Wat is DCA

door | 11 nov, 2022

Wat is DCA - dollar cost averaging

Wat is DCA

De dollar cost averaging-methode. Ook wel de DCA-methode, wat is DCA precies?

DCA betekent periodiek geld inleggen om assets zoals aandelen te kopen ongeacht wat de prijs van een bepaald asset op dat moment is. Op deze manier bouw je vermogen op door periodiek te beleggen, één van de meest populaire strategieën om vermogen op te bouwen.

Veelal wordt ervoor gekozen om fondsen aan te schaffen vanwege de mindere mate van volatiliteit (koersbewegingen). Dit is echter geen vereiste. De DCA-methode kan je op bijna alle assets toepassen, soms zelfs geheel automatisch. We gaan wat dieper in op de voor- en nadelen van de DCA-methode en als afsluiter geven we tips over hoe jij de DCA-methode eenvoudig kunt toepassen.

Wat is dollar cost averaging

Het principe van de DCA-methode is om de gemiddelde kostprijs zo laag mogelijk te krijgen over de langere termijn.

Dus wat is DCA? De DCA-methode is een passieve manier van beleggen omdat de belegger periodiek geld investeert ongeacht de koers. Bijvoorbeeld dus elke maand €200.

Persoonlijk zijn we fan van de dollar cost averaging methode toepassen via automatische incasso waarbij de beleggingsproducten automatisch worden aangeschaft en je er zelf weinig tot geen omkijken naar hebt.

Voordelen DCA-methode

Lange termijn doelen behalen met dollar cost averaging

Beleggers die gebruik maken van de dollar cost averaging methode zijn vaak minder afgeleid door de waan van de dag.

Het is niet voor niks dat bekende namen in de beleggingswereld de gemiddelde burger aanraden om te beleggen in fondsen. Volatiliteit is er wel, maar niet zoals de volatiliteit die je ziet bij crypto en derivaten. De beste beleggers zijn vaak passieve beleggers en laten we eerlijk zijn dollar cost averaging is niet heel spannend, maar wel effectief. Laat je niet afleiden door (snelle) resultaten van andere mensen en vaar je eigen koers. Je komt er vanzelf.

Grip op je financiën

Door te beleggen via de DCA-methode, stort je periodiek hetzelfde bedrag.

Het voordeel hiervan is, is dat je altijd precies weet hoeveel geld je opzij zet om te investeren. Het doel is natuurlijk om niet vroegtijdig aan de beleggingsrekening te komen bij noodgevallen en het lange termijn doel voor ogen te houden.

In combinatie met de DCA-methode wordt vaak aangeraden om naast een beleggingsrekening een gedeelte van je spaarrekening aan te houden voor noodgevallen, dit noemen we ook wel de financiële buffer. Het bedrag van de financiële buffer is situatie afhankelijk, maar er zijn genoeg tools om dit te berekenen op het internet.

Zolang je genoeg geld achter de hand houdt voor noodgevallen hoef je je geen zorgen te maken over de actuele waarde van het bedrag op de beleggingsrekening. Je wilt immers niet dat je bij nood plotseling een gedeelte van je aandelen moet verkopen, afhankelijk van de koers kan dit in sommige gevallen namelijk met verlies zijn.

Waarom DCA? Het rente op rente effect!

Het rente op rente effect is iets waar veel beleggers bekend mee zijn. Het rente op rente effect, ook wel compound interest.

Albert Einstein noemde dit zelfs het 8e wereldwonder. Het principe is heel simpel. Als je maar vroeg genoeg begint met beleggen en een gemiddeld rendement haalt komt dit je later ten goede. Het belangrijkste is natuurlijk het lange-lange termijn beleggen. Er is geen beter concreet voorbeeld dan de Amerikaanse investeerder Ronald James Read.

In het kort heeft deze conciërge tientallen jaren periodiek dividend aandelen gekocht en ondertussen een simpel en modaal leven geleid. Ten tijde van zijn dood schepte het voor velen de verbazing dat hij in een lijst zou moeten staan van meest vermogende Amerikanen, omdat hij gedurende zijn leven een bedrag van bijna 8 miljoen bij elkaar had belegd!

Amerikaanse investeerder Ronald James Read heeft er zelfs zijn eigen Wikipedia-pagina aan over gehouden. Leuk en inspirerend om te lezen voor beleggen en voor degene die nog twijfelt. Hij dient als een voorbeeld voor velen die de DCA-methode nastreven.

Wat is DCA

Nadelen DCA-methode

Lange termijn doelen duren… lang

Er zijn talloze boeken over beleggen, artikelen en onderzoeken die aangeven dat de lange termijn beleggen volgens de DCA-methode de gemiddelde investeerder het beste rendement oplevert.

