Beste duurzame ETF

door | 09 feb, 2023

Beste duurzame ETF's - ESG ETF's

Beleggen in duurzame bedrijven wordt steeds populairder, hoe kan je hier als belegger van profiteren? Door te beleggen in de beste duurzame ETF’s. We nemen enkele van de beste duurzame ETF’s, ook wel ESG ETF’s onder de loep.

De afgelopen jaren stegen de investeringen in milieubewuste fondsen met bijna 45% per jaar en verwacht wordt dat er in 2026 34 biljoen dollar aan vermogen in ESG-fondsen wordt geïnvesteerd. Waarom wordt er zoveel geld gestoken in deze fondsen en misschien nog wel belangrijker: hoe kun jij hier ook van profiteren?

Wat is ESG?

In dit artikel zullen we op beide vragen een antwoord geven. Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat ESG feitelijk inhoud.

ESG is een algemene benaming voor bedrijven die zich inzetten voor het milieu (Environment), sociale rechtvaardigheid (Social Responsibility) en transparantie in de bedrijfsvoering (Transparent Governance). De gebruikelijke gedachtegang hierbij is dat deze bedrijven zich inzetten om de wereld een stukje beter te maken.

De afgelopen jaren is er enorm veel geld richting groene- en duurzame bedrijven gestroomd. Veel beleggers geloven dat deze bedrijven een grote rol zullen gaan spelen in de toekomst en dat er daarom nog ontzettend veel groei te behalen valt. Bovendien komt er ook een ethische rol bij kijken.

Door te beleggen in duurzame bedrijven help je de wereld een stukje verder. Dit in tegenstelling tot beleggen in bedrijven die winst maken ten koste van bijvoorbeeld het milieu of bepaalde bevolkingsgroepen.

Beleggen in duurzame ESG ETF’s

Indien je hebt besloten om duurzaam te gaan beleggen, is een ESG ETF een van de beste manieren om dit in de praktijk te brengen.

Via een ETF krijg je als belegger via één transactie blootstelling aan tientallen duurzame bedrijven die voldoen aan belangrijke ESG-criteria. Het risico wordt bovendien gespreid en je lift automatisch mee op de groei van de gehele sector.

Een duurzame ETF is dus zonder twijfel een interessante mogelijkheid om te beleggen in groene bedrijven. Echter zijn er vandaag de dag tientallen, zo niet honderden, duurzame ETF’s beschikbaar. Het kan voor de particuliere belegger een moeizame taak zijn om uit deze stapel ETF’s de beste te kiezen.

Daarom presenteren we in dit artikel een aantal van de veelbelovende duurzame ETF’s met analyse en uiteenzetting. Op deze manier ben jij in korte tijd optimaal op de hoogte van de mogelijkheden van het duurzaam beleggen.

Beste ESG ETF’s om duurzaam te beleggen

In de tabel hieronder kun je eenvoudig een overzicht vinden van de duurzame ETF’s die in dit artikel aan bod komen. Later in het artikelen kun je meer en diepgaandere informatie vinden over iedere ETF.

Een aantal belangrijke criteria waarop we de ETF’s hebben geselecteerd zijn: focus van de ETF, het trackrecord, de jaarlijkse kosten en de spreiding.

Naam van de ETFFocus van de ETFGemiddeld 3-jarig rendement (per jaar)Jaarlijkse kosten
iShares Global Clean Energy UCITS ETFSchone en groene energie22,09%0,65%
VanEck Sustainable World UCITS ETFDuurzaamheid5,87%0,20%
Lyxor MSCI World ESG Trend Leaders (DR) UCITS ETFUitsluiting van niet-duurzame bedrijven7,43%0,18%
Invesco Solar ETFZonne-energie35,95%0,50%

Beleggen in duurzame ETF’s DEGIRO

Beleggen in deze 4 duurzame ETF’s kan bij DEGIRO, al deze duurzame ETF’s zijn namelijk bij DEGIRO te verhandelen. Enkele zitten in de kernselectie van DEGIRO. Dit houdt in dat je deze eenmaal per maand gratis, zonder transactiekosten kan aan- of verkopen. Voor meer informatie over DEGIRO’s kernselectie, bekijk het eerder geschreven uitgebreide artikel.

