dejongebelegger https://dejongebelegger.nl Beginnen met beleggen Fri, 25 Nov 2022 10:34:32 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://dejongebelegger.nl/wp-content/uploads/2022/10/cropped-DJB-LOGOV2-2-32x32.png dejongebelegger https://dejongebelegger.nl 32 32 Beleggen in water https://dejongebelegger.nl/beleggen-in-water/ https://dejongebelegger.nl/beleggen-in-water/#respond Fri, 25 Nov 2022 09:40:39 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=10553 Beleggen in water - Investeren in water

Beleggen in water

Beleggen in water; dat klinkt eigenlijk behoorlijk saai. We geven toe, er zijn inderdaad meeslependere onderwerpen. Hoewel beleggen in water op het eerste oog niet interessant lijkt, is dit toch een markt met enorme kansen. Schoon drinkwater behoort namelijk tot de primaire levensbehoeften van de mens.

In andere woorden: de mensheid zou niet kunnen overleven zonder water. Een belangrijker product dan water bestaat er letterlijk niet. Wat wil je nog meer als belegger?

In dit artikel gaan we kijken naar hoe je kan investeren in water, via water aandelen en water ETF’s.

Beleggen in drinkwater

In Nederland wordt toegang tot water gezien als iets vanzelfsprekends. In vele andere landen is dit echter niet het geval. Een tekort aan schoon water is in steeds meer landen een dringend en alarmerend probleem. Dit zijn niet alleen landen in Afrika of Zuid-Amerika (de ‘bananenrepublieken’), maar het probleem komt zelfs voor in gebieden in de Verenigde Staten en China.

Volgens onderzoek leeft ruim tien procent van de mensheid in een gebied dat te maken heeft met waterschaarste. Om je een wat concreter beeld te schetsen: bijna 700 miljoen mensen komen in aanraking met waterschaarste.

Ook in Europa bestaan er problemen omtrent water. Deze problemen komen voornamelijk door de toegang tot water. De Europese waterinfrastructuur is namelijk erg verouderd en is dringend toe aan verbetering.

Zo is het in bijvoorbeeld Spanje niet mogelijk om schoon drinkwater uit de kraan te krijgen. Het leidingwater in Spanje bezit een hoog chloorgehalte waardoor mensen opzoek moeten gaan naar alternatieven. Schoon drinkwater wordt door veel Spanjaarden dan ook gekocht in de supermarkt. Veel landen moeten een échte verbetering in de waterinfrastructuur nog doormaken. Zo’n verbetering van de waterinfrastructuur brengt enorme voordelen met zich mee.

Niet alleen wordt het leven van talloze burgers verbeterd, maar deze verbeteringen in de infrastructuur zorgen er ook voor dat de volledige waterindustrie een impuls krijgt. En als belegger kun je daar natuurlijk van meeprofiteren.

Daarnaast zorgen andere factoren zoals het milieu er voor dat schoon drinkwater steeds minder toegankelijk is. Belangrijke oorzaken hiervan zijn opkomende droogtes en milieuvervuiling.

Klimaatverandering heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat landbouwgrond sneller uitdroogt, waardoor de vraag naar water steeds sterker toeneemt en het blauwe goed bovendien steeds schaarster word. Ook brengt de snelle stijging van de wereldbevolking de nodige problemen met zich mee. Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2064 met ruim 1.9 miljard personen zijn toegenomen, wat de totale wereldbevolking naar bijna 10 miljard brengt. Door deze groei zal de vraag naar schoondrinkwater tevens drastisch toenemen.

Overigens is het gebruik van water ook belangrijk om te bespreken. Westerse landen gebruiken namelijk extreem veel water. Zo zou in Nederland per hoofd van de bevolking gemiddeld 129 liter drinkwater per dag worden gebruikt. Het grootste gedeelte hiervan wordt gebruikt om te douchen, voor de wasmachine, het toiletgebruik en de vaatwasser. Ook wordt er in de landbouw enorm veel water gebruikt. In 2018 bereikte dit een recordaantal, mede door de toenemende droogte en warmte.

Investeren in water

Het hoge gebruik van water in het Westen is verder maar één kant van het probleem. De andere kant bestaat uit het feit dat op steeds meer plekken in de wereld de leefwijze van het westen wordt nagestreefd. Zo komen er in landen zoals China en India steeds meer mensen bij die honderden liters drinkwater per dag gaan gebruiken.

De combinatie van de toenemende vraag naar – en het steeds schaarster worden van water, bied beleggers enorme kansen. Maar hoe profiteer je hier nou optimaal van? Laten we eens kijken naar de mogelijke manieren om te beleggen in drinkwater, het blauwe goud.

Water aandelen

Beleggen in water kan eenvoudig door het kopen van aandelen in bedrijven die zich bezighouden met de waterinfrastructuur. De meeste bedrijven worden gezien als utilities, maar water kan ook zeker als een consumer staple worden gezien. Hieronder bespreken we enkele kansrijke water aandelen die zich bevinden in de watersector.

De benoemde aandelen en de ETF zijn allemaal te koop bij DEGIRO.

Beleggen in water - Beleggen in drinkwater

1. American Water Works ($AWK)

American Water Works is een nutsbedrijf dat water levert aan meer dan 14 miljoen mensen in de Verenigde Staten. American Water Works profiteert enorm van de gereguleerde monopolie waarover ze beschikken. In de regio waar het bedrijf actief is, mogen namelijk geen andere waterbedrijven opereren. In ruil voor deze monopolie worden de prijzen gereguleerd door staats- en lokale overheden.

Momenteel genereert het bedrijf een jaarlijkse omzet van bijna 4 miljard dollar. Door de toenemende schaarste van water en gestage uitbreidingen van het bedrijf groeit de omzet al jaren voortdurend op een mooi tempo. De Compound Annual Growth Rate (CAGR) van de omzet de afgelopen vijf jaar komt uit op ongeveer 3%. Dit is behoorlijk goed voor een utility in de watersector.

Bovendien zet American Water Works een groot deel van hun omzet om in winst en free cash flow. De netto winstmarge ligt structureel boven de 15% en de brutomarge zelfs op maar liefst 100%. Hierdoor is het bedrijf in staat om al 14 jaar lang structureel haar dividend te verhogen – de afgelopen vijf jaar met maar liefst 9,65% per jaar. Momenteel keert AWK een dividend van 1.83% uit.

2. York Water Company ($YORW)

York Water Company is een van de oudste waterbedrijven in de Verenigde Staten. Het bedrijf voorziet in de aanvoer, zuivering en levering van drinkwater in Pennsylvania. De onderneming bezit bovendien ook nog twee afval watersystemen en verschillende unieke zuiveringsinstallaties. Momenteel biedt York Water Company haar waterservices aan ongeveer 200.000 mensen aan.

Het bedrijf is een stuk kleiner dan American Water Works. Het heeft een jaarlijkse omzet van slechts $55 miljoen en een nettowinst van $17 miljoen. De nettomarge van $YORW ligt daarmee wel een stuk hoger dan die van AWK. Ook groeit de netto winstmarge en de omzet een stuk harder. Waar American Water Works meer stabiliteit biedt, heeft York Water Company meer groei te bieden.

Net als American Water Works keert York Water Company een mooi dividend uit. Momenteel ligt het dividendpercentage op 1,77%. YORW verhoogt haar dividend al 18 jaar lang ieder jaar. Op het moment wordt 57% van de totale winst uitgekeerd als dividend, waardoor er nog veel ruimte is om het dividend te verhogen.

Beleggen-in-water-Investeren-in-water

Water ETF’s

Naast aandelen is het ook mogelijk om te beleggen in water door middel van ETF’s. Het voordeel hiervan is dat het risico een stuk lager is dan bij individuele aandelen door de grotere spreiding die een ETF biedt. Bovendien beleg je via water ETF’s automatisch in meerdere waterbedrijven, waardoor je in de complete markt van de waterinfrastructuur belegt.

iShares Global Water UCITS ETF ($IH2O)

Eén van de best aangeschreven ETF’s op het gebied van water is de iShares Global Water ETF. Deze ETF belegt in 50 wereldwijde bedrijven die zich bezighouden met activiteiten op het gebied van water. Een van deze vijftig bedrijven is bijvoorbeeld American Water Works. De geografische spreiding van IH2O bestaat voornamelijk uit de Verenigde Staten (60%), Engeland (15%), Zwitserland (7%) en Japan (4%). Voor beleggers is dit dus een relatief eenvoudige manier om snel blootstelling te krijgen aan de wereldwijde watersector.

Het gemiddelde jaarlijkse rendement van de ETF komt uit op ongeveer 7,83%. Dit is een uitstekend rendement voor het risico dat beleggers lopen middels een belegging in de watersector. Water is een van de meest defensieve beleggingen en toch kunnen beleggers een rendement verwachten dat net onder het marktgemiddelde ligt. Een ETF is daarom voor veel beleggers waarschijnlijk het overwegen waard. Als jij in de corona-dip in de iShares Global Water ETF had geïnvesteerd, had je je geld nu al verdubbeld.

Een andere populaire iShares ETF is de iShares Global Clean Energy ETF.

Hoe kijk jij naar beleggen in water? Laat het weten in de reacties.

Bekijk de resultaten van meer dan 10.000 uur onderzoek naar en testen van brokers bij de beste beleggingsapps.

5/5 - (4 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/beleggen-in-water/feed/ 0
Beste brokers Nederland https://dejongebelegger.nl/beste-brokers-nederland/ https://dejongebelegger.nl/beste-brokers-nederland/#comments Tue, 22 Nov 2022 18:50:44 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=10483 Beste brokers Nederland

Beste brokers Nederland, de beste brokers voor beginnende beleggers.

Of je nu droomt van een vervroegd pensioen, spaart voor die droomauto of simpelweg een betere toekomst voor jezelf wilt opbouwen. Je gaat beginnen met beleggen en dat is best een grote stap!

De financiële wereld is vrij overweldigend in het begin. Je wilt het zo simpel mogelijk houden en gaandeweg zo veel mogelijk leren. De eerste keuze die je moet maken is welke broker je wilt gebruiken. Nu vraag je je wellicht af welke broker je het beste mee kunt beginnen.

Ik ga je uitleggen welke brokers het meest geschikt zijn voor de beginnende belegger en waar je op moet letten als je de beste broker wilt kiezen. Daarnaast geef ik je nog een aantal tips over hoe je de veel gemaakte fouten van jonge beleggers kunt voorkomen.

Wat is een broker?

Het woord broker is het Engels begrip voor effectenmakelaar. Een broker staat tussen de belegger en de beurs, en kan zowel een persoon als bedrijf zijn. Een broker heeft een vergunning om aandelen en effecten op de beurs te kopen en verkopen.

Vroeger moest je naar een persoon toe of iemand bellen om op de beurs te kunnen handelen. Nu kun je ook gebruik maken van een online broker in de vorm van een website of een app. Hierdoor is beleggen goedkoper en toegankelijker voor een groter publiek en kun je met kleinere bedragen starten.

Waar let je op bij het kiezen van je broker?

Je gaat natuurlijk niet voor de eerste de beste broker die je tegen komt. Er zit namelijk wel degelijk een groot verschil tussen de beschikbare brokers. Dit zijn de kenmerken waar je op kunt letten bij het kiezen van je broker:

Gemakkelijk te gebruiken

Het werkt prettig als de website en de app van een broker netjes en overzichtelijk zijn. Gelukkig hebben de meeste brokers dit in hun achterhoofd gehouden en zijn er genoeg brokers die hun interface goed hebben ontworpen. Bekijk dus de website en eventueel de app voordat je een account aanmaakt om te zien of de broker voor jou prettig werkt.

Productaanbod

Het is ook belangrijk om te kijken of het producten aanbod aansluit op jouw wensen. Niet elk product wordt bij elke broker aangeboden. Maar hoe weet je welke producten je wilt gaan kopen in de toekomst? Dat is als beginner natuurlijk lastig om te voorspellen. Bovendien kan het zijn dat je je strategie gaat veranderen en bijsturen. Daarom is het als beginner goed om voor een bekende broker te kiezen met een ruim aanbod.

Heb je al wel een idee over je strategie? Controleer dan of je gekozen producten bij de broker te koop zijn en wat hier dan de kosten van zijn. Blijkt na een tijdje dat je broker niet meer aansluit bij de producten die je wilt kopen? Dan kun je in de toekomst natuurlijk altijd overstappen naar een geavanceerdere broker.

Lage kosten

De kosten van een broker platform zullen ook overwogen moeten worden. Als beginnende belegger begin je meestal met kleine bedragen. Verlangt een broker hoge kosten, dan zal dit je rendement behoorlijk omlaag halen. Door een broker met lage kosten te kiezen, zal je hoe dan ook een hoop geld gaan besparen op de langere termijn. Welke kosten zijn belangrijk om mee te nemen in je beslissing?

 • Transactiekosten: dit zijn de kosten die je maakt als je een aankoop of verkoop doet.
 • Beheer en service kosten: om gebruik te maken van een broker platform zal je in de meeste gevallen ook een klein bedrag moeten betalen.
 • Valutakosten: je zult waarschijnlijk ook in dollars gaan handelen, hier zijn valutakosten aan verbonden. In enkele gevallen zijn deze al bij transactiekosten meegerekend.
 • Fondskosten: bij indexfondsen wordt de lijst met bedrijven periodiek geüpdatet zodat het fonds maximale resultaten kan behalen. Hiervoor betaal je kosten die gelukkig meestal laag zijn.
 • Activity fee: brokers verdienen het meest als jij actief handelt. Sommige brokers rekenen daarom een in-activity fee als je een periode nauwelijks of niet handelt.

Hoe betrouwbaar is deze broker?

Het is uiteraard ook belangrijk om te controleren of je geld veilig is bij de broker die je kiest. De meeste brokers bieden een soort garantie aan. Hoewel je bij de grote namen meestal wel goed zit, is het toch verstandig om te weten hoe een broker de betrouwbaarheid garandeert. Kijk hier dus goed naar!

Beste brokers Nederland

De drie beste brokers van Nederland zijn BUX Zero, eToro en DEGIRO. Toch zijn ze alle drie verschillend, kijk goed welke het beste bij jouw wensen past.

1. BUX Zero

BUX heeft alles in één – aandelen, ETF’s en sinds kort ook crypto. BUX richt zich op de jongere generatie die voornamelijk hun telefoon gebruiken. BUX Zero is de app die zeer geschikt is voor de beginnende belegger. Met een fijne vormgeving heb je een overzichtelijk inzicht in je portfolio altijd binnen handbereik.

BUX Zero is een relatief nieuwe broker, maar het feit dat BUX Zero de afgelopen jaren sterk gegroeid is en nu tot een van Nederlands bekendste brokers behoort, zegt eigenlijk wel genoeg. Je betaalt bij BUX Zero geen commissie over je transacties of een vast tarief van 1 euro per transactie, beleggen met BUX Zero is meestal geheel gratis. In slechts enkele minuten heb je een gratis beleggingsrekening geopend en kun je kosteloos beginnen met beleggen in aandelen en ETF’s. Bovendien biedt BUX Zero een ruim aanbod aan producten aan.

BUX staat onder toezicht van de Nederlandsche Bank en de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Hiermee worden er eisen gesteld aan de werkwijze, zodat er geen onverwachte dingen kunnen gebeuren en de gebruiker beschermd is. Daarnaast valt BUX Zero onder het depositogarantiestelsel. Hierdoor kun je tot 100.000 euro op je geldrekening verzekerd laten staan. Dit is het geld dat je niet belegd hebt. Ook je belegde vermogen staat bij BUX Zero veilig, mocht BUX failliet gaan is dat voor jouw als klant geen probleem.

BUX Zero was in 2017 al uitgeroepen als beste broker Nederland toen ze de grote winnaar waren geworden van de Dutch Fintech Awards.

Beste brokers Nederland

2. eToro

Wil je naast aandelen en ETF’s ook in bijvoorbeeld crypto, CFD’s en grondstoffen handelen? Dan is eToro een goede broker om mee te beginnen. eToro is een sociaal handelsplatform. Je kunt hier veel leren over hoe anderen beleggen, waardoor eToro een uitstekende keuze is voor een beginnende belegger. Je kunt portefeuilles kopiëren van andere beleggers, maar ook kan je de informatie van andermans portefeuille gebruiken om zelf betere keuzes te maken en je eigen strategie te ontwikkelen.

Daarnaast kun je bij eToro beginnen met een gratis oefenaccount. Met dit demo account krijg je fictief geld om mee te beleggen. Zo leer je het platform kennen, leer je hoe het aankopen en verkopen werkt en krijg je een goed idee of beleggen en eToro iets voor je is.

Ook eToro streeft naar zo goedkoop mogelijk beleggen. Je kunt al met 50 dollar beginnen met handelen en betaalt in de meeste gevallen geen commissie over je aan- en verkopen.

eToro wordt gereguleerd onder CySEC uit Cyprus en de FCA uit Engeland. Deze zijn vergelijkbaar aan onze AFM. eToro valt niet onder toezicht van de AFM, maar is wel opgenomen in het vergunningenregister van de AFM en de DNB.

Ze bewaren het geld van klanten op een gereguleerde bankrekening, die gescheiden is van eToro’s bedrijfsgelden en in bewaring wordt gehouden. Dit zou betekenen dat als eToro geliquideerd of failliet zou gaan, er geen enkele derde partij een claim zou kunnen doen op het geld dat jij bij hen hebt staan of het belegde vermogen wat jij bij hen hebt staan.

Beste brokers Nederland

3. DEGIRO

Een van de bekendste brokers in ons land (en in de rest van Europa) is DEGIRO. DEGIRO is een broker met een eenvoudige interface en lage kosten. Je kunt zowel nationale als internationale producten handelen en je kunt kiezen uit een zeer ruim aanbod. Als beginner beantwoord je vragen waarmee je bepaalde risicogroepen ontgrendeld. Hiermee wordt je beschermd van de risicovolle beleggingen tot je klaar bent om hier aan te beginnen.

Een van de grootste voordelen is de DEGIRO Kernselectie. Dit is een selectie van ETF’s waar jij geen commissiekosten voor hoeft te betalen. Je kunt hier per maand een aankoop of verkoop per ETF gratis doen, daarna betaal je de gebruikelijke transactiekosten.

Dankzij het zogenaamde beleggerscompensatiestelsel zijn je beleggingen bij DEGIRO veilig, ook wordt je vrije saldo veilig bewaard Bij Flatex DEGIRO Bank en valt het tot 100.000 euro onder het depositogarantiestelsel. Bovendien kun je bij DEGIRO ook pensioenbeleggen met bijkomende belastingvoordelen.

Beste brokers Nederland

Drie fouten die beginnende beleggers vaak maken

Over het algemeen maken beginnende beleggers vrijwel allemaal dezelfde drie fouten. Het leek mij daarom goed om je hier alvast kort over te informeren, zodat jij deze fouten niet hoeft te maken.

Emoties meenemen in je keuze

Geld is belangrijk voor je. Het is logisch dat je emoties betrokken worden bij het beleggen. Investeer daarom alleen met geld waar je eventueel zonder kunt. Hierdoor zal een verlies minder emotie met zich meebrengen. 

Het is natuurlijk verleidelijk om een aandeel te kopen die opeens een hele sterke groei ziet, maar in veel gevallen ben je dan al te laat en koop je het aandeel op de piek. Je zult dan een dip zien die soms een lange tijd nodig heeft om te herstellen. Koop dus niet uit enthousiasme een sterk groeiend product, maar controleer altijd of het desbetreffende aandeel een goede koop is. Kijk bijvoorbeeld naar de financiële ratio’s.

Luisteren naar iedereen op het internet

Een andere fout is het volgen wat een andere belegger doet. Het is goed om te kijken naar en te leren van grote ervaren investeerders, maar wees je bewust van het feit dat niet iedereen gelijk heeft. Wat voor de een een aantal maanden goed heeft uitgepakt, hoeft voor jou in de komende maanden namelijk niet ook goed uit te pakken. Lees je dus goed in wanneer je een nieuwe aankoop doet.

Niet genoeg spreiden

De derde fout is niet genoeg spreiding. Spreiding is belangrijk om de risico’s en verliezen op te vangen. Je kunt een goed gevarieerde portefeuille zelf samen stellen door middel van diverse aandelen uit verschillende branches te kopen. Hier heb je echter wel een redelijk bedrag voor nodig.

Begin je klein? Dan kun je het beste beginnen met ETF’s om een gespreid portfolio samen te stellen. Een ETF bevat namelijk kleine delen van aandelen van honderden verschillende succesvolle bedrijven. Hierdoor kun je voor minder dan 100 euro al beginnen met een gespreid portfolio.

Welke broker kies je?

De wereld van beleggen is een wereld waar je nooit bent uitgeleerd. Als beginner wil je vooral op een simpele en overzichtelijke manier je portefeuille samenstellen en hoge kosten vermijden. Welke broker je hiervoor kiest, is een persoonlijke keuze. Afhankelijk van je wensen past de ene broker misschien beter bij jou dan de ander.

Om even samen te vatten, in dit artikel keken we naar de drie beste brokers van Nederland:

 • 1. BUX Zero
 • 2. eToro
 • 3. DEGIRO

Bij eToro kan je als enige ook beginnen met een demo account.

Met een van de brokers genoemd in het beste brokers Nederland artikel, weet je zeker dat je een goede start hebt. Voorkom je de meest gemaakte fouten? Dan heb je ook nog eens een stapje voor op de meeste beginnende beleggers.

Opzoek naar meer beleggingsapps?

4.8/5 - (10 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/beste-brokers-nederland/feed/ 2
Vanguard S&P 500 ETF – VUSA https://dejongebelegger.nl/vanguard-sp-500-etf-vusa/ https://dejongebelegger.nl/vanguard-sp-500-etf-vusa/#respond Thu, 17 Nov 2022 08:57:54 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=10270 Vanguard S&P 500 ETF - VUSA

VUSA, de ETF om in Amerikaanse aandelen te beleggen

Beleggen in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zonder 500 keer transactiekosten te betalen. Aandelen bezitten en onderhouden is makkelijker dan je denkt. Je vermogen wordt verdeeld over 500 verschillende bedrijven en is daarmee breed gespreid.

