknemers. In dit artikel rangschikken we de bedrijven op basis van de marktkapitalisatie – oftewel de beurswaarde. De beurswaarde wordt als volgt berekent: het aantal uitstaande aandelen x de koers van het desbetreffende aandeel. Met andere woorden is de beurswaarde de totale waarde van alle aandelen die een bedrijf heeft uitgegeven.

De beurswaarde is volgens ons de meest geschikte manier om deze bedrijven te rangschikken, omdat de beurswaarde de actuele waarde van een bedrijf vertegenwoordigt. Dat wil zeggen dat de beurswaarde in feite de daadwerkelijke waarde – en dus grootte – van een onderneming is.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de waarde van deze grootste bedrijven ter wereld geen vast gegeven is, maar continu verandert. De beurs is immers constant in beweging, wat de beurswaarde van deze bedrijven doet veranderen. Deze lijst moet daarom gezien worden als een momentopname. We zorgen ervoor dat we eens in de paar maanden het artikel bijwerken zodat het artikel altijd zo goed als up-to-date is.

Beleggen in de grootste bedrijven ter wereld? Bekijk ons overzicht van de beste beleggingsapps of het artikel over de beste Nederlandse brokers.

Allereerst sommen we in dit artikel overzichtelijk de tien grootste bedrijven ter wereld op. Dit overzicht kun je vinden in de tabel hieronder. Dieper in het artikel zullen we elk bedrijf van een korte analyse voorzien. Op deze manier krijg je een goed beeld bij iedere onderneming.

PositieBedrijfBeurswaarde (in $)Vestigingsland
1Apple Inc.2000 miljardVerenigde Staten
2Saudi Aramco1912 miljardSaudi-Arabië
3Microsoft Corp.1790 miljardVerenigde Staten
4Alphabet Inc.1140 miljardVerenigde Staten
5Amazon.com860 miljardVerenigde Staten
6Berkshire Hathaway Inc.682 miljardVerenigde Staten
7UnitedHealth Group495 miljardVerenigde Staten
8Johnson & Johnson462 miljardVerenigde Staten
9ExxonMobil455 miljardVerenigde Staten
10Visa International428 miljardVerenigde Staten

1: Apple Inc

Apple trapt de lijst af en het zal voor velen geen verrassing zijn dat Apple het grootste bedrijf ter wereld is.

Apple heeft eigenlijk geen introductie nodig: de producten (IPhone’s, IPad’s, Mac’s) met de bekende appel vliegen je om de oren en zijn niet meer uit de samenleving weg te denken. Het bedrijf heeft een beurswaarde van maar liefst 2000 miljard dollar, waarvan het grootste deel de afgelopen jaren is gecreëerd.

Opgericht in 1976 – door de fameuze ondernemer Steve Jobs –  is Apple door haar focus op innovatie en klantbinding al snel uitgegroeid tot een van de meest succesvolle bedrijven ter wereld. Apple is dan ook echt een bedrijf waar elke ondernemer van kan leren. In minder dan vijftig jaar heeft het bedrijf zich ontwikkeld van een kleine startup naar het grootste bedrijf ter wereld dat bijna $2000 per seconde verdiend.

Het bedrijf is in meer dan honderd landen actief en geniet van haar sterke competitieve voordelen, waardoor ze vrijwel iedere concurrent hebben verslagen. Wil je alle ins en outs weten over Apple het grootste bedrijf ter wereld, lees dan onze uitgebreide analyse over Apple.

2: Saudi Aramco

Niet zo bekend als Apple is de nummer twee: Saudi Aramco met een waarde van $1912 miljard. Bovendien ook het enige bedrijf in deze lijst dat niet in de Verenigde Staten is gevestigd. Toch is het een van de machtigste bedrijven en heeft het toch veel impact op de Verenigde Staten.

Dit bedrijf is ’s werelds grootste oliemaatschappij met een capaciteit van meer dan 10 miljoen vaten per dag. Belangrijk om te weten: Saudi Aramco is een staatsbedrijf. Het grootste deel van de aandelen is dus in handen van de overheid.