Liever beleggen in een Nederlandse bedrijven? Bekijk de beste ETF voor de AEX.

Duurzame ETF 1: iShares Global Clean Energy UCITS ETF

We trappen de lijst af met een van de meest bekende en populaire ETF: de iShares Global Clean Energy. Het is niet verwonderlijk dat veel beleggers er weg van zijn. Deze ETF heeft het de afgelopen jaren fantastisch gedaan. De laatste drie jaar heeft het zelfs een rendement van maar liefst 22,09% per jaar gegenereerd.

Dit in vergelijking met de Vanguard S&P 500 ETF die achterbleef met ongeveer 8% per jaar.

Deze ETF focust zich op bedrijven die bijdragen aan schone energie. Dit zijn enerzijds bedrijven die schone energie produceren, maar ook bedrijven die apparatuur of technologie leveren voor schone energie. Bovendien worden bedrijven die een bepaalde koolstofemissiedrempel overschrijden uit de index verwijderd. Zo belegt de ETF enkel in de meest duurzame en groene bedrijven.

De iShares Global Clean Energy ETF belegt in 97 bedrijven, waardoor er sprake is van een redelijk goede spreiding. De grootste drie bedrijven representeren echter meer dan 20% van de hele ETF. Er is dus wel een mate van concentratie. Dit is niet per definitie negatief, maar wel belangrijk om op de hoogte van te zijn als belegger.

De jaarlijkse lopende kosten van deze ETF bedragen 0,65%. Hier blijft het helaas niet bij. De ETF keert namelijk ook dividend uit en er is sprake van een dividendlekkage. Deze komt uit op ongeveer 0,10% per jaar. Beleggers kunnen deze ETF echter wel zonder transactiekosten verhandelen, omdat het deel uitmaakt van DEGIRO’s kernselectie.

De totale jaarlijkse kosten komen dus uit op ongeveer 0,75%. Dit is fors, maar het rendement van de afgelopen jaren heeft veel goedgemaakt. Bovendien word de iShares Global Clean Energy ETF aangeschreven als dé beste ETF wat betreft schone energie. Er is daarom een punt te maken om de hogere kosten te accepteren.

Nog meer informatie over de iShares Global Clean Energy ETF lees je hier.

Beste Duurzame ETF - Global Clean Energy ETF

Duurzame ETF 2: VanEck Sustainable World UCITS ETF

Op nummer twee in dit artikel vinden we de VanEck Sustainable World ETF. Zoals de naam al verklapt belegt deze ETF in duurzame bedrijven over de hele wereld. De bedrijven binnen de ETF worden geselecteerd op een aantal belangrijke criteria omtrent duurzaamheid (ESG). Deze selectie wordt overigens niet gedaan door VanEck zelf, maar door het gerenommeerde onderzoeksbureau Vigeo Eiris. Deze instantie is gespecialiseerd in duurzaamheid en de daarbij behorende richtlijnen.

In de ETF zitten 250 aandelen, elk met dezelfde weging. Dit betekent dat er géén concentratie plaatsvind binnen de posities in de ETF. Ongeveer 40% van de bedrijven is gevestigd in de Verenigde Staten, 25% in Europa en 22% in Azië. Op basis van deze gegevens kunnen we dus stellen dat deze ETF erg goed gespreid is.

De kosten van de VanEck Sustainable World ETF zijn verrassend laag. Met de lopende kosten van 0,20% per jaar is de ETF goedkoper dan vrijwel alle All-World ETF’s, zoals de VWRL ETF. Bovendien kent deze ETF geen dividendlekkage, omdat de ETF dit allemaal kan terugvorderen. Om het nog beter te maken: ook deze ETF is zonder transactiekosten te verhandelen via DEGIRO. Dit maakt de VanEck Sustainable World ETF zonder twijfel de goedkoopste ETF van deze lijst.

