Gemiddeld rendement op aandelen
Je hoort vaak verhalen over successen en het hoge rendement dat mensen behalen met hun beleggingsstrategie. Je vraagt je af of jij hetzelfde rendement kunt behalen… Wat is eigenlijk het gemiddelde rendement van aandelen en wat kun je ongeveer verwachten?
Het gemiddelde rendement op aandelen is niet in een zin samen te vatten. Hoe hoog je rendement is, hangt namelijk af van verschillende factoren. Welke soort aandelen koop je? Wat is je beleggingsstrategie? Hoe gaat het er in de wereld aan toe?
De antwoorden op deze vragen bepalen grotendeels hoe het er op de beurs er aan toe is. We kijken daarom naar twee beleggingsstrategieën en de gemiddelde behaalde resultaten van de twee.
Wat is je beleggingsstrategie?
Je kunt je geld op verschillende manieren beleggen. Zo kun je actief beleggen door dagelijks aandelen te kopen en verkopen, of kun je kiezen voor een aandeel en deze voor een lange tijd vasthouden. De manier waarop je je geld belegt, kan invloed hebben op het gemiddelde rendement. We kijken daarom hier naar zowel het gemiddeld rendement op aandelen bij korte- als langetermijnstrategieën.
Gemiddeld rendement op aandelen daytraden
Daytraden is een beleggingsstrategie waarbij beleggers hun geld gedurende één handelsdag beleggen in aandelen, valuta’s, grondstoffen of andere financiële instrumenten met het doel om te profiteren van korte termijn bewegingen in de marktprijzen.
Daytraders openen en sluiten hun posities binnen één handelsdag en hebben geen openstaande posities wanneer de markten sluiten.
Het gemiddelde rendement op aandelen bij daytraden is zeer lastig te bepalen omdat het sterk kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring en vaardigheden van de trader, de marktomstandigheden en de specifieke strategieën die worden gebruikt. Want onder daytraden zijn nog veel verschillende strategieën die daytraders gebruiken.
Sommige traders kunnen goed presteren en consistente winsten behalen met daytraden, terwijl anderen mogelijk (grote)verliezen maken. Het is belangrijk om te onthouden dat daytraden een lastige en risicovolle beleggingsstrategie is en dat er geen garanties zijn voor succes. Hierdoor kan ik niet een getal hangen aan het gemiddelde rendement voor aandelen daytraden.
Kun je dan beter beleggen voor de lange termijn?
Over het algemeen zijn er niet zo veel daytraders die consistent een goed rendement behalen en er horen ook dagen bij waarop een daytrader met grote verliezen te maken heeft. Voor elk verlies van 50% moet een daytrader een winst behalen van 100% om op hetzelfde bedrag uit te komen.
De meesten behalen onder de streep dan ook niet betere resultaten dan mensen die in een indexfonds of ETF beleggen. Bovendien kost daytraden aanzienlijk meer tijd en geld. Het kan dus wel, maar daytraden is lang niet voor iedereen weggelegd. Laten we dus snel kijken naar het gemiddelde rendement voor aandelen met een langetermijnstrategie.
Bekijk wat beleggen jou kan opleveren op de lange termijn met behulp van de compound interest calculator.
Rendement beleggen in aandelen voor de lange termijn
Lange termijn beleggen is een beleggingsstrategie waarbij beleggers hun geld voor een lange periode, meestal meer dan 10 jaar, beleggen in aandelen, obligaties of andere beleggingsinstrumenten met het doel om te profiteren van de potentiële stijging van de waarde van hun beleggingen.
Wanneer je gaat beleggen in aandelen heb je veel keuze, zo kan je beleggen in dividendaandelen, bijvoorbeeld door te beleggen in REIT’s en BDC’s, maar ook in groeiaandelen.
Er zijn verschillende voordelen aan lange termijn beleggen. Allereerst kan het helpen om het risico te verminderen, omdat beleggers meer tijd hebben om te profiteren van eventuele stijgingen van de waarde van hun beleggingen en om te herstellen van eventuele dalingen. Daarnaast kan lange termijn beleggen gebruikt worden om de koopkracht van geld te behouden, omdat de inflatie over langere periodes gemiddeld genomen minder hard stijgt dan wat beleggen aan rendement oplevert. Bovendien kan beleggen voor de lange termijn een handige strategie zijn voor het opbouwen van extra pensioen voor latere jaren.
Wanneer je kiest om je geld voor een langere termijn te beleggen, kun je dit op verschillende manieren doen. Je kunt ook kiezen voor een meer toegankelijke manier. Dit is een indexfonds of een ETF (Exchange Traded Fund). Deze worden onderhouden door fondsmanager, deze bekijkt welke bedrijven groot genoeg zijn en aan de criteria voldoen van het fonds. In een indexfonds of ETF zitten soms wel honderden tot duizenden verschillende bedrijven.
Zo kun je zelf je aandelen kiezen. Je kiest dan bedrijven waarvan je gelooft dat deze de komende tijd onder andere veel groei zullen zien en hoe het bedrijf zijn financiën behandeld. Daarnaast zijn er nog een aantal criteria die bepalen of een aandeel goed is om in te beleggen. Het is verstandig om meerdere aandelen in verschillende sectoren te kiezen zodat je je risico spreidt. Gaat het dan slecht met een van je aandelen, dan vangen andere aandelen eventueel de klap op. Met een goed gespreide portefeuille met zorgvuldig geselecteerde aandelen kan je gemiddelde rendement van aandelen vergelijkbaar zijn met die van een indexfonds of een ETF.
