Beleggen zonder risico te lopen: wie wilt dat nou niet?
Zeker in de huidige markt hechten steeds meer beleggers veel waarde aan beleggingen met zo min mogelijk risico. Toch lijken risico en rendement aan elkaar gekoppeld. Geen risico betekent in de zin dus ook geen rendement. Is het dan onmogelijk om te beleggen zonder risico?
Het korte antwoord is ja.
Hier kan echter wel een kanttekening bij geplaatst worden. Er bestaan namelijk een aantal beleggingsmogelijkheden om toch te beleggen met een relatief laag risico.
Veilig beleggen
In dit artikel bespreken we de mogelijkheden die beleggers hebben om zo weinig mogelijk risico te lopen en te beleggen zonder risico. Veilig beleggen is niet beleggen zonder risico, maar wel met een minimaal risico.
Beleggingsmogelijkheid 1: Beleggen in goud en zilver
Goud is een van de oudste beleggingsvormen en wordt doorgaans beschouwd als een van de beste hedges tegen inflatie en één van de beste manieren om te beleggen zonder risico. Maar is dat ook daadwerkelijk zo?
Alhoewel er een stijgende trend in de goudprijs bestaat, is het wel noodzakelijk te vermelden dat de huidige goudprijs ongeveer even hoog is als de koers in 2012. Dit betekent dat als een belegger $1.000 aan goud kocht in 2012, hij het voor ongeveer hetzelfde bedrag zou kunnen verkopen vandaag.
Het nadeel van een belegging in goud is dus het relatief tegenvallende rendement. Een ander nadeel is het feit dat goud een dividend of rente uitkeert. Beleggers kunnen enkel een rendement verkrijgen door een stijging in de goudprijs.
Goud heeft echter ook een aantal belangrijke voordelen. Zo word het al sinds de oudheid als ruilmiddel gebruikt en goud wordt vandaag de dag – vooral in economisch onzekere tijden – nog steeds als een veilige haven gezien. Door de lage correlatie die goud heeft met andere beleggingsvormen (bijvoorbeeld aandelen en obligaties) is het een goede manier om meer diversificatie aan te brengen in een beleggingsportefeuille. Bovendien is goud de ultieme manier om je als belegger in te dekken tegen mogelijke black swan gebeurtenissen (zie hierboven bijvoorbeeld de coronacrisis in 2020).
Beleggen in goud is dus beleggen met relatief weinig risico, vermogensbeheerders of financieel adviseurs raden vaak aan om een klein gedeelte aan edelmetalen, zoals goud en zilver, aan te houden in de portefeuille voor goede spreiding.
Meer lezen over beleggen in goud? Lees hier ons uitgebreide artikel over beleggen in goud en zilver.
Beleggingsmogelijkheid 2: Beleggen in vastgoed
Een van de meest populaire vormen van beleggen zonder risico is het beleggen in vastgoed.
Dit is niet zo gek, want een belegging in onroerend goed kent veel voordelen en is gezien de enorme waardestijging op het lange termijn zeker een vorm van beleggen zonder risico.
Hiernaast wordt ook vastgoed gezien als een bescherming tegen inflatie. Daarnaast produceert vastgoed cash flow, waardoor beleggers iedere maand (of kwartaal) kunnen rekenen op huurinkomsten. Tot slot genieten beleggers van een hoop belastingvoordelen. De overheid stimuleert namelijk het bezit van vastgoed en voor de verhuur van een woning is het bovendien nog mogelijk om een belastingvoordeel te ontvangen op de hypothecaire lening. Hierbij komt ook nog het feit dat Nederlands vastgoed ontzettend goed heeft gerendeerd de afgelopen jaren.
De grafiek vertoont een harde groei over de afgelopen tien jaar en met name in 2021 en 2022. Dit is niet geheel zonder toeval. Vastgoed is namelijk een hedge tegen inflatie en in deze twee jaar bereikte de inflatie een toppunt in bijna 40 jaar. Een nadeel aan een belegging in vastgoed is dat het een lage liquiditeit heeft en een relatief grote blootstelling heeft aan schade door bijvoorbeeld slijtage of natuurrampen.
Een andere, misschien wel interessante vorm van beleggen is het beleggen in REIT’s (Real Estate Investment Trusts). REIT’s zijn praktisch gezien vastgoedfondsen die op de beurs te verhandelen zijn. Omdat REIT’s verhandeld worden op de beurs is de liquiditeit ook een stuk hoger. Bovendien maken deze vastgoedfondsen ook handig gebruik van bepaalde belastingvoordelen. Indien een REIT namelijk meer dan 90% van haar inkomsten uitkeert aan haar aandeelhouders in de vorm van dividend, dan word er geen belasting betaald over dit inkomen. Wij vinden het daarom niet zo gek dat REIT’s de afgelopen twintig jaar fantastisch hebben gepresteerd.
