Beleggen in water

door | 25 nov, 2022

Beleggen in water - Investeren in water

Beleggen in water

Beleggen in water; dat klinkt eigenlijk behoorlijk saai. We geven toe, er zijn inderdaad meeslependere onderwerpen. Hoewel beleggen in water op het eerste oog niet interessant lijkt, is dit toch een markt met enorme kansen. Schoon drinkwater behoort namelijk tot de primaire levensbehoeften van de mens.

In andere woorden: de mensheid zou niet kunnen overleven zonder water. Een belangrijker product dan water bestaat er letterlijk niet. Wat wil je nog meer als belegger?

In dit artikel gaan we kijken naar hoe je kan investeren in water, via water aandelen en water ETF’s.

Beleggen in drinkwater

In Nederland wordt toegang tot water gezien als iets vanzelfsprekends. In vele andere landen is dit echter niet het geval. Een tekort aan schoon water is in steeds meer landen een dringend en alarmerend probleem. Dit zijn niet alleen landen in Afrika of Zuid-Amerika (de ‘bananenrepublieken’), maar het probleem komt zelfs voor in gebieden in de Verenigde Staten en China.

Volgens onderzoek leeft ruim tien procent van de mensheid in een gebied dat te maken heeft met waterschaarste. Om je een wat concreter beeld te schetsen: bijna 700 miljoen mensen komen in aanraking met waterschaarste.

Ook in Europa bestaan er problemen omtrent water. Deze problemen komen voornamelijk door de toegang tot water. De Europese waterinfrastructuur is namelijk erg verouderd en is dringend toe aan verbetering.

Zo is het in bijvoorbeeld Spanje niet mogelijk om schoon drinkwater uit de kraan te krijgen. Het leidingwater in Spanje bezit een hoog chloorgehalte waardoor mensen opzoek moeten gaan naar alternatieven. Schoon drinkwater wordt door veel Spanjaarden dan ook gekocht in de supermarkt. Veel landen moeten een échte verbetering in de waterinfrastructuur nog doormaken. Zo’n verbetering van de waterinfrastructuur brengt enorme voordelen met zich mee.

Niet alleen wordt het leven van talloze burgers verbeterd, maar deze verbeteringen in de infrastructuur zorgen er ook voor dat de volledige waterindustrie een impuls krijgt. En als belegger kun je daar natuurlijk van meeprofiteren.

Daarnaast zorgen andere factoren zoals het milieu er voor dat schoon drinkwater steeds minder toegankelijk is. Belangrijke oorzaken hiervan zijn opkomende droogtes en milieuvervuiling.

Klimaatverandering heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat landbouwgrond sneller uitdroogt, waardoor de vraag naar water steeds sterker toeneemt en het blauwe goed bovendien steeds schaarster word. Ook brengt de snelle stijging van de wereldbevolking de nodige problemen met zich mee. Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2064 met ruim 1.9 miljard personen zijn toegenomen, wat de totale wereldbevolking naar bijna 10 miljard brengt. Door deze groei zal de vraag naar schoondrinkwater tevens drastisch toenemen.

Overigens is het gebruik van water ook belangrijk om te bespreken. Westerse landen gebruiken namelijk extreem veel water. Zo zou in Nederland per hoofd van de bevolking gemiddeld 129 liter drinkwater per dag worden gebruikt. Het grootste gedeelte hiervan wordt gebruikt om te douchen, voor de wasmachine, het toiletgebruik en de vaatwasser. Ook wordt er in de landbouw enorm veel water gebruikt. In 2018 bereikte dit een recordaantal, mede door de toenemende droogte en warmte.

Investeren in water

Het hoge gebruik van water in het Westen is verder maar één kant van het probleem. De andere kant bestaat uit het feit dat op steeds meer plekken in de wereld de leefwijze van het westen wordt nagestreefd. Zo komen er in landen zoals China en India steeds meer mensen bij die honderden liters drinkwater per dag gaan gebruiken.

De combinatie van de toenemende vraag naar – en het steeds schaarster worden van water, bied beleggers enorme kansen. Maar hoe profiteer je hier nou optimaal van? Laten we eens kijken naar de mogelijke manieren om te beleggen in drinkwater, het blauwe goud.

Water aandelen

Beleggen in water kan eenvoudig door het kopen van aandelen in bedrijven die zich bezighouden met de waterinfrastructuur. De meeste bedrijven worden gezien als utilities, maar water kan ook zeker als een consumer staple worden gezien. Hieronder bespreken we enkele kansrijke water aandelen die zich bevinden in de watersector.