De totale kosten komen dus uit op 0,20% per jaar. Een erg aantrekkelijk percentage voor een ETF als deze. Daarbij is het rendement van de ETF vergelijkbaar met het rendement van een normale All-World ETF.

Toch zorgen de extreem lage kosten ervoor dat de VanEck ETF een stuk aantrekkelijk kan zijn dan een doorsnee wereldwijde ETF. Daar komt ook nog eens bij dat je met deze ETF een steentje bijdraagt een betere wereld. Een win-winsituatie dus.

Liever investeren in vastgoed met weinig geld? Dat kan ook!

Duurzame ETF 3: Lyxor MSCI World ESG Trend Leaders (DR) UCITS ETF

De nummer drie van dit artikel lijkt in zekere zin op de vorige ETF. Beide ETF’s selecteren hun bedrijven op basis van een aantal belangrijke ESG-criteria. Het belangrijkste verschil is dat de Lyxor MSCI World Trend Leaders ETF enkel bedrijven selecteert die een positieve trend laten zien op basis van de ESG-criteria. Met andere woorden: uitsluitend bedrijven die verbeteren op het gebied van duurzaamheid.

Deze Lyxor ETF is dus wat strenger in het selecteren dan de ETF die wordt beheerd door VanEck. En strikter zijn loont klaarblijkelijk. De ETF heeft het over de afgelopen drie jaar namelijk gemiddeld 2% per jaar beter gedaan dan de VanEck ETF. Een verschil van 2% heeft een enorme impact op je totale rendement. Wat betreft de resultaten lijkt duurzaamheid dan ook daadwerkelijk beter voor de portemonnee.

De spreiding van de Lyxor MSCI World ESG Trend Leaders ETF is uitstekend. De ETF heeft blootstelling aan maar liefst 754 bedrijven verspreid over de hele wereld. Deze ETF is daarentegen wel behoorlijk geconcentreerd. Zo wordt maar liefst 75% van de gelden belegt in Amerikaanse bedrijven. Voor nu is dat geen probleem. Amerikaanse bedrijven doen het immers al tientallen jaren beter dan het wereldwijde gemiddelde. Toch is het wel belangrijk om het in je achterhoofd te houden.

Op het eerste oog lijken de lopende kosten van 0,18% per jaar goedkoper dan die van de VanEck ETF. Echter heeft Lyxor, in tegenstelling tot VanEck, wel te maken met dividendlekkage, waardoor de kosten al gauw toenemen met 0,15 – 0,20% per jaar. De afgelopen jaren heeft het rendement dit verschil in hogere kosten ruimschoots gecompenseerd, maar dit biedt vanzelfsprekend geen garanties voor de toekomst.

De totale kosten voor de Lyxor Trend Leaders ETF komt uit op ongeveer 0,35% per jaar. Dit is een erg schappelijk en acceptabel percentage – zeker voor de resultaten die de ETF afgelopen jaren heeft gerealiseerd. Voor passieve beleggers, die ook graag op het gebied van duurzaamheid willen bijdragen, is deze ETF dus zeker het bekijken waard.

Beste Duurzame ETF - Lyxor MSCI World ESG ETF

Duurzame ETF 4: Invesco Solar ETF

Last, but not least, een ETF die wij bijzonder interessant vinden. Deze ETF richt zich namelijk volledig op een zeer veelbelovende markt: de zonne-energie sector. De bedrijven die deel uitmaken van deze ETF zijn actief in de productie van bijvoorbeeld zonne-energiesystemen, batterijen en energieopslagsystemen.

De bedrijven binnen deze sector hebben de afgelopen jaren een ontzettend harde groei doorgemaakt. Onderzoeksbureau Allied Market Research verwacht dat deze stijgende trend de komende jaren zal blijven doorzetten met een gemiddelde groei van 20,5% per jaar.

De fantastische rendementen van de afgelopen jaren zijn vooral te danken aan de prestaties van 2020. In dit jaar steeg de ETF met een absurde 233%. Hierdoor komt het gemiddelde jaarlijkse rendement over de afgelopen drie jaar uit op maar liefst 35,95%. Echter is dit absoluut niet representatief voor toekomstige resultaten en hier moet dan ook weinig waarde aan worden gehecht.

