Wat is compound interest (compounden)?

door | 27 nov, 2021

Compounden is een effect waarbij de opbrengsten die je met investeringen behaalt, na verloop van tijd toenemen door rente-op-rente effect. In dit artikel leggen we je uit wat compounden is en geven we tips over hoe je dit het beste kunt doen om optimaal te profiteren.

Wat is compound interest - compounden - rente op rente

Het rente-op-rente effect (compounden)

Albert Einstein beschreef het magische rente-op-rente effect als het achtste wereldwonder en hoogleraar Albert Bartlett stelde dat de grootste tekortkoming voor de mensheid, de onkunde is over exponentiële groei. Topbelegger Warren Buffett is een van de rijkste mensen op aarde geworden door gebruik te maken van compounden. Dit geldt overigens voor zo’n beetje alle miljardairs. Dankzij het rente-op-rente effect, ook wel samengestelde interest kunnen relatief normale mensen uitzonderlijke resultaten behalen.

Maar wat houdt dat compounden nou eigenlijk in?

Laatste update: 17 maart 2023 – Artikel verder aangevuld + compound interest calculator staat live!

Wat is compound interest?

Er zijn grofweg twee soorten groei: lineaire- en exponentiële groei. Bij lineaire groei neemt een hoeveelheid steeds met hetzelfde aantal toe. Bij exponentiële groei wordt dit aantal echter steeds groter naarmate de tijd verstrijkt.

Om het een en ander te vereenvoudigen geven we een voorbeeld: wanneer je een mooi bedrag van €1.000,- belegt en een rendement van 10% weet te realiseren, zal je vermogen in jaar 1 uitgegroeid zijn tot €1.100,-. In het tweede jaar is het gegroeid naar een bedrag van €1.210. Dit is het rente-op-rente effect. Wanneer we het hebben over lineaire groei, zou dit bedrag in jaar 2 €1.200 zijn. Het rente-op-rente effect zorgt voor een soort sneeuwbaleffect. Je behaalt niet alleen rendement op de initiële investering, maar ook op het al behaalde rendement.

Om de kracht van compound interest te illustreren, gebruiken we het treffende voorbeeld uit het boek ‘de kunst van het heldere denken’. Stel je voor: je hebt de keuze om A: de komende dertig dagen elke dag duizend euro te ontvangen of B: de eerste dag één cent, de dag erna twee cent, de derde dag vier cent enzovoorts. De kans is groot dat je gekozen hebt voor optie A. Iedere dag duizend euro klinkt een stuk beter dan die paar cent per dag. Onderschat het compounden echter niet! Na één maand (dertig dagen) zou je met optie B ruim €5.000.000 hebben verdiend in vergelijking met €30.000 als je optie A had gekozen.

Compounden heeft vele namen:

  • Compound interest
  • Rendement op rendement
  • Rente op rente
  • Compounding

Rendement op rendement

Zoals al gezegd werkt compounden als een soort sneeuwbal. Je begint met een klein beetje sneeuw en rolt deze van een grote heuvel af. Aan het begin stelt de sneeuwbal nog weinig voor, maar naarmate deze van de heuvel afrolt word hij groter en groter. De grootste winsten (in absolute termen) worden geboekt aan het eind van de heuvel. Je hebt dan immers al een groot vermogen opgebouwd (10% over € 100.000 is meer dan 10% over € 10.000).

Een essentieel element om optimaal te genieten van het rente-op-rente effect is door een lange heuvel te creëren. Met andere woorden: beleg voor de lange termijn. Hoe meer tijd je hebt, des te groter je vermogen zal worden. Verder is het rendement enorm belangrijk. Een rendement van slechts 1% meer heeft al een enorme impact op het eindvermogen. Zie hier de resultaten wanneer je eenmalig € 10.000 investeert voor een looptijd van twintig jaar:

RendementEindwaarde
6%€ 32.071
8%€ 46.609
10%€ 67.274
12%€ 96.462

Compound interest berekenen

Startkapitaal * verwacht rendement per jaar ^ het aantal jaren = 10.000 * 1,08 ^ 20

De formule gebruikt voor het uitrekenen van rendement op rendement.

Geen zin om het zelf uit te rekenen? Ga naar compound interest berekenen.

Het verschil tussen 4% rendement is meer dan twee keer zo groot. Wanneer de looptijd langer dan twintig jaar was geweest, zou het verschil vanzelfsprekend nog groter zijn. Een aanzienlijk rendement is dus essentieel om het compound effect te maximaliseren. Tot slot is het startkapitaal van belang. Met een mooi startkapitaal geef je het rente-op-rente effect een boost. Zie het startkapitaal als de sneeuwbal waarmee je begint. Hoe groter deze is, hoe groter het uiteraard zal eindigen.