Door het schaarse aanbod van olie heeft Saudi Aramco goed kunnen boeren in het boekjaar 2022. In het tweede kwartaal steeg de winst zelfs met maar liefst 90% – goed voor een totale winst van bijna $50 miljard.

3: Microsoft Corp

Het derde bedrijf op deze lijst is Microsoft met een beurswaarde van ruim 1790 miljard dollar. Opgericht door Bill Gates in 1975 is het al snel uitgegroeid tot een van de meest belangrijke bedrijven binnen de tech-sector, maar de producten hebben ook een cruciale rol binnen de maatschappij.

Iedereen gebruikt immers de producten van Microsoft. Bijna elke computer of laptop gebruikt Windows als besturingssysteem. In vrijwel elk werkveld worden Word en Excel toegepast en tijdens de lockdowns werd Teams enorm populair.

Bovendien richt Microsoft zich ook nog op de veelbelovende Metaverse. Zo heeft het bedrijf diverse acquisities gedaan, waaronder het bekende game-bedrijf Activision Blizzard. Hoe goed zijn de kansen voor Microsoft binnen deze sector? Daarover kun je meer lezen in dit artikel.

4: Alphabet Inc

Alphabet is de naam van het holdingbedrijf waar onder andere Google onder valt. In tegenstelling tot de voorgaande bedrijven is Alphabet nog vrij jong, toch heeft het bedrijf al een marktkapitalisatie van $1140 miljard. De onderneming werd opgericht in 1997 en bestaat daarom nog geen 25 jaar.

Naast de zoekmachine Google bezit Alphabet een groot aantal andere populaire platforms. Denk hierbij aan YouTube, GMAIL, Android en Google Maps. Door haar sterke netwerkeffecten is het enorm moeilijk voor concurrenten om Alphabet van de troon te stoten. Een goede illustratie hiervoor is het marktaandeel van de zoekmachine Google die al jaren ruim boven de 90% hangt.

Google heeft als zoekmachine weinig echte concurrentie, behalve Bing (van Microsoft). We zijn benieuwd of Alphabet ooit Microsoft kan inhalen qua marktkapitalisatie en de derde plek in de lijst met grootste bedrijven ter wereld kan bemachtigen.

10 grootste bedrijven ter wereld

5: Amazon.com

Iedereen heeft wel een iets besteld bij internetgigant Amazon. Net als Alphabet is het een jong bedrijf. Amazon werd door Jeff Bezos in 1994 opgericht en groeide vooral na de internetbubbel in 2001 uit tot een van de grootste en machtigste bedrijven ter wereld. Momenteel is het bedrijf een indrukwekkende $860 miljard waard, wat het momenteel de vijfde plek oplevert in de top 10 grootste bedrijven ter wereld.

Amazon begon als een simpele webwinkel voor boeken, maar is tegenwoordig zoveel meer dan alleen een e-commerce bedrijf. Zo is Amazon Web Services (AWS) een van de segmenten waarmee de meeste winsten worden gerealiseerd. AWS is een verzameling van cloud services (zoals Artificial Intelligence) waardoor klanten toegang krijgen tot een flexibele IT omgeving voor computerkracht en cloud opslag. Duizenden bedrijven zijn inmiddels afhankelijk van Amazon en dat maakt Amazon niet meer weg te denken.

Naast het e-commerce platform en Amazon Web Services domineert het bedrijf nog andere delen van het internet. Om een goed beeld te krijgen van het complete business model van Amazon, kun je het beste onze uitgebreide analyse hier lezen.

6: Berkshire Hathaway Inc

Een belegging in Berkshire Hathaway is eigenlijk een belegging in ’s werelds beste belegger ter wereld; Warren Buffett. Berkshire Hathaway Inc is namelijk het beleggingsvehikel van Warren Buffett en zijn zakenpartners. Allemaal stuk voor stuk fantastische beleggers. Berkshire Hathaway Inc staat met een beurswaarde van $682 miljard op de zesde plek in de lijst met grootste bedrijven ter wereld.