De gemiddelde burger is veelal het beste uit door gewoon te beleggen op een simpele en eenvoudige manier. Zolang je maar de lange termijn doel voor ogen houdt en niet afwijkt, pluk je later de vruchten. Het lastige en het menselijke is natuurlijk dat door persoonlijke omstandigheden je kan afwijken van het lange termijn doel (nieuw huis, relatie, et cetera).

Geld nu is voor vele altijd beter dan geld later. Zeg nu zelf kies je liever voor 100 euro nu of voor 110 euro over een jaar?

Door de nieuwsberichten in de media over de staat van de economie is het makkelijk om afgeleid te worden en te gaan doemdenken. Slecht nieuws verkoopt. Wanneer je beleggingshorizon pas ergens ver in de toekomst ligt, kan je dit negeren. “Time in the market” is beter dan “Timing the market”. Ons advies is dan ook om je niet te laten afleiden.

Dollar cost averaging op wat?

Dit blijft vaak het lastigste voor de belegger. Het kiezen van een beleggingsproduct. Je hoeft je nergens aan vast te leggen natuurlijk, maar het is logisch dat iedereen het beste product wilt aanschaffen, al helemaal als je daar de dollar cost averaging methode op wilt toepassen en jarenlang periodiek dat beleggingsproduct wilt aanschaffen.

Helaas heeft niemand een glazen bol die de toekomst kan voorspellen. Hierin kunnen we alleen vanuit ons eigen perspectief aangeven dat de beste ETF’s doorgaans het meest kosteneffectief zijn. Het voordeel van ETF’s is dat deze vaak veel lagere kosten hebben in vergelijking met beheerde fondsen.

Populaire keuzes van beleggers wereldwijd zijn de VWRL, de MSCI World Index en uiteraard de S&P500.

Hoe bereken je DCA?

Dus hoe bereken je DCA? Welk bedrag je periodiek wilt inleggen met behulp van de DCA-methode is voor iedereen uiteraard anders. Het heeft te maken met je inkomen en levenssituatie. Het bedrag wat je opzij zet hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Het bedrag is een bedrag wat je kan “missen”.

Je kan hierbij het “Pay yourself first”-principe gebruiken. Bijvoorbeeld door direct na het ontvangen van je salaris, een vast gedeelte over te maken naar je beleggingsrekening. Wanneer je ervoor kiest om aan het einde van de maand je resterende inkomen volgens de DCA-methode te investeren, zal je zien dat dit vaak niet hetzelfde bedrag is.

Dit zou betekenen dat je de DCA-methode dus niet goed kan toepassen en dan sla je eigenlijk volledig de plank mis als je gebruik wilt maken van de DCA strategie!

Waar kan je de DCA-methode eenvoudig toepassen?

Nu je weet hoe je de dollar cost averaging methode toepast, is het ook handig om te weten waar je de DCA-methode eenvoudig kan toepassen! De DCA-methode kan je gelukkig op eenvoudige manier toepassen bij verschillende beleggingsplatformen.

Met eenvoudig bedoelen we geheel automatisch en passief. Je kan natuurlijk ook de DCA-methode zelf toepassen door handmatig geld over te maken naar jouw broker en hiermee aankopen te doen.

Dit kan bijvoorbeeld bij Trade Republic met een spaarplan:

Wat is DCA dollar cost averaging

Een vergelijkbaar systeem vind je bij Scalable Capital, voor meer dan 7000 aandelen en 1800 ETF’s en ook bij BUX Zero en Trading212.

Tot slot kan je de DCA-methode ook toepassen op crypto zoals Bitcoin bij de volgende cryptoplatformen:

Voor sommige van deze partijen staan er al reviews online. Check de uitgebreide reviews op de website voor meer informatie:

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je DCA?

Welk bedrag je periodiek wilt inleggen met behulp van de DCA-methode is voor iedereen uiteraard anders. Het heeft te maken met je inkomen en levenssituatie. Het bedrag wat je opzij zet hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Het bedrag is een bedrag wat je kan “missen”.

Waar kan je de DCA-methode eenvoudig toepassen?

De DCA-methode kan je op eenvoudige manier toepassen bij verschillende beleggingsplatformen.
Met eenvoudig bedoelen we geheel automatisch en passief. Dit kan bijvoorbeeld bij Trade Republic en bij Scalable Capital, via BUX Zero, Coinmerce en Binance.

Wat is dollar cost averaging?

Dollar cost averaging is een passieve manier van beleggen omdat de belegger periodiek geld investeert ongeacht de koers van een bepaald asset, zoals een aandeel, ETF of cryptovaluta zoals Bitcoin.

4.9/5 - (7 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.