Lange termijn beleggen

door | 28 feb, 2023

Lange termijn beleggen

Lange termijn beleggen

Er zijn verschillende manieren om je geld te beleggen. Het kan lastig zijn om een passende strategie voor jezelf te vinden, zeker wanneer je nieuw bent in de wereld van beleggen.

Op het internet vind je veel verschillende meningen en bewijzen over welke strategieën het beste zijn. Het is dus goed om zelf op onderzoek uit te gaan en meer over deze verschillende strategieën te leren, voordat je deze gaat toepassen.

Lange termijn beleggen is een van de meest populaire manieren om geld te beleggen, passief te verdienen, je geld tegen inflatie te beschermen en financiële zekerheid op te bouwen voor de toekomst.

Het idee is simpel: door je geld te investeren in bedrijven of fondsen met een goed toekomstperspectief, kun je op de lange termijn profiteren van groei en succes.

Maar hoe werkt lange termijn beleggen precies en hoe kun je het het beste aanpakken? In dit artikel bespreken we de basisprincipes van lange termijn beleggen, vind je tips van experts om succesvol te beleggen en bekijken we wat lange termijn beleggen jou aan rendement kan opleveren.

Beleggen voor de lange termijn

Lange termijn beleggen is een strategie waarbij je je geld belegt met het oog op de toekomst, je belegt je geld namelijk met het idee om dit minstens 10 jaar te laten staan. In vele gevallen is dit echter 30 jaar of meer. In plaats van snelle winsten te zoeken met korte termijn beleggingen of ’trades’ richt je je op de lange termijn en op duurzame groei van je vermogen.

Dit betekent dat je je geld in aandelen, obligaties of fondsen belegt die een stabiel en gezond rendement bieden op de lange termijn. Het doel voor de meeste mensen is om op de lange termijn financieel onafhankelijk te worden en een solide pensioen op te bouwen.

Een belangrijk aspect van lange termijn beleggen is geduld, je wordt hier namelijk niet van de een op andere dag rijk mee. Je moet bereid zijn om te wachten tot je investeringen hun volle potentieel hebben bereikt, dit kan jaren kan duren. Het is belangrijk om niet te snel te verkopen, zelfs als de waarde van je beleggingen op korte termijn daalt. Dit komt omdat de beurs op korte termijn volatiel kan zijn, maar op de lange termijn trendmatig stijgt.

Het is belangrijk om te onthouden dat ook lange termijn beleggen niet zonder risico is. Je moet je bewust zijn van de mogelijke pieken en dalen van beleggingen en je vermogen realistisch inschatten. Het is altijd aan te raden om je goed in te lezen over beleggingen en eventueel ook professioneel advies te vragen aan een financieel planner, een vermogensadviseur of een beleggingsdeskundige, die je kan helpen met het vaststellen van een beleggingsstrategie die bij je specifieke financiële doelen en risicoprofiel past.

Bekijk wat beleggen jou kan opleveren op de lange termijn met behulp van de compound interest calculator.

De impact van lange termijn beleggen

Lange termijn beleggen heeft een aanzienlijke impact op verschillende aspecten van ons leven, zowel op onze financiële situatie als op maatschappelijk gebied. Lange termijn beleggen leidt namelijk over het algemeen tot een verbetering van je financiële situatie. Het kan je helpen om je vermogen op te bouwen en financiële doelen op lange termijn te bereiken, zoals een eigen huis, een solide pensioen of de opbouw van vermogen voor de toekomst.

Meer besparen betekent meer overhouden om te beleggen, bekijk onze bespaartips.

Lange termijn beleggen leidt ook tot meer financiële stabiliteit en onafhankelijkheid, wat bijdraagt aan een beter leven. Dit betekent minder stress over financiële zorgen en meer mogelijkheden om dingen te doen die je echt leuk vindt.

Op maatschappelijk gebied heeft lange termijn beleggen ook een grote impact. Door in bedrijven te beleggen die waarden en principes delen die je belangrijk vindt, zoals duurzaamheid, diversiteit en gelijkheid, kun je bijdragen aan een betere wereld. Bovendien kun je bedrijven die je niet steunt, zoals die met een negatieve impact op de samenleving of het milieu, vermijden.

Lange termijn beleggen

De magie van compounding

De belangrijkste impact van lange termijn beleggen is het compound-effect. Compounden is een financiële begrip dat verwijst naar het vermogen van beleggingen om steeds meer waard te worden door rendement op rendement te verdienen. Hierbij worden de opbrengsten van een belegging elk jaar opnieuw belegd, waardoor het vermogen steeds sneller gaat groeien en nog meer rendement oplevert. Dit proces herhaalt zich steeds opnieuw, waardoor het vermogen op de lange termijn exponentieel groeit.

Het compound effect kan een aanzienlijke impact hebben op het opbouwen van vermogen. Als je bijvoorbeeld op jonge leeftijd begint met beleggen en regelmatig belegt, kan je uiteindelijk veel meer vermogen opbouwen dan wanneer je op latere leeftijd begint of minder regelmatig belegt.