Belangrijker is de opbouw van de ETF. De Invesco Solar ETF bestaat uit 44 wereldwijde aandelen. Bijna 50% hiervan zijn bedrijven gevestigd in de Verenigde Staten zoals Enphase Energy en First Solar. De spreiding is daardoor niet optimaal, maar voor een ETF die zich focust op één sector is het zeker niet slecht.

Een andere cruciale factor zijn de kosten: de jaarlijkse lopende kosten bedragen 0,50%. Niet weinig, maar wel aanvaardbaar. Hierbij komen wel nog extra kosten voor het dividendlekkage bij kijken. Bovendien behoort de Invesco Solar ETF niet tot DEGIRO’s kernselectie, waardoor er ook nog transactiekosten moeten worden betaald. Al met al lopen de kosten daarom flink op. Het is daarom aan jou om de afweging te maken of deze duurzame ETF de kosten waard is.

Beste ETF lange termijn

Wat de beste ETF is voor de lange termijn moet nog blijken. Voor het milieu en het klimaat hopen wij dat deze duurzame ETF’s het beter gaan doen dan wijd gespreide ETF’s zoals de VWRL ETF (Vanguard All World ETF) en de VUSA ETF (Vanguard S&P 500 ETF).

Zelf heb ik een positie in de iShares Global Clean Energy UCITS ETF. Bekijk mijn hele portefeuille op Instagram.

Never sell Shell

Had je in plaats van in duurzame ETF’s belegd in Shell, alles behalve duurzaam ondanks de vele duurzame claims, had je de afgelopen drie jaar minder rendement gehad dan als je in duurzame ETF’s had belegd.

Dit is natuurlijk wel een moment opname. Had je ingestapt in Shell op de bodem van afgelopen drie jaar, dan had je meer rendement gehad als bij sommige van de bovengenoemde duurzame ETF’s. Het instapmoment is hierbij cruciaal en zoals je weet is het instapmoment altijd een lastig moment om te bepalen en iets wat maar weinig lukt.

Bekijk de cursus Trendtrading van Stefan Kneppers en leer de beste in- en uitstapmomenten te bepalen.

Zelf zijn wij geen fan van beleggen in fossiele bedrijven. Mocht je hier zelf geen problemen mee hebben of als activistische belegger de koers van Shell willen veranderen, de keuze waarin je belegt is natuurlijk geheel aan jou. Een groot verschil tussen beleggen in duurzame ETF’s of in een dividendaandeel zoals Shell, is natuurlijk dat je (meer) dividend ontvangt.

Beste duurzame ETF - Never sell Shell

Lees meer over de beste dividendaandelen of bekijk alle artikelen over dividend op het dividendbeleggen blog.

Conclusie: beleggen in de beste duurzame ETF’s

Duurzaam beleggen kan op veel verschillende manieren. Er zijn verschillende terreinen waarop je de focus kan leggen: schone en alternatieve energie, sociale gelijkheid of bijvoorbeeld zonne-energie.

Daarbij is het ook nog belangrijk om te kijken naar de opbouw van de ETF: welke bedrijven vallen binnen de ETF en hoe goed is de spreiding? Bovendien is het trackrecord enorm belangrijk en spelen de jaarlijkse kosten tevens een essentiële rol.

Alvorens je in een ETF belegt is het noodzakelijk om al deze factoren goed door te nemen. Beleg nooit in iets dat je niet goed begrijpt of geen goed onderzoek naar hebt gedaan. In de duurzame sector liggen gouden kansen, maar het is de verantwoordelijkheid van de belegger om deze kansen eruit te pikken.

Beleggen in deze duurzame ETF’s kan bij DEGIRO, maar ook bij andere brokers zoals BUX Zero. Een andere optie is om passief duurzaam te indexbeleggen via InDelta.

Meer aandelen, ETF en crypto tips? Volg ons op sociale media zoals Instagram en Facebook.

4.9/5 - (9 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.