Scalable Capital review

door | 03 nov, 2022

Scalable Capital review-Commissie-vrij beleggen

Scalable Capital betreedt de Nederlandse markt

Een nieuwe broker betreedt de Nederlandse markt!

Sinds september 2022 is Scalable Capital actief op de Nederlandse markt, als online broker. Ze gaan hierbij de concurrentie aan met andere online brokers zoals DEGIRO en Trade Republic. In dit artikel lees je onze Scalable Capital review.

In 2020 is Scalable Capital als online broker gelanceerd en sinds september 2022 zijn ze ook actief in de Nederlandse markt! Veel klanten (ongeveer 67%) die bij Scalable Capital beleggen, doen dit voornamelijk (en verstandig!) in ETF’s. En dat is niet vreemd, want Scalable Capital biedt dit commissie-vrij aan. Hier later meer over.

Ze gaan als prijsvechter de concurrentie aan met al in Nederland gevestigde partijen zoals DEGIRO en Trade Republic. Net als Trade Republic heeft ook Scalable Capital een sterke positie vanuit ons buurland, Duitsland.

Laten we eerst gaan kijken naar de betrouwbaarheid in deze Scalable Capital review.

Scalable Capital betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is cruciaal. Het is vanzelfsprekend van groot belang dat je tegoeden veilig zijn op een beleggingsplatform. Naar onze mening is Scalable Capital zeker een betrouwbare broker. Scalable Capital lijkt betrouwbaar om de volgende redenen:

Je effecten bij Scalable Capital worden bewaard door de Baader Bank, een Duitse depot-houdende bank, die onder toezicht staat van de Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit BaFin en de Deutsche Bundesbank, de Duitse centrale bank.

Wat betreft wetgeving zijn klanten bij Scalable Capital goed beschermd. Omdat de Baader Bank over een bankvergunning beschikt, moeten ze voldoen aan allerlei verplichtingen en garanties zoals het depositogarantiestelsel.

Wanneer de Baader Bank failliet zou gaan, zijn alle tegoeden van haar klanten verzekerd bij door dit Europese depositogarantiestelsel. Een mogelijk faillissement – waarvan wij de kans klein achten–  is dus niet per se een risico voor gebruikers zolang je niet meer dan €100.000 aan cash op jouw rekening hebt staan.

Als Scalable Capital toch failliet zou gaan, dan vallen jouw beleggingen nog buiten de boedel van Scalable Capital, ongeacht de omvang. Dit komt omdat ze apart bewaard worden bij de Baader Bank. Je krijgt jouw beleggingen dus terug. Dat betekent dat, bij een faillissement van Scalable Capital, het totale saldo aan spaar- en cashgeld dat je bij Scalable Capital hebt staan beschermd is namens de Duitse overheid.

Met meer 600,000 klanten in heel Europa en een klantvermogen van meer dan 10 miljard euro, is Scalable Capital nu al één van de grootste brokers in Europa.

Verder is Scalable Capital erg transparant over de kosten die ze in rekening brengen voor haar diensten. Op dit punt in de Scalable Capital review zijn ze dus zeker geslaagd! Laten we nu eens gaan kijken hoe dit commissie-vrij beleggen bij Scalable Capital en de kostenstructuur er daadwerkelijk uitziet.

2,3% rente bij Scalable Capital

Sinds 1 februari 2023 kan je bij Scalable Capital 2,3% rente krijgen over je spaartegoed tot €100.000!

Dit is niet de hoogste rente die je kan krijgen binnen Europa, maar wel één van de hoogste. Liever bij een andere partij hoge rente ontvangen over je spaargeld? Maak gebruik van het grootste spaarbemiddelaar van Europa: Raisin.

Zelf heb ik een online spaarrekening bij Renault Bank en spaar ik zakelijk bij Bunq.

Commissie-vrij beleggen bij Scalable Capital

Commissie-vrij beleggen bij Scalable Capital, hoe zit dat precies?

Om te beginnen, kan je bij Scalable Capital kiezen tussen twee verschillende brokers. De Free Broker én de Prime Broker.

Scalable Capital Review

In de 750 PRIME ETF’s (vergelijkbaar met de kernselectie bij DEGIRO) en de ETF- en aandelen-spaarplannen kan je dus sowieso allemaal zonder commissie beleggen, ongeacht welk type broker je kiest!

