Beleggen in aandeel ASML

door | 15 feb, 2023

Waarom beleggen in aandeel ASML
Beeld: ASML

Wat is ASML

ASML een Nederlands hightechbedrijf dat in 1984 ontstaan is uit een samenwerking tussen ASM International en de Koninklijke Philips. De naam van het bedrijf en aandeel ASML staat voor ASM Lithography. De Nederlandse organisatie is groot in het maken van EUV Lithography systems, machines die gebruikt worden om chips te maken en heeft met deze innovatieve productie zich inmiddels gevestigd als marktleider.

Het hoofdkantoor van ASML is gevestigd in het Nederlandse Veldhoven en heeft maar liefst zestig locaties verspreid over veertien landen die bijdragen aan de plaatsing en levering van machines en onderdelen.

Sinds 1995 is het aandeel ASML te vinden op de beurs, te vinden onder het symbool ASML als onderdeel van de AEX en de NASDAQ. Is beleggen in ASML verstandig? Laten we bedrijf en aandeel eens goed bekijken.

Historie ASML

Het bedrijf is in 1984 opgezet om de Philips Stepper te ontwikkelen, bekend als de Silicon Repeater 3. Het jaar daarop waren er 100 medewerkers werkzaam in Veldhoven en werd er een kantoor in de Verenigde Staten opgezet, om precies te zijn in Tempe Arizona.

De daaropvolgende jaren bleven er nieuwe producten op de markt komen en vonden er nieuwe bedrijfsontwikkelingen plaats:

 • 1986: PAS 2500/10 vervolg-Stepper
 • 1987: PAS 2500/40 Stepper met i-line technologie, afbeelding details van 0,7 micrometer
 • 1988: ASM International verkoopt belang in ASML aan Philips en ASML betreed de Aziatische markt.
 • 1989: PAS 5000/50, afbeelden details van 0,5 micrometer
 • 1991: PAS 5000/70, afbeelden details 0,35 micrometer
 • 1993: start productie step-and-scanmachines
 • 1995: aandeel ASML naar de beurs
 • 1998: ASML tweede op wereldranglijst van chipmachineverkopers
 • 1999: ASML koopt Amerikaanse MaskTools
 • 2001: fusie ASML met Silicon Valley Group Lithography (SVGL) en betreed de Japanse markt.
 • 2002: ASML marktleider in chipmachines
 • 2005: Twinscan XT:1700i inclusief immersielithografie
 • 2007: aankoop Amerikaanse Brion, Twinscan XT:1900i op de markt
 • 2009: Twinscan NXT:1950i op de markt
 • 2012: overname Amerikaanse Cymer
 • 2016: overname Hermes Microvision, aankoop Carl Zeiss SMT
 • 2019: overname Mapper Lithography

Dankzij de technologie van ASML zijn de lithografiesystemen geavanceerd om chips te produceren die de kleinste details kunnen aanbrengen. Vanaf de oprichting in 1985 heeft ASML systemen ontwikkeld die begonnen met het afbeelden van details van 0,7 micrometer met de PAS 2500/40 Stepper in 1987 tot aan de verkleining van chips naar minder dan 3 nm (nanometer).

De steeds kleiner wordende chips worden verwerkt in steeds meer goederen zoals notebooks, mobiele telefoons en ook wasmachines en tablets. De vraag naar deze chips blijft toenemen door de aanhoudende technologische ontwikkeling van deze apparaten. Niet zo vreemd dus dat ASML inmiddels een grote marktleider is geworden in deze sector.

Ook ASML is gedwongen zich te ontwikkelen, waar de afdeling Research and Development in het hoofdkantoor in Veldhoven een rol in speelt. Het bedrijf en aandeel ASML zal continu zijn technieken vernieuwen, niet alleen om aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen, maar ook om de vraag naar chips die steeds kleinere details kunnen verwerken te voldoen.

Waarom beleggen in ASML

De lithografiesystemen zijn de grote trots van ASML en daar is onder meer de afdeling Research & Development voor verantwoordelijk die vanaf 1984 ervoor zorgt dat de chips voldoen aan de technologische eisen en wensen van vandaag de dag.

Andere divisies die bijdragen aan de succesvolle productie en bedrijfsvoering van ASML zijn Manufacturing, Customer Support, Sourcing and Supply Chain en Support Functions. De laatste divisie heeft betrekking op specialisaties als HR, Legal, Sales & Marketing en Finance.

Door de jaren heen heeft ASML ervoor gezorgd op alle gebieden in beweging te zijn en blijven om de marktontwikkelingen van de technologische sector bij te houden en daarbij tevens de positie van marktleider te bereiken en te hanteren.

In december 2022 werd duidelijk dat het succes van ASML zo groot was, dat deze zelfs boven de Amerikaanse Big Tech is gepositioneerd en heeft daarmee bedrijven als Apple, Google en Microsoft van hun topposities weten te halen.