Via de Vanguard S&P 500 ETF koop je met één transactie meteen alle aandelen. Ideaal als je geen omkijken wilt hebben naar je aandelen maar toch een mooi rendement wilt behalen.

Vanguard USA ETF

Het voordeel van de VUSA ETF is dat jij kunt investeren in bedrijven zoals Apple, Amazon, Google, Tesla en Microsoft zonder allerlei jaarverslagen te lezen of aandeelhoudersvergaderingen bij te wonen. In dit artikel bespreken we onder andere het historische rendement van de VUSA ETF, de spreiding van aandelen en andere belangrijke zaken zoals dividend en kosten.

Vraag je je af in welke ETF te beleggen of ben je opzoek naar de beste ETF voor de lange termijn? Misschien vind je hier wat je zoekt.

Wat is VUSA nou eigenlijk?

VUSA is een ETF, ofwel een tracker. Als je al bekend bent met de term ETF en de betekenis hiervan, dan kun je dit gedeelte gerust overslaan. Een ETF is een financieel product dat beleggers in staat stelt om in eerste instantie een index te kopen.

In het geval van VUSA koop je een tracker die de S&P 500 index, ook wel de Standard & Poor’s 500 index, zo nauw mogelijk volgt. Je kunt deze ETF zien als een soort beleggingsfonds waarin allerlei aandelen zijn opgenomen die je via één transactie kunt kopen.

Door middel van ETF’s verkrijg je als belegger kortom een enorme spreiding en groeit je portefeuille mee met het gemiddelde van de (Amerikaanse) markt. Je kunt dus uitgaan van een degelijk rendement zonder al het harde werk. Verder zijn ETF’s volledig transparant en genieten veel ETF’s die een index tracken van zeer lage kosten.

VUSA is een ETF die wordt aangeboden door Vanguard. VUSA werd in mei 2012 opgericht en is te vinden op de Euronext Amsterdam (EAM), London Stock Exchange (LSE), Borsa Italiana (MIL) en de Swiss Stock Exchange (SWX).

VUSA behoort overigens tot de kernselectie van DEGIRO, waardoor DEGIRO-gebruikers maandelijks eenmaal VUSA kunnen verhandelen zonder transactiekosten te betalen.

Wat is de Standard & Poor’s 500 index?

Standard & Poor is een van de grootste krediet beoordelingsbureaus ter wereld.

Zij geven zowel bedrijven als landen een rating van D tot en met AAA. Daarnaast kennen veel mensen hen als indexmaker. De bekendste index is de S&P 500 die basis biedt voor veel investeringsfondsen en ETF’s.

Show me the money!

Vanguard S&P 500 ETF rendement

De S&P 500 index bestaat al sinds 1984. De S&P 500 index heeft met een looptijd van 38 jaar een rendement van 3.800%. Echter is de VUSA ETF pas in 2012 opgericht. Dit waren erg goede jaren op beurs met een all-time rendement van zo’n 200% wat neer komt op ongeveer 12% per jaar. Dit ligt iets boven de lange termijn gemiddelde van de wereldeconomie.

Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is van een periode waar het erg goed ging met de wereld economie. De periode van eind 2002 tot eind 2012 heeft bijvoorbeeld een jaarlijks rendement van 8,5% opgeleverd. Je kunt beter uitgaan van een rendement van ongeveer 7% per jaar op je beleggingen in aandelen. Dit is een wereldwijd gemiddelde.

Ook wanneer je uitgaat van een gemiddeld rendement van 7% per jaar groeit je vermogen snel, door het compound interest effect.

Vanguard S&P 500 ETF - VUSA

Vanguard S&P 500 ETF kosten

Beleggen in de Vanguard S&P 500 ETF is niet gratis. Het is wel mogelijk om de ETF via DEGIRO zonder transactiekosten te kopen.

Echter rekent Vanguard indirect kosten voor het onderhouden en beschikbaar stellen van de ETF. Dit zijn kosten die je niet betaald met vrije ruimte op jouw beleggingsrekening, maar dit zijn kosten je verwerkt zitten in de koers.

De lopende kosten van de Vanguard S&P 500 ETF zijn 0,07% per jaar. Ter vergelijking: de VWRL (All World ETF van Vanguard) rekent 0,22% lopende kosten. De S&P 500 ETF van iShares rekent ook 0,07% lopende kosten.

Vanguard S&P 500 ETF dividend

De bedrijven die onderdeel zijn van de VUSA ETF betalen natuurlijk dividend. Als bezitter van de VUSA ETF heb jij dan ook recht op deze dividenden ondanks dat je de aandelen niet direct in bezit hebt. Het dividend rendement van de ETF ligt op zo’n 1,50%.

Vanguard S&P 500 ETF dividend uitbetaling: het dividend wordt vaak eind maart, juni, september en december uitbetaald als je de ETF halverwege de bovengenoemde maanden in bezit had. VUSA is een ETF die het uitgekeerde dividend distribueert.

Je kunt er voor kiezen om een S&P 500 ETF te kopen die accumulerend is. Dit houdt in dat het ontvangen dividend automatisch herbelegd wordt. Meer over dividendlekkage en distribuerende en accumulerende ETF’s vind je in het artikel over het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF.

Vanguard S&P 500 ETF spreiding

Beleggen brengt vanzelfsprekend risico’s met zich mee. Om deze risico’s te verkleinen, is het verstandig om het risico te verspreiden over verschillende landen en bedrijven. Kijkend naar de spreiding is VUSA een middelmatige keuze. VUSA bevat 505 aandelen wat een ruim aantal is. Echter zijn al deze 505 aandelen genoteerd in de Verenigde Staten.

Het zijn grote Amerikaanse bedrijven die wereldwijd actief zijn natuurlijk dus dit zorgt indirect wel voor spreiding. De bedrijven zijn de grootste op basis van beurswaarde. De ETF is daarmee ook verdeeld op basis van beurswaarde waardoor de top 10 relatief zwaarder weegt binnen de ETF dan de laatste 10 aandelen.

In onderstaande tabel staan de grootste 20 posities in VUSA genoteerd.

Apple Inc.6.93%
Microsoft Corp.5.76%
Amazon.com Inc.3.32%
Tesla Inc.2.34%
Alphabet Inc. Class A1.88%
Alphabet Inc. Class C1.73%
Berkshire Hathaway Inc. Class B1.60%
UnitedHealth Group Inc.1.57%
Johnson & Johnson1.42%
Exxon Mobil Corp.1.21%
Facebook Inc. Class A1.03%
JPMorgan Chase & Co.1.02%
NVIDIA Corp.1.01%
Procter & Gamble Co.1.00%
Visa Inc. Class A0.96%
Home Depot Inc.0.94%
Chevron Corp.0.86%
Eli Lilly & Co.0.85%
Pfizer Inc.0.81%
Mastercard Inc. Class A0.80%

Deze 20 posities maken samen zo’n 37% deel uit van deze ETF. Dit maakt de spreiding natuurlijk wel wat minder. Echter is het zo dat deze bedrijven ook verspreid zijn over verschillende sectoren. Zo is de verdeling van VUSA onder te verdelen in de volgende categorieën en wegingen:

Technologie27.3%
Gezondheidszorg14.1%
Consumentengoederen (niet essentieel)11.4%
Financiën10.9%
Communicatiediensten8.4%
Industrie7.9%
Consumentengoederen (essentieel)6.8%
Energie4.7%
Nutsbedrijven3.1%
Vastgoed2.9%
Materialen2.5%

Ook de sector verdeling laat een wat scheve verhouding zien waarin voornamelijk informatie technologie over vertegenwoordigd is ten opzichte van andere sectoren. De informatie technologie sector is zo groot omdat de bedrijven binnen deze sector eenmaal enorm groot zijn en daarmee dus ook zwaar wegen in de VUSA ETF.

Ieder halfjaar wordt de ETF opnieuw gebalanceerd. Dat betekent dat sectoren die een goede periode kennen wat meer worden verkocht en dat geld wordt gebruikt voor sectoren die op dat moment achterblijven. Op deze manier kun je zonder zelf moeite te hoeven doen toch profiteren van groei en eventuele dips in bepaalde sectoren.

We doen ons best de data zo snel mogelijk up te daten – maar kunnen niet 100% beloven dat als je over een paar maanden dit artikel leest, de data nog precies hetzelfde is. Je kan de data altijd even zelf checken op de officiële website van Vanguard.

Vanguard S&P 500 ETF - VUSA

Hoe kan ik beleggen in VUSA?

VUSA is een van de (of de populairste) ETF’s en is met die reden ook verkrijgbaar bij zo goed als alle brokers en banken. Echter is het via de kernselectie van DEGIRO verkrijgbaar zonder transactiekosten. Let op! Dit geldt maar één keer per maand. Wil je vaker dan één keer in VUSA handelen, dan betaal je wel transactiekosten die maand.

Ben jij ook overtuigd van de kracht van VUSA? VUSA is een ETF waar veel beleggers periodiek met behulp van de DCA-methode in beleggen! Of kijk je liever even naar alle brokers om te investeren op de beurs?

4.8/5 - (12 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/vanguard-sp-500-etf-vusa/feed/ 0
Call en put opties https://dejongebelegger.nl/call-en-put-opties/ https://dejongebelegger.nl/call-en-put-opties/#respond Tue, 15 Nov 2022 16:17:21 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=10131 Call en put opties

Call en put opties

Wat zijn opties en hoe kun je geld verdienen met opties?

Opties, call en put opties, Amerikaanse opties of Europese opties, je ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Maar wat zijn opties nou eigenlijk? In dit artikel gaan we je uitleggen wat call en put opties zijn, het verschil in call en put opties duidelijk maken en hoe Amerikaanse en Europese call en put opties werken.

Vervolgens gaan we de volgende vraag beantwoorden: hoe werken opties? En tot slot gaan we kijken hoe je ermee aan de slag kan als belegger, zodat jij kan geld verdienen met opties.

In dit artikel gaan we ervanuit dat je inmiddels het verschil weet tussen een long en een short positie, het verschil tussen het innemen van een short positie – ook wel stukken verkopen – en het innemen van een long positie – het aankopen van een aantal stukken.

Daarnaast heb ik nog een schokkende opmerking die je waarschijnlijk niet leuk gaat vinden om te horen: call en put opties zijn producten die bijna niemand helemaal begrijpt!

We hebben voor alles wat er mee te maken heeft een naam bedacht en kunnen uitleggen hoe het gebruik van opties in zijn werk gaat, maar de persoon die er mij alles over geleerd heeft – een hoogleraar derivaten die na zijn marketmaker-carrière verder is gaan werken bij een buitenlandse universiteit—leerde mij als eerste dat niemand begrijpt hoe ze werken.

Ik handel ze zelf regelmatig en ik moet je jammer genoeg bekennen dat ik het nog steeds erg moeilijk vind om te begrijpen wat er precies gebeurt met opties en dan heb ik het vooral over de prijsvorming. Ik maak ook regelmatig verliezen, aan het einde van dit artikel zal ik je mijn belangrijkste lessen en strategieën vertellen omtrent geld verdienen met opties.

Wat zijn opties?

Wat is nou eigenlijk een optie? Call en put opties zou je kunnen zien als een verzekeringscontract.

Op het moment dat jij aandelen wilt kopen of verkopen heb je de mogelijkheid om hiervoor een optiecontract af te sluiten. We zien echter vaak in de praktijk dat er ook voor andere doeleinden optieposities worden ingenomen.

In dit artikel gaan we je alles uitleggen wat jij moet weten over call en put opties en hoe je opties kunt gebruiken om in sommige scenario’s meer geld te verdienen met je huidige posities of hoe opties je kunnen helpen om minder verlies te maken, marktsentiment te bepalen en hierdoor beter markten te kunnen timen.

Laten we beginnen met een korte uitleg over wat opties zijn en waarom opties bedacht zijn. Opties zijn derivaten, dat wil zeggen dat de prijs afwijkt van de huidige koers.

Een optiecontract geeft de mogelijkheid aan een bezitter om voor een afgesproken prijs een aandeel te kopen of een aandeel te verkopen. Misschien is dit in het begin moeilijk te bevatten, laat het in dat geval even rustig bezinken. Opties zijn het recht die iemand koopt of verkoopt om in de toekomst voor een afgesproken prijs te verhandelen.

Verschil in call en put opties

Bij een optie heb je dus te maken met een koper (degene die de optie koopt), een verkoper (iemand die de optie verkoopt) en een afgesproken prijs, dit wordt de uitoefenprijs of in het Engels de strike price genoemd.

Daarnaast zijn er twee soorten rechten, je kunt het recht kopen om een aantal aandelen voor een bepaalde prijs te kopen. Dit noem je een call optie. Je kunt ook het recht kopen om aandelen voor een afgesproken uitoefenprijs te verkopen. Dit wordt ook wel een put optie genoemd.

Als je een optie koopt betaal je vrijwel altijd meer dan de optie daadwerkelijk waard is. Dit komt door de onzekerheid van de toekomst, eventuele rentes en mogelijk dividend.

Een optieprijs is opgebouwd uit een aantal elementen: de tijd van expiratie, eventuele rentes en dividend en de volatiliteit, daarnaast kan het zijn dat de optie meer kost dan de berekende waarde, deze waarde noem je “Implied Volatility”.

Op het moment dat je ervoor kiest om een optie te verkopen – dit doe je bijvoorbeeld als je vermoed dat de markt niet meer gaat bewegen, of bij een call als je denkt dat de markt gaat dalen, of bij een put als je denkt dat de markt gaat stijgen – dan krijg je dit geld toegespeeld.

Call en put opties

Bij welke handel horen de termen call en put?

Bij welke handel horen de termen call en put? Dat is een goede vraag.

De termen call en put komen voor bij opties. Je kunt opties kopen voor bijna alle producten die op financiële markten verhandeld worden, maar ook daarbuiten zoals bij de elektriciteitsmarkt. Je hebt dus opties voor aandelen, obligaties, futures, ETF’s, crypto, valuta’s (handel in valuta’s staat beter bekend als forex) en meer. 

Later in dit artikel meer over waar je kan handelen in opties. Laten we eerst de volgende vraag beantwoorden: hoe werken opties?

Hoe werken opties?

De optie heeft twee waardes, de intrinsieke waarde en de marktwaarde. De intrinsieke waarde kan je het makkelijkst uitleggen door het te zien als het bedrag wat een optie zou kosten als hij nu op dit moment zou aflopen – dus zonder toegevoegde kosten.

Je betaalt bij de optie namelijk een premie per dag en dit wordt in de prijs opgenomen. Als er dus geen tijd meer is betaal je alleen de echte waarde van een optie. Dit is het verschil tussen de afgesproken prijs en de huidige prijs. Stel je voor, je koopt een call optie voor aandeel XYZ met een strike prijs van 5 euro en het aandeel kost 7 euro, dan kost een optie aan het einde maar 2 euro.

Je kunt nu voor 2 euro, een aandeel voor 5 euro kopen die 7 euro waard is. Met andere woorden, je bent er niet heel veel mee opgeschoten. Het is belangrijk om te weten dat je bij opties altijd een prijs afspraak maakt voor 100 aandelen. Zo wordt dat ook in de waarde van een optie berekend. Als je dus daadwerkelijk die call optie, XYZ van 2 euro had gekocht dan had hij bij jou broker voor 200 euro op je balans gestaan.

Maar omdat je bij opties vaak een termijn afspreekt van een aantal, dagen, weken, jaren kan het zijn dat deze prijs hoger is dan de intrinsieke waarde. Dit is de marktprijs van een optie.

Als jij een aandeel hebt die 5 euro kost en je sluit een optie af aan het einde van volgende maand zou het goed kunnen dat jij voor een call optie met een uitoefenprijs van 5 euro nu 20 eurocent betaald. Dit houdt in dat jij 20 euro moet betalen voor het recht om een aandeel te kopen.

Als je een put optie wilt kopen voor aandeel XYZ, met een uitoefen prijs van 5 euro terwijl de prijs nu 5 euro is voor een contract van volgende maand betaal je nu ook 20 eurocent. Een putoptie kost altijd minimaal de toegevoegde waarde (marktwaarde – intrinsieke waarde) van de call optie van de zelfde strike prijs.

Op dit moment heb je een aantal dingen geleerd: wat is een optie, wat is het verschil tussen call en put opties, wat is de intrinsieke waarde en de marktprijs. Ook hebben we de antwoord op de vraag: hoe werken opties?

Dan wil ik je nog één ding uitleggen voor dat ik bij het moeilijke stuk kom: namelijk het verschil tussen Amerikaanse opties en Europese opties. Tot slot gaan we kijken hoe je makkelijk geld kunt verdienen met opties.

Het verschil tussen Amerikaanse opties en Europese opties

Naast het verschil in call en put opties, zijn er ook nog eens verschillende soorten opties.

Een Amerikaanse optie heeft een extra foefje wat belangrijk is om te weten, je kunt Amerikaanse opties namelijk ieder moment dat je wilt uitvoeren, tijdens markturen, en dan voor de huidige prijs de aandelen in ontvangst nemen, je hebt dus het risico dat je wordt aangeschreven en dan de optie moet kopen of verkopen voor de afgesproken prijs.

Bij Europese opties werkt dit iets anders, je moet namelijk wachten tot het einde van de afgesproken periode. Pas aan het einde van de afgesproken periode vindt de uitoefening plaats. De meeste optiehandelaren sluiten hun posities voor het einde om te voorkomen dat ze met veel geld aandelen moeten kopen.

Opties worden ook vaak gebruikt om te speculeren op prijsverschillen, je kunt namelijk veel grotere winsten maken met het handelen in opties dan door te handelen in aandelen.

Als je bijvoorbeeld voor het aandeel van XYZ een call optie koopt voor €0,20 met een strike price voor €5, als het aandeel €5 kost en het aandeel stijgt dezelfde dag naar €5,50 (+10%) dan stijgt de waarde van de optie naar €0,70 (wat leidt tot een prijsstijging van +250% ten opzicht van €0,20).

Winsten (en verliezen!) kunnen op deze manier hard oplopen!

Call en put opties - geld verdienen met opties

ATM, OTM, ITM

Daarnaast zijn er 3 termen omtrent call en put opties, die belangrijk zijn om te leren, de ATM, OTM, ITM begrippen. ATM staat voor At The Money, wat betekend dat de huidige markt prijs, tegen de prijs aanzit waarin een optie intrinsieke waarde krijgt – een belangrijk moment. De OTM – Out The Money optie, wat betekend dat hij ver staat van intrinsieke waarde en de ITM – In The Money, wat betekend dat een markt prijs de optie intrinsieke waarde geeft.

Bij een ATM optie is de premie in verhouding vaak het hoogste, bij een OTM optie blijft vaak een bedrag staan wat voornamelijk bestaat uit marktwaarde (Implied Volatility). Een ITM optie heeft een lage Implied Volatility en dit daalt verder wanneer de optie meer ‘in het geld’ komt.

De optiegrieken

De optiegrieken zijn de metingen die gedaan ten opzichte van de prijzen van opties. Het zal je snel duidelijk worden wat hier precies mee wordt bedoelt en waarom ze zo ingewikkeld zijn.

De belangrijkste zijn : Delta, Gamma, Theta en Vega.

Delta: dit is het aantal aandelen wat gedekt wordt door een optie. Als de optie ATM is, is er vaak een Delta van .50 (50% van de optie, dus 50 (100×50%) aandelen, een strike prijs verder vaak .60 (60% van de optie, dus 100×60%). Kijk uit de Delta wordt gemeten van de complete tijd. Dus het kan zijn dat dit in de praktijk afwijkt van de daadwerkelijke dekking.

Gamma: zoals je in het voorbeeld hierboven gemerkt hebt stijgt de Delta met een magische reden gebaseerd op hoeveel de optie in het geld komt, het verschil hierin noem je de Gamma. Voorbeeld: Als de Delta per 1 euro 0,01 verschilt, heb je een Gamma van 0,01.  

Theta: dit is de waarde die een optie per dag minder waard wordt. Dit is bijvoorbeeld 0.013. Dit wil zeggen dat je per dag dat je een optie hebt je €1,30 (100×0.013) betaalt per dag voor het houden van een optie.

Vega: dit is het verschil van de Implied Volatility op basis van de huidige volatility. Dat wil zeggen als het aandeel meer gaat bewegen, de optie duurder wordt en het verschil hiervan per procent wordt gemeten door de Vega.

Waar kan ik handelen in opties?

Handelen in opties kan bij veel verschillende Nederlandse en internationale brokers.

Handelen in opties staat internationaal beter bekend als Option Trading en niet te verwarren met de handel in CFD’s, wat staat voor Contract For Difference waarmee je met een hefboom kan inspelen op een prijsstijging of -daling. Het grootste verschil tussen handelen in opties en handelen in CFD’s, is dat het bij CFD’s puur gaat om het prijsverschil. Bij opties koop of verkoop je het recht om bij bepaalde onderliggende waarde voor een bepaald bedrag te kopen of verkopen.

Je kan handelen in opties bij de volgende brokers:

 • DEGIRO: via DEGIRO vanaf €0,75 per Europese optie en $0,75 per Amerikaanse optie.
 • Mexem: via Mexem vanaf €1,80 per Europese optie en $2,00 per Amerikaanse opties
 • FXFlat: via FXFlat vanaf €1,90 per Europese optie en $2,90 per Amerikaanse optie.
 • Freedom24: via Freedom24 kan je enkel handelen in Amerikaanse opties op aandelen en ETF’s.
 • Plus500: enorm hoge kosten, deze broker raden we af.