Hiernaast kan je al in de spaarplannen beleggen, vanaf €1,00 inleg per spaarplan. Dit maakt het erg toegankelijk, ook voor beleggers met een kleinere portefeuille. Bij losse orders voor aandelen betaal je €0,99 per transactie, mits je kiest voor de Free Broker.

Wanneer je van plan bent om meer dan 3 transacties per maand te doen, is de Prime Broker waarschijnlijk voordeliger voor jou. Hiervoor betaal je namelijk €2,99 per maand, maar dan mag je ongelimiteerd transacties doen.

De enige voorwaarden hieraan is dat de orderwaarde meer dan €250,00 is per transactie. Ook voor beleggen in de 750 PRIME ETF’s geldt, dat dit gratis is wanneer de orderwaarde boven de €250,00 is. Dit geldt zowel voor aan- als verkooporders.

Je kan bij Scalable Capital dus op veel manieren echt gratis beleggen, ben jij een wat actievere trader of koop en verkoop je veel verschillende aandelen, dan kan het voor jou heel interessant zijn om te kiezen voor de Prime Broker.

Ook wanneer je liever gewoon een vast bedrag per maand betaald en verder geen transactiekosten wilt betalen, dan is de Prime Broker een mooie oplossing. Bekijk hier het volledige overzicht van kosten voor de verschillende type accounts.

Hoe open je een rekening

Als je een rekening gaat openen, sta je voor de keuze om te kiezen voor het type account. Je kan dus kiezen voor de Free Broker, of de Prime Broker, op dit moment kan je zelfs gratis de Prime Broker uitproberen. Deze actie is slechts tijdelijk beschikbaar, omdat ze pas net in Nederland zijn gelanceerd!

Zoals je gewend bent, zal je als je ergens een account opent of bankrekening aanvraagt, eerst even wat persoonlijke informatie moeten opgeven en jezelf moeten verifiëren. Dit gaat bij Scalable Capital gelukkig erg soepel, vervolgens kan je inloggen bij Scalable Capital via de website of natuurlijk via de app die beschikbaar is op zowel IOS als op Android.

Scalable Capital review commissie-vrij beleggen

Scalable Capital review conclusie

Ter conclusie van deze Scalable Capital review, nog even de hoogtepunten op een rij:

 • Geen of erg lage kosten
 • Veel verschillende mogelijkheden
 • Gratis spaarplannen voor veel verschillende assets
 • Betrouwbaar en veilig
 • Een fijne app en desktop-versie
 • Momenteel gratis de Prime Broker uitproberen

Scalable Capital lijkt wat ons betreft echt een prima alternatief voor DEGIRO, omdat zij een vergelijkbare kernselectie (750 PRIME ETF’s) aanbieden waarin jij zonder commissie kan beleggen, zolang de orderwaarde boven de €250,00 is.

Ook bieden ze spaarplannen aan waarmee jij al vanaf een inleg van €1,00 zonder commissie kan beleggen in meer dan 1800 ETF’s en meer dan 7000 aandelen, wat momenteel geen andere partij aanbiedt.

Bij DEGIRO mist ook de optie om via spaarplannen automatisch en periodiek te investeren in ETF’s en aandelen. Je moet daar namelijk alles handmatig kopen, in dit opzicht is Scalable Capital dus een stuk gebruiksvriendelijker. Ideaal als jij bijvoorbeeld de dollar cost averaging-methode wilt toepassen.

Ben jij al overtuigd na de Scalable Capital review of wil je nog even kijken op de website van Scalable Capital?

Scalable Capital review commissie-vrij beleggen
4.4/5 - (15 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

2 Reacties

 1. Jolanda Van den Bosch

  Dank voor je review.
  Als ik het goed begrijp is zowel het cash geld als de aandelen ondergebracht bij Baader Bank. Als de bank failliet gaat valt de cash onder het depositogarantiestelsel. Maar hoe zit dat met de aandelen bij faillissement van de Baader bank?

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Graag gedaan! Dat klopt, als de bank failliet zou gaan dan blijven jouw beleggingen van jou, voor je beleggingen zou je in dat geval een andere broker of bank moeten vinden!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.