Verschil accumulerende ETF en distribuerende ETF

door | 27 jan, 2022

Verschil accumulerende ETF en distribuerende ETF 2 - dejongebelegger

Accumulerend vs distribuerend: Wat is de beste optie?

Wanneer je tot het besluit komt om een ETF aan te schaffen, heb je vaak de keuze tussen een distribuerende en accumulerende ETF.

Het kan zijn dat je geen idee hebt wat de beste optie is of welke bij jouw persoonlijke strategie past. Daarom gaan we in dit artikel de verschillen tussen distribuerend en accumulerend en de voor- en nadelen ervan bekijken en behandelen. Lees gauw verder!

Laatste update: 22 april 2023.

Verschil accumulerende ETF en distribuerende ETF?

Wanneer je een ETF koopt, schaf je in zekere zin aandelen van een groot aantal bedrijven in één transactie aan. Een fonds beheert deze aandelen voor jou. De fondsbeheerder kan beslissingen maken over diverse zaken in de ETF: welke aandelen er worden gekocht, de weging van elk aandeel etc. (bij een ETF die een index volgt, wordt dit vaak vastgelegd). Omdat er vaak aandelen in een ETF zitten die dividend betalen, ontvangt het fonds periodiek een cash-bedrag aan dividend.

Het fonds heeft dan de optie om dit dividend uit te keren aan de bezitters van de ETF of het dividend zelf te herinvesteren. Hier komen de begrippen distribuerend en accumulerend om de hoek kijken.

Een distribuerende ETF keert het ontvangen dividend weer uit aan beleggers. Dit geeft beleggers de optie om dit geld weer zelf te beleggen naar eigen keuze.

Bij een accumulerende ETF wordt het dividend automatisch geherinvesteerd en ontvang je – verrassing – geen dividend.

De keuze tussen een distribuerende- en accumulerende ETF hangt dus onder andere af van je persoonlijke voorkeur voor dividend. Kortom: accumulerend keert geen dividend uit, distribuerend keert wel dividend uit.

Wat is een dividendlek en lost een accumulerende ETF dit op?

Een dividendlek is het verschil tussen de betaalde dividendbelasting en het deel daarvan dat je niet kunt terugvorderen. De oorzaak hiervan zijn de verschillende belastingtarieven die in verschillende landen gelden. In Nederland is het tarief op dividendbelasting bijvoorbeeld 15%, terwijl dit in Amerika 30% bedraagt.

Op Amerikaanse aandelen betaal je dus 30% dividendbelasting. Wanneer je netjes belastingaangifte doet kan je de rest vaak terugvragen. Wanneer dat niet lukt, is er sprake van een dividendlek. Je hebt dan te veel belasting betaald over het ontvangen dividend.

Een algemeen heersende gedachte is dat een dividendlek voorkomen wordt door voor een accumulerende ETF te kiezen. Dit is echter niet juist. Een accumulerende ETF heeft nog steeds te maken met een dividendlek. Dit zou dan ook geen doorslaggevende factor moeten zijn tijdens het kiezen tussen de twee. De enige optie om een dividendlekkage te voorkomen is door te beleggen in een zuivere Nederlandse ETF. Oftewel een ETF die geregistreerd staat als Nederlandse financiële beleggingsinstelling (FBI).

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de VanEck ETF’s of de fondsen bij Brand New Day!

Belangrijk: beleggers uit België kiezen meestal voor een accumulerende ETF wegens de hoge dividendbelasting (30%).

Verschil accumulerende ETF en distribuerende ETF - dejongebelegger

All-World ETF: Distribuerend of accumulerend?

De meest populaire ETF’s zijn de All-World ETF’s. Hierbij is onderscheid te maken dus distribuerende- en accumulerende varianten. Zoals al gezegd hangt het deels af van het feit of je als belegger dividend wilt ontvangen of hier geen behoefte aan hebt. Dit is een persoonlijke keuze. Als je veel waarde hecht aan dividend is een distribuerende ETF waarschijnlijk de beste optie. Anderzijds bespaart een accumulerende ETF op transactiekosten, omdat het dividend automatisch wordt herbelegd in de ETF zelf. Voor veel beleggers zal het compounding proces sneller gaan werken, omdat het lastig is om kleine beetjes dividend te beleggen, bijvoorbeeld uit aandelen die maandelijks dividend uitkeren.