In de afgelopen 10 jaar zijn de huizenprijzen in Nederland met 96% gestegen, bizar!
Kan jij nog geen huis kopen, maar wil je wel profiteren van de vastgoedmarkt? Kijk dan eens naar een alternatieve manier om te beleggen in vastgoed, namelijk door te beleggen in REITS.
Meer lezen over beleggen in vastgoed? Lees hier ons uitgebreide artikel over investeren in vastgoed met weinig geld.
Beleggingsmogelijkheid 3: Beleggen in obligaties
Obligaties zijn een beleggingsinstrument met een laag risico waarvan de grote belegger Benjamin Graham vond dat deze altijd minimaal 25% van een beleggingsportefeuille moesten vertegenwoordigen.
Laten we eens kijken of dit advies vandaag de dag nog steeds relevant is.
In tegenstelling tot andere soorten beleggingen die hier besproken worden, zijn de rendementen op obligaties vooraf bepaald en exact. Er is een zeer laag risico aan verbonden en de rentepercentages op obligaties zijn veel minder volatieler dan bijvoorbeeld aandelen. Obligaties worden universeel beoordeeld door kredietbeoordelingsbureaus die het risico van een obligatie aangeven. Daarom zijn obligaties een relatief eenvoudige belegging. De gemiddelde beleggers kan gemakkelijk zelf de juiste obligatie kiezen. Een ander voordeel is het feit dat als een onderneming (die obligaties uitgeeft) niet aan haar verplichtingen kan voldoen, de obligatiehouders de eerste prioriteit hebben om gecompenseerd te worden.
Daartegenover staat dat obligaties een aantal nadelen hebben. Ze hebben een matige liquiditeit en bieden rendementen die de waarde van het geld nauwelijks in stand houden door inflatie. Ze gaan bovendien gepaard met rente- en herbeleggingsrisico.
Het rendement op ‘Treasury Bills’ is bepalend voor de ontwikkeling van alle categorieën obligaties die er bestaan. Het laat duidelijk zien dat het rendement op staatsobligaties, die in wezen risicovrij zijn, structureel erg laag is in vergelijking met andere alternatieve beleggingen. Wij zijn het daarom niet eens met de stelling van Benjamin Graham, maar zijn wel van mening dat een belegging in obligaties overwogen kan worden.
Wij hebben nog geen artikelen over beleggen in obligaties, zou je deze graag willen zien? Laat het dan weten in de reacties.
Beleggingsmogelijkheid 4: Beleggen in een All-World ETF
De FTSE All-World index, die bestaat uit de gehele wereldwijde aandelenmarkt, is zonder meer een van de
best gespreide beleggingen die beschikbaar zijn. Een belegging in een dergelijke ETF geeft blootstelling aan duizenden wereldwijde aandelen, wat het onsystematische risico van de portefeuille praktisch elimineert. Bovendien heeft een All-World ETF een lage toetredingsdrempel en biedt het een hoge liquiditeit met een behoorlijk rendement.
In de loop van deze periode heeft de FTSE-index een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,66% behaald, terwijl de S&P 500-index in dezelfde periode 9,06% teruggaf. Dit komt omdat de FTSE-index belegt in onder andere landen die in ontwikkeling zijn. In deze landen liggen de rendement gemiddeld gezien een stuk lager. Dit is echter ook het voordeel van een wereldwijde ETF, omdat dit een bescherming bied tegen een eventuele machtsverschuiving. Momenteel is Amerika (S&P 500) de toonaangevende leider, maar dit kan de komende decennia zeker gaan verschuiven. Via een All-World ETF anticipeer je op zo’n verschuiving.
Een voorbeeld van een goede All-World ETF is de Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL). Deze ETF trackt de FTSE Index (hierboven weergegeven). Deze ETF belegt in meer dan 4000 verschillende aandelen verspreid over vrijwel alle continenten. VWRL behoort bovendien tot DEGIRO’s kernselectie, waardoor beleggers eenmaal per maand kosteloos kunnen handelen in de ETF.
Meer lezen over beleggen in VWRL? Lees hier onze uitgebreide analyse over de VWRL ETF.
Tips om te beleggen met weinig risico
Tot slot willen we je nog een aantal praktische meegeven om het risico van je beleggingen te verminderen.