Dit komt omdat het compound effect vele jaren de tijd heeft om te werken en de opbrengsten van de beleggingen te verhogen. In het begin zal je namelijk nog niet een groot verschil of een grote groei zien, maar de groei zal op de lange termijn pas echt zichtbaar worden!

Het is belangrijk om te realiseren dat het compound effect een langetermijnproces is. Het vergt tijd, geduld en consistentie om resultaten te zien. Maar als je het principe van het compound effect begrijpt en op de juiste manier toepast, kun je veel meer vermogen opbouwen dan door enkel op korte termijn te beleggen!

Lees meer over compounden in het eerder geschreven artikel.

Dollar Cost Averaging

De meeste mensen combineren een langetermijnstrategie met Dollar Cost Averaging (DCA). De DCA-methode is een beleggingsstrategie waarbij je regelmatig een vast bedrag in een beleggingsfonds, aandeel of andere belegging investeren, ongeacht de huidige marktprijs.

Deze strategie wordt gezien als een effectieve strategie omdat het de impact van de marktschommelingen op de belegging vermindert. Hieronder zijn enkele redenen waarom dollar cost averaging werkt:

  • Het is gemakkelijker te hanteren dan timing. Beleggers kunnen meestal niet perfect inschatten wanneer de markt op zijn hoogtepunt is en wanneer er een correctie zal zijn. Met dollar cost averaging hoef je je hier geen zorgen over te maken omdat je gewoon regelmatig belegt ongeacht de marktprijs. Bovendien is de kans dat je een goede dag mist groter wanneer je de markt probeert te timen. Je weet namelijk nooit of een aandeel of ETF (Exchange Traded Fund) zijn piek of dal heeft gehad.
  • Beter voor de emotionele stabiliteit. De beleggingswereld kan emotioneel uitdagend zijn, vooral tijdens economische onzekerheid of als de marktprijzen plotseling dalen. Dollar cost averaging maakt het echter gemakkelijker om op lange termijn te blijven beleggen, omdat het de belegger niet aanzet tot impulsieve beleggingsbeslissingen gebaseerd op emoties.

Lees meer over de DCA-methode in het eerder geschreven artikel.

Lange termijn beleggingen laten staan

Je beleggingen kunnen erg schommelen, zeker op kort termijn. Daarom is het voor de meeste mensen aan te raden om allereerst alleen geld in te leggen dat je kunt missen voor de lange termijn. Daarnaast is het slim om niet elke dag te checken of je winst maakt. Er zullen namelijk behoorlijk aantal dagen tussen zitten met rode cijfers. Dit is normaal, maar kan voor emotionele reacties zorgen.

Met de gratis investeringstracker van Delta en de handige widgets, hoef je niet eens een app te openen om te zien hoe jouw beleggingen het doen!

Lange termijn rendement aandelen

Het rendement van lange termijn beleggingen hangt van een aantal zaken af. Zo hebben diversificatie, je strategie en de tijd een grote invloed op het eindresultaat. Voor het gemak kunnen we kijken naar de S&P500 met Dollar Cost Averaging, een populaire ETF voor de S&P500 is de VUSA.

De S&P500 bevat namelijk kleine delen van aandelen van de 500 grootste bedrijven in Amerika en heeft historisch gemiddeld 7% rendement behaald. Dat betekent dat wanneer je nu begint met maandelijks €100,- beleggen, je in de toekomst gemiddeld het volgende kunt hebben:

  • Na 5 jaar: €7.120,-
  • Na 10 jaar: €17.105,-
  • Na 20 jaar: €50.754,-
  • Na 30 jaar: €116.945,-

Je ziet dus duidelijk dat hoe langer je je geld belegt, hoe hoger het rendement jaarlijks is!

Lees meer over het gemiddeld rendement op aandelen.

Lange termijn investeren

Lange termijn beleggen is dus een effectieve manier om je geld te laten groeien en tegelijkertijd je financiële doelen te bereiken. Door te beleggen over langere periodes, kun je profiteren van het compound interest effect en relatief veilig manier beleggen.

Hoewel er altijd enig risico is verbonden aan beleggen, is het bewezen dat een langetermijnbenadering voor de grote meerderheid van de particuliere beleggers leidt tot een hoger rendement dan korte termijn beleggingen. Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen geen ‘get-rich-quick’ strategie is en dat je je beleggingsportefeuille moet aanpassen aan je financiële doelen en risicoprofiel.

Als je overweegt om te beginnen met beleggen, is het slim om goed onderzoek te doen, voor jezelf te bedenken wat jij belangrijk vindt en je beleggingsstrategie grondig te overwegen. Lees literatuur zoals boeken over beleggen en start met kleine bedragen!

Wist je dat je ook kan investeren in vastgoed met weinig geld?

4.8/5 - (6 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.