Zoals je ziet komt ook hier DEGIRO qua kosten als winnaar uit de bus. Het grootste verschil zit hem (wat betreft opties) dan ook in de mogelijkheden. Wanneer je bekend bent met DEGIRO en het een fijn platform vind om op te handelen, is dat prima.

Wanneer je een actievere trader bent, ga je mogelijkheden missen. Mogelijkheden die een handelsplatform ontwikkeld door experts wel heeft, deze geavanceerde software heet Trader Workstation (TWS), zowel bij Mexem als via FXFlat kan je gebruik maken van het meer geavanceerde Trader Workstation. Bij FXFlat kan je ook eerst gratis een demo-account openen.

Geld verdienen met opties

Als je wilt geld verdienen met opties, heb je verschillende strategieën die je kunt gebruiken. We leggen er twee aan je uit.

Gedekte calls (Coverd Calls)

Je kunt als je aandelen hebt, bijvoorbeeld 100 aandelen ABN Amro, aan ATM call optie verkopen, je krijgt nu een premie voor het verkopen van de optie. Elke positie in de financiële markten heeft een potentieel voordeel en nadeel.

Het nadeel is dat je minder winst maakt als de prijs hard stijgt. Zelf verkoop ik wel een ATM call en hedge ik die met een calloptie uit de toekomst. De Theta bij opties met een lange expiratie tijd zijn heel laag en bij opties met een korte expiratie heel hoog. Dus dit verschil kun je dan ontvangen, uiteraard heb je wel een neerwaarts risico, dus dit kun je het beste alleen doen als je vermoed dat een aandeel gaat stijgen.

Of je moet het zo vaak herhalen dat je op een gegeven moment winst gaat maken – dat is hoe ik het aanpak. Als de prijs van een aandeel 5 euro kost en ik krijg .20 cent per verkochte call, dan ben ik na 25 maanden ongeveer break even. Tenzij de prijs hard stijgt en je dus sowieso winst maakt.

Belangrijke kenmerken van deze strategie zijn: je bent Theta short, Vega long, en je richting is long. Je verdient nu geld als het aandeel gelijk blijft (Theta short) Als het aandeel hard stijgt (opties met een lange expiratie hebben een hogere Vega dan opties met een korte expiratie, dus Vega long) en de richting waarin ik het geld verdien is long. Zo denkt een optie handelaar.

Delta neutrale strategie

Een andere strategie is een Delta neutrale strategie: bij deze strategie maak je gebruik van call en put opties.

Je koop bij de Delta neutrale strategie een call en put optie van dezelfde strike. Stel je voor een aandeel kost 5 euro, dan koop je voor de uitoefenprijs 5 euro een call en een put. Deze kosten samen 40 euro. Als de prijs nu boven de 5.20 of onder de 4.80 komt verdien ik in de theorie geld. Je kan in dat geval winst nemen door de positie opnieuw te kopen of om de Delta weer op 0 te brengen door aandelen bij te kopen of te verkopen.

Er zijn nog vele tientallen optie strategieën, wanneer je serieus gaat traden kan het handig zijn om te kiezen voor een tradingsetup met meerdere schermen Veel succes met handelen!

Voor dit artikel over call en put opties zijn verschillende bronnen geraadpleegd, onder andere Optiontradingpedia.com en de website van DEGIRO.

Veelgestelde vragen

Bij welke handel horen de termen call en put?

De termen call en put komen voor bij opties. Je kunt opties kopen voor bijna alle producten die op financiële markten verhandeld worden, maar ook daarbuiten zoals op de elektriciteitsmarkt. Je hebt opties voor aandelen, obligaties, futures, ETF’s, crypto, valuta’s (forex) en meer.

Wat is het verschil tussen een call en put optie?

Het verschil betreft call en put opties zit het in het soort recht, je kunt het recht kopen om een aantal aandelen voor een bepaalde prijs te kopen, dit noem je een call optie. Je kunt ook het recht kopen om aandelen voor een afgesproken uitoefenprijs te verkopen, dit wordt ook wel een put optie genoemd.

Wat is het verschil tussen Amerikaanse opties en Europese opties?

Een Amerikaanse optie kan je ieder moment dat je wilt uitvoeren en dan voor de huidige prijs de aandelen in ontvangst nemen. Bij Europese opties werkt dit anders, je moet namelijk wachten tot het einde van de afgesproken periode en dan pas vindt de uitoefening plaats. De meeste optie handelaren sluiten hun posities voor het einde om te voorkomen dat ze met veel geld aandelen moeten kopen.

Waar kan ik handelen in opties?

Handelen in opties kan bij veel verschillende Nederlandse en internationale brokers. Via DEGIRO vanaf €0,75 per Europese optie en $0,75 per Amerikaanse optie. Via Mexem vanaf €1,80 per Europese optie en $2,00 per Amerikaanse opties. Via FXFlat vanaf €1,90 per Europese optie en $2,90 per Amerikaanse optie en via Freedom24 kan je enkel handelen in Amerikaanse opties op aandelen en ETF’s.

Hoe kan je geld verdienen met opties?

Geld verdienen met opties kan met populaire strategieën zoals via gedekte calls (Coverd Calls) en de Delta neutrale strategie.

4.2/5 - (4 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/call-en-put-opties/feed/ 0
Wat is DCA https://dejongebelegger.nl/wat-is-dca-methode-uitleg/ https://dejongebelegger.nl/wat-is-dca-methode-uitleg/#respond Fri, 11 Nov 2022 14:06:07 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9997 Wat is DCA - dollar cost averaging

Wat is DCA

De dollar cost averaging-methode. Ook wel de DCA-methode, wat is DCA precies?

DCA betekent periodiek geld inleggen om assets zoals aandelen te kopen ongeacht wat de prijs van een bepaald asset op dat moment is. Op deze manier bouw je vermogen op door periodiek te beleggen, één van de meest populaire strategieën om vermogen op te bouwen.

Veelal wordt ervoor gekozen om fondsen aan te schaffen vanwege de mindere mate van volatiliteit (koersbewegingen). Dit is echter geen vereiste. De DCA-methode kan je op bijna alle assets toepassen, soms zelfs geheel automatisch. We gaan wat dieper in op de voor- en nadelen van de DCA-methode en als afsluiter geven we tips over hoe jij de DCA-methode eenvoudig kunt toepassen.

Wat is dollar cost averaging

Het principe van de DCA-methode is om de gemiddelde kostprijs zo laag mogelijk te krijgen over de langere termijn.

Dus wat is DCA? De DCA-methode is een passieve manier van beleggen omdat de belegger periodiek geld investeert ongeacht de koers. Bijvoorbeeld dus elke maand €200.

Persoonlijk zijn we fan van de dollar cost averaging methode toepassen via automatische incasso waarbij de beleggingsproducten automatisch worden aangeschaft en je er zelf weinig tot geen omkijken naar hebt.

Voordelen DCA-methode

Lange termijn doelen behalen met dollar cost averaging

Beleggers die gebruik maken van de dollar cost averaging methode zijn vaak minder afgeleid door de waan van de dag.

Het is niet voor niks dat bekende namen in de beleggingswereld de gemiddelde burger aanraden om te beleggen in fondsen. Volatiliteit is er wel, maar niet zoals de volatiliteit die je ziet bij crypto en derivaten. De beste beleggers zijn vaak passieve beleggers en laten we eerlijk zijn dollar cost averaging is niet heel spannend, maar wel effectief. Laat je niet afleiden door (snelle) resultaten van andere mensen en vaar je eigen koers. Je komt er vanzelf.

Grip op je financiën

Door te beleggen via de DCA-methode, stort je periodiek hetzelfde bedrag.

Het voordeel hiervan is, is dat je altijd precies weet hoeveel geld je opzij zet om te investeren. Het doel is natuurlijk om niet vroegtijdig aan de beleggingsrekening te komen bij noodgevallen en het lange termijn doel voor ogen te houden.

In combinatie met de DCA-methode wordt vaak aangeraden om naast een beleggingsrekening een gedeelte van je spaarrekening aan te houden voor noodgevallen, dit noemen we ook wel de financiële buffer. Het bedrag van de financiële buffer is situatie afhankelijk, maar er zijn genoeg tools om dit te berekenen op het internet.

Zolang je genoeg geld achter de hand houdt voor noodgevallen hoef je je geen zorgen te maken over de actuele waarde van het bedrag op de beleggingsrekening. Je wilt immers niet dat je bij nood plotseling een gedeelte van je aandelen moet verkopen, afhankelijk van de koers kan dit in sommige gevallen namelijk met verlies zijn.

Waarom DCA? Het rente op rente effect!

Het rente op rente effect is iets waar veel beleggers bekend mee zijn. Het rente op rente effect, ook wel compound interest.

Albert Einstein noemde dit zelfs het 8e wereldwonder. Het principe is heel simpel. Als je maar vroeg genoeg begint met beleggen en een gemiddeld rendement haalt komt dit je later ten goede. Het belangrijkste is natuurlijk het lange-lange termijn beleggen. Er is geen beter concreet voorbeeld dan de Amerikaanse investeerder Ronald James Read.

In het kort heeft deze conciërge tientallen jaren periodiek dividend aandelen gekocht en ondertussen een simpel en modaal leven geleid. Ten tijde van zijn dood schepte het voor velen de verbazing dat hij in een lijst zou moeten staan van meest vermogende Amerikanen, omdat hij gedurende zijn leven een bedrag van bijna 8 miljoen bij elkaar had belegd!

Amerikaanse investeerder Ronald James Read heeft er zelfs zijn eigen Wikipedia-pagina aan over gehouden. Leuk en inspirerend om te lezen voor beleggen en voor degene die nog twijfelt. Hij dient als een voorbeeld voor velen die de DCA-methode nastreven.

Wat is DCA

Nadelen DCA-methode

Lange termijn doelen duren… lang

Er zijn talloze boeken over beleggen, artikelen en onderzoeken die aangeven dat de lange termijn beleggen volgens de DCA-methode de gemiddelde investeerder het beste rendement oplevert.

De gemiddelde burger is veelal het beste uit door gewoon te beleggen op een simpele en eenvoudige manier. Zolang je maar de lange termijn doel voor ogen houdt en niet afwijkt, pluk je later de vruchten. Het lastige en het menselijke is natuurlijk dat door persoonlijke omstandigheden je kan afwijken van het lange termijn doel (nieuw huis, relatie, et cetera).

Geld nu is voor vele altijd beter dan geld later. Zeg nu zelf kies je liever voor 100 euro nu of voor 110 euro over een jaar?

Door de nieuwsberichten in de media over de staat van de economie is het makkelijk om afgeleid te worden en te gaan doemdenken. Slecht nieuws verkoopt. Wanneer je beleggingshorizon pas ergens ver in de toekomst ligt, kan je dit negeren. “Time in the market” is beter dan “Timing the market”. Ons advies is dan ook om je niet te laten afleiden.

Dollar cost averaging op wat?

Dit blijft vaak het lastigste voor de belegger. Het kiezen van een beleggingsproduct. Je hoeft je nergens aan vast te leggen natuurlijk, maar het is logisch dat iedereen het beste product wilt aanschaffen, al helemaal als je daar de dollar cost averaging methode op wilt toepassen en jarenlang periodiek dat beleggingsproduct wilt aanschaffen.

Helaas heeft niemand een glazen bol die de toekomst kan voorspellen. Hierin kunnen we alleen vanuit ons eigen perspectief aangeven dat de beste ETF’s doorgaans het meest kosteneffectief zijn. Het voordeel van ETF’s is dat deze vaak veel lagere kosten hebben in vergelijking met beheerde fondsen.

Populaire keuzes van beleggers wereldwijd zijn de VWRL, de MSCI World Index en uiteraard de S&P500.

Hoe bereken je DCA?

Dus hoe bereken je DCA? Welk bedrag je periodiek wilt inleggen met behulp van de DCA-methode is voor iedereen uiteraard anders. Het heeft te maken met je inkomen en levenssituatie. Het bedrag wat je opzij zet hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Het bedrag is een bedrag wat je kan “missen”.

Je kan hierbij het “Pay yourself first”-principe gebruiken. Bijvoorbeeld door direct na het ontvangen van je salaris, een vast gedeelte over te maken naar je beleggingsrekening. Wanneer je ervoor kiest om aan het einde van de maand je resterende inkomen volgens de DCA-methode te investeren, zal je zien dat dit vaak niet hetzelfde bedrag is.

Dit zou betekenen dat je de DCA-methode dus niet goed kan toepassen en dan sla je eigenlijk volledig de plank mis als je gebruik wilt maken van de DCA strategie!

Waar kan je de DCA-methode eenvoudig toepassen?

Nu je weet hoe je de dollar cost averaging methode toepast, is het ook handig om te weten waar je de DCA-methode eenvoudig kan toepassen! De DCA-methode kan je gelukkig op eenvoudige manier toepassen bij verschillende beleggingsplatformen.

Met eenvoudig bedoelen we geheel automatisch en passief. Je kan natuurlijk ook de DCA-methode zelf toepassen door handmatig geld over te maken naar jouw broker en hiermee aankopen te doen.

Dit kan bijvoorbeeld bij Trade Republic met een spaarplan:

Wat is DCA dollar cost averaging

Maar ook bij Scalable Capital in meer dan 7000 aandelen en 1800 ETF’s en via BUX Zero.

Tot slot kan je de DCA-methode ook toepassen op crypto zoals Bitcoin bij de volgende cryptoplatformen:

 • Coinmerce
 • Binance

Check de uitgebreide reviews op de website voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je DCA?

Welk bedrag je periodiek wilt inleggen met behulp van de DCA-methode is voor iedereen uiteraard anders. Het heeft te maken met je inkomen en levenssituatie. Het bedrag wat je opzij zet hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Het bedrag is een bedrag wat je kan “missen”.

Waar kan je de DCA-methode eenvoudig toepassen?

De DCA-methode kan je op eenvoudige manier toepassen bij verschillende beleggingsplatformen.
Met eenvoudig bedoelen we geheel automatisch en passief. Dit kan bijvoorbeeld bij Trade Republic en bij Scalable Capital, via BUX Zero, Coinmerce en Binance.

Wat is dollar cost averaging?

Dollar cost averaging is een passieve manier van beleggen omdat de belegger periodiek geld investeert ongeacht de koers van een bepaald asset, zoals een aandeel, ETF of cryptovaluta zoals Bitcoin.

4.7/5 - (4 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/wat-is-dca-methode-uitleg/feed/ 0
Scalable Capital review https://dejongebelegger.nl/scalable-capital-review-gratis-beleggen/ https://dejongebelegger.nl/scalable-capital-review-gratis-beleggen/#respond Thu, 03 Nov 2022 13:21:08 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9664 Scalable Capital review-Commissie-vrij beleggen

Scalable Capital betreedt de Nederlandse markt

Een nieuwe broker betreedt de Nederlandse markt!

Sinds september 2022 is Scalable Capital actief op de Nederlandse markt, als online broker. Ze gaan hierbij de concurrentie aan met andere online brokers zoals DEGIRO en Trade Republic. In dit artikel lees je onze Scalable Capital review.

In 2020 is Scalable Capital als online broker gelanceerd en sinds september 2022 zijn ze ook actief in de Nederlandse markt! Veel klanten (ongeveer 67%) die bij Scalable Capital beleggen, doen dit voornamelijk (en verstandig!) in ETF’s. En dat is niet vreemd, want Scalable Capital biedt dit commissie-vrij aan. Hier later meer over.

Ze gaan als prijsvechter de concurrentie aan met al in Nederland gevestigde partijen zoals DEGIRO en Trade Republic. Net als Trade Republic heeft ook Scalable Capital een sterke positie vanuit ons buurland, Duitsland.

Laten we eerst gaan kijken naar de betrouwbaarheid in deze Scalable Capital review.

Scalable Capital betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is cruciaal. Het is vanzelfsprekend van groot belang dat je tegoeden veilig zijn op een beleggingsplatform. Naar onze mening is Scalable Capital zeker een betrouwbare broker. Scalable Capital lijkt betrouwbaar om de volgende redenen:

Je effecten bij Scalable Capital worden bewaard door de Baader Bank, een Duitse depot-houdende bank, die onder toezicht staat van de Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit BaFin en de Deutsche Bundesbank, de Duitse centrale bank.

Wat betreft wetgeving zijn klanten bij Scalable Capital goed beschermd. Omdat de Baader Bank over een bankvergunning beschikt, moeten ze voldoen aan allerlei verplichtingen en garanties zoals het depositogarantiestelsel.

Wanneer de Baader Bank failliet zou gaan, zijn alle tegoeden van haar klanten verzekerd bij door dit Europese depositogarantiestelsel. Een mogelijk faillissement – waarvan wij de kans klein achten–  is dus niet per se een risico voor gebruikers zolang je niet meer dan €100.000 aan cash op jouw rekening hebt staan.

Als Scalable Capital toch failliet zou gaan, dan vallen jouw beleggingen nog buiten de boedel van Scalable Capital, ongeacht de omvang. Dit komt omdat ze apart bewaard worden bij de Baader Bank. Je krijgt jouw beleggingen dus terug. Dat betekent dat, bij een faillissement van Scalable Capital, het totale saldo aan spaar- en cashgeld dat je bij Scalable Capital hebt staan beschermd is namens de Duitse overheid.

Met meer 600,000 klanten in heel Europa en een klantvermogen van meer dan 10 miljard euro, is Scalable Capital nu al één van de grootste brokers in Europa.

Verder is Scalable Capital erg transparant over de kosten die ze in rekening brengen voor haar diensten. Op dit punt in de Scalable Capital review zijn ze dus zeker geslaagd! Laten we nu eens gaan kijken hoe dit commissie-vrij beleggen bij Scalable Capital en de kostenstructuur er daadwerkelijk uitziet.

Commissie-vrij beleggen bij Scalable Capital

Commissie-vrij beleggen bij Scalable Capital, hoe zit dat precies?

Om te beginnen, kan je bij Scalable Capital kiezen tussen twee verschillende brokers. De Free Broker én de Prime Broker.

Scalable Capital Review

In de 750 PRIME ETF’s (vergelijkbaar met de kernselectie bij DEGIRO) en de ETF- en aandelen-spaarplannen kan je dus sowieso allemaal zonder commissie beleggen, ongeacht welk type broker je kiest!

Hiernaast kan je al in de spaarplannen beleggen, vanaf €1,00 inleg per spaarplan. Dit maakt het erg toegankelijk, ook voor beleggers met een kleinere portefeuille. Bij losse orders voor aandelen betaal je €0,99 per transactie, mits je kiest voor de Free Broker.

Wanneer je van plan bent om meer dan 3 transacties per maand te doen, is de Prime Broker waarschijnlijk voordeliger voor jou. Hiervoor betaal je namelijk €2,99 per maand, maar dan mag je ongelimiteerd transacties doen.

De enige voorwaarden hieraan is dat de orderwaarde meer dan €250,00 is per transactie. Ook voor beleggen in de 750 PRIME ETF’s geldt, dat dit gratis is wanneer de orderwaarde boven de €250,00 is. Dit geldt zowel voor aan- als verkooporders.

Je kan bij Scalable Capital dus op veel manieren echt gratis beleggen, ben jij een wat actievere trader of koop en verkoop je veel verschillende aandelen, dan kan het voor jou heel interessant zijn om te kiezen voor de Prime Broker.

Ook wanneer je liever gewoon een vast bedrag per maand betaald en verder geen transactiekosten wilt betalen, dan is de Prime Broker een mooie oplossing. Bekijk hier het volledige overzicht van kosten voor de verschillende type accounts.

Hoe open je een rekening

Als je een rekening gaat openen, sta je voor de keuze om te kiezen voor het type account. Je kan dus kiezen voor de Free Broker, of de Prime Broker, op dit moment kan je zelfs gratis de Prime Broker uitproberen. Deze actie is slechts tijdelijk beschikbaar, omdat ze pas net in Nederland zijn gelanceerd!

Zoals je gewend bent, zal je als je ergens een account opent of bankrekening aanvraagt, eerst even wat persoonlijke informatie moeten opgeven en jezelf moeten verifiëren. Dit gaat bij Scalable Capital gelukkig erg soepel, vervolgens kan je inloggen bij Scalable Capital via de website of natuurlijk via de app die beschikbaar is op zowel IOS als op Android.

Scalable Capital review commissie-vrij beleggen

Scalable Capital review conclusie

Ter conclusie van deze Scalable Capital review, nog even de hoogtepunten op een rij:

 • Geen of erg lage kosten
 • Veel verschillende mogelijkheden
 • Gratis spaarplannen voor veel verschillende assets
 • Betrouwbaar en veilig
 • Een fijne app en desktop-versie
 • Momenteel gratis de Prime Broker uitproberen

Scalable Capital lijkt wat ons betreft echt een prima alternatief voor DEGIRO, omdat zij een vergelijkbare kernselectie (750 PRIME ETF’s) aanbieden waarin jij zonder commissie kan beleggen, zolang de orderwaarde boven de €250,00 is.

Ook bieden ze spaarplannen aan waarmee jij al vanaf een inleg van €1,00 zonder commissie kan beleggen in meer dan 1800 ETF’s en meer dan 7000 aandelen, wat momenteel geen andere partij aanbiedt.

Bij DEGIRO mist ook de optie om via spaarplannen automatisch en periodiek te investeren in ETF’s en aandelen. Je moet daar namelijk alles handmatig kopen, in dit opzicht is Scalable Capital dus een stuk gebruiksvriendelijker. Ideaal als jij bijvoorbeeld de dollar cost averaging-methode wilt toepassen.

Ben jij al overtuigd na de Scalable Capital review of wil je nog even kijken op de website van Scalable Capital?