Berkshire Hathaway is dus een holding bedrijf waar Warren Buffett de gelden van aandeelhouders belegt. Een groot deel van de beleggingsportefeuille bestaat uit Apple (zie nummer 1), Chevron, Coca-Cola en een aantal grote Amerikaanse financiële instelling, waaronder Bank of America en American Express.

Warren Buffett heeft via Berkshire Hathaway fenomenale rendementen gegenereerd.  Sinds 1965 tot 2021 leverde de onderneming een gemiddeld rendement van 20,1% per jaar op. Dit is ruim twee keer zoveel als de S&P 500 die in dezelfde periode ‘slechts’ 10,53% per jaar creëerde. Deze sublieme prestatie heeft ervoor gezorgd dat Berkshire Hathaway een van de grootste bedrijven ter wereld is geworden en daarmee zeker een plekje in deze lijst verdiend.

Let wel op: de laatste jaren zijn niet de beste jaren qua rendementen van Berkshire Hathaway Inc, zo zijn de rendementen nu minder hoog en zeker geen 20,1% per jaar meer. Toch vertrouwen nog veel mensen Berkshire Hathaway Inc.

60b4f8926d094005553951

7: UnitedHealth Group

UnitedHealth Group is met $495 miljard het zevende bedrijf in de top 10 met grootste bedrijven ter wereld. UnitedHealth Group is tevens de grootste zorgverzekeraar in Amerika. Het bedrijf is in 1974 opgericht en heeft sindsdien meer dan 150 miljoen klanten. Bovendien is het bedrijf zeer winstgevend voor haar industrie en boekte in 2021 ruim $17 miljard winst.

Gevaarlijke concurrentie kent UnitedHealth amper. Met haar indrukwekkende klantenbestand kan het bedrijf tegen zeer scherpe tarieven zorg inkopen. Deze lage kosten kan de onderneming doorschuiven naar de klanten, waardoor het bedrijf lagere verzekeringstarieven kan aanbieden dan andere zorgverzekeraars.

UnitedHealth is flink gestegen in de lijst, wat mede verklaard kan worden door de stijgende rente. Bovendien geniet UnitedHealth van sterke schaalvoordelen en klantloyaliteit. De afgelopen vijftien jaar is de winst per aandeel van het bedrijf dan ook met maar liefst 12% per jaar gestegen. Door deze aantrekkelijke karaktereigenschappen verdient het bedrijf zeker een plek in deze lijst.

8: Johnson & Johnson

Johnson & Johnson is met $462 miljard een echte favoriet onder veel dividendbeleggers. En dat is niet onterecht, want het bedrijf heeft de afgelopen jaren fantastisch gepresteerd. Johnson & Johnson is, net als UnitedHealth Group, actief in de medische en farmaceutische sector. Met een marktkapitalisatie van ruim $462 miljard is het daarmee een van de grootste farmaceuten ter wereld.

Interessant voor beleggers is het dividend van Johnson & Johnson. Het bedrijf beschikt namelijk over een subliem trackrecord. Al 60 jaar lang verhoogt Johnson & Johnson structureel jaarlijks haar dividend. Dit heeft beleggers geen windeieren gelegd. Een belegging in Johnson & Johnson van $10 in 1980 zou zijn uitgegroeid naar maar liefst $1.100. Een rendement van factor 100x in 42 jaar tijd.

Opvallend aan Johnson & Johnson is haar historie. De onderneming werd al in 1886 opgericht en is daarmee een van de oudste bedrijven die deel uitmaakt van de S&P 500 (Amerikaanse Index). Johnson & Johnson heeft tal van segmenten waarmee inkomsten worden gegenereerd. Denk hierbij aan consumentenproducten (bijvoorbeeld pleisters, gezichtscrème en tampons), medische apparaten voor ziekenhuizen en geneesmiddelen.

Door de lange historie en goede spreiding van inkomsten kunnen we daardoor met enige zekerheid stellen dat Johnson & Johnson een van de meest stabiele bedrijven is in deze lijst. Meer lezen over Johnson & Johnson kan in de uitgebreide analyse.