Beleg uitsluitend met geld dat je kunt missen
Een duidelijke vuistregel in de beleggingswereld: Beleg enkel en alleen met geld dat je op korte termijn niet nodig hebt. Houd altijd een financiële buffer aan (minstens 3 tot 6 maanden aan vaste lasten), zodat je niet in de problemen komt wanneer de aandelenmarkten (voor lange tijd) omlaag gaan. Uitsluitend beleggen met geld dat je kunt missen, beperkt niet direct de risico’s van je belegging, maar beperkt wel de risico’s aangaande je persoonlijke financiële situatie. En een fijne nachtrust is ook wel wat waard.
Klaar om te beginnen? Lees het uitgebreide stappenplan om te beginnen met beleggen.
Spreiding, spreiding en nog eens spreiding
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Spreid je beleggingen voldoende. Dit kan op verschillende manieren: spreiding in beleggingsproducten (aandelen, obligaties etc.), sectoren en landen. Verder kan het verstandig zijn om niet alle beleggingen op hetzelfde moment aan te schaffen. Door op verschillende momenten beleggingen aan te kopen, komt er een gemiddelde aankoopkoers tot stand. Dit zorgt ervoor dat eventueel grote schokken in de aandelenkoersen opgevangen worden.
Spreiding is een van de belangrijkste vuistregels omtrent beleggen. Door te beleggen beperk je het risico namelijk enorm. Wanneer één – of enkele – beleggingen het slecht doet, zal dit immers een minimale impact hebben als je nog andere beleggingen hebt die dit verlies compenseren. De hierboven genoemde beleggingsmogelijkheden zijn dan ook zeker het overwegen waard met het oog op spreiding.
Negeer beleggen met grote beloftes
Vermijd altijd beleggingen die rendementen beloven die te mooi zijn om waar te zijn. Vaak is het namelijk ook te mooi om waar te zijn en komen beleggers van een koude kermis thuis. Ook beleggen in producten die niet onder voldoende financieel toezicht (AFM) staan of geen trackrecord hebben, is iets wat beleggers zoveel mogelijk moeten zien te voorkomen, je wilt immers beleggen zonder risico.
Maar hoe weet je wanneer iets te mooi om te waar zijn is? Beleggers moeten dan vooral kijken naar hoe realistisch iets is. Bij een jaarlijks rendement van 10% op obligaties moeten er al meteen alarmbellen afgaan. Zo’n rendement is namelijk uniek – en veelal onrealistisch – in de wereld van obligaties. Denk dus altijd goed na over hoe realistisch zulke beloftes zijn. Wees als belegger zo kritisch als mogelijk en ga niet te makkelijk mee in de manische stemming van andere beleggers.
Beleg voor een lange termijn
Talloze studies en onderzoeken hebben aangetoond dat het risico drastisch lager is bij het beleggen voor de lange termijn ten opzichte van beleggen voor de korte termijn. Beleggingen die gedurende langere perioden worden aangehouden, vertonen doorgaans een lagere volatiliteit dan beleggingen die voor een korte periode worden aangehouden. Bovendien is het over een periode van tien jaar maar enkele keren voorgekomen dat je als belegger geen rendement zou genereren wanneer je in een index zou beleggen. Markten tenderen op lange termijn namelijk altijd opwaarts. Maak hier dus gebruik van.
Wanneer je belegt voor de lange termijn ben je dus echt aan het beleggen zonder risico!
Leg regelmatig geld in
Tot slot is het verstandig om regelmatig geld in te leggen. Op deze manier wordt het risico verminderd dat je toevallig op het verkeerde moment instapt en met enorme verliezen blijft zitten. Door het regelmatig inleggen van nieuw geld komt er een gemiddelde aankoopkoers tot stand. Het risico en de volatiliteit van je beleggingen worden hierdoor sterk verminderd, wat ervoor zorgt dat je bijna kan beleggen zonder risico. Bovendien neemt het structureel inleggen van geld de emotionele factor weg tijdens het beleggen. Dit zal vanzelfsprekend leiden tot een lager risico en zelfs hogere rendementen.
Je kan bij verschillende partijen automatisch periodiek investeren, zonder dat je hier naar hoeft om te kijken. Bijvoorbeeld bij Brand New Day of door te indexbeleggen bij InDelta.
Veilig beleggen zonder risico
Beleggen is natuurlijk nooit echt zonder risico, echter weet je zeker dat je geld verliest als je enkel blijft sparen. Met de huidige inflatie van meer dan 11%, zorgt de waardevermindering van geld ervoor dat wanneer jij €50.000 op een spaarrekening hebt staan met 0% rente, je elke maand €500 aan waarde verliest!
Wil jij toch liever sparen of ben je opzoek naar een spaarbank waar je wel rente krijgt?
Kijk dan eens naar het artikel; sparen met rente.
Like ons op Facebook op bekijk onze Instagram-verhalen voor dagelijks beursnieuws of check de reels voor onze portefeuille!
0 reacties