De benoemde aandelen en de ETF zijn allemaal te koop bij DEGIRO.

Beleggen in water - Beleggen in drinkwater

1. American Water Works ($AWK)

American Water Works is een nutsbedrijf dat water levert aan meer dan 14 miljoen mensen in de Verenigde Staten. American Water Works profiteert enorm van de gereguleerde monopolie waarover ze beschikken. In de regio waar het bedrijf actief is, mogen namelijk geen andere waterbedrijven opereren. In ruil voor deze monopolie worden de prijzen gereguleerd door staats- en lokale overheden.

Momenteel genereert het bedrijf een jaarlijkse omzet van bijna 4 miljard dollar. Door de toenemende schaarste van water en gestage uitbreidingen van het bedrijf groeit de omzet al jaren voortdurend op een mooi tempo. De Compound Annual Growth Rate (CAGR) van de omzet de afgelopen vijf jaar komt uit op ongeveer 3%. Dit is behoorlijk goed voor een utility in de watersector.

Bovendien zet American Water Works een groot deel van hun omzet om in winst en free cash flow. De netto winstmarge ligt structureel boven de 15% en de brutomarge zelfs op maar liefst 100%. Hierdoor is het bedrijf in staat om al 14 jaar lang structureel haar dividend te verhogen – de afgelopen vijf jaar met maar liefst 9,65% per jaar. Momenteel keert AWK een dividend van 1.83% uit.

2. York Water Company ($YORW)

York Water Company is een van de oudste waterbedrijven in de Verenigde Staten. Het bedrijf voorziet in de aanvoer, zuivering en levering van drinkwater in Pennsylvania. De onderneming bezit bovendien ook nog twee afval watersystemen en verschillende unieke zuiveringsinstallaties. Momenteel biedt York Water Company haar waterservices aan ongeveer 200.000 mensen aan.

Het bedrijf is een stuk kleiner dan American Water Works. Het heeft een jaarlijkse omzet van slechts $55 miljoen en een nettowinst van $17 miljoen. De nettomarge van $YORW ligt daarmee wel een stuk hoger dan die van AWK. Ook groeit de netto winstmarge en de omzet een stuk harder. Waar American Water Works meer stabiliteit biedt, heeft York Water Company meer groei te bieden.

Net als American Water Works keert York Water Company een mooi dividend uit. Momenteel ligt het dividendpercentage op 1,77%. YORW verhoogt haar dividend al 18 jaar lang ieder jaar. Op het moment wordt 57% van de totale winst uitgekeerd als dividend, waardoor er nog veel ruimte is om het dividend te verhogen.

Beleggen-in-water-Investeren-in-water

Water ETF’s

Naast aandelen is het ook mogelijk om te beleggen in water door middel van ETF’s. Het voordeel hiervan is dat het risico een stuk lager is dan bij individuele aandelen door de grotere spreiding die een ETF biedt. Bovendien beleg je via water ETF’s automatisch in meerdere waterbedrijven, waardoor je in de complete markt van de waterinfrastructuur belegt.

iShares Global Water UCITS ETF ($IH2O)

Eén van de best aangeschreven ETF’s op het gebied van water is de iShares Global Water ETF. Deze ETF belegt in 50 wereldwijde bedrijven die zich bezighouden met activiteiten op het gebied van water. Een van deze vijftig bedrijven is bijvoorbeeld American Water Works. De geografische spreiding van IH2O bestaat voornamelijk uit de Verenigde Staten (60%), Engeland (15%), Zwitserland (7%) en Japan (4%). Voor beleggers is dit dus een relatief eenvoudige manier om snel blootstelling te krijgen aan de wereldwijde watersector.

Het gemiddelde jaarlijkse rendement van de ETF komt uit op ongeveer 7,83%. Dit is een uitstekend rendement voor het risico dat beleggers lopen middels een belegging in de watersector. Water is een van de meest defensieve beleggingen en toch kunnen beleggers een rendement verwachten dat net onder het marktgemiddelde ligt. Een ETF is daarom voor veel beleggers waarschijnlijk het overwegen waard. Als jij in de corona-dip in de iShares Global Water ETF had geïnvesteerd, had je je geld nu al verdubbeld.

Een andere populaire iShares ETF is de iShares Global Clean Energy ETF.

Hoe kijk jij naar beleggen in water? Laat het weten in de reacties.

Bekijk de resultaten van meer dan 10.000 uur onderzoek naar en testen van brokers bij de beste beleggingsapps.

4.9/5 - (7 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.