Scalable Capital review commissie-vrij beleggen
4.7/5 - (12 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/scalable-capital-review-gratis-beleggen/feed/ 0
Nadelen vervroegd pensioen https://dejongebelegger.nl/nadelen-vervroegd-pensioen/ https://dejongebelegger.nl/nadelen-vervroegd-pensioen/#respond Sat, 29 Oct 2022 08:53:39 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9687 Nadelen vervroegd pensioen

Nadelen vervroegd pensioen

De pensioenleeftijd wordt langzaam verhoogd en de werkdruk gaat omhoog. Om te compenseren voor de hoge inflatie en prijzen, werk je wellicht een aantal uren meer, of heb je wat side hustles opgepakt.

Het idee van een vervroegd pensioen klinkt voor velen als de droom. Stoppen met werken en overwinteren op het strand van Zuid-Spanje, dat klinkt natuurlijk top en daar wil je waarschijnlijk wel aan beginnen. De FIRE-beweging (financial independence, retire early) wordt dan ook steeds groter.

Er zitten echter ook een aantal nadelen aan een vervroegd pensioen. Laten we daarom in dit artikel eens dieper ingaan op de voor- en nadelen van een vervroegd pensioen.

Wat houdt een vervroegd pensioen in?

Om te begrijpen wat een vervroegd pensioen is, is het handig om eerst goed te snappen wat een pensioen is en wat het voor je doet. Met pensioen gaan is in essentie gewoon het stoppen met werken, bijvoorbeeld omdat je te oud bent om te werken. Je inkomen uit loon stopt wanneer je niet meer werkt en je krijgt vanaf dat moment twee soorten inkomen.

Allereerst krijg je van de overheid een AOW-uitkering. Dit is de Algemene Ouderdomswet. Dit is een basispensioen waar iedereen recht op heeft. De leeftijd waarop je AOW krijgt staat vast. De hoogte van jouw AOW-uitkering kan wel verschillen. Je ontvangt 2% AOW voor elk jaar waarin je AOW hebt opgebouwd, dit doe je verplicht als je in Nederland woont of werkt. Heb jij voor langere tijd in het buitenland gewoond en gewerkt, is de kans groot dat je straks geen volledig AOW ontvangt.

Daarnaast wordt je werkgevers pensioen uitgekeerd. De hoogte hiervan is voor iedereen verschillend. Je werkgever (en jij)  betalen elke maand een bedrag aan een pensioenfonds, op deze manier spaar jij voor je pensioen. Je pensioengeld wordt op een bepaalde leeftijd vrijgegeven. Op het moment van schrijven is dit 66 jaar en 7 maanden.

Als je bent geboren na 31 december 1960, is je AOW-leeftijd al minimaal 67 jaar.  Deze grens gaat omhoog omdat we langer leven en er nu rond deze leeftijd aanzienlijk beter aan toe zijn dan een aantal decennia geleden.

Ben je ondernemer en werk je niet voor een bedrijf? Dan moet je dit voor jezelf regelen. Dit kan op verschillende manieren. Hier lees je later in dit artikel meer over.

Wil je met vervroegd pensioen? Dan stop je eerder met werken dan de pensioenleeftijd. Om dit te kunnen realiseren, moet je met een aantal dingen rekening houden.

Hoe lang van tevoren moet je vervroegd pensioen aanvragen?

Je moet je pensioen zelf aanvragen. Je krijgt 5 maanden voor je de pensioenleeftijd bereikt een brief met informatie over de aanvraag voor je AOW-uitkering. Vraag je pensioen minimaal 2 maanden en maximaal een half jaar van tevoren aan. Je doet dit in de meeste gevallen eenvoudig op de website van je pensioenfonds.

De voordelen van vervroegd met pensioen gaan?

De voordelen van een vervroegd pensioen zijn vrij gemakkelijk te bedenken. Je droomt er allicht wel eens van om geheel te stoppen met werken en lekker te doen waar je zin in hebt.

Je houdt meer tijd over om met je vrienden en familie door te brengen en je kunt op elk moment op reis. Ook zien we dat er weer meer tijd overblijft voor hobby’s. Veel mensen zetten hobby’s namelijk opzij zodra ze aan het serieuze werk leven beginnen en als je niet meer hoeft te werken, heb je opeens weer tijd om nieuwe hobby’s op te pakken.

De voordelen zijn voor iedereen persoonlijk, maar de vrijheid is wel iets wat eigenlijk iedereen wel aanspreekt.

5 Nadelen vervroegd pensioen FIRE

5 nadelen vervroegd pensioen

Er hangen helaas ook een aantal nadelen aan een vervroegd pensioen. Het is natuurlijk de bedoeling dat iedereen zo lang mogelijk doorwerkt, dat wordt op deze manier zo gestimuleerd. We zetten 5 nadelen van vervroegd met pensioen gaan op een rij:

1. Vermindering van je gezondheid

Bewegen is goed voor je, dat wist je al. Naarmate je ouder wordt, takelt je lichaam langzaam af. Met genoeg beweging wordt dit proces aanzienlijk vertraagd. Je kunt je dan ook wel voorstellen wat er gebeurt als je van de een op andere dag stopt met werken en bewegen. Veel mensen zien een achteruitgang in kracht en mobiliteit. Op de langere termijn kan dit grote gevolgen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat een groot aantal mensen overlijdt naar aanleiding van een val veroorzaakt door verminderde kracht en balans?

2. Kans op depressie

Je hebt niet altijd zin om te werken en kijkt er misschien al lange tijd naar uit om te stoppen. Maar doordat je werkt, kun je de leuke dingen meer waarderen. Als je altijd maar kan doen wat je wilt, dan vervaagt de waarde van deze vrijheid. Als je werk dan opeens komt te vervallen voel je je onbewust minder nuttig en je kunt het doel van je dag een beetje kwijt gaan raken.

3. Minder lang pensioen opbouwen

Hoe vroeger je stopt, hoe minder je kunt opbouwen. Dat is vrij logisch. Maar heb je ook gedacht aan het rente-op-rente-effect? Dit houdt in dat het rendement elk jaar groter wordt.

Rekenvoorbeeld:

Stel, je legt eenmalig 10.000 euro in en je krijgt 8% rendement per jaar. Voor het gemak van deze uitleg leg je daarna niks meer in. Je hebt dan na een jaar €10.800 en dus €800 euro aan rendement gekregen. Het tweede jaar start je echter met €10.800 en eindig je met 8% op €11.664. Het rendement van jaar twee is dus €864, dat is €64 meer dan het jaar daarvoor. Kun je voorstellen wat 15+ jaren kunnen doen voor je rendement? Op jaar tien ontvang je met consistente 8% rente €1600 rendement en op jaar 30 is dit bijna €7.500!

Bovendien kan je door maandelijks geld bij te leggen, dit proces dus enorm versnellen. De laatste jaren tikken dus behoorlijk aan en kunnen een groot verschil maken in je opgespaarde pensioenbedrag.

Dit effect noemen we ook wel compounden.

nadelen vervroegd pensioen

4. Meer belasting betalen voor een vervroegd pensioen

Zodra je stop met werken, veranderen je inkomsten en de belastingen die je moet betalen.

Doorgaans betaal je meer belasting over je pensioen dat je ontvangt voordat je de pensioenleeftijd bereikt. Je pensioen wordt als inkomen in box 1 belast. De hoogte van de inkomstenbelasting is in drie verschillende categorieën verdeeld. Je hebt vóór het desbetreffende jaar de AOW-leeftijd bereikt, je bereikt de AOW-leeftijd tijdens het desbetreffende jaar of je bereikt de AOW-leeftijd nog niet. Iemand die de AOW-leeftijd heeft bereikt, wordt over het algemeen minder zwaar belast.

Hoeveel belasting betaal je als je eerder met pensioen gaat? De actuele percentages vind je op de website van de belastingdienst.

5. Genoeg vermogen nodig

Je krijgt bij een vervroegd pensioen dus nog geen AOW-uitkering en je vervroegde pensioen wordt zwaar belast, ook kun je je werkgeverspensioen niet in alle gevallen naar voren halen. Wanneer je dit wel naar voren haalt, wordt je opgebouwde pensioenbedrag over een langere tijd verspreid. Hierdoor wordt je maandelijkse uitkering lager.

Je kunt er dan ook voor kiezen om zelf de jaren tussen je laatste werkdag en je pensioenleeftijd te overbruggen. Hiervoor heb je een behoorlijk bedrag nodig. Wil je weten hoeveel? Reken dan uit wat je maandelijkse kosten zijn, houd hier ook rekening met een eventuele vakantie et cetera. Vermenigvuldig dit bedrag met de tijd die je eerder met pensioen wilt gaan en reken hier op z’n minst 2% bij op. Dit is om de inflatie in een gezonde economie te matchen.

Hoe dan ook, het is van groot belang om genoeg vermogen op te bouwen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe eerder jij met vervroegd pensioen kan. Een goede partij waarbij tegen lage kosten en periodiek kan inleggen op een beleggingsrekening is Brand New Day.

5 Nadelen vervroegd pensioen FIRE-2

Is het slim om eerder met pensioen te gaan?

Het antwoord op deze vraag zal voor iedereen verschillen. Je moet voor jezelf afwegen of de vrijheid het de kosten waard zijn en of je dit financieel daadwerkelijk aan kunt. Wanneer jij eerder met pensioen gaat maak je geen optimaal gebruik van de fiscale voordelen die pensioensparen of pensioenbeleggen met zich meebrengen.

Maak hier dus een duidelijke berekening van en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Bereken ook de verschillende situaties van wanneer je wel vervroegd je pensioen aanvraagt of liever de periode tussen je laatste werkdag en je 68ste verjaardag wilt overbruggen.

Om genoeg vermogen op te bouwen om eerder met pensioen te kunnen gaan, kan je beginnen met beleggen.

Een beter alternatief voor een vervroegd pensioen aanvragen

Sommige nadelen van een vervroegd pensioen zijn gemakkelijk te voorkomen. Ga je met pensioen? Zorg dan dat je een nieuwe hobby vindt of kijk bijvoorbeeld naar deeltijd vrijwilligerswerk. Zo blijf je de eerste twee nadelen al voor. Krijg je al genoeg beweging? Dan kan je ook zelf aan de slag met bijvoorbeeld online geld verdienen.

De financiële nadelen zijn iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk als je vroeg genoeg begint! Wil je liever je pensioen laten staan tot je de pensioenleeftijd bereikt? Begin dan nu al met het sparen voor de overbrugging en laat je geld groeien. Dit kan je doen door maandelijks een bedrag te investeren en een gespreide portefeuille aan te houden voor de lange termijn. ETF’s zijn een goede manier om te beginnen.

Een ETF is een soort verzamelmand waarin verschillende aandelen zitten. Gaat het super slecht met een van de aandelen of gaat er zelfs een failliet? Dan zullen de andere aandelen deze klap opvangen en zal je niet meteen een groot verlies hebben. De geschiedenis laat, bij zoals bijvoorbeeld de VWRL, een gemiddeld rendement van 6,8% zien. Zelfs in een tijd zoals deze is dit een goede manier om winsten te behalen. Wanneer je regelmatig inlegt, zal je op het lange termijn de beste resultaten kunnen behalen.

Ben je zelf ondernemer? Dan moet je natuurlijk voor je eigen pensioen zorgen. Dit kan je doen op dezelfde manier als hierboven beschreven. Omdat je niet samen met een werkgever pensioen opbouwt bij een pensioenfonds, zal je wel grotere bedragen moeten investeren zodat je eindbedrag hoog genoeg is om je gehele pensioen van te kunnen leven.

Beginnen met pensioensparen of pensioenbeleggen

Wil je naast het standaard pensioenproces zelf ook aan de slag gaan? Dan kun je beginnen met investeren in lage risico beleggingen. Deze beleggingen hebben over de gehele geschiedenis een goed rendement gezien en hebben weinig risico op grote verliezen. Dit kun je doen door middel van openen van een pensioenrekening bij je bank of je kunt zelf je onderzoek doen en aan de slag gaan.

Bij de bank zal je minder overhouden omdat je ook de bank voor deze dienst betaalt en de bank ook veel andere kosten heeft. Doe je het bij een broker? Dan houd je meer over. Je moet echter wel iets meer moeite doen om genoeg kennis op te bouwen omdat je zelf kiest waarin je wilt pensioenbeleggen.

Je kan er echter ook voor kiezen om geheel automatisch (voor je pensioen) te sparen of te beleggen, een ideale partij hiervoor is Brand New Day. Zij zijn van oudsher een echte pensioen bank en bieden jou opties om eenvoudig en tegen lage kosten, vermogen op te bouwen voor je (vervroegd) pensioen, of voor nu, op een normale beleggingsrekening.

Je kan ook eerst de Brand New Day review lezen.

In dit artikel las je over 5 nadelen aan een vervroegd pensioen, hebben we een nadeel gemist? Laat het weten in de reacties.

Veelgestelde vragen

Wat houdt een vervroegd pensioen in?

Met pensioen gaan is in essentie gewoon het stoppen met werken, bijvoorbeeld omdat je te oud bent om te werken. Wil je met vervroegd pensioen? Dan stop je eerder met werken dan de pensioenleeftijd. Om dit te kunnen realiseren, moet je met een aantal dingen rekening houden.

Wat zijn de voordelen van vervroegd met pensioen gaan?

De voordelen van een vervroegd pensioen zijn vrij gemakkelijk te bedenken. Stoppen met werken en lekker te doen waar je zin in hebt. Je houdt meer tijd over om met je vrienden en familie door te brengen, kunt op elk moment op reis en houdt meer tijd over voor hobby’s.

Wat zijn de nadelen van vervroegd met pensioen gaan?

De vermindering van gezondheid, de kans op depressie, je kan minder lang pensioen opbouwen, je moet meer belasting betalen bij een vervroegd pensioen, je hebt genoeg vermogen nodig om de tijd tot je pensioenleeftijd te overbruggen.

Is het slim om eerder met pensioen te gaan?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen persoonlijk. Je moet voor jezelf afwegen of de vrijheid het de kosten waard zijn en of je dit financieel daadwerkelijk aan kunt. Maak hier dus een duidelijke berekening van en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af.

4.5/5 - (10 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/nadelen-vervroegd-pensioen/feed/ 0
Beginnen met beleggen https://dejongebelegger.nl/beginnen-met-beleggen-het-ultieme-stappenplan/ https://dejongebelegger.nl/beginnen-met-beleggen-het-ultieme-stappenplan/#respond Tue, 25 Oct 2022 11:36:39 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9488 Beginnen met Beleggen

Beginnen met beleggen

Alle benodigde informatie voor het beginnen met beleggen, om vervolgens direct aan de slag te kunnen gaan. Het ultieme stappenplan beleggen voor beginners.

Als je als beginnende belegger wilt beleggen, moet je opzoek naar online brokers. Maar dat is niet het enige en ook zeker niet het eerste wat beginnende beleggers moeten doen.

In dit artikel geef ik je alle informatie die jij moet weten, voordat je gaat beginnen met beleggen.

De ultieme handleiding beleggen voor beginners: we bespreken onder andere, waarom je zou beleggen, hoe je het beste kunt beginnen met beleggen, hoe je het beste kunt beleggen, wat je als beginner moet weten over investeren, wat je moet weten over beleggen op de beurs, wat de beste boeken over beleggen en financiën zijn en welke platformen geschikt zijn voor beginners.

Waarom zou je beleggen

Laten we beginnen met de vraag die het makkelijkst is om te beantwoorden, waarom zou je beleggen?

Beleggen is leuk, leerzaam en kan lonend zijn. De spaarrentes zijn laag en de inflatie is hoog, dit betekent dat de waarde van je geld op een spaarrekening, verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Momenteel is er een inflatie van 14,5% in september in Nederland. Dit houdt in dat alles, gemiddeld genomen 14,5% duurder is dan een jaar geleden. Had jij vorig jaar € 10.000,- op je spaarrekening staan? Dan is dat nu eigenlijk nog maar € 8.550,- waard.

Je kan het ook anders bekijken, een auto waar je vorig jaar € 10.000 voor moest neerleggen, kost je dit jaar € 11.450,-.

Sommige producten stijgen meer in prijs dan andere producten, dit merk je waarschijnlijk wekelijks wanneer je aan de pomp staat of wanneer je je boodschappen moet afrekenen.

Sommige producten stijgen meer in prijs dan andere, dit is onder andere afhankelijk van de prijskracht van een bedrijf en industrie waarin het bedrijf zich bevindt. Dit leggen we verder uit in beter beleggen tijdens inflatie.

Maar we dwalen af! De vraag was: waarom zou je beleggen?

Met beleggen kan je investeren in verschillende assets, zoals aandelen of ETF’s. Assets zijn waardevast of kunnen zelfs in waarde stijgen. In plaats van dat je geld minder waard wordt, probeer je met beleggen je geld meer waard te laten worden.

Let op: beleggen brengt risico met zich mee; het is niet vanzelfsprekend dat alle beleggingen meer waard worden, of hun waarde behouden. Zo kunnen bijvoorbeeld aandelen ook verwateren doordat een bedrijf meer aandelen uitgeeft. Niet elke belegging heeft even veel risico, lees meer in beleggen zonder risico.

Hoe kun je het best beginnen met beleggen

Voordat je gaat beleggen is het verstandig om in je oren te knopen, dat beleggen als het lopen van een marathon is.

En net zoals bij het lopen van een marathon, is het belangrijk om te denken aan de hele loop. Bij beleggen is het ook belangrijk om altijd aan het langere termijn te denken. Als je dit begrijpt, kan je namelijk zonder emoties beslissingen maken op de beurs, wat gegarandeerd meer rendement oplevert, dan wanneer jij vanuit emoties beslissingen gaat maken op de beurs.

Als je dit begrijp, kan je het beste op zoek gaan naar een online broker of zelfs online brokers met lage tarieven. Lage tarieven zijn belangrijk, want geld beleggen in aandelen of zelfs geld beleggen in vastgoed, kost namelijk ook geld.

Door je vooraf te informeren over brokers en deze uit te proberen of te vergelijken, zorg je dat je zo min mogelijk transactiekosten maakt. Zo kan je een hoog rendement behalen met beleggen, minder kosten, lijdt namelijk toch meer rendement. Ga daarom niet bij een dure vermogensbeheerder of een bank beleggen, die veelte hoge kosten rekent.

Wat verder handig kan zijn, is om alvast te bedenken wat je wilt kopen of waar je eigenlijk in wilt beleggen.

Blogs over personal finance en websites over beleggen, zoals deze, kunnen je helpen bij het maken van een beleggingsplan. Ook kunnen ze jou helpen bij het kiezen van de beste dividendaandelen of kunnen ze voor jou duidelijk maken dat beleggen in een wijd gespreide ETF zoals de VWRL meer iets voor jou is.

Hoe kun je het best beleggen?

Het kiezen van de vorm waarin je wilt gaan beleggen is erg belangrijk. Je kan ervoor kiezen om zelf te beleggen (execution-only) of om geld te laten beleggen, dit heet ook wel beheerd beleggen. Ook kan je beleggen volgens modelportefeuilles.

Zoals al eerder aangegeven, ga alsjeblieft niet bij een dure vermogensbeheerder of bank met hoge kosten beleggen.

Dus hoe kun je het best beleggen?

Het is veel verstandiger om te kiezen voor een broker (een beleggingsinstelling die zich richt op enkel beleggen en daarom veel minder kosten heeft) of een beleggingsinstelling die zich enkel richt op beleggen in beleggingsfondsen of indexbeleggen en deze aanbiedt tegen lage kosten.

Aan het einde van dit artikel geven we voor beide mogelijkheden, de beste keuzes voor beginners.

Wat moet ik als beginner weten over investeren?

Als beginner moet je dus weten dat beleggen en investeren een marathon is én geen sprint.

Hiernaast moet je weten dat beleggen of investeren geen traden is. Traden is iets heel anders dan beleggen, met traden ga je voor snelle winst, wat de meeste beginnende traders, vaak snel en veel verlies oplevert.

Ga dus alsjeblieft niet direct aan de slag met traden terwijl je de basisprincipes van beleggen en investeren nog niet begrijpt. Je kan altijd nog gaan traden wanneer je gewent bent aan de door jouw gekozen broker en het type orders et cetera.

Ben jij al ervaren en wil je gaan traden? TradingView is de meest gebruikte tool van traders.

Beginnen met beleggen het ultieme stappenplan

Wat moet ik weten als ik op de beurs ga beleggen?

Wat moet ik weten als ik op de beurs ga beleggen? Een goede vraag, laten we beginnen met het meest voor de hand liggende:

Je kunt een deel van je inleg verliezen met beleggen. Zonder risico, is er namelijk geen kans op rendement. Risico en rendement gaan vaak hand in hand, assets met minder risico, leveren vaak maar weinig rendement op.

Daarentegen kunnen assets met veel risico, ook veel rendement opleveren. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Vraag dat maar aan een iemand die in 2021 is begonnen met beleggen in cryptovaluta en op dit moment nog flink in de min staat.

Wanneer je nog jong bent, kan je risicovoller beleggen dan wanneer je al oud bent en je beleggingshorizon dichterbij komt (de periode waarin je beschikbare vermogen belegd kan worden en niet gebruikt hoeft te worden voor andere zaken).

Hiermee wil ik niet zeggen dat je als je jong bent, in risicovolle assets moet gaan beleggen. Maar met een gedeelte van je vermogen, mag je best wat meer risico lopen door bijvoorbeeld in aandelen of zelfs cryptovaluta te beleggen.

Ook bij aandelen heb je verschillende soorten, zo heb je groeiaandelen en waarde-aandelen. De één brengt meer risico met zich mee dan de ander. Het belangrijkste is om een goede mix te vinden, waarbij jij je prettig voelt. Misschien hou jij wel van risico en kan je eventuele verliezen incasseren of is even in de min staan geen probleem ,omdat je het geld op het korte termijn toch niet nodig hebt. Als je kiest voor uitsluitend waarde-aandelen en leven van dividend, dan is daar ook niks mis mee.