9: Exxon Mobil

Exxon Mobil is met $455 miljard een van de grootste olieproducenten die niet in handen is van de staat (in tegenstelling tot nummer 2; Saudi Aramco). Exxon Mobil is tevens het moederbedrijf van de welbekende tankstations Exxon en Esso. Goed om te weten is dat Exxon Mobil betrokken is bij alle vormen van olie- en gaswinning en dat dit voor ruim 70% deel uitmaakt van alle opbrengsten.

Ondanks dat het bedrijf vaak negatief in het nieuws verschijnt, boekt de onderneming toch recordcijfers. Zo steeg de omzet en winst vorig jaar met respectievelijk 57% en 52%. Ook in 2022 en 2023 zal Exxon Mobil hoogstwaarschijnlijk profiteren van de hoge energieprijzen. Voor nu is Exxon Mobil goed voor de negende plek in dit artikel.

10: Visa International

Visa International sluit de top 10 grootste bedrijven ter wereld af met $428 miljard.

Je zult Visa waarschijnlijk wel kennen van haar creditcarddiensten. Maar Visa levert veel meer producten en diensten aan zowel banken, financiële instellingen en consumenten. Het bedrijf is een van de grootste financiële instellingen en verrichte in 2021 meer dan 165 miljard transacties. Dit vertegenwoordigt een duizelingwekkend volume van ruim $13 biljoen.   

Visa staat bekend als een innovatief, nieuw bedrijf, maar bestaat al sinds 1958. De meeste groei heeft Visa dan ook de afgelopen twintig jaar gerealiseerd. Het bedrijf ging pas in 2008 – midden in de financiële crisis – naar de beurs. Tegenwoordig gebruiken miljoenen consumenten, bedrijven en instituten de producten van Visa. Bovendien heeft Visa een sterke reputatie op het gebied van innovatie en vernieuwing en staat het consequent hoog op de Fortune-lijst van “World’s Most Admired Companies”.

Conclusie: grootste bedrijven ter wereld

De grootste bedrijven ter wereld zijn kortom multinationals die actief zijn in verschillende sectoren en landen, maar vrijwel allemaal gevestigd zijn in de Verenigde Staten (op Saudi Aramco na). Alle bedrijven hebben een dominante markpositie en zijn sterk aanwezig in de wereldeconomie. Opvallend is dat de top vijf grootste bedrijven voornamelijk nieuwe, innovatieve Tech-bedrijven zijn.

Een belangrijke kanttekening is dat de beurswaarde slechts één maatstaf is om de omvang van een bedrijf te meten. Bovendien heeft het vrijwel geen correlatie met toekomstige prestaties en beleggers zouden zich daarom ook moeten focussen op andere factoren bij het beoordelen van een bedrijf.

Voor het artikel met de top 10 grootste bedrijven ter wereld naar marktkapitalisatie of beurswaarde hebben we CompaniesMarketcap geraadpleegd. De top 10 grootste bedrijven ter wereld kan jaarlijks of zelfs sneller veranderen, we zorgen ervoor dat we eens in de paar maanden het artikel aanpassen zodat het artikel altijd zo goed als up-to-date is.

Veelgestelde vragen

Wat is het grootste bedrijf ter wereld?

Apple is al tijden het grootste bedrijf ter wereld. Het Amerikaanse Tech-bedrijf heeft een marktkapitalisatie of beurswaarde van meer dan 2000 miljard Amerikaanse dollar.

Wat zijn de 5 grootste bedrijven ter wereld

Apple, Saudi Aramco, Microsoft, Alphabet een Amazon zijn momenteel de vijf grootste bedrijven ter wereld. Deze bedrijven hebben allemaal een marktkapitalisatie of beurswaarde van meer dan 800 miljard Amerikaanse dollar.

Wat is het rijkste bedrijf ooit?

Het rijkste bedrijf ter wereld ooit gebaseerd op marktkapitalisatie of beurswaarde is Apple. In 2018 en 2020 was Microsoft even het rijkste bedrijf ter wereld ooit.

4.5/5 - (11 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.