629768ad43b27817991659

Jaarcijfers ASML

Het succes van ASML is niet onopgemerkt gebleven en leidt uiteraard tot diverse analyses met verschillende visies. Nu de definitieve cijfers van Q4 2022 binnen zijn, weten we dat het aandeel ASML de verwachte omzet van 21,1 miljard euro ten opzichte van 18,6 miljard euro in 2021, heeft verslagen met een daadwerkelijke omzet van 21,17 miljard euro.

Dit resultaat werd nog behoorlijk gedrukt vanwege de nieuwe manier van verkopen genaamd ‘fast shipment’, hierdoor kan pas na het testen op locatie en de formele acceptatie van de koper, de omzet in de boeken worden gezet. Maar liefst 3,1 miljard euro omzet uit 2022 zal pas in 2023 in de boeken worden verwerkt. De nettowinst voor 2023 wordt geschat op 7,5 miljard euro ten opzichte van de 5,6 miljard euro in 2022.

Voor 2022 zijn op dit moment de cijfers van het aandeel ASML tot en met het vierde kwartaal bekend. De Q4 rapportage van ASML geeft een omzet weer van 6,4 miljard euro met een bruto marge van 51,5% ten opzichte van gemiddeld 50,5% over heel 2022. Dit zijn bruto marges waarvan elk bedrijf van droomt.

In het laatste kwartaal waren er wel hogere R&D kosten, namelijk 906 miljoen euro, wat leidt tot een totaal van 3,3 miljard euro over 2022. De hogere R&D kosten zijn goed te verantwoorde, ASML wilt natuurlijk zijn koppositie behouden.

De omzet haalde ASML volgens Marketscreener in 2020 en 2021 het meeste uit de verkoop van lithografiemateriaal naar de landen Taiwan, Zuid-Korea en China. Ook bedrijven uit de Verenigde Staten, Japan en Europa maken gebruik van de geavanceerde producten van ASML.

Dividend ASML

ASML kondigde niet lang geleden aan om op 15 februari 2023 een interim-dividend uit te keren van 1,37 euro per aandeel. Ook krijgen aandeelhouders een slotdividend van 1,69 euro per aandeel over het jaar 2022. In totaal komt het jaarlijks dividend van 2022 daarmee uit op 5,80 per aandeel, een stijging van maar liefst 5,5% ten opzichte van 2021. In Q4 werden ook nog eens 600.000 eigen aandelen ingekocht voor een bedrag van 300 miljoen euro, houders van het aandeel ASML zijn dus flink beloond in 2022.

Overige financiën ASML

De activiteiten die het meeste bijdragen aan de omzet zijn de verkoop van Extreme UltraViolet, Argon Fluoride Immerson en Service and Field Option. De cijfers en de omzet van 2022 was beter dan verwacht en zoals je mag verwachten van ASML, wordt er ook voor de komende jaren weer betere verwacht.

Een analyse op Simply Wall St. News geeft een beeld van de schulden/leningen die ASML nog heeft uitstaan. Schulden en leningen zijn niet vreemd voor een organisatie, omdat deze kunnen bijdragen aan investeringen die nodig zijn voor de ontwikkelingen en productie van de organisatie.

De hoeveelheid inkomsten en cash die een organisatie beschikbaar heeft om deze schulden op te vangen is bepalend voor de financiële betrouwbaarheid en stabiliteit van een organisatie. Uit de analyse blijkt dat ASML niet een organisatie is die extreme leningen afsluit en dat de schulden die uitstaan niet zwaar wegen tegenover de inkomsten. De stabiele inkomsten en de goede cash flow van ASML is voldoende om de schulden op te vangen indien nodig.

Debt to equity? Free cash flow yield? Lees meer.

ASML aandelen kopen?

Op 11 november 2022 kwam ASML met een hoopvolle aankondiging waarin hun grootse plannen bekend werden om uiteindelijk tot de genoemde groei in 2025 te komen. Deze uiteenzetting van investeringen en initiatieven zorgde voor positieve bewegingen op de markt en ook specialisten toonden enthousiaste geluiden over dit Nederlandse chipbedrijf die ondanks de problemen met grondstof leveringen toch kunnen spreken over een grote vraag naar hun producten.

De positie van ASML als marktleider, de gunstige financiële prognoses tot aan 2025 of zelfs 2030 en de continue ontwikkelingen van hun producten, biedt veel vertrouwen voor consumenten, analisten en investeerders.

ASML heeft een grote positie in de AEX index. Je kan er dus ook voor kunnen kiezen om via een AEX ETF in ASML te beleggen. Bekijk welke van de twee AEX ETF’s uit de DEGIRO Kernselectie de betere keus is.