Aandelen analyseren als een baas? Simply WallSt is één van de beste of misschien wel de beste website voor unieke inzichten over aandelen en sectoren.

Wat zijn de beste boeken over beleggen en financiën?

Het is verstandig om voordat je begint, of als je net bent begonnen, wat boeken te lezen over beleggen en over financiën. Je kan veel leren van bijvoorbeeld Warren Buffett en Benjamin Graham. Dit zijn beide ervaren beleggers en hebben enorm veel rendement behaald in hun leven, door te beleggen.

Zowel Warren Buffett als zijn leermeester Benjamin Graham werden namelijk miljardair door te beleggen, door vanaf jongs af aan te investeren in bedrijven, de winsten die ze hieruit ontvingen weer te herinvesteren en dat keer op keer.

Dit proces noemen we ook wel compounden.

Om je verder op weg te helpen, kan je op deze website een top 10 beste boeken over beleggen en financiën vinden. Deze is zorgvuldig samengesteld door mij en andere beleggers, die al even beleggen. In de meeste boeken vind je veel informatie omtrent beginnen met beleggen.

De boeken die als eerst staan uitgelicht, zijn wat mij betreft het meest interessant en hebben mij vroeger enorm veel geleerd! Maar er zijn zoveel goede boeken, dat er op de pagina per categorie een paar van de beste boeken staan over dat specifieke onderwerp!

Wat is het beste platform om te gaan beginnen met beleggen?

Je kan aandelen kopen bij veel verschillende brokers. Zoals al gezegd, is beleggen via een broker eigenlijk altijd een stuk goedkoper dan beleggen bij de bank, omdat brokers zich enkel richten op beleggen.

Dus wat is het beste platform om te gaan beginnen met beleggen?

Afhankelijk van waarin je wilt beleggen, heb je verschillende keuzes.

Om op de beurs in aandelen en ETF’s beginnen te beleggen, is de beste broker wat mij betreft DEGIRO. Voor beginnende beleggers kan BUX Zero echter een betere keuze zijn, omdat kopen en verkopen hier net iets simpeler is, ook krijg je wat minder informatie over je heen, wat wel fijn is als je pas gaat beginnen met beleggen.

Bekijk de uitgebreide DEGIRO review of lees de BUX Zero review.

Als je niet zelf wilt kiezen waarin je belegt, kan je ook je geld laten beleggen.

Dit kan bijvoorbeeld bij Brand New Day of InDelta. Beide partijen maken het jou makkelijk om te beleggen, omdat je geheel automatisch en periodiek kan beleggen in fondsen en dat tegen lage kosten.

Er staat zowel een Brand New Day review en een artikel over indexbeleggen bij InDelta online!

Je kan echter ook in andere dingen beleggen dan in aandelen of ETF’s, bijvoorbeeld in cryptovaluta of vastgoed.

Wil je liever beginnen met beleggen in cryptovaluta? Dan is Nederlands cryptoplatform Bitvavo veruit de goedkoopste en beste keuze. Tijdelijk kan je ook nog eens de eerste €1000 gratis handelen met unieke code: E30FA1978A – of klik op onderstaande afbeelding.

Beginnen met beleggen in cryptovaluta Bitvavo

Investeren in vastgoed is een wat ingewikkelder onderwerp, hiervoor zijn namelijk erg veel mogelijkheden, met alle hun eigen voor- en nadelen. Er staat een uitgebreid artikel online over investeren in vastgoed met weinig geld, mocht je dit interessant vinden!

Beginnen met beleggen conclusie

Dit was het artikel over beginnen met beleggen. Of je nu jong of al wat ouder bent; beginnen met beleggen is altijd slim, mits je een lange beleggingshorizon hebt en een financiële buffer als spaargeld hebt.

Ken jij iemand die teveel spaargeld heeft en zijn of haar geld niet aan het werk zet? Je mag het artikel altijd met andere delen, sterker nog, dat waardeer ik enorm!

Veelgestelde vragen

Waarom zou je beleggen?

Beleggen is leuk, leerzaam en kan lonend zijn. De spaarrentes zijn laag en de inflatie is hoog, dit betekent dat de waarde van je geld op een spaarrekening, verdwijnt als sneeuw voor de zon. Door te beleggen kan je geld meer waard worden en je vermogen groeien.

Hoe kun je het best beleggen?

Er zijn verschillende vormen om te beleggen. Je kan ervoor kiezen om zelf te beleggen (execution-only) of om geld te laten beleggen, dit heet ook wel beheerd beleggen. Het is verstandig om te kiezen voor een beleggingsinstelling die zich richt op enkel beleggen en daarom minder kosten heeft.

Wat zijn de beste boeken over beleggen en financiën?

Om je verder op weg te helpen, kan je op deze website een top 10 beste boeken over beleggen en financiën vinden. Deze is zorgvuldig samengesteld door mij en andere beleggers, die al even beleggen. In de meeste boeken vind je veel informatie omtrent beginnen met beleggen.

Wat is het beste platform om te gaan beginnen met beleggen?

Beleggen via een broker is eigenlijk altijd een stuk goedkoper dan beleggen bij de bank, omdat brokers zich enkel richten op beleggen. Afhankelijk van waarin je wilt beleggen, heb je verschillende keuzes. De beste hebben we voor je gevonden.

4.6/5 - (10 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/beginnen-met-beleggen-het-ultieme-stappenplan/feed/ 0
De op 1 na grootste Bitcoin uitstroom ooit! https://dejongebelegger.nl/de-op-1-na-grootste-bitcoin-uitstroom-ooit/ https://dejongebelegger.nl/de-op-1-na-grootste-bitcoin-uitstroom-ooit/#respond Wed, 19 Oct 2022 12:21:54 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9495 De op 1 na grootste Bitcoin uitstroom ooit

Beleggers schakelen over van de verkoopmodus naar de accumulatiemodus. Is de bodem gezet?

De op 1 na grootste Bitcoin uitstroom ooit

Bitcoin (BTC) zag gister een massale uitstroom van Coinbase Pro nadat 48k BTC (ter waarde van $ 940 miljoen) van het cryptoplatform was opgenomen in de op 1 na grootste Bitcoin uitstroom ooit in de geschiedenis, en daarmee ook in de geschiedenis van crypto in het algemeen.

Aangezien Coinbase Pro een platform is dat erg populair is bij institutionele beleggers, kan dit erop wijzen dat institutionele beleggers de verkoop voor een tijdje afremmen.

Meer dan 121k BTC (bijna $ 2,4 miljard) heeft de afgelopen 30 dagen cryptoplatformen verlaten, wat neer komt op de op 1 na grootste Bitcoin uitstroom ooit.

Een piek in de uitstroom wordt over het algemeen gezien als een positief (bullish) signaal, omdat het betekent dat handelaren hun voorraad willen behouden in plaats van te verkopen. Sommige analisten voorspellen zelfs een bodem voor BTC, omdat dit historisch gezien bij de vorige enorme uitstroom ook het geval was.

Zelf geef ik de voorkeur aan beleggen in cryptovaluta bij cryptoplatformen met lage transactiekosten, zoals Binance, waar je met onze speciale link voor de rest van je leven de maximale korting krijgt op transactiekosten.

De op 1 na grootste Bitcoin uitstroom ooit Binance

Bitcoin in het derde kwartaal stabieler dan de aandelenmarkten

De correlatie van Bitcoin met de aandelenmarkt bereikte vorige maand een recordhoogte, waarbij de prijs nog steeds sterk wordt beïnvloed door economische rapporten. Onlangs is Bitcoin echter ongewoon stabiel geweest met zijn volatiliteit die een dieptepunt van 2 jaar bereikt, ondanks de schommeling in traditionele markten – in feite heeft crypto bewezen een van de best presterende activaklassen van het derde kwartaal te zijn, aangezien er weinig waarde verloren ging.

Wie had dat gedacht? Wij compounden in ieder geval lekker door en houden goed in de gaten wat de op 1 na grootste Bitcoin uitstroom ooit, voor gevolgen heeft.

Kom je er zelf niet uit wat betreft crypto? De WhatsNext community is er voor jou! Zien we je daar?

Zet jij je crypto aan het werk? Dat kan door crypto te staken, bekijk de uitgebreide uitleg. Nog geen goede partij gevonden om te beleggen in cryptovaluta, check dan onze aanraders, met bijbehorende voordelen!

De op 1 na grootste Bitcoin uitstroom ooit Bitvavo
4.8/5 - (5 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/de-op-1-na-grootste-bitcoin-uitstroom-ooit/feed/ 0
Woolsocks cashback app https://dejongebelegger.nl/woolsocks-cashback-app-review-2022/ https://dejongebelegger.nl/woolsocks-cashback-app-review-2022/#respond Fri, 14 Oct 2022 15:29:08 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9389 Woolsocks Cashback app

Woolsocks cashback app

Je hebt hem waarschijnlijk al een paar keer via de sociale media kanalen voorbij zien komen: de Woolsocks cashback app.

Ondertussen hebben jullie hem ook al meer dan 250x gedownload, wat natuurlijk niet gek is.

Met de Woolsocks cashback app krijg je namelijk over de afgelopen 90 dagen cashback en ook nog eens over alle volgende uitgaven die jij doet met je betaalrekening (of rekeningen) die jij koppelt met de app!

In dit artikel vertel ik je iets meer over wat de app voor jou kan doen, maar ik vertel je vooral of Woolsocks veilig is en hoe Woolsocks geld verdiend. Wat je met Woolsocks allemaal precies kan doen, kan je namelijk ook lezen op de website of in de App/Play Store.

Over Woolsocks The Money App

Om te beginnen, is de app gemaakt door twee van de oprichters van de grootste broker van Europa, DEGIRO. Via de app krijg je onder andere cashback bij supermarkten, maar ook bij drogisterijen en nog veel meer winkels, zowel online, of als jij ergens met je betaalpas betaalt.

Om je een paar voorbeelden te geven van winkels waar jij geld terug krijgt: Lidl, Albert Heijn, Jumbo, Action en de Hema!

In totaal zijn er meer dan 35.000 winkels waarbij jij geheel automatisch cashback ontvangt.

Verder worden je inkomen en uitgaven automatisch gegroepeerd en weergegeven in inzichtelijke grafieken. Zo wordt in één blik duidelijk waar je geld naartoe gaat, waardoor je slimmer om kunt gaan met je uitgaven én onnodige abonnementen kan beëindigen.

Woolsocks Review 2022 - Woolsocks Cashback

Betrouwbaarheid Woolsocks

Ik krijg soms vragen of Woolsocks wel veilig of betrouwbaar is. Ik snap dat niet iedereen even graag zijn of haar bankrekening koppelt. Gelukkig zijn hier wetten voor.

De wet die ervoor zorgt dat jij je bank kan koppelen met een app zoals Woolsocks, heet PSD2 ofwel Payment Services Directive. De PSD2-wet is wat mij betreft zelfs in ons voordeel, deze bevordert namelijk innovatie en concurrentie op de betaalmarkt.

Voorheen hadden banken als enige inzicht in de betaalmarkt. We weten helaas allemaal wat er kan gebeuren wanneer banken teveel macht hebben, maar goed.

Deze wet maakt mogelijk dat je jouw bankgegevens kan delen met derden, maar beschermt jou bankgegevens ook. Het bedrijf die je toegang wilt verlenen, moet namelijk een vergunning hebben bij De Nederlandsche Bank (of de equivalent in een andere lidstaat van de EU).

Meer lezen over PSD2? Bekijk dan de site van De Nederlandse Bank.

Woolsocks veilig?

Een vergunning krijg je niet zomaar en Woolsocks bezit dezelfde beveiliging en encryptie-technologie als ’s werelds grootste banken. Woolsocks volgt de volgende drie regels om je privacy te beschermen:

 • Geen verborgen gegevens. Ze zijn altijd open over welke gegevens we van je hebben.
 • Je kunt je gegevens op elk moment wijzigen of verwijderen.
 • Ze gebruiken alleen de beste persoonlijke beveiligingsdiensten om jouw gegevens op te slaan.

Woolsocks The Money App vraagt jou enkel om jouw betaalgegevens in te zien, zodat zij cashback kunnen opvragen en zodat ze jouw inkomsten en uitgaven netjes voor je kunnen sorteren, om een mooi overzicht te maken.

Je kan via de app eventueel ook de door jouw verdiende cashback, aan goede doelen doneren. Hiervoor moet je, zoals met alles in de app, wel uitdrukkelijk toestemming voor geven.

Problemen met het koppelen?

Dit hoor ik wel vaker en heb ik zelf ook wel eens ervaren. Soms pakt hij de koppeling niet de eerste keer, maar doet hij het de tweede keer opeens wel! De koppeling met je bankrekening moet wel elke 90 dagen worden vernieuwd, sommige banken (kuch, Rabobank) gooien de koppeling er vaker uit, hier kan ik helaas niks aan doen!

Woolsocks voordelen

 • Bespaar (automatisch) op je aankopen
 • Meer dan 35.000 cashback deals
 • Automatische beloningen wanneer je met je betaalpas of passen betaald in de winkel
 • Eenvoudig annuleren van ongebruikte abonnementen
 • De app is geheel gratis en er zijn geen verborgen kosten

Hoe verdient Woolsocks geld?

Maar hoe verdient Woolsocks geld dan?

Dat is een vraag die ik vaak krijg en dat is een hele terechte vraag, ze moeten er natuurlijk ook iets aan verdienen. Gelukkig zijn de gebruikers hier niet degene die betalen, maar de partijen die cashback aanbieden. Partijen betalen cashback, soms direct aan klanten, maar vaker nog aan cashbackpartijen.

Net als alle cashbackpartijen houden zij een klein percentage van de cashback die bedrijven geven, terwijl ze het grootste gedeelte aan ons, de gebruikers geven.

Voor hen is massa echt kassa, voor ons als gebruikers, is het fijn om iets te besparen, vooral in deze tijden. Ze verkopen dus niet je data of iets dergelijks en je gegevens zijn gewoon veilig.

Woolsocks review

De Woolsocks app had niet op een beter moment kunnen komen. Nu alles zo duur is geworden en nog steeds wordt, door de hoge inflatie, is het kleine lichtpuntje dat ook de cashback die je krijgt meestijgt.

Met deze app kun je super eenvoudig én automatisch besparen op je aankopen. Ook krijg je meer inzicht in je financiën. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig ongebruikte abonnementen annuleren. Binnenkort willen ze het ook mogelijk maken om te sparen met de app.

Wil je je hard verdiende cashback knaken opnemen? Binnen 1-2 werkdagen staat het op je betaalrekening! Dit was de Woolsocks review. Wil jij de app downloaden? Klik dan op de onderstaande banner.

Nog vragen? Stel ze in de reacties of stuur een bericht.

Meer cashback? Je kan soms dubbele of zelfs driedubbele cashback krijgen door verschillende cashback websites te combineren, vooral op online aankopen werkt dit vaak!

Woolsocks Review 2022 - Woolsocks Cashback
4.8/5 - (13 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/woolsocks-cashback-app-review-2022/feed/ 0
Wat is W8-BEN formulier DEGIRO https://dejongebelegger.nl/wat-is-w8-ben-formulier-degiro/ https://dejongebelegger.nl/wat-is-w8-ben-formulier-degiro/#respond Wed, 12 Oct 2022 18:06:41 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9365 Wat is W8-BEN formulier DEGIRO

Wat is W8-BEN formulier DEGIRO

Het W8-BEN formulier wat je bij DEGIRO kan invullen, is een manier om ervoor te zorgen dat jij minder dividendbelasting bent verschuldigd! Meestal vraagt DEGIRO jou snel om dit in te vullen.

In dit korte en informerende artikel bekijken we waarom je het formulier zou invullen én in welke situatie(s) het zeker loont om het W8-BEN formulier in te vullen.

Waarom W8-BEN formulier invullen?

Een betere vraag is, waarom zou je het W8-BEN formulier niet invullen?

Amerikanen zijn 30% dividendbelasting verschuldigd, in Nederland zijn we echter maar 15% dividendbelasting verschuldigd!

Wanneer je dividenduitkering ontvangt vanuit bijvoorbeeld maandelijks uitkerende Amerikaanse aandelen of vanuit ETF’s, moet DEGIRO voor jou belasting inhouden. Als dividendbelegger is dit dus enorm belangrijk.

Vanwege het belastingverdrag met de Verenigde Staten, hoeven Nederlanders echter ook over dividenden vanuit de Verenigde Staten, slechts 15% belasting te betalen.

Lees hier alle artikelen over dividendbeleggen.

Enkel wanneer je een Amerikaanse nationaliteit en/of een woonadres in de Verenigde Staten hebt, kom je niet in aanmerking voor de lagere dividendbelasting.

Dus, door als Nederlander het W8-BEN formulier in te vullen, geniet je van de gunstige belastingregels die Nederland, door de goede relatie met de Verenigde Staten, heeft.

Fun fact: de Nederlandse belastingdienst vertelt je helemaal niks over het W8-BEN formulier!

Waarom W8-BEN formulier DEGIRO invullen

Wanneer W8-BEN formulier invullen?

Persoonlijk raad ik aan om het W8-BEN formulier altijd en zo snel mogelijk in te vullen (mits je geen Amerikaanse nationaliteit en/of een woonadres in de Verenigde Staten hebt). Zodra je een dividenduitkering ontvangt vanuit de Verenigde Staten, houdt DEGIRO, als je dit formulier niet invult, teveel dividendbelasting in.

Op het moment dat jij geen W8-BEN formulier hebt ingevuld, houden zij 30% dividendbelasting in. Op het moment dat jij het W8-BEN formulier wel hebt ingevuld, houden ze slechts 15% dividendbelasting in. Dat houdt in dat je 15% meer dividend ontvangt, waarmee jij direct kan gaan compounden. Wel moet je dan van je dividenduitkeringen natuurlijk meer aandelen kopen!

Mocht jij op dit moment nou nog geen Amerikaanse aandelen of ETF’s hebben, dan kan het geen kwaad om het formulier alsnog in te vullen. Met het formulier geef je enkel aan dat de belastingvoordelen voor jou van toepassing zijn. Op het moment dat je dan toch je eerste dividend uit Amerika ontvangt, ontvang je in ieder geval 85% van de dividenduitkering en niet maar 70%.

In sommige gevallen kan het handig zijn om zo min mogelijk dividend te ontvangen. Zowel in het geval van aandelen als van ETF’s kan je er ook voor kiezen om in plaats van distribuerende ETF’s, accumulerende ETF’s (of aandelen) te kopen, die dividend automatisch herbeleggen. Vooral als je in België woont kan dit fiscaal gezien handig zijn!

Nieuw of nog geen account bij DEGIRO? Lees meer over 100 euro tegoed bij DEGIRO op de website of claim direct je €100 tegoed!

Veelgestelde vragen

Hoe W8-BEN formulier invullen?

Het W8-BEN formulier vind je in jouw persoonlijke pagina (profiel) bij DEGIRO. Kijk vervolgens bij belastinginformatie om het formulier in te vullen.

Hoe W8-BEN formulier invullen

Waarom W8-BEN formulier invullen?

Zodra je dividenduitkeringen ontvangt vanuit de Verenigde Staten, houdt DEGIRO dividendbelasting in. Op het moment dat jij geen W8-BEN formulier hebt ingevuld, houden zij 30% dividendbelasting in. Op het moment dat jij het W8-BEN formulier wel hebt ingevuld, houden ze slechts 15% dividendbelasting in.

Wanneer W8-BEN formulier invullen?

Persoonlijk raad ik aan om het W8-BEN formulier zo snel mogelijk in te vullen, zodat je 15% minder kwijt bent aan dividendbelasting. Dat houdt in dat je 15% meer dividend ontvangt, waarmee jij direct kan gaan compounden.

Hoe W8-BEN formulier invullen?

Het W8-BEN formulier vind je in jouw persoonlijke pagina (profiel) bij DEGIRO. Kijk vervolgens bij belastinginformatie om het formulier in te vullen.

4.8/5 - (6 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/wat-is-w8-ben-formulier-degiro/feed/ 0
Binance hack van 110 miljoen! Zorgelijk? https://dejongebelegger.nl/binance-hack-van-110-miljoen-zorgelijk/ https://dejongebelegger.nl/binance-hack-van-110-miljoen-zorgelijk/#respond Fri, 07 Oct 2022 15:08:59 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9340 Binance hack van 110 miljoen - Zorgelijk

Binance is gehackt, moet je je als gebruiker zorgen maken? Meer over de Binance hack, eventuele oplossingen en alternatieven!

Vannacht werd de BNB Chain van Binance gehackt. De blockchain werd al snel volledig tot stilstand gebracht.

Toch wist de hacker al snel een half miljard dollar aan crypto te stelen! Deze werd echter niet van gebruikers of Binance zelf gestolen, maar het gaat om nieuw aangemaakte crypto. Hij maakte hierbij gebruik van een fout in een koppeling tussen twee cryptonetwerken, ook wel een ‘bridge’.

De precieze schade is op dit moment nog onbekend, maar de hacker wist in ieder geval $110 miljoen van de BNB Chain af te halen.

Eventuele oplossingen zouden zijn om de gehackte crypto te bevriezen, een premie uit te lonen voor het vangen van hackers of met het BNB Auto Burn programma kosten van de hack te dekken.

Alternatieven Binance

Toch niet gerust met je crypto op Binance? Er zijn een hoop alternatieven!

De beste en meest veilige alternatieven zijn wat mij betreft FTX Pro, KuCoin, Bitvavo en Coinmerce.

Natuurlijk is het het veiligste om gebruik te maken van een hardware wallet, zoals een Ledger (zelf heb ik de Nano S Plus).

Wil jij veel verschillende cryptovaluta op je Ledger zetten? Kies dan voor de Nano X, deze heeft namelijk meer ruimte. Ook heeft deze een Bluetooth-verbinding.