De bekendste All-World ETF is hoogstwaarschijnlijk VWRL. Dit is een distribuerende ETF en keert dus dividend uit, zo’n 1.7%. Daarnaast heeft Vanguard een accumulerende variant: VWCE. In de keuze tussen VWRL en VWCE speelt er een belangrijke factor: transactiekosten.

Wanneer je via DEGIRO belegt, heb je een Basic-account of een Custody-account. Bij een Custody-account betaal je een fee wanneer je dividend ontvangt. Bij een Custody-account betaal je als belegger €1 en nog eens 3% van het uitgekeerde dividend bij een dividenduitkering.

Logischerwijs is het door deze kosten verstandiger om VWCE aan te schaffen in plaats van VWRL. Bij VWCE ontvang je immers geen dividend, maar wordt het toch geherinvesteerd. Zo heb je geen last van deze kosten, maar pluk je wel de vruchten van het dividend.

Wanneer je gebruikmaakt van een Basic-account krijg je niet met deze kosten te maken. Bij een Basic-account spelen de ‘normale’ transactiekosten een belangrijke rol. Omdat VWRL in de kernselectie van DEGIRO zit, betaal je bij eenmalige aanschaf per maand géén transactiekosten.

VWCE zat voorheen niet in de kernselectie, maar tegenwoordig wel. VWCE wordt verhandeld op Xetra, de Duitse beurs, en MIL, de Italiaanse beurs.

Voor beide beurzen bedragen de transactiekosten €2.50,- (€5 totaal) als je ze vaker dan één keer per maand wilt kopen. Wat betreft de transactiekosten maakt het tegenwoordig dus niet meer uit.

Naast Vanguard bestaat er ook nog een All-World ETF die wordt gerund door VanEck. Omdat deze ETF in Nederland is gevestigd beschikt deze ETF niet over een dividendlek. Optimaal voor beleggers die uiterst willen profiteren van het dividend. Nog een voordeel is dat de lopende kosten, de kosten die je elk jaar betaalt aan het fonds, lager zijn dan die van Vanguard. Waar VWRL en VWCE beide 0.22% in rekening brengen, is dit bij VanEck 0.20%. Een minimaal verschil, maar op een lange termijn kan dit toch een stevige impact hebben op het rente-op-rente effect.

Wanneer je als belegger geen waarde hecht aan dividend, kan het alsnog interessant zijn om toch voor TSWE (de VanEck ETF) te kiezen door de lagere kosten en het ontbreken van een dividendlek. Toch betaal je dan wel dividendbelasting.

De keuze hangt dus voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren en situatie: geef je de voorkeur aan dividend ontvangen, beschik je over een Basic- of Custody-account en hoe zwaar wegen de kosten mee in je voorkeur. Wanneer het belangrijkste voor je beslissing de kosten zijn, dan zou je voorkeur moeten liggen bij TSWE. Wanneer je dividend(belasting) probeert te vermijden, zal je uitkomen op VWCE. Bekijk daarom vooraf wat je wilt en wat je situatie is alvorens een beslissing te maken.

Wat is beter: Accumulerend of distribuerend?

Er is geen goed of fout in de keuze tussen een accumulerende of distribuerende ETF. Hou er wel rekening mee dat als je kiest voor een distribuerende ETF, je het compound interest effect mist wanneer je het dividend niet herinvesteerd.

Verschil accumulerende ETF en distribuerende ETF - dejongebelegger

Beleggen in accumulerende en distribuerende ETF’s bij DEGIRO

Bij DEGIRO is het gemakkelijk en betaalbaar om in accumulerende en distribuerende ETF’s te beleggen. Ze hebben zelfs een aantal accumulerende en distribuerende ETF’s in de kernselectie van ETF’s zonder transactiekosten. Enkele voorbeelden zijn:

 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) – IE00B5BMR087 – Xetra
 • iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) – IE00B6R52036 – Xetra
 • iShares MSCI China A UCITS ETF USD (Acc) – IE00BQT3WG13 – Xetra
 • iShares Oil&Gas Exploration&Prod UCITS ETF USD (Acc) – IE00B6R51Z18 – Xetra
 • iShares S&P 500 Inf Tech Sector UCITS ETF USD (Acc) – IE00B3WJKG14 – Xetra
 • Lyxor World Water UCITS ETF – Dist – FR0010527275 – Xetra
 • Lyxor New Energy UCITS ETF Dist – FR0010524777 – Xetra
 • iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist) – IE00B1TXK627 – Xetra
 • iShares High Yield Corp Bond UCITS ETF EUR (Dist) – IE00B66F4759 – Xetra
 • Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF Dist – IE00BWTN6Y99 – Xetra

Slechts een aantal voorbeelden van accumulerende en distribuerende ETF’s binnen de kernselectie bij DEGIRO. Meer lezen over de kernselectie DEGIRO en op zoek naar de beste ETF? Check onze top 8 van ETF’s bij DEGIRO of kijk hier voor alle voordelen van DEGIRO, zoals het 100 euro tegoed bij DEGIRO!