Koersontwikkeling ASML

Na een behoorlijke daling in 2022 is er weer een stijgende lijn in de koersprijs van ASML. Het was dan ook wel erg hard gegaan met het aandeel sinds de corona-crisis. Na de gunstige berichtgeving van ASML in november 2022 op de Investor’s Day en de positieve berichten en cijfers van Q3 is de koers gestegen op maandag 7 november 2022 van de openingskoers van € 468,45 en met een sluitingsprijs van die dag op € 550,6.

Op maandag 12 december 2022 vond er een sterke daling plaats van een openingskoers van € 567,15 naar een sluitingsprijs van € 541,20. De daling hield aan tot aan tweede kerstdag met een sluitingskoers van € 502,80. Na het bericht over de koppositie van ASML in de Big Tech lijst kreeg de koers vanaf 2 januari 2023 weer een aantrekkelijke stijgende lijn.

Als we de diverse analyses beschouwen dan zijn de geluiden veelal positief en is aandeel ASML momenteel een veelbelovende belegging op de beurs. Het enige nadeel is dan toch de hoge koersprijs, wat ASML voor beleggers met een lagere inleg minder toegankelijk maakt, vooral als je als belegger niet hebt gehoord van fractionele aandelen.

Waarom beleggen in aandeel ASML
Koersverloop van het aandeel ASML in de afgelopen 5 jaar.

Verwachting aandeel ASML

Door de huidige economische en politieke onrust omtrent China, de inflatie, consumentenvertrouwen en de kans op recessie streeft ASML ernaar om een flexibele supply chain te handhaven om onder de huidige omstandigheden de productie en supply chain door te laten gaan.

Desondanks blijft de vraag naar de lithografiesystemen wel bestaan mede door de blijvende investeringen om technologische ontwikkelingen te continueren. Voor 2023 is er zelfs sprake van een grotere vraag ten opzichte van de beschikbare leveringscapaciteit voor dat jaar. Om te blijven voldoen aan deze vraag zal ASML de nodige investeringen doen om de capaciteit optimaal te krijgen voor de aanhoudende vraag uit de industrie.

De verwachting is dat deze investeringen zeker de omzet beïnvloeden, maar op de lange termijn voordelig uitvallen met de verwachting van zelfs een omzetgroei van 54 tot 56 procent in 2025. Deze verwachting is gebaseerd op de toenemende vraag naar de EUV en DUV leveringen, wat bepalend is geweest voor de geplande investeringen om aan de gevraagde leveringen te voldoen.

Het aandeel ASML is zeker een aandeel om op de beurs in het oog te houden. Op meerdere beurzen en via verschillende beleggingsapps en brokers is het aandeel ASML aan te schaffen. Voor de beleggers met een klein vermogen is het jammer dat er geen stock split wordt uitgevoerd.

Vanwege de bijzondere positie van het bedrijf en aandeel ASML is het als belegger zeker de moeite waard om dit bedrijf te volgen en wellicht op een later moment toe te voegen aan je portefeuille wanneer je een mooi instapmoment ziet. Wil je hier niet op wachten, maar vind je de prijs van één aandeel te hoog, bekijk dan eens ons eerder geschreven artikel over fractionele aandelen!

De vraag naar chips zal steeds meer gaan toenemen mede door de toenemende digitalisering en de toename in elektrisch rijden. Daarnaast is ASML ook een bedrijf dat altijd in beweging is en streeft naar vernieuwing, verbetering en innovatie. Eigenschappen die veelbelovend zijn om steeds weer een sterke positie op de markt en de beurs te handhaven.

Wat denk jij van het aandeel ASML? Laat weten in de reacties of jij ASML een interessante belegging vindt.

Veelgestelde vragen

Is beleggen in ASML verstandig?

Ook in 2023 is het aandeel ASML nog interessant en een goede lange termijn belegging. De positie van ASML als marktleider, de gunstige financiële prognoses tot aan 2030 en de continue ontwikkelingen van hun producten, biedt veel vertrouwen voor consumenten, analisten en investeerders.

Hoeveel dividend betaald ASML?

Bij de presentatie van de jaarcijfers laat ASML weten van plan te zijn een interim-dividend uit te keren van 1,37 euro per aandeel. Samen met het slotdividend zorgt komt in totaal het jaarlijks dividend van 2022 daarmee uit op 5,80 euro per aandeel, een stijging van maar liefst 5,5% ten opzichte van 2021.

Waarom ASML aandelen kopen?

De vraag naar de lithografiesystemen blijven wereldwijd toenemen om technologische ontwikkelingen te continueren. De EUV Lithografie machines die ASML produceert zijn uniek en ongeëvenaard, wat ASML een erg sterke positie geeft.

Waar ASML aandelen kopen?

Het aandeel ASML is te koop op de beurs, te vinden onder het symbool ASML als onderdeel van de AEX en de NASDAQ. Je kan het aandeel vinden bij je favoriete broker of onze favoriete broker DEGIRO.

4.9/5 - (8 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.