Internationale cryptoplatformen

FTX Pro

Een zeer uitgebreide internationale crypto exchange, met veruit de meeste opties wat betreft derivaten. De goedkoopste exchange om in hefbomen in crypto te handelen en veel mogelijkheden voor het staken van crypto. Ben je bekend met Binance, dan zal cryptoplatform FTX zo onder de knie hebben.

FTX Pro is dé vervanger sinds future handel op Binance voor ons niet meer mogelijk is. Profiteer van levenslange 5% korting op de al lage trading fees via deze uitnodigingslink.

Bij FTX Pro trade je enkel in USD pairs, niet met stablecoins. FTX Pro heeft een snelle mobiele app en een uitgebreide desktop versie.

KuCoin

KuCoin is ook een zeer uitgebreide crypto exchange, met vaak als eerste van de grootte exchanges de crypto gems! Ben je bekend met Binance, dan zal ook KuCoin je heel bekend voorkomen. Een goedkope exchange, de mogelijkheid om in hefbomen te handelen en KuCoin biedt veel mid- en low-cap crypto met enorme groeipotentie!

KuCoin is daarnaast ook een goede vervanger voor future handel op Binance. Profiteer van levenslange 20% korting op de al lage trading fees via deze uitnodigingslink.

Op KuCoin kan je traden in USDT en USDC pairs, ook KuCoin heeft een snelle app en uitgebreide desktop versie.

KuCoin affiliate worden

Ben jij Influencer op crypto gebied? Meld je dan aan als KuCoin affiliate!

Op deze manier kan jij jouw volgers ook de maximale korting (20%) aanbieden op trading fees!

Nederlandse cryptoplatformen

Nederlandse cryptoplatformen Bitvavo en Coinmerce – eenvoudig traden, staken en geld storten/opnemen via iDEAL. Handelen gebeurd hier in euro’s.

Zelf gebruik ik Bitvavo voornamelijk om geld te storten via iDEAL, XRP aan te kopen en XRP naar andere exchanges te sturen, om daar nog voordelig te handelen.

Ook als ik winst wil nemen, stuur ik crypto naar Bitvavo, verkoop ik het voor euro’s om het vervolgens weer naar mijn bankrekening te storten.

Bitvavo

Eenvoudig crypto kopen, verkopen en staken bij de grootste en de goedkoopste exchange van Nederland. Altijd een ruim aanbod van meer dan 150 coins. Bij Bitvavo kan je altijd en overal op een eenvoudige manier crypto handelen.

Ideaal voor beginnende en ervaren handelaren en handelen is mogelijk via de app en uitgebreide handel via de desktop.

Je kan over je eerste €1000 gratis handelen via deze uitnodigingslink of met deze code: E30FA1978A

Coinmerce

Coinmerce, de meest uitgebreide exchange van Nederland. Eenvoudig crypto kopen, verkopen en ook nog eens hoge beloningen voor het staken van crypto bij Coinmerce! Naast het hebben van een groot aanbod met meer dan 200 coins, focussen ze zich bij Coinmerce op de veiligheid van het platform.

Ideaal voor als je de DCA-methode wilt toepassen en hoge staking rewards wilt, maar wel een Nederlands platform.

Je kan tijdelijk €10 aan Bitcoin krijgen via deze uitnodigingslink of met deze code: 9PY9prziPb

Binance hack

Ondanks de Binance hack, maak ik mij zelf niet heel druk. Funds are safu!

Ook ga ik ervanuit dat Binance met gepaste maatregelen komt.

Binance hack van 110 miljoen - Zorgelijk (2)
4.4/5 - (5 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/binance-hack-van-110-miljoen-zorgelijk/feed/ 0
De 5 beste schermen voor traders https://dejongebelegger.nl/de-5-beste-schermen-voor-traders/ https://dejongebelegger.nl/de-5-beste-schermen-voor-traders/#respond Thu, 29 Sep 2022 12:26:58 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9219 beste schermen voor traders trading beeldschermen daytrading beeldschermen

Vorige week vroegen we wat jullie een goede setup vinden voor het traden, jullie kwamen met de beste toetsenborden en de beste schermen voor traders.

Terwijl je tegenwoordig ook al eenvoudig kan traden vanaf je mobiele telefoon, met handige en mooie apps, is het soms toch fijn om één of twee goede schermen naast elkaar te hebben, zodat je echt bovenop de grafieken kan zitten.

Wat onder andere belangrijk is als je langere tijd achter je beeldscherm(en) zit, zijn technologieën als de AOC Lowblue Light-technologie. Dit soort technologie zorgt er namelijk voor dat je ogen minder snel vermoeid raken.

In dit artikel delen we de resultaten van het onderzoek naar de beste schermen en beste toetsenborden! Jullie trading setups en tips voor schermen en toetsenborden zijn hierbij meegenomen!

Trading beeldschermen

In dit artikel vind je trading beeldschermen zodat jij goed jouw charts en broker-omgeving(en) in de gaten kan houden! Op schermen van 24 inch of groter kan jij makkelijk meerdere grafieken bekijken met behulp van TradingView.

De 5 beste schermen voor traders

De beste schermen voor zakelijk gebruik zijn tussen de 24 en 27 inch, grotere schermen zijn vaak onhandig en worden al gauw erg duur als je tegelijkertijd een hoge resolutie wilt. Voor het algemeen en zakelijk gebruik is 24 inch de beste keuze, 27 inch is net iets handiger als je er ook op wilt gamen, designen of films kijken.

Zelf hebben we liever twee schermen van 24 inch naast elkaar, met een zo dun mogelijke rand ertussen.

Schermen voor trading hoeven niet perse super snel of duur te zijn, wel is het fijn als de schermen blauw licht filter hebben en geschikt zijn voor ruimtes met veel lichtinval dankzij een IPS-paneel. Wat we zelf ook waarderen is de mogelijkheid om je bureau ergonomisch in te richten en dus flexibel te zijn met je schermen.

Sommige van jullie gaven aan fan te zijn van curved schermen, voor trading lijkt dit ons echter niet erg handig. Wel bieden zowel LG, als Samsung en AOC dit soort schermen ook aan.

LG Ultragear 24/27 inch

De LG Ultragear serie is uitgerust met alle ingrediënten om jou te laten winnen. Dankzij de Full HD (24 inch) en QHD (27 inch) resolutie in combinatie met 144hz en 1ms reactietijd, is de kans op lag minimaal. Tel daarbij op dat er zowel FreeSync als G-Sync compatibiliteit support is, wat de Ultragear serie nog completer maakt.

Het (Nano) IPS-paneel levert je bovendien uitstekende kijkhoeken- en kleurweergave. Het scherm is in hoogte verstelbaar, draaibaar en kantelbaar waardoor je altijd een ergonomische werkplek kan inrichten.

De piekhelderheid is een stuk hoger ten opzichte van vergelijkbare modellen in zijn klasse. Handig voor als er daglicht op je scherm schijnt!

De beste keuzes momenteel zijn de LG Ultragear 24 inch en de LG Ultragear 27 inch, deze schermen zijn iets duurder dan de meeste schermen, omdat deze ook ideaal zijn voor gaming.

Beste schermen voor traders - LG Ultragear 24 Inch

Samsung Full HD IPS Monitor 24/27 inch

Deze moderne monitoren van Samsung staan misschien net iets netter voor op je werkplek. Zowel de 24 inch als de 27 inch Full HD IPS Monitor van Samsung hebben niet alleen een modern en strak uiterlijk, maar bevat ook handige extra’s waardoor je een complete oplossing hebt.

Zo beschikken deze monitor over een uitgebreide set aan aansluitingen en een IPS-paneel voor de beste kleurweergave en kijkhoeken. Dankzij de in hoogte verstelbare voet en 360 graden kantelbaarheid heb je voldoende flexibiliteit om de monitor naar wens in te stellen!

Beide monitoren zijn dankzij de minimalistische rand uiterst geschikt om naast elkaar te gebruiken, hiernaast zijn ze allebei tegen scherpe prijzen te koop, ook niet totaal onbelangrijk.

Beste schermen voor traders - Samsung 27 Inch

AOC Full HD en QHD 24/27 inch

De AOC schermen zijn ook uiterst geschikte schermen voor traders. De schermen van AOC zijn minimaal voorzien van een Full HD IPS-scherm met levensechte kleuren. VGA- en HDMI-aansluitingen bieden flexibiliteit voor bronapparatuur, of het nu een PC of console betreft.

De schermen van AOC zijn een goede optie voor als je wilt werken met meerdere monitoren, dankzij het VESA-montagesysteem, het randloze design en de brede kijkhoeken.

De schermen van AOC zijn beschikbaar in Full HD 24 inch en in 27 inch, waarbij de AOC 27 inch ook in QHD (of in 4K) beschikbaar is. Allemaal met randloos design, blauw licht filter en geschikt voor ruimtes met veel lichtinval dankzij het IPS-paneel.

Beste schermen voor traders - AOC 27 Inch

Beste toetsenborden

De beste toetsenborden zijn wat ons betreft platte toetsenborden, waarop je snel kan typen. Mocht je veel bezig zijn wanneer het donker is kan het handig zijn om te gaan voor een toetsenbord met verlichte toetsen. De toetsenborden waarmee jullie veel mee kwamen waren de Magic Keyboards van Apple en de Logitech toetsenborden.

Magic Keyboards van Apple

Op de Magic Keyboards van Apple typ je heel snel en nauwkeurig. Ze zijn draadloos en hebben een oplaadbare batterij die ontzettend lang meegaat, waardoor je er ongeveer een maand of langer mee kan werken zonder opnieuw op te laden. Het toetsenbord maakt automatisch verbinding met je Mac, dus je kunt meteen aan de slag.

Moet je hem toch opladen? Dan kan dat met de meegeleverde geweven USB‑C-naar-Lightning-kabel. Je kunt het toetsenbord aansluiten op een USB-poort op je Mac om het te pairen en op te laden. Ook beschikt het toetsenbord over multimediatoetsen.

De Magic Keyboards met numeriek toetsenblok heeft een uitgebreide indeling met navigatieregelaars om snel door documenten te scrollen en pijltoetsen van normale grootte. Het numerieke toetsenblok is ook zeer geschikt voor spreadsheets en financiële apps.

Je hebt van de Magic Keyboards van Apple de compacte versie en de uitgebreide versie met numeriek toetsenblok, wat ons betreft een must wanneer je bezig bent met financiën en traden.

Beste toetsenborden voor traders - Apple Magic Keyboard

Logitech toetsenbord

Liever geen Apple? Geen probleem! Logitech heeft meerdere top toetsenborden, met als beste de MX Keys serie.

De Logitech MX Keys is een draadloos toetsenbord met Bluetooth en een USB-receiver. Met de Logitech MX Keys heb je toetsen die gevormd zijn voor comfortabel gebruik. Je kunt dit toetsenbord zelfs verbinden met 3 apparaten en onderling snel switchen. Dit maakt het toetsenbord uniek.

De Logitech MX Keys heeft verlichte toetsen, die oplichten zodra je handen dichtbij het toetsenbord komen, ze passen zich automatisch aan veranderende lichtomstandigheden aan. MX Keys volgt je Logitech MX Master 3 (of andere muizen met Flow) van de ene computer naar de andere, wat betekent dat je in één vloeiende workflow op meerdere apparaten kunt typen.

Toch liever een iets goedkoper toetsenbord en is draadloos geen must voor jou?

Dan komt de Logitech K280e het beste uit de test, deze is ook erg fijn in gebruik, stil en relatief plat. De Logitech K120 is geen plat toetsenbord, maar ook een goede optie.

Wat ons betreft is de Logitech MX Keys de absolute winnaar als het om toetsenborden gaat.

Beste toetsenborden voor traders - Logitech MX Keys

Daytrading beeldschermen

Als beginnende (day)trader kan je aan één scherm genoeg hebben, wil je meer grafieken tegelijkertijd in de gaten houden, of meerdere brokers en exchanges? Dan kan het handig zijn om uit te breiden naar twee, of zelfs meer schermen.

De schermen voor traders in dit artikel zijn ook uiterst geschikt voor daytrading. Een beeldscherm alleen maakt jou echter geen betere trader! Continu blijven bijleren en veel oefenen wel. Bekijk onze uitgebreide kennispagina voor de beste boeken, YouTube kanalen, cursussen en meer om een betere trader te worden!

Ook ik zelf heb nu meer tijd om actiever te (leren) traden, graag neem ik je mee in mijn avontuur via Instagram.

Mooie aanbieding gespot voor goede schermen of toetsenborden? Laat het weten in de reacties!

4.7/5 - (8 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/de-5-beste-schermen-voor-traders/feed/ 0
De NFT-postzegel van PostNL https://dejongebelegger.nl/de-nft-postzegel-van-postnl/ https://dejongebelegger.nl/de-nft-postzegel-van-postnl/#comments Thu, 22 Sep 2022 12:46:36 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9181 De NFT-postzegel van PostNL - Crypto Stamp

Een normale postzegel met een digitale tweeling, dat is de nieuwe NL crypto stamp, de NFT-postzegel van PostNL.

De presale van deze allereerste cryptopostzegel was een groot succes en binnen enkele uren uitverkocht! Vandaag, op 22 september, begint de reguliere verkoop. En dus je laatste kans om die allereerste NL crypto stamp te kopen – want de oplage is gelimiteerd!

Vanaf vandaag is de NL crypto stamp officieel gelanceerd! Met een fysieke postzegel plus de digitale tweeling zet PostNL de eerste stappen in de wereld van NFT’s.

De NFT-postzegel van PostNL

Wanneer je de NL crypto stamp koopt, koop je zowel een NFT als een postzegel, voor de normale prijs die je betaalt voor het versturen van aangetekende post. Naast dat de fysieke postzegel dus waardevast is en je hem altijd kan gebruiken, krijg je er ook nog eens een NFT bij van PostNL.

Dat klinkt interessant!

De primeur voor het idee van een postzegel met NFT is van de Oostenrijkse Post. Dit pakte erg goed uit voor de Oostenrijkse Post en voor degene die hun allereerste uitgave hebben aangeschaft, op de piek had deze NFT namelijk 25x de waarde behaald van de initiële aankoopprijs!

Als de digitale NFT-postzegel van PostNL net zo in waarde stijgt, maak je €217,20 winst!

Berekening: €9,05 x 25 = €226,25 – initiële verkoopprijs van €9,05 = €217,20.

In het geval dat de NL crypto stamp van PostNL minder hard, of nauwelijks in waarde stijgt, is dat ook geen ramp. De fysieke tweeling, is namelijk sowieso waardevast aan de aankoopprijs. Je kan er namelijk gewoon aangetekende post mee versturen! Mocht het versturen van aangetekende post in de toekomst duurder worden, bespaar je hier zelfs wat op.

Hoe weet je of je een zeldzame NFT hebt?

Er zijn 5 verschillende kleuren van de digitale tweeling van de NL crypto stamp (de NFT’s) van PostNL in de omloop!

De kleur van de NFT geeft de zeldzaamheid van de digitale tweeling aan. Dit is op volgorde de mate van zeldzaamheid:

 • Rood
 • Blauw
 • Groen
 • Geel
 • Zwart

Wanneer jij een blauwe of rode NFT hebt, is de kans dus groot dat deze direct al een stuk meer waard is!

De prijs van de NFT is €9,05 en kan ‘gewoon’ gekocht worden met iDEAL (maar natuurlijk ook met crypto, via Metamask).

De eerste presale was een groot succes en binnen enkele uren uitverkocht! Vandaag, op 22 september, begint de main sale!

Check ons Instagram kanaal voor onze unboxing video van een PostNL NFT en kijk of wij een zeldzame NFT hebben bemachtigd!

Wil jij nou ook zo’n digitale NFT-postzegel van PostNL aanschaffen? Check dan deze link.

De NFT-postzegel van PostNL
4/5 - (7 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/de-nft-postzegel-van-postnl/feed/ 2
Hack bij online bank Revolut – 3 alternatieven https://dejongebelegger.nl/hack-bij-online-bank-revolut-alternatieven/ https://dejongebelegger.nl/hack-bij-online-bank-revolut-alternatieven/#respond Wed, 21 Sep 2022 19:23:55 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9194 Hack bij online bank Revolut - betere alternatieven

Hack bij online bank Revolut! Gegevens van 50.000 klanten zijn hierbij gestolen.

Bij een hack van de online bank Revolut zijn er gegevens gestolen van 50.000 klanten. Minder dan de helft van de getroffen klanten, bijna 21.000, zijn gevestigd in de Europese Economische Ruimte (EER). Hoeveel klanten in de Benelux zijn getroffen door de hack, is nog niet bekendgemaakt.

Hack bij Online bank Revolut

De hacker heeft onder andere namen, adressen, e-mailadressen, telefoonnummers, een deel van de betaalkaartgegevens en rekeninggegevens buitgemaakt. Er is gelukkig geen geld gestolen tijdens de aanval, ook zegt de bank dat er geen pincodes of wachtwoorden zijn bemachtigd.

Denk jij na deze hack liever na over een alternatief? Lees dan verder.

3 Alternatieven Revolut

Bij al deze drie banken staat je geld veilig en garantie tot €100.000 door het depositogarantiestelsel!

Knab

Een zakelijke rekening bij Knab kost slechts € 3,50 per maand voor startende ondernemers. Als particulier heb je vanaf € 5,00 per maand een compleet bankpakket, inclusief creditcard!

Om Knab te vergelijken met andere Nederlandse banken; bij SNS Bank betaal je € 7,50 per maand en bij ASN betaal je € 6,50 per maand.

Bekijk of het iets voor jou is op de website van Knab.

Bunq

Een rekening openen bij Bunq kan al vanaf € 2,99 per maand. Zelf heb ik daar een zakelijke ‘Easy Money’ rekening voor €12,99 per maand inclusief creditcard en een gratis privé spaarrekening, allemaal binnen één app!

Bij het zakelijke pakket komen veel voordelen zoals het automatisch importeren van betalingen naar jouw boekhoudprogramma (bijvoorbeeld E-boekhouden) en automatisch BTW opzijzetten!

Bekijk of het iets voor jou is op de website van Bunq.

Openbank

Een betaalrekening (en trouwens ook een spaarrekening) bij Openbank is volledig gratis!

De R42-betaalpas van Mastercard is razend populair en uiterst geschikt voor op reis. Je kan maandelijks de reisvoordelen in- en uitschakelen en zo betaal je alleen wanneer je deze nodig hebt (€ 7,99 p/maand).

Bekijk of het iets voor jou is op de website van Openbank.

Vergeet niet om altijd veilig te surfen online, dit kan door gebruik te maken van een VPN, zoals NordVPN of VPN Nederland.

Door een VPN te gebruiken hou jij hackers buiten de deur!

Nog niet uitgelezen? Lees meer over extra inkomen of check het dagelijkse beursnieuws op Instagram.

Hack bij online bank Revolut - betere alternatieven
4.9/5 - (8 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/hack-bij-online-bank-revolut-alternatieven/feed/ 0
Wat is jaarruimte, nu berekenen en benutten https://dejongebelegger.nl/wat-is-jaarruimte-berekenen-en-benutten-factora/ https://dejongebelegger.nl/wat-is-jaarruimte-berekenen-en-benutten-factora/#comments Sun, 18 Sep 2022 11:02:41 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9159 Jaarruimte benutten factor a aanvullend pensioen lijfrente

Heel veel Nederlanders hebben het, heel weinig Nederlanders weten ervan: jaarruimte. Ook jij hebt waarschijnlijk jaarruimte. Dat betekent goed nieuws en slechts nieuws. Het slechte nieuws: je bouwt hoogstwaarschijnlijk te weinig pensioen op, waardoor je later op een houtje moet bijten, en je loopt het risico om na jouw pensioen flink terug te vallen in inkomen.

Het goede nieuws: je kan er iets aan doen, door gebruik te maken van jouw jaarruimte. En dat levert je ook nog eens héél veel belastingvoordelen op.

We snappen goed dat pensioen niet het meest interessante is om over na te denken, vooral niet als je nog jong bent. Echter loont het écht om juist naar dit onderwerp, al eens goed te kijken voordat je daadwerkelijk oud bent en de pensioenleeftijd bijna bereikt.

Alles over jaarruimte

In dit artikel bespreken we echt alles over jaarruimte. Wat het precies is, hoe je het benut, hoe je het berekend. Wat je hierbij nodig hebt, zoals de factor A en waar je deze kan vinden. Ook bespreken we nog vlug wat reserveringsruimte is en waar jij fiscaal voordelig aanvullend kan pensioensparen (of pensioenbeleggen) en de belastingdienst hierbij kan laten meebetalen.

Aanvullend pensioen, staat beter of ook bekend als lijfrente. Als we het over een lijfrenterekening hebben in dit artikel, zijn dit alle vormen van aanvullend pensioenrekeningen, zowel spaar- als beleggingsrekeningen.

Heb je na het artikel toch nog vragen? Ik heb hiervoor gestudeerd (WFT Basis en WFT Vermogen) en ben al bijna 2 jaar fulltime werkzaam op precies dit onderwerp, bij een bank.

Stel je vragen in de reacties of zoek persoonlijk contact met mij op, op een manier waarbij jij je fijn voelt.

Laten we snel beginnen!

Wat is jaarruimte? 

Wat is jaarruimte? Jaarruimte is wat je maximaal in een kalenderjaar kan storten op een speciale rekening waarmee je aanvullend spaart of belegt voor jouw eigen pensioen. Het grote verschil tussen aanvullend pensioen en normaal pensioen, is dat in het geval dat er iets met jou gebeurd, jouw nabestaande 100% van het door jouw opgebouwde kapitaal ontvangt en dus niet slechts een percentage.

Aan jouw jaarruimte is wel een maximum verbonden, en dat is niet zomaar. Over het geld dat je stort, betaal je namelijk geen inkomstenbelasting! Dit zorgt al snel voor 37,07% aan belastingvoordeel of zelfs 49,50% als jij meer dan € 69.399 per jaar verdient.