Wat is het gemiddelde rendement van indexfondsen en ETF’s?
Het gemiddelde rendement van indexfondsen en ETF’s varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de economische omstandigheden en de prestaties van individuele bedrijven binnen de index of portefeuille. Over het algemeen is het rendement van beide echter positief geweest en hebben ze gemiddeld een goede track record van stijgende waarden.
Het rendement van een indexfonds of ETF wordt mede bepaald door het gemiddeld rendement op aandelen in die bepaalde index of ETF.
Hoewel de meeste aandelen 15% of meer verlies hebben geleden in 2022, kunnen we toch uitgaan van een gemiddeld rendement van 7% als je je aandelen langer dan 10 jaar vast houdt en je het dividend herbelegd. Dit is gebaseerd op data van de FTSE All-World en de S&P 500 index.
Je kan niet direct in een index beleggen. Wel kan je beleggen in de Vanguard All World ETF of de Vanguard S&P500 ETF.
Verschil tussen een indexfonds en ETF
Er zijn verschillen tussen indexfondsen en ETF’s. Beide producten bieden beleggers toegang tot een brede portfolio van aandelen of andere beleggingsinstrumenten, waardoor ze de risico’s kunnen spreiden en hun portefeuille kunnen diversifiëren.
Een belangrijk verschil tussen de twee is de manier waarop ze worden verhandeld. Indexfondsen worden gekocht en verkocht aan het einde van de handelsdag, terwijl ETF’s op een beurs worden verhandeld en kunnen op elk moment tijdens de handelsdag worden gekocht of verkocht. Dit betekent dat beleggers in ETF’s meer flexibiliteit hebben bij het beheren van hun beleggingen en dat ze sneller kunnen inspelen op veranderingen op de beurs.
Opzoek naar een partij waar je tegen lage kosten kan indexbeleggen? Bekijk eens InDelta of de uitgebreide review over InDelta.
Een ander verschil is de kostenstructuur. In het algemeen zijn indexfondsen goedkoper dan ETF’s, dat komt omdat ze minder kosten hebben voor transacties en beheer. Dit houdt in dat beleggers in indexfondsen meer van hun rendementen kunnen behouden. Aan de andere hand bieden ETF’s vaak een grotere keuze aan beleggingscategorieën en kunnen soms een hoger rendement bieden dan indexfondsen.
Het is belangrijk om te onthouden dat er geen “juiste” keuze is tussen indexfondsen en ETF’s. De beste optie hangt af van uw persoonlijke financiële situatie en beleggingsdoelstellingen. Doe dus goed onderzoek naar de verschillende mogelijkheden en beslis daarna pas welke het beste bij jouw situatie past.
Opzoek naar goede ETF’s? Bekijk onze selectie van de beste ETF’s, deze selectie bevat ETF’s binnen en buiten de kernselectie van DEGIRO.
Gemiddeld rendement aandelen 10 jaar
Als we puur naar de afgelopen 10 jaar kijken, komen we op een gemiddeld rendement van 10,7% per jaar uit. Na de onrustige tijden van de afgelopen jaar kan dit de komende tien jaren ook gerust meer (of minder) zijn!
Gemiddeld rendement aandelen 30 jaar
Een betere indicatie is echter de afgelopen 30 jaar of zelfs meer. Er is namelijk veel meer data en diversiteit in gebeurtenissen over een periode van 30 jaar vergeleken met enkel 10 jaar.
De S&P 500 heeft hier de meeste data voor beschikbaar. Kijkend naar de S&P 500 voor de jaren 1992 tot 2021, is het gemiddelde beursrendement voor de laatste 30 jaar 9,89% per jaar.
Je kan niet direct in een index beleggen. Wel kan je beleggen in de Vanguard All World ETF of de Vanguard S&P500 ETF.
Gemiddeld rendement op aandelen
Het is moeilijk om een gemiddeld rendement op aandelen te geven omdat dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type aandelen, de economische omstandigheden en het beleggingshorizon. Over het algemeen geven aandelen een hoger rendement op de lange termijn, hoewel ze ook meer risico met zich meebrengen dan bijvoorbeeld obligaties of spaargeld.
Zouden we een cijfer moeten plakken aan het gemiddelde rendement, gebaseerd op het verleden, dan zou deze rond de 7% liggen. Bij sommige aandelen zal dit hoger zijn en bij andere lager, ook is dit een gemiddeld rendement en kan het per jaar dus flink verschillen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het verleden geen garantie biedt voor de toekomst en dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Er zullen jaren tussen zitten waar het rendement tegenvalt of zelf negatief is. Lees je daarom, zoals altijd, goed in en beleg alleen geld waar je zonder kunt!
Overtuigd en klaar om te beginnen met beleggen? Op de website vind je veel handige artikelen om je op weg te helpen.
Benieuwd wat jij kan opbouwen door te beleggen? Bekijk eens de compound interest calculator.
0 reacties