We hopen dat het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF’s nu duidelijk is. Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en nog veel meer? Volg ons op sociale media kanalen, zoals Facebook.

Disclaimer: De content gedeeld op deze blog is puur en alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Je dient altijd zelf gedegen onderzoek te doen naar je beleggingen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen. De auteur van dit artikel bezit ETF’s van VWRL (distribuerend).

Veelgestelde vragen

Wat is beter: Accumulerend of distribuerend?

Er is geen goed of fout in de keuze tussen een accumulerende of distribuerende ETF. Hou er wel rekening mee dat als je kiest voor een distribuerende ETF, je het compound interest effect mist wanneer je het dividend niet herinvesteerd.

All-World ETF: Distribuerend of accumulerend?

Het hangt deels af van het feit of je als belegger dividend wilt ontvangen of hier geen behoefte aan hebt. Als je veel waarde hecht aan dividend is een distribuerende ETF waarschijnlijk de beste optie. Anderzijds bespaart een accumulerende ETF op transactiekosten, omdat het dividend automatisch wordt herbelegd in de ETF zelf.

Wat is een dividendlek en lost een accumulerende ETF dit op?

Een dividendlek is het verschil tussen de betaalde dividendbelasting en het deel daarvan dat je niet kunt terugvorderen. De oorzaak hiervan zijn de verschillende belastingtarieven die in verschillende landen gelden. Een accumulerende ETF heeft nog steeds te maken met een dividendlek.

Verschil accumulerende ETF en distribuerende ETF?

De keuze tussen een distribuerende- en accumulerende ETF hangt onder andere af van je persoonlijke voorkeur voor wel of geen dividenduitkeringen. Kortom: accumulerend keert geen dividend uit, distribuerend keert wel dividend uit.

4.9/5 - (9 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

7 Reacties

 1. ETF beginner

  Waar vind je de info dat een ETF “ACC” of “DIST” is als het niet vermeld staat bij de naam van de ETF?

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Dit staat vrijwel altijd in de naam van de ETF. Staat dit er niet in dan is er of alleen een Accumulerende of Distribuerende versie van. In dat geval kan je het beste even Googelen en een site zoals JustETF of Morningstar erbij pakken om het na te kijken!

   Antwoord
 2. John

  Is het een verstandige beslissing om de posities in VWRL en VUSA te verkopen en daar in de plaatst te kiezen voor de IWDA en EMIM (all world en emerging markets) wanneer je een custody account hebt bij DEGIRO.
  Beide zitten in de kernselectie en zijn te koop op de Amsterdamse beurs.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hi John. Dit is een keuze die wij niet voor je kunnen maken. Als je naar VWRL en IWDA kijkt, is IWDA qua kosten slechts 0,01% goedkoper, daar lever je echter veel (geografische) spreiding voor in.

   Antwoord
   • John

    Hi dejongebelegger,
    Bedankt voor je snelle reactie.
    Jaarlijkse kosten van de IWDA zijn 0,02 lager dan VWRL.
    Wat de spreiding betreft voeg ik EMIM eraan toe voor 10 tot 12%.
    Jaarlijkse kosten EMIM 0,18%.
    Doordat ik dan in 2 herbeleggende ETF’s beleg heb ik niet meer te maken met de 10% kosten over de dividend die DEGIRO rekent.
    In mijn ogen is dit qua kosten besparing een goede set.
    Alleen jammer dat ik daarvoor mijn posities in VWRL en VUSA moet verkopen.

    Antwoord
    • dejongebelegger

     Klinkt goed! Als je een custody account hebt is dat inderdaad een mooie oplossing om de kosten te omzeilen!

     Antwoord
 3. D_nique.m

  Fijn en duidelijk artikel weer! Ook antwoorden op de vragen die erna zijn gesteld zet me weer aan t denken. Ik weet nu waar ik meer op ga letten bij nieuwe etf keuze.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.