De belastingdienst betaalt op deze manier mee aan jouw pensioenopbouw, wanneer je gebruik maakt van jouw jaarruimte. Jij legt als het ware dus bruto geld in (inkomen voor belasting) in plaats van netto geld (inkomen na belasting) op jouw lijfrenterekening.

Hiernaast blijft het saldo op jouw lijfrenterekening in box 1 (inkomen) en niet in box 3 (vermogen), je betaalt er dus géén vermogensrendementsheffing over!

Voor niets gaat de zon op en aan deze royale voordelen kleven daarom wel wat voorwaarden. Zo moet je het geld op zo’n rekening ook écht voor jouw pensioen gebruiken. Dat wil zeggen: je laat het voor of na jouw pensioen in minimaal 5 jaar uitkeren en je kan het niet in een keer opnemen.

Bovendien betaal je alsnog belasting, wanneer je het opgebouwde bedrag laat uitkeren. Dit vaak wél tegen het lagere AOW-tarief van 19,17%, dit is namelijk het tarief in de eerste schrijf van box 1 belasting. Wanneer jij ook na jouw AOW nog veel inkomen in box 1 ontvangt, kan het zijn dat je over een gedeelte van dat inkomen, wel een hoger percentage aan belasting moet betalen.

Dit komt in de praktijk niet vaak voor, omdat je natuurlijk stopt met werken als je met pensioen gaat.

Hoe dan ook, door nu jouw jaarruimte te benutten, ontvang je nu een hoop belastingvoordelen en later een goed pensioen.

Met een lijfrenterekening mag je trouwens, als je eerder met pensioen wilt, ook al eerder starten met uitkeren. Om dit te kunnen doen heb je wel een flinke pensioenpot nodig, en is het dus van belang dat jij al vroeg begint met inleggen.

Als je wilt mag je 10 jaar voordat je jouw AOW-datum bereikt, al starten met het uitkeren!

Dat houdt in dat jij, al lekker op jonge leeftijd, een balletje kan gaan slaan op de golfbaan! Retire early right!

Hier zit wel de voorwaarde aan dat je jouw aanvullend pensioen in minimaal 20 jaar + het aantal jaren voor de AOW-leeftijd laat uitkeren, een ‘levenslange’ uitkering dus, wat betekent tussen de 20 en 30 jaar.

FIRE - Retire Early - Wat is jaarruimte

Jaarruimte benutten

Je kan de jaarruimte benutten door geld te storten op een lijfrenterekening, voor aanvullend pensioen. Aan het einde van dit artikel benoemen we twee partijen waarbij je dit tegen de laagste kosten kan doen, wel zo voordelig.

Zo lang het door jou gestorte bedrag binnen de jaarruimte blijft, mag je dit bedrag aftrekken van jouw inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Wanneer je een aantal jaren geen gebruik van deze mogelijkheid hebt gemaakt, kan je ook nog eens de jaarruimte van voorgaande jaren gebruiken, dit heet de reserveringsruimte.

Op deze manier kan jij op jaren waarin je net iets minder omzet maakt, of minder loon overhoudt, in andere jaren dit weer rechttrekken!

Laten we eerst kijken naar de jaarruimte berekenen.

Jaarruimte berekenen

Je jaarruimte berekenen is een stuk simpeler dan dat je denkt. Je hebt slechts een aantal gegevens nodig. Welke gegevens je precies nodig hebt, is afhankelijk van of jij in loondienst werkt, een zzp-er bent, of een combinatie van beide.

Zie hieronder mijn jaarruimte over het jaar 2021, waarin ik zowel werknemer als zzp-er ben geweest:

Jaarruimte tool Jaarruimte berekenen 2

Zoals je kan zien bouw ik flink te weinig pensioen op via de verplichte pensioenregeling van mijn werkgever. Door zelf nog voor aanvullend pensioen te beleggen of sparen, zorg jij ervoor dat je op latere leeftijd, nog steeds vermogend bent en niet op een houtje hoeft te bijten.

Hiernaast heb je met aanvullend pensioen opbouwen, veel meer keuze en mogelijkheden dan je hebt via de verplichte pensioenregeling van jouw werkgever. Vaak in jouw CAO vastgelegd, bij welke partij jouw pensioen opgebouwd moet worden. Deze partijen staan er om bekend om hoge kosten te rekenen en weinig rendement op te leveren.

Bij bijvoorbeeld Brand New Day, beleg jij in een (zelf gekozen) selectie van hun fondsen, met de daarbij behorende lage kosten.

Of op een lijfrenterekening bij bijvoorbeeld DEGIRO, bepaal jij helemaal zelf waarin jij belegt. Bijvoorbeeld in jouw favoriete aandelen, of bekende ETF’s zoals de VWRL of VUSA S&P500 ETF.

Wat is de Factor A pensioen?

De Factor A pensioen is het bedrag dat je in een bepaald kalenderjaar aan pensioen hebt opgebouwd bij jouw werkgever. Je hebt de Factor A uit het vorige jaar nodig voor het berekenen van jouw jaarruimte van dit jaar.

Wil je dus weten wat jouw jaarruimte van 2022 is? Dan heb je de Factor A van 2021 nodig. In het voorbeeld hierboven zie je dat ik zelf een factor A heb van slechts 83 in 2021.

Waar vind ik Factor A in mijn pensioenoverzicht?

De Factor A pensioen over vorig jaar kan je vinden in het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Het UPO ontvang je van het pensioenfonds waarbij je via jouw werkgever zit aangesloten.

In de meeste UPO’en staat de factor A helemaal onderaan, op de laatste bladzijde. Je kan ook eenvoudig op de laptop of computer, zoeken met CTRL + F en dan Factor A intypen.

Wat is Factor A waar vind ik Factor A in mijn pensioenoverzicht

Je rondt het getal altijd af in jouw voordeel, wanneer het gaat om cijfers die te maken hebben met belastingen. Ook als ik € 83,51 had gehad als Factor A, had ik hem mogen afronden naar € 83 , omdat dat inhoudt dat ik meer lijfrente mag aftrekken, wat in mijn voordeel is.

Je krijgt over je UPO normaal gesproken een automatisch bericht, wanneer het nieuwe overzicht voor jou klaar staat. Tegenwoordig kan je ook echter bijna overal eenvoudig inloggen bij jouw pensioenfonds en het document daar downloaden!

Had je in 2021 geen werkgever? Dan heb je ook geen UPO nodig en vul je bij het berekenen van jouw jaarruimte bij Pensioenaangroei of Factor A 2021 het getal 0 in.

Had je meerdere werkgevers? Dan heb je het UPO van elke werkgever nodig en tel je het totaal van de verschillende factor A’s bij elkaar op. Ga voor het totaal overzicht van jouw opgebouwde pensioen naar https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/.

Reserveringsruimte

Wat nou als je al heel lang te weinig pensioen opbouwt en nooit jouw jaarruimte hebt benut? Dan heb je geluk!

Je mag namelijk van de belastingdienst nog profiteren van de belastingvoordelen van jouw jaarruimte van de afgelopen 7 jaar!

Reserveringsruimte is in dit geval echt ideaal, vooral als je zzp-er bent of werkt in het MKB. Je kan hiermee namelijk in jaren dat het wat minder gaat, wat minder inleggen. Tegelijkertijd kan je in jaren dan het juist beter gaat, wat meer inleggen en gebruik maken van je reserveringsruimte.

In de praktijk zien we helaas dat veel mensen pas rond hun 65ste opeens maximaal gebruik gaan maken van hun reserveringsruimte, dat is zonde omdat je jouw inleg dan weinig tijd geeft om te renderen en te compounden.

Hiernaast kunnen zij dan maar over een klein gedeelte van hun leven, gebruik maken van de belastingvoordelen.

Wil je profiteren van jouw jaar- of reserveringsruimte? 

Dan moet je nu actie ondernemen! Een lijfrenterekening openen, je jaarruimte berekenen, geld storten en op jouw volgende belastingaangifte aangeven hoeveel je hebt ingelegd op jouw lijfrenterekening(en).

Vervolgens krijg jij vanzelf een groot gedeelte terug van de belastingdienst!

Je kan dit soort speciale rekeningen bij verschillende partijen openen. Wij hebben twee partijen voor je geselecteerd, met de laagste kosten.

Bekijk de pensioenrekening bij DEGIRO of bekijk de verschillende pensioenrekeningen bij Brand New Day. Of lees je liever eerst een uitgebreide review van Brand New Day?

Beide partijen hebben veel keuze qua beleggingen en informatie over hoe het precies werkt en de tools om eenvoudig jouw jaarruimte (en reserveringsruimte) te berekenen!

Check ook het voorbeeld op Instagram!

Kan jij het niet voor mij regelen?

Dat zou in principe kunnen, ik heb namelijk mijn vermogensadviseur diploma. Echter is dit niet iets wat ik op voor jou uit handen wil of kan nemen, omdat ik druk ben met andere dingen, zoals het schrijven van artikelen en via o.a. Instagram jongeren enthousiast te maken en informeren over financiën en beleggen.

Mocht dit in de toekomst veranderen, ontvang je hierover updates op de sociale media kanalen!

Lees meer artikelen over lijfrente en aanvullend pensioen. Eerder met pensioen kan ook nadelen met zich meebrengen, lees er meer over in nadelen vervroegd pensioen.

4.9/5 - (11 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/wat-is-jaarruimte-berekenen-en-benutten-factora/feed/ 2
iShares Global Clean Energy ETF https://dejongebelegger.nl/ishares-global-clean-energy-etf/ https://dejongebelegger.nl/ishares-global-clean-energy-etf/#respond Tue, 13 Sep 2022 13:40:18 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9041 iShares Global Clean Energy ETF

Een artikel speciaal over de iShares Global Clean Energy ETF, op het verzoek van volgers en lezers van dejongebelegger. Mijn portefeuille bestaat voor ongeveer 30 procent uit ETF’s en fondsen, waarvan de iShares Global Clean Energy ETF de op één na grootste ETF is. Dat je in de toekomst veel mag verwachten van schone energie, is voor ons vanzelfsprekend.

In dit artikel uitleg over de ETF, welke bedrijven en sectoren nu eigenlijk in de ETF zitten, waarom je zou beleggen in de iShares Global Clean Energy ETF of in één van de vergelijkbare ETF’s en tot slot, waar je deze (zonder transactiekosten) kan kopen!

Wat is iShares Global Clean Energy ETF

De iShares Global Clean Energy ETF belegt momenteel in meer dan 95 bedrijven die zich bezig houden met schone energie. Deze bedrijven zijn voornamelijk verdeeld over 3 sectoren; technologie (38%), nutsbedrijven (37%) en industrie (20%). Wereldwijd zal er enorm veel geld gaan naar duurzame beleggingen, gezien de grote investeringen in duurzaamheid die gepland staan.

Beleggen in schone energie betekent beleggen in bedrijven die zonnepanelen of windturbines fabriceren, of bijvoorbeeld elektrische auto’s, maar dat is niet alles. Ook technologiebedrijven die ervoor zorgen dat energie zo efficiënt mogelijk wordt opgewekt en zo efficiënt mogelijk in elektriciteit wordt omgezet.

De ETF zelf, richt zich vooral op groeiaandelen met middelgrote omvang, voldoende ruimte om te groeien tot grote bedrijven dus. Geografisch gezien is de ETF beter gespreid dan de meest populaire ETF’s. Ook de sector spreiding is wat ons betreft een mooie verdeling.

Zie hieronder een overzicht van de belangrijkste informatie over de iShares Global Clean Energy ETF:

iShares Global Clean Energy ETF - IQQH - INRG

Welke bedrijven zitten in iShares Global Clean Energy ETF

Naast de top 5 posities bevat de top 10 ook nog First Solar, Ørsted, Sunrun, EDP en Xinyi Solar. De top 10 posities zijn goed voor 52% van de totale ETF, dit is wel aan de hoge kant en kan zorgen voor een hoop volatiliteit. Als je naar de gehele portefeuille van de ETF kijkt, zal je ongetwijfeld meer bedrijven herkennen.

Bekijk voor het volledige en altijd actuele overzicht op de website van iShares zelf of op Morningstar (onze persoonlijke voorkeur).

Wanneer je informatie gaat opzoeken over deze of andere ETF’s, zal je zien dat verschillende websites, verschillende verdelingen aangeven. Dit heeft te maken met dat er veel overlap is tussen sectoren en sommige bedrijven actief zijn binnen bijvoorbeeld de technologie- als de industriesector.

Het is altijd verstandig om meerdere bronnen te raadplegen, voordat je beleggingsbeslissingen maakt.

De iShares Global Clean Energy ETF betaald momenteel geen dividend uit. Door in deze ETF te beleggen speculeer je op toekomstige koerswinst. Het lijkt ons een kwestie van tijd totdat ons energiegebruik grotendeels of zelfs volledig uit hernieuwbare bronnen komt.

Wil jij zeker zijn van rendement in de vorm van dividend? Bekijk dan onze artikelen over dividendbeleggen.

Waarom beleggen in Clean Energy ETF’s?

Persoonlijk willen wij met onze beleggingen, net als veel andere jonge beleggers, kiezen voor investeringen die bijdragen aan de toekomst en een leefbare wereld, voor ons en toekomstige generaties. Natuurlijk willen jij (en wij) ook rendement behalen. Gelukkig hoeft het één, het ander niet uit te sluiten en kan het allebei met Clean Energy ETF’s.

De schone energie sector, is een sector van de toekomst, met een enorm groeipotentieel. De wereldwijde uitstoot moet snel omlaag en de steeds grotere vraag naar schone energiebronnen neemt toe en hiermee ook de investeringen vanuit overheden. Zowel in Nederland, als in de rest van Europa en in Amerika is dit duidelijk te merken. Schone energie zal steeds meer, efficiënter en slimmer moeten worden opgewekt, wat grote kansen meebrengt voor bedrijven die zich hierop focussen.

Je zou kunnen zeggen dat de schone energie sector in feite op dit moment nog relatief nieuw is, door nu te investeren in een ETF die zich richt op schone energie, spreid jij je kansen over meerdere bedrijven en profiteer je ervan als de sector in zijn algeheel groeit.

Je zou net als ons, periodiek kunnen investeren in een Clean Energy ETF en om de maand een aantal posities kunnen aankopen. Zo bouw jij over een langere periode een mooie portefeuille op en ben je jouw vermogen aan het compounden.

iShares Global Clean Energy ETF - IQQH - INRG 2

iShares Global Clean Energy ETF alternatieven

Een vergelijkbare, aantrekkelijke ETF is de Lyxor New Energy ETF | LYM9 | FR0010524777 die wereldwijd in 101 duurzame bedrijven belegt. Deze ETF van Lyxor heeft vergeleken met de iShares ETF minder blootstelling aan technologische bedrijven (23%) en een grotere blootstelling aan industriële bedrijven (31%) die een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzame energie.

Hiernaast zijn er veel andere Clean Energy ETF’s te vinden via jouw broker, dit vinden wij de twee meest interessante.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de investeren in specifieke bedrijven, die raakvlakken hebben met de duurzaamheidstransitie.

Voor onder andere batterijen van elektrische voertuigen is lithium een belangrijke grondstof. Bekijk onze uitgebreide analyse over drie lithium aandelen die veel potentie hebben, op onze Instagrampagina.

Benieuwd naar mijn grootste fonds waar ik in beleg? Lees ons uitgebreide artikel over de Vanguard All World ETF.

Waar iShares Global Clean Energy ETF kopen?

De iShares Global Clean Energy ETF | IQQH | IE00B1XNHC34 valt binnen de kernselectie van DEGIRO, beurs: XET. De INRG variant is ook te verhandelen bij DEGIRO, helaas valt deze niet binnen de kernselectie.

Als alternatief valt de Lyxor New Energy ETF | LYM9 | FR0010524777 ook binnen de kernselectie bij DEGIRO, op dezelfde beurs.

Meer lezen over de kernselectie waarbinnen je zonder transactiekosten kan beleggen bij DEGIRO? Bekijk het artikel met een selectie aan de beste ETF’s binnen de kernselectie van DEGIRO en uitleg over de kernselectie.

Heb jij deze ETF in jouw portefeuille of twijfel je nog? Laat het weten in de reacties.

4.8/5 - (5 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/ishares-global-clean-energy-etf/feed/ 0
STAP-budget ongein of nuttig? https://dejongebelegger.nl/stap-budget-ongein-of-nuttig/ https://dejongebelegger.nl/stap-budget-ongein-of-nuttig/#respond Sat, 27 Aug 2022 12:08:26 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=9043 STAP-Budget-ongein-of-nuttig

Een tijd geleden vroegen we via het Instagram-kanaal wat jullie vinden van het STAP-budget.

Is het STAP-budget ongein of nuttig? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden, er zijn namelijk zoveel opleidingen en cursussen die worden aangeboden onder het budget van 1000 euro per persoon, van de overheid. In principe heeft iedereen er recht op en zou het zonde zijn om jezelf achter te stellen, door er geen gebruik van te maken, wanneer je dit wel zou kunnen helpen.

In dit artikel delen we een kleine selectie van STAP-budget opleidingen, trainingen of cursussen, die ons wél waardevol lijken. Of ze ook voor jou waardevol zijn, is natuurlijk afhankelijk van jouw wensen.

Mocht je interesse hebben om aanspraak maken op jouw persoonlijke STAP-budget? Zorg er dan voor dat je nu alvast aanmeldt en dat je op donderdag 1 september 2022 om 10:00 uur klaar zit, dan start namelijk de volgende aanvraagperiode. Als je deze mist moet je weer lang wachten voordat de overheid meer subsidie beschikbaar stelt.

Ronde gemist? Op 1 november 2022 wordt er weer geld vrij gegeven voor het STAP-budget, je kan je alvast inschrijven voor deze ronde via de links in dit artikel!

In dit artikel geven we wat meer informatie over trainingen die jouw arbeidspositie in de markt kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door een training die jou helpt een onweerstaanbaar CV en LinkedIn profiel op te zetten.

Onweerstaanbaar CV en LinkedIn profiel

We kicken de wél interessante opleidingen af met een opleiding die jouw arbeidspositie op de markt flink kan verbeteren.

Wanneer jij goede aanbiedingen wilt krijgen, is een goed LinkedIn profiel een must. Als je vervolgens ook nog aangenomen wilt worden is een net CV ook wel handig. Bij mij werd het belang van een goed CV en LinkedIn profiel op m’n Hbo-opleiding al erg duidelijk gemaakt en ook nadat ik een fulltime baan had gevonden, moest ik dit van mijn werkgever goed bijhouden.

Dit resulteert in veel job-offers via LinkedIn en door m’n CV wordt ik altijd uitgenodigd op gesprek!

In deze opleiding leer je jouw unieke talenten en vaardigheden beschrijven en leer jij hoe je in ‘no-time’ een onweerstaanbaar CV en LinkedIn profiel kunt bouwen door in kaart te brengen wat resoneert met jouw merkwaarden.

 • Ontwikkeld door experts met 25+ jaar ervaring in de HR branche.
 • Bouw stap voor stap een onweerstaanbaar CV en LinkedIn profiel.
 • Ontdek jouw unieke talenten en vaardigheden.
 • Ontdek hoe jouw droombaan er uit ziet en wordt zichtbaar voor jouw ideale werkgever.
 • Positioneer jezelf als expert op de arbeidsmarkt.
 • Volg dit programma 100% gratis dankzij de stap-subsidie.

Lijkt dit je wat? Bekijk hier de Onweerstaanbaar CV en LinkedIn profiel STAP opleiding.

All You Can Learn

Zijn de bovenstaande opleidingen of cursussen niet precies wat je zoekt?

Er is ook een optie om echt van alles te leren, via het TalentFirst platform. Dit kan onder begeleiding van een gecertificeerde TalentFirst coach en door heel het land, of online.

Bekijk hier het All You Can Learn opleidingsaanbod.

STAP-budget ongein of nuttig 3

GrowthTribe cursussen

Zijn alle bovenstaande opleidingen het net niet voor jou?

Bij GrowthTribe heb je keuze uit 12 verschillende cursussen!

Hier is een overzicht van een selectie van de gratis cursussen bij GrowthTribe:

 • Crypto & Web3
 • Digital Marketing
 • Growth Marketing
 • Business Analytics
 • Data Fundamentals
 • Data Visualisation & Storytelling
 • Digital Leadership
 • Design Thinking

Bekijk hier uitgebreid het aanbod of meld je aan voor de gratis GrowthTribe cursussen.

STAP-budget ongein of nuttig?

Niet iedereen is fan van het STAP-budget, direct of indirect betaald de belastingbetaler natuurlijk voor alle uitgaven die de overheid doet. Kom jij een cursus tegen waarvan je denkt dat dat echt een onzin cursus is? Je kan deze dan melden bij het meldpunt. Er zijn momenteel al meer dan 600 cursussen die het keurmerk hebben verloren en dus niet meer gevolgd kunnen worden met subsidie uit het STAP-budget.

Persoonlijk raden we aan alleen een opleiding, training of cursus te volgen die jou echt helpt en die je ook echt leuk vind!

4.8/5 - (5 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/stap-budget-ongein-of-nuttig/feed/ 0
Aandeel Apple kopen of niet? https://dejongebelegger.nl/aandeel-apple-kopen-of-niet/ https://dejongebelegger.nl/aandeel-apple-kopen-of-niet/#respond Sat, 13 Aug 2022 09:15:51 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=8740 Aandeel Apple kopen of niet

Apple aandeelanalyse

Het is weer tijd voor een nieuwe aandeelanalyse! Dit keer nemen we Apple onder de loep. We bekijken het bedrijf, de competitieve voordelen én of het nog steeds een interessante belegging is – oftewel; aandeel Apple kopen of niet?

