Vanguard S&P 500 ETF VUSA

door | 17 nov, 2022

Vanguard S&P 500 ETF - VUSA

Vanguard S&P 500 ETF

De Vanguard S&P 500 ETF, of afgekort de VUSA ETF, de ETF om in de 500 grootste Amerikaanse aandelen te beleggen. Investeren in de sterk groeiende en grootste economie van de wereld is nog nooit zo makkelijk geweest. En dat ook nog eens tegen enorm lage kosten, geen wonder dat de Vanguard S&P 500 ETF zo enorm populair is bij zowel particuliere als institutionele beleggers.

Beleggen in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zonder 500 keer transactiekosten te betalen. Aandelen bezitten en een goed gespreide portefeuille onderhouden is makkelijker dan je denkt. Je vermogen wordt via deze ETF automatisch verdeeld over 500 verschillende bedrijven en is daarmee breed gespreid, wat betekent dat je als belegger relatief weinig risico loopt.

Via de Vanguard S&P 500 ETF koop je met één transactie meteen alle aandelen. Ideaal als je geen omkijken wilt hebben naar je aandelen, maar toch een mooi rendement wilt behalen. In dit artikel vertellen we je alles over de Vanguard S&P 500 ETF van Vanguard. De ETF die voor veel beleggers de bouwsteen is van een goede beleggingsportefeuille.

Laatste update: 2 augustus 2023 – Artikel geüpdatet.

Vanguard USA ETF

Het voordeel van de VUSA ETF is dat jij kunt investeren in bedrijven zoals Apple, Amazon, Google, Tesla en Microsoft zonder allerlei jaarverslagen te lezen of aandeelhoudersvergaderingen bij te wonen. In dit artikel bespreken we onder andere het historische rendement van de VUSA ETF, de spreiding van aandelen en andere belangrijke zaken zoals dividend en kosten.

Vraag je je af in welke ETF te beleggen of ben je op zoek naar de beste ETF voor de lange termijn? Misschien vind je hier wat je zoekt.

Wat is VUSA nou eigenlijk?

VUSA is een ETF, ofwel een tracker. Als je al bekend bent met de term ETF en de betekenis hiervan, dan kun je dit gedeelte gerust overslaan. Een ETF is een financieel product dat beleggers in staat stelt om in eerste instantie een index te kopen.

In het geval van VUSA koop je een tracker die de S&P 500 index, ook wel de Standard & Poor’s 500 index, zo nauw mogelijk volgt. Je kunt deze ETF zien als een soort beleggingsfonds waarin allerlei aandelen zijn opgenomen die je via één transactie kunt kopen.

Door middel van ETF’s verkrijg je als belegger kortom een enorme spreiding en groeit je portefeuille mee met het gemiddelde van de (Amerikaanse) markt. Je kunt dus uitgaan van een degelijk rendement zonder al het harde werk. Verder zijn ETF’s volledig transparant en genieten veel ETF’s die een index tracken van zeer lage kosten.

VUSA is een ETF die wordt aangeboden door Vanguard. VUSA werd in mei 2012 opgericht en is te vinden op de Euronext Amsterdam (EAM), London Stock Exchange (LSE), Borsa Italiana (MIL) en de Swiss Stock Exchange (SWX).

VUSA behoort overigens tot de kernselectie van DEGIRO, waardoor DEGIRO-gebruikers maandelijks eenmaal VUSA kunnen verhandelen zonder transactiekosten te betalen.

S&P 500 Koers VUSA ETF

Zie de huidige koers van de S&P 500 VUSA ETF met behulp van TradingView:

De koers van de S&P 500 heeft met een looptijd van 38 jaar een rendement van 3.800% en is daarmee één van de best presterende indexen wereldwijd. Het lange trackrecord en de goede prestaties maakt de S&P 500 een relatief veilige belegging met een mooi te verwachten rendement.

Wat is de Standard & Poor’s 500 index?

Standard & Poor is een van de grootste kredietbeoordelingsbureaus ter wereld.

Zij geven zowel bedrijven als landen een rating van D tot en met AAA. Daarnaast kennen veel mensen hen als indexmaker. De bekendste index is de S&P 500 die basis biedt voor veel investeringsfondsen en ETF’s.

Show me the money! Wat is het S&P 500 gemiddeld rendement?

Vanguard S&P 500 ETF

Vanguard S&P 500 ETF rendement

De S&P 500 index bestaat al sinds 1984. De S&P 500 index heeft met een looptijd van 38 jaar een rendement van 3.800%. Echter is de VUSA ETF pas in 2012 opgericht. Dit waren erg goede jaren op beurs met een all-time rendement van zo’n 200% wat neer komt op ongeveer 12% per jaar. Dit ligt iets boven de lange termijn van de wereldeconomie.

Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is van een periode waar het erg goed ging met de wereld economie. De periode van eind 2002 tot eind 2012 heeft bijvoorbeeld een jaarlijks rendement van 8,5% opgeleverd. Je kunt beter uitgaan van een rendement van ongeveer 7% per jaar op je beleggingen in aandelen. Dit is een wereldwijd gemiddelde.

Ook wanneer je uitgaat van een gemiddeld rendement van 7% per jaar groeit je vermogen snel, door het compound interest effect.

Vanguard S&P 500 ETF - VUSA

Vanguard S&P 500 ETF kosten

Beleggen in de Vanguard S&P 500 ETF is niet gratis. Het is wel mogelijk om de ETF via DEGIRO zonder transactiekosten te kopen.

Echter rekent Vanguard indirect kosten voor het onderhouden en beschikbaar stellen van de ETF. Dit zijn kosten die je niet betaald met vrije ruimte op jouw beleggingsrekening, maar dit zijn kosten je verwerkt zitten in de koers.

