iShares AEX ETF of VanEck AEX ETF

door | 07 mrt, 2023

iShares AEX ETF of VanEck AEX ETF

iShares AEX ETF of VanEck AEX ETF?

Het kiezen tussen verschillende ETF’s is soms lastig. Vergelijken gaat niet altijd even makkelijk omdat de informatie over ETF’s van iShares te vinden is op de websites van iShares, Blackrock en Morningstar. De informatie over VanEck ETF’s is weer te vinden op hun eigen website (en op die van Morningstar).

Het is belangrijk om de tijd te nemen om de juiste keuze te kunnen maken, want jouw keuze kan een grote invloed hebben op jouw rendement. Vandaag kijken we naar twee ETF’s waarmee je kan beleggen in de Nederlandse AEX index.

Aan het einde van dit artikel weet jij welke van de twee ETF’s logischerwijs de betere keuze voor jou is, de iShares AEX ETF of VanEck AEX ETF. Ook leer je enkele punten waar je op moet letten als je ETF’s met elkaar gaat vergelijken.

iShares AEX ETF of VanEck AEX ETF als beste AEX ETF?

De AEX is is de belangrijkste Nederlandse beursindex en voor de meeste Nederlanders ook de bekendste index. Dit komt omdat de AEX een index is met de 25 grootste bedrijven van Nederland.

De index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX index volgt de waarde van een mandje van deze aandelen.

Naast de AEX heb je ook nog de AMX en de ASCX. De AEX bevat de grootste bedrijven, ook wel large cap genoemd. Een eenvoudige manier om het voor altijd te onthouden is om te kijken naar de afkortingen. Bij de M in AMX kan je denken aan mid cap (of middelgroot) en bij de SC weer aan small cap, kleine bedrijven.

Wanneer je in de 25 grootste bedrijven van Nederland wilt beleggen is dat het makkelijkste om te doen via een AEX ETF. Je komt dan al snel uit bij of de iShares AEX of VanEck AEX ETF.

De iShares AEX UCITS ETF wordt afgekort als IAEX. De ISIN-code van deze ETF is IE00B0M62Y33. Sommige beleggers maken graag gebruik van de unieke ISIN-codes om ETF’s of aandelen op te zoeken bij brokers.

De VanEck AEX UCITS ETF is ook bekend als TDT. De ISIN-code van deze ETF is NL0009272749.

De ETF’s hebben van zelfsprekend veel overeenkomsten, ze volgen namelijk dezelfde index. Toch zijn er verschillen te ontdekken.

Liever investeren in vastgoed met weinig geld? Dat kan ook!

iShares AEX ETF en VanEck AEX ETF kosten

Het eerste waar wij bij ETF’s naar kijken zijn de lopende kosten. Vooral wanneer je vergelijkbare ETF’s gaat vergelijken is dit erg belangrijk. Ook als je een specifieke ETF overweegt zoals de Inverse Jim Cramer ETF, of bijvoorbeeld de ARK ETF’s is het verstandig eerst naar de lopende kosten te kijken. Soms zijn de kosten gewoon té gek voor woorden en maakt het beleggen via die ETF een stuk minder aantrekkelijk.

Kosten kunnen namelijk een grote invloed op je rendement hebben. Zowel de iShares AEX ETF als de VanEck AEX ETF hebben precies dezelfde lopende kosten van 0,30% per jaar. We kunnen dus nog geen conclusie trekken over welke van de twee ETF’s de betere keuze is.

63c6c8e67d2ef022247024

Dividend én dividendlekkage

Zit er misschien een verschil in dividend of dividendlekkage tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF? Laten we eens kijken.

Beide ETF’s zijn distribuerende ETF’s. Dividenden worden dus niet automatisch geherinvesteerd, maar uitgekeerd aan jou als belegger. Beide ETF’s doen dat ieder kwartaal. Het is aan jou als belegger om het dividend weer te beleggen om optimaal te profiteren van het compound interest effect.

Er zit wel een verschil in de vestigingslanden van de twee ETF’s. De iShares AEX ETF is gevestigd in Ierland, wat betekent dat je 0% dividendbelasting betaalt. De VanEck AEX ETF is in Nederland gevestigd, wat betekent dat er 15% dividendbelasting wordt ingehouden, dit kan je echter weer makkelijk verrekenen met de inkomstenbelasting.

Onder aan de streep heb je bij beide ETF’s uiteindelijk geen last van dividendbelasting. Nog een overeenkomst tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF. Maar er is toch een groot verschil tussen deze ETF’s.

Wanneer je in ETF’s gaat beleggen kan je namelijk ook te maken krijgen met dividendlekkage. Dividendlekkage is het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting die de beheerders van de ETF (in dit geval iShares/Blackrock en VanEck) niet meer terug kunnen krijgen uit het buitenland.

De VanEck AEX ETF heeft geen dividendlekkage vanwege het feit dat VanEck de status fiscale beleggingsinstelling heeft. Hierdoor kan VanEck vrijwel al het dividend uit het buitenland gewoon terugkrijgen.

De iShares AEX ETF heeft wél dividendlekkage, iShares heeft namelijk niet dezelfde fiscale status. De dividendlekkage is gemiddeld 0,26% per jaar. De VanEck AEX ETF levert je dus jaarlijks 0,26% meer rendement op dan de iShares AEX ETF.

Liever beleggen in een duurzame ETF? Bekijk de beste duurzame ETF.

Tracking error en spreiding

Kijk bij ETF’s die een bepaalde index volgen ook altijd naar de tracking error. De tracking error geeft aan hoe goed een bepaalde ETF de index volgt. Je kijkt hiervoor naar de bèta van de ETF. Hoe dichter de bèta bij de 1 ligt, hoe beter de ETF de index volgt en dat is natuurlijk wat we willen.

De iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF hebben beide een bèta van 0,96, geen verschil hier dus, ze doen het in dit opzicht allebei even goed. Doordat beide ETF’s dezelfde index volgen heeft het verder weinig zin om te kijken naar spreiding. Ze bevatten namelijk beide de 25 grootste Nederlandse bedrijven.

Tip: bekijk ook onze favoriete dividendaandelen van Nederland & België.

Conclusie

Dat de twee ETF’s veel op elkaar lijken is duidelijk geworden. Dezelfde kosten, spreiding en tracking error. Ook keren ze beide het dividend één keer per kwartaal uit.

Het grote verschil tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF is de dividendlekkage. De iShares AEX ETF heeft een dividendlekkage van gemiddeld 0,26% en de VanEck AEX ETF heeft geen dividendlekkage.

Beide ETF’s zitten trouwens in de DEGIRO kernselectie wat inhoudt dat je ze als belegger eenmaal per maand gratis kan aan- of verkopen.

Voor ons geeft de dividendlekkage duidelijk de doorslag. Als belegger wil je maximaal rendement en zo laag mogelijke kosten, VanEck wint het wat ons betreft van iShares betreft de AEX ETF.

Tip: bekijk onze favoriete ETF’s in de kernselectie van DEGIRO.

4.8/5 - (13 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.