Periodiek bijstorten verhoogd je uiteindelijke rendement enorm, vooral als je horizon lang is.

Hoe langer je beleggingshorizon, hoe meer jij geniet van het samengestelde interest effect. Begin dus zo vroeg mogelijk met bijvoorbeeld investeren in vastgoed met weinig geld of gewoon op de beurs in de VWRL ETF de VUSA ETF of in dividend aandelen.

Zelfs al leg je maar 100 euro per maand in en je doet dit netjes voor 20 jaar lang, dan eindig je, met een gemiddeld rendement van 8% per jaar, op een totaalbedrag van € 59.395 – en dat terwijl je in die 20 jaar in totaal maar € 24.000 hebt geïnvesteerd.

Dat is € 35.395 winst in 20 jaar én dat met slechts 100 euro per maand!

Exponentiële groei in de praktijk

Een hoog rendement is, zoals gezegd, belangrijk, maar menig belegger verkijkt zich hierop. Ze nemen teveel risico in de hoop op een hoog rendement en vergeten daarbij te kijken naar de risico’s.

“There are 2 rules in investing: Rule number one: never lose money. Rule number two: never forget rule number one”.

Warren Buffett

Het is veel belangrijker om een redelijk rendement te behalen, maar wel voor een lange tijd in de markt te zitten, dan een aantal keer forse verliezen te realiseren. Verliezen hebben immers een tegengesteld effect op het compounden. Let daarom altijd op het risico dat je loopt. Vaak is het verstandiger om te kijken naar het risico, dan naar het potentiële rendement.

compounden compound interest

Conclusie compounden

Compounden of compound interest werkt voor iedereen: jong of oud, groot- of klein startkapitaal, het maakt niet uit. Het rente-op-rente effect stelt je in staat meer uit je vermogen te halen en financiële doelen gemakkelijker te behalen. Het is aan te raden om dit effect eens voor jezelf te visualiseren via de formule of een online tool of in Excel. Als je echt financieel onafhankelijk wilt worden, weet je dat je het achtste wereldwonder niet kan negeren.

Compounden kan met elke asset, of het nu een accumulerende ETF is, je belegt in aandelen met maandelijks dividend, of bezig bent met beleggen in cryptovaluta. Door het dividend uit je beste dividend aandelen of crypto staking-rewards te herinvesteren, creëer je het sneeuwbal- of rendement op rendement-effect. Wacht niet langer en verspil je meest waardevolle bezit: tijd, niet.

Doe je dit voor een langere tijd, dan kan je na een tijdje zelfs leven van dividend.

Zie hier onze favoriete en de beste ETF’s bij DEGIRO die je kunt kopen uit de kernselectie of bekijk alle partijen waar je met een gerust hart kan beleggen en investeren op deze pagina. Wat betreft beleggen acties en bonussen, zijn op het moment veel acties beschikbaar met bonussen voor bijvoorbeeld gratis crypto, een gratis aandeel of gratis transactietegoed, zoals de DEGIRO welkomstbonus.

Like of volg dejongebelegger op Facebook en blijf op de hoogte van alle nieuwe artikelen!

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je compound interest

De formule voor het berekenen van compound interest of rendement op rendement is als volgt: startkapitaal * verwacht rendement per jaar ^ het aantal jaren . Bijvoorbeeld een startkapitaal van € 10.000, gemiddeld 8% rendement per jaar en 20 jaar = € 10.000 * 1,08 ^ 20 = € 46.609.

Wat is compounding?

Compounding, compounden of rente-op-rente is het stapelen van winst op winst, op winst. Dit kan winst op een aandeel zijn, maar ook winst op crypto. Oftewel, compounding betekent winst maken op eerder gemaakte winst en op deze manier extra winst blijven genereren.

Hoe moet je compounden?

Compounden kan automatisch, door bijvoorbeeld te beleggen in accumulerende ETF’s. Het kan ook nodig zijn om met je winst, extra assets, zoals aandelen te kopen, zodat je met de aandelen die je met je winst hebt gekocht, nog meer winst genereert.

Kan ik rijk worden met 100 euro

Zelfs al leg jij maar 100 euro per maand in en dat voor 20 jaar lang, dan eindig je, met een gemiddeld rendement van 8% per jaar, op een totaalbedrag van € 59.395 – dit terwijl je in die 20 jaar in totaal maar € 24.000 hebt geïnvesteerd. Dat is € 35.395 winst in 20 jaar én met slechts 100 euro per maand!

4.9/5 - (8 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.