De lopende kosten van de Vanguard S&P 500 ETF zijn 0,07% per jaar. Ter vergelijking: de VWRL (All World ETF van Vanguard) rekent 0,22% lopende kosten. De S&P 500 ETF van iShares rekent ook 0,07% lopende kosten.

Vanguard S&P 500 ETF dividend

De bedrijven die onderdeel zijn van de VUSA ETF betalen natuurlijk dividend. Als bezitter van de VUSA ETF heb jij dan ook recht op deze dividenden ondanks dat je de aandelen niet direct in bezit hebt. Het dividend rendement van de ETF ligt op zo’n 1,50%.

Vanguard S&P 500 ETF dividend uitbetaling: het dividend wordt vaak eind maart, juni, september en december uitbetaald als je de ETF halverwege de bovengenoemde maanden in bezit had. VUSA is een ETF die het uitgekeerde dividend distribueert.

Je kunt er voor kiezen om een S&P 500 ETF te kopen die accumulerend is. Dit houdt in dat het ontvangen dividend automatisch herbelegd wordt. Meer over dividendlekkage en distribuerende en accumulerende ETF’s vind je in het artikel over het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF.

6411bcf287f0d521227695

Vanguard S&P 500 ETF spreiding

Beleggen brengt vanzelfsprekend risico’s met zich mee. Om deze risico’s te verkleinen, is het verstandig om het risico te verspreiden over verschillende landen en bedrijven. Kijkend naar de spreiding is VUSA een middelmatige keuze. VUSA bevat 505 aandelen wat een ruim aantal is. Echter zijn al deze 505 aandelen genoteerd in de Verenigde Staten.

Het zijn grote Amerikaanse bedrijven die wereldwijd actief zijn natuurlijk dus dit zorgt indirect wel voor spreiding. De bedrijven zijn de grootste op basis van beurswaarde. De ETF is daarmee ook verdeeld op basis van beurswaarde waardoor de top 10 relatief zwaarder weegt binnen de ETF dan de laatste 10 aandelen.

In onderstaande tabel staan de grootste 20 posities in VUSA genoteerd.

BedrijfWeging in S&P 500
Apple Inc.6.93%
Microsoft Corp.5.76%
Amazon.com Inc.3.32%
Tesla Inc.2.34%
Alphabet Inc. Class A1.88%
Alphabet Inc. Class C1.73%
Berkshire Hathaway Inc. Class B1.60%
UnitedHealth Group Inc.1.57%
Johnson & Johnson1.42%
Exxon Mobil Corp.1.21%
Facebook Inc. Class A1.03%
JPMorgan Chase & Co.1.02%
NVIDIA Corp.1.01%
Procter & Gamble Co.1.00%
Visa Inc. Class A0.96%
Home Depot Inc.0.94%
Chevron Corp.0.86%
Eli Lilly & Co.0.85%
Pfizer Inc.0.81%
Mastercard Inc. Class A0.80%

Deze 20 posities maken samen zo’n 37% deel uit van deze ETF. Dit maakt de spreiding natuurlijk wel wat minder. Echter is het zo dat deze bedrijven ook verspreid zijn over verschillende sectoren. Zo is de verdeling van VUSA onder te verdelen in de volgende categorieën en wegingen:

SectorWeging in S&P 500
Technologie27.3%
Gezondheidszorg14.1%
Consumentengoederen (niet essentieel)11.4%
Financiën10.9%
Communicatiediensten8.4%
Industrie7.9%
Consumentengoederen (essentieel)6.8%
Energie4.7%
Nutsbedrijven3.1%
Vastgoed2.9%
Materialen2.5%

Ook de sector verdeling laat een wat scheve verhouding zien waarin voornamelijk informatie technologie over vertegenwoordigd is ten opzichte van andere sectoren. De informatie technologie sector is zo groot omdat de bedrijven binnen deze sector eenmaal enorm groot zijn en daarmee dus ook zwaar wegen in de VUSA ETF.

Ieder halfjaar wordt de ETF opnieuw gebalanceerd. Dat betekent dat sectoren die een goede periode kennen wat meer worden verkocht en dat geld wordt gebruikt voor sectoren die op dat moment achterblijven. Op deze manier kun je zonder zelf moeite te hoeven doen toch profiteren van groei en eventuele dips in bepaalde sectoren.

We doen ons best de data zo snel mogelijk up te daten – maar kunnen niet 100% beloven dat als je over een paar maanden dit artikel leest, de data nog precies hetzelfde is. Je kan de data altijd even zelf checken op de officiële website van Vanguard.

Vanguard S&P 500 ETF - VUSA

Hoe kan ik beleggen in VUSA?

VUSA is een van de (of de populairste) ETF’s en is met die reden ook verkrijgbaar bij zo goed als alle brokers en banken. Echter is het via de kernselectie van DEGIRO verkrijgbaar zonder extra kosten. Let op! Dit geldt maar één keer per maand. Wil je vaker dan één keer in VUSA handelen, dan betaal je wel extra transactiekosten die maand.

Ben jij ook overtuigd van de kracht van VUSA? VUSA is een ETF waar veel beleggers periodiek met behulp van de DCA-methode in beleggen! Of kijk je liever even naar alle brokers om te investeren op de beurs?

4.9/5 - (16 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

3 Reacties

 1. Annemijn

  Super complete en heldere uitleg! Door dit artikel ben ik hier maandelijks een vast bedrag in gaan beleggen en wil ik dit voor de lange horizon doen.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Dankjewel en leuk! Klinkt goed.

   Antwoord
 2. Annemijn

  Super interessant artikel met een duidelijke uitleg. Hierdoor maandelijks gaan beleggen en hopelijk een mooi resentment behalen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.