Bedrijfsanalyse Apple

Apple heeft voor velen waarschijnlijk geen introductie nodig. Toch beginnen we deze analyse met een korte samenvatting over het bedrijf Apple en wat belangrijke cijfers. Apple ontwerpt, produceert en verkoopt smartphones, personal computers, tablets, accessoires en andere variërende services. In kwartaal 2 van 2022 kwam ~50% van de omzet ten goede aan de iPhone. De Mac – Apple’s personal computer – nam ~10 voor haar rekening wat beduidend minder is dan vorige jaren. De iPad genereerde ~8% van de totale omzet en services dragen voor bijna 20% bij aan Apple’s omzet.

Apple is voornamelijk winstgevend door het merk wat ze hebben opgebouwd. Door de goede branding en het creëren van een lifestyle onder klanten kan het bedrijf een hogere prijs rechtvaardigen dan dat andere concurrenten dat kunnen.

De klanten van Apple bevinden zich vooral in de consumentensector, het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid. Apple verkoopt haar producten vaak zonder tussenpersoon (wat wel voorkomt in Nederland via bijvoorbeeld Mediamarkt) direct aan de consument. In de loop van 2022 bedraagt de netto verkoop via directe en indirecte distributiekanalen respectievelijk 34% en 66% van de totale netto-omzet. Geen enkele klant was daarnaast goed voor meer dan 10% van de netto-omzet in zowel 2021, 2020 en 2019. Dit duidt op een goed gespreide afzetmarkt.

Bedrijfskwaliteiten en competitieve voordelen

Samenvattend, de volgende elementen bieden bewijs of helpen bij het verklaren van de concurrentievoordelen en dominante marktpositie van Apple:

Eigen ontwikkeling: Apple ontwikkelt zowel haar producten als haar software. Dit geeft Apple de mogelijkheid om de gebruikerservaring maximaal te optimaliseren. Apple heeft immers 100% grip op de belangen en deze worden op de klant gericht. Bijkomend voordeel is de extra inkomstenbron die Apple hiermee genereert door middel van services.

Apple’s ecosysteem: wederkerige omzet en hoge overstapkosten. Dit competitieve voordeel overlapt eigenlijk het vorige voordeel, omdat het gebaseerd is op de (eigen) software van Apple. Het ecosysteem bestaat uit software zoals iCloud, Airplay, Airdrop en stelt consumenten in staat om dezelfde dingen te doen en op te slaan op verschillende apparaten. Airpods maken bijvoorbeeld gebruik van een chip waardoor deze automatisch kunnen verbinden met een apparaat op een iCloud-account. Het ecosysteem creëert een gevoel van consistentie en gemak bij klanten van Apple.

Tevens is, dankzij het ecosysteem, het aantal terugkerende klanten significant hoger. Het percentage omzetgroei dat niet door iPhone’s wordt gegenereerd stijgt al jaren. Momenteel komt dit percentage uit op ongeveer 20%. Het ecosysteem beschermt en groeit het bedrijf door te zorgen voor nieuwe inkomstenbronnen en te voorkomen dat Apple’s groei stagneert. Gebruikers van Apple kunnen data en gekochte films of apps ook niet meenemen naar een ander bedrijf wat overstappen voor de consument moeilijk maakt. Hiermee verzekert Apple zich van een trouw klantenbestand en is het bedrijf in staat een premium prijs aan haar klanten door te berekenen.

Aandeel apple analyse - Apple aandeel iCloud Ecosystem
Apple’s ecosysteem rondom iCloud

Het bewijs van competitive advantages: blijkt uit het feit dat de ROIC substantieel boven de costs of capital ligt. Gebaseerd op cijfers uit 2021 lag Apple’s ROIC op ~43%. Costs of capital was in hetzelfde jaar ~8%. Apple’s return on tangible assets en equity kwam uit op respectievelijk ~27% en ~149%. Het feit dat Apple een rendement van gemiddeld 43% op haar investering kan maken en slechts 8% nodig heeft voor het kapitaal van de investering is uiteraard erg positief.

Aandeel apple analyse - Apple aandeel ROIC
Waardecreatie (ROIC-WACC) Apple

Pricing power door sterke branding: Apple heeft in de loop der tijd een sterk merk opgebouwd en is inmiddels veel meer dan alleen een technologie bedrijf. Apple is een luxebedrijf en voor velen ook een lifestyle. Deze factoren stellen het bedrijf in staat om hogere prijzen vast te stellen en op deze manier structurele, hoge winstmarges te creëren.

Apple’s producten staan op de markt gepositioneerd als unieke en kwaliteitsvolle producten. De populariteit is een teken van een sterk imago en betrouwbaarheid. Door het ecosysteem heeft Apple een zeer trouwe klantenkring en dit is ook terug te zien in de populariteit: miljoenen mensen over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar de nieuwe iPhone’s en Mac’s.

Bijna alle producten die het bedrijf tot nu toe heeft uitgebracht, zijn grote hits geworden. Consumenten zijn bereid een meerprijs te betalen voor Apple producten, wat vanzelfsprekend Apple ten goede komt.

Door innovatie is Apple’s TAM groot: Apple heeft zijn productassortiment de afgelopen jaren sterk verbeterd. Een groter productaanbod heeft zich vertaald in een hogere omzet en populariteit. Relatief nieuwe producten zoals Apple TV+, Apple Card, Apple News en Apple Arcade kunnen bij elkaar zorgen voor een extra ~55 ($ mld.) omzet. Apple TV+, een maandelijkse streaming service, heeft het meeste lange termijn potentie en neemt het grootste deel, ~91%, in van de toegevoegde omzet. Een groot en treffend productassortiment is een belangrijke bron van concurrentievoordeel voor Apple.

Dividend Apple: Betrouwbaar en groeiend:

Sinds 2012 is Apple gestart met het betalen van dividend. Apple heeft haar dividend tot nu toe elk jaar weten te verhogen met gemiddeld ruim 16% per jaar. Het dividend wordt ruimschoots gedekt door middel van de winsten en vrije kasstromen die Apple genereert. Er is daarom nog voldoende ruimte om het dividend in de toekomst te verhogen, waardoor beleggers optimaal kunnen profiteren van het rente-op-rente effect met betrekking tot dividend. Bovendien biedt het uitkeren van een dividend Apple de mogelijkheid om toch kapitaal aan aandeelhouders terug te geven als er onvoldoende interessante investeringsmogelijkheden zijn.

Aandeel apple analyse - Apple dividend
Samenvatting dividend Apple

Management en eigendom Apple:

Met het management, en de hele bedrijfsstructuur van Apple, zijn wij tevreden gestemd. De bedrijfscultuur is sterk gericht op innovatie en gebruikerservaring. De CEO van Apple, Tim Cook, werd in 1998 aangesteld bij Apple door Steve Jobs zelf. Sinds 2011 is hij bestuursvoorzitter van Apple. De managementstijl is goed al is deze anders dan bij andere bedrijven. De structuur van Apple komt voort uit die van Steve Jobs.

In plaats van een hiërarchie, verschillende lagen in het bedrijf, stelt Appel mensen aan om te doen waar zij het beste in zijn. In plaats van mensen te promoten vanwege ambtstermijn of prestaties, geeft Apple de voorkeur om de juiste mensen in elke functie te hebben. Bijvoorbeeld, een ontwerper die geweldig is in het ontwerpen van iPhone-verpakkingen zal een ontwerper blijven, ongeacht de tijd die hij op de baan heeft. Maar Jobs geloofde wel in het betalen van mensen wat ze waard zijn, ongeacht een promotie naar een hogere functie.

Een bijkomend voordeel van deze strategie is dat ieder individu verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn / haar taken en niet een gehele afdeling. Apple tolereert geen excuses, en dit wordt bewezen door hun direct verantwoordelijke persoon benadering.

Investment Thesis 1: Enorme naamsbekendheid en een sterk ecosysteem (netwerkeffecten) voorzien Apple van een dominante marktpositie.

Zoals al besproken geniet Apple van sterke pricing power door haar naamsbekendheid en imago. Om deze reden is Apple in staat significante marges te bereiken en een dominante marktpositie in te nemen. Dankzij Apple’s ecosysteem wordt er met de klant een relatie aangegaan en daarmee het percentage terugkerende klanten fors verhoogd.

Netwerkeffecten treden op wanneer de waarde van een product voor de gebruiker toeneemt naarmate het aantal gebruikers van het product groeit. Dit is enigszins het geval bij Apple. Wanneer het de consument gebruik maakt van meerdere producten van Apple zal de gebruiker meer gemak en comfort ervaren en daarmee ook de waarde toenemen.

Het bewijs van deze competitieve voordelen is terug te vinden in de bovengemiddelde return on invested capital. De afgelopen elf jaar (2010-2020) kwam deze op gemiddeld 30% per jaar uit. De kosten van het kapitaal (WACC) lagen in diezelfde periode slechts beneden 10%. Dit geeft een indicatie in hoeverre Apple als bedrijf waarde creëert en kan teruggekoppeld worden aan de sterke marktpositie en concurrentievoordelen.

Investment Thesis 2: Wet- en regelgeving en de machtspositie van Apple:

Een van de meest genoemde risico’s van Apple is de wet- en regelgeving en specifieker het gevaar van een opsplitsing en/of het ingrijpen van antitrust autoriteiten. Dit is ook de reden dat ik nadrukkelijk op dit risico in ga. De bezorgdheid op de markt over het feit dat Apple uitzonderlijk gehinderd gaat worden, kan om de volgende redenen genuanceerd worden:

Apple heeft vooralsnog veel gezonde concurrenten. Daarnaast staat Apple niet vooraan op het lijstje van bedrijven die de overheid liever opgesplitst ziet. Facebook en Amazon lopen momenteel voorop. Voor investeerders in Apple is dit enigszins een goed teken, want zij kunnen nu zien wat voor impact dat heeft op een bedrijf.

Worst Case Scenario. Wat betreft mededingingsautoriteiten wordt er meteen gekeken naar het worst case scenario. Echter word hier misschien onterecht een doemscenario geschetst. Invloeden kunnen ook uitgeoefend worden op bijvoorbeeld overnames van Apple. Dit is nog steeds schadelijk voor het bedrijf, maar in veel mindere mate dan het direct opsplitsen. Apple heeft de afgelopen zes jaar maar liefst 100 overnames gedaan.

Samenvatting Apple Analyse:

 • Dominante marktpositie en concurrentievoordelen zoals pricing power, naamsbekendheid en netwerkeffecten. Dit genereert stabiliteit, hoge marges en een trouwe klantenkring.
 • Eigen software ontwikkeling wat het ecosysteem stimuleert en meer controle in handen van Apple legt. Voordeel is dat Apple een extra inkomstenbron hiermee creëert door middel van het segment services.
 • Dankzij innovatie is de total adressable market van Apple groot genoeg om op een lange horizon te blijven groeien. . Een groter productaanbod vertaald zich in een hogere omzet en populariteit. Relatief nieuwe producten zoals Apple TV+, Apple Card, Apple News en Apple Arcade kunnen bij elkaar zorgen voor een extra ~55 ($ mld.) omzet.
 • Sterke bedrijfscultuur: De bedrijfscultuur is sterk gericht op innovatie en gebruikerservaring. De structuur van Apple komt voort uit die van Steve Jobs. In plaats van een hiërarchie, verschillende lagen in het bedrijf, stelt Apple mensen aan om te doen waar zij het beste in zijn. In plaats van mensen te promoten vanwege ambtstermijn of prestaties, geeft Apple de voorkeur om de juiste mensen in elke functie te hebben.

In een poging om te beoordelen hoe onze opvattingen positiever zijn dan wat er al geprijsd is, kwamen we met het volgende: (1) De duur van groei kan langer zijn dan de markt verwacht, (2) zorgen over opsplitsing van Apple kunnen onterecht zijn, (3) nieuwe projecten van Apple in nieuwe sectoren, zoals health care of maandelijkse services, kunnen winstgevender worden dan verwacht.

We verwachten de komende 5 jaar (1) een blijvende groei van het ecosysteem en zo ook van de winst en omzet, (2) nieuwe innovaties zoals de Smart Watch, Airpods en Apple TV, waardoor Apple’s TAM met de komende jaren met ~18% zal toenemen, (3) een afname van de variabele kosten met als gevolg bescherming van netto marge ~21%.

Wij zijn van mening dat Apple een aantrekkelijke risk/reward biedt na afweging van alle kwalitatieve aspecten van de onderneming. Let op: dit is geen financieel advies, enkel een mening. Aandeel Apple kopen of niet? Dat is jouw eigen keuze.

Fijne analyse? Een reactie of like (op Instagram) wordt gewaardeerd!

Lees alle aandeel analyses en meer kennisartikelen over beleggen.

Dit aandeel is te koop bij DEGIRO, lees meer over beleggen bij DEGIRO of over andere brokers om te investeren op de beurs.

4.9/5 - (9 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/aandeel-apple-kopen-of-niet/feed/ 0
Nu investeren in Pokémon kaarten? https://dejongebelegger.nl/nu-investeren-in-pokemon-kaarten/ https://dejongebelegger.nl/nu-investeren-in-pokemon-kaarten/#respond Wed, 10 Aug 2022 15:53:26 +0000 https://dejongebelegger.nl/?p=8972 Investeren in Pokémon kaarten

Investeren in Pokémon kaarten; je hoort er steeds meer over!

Net als bij investeren op de aandelenmarkt moet je kansen vinden en ook de ontwikkelingen in de markt goed volgen.

Als je al even bezig bent met investeren in Pokémon kaarten, dan weet je dat er af en toe speciale boxen en producten zijn die Pokémon verkoopt, die gegarandeerd zeldzame kaarten bevatten.

Deze producten zijn erg gewild, meestal al snel uitverkocht én weer door te verkopen voor hogere prijzen om geld te verdienen met deze Pokémon kaarten. Naast de speciale boxen, kan je ook geld verdienen met Pokémon kaarten. Je kan hierbij onderscheidt maken tussen zeldzame en normale kaarten.

Laatste update: 29 september 2022 om 16:30: Nieuwe Pokémon Celebrations Premium Figure Collection Pikachu VMAX beschikbaar + prijsupdate Pokémon Celebrations Prime Collection (25th Anniversary)!

Investeren in Pokémon kaarten

Zeldzame kaarten kan je bemachtigen op twee manieren. Je kan of de zeldzame kaarten kopen of je kunt bijvoorbeeld boosterpacks kopen in de hoop dat deze zeldzame kaarten bevatten. Later in dit artikel bespreken we welke Pokémon boxen, je het beste kan kopen.

Je kan niet alleen met zeldzame Pokémon kaarten geld verdienen, maar ook met normale Pokémon kaarten. Heel veel verzamelaars of bedrijven kopen maar al te graag collecties of zogenoemde ‘Bulk kaarten’ op. Dat houdt in dat je de kaarten die je niet meer wilt, ook gewoon kwijt kan raken, voor een leuke prijs.

Starten met investeren in Pokémon

Als je wilt starten met het investeren in Pokémon kaarten, is het verstandig om eerst wat onderzoek te doen of om dit artikel goed door te lezen. Wij hebben namelijk meerdere bronnen geraadpleegd om dit artikel zorgvuldig samen te stellen.

In dit artikel kijken we naar waarom je zou überhaupt zou investeren in Pokémon, welke boxen je het beste kan kopen voor Pokémon kaarten of om te verkopen en op wat voor termijn jij winst mag verwachten op jouw collectie.

Waarom investeren in Pokémon?

Pokémon kaarten zijn nu populairder dan ooit!

Vijf jaar geleden waren er ‘slechts’ zo’n 10 miljoen verzamelaars op de wereld , nu zijn dat er al meer dan 65 miljoen! Dit is onder meer te danken aan de lancering en de populariteit van de Pokémon Go-app in 2016. Dit zorgt ervoor voor een grote aanwas aan jongere fans, maar ook een opleving onder de wat ‘oudere’ fans.

Cijfers van Ebay laten zien dat de verkoop van Pokémon kaarten via het platform met 574 procent is gestegen, in 2020, ten opzichte van 2019. De handel van Pokémon kaarten en boxen die Pokémon kaarten bevatten is in 2021 alleen maar toegenomen.

Hiernaast zijn Pokémon kaarten qua alle kaarten, (op sportkaarten na) de beste keuze om in te investeren, omdat deze wereldwijd zo populair zijn. De oudere kaarten, uit bijvoorbeeld 1999 en 2000 zijn al helemaal in trek.

Investeren in Pokémon kaarten

Heb jij nog oude kaarten liggen op zolder of bij je ouders? Gooi deze dan niet zomaar weg!

Laten we nog even wat feiten opsommen, waarom investeren in Pokémon kaarten misschien helemaal niet zo’n slecht idee is:

 • Pokémon is de meest winstgevende mediafranchise ooit, er is geen andere mediafranchise die zoveel op heeft geleverd én nog steeds zoveel winst maakt.
 • De totale verkoop van Pokémon Trading Cards beslaat in totaal meer dan $ 10,25 miljard.
 • De meeste verzamelaars zijn tussen de 24 en 36 jaar. Het inkomen van deze groep wordt steeds hoger, wat betekent dat zij meer kunnen uitgeven aan hun verzamelhobby!
 • Een 1st Edition Box bracht op een veiling $198.000 op!
 • Een Booster Box (die 36 ongeopende pakjes bevatten) bracht zelfs $408.000 op!
 • De zeldzaamste Pokémon kaarten worden tegenwoordig door sommige gezien als moderne kunst.
 • De vraag naar originele Pokémon kaarten is sinds 2010 flink toegenomen. Kopers zijn niet bang om veel te betalen voor de kaarten die zij graag willen bemachtigen. De angst om over een tijd nog meer te moeten betalen is reëel, er is sterk sprake van FOMO in de markt.
 • Het verzamelen en openen van originele verzegelde verpakkingen wordt steeds populairder, ook ‘unboxing’ video’s op YouTube trekken super veel views.
 • De beroemdste Pokémon is de must-have voor verzamelaars geworden, de originele Pikachu-kaarten zijn enorm in waarde toegenomen.
 • De meest waardevolle Engelse kaart, een 1e editie Charizard in PSA 10 Gem Mint, was eerst nog $50.000 waard, tot in juli 2020 de rapper Logic deze kaart kocht voor $225.000!

Geld verdienen met Pokémon kaarten

Dus hoe ga je geld verdienen met Pokémon kaarten?

Het mooiste zou natuurlijk zijn, als je ze nog hebt liggen. Mijn collectie van vroeger, is helaas niet bewaard gebleven. Mocht jij dit geluk nou ook hebben, is dit niet het einde van de wereld. Ook Pokémon kaarten en boxen van nu of van enkele jaren geleden kunnen veel geld opleveren.

Welke Pokémon kaarten moet ik kopen?

Het meest gewild bij verzamelaars en investeerders zijn ongeopende Pokémon-boxen en zeldzame kaarten.

Vooral kaarten van de eerste generatie kunnen veel waard zijn. Investeren in Pokémon kaarten van de volgende series, kan het meeste opleveren: Base Set, Base Set 2, Fossil, Jungle en Team Rocket.

Er zijn ook Pokémon kaarten met drukfouten, bijvoorbeeld de ‘Shadowless’. Hierbij mist de schaduw van de Pokémon aan de rechterkant. Er niet veel van dit soort kaarten in omloop en dat is precies waarom ze zo waardevol zijn.

Heb jij Pokémon kaarten met de tekst ‘First Edition’? Dan ben je binnen, dit staat namelijk voor de eerste druk van dat type kaart!

Verder zijn glimmende kaarten (Holo’s) zeldzamer dan niet-glimmende kaarten en daardoor ook automatisch meer waard. Natuurlijk speelt de soort kaart en Pokémon ook een grote rol.

Investeren in Pokémon kaarten

Hiernaast zijn individuele zeldzame Pokémon kaarten zoals bijvoorbeeld Charizard Pokémon kaart altijd erg gewild, zie je vaak dat Pokémon kaarten of grote verzamelingen in bulk voor hoge prijzen weggaan en natuurlijk de “Graded” Pokémon kaarten, “Graded” kaarten zijn kaarten die beoordeeld zijn op de kwaliteit van de kaart.

Welke Pokémon boxen moet ik kopen?

Qua boxen koop je natuurlijk het liefst de meest zeldzame boxen, echter zijn deze alleen tweedehands te koop en dat tegen hoge prijzen. Dit terwijl sommige boxen soms pas 2 jaar oud zijn.

Je kan voorsorteren op het feit dat bepaalde boxen over een tijdje niet meer te koop zijn, terwijl de vraag wel aanhoudt.

Elite Trainer Box

De goede Pokémon boxen die nu te koop zijn, zijn de Pokémon Celebrations Prime Collection (25th Anniversary) en de Elite Trainer Boxen, die altijd erg populair zijn. Ook Pokémon-tins zoals deze, die nu in de actie is: Pokémon GO V Battle Decks Bundel Mewtwo vs. Melmetal doen het erg goed en zijn altijd maar voor een bepaalde tijd aan te schaffen.

Pokémon Celebrations Prime Collection (25th Anniversary)

Ter vergelijking; de Pokémon Celebrations Prime Collection (25th Anniversary) gaat nu voor een actieprijs van €58,99 – de Pokémon Celebrations Prime Collection (20th Anniversary), van 5 jaar geleden, gaat nu weg voor gemiddeld €300 tot €350.

Zelf heb ik de Pokémon Celebrations Prime Collection (25th Anniversary) meerdere malen aangeschaft, waarvan ik er één heb geopend. Afgaande op de prijzen waarvan sommige losse kaarten voor gaan, heb ik de investering geld er al uit! Echter hou ik ze voor een wat langere periode, zeker twee tot vijf jaar.

Momenteel gaan deze boxen al voor €220! En dit artikel is nog geen twee maanden oud!

Ultra Premium Elite Trainer Box

Mocht je de trouwens kans krijgen om een Ultra Premium Elite Trainer Box te kopen, voor de normale prijs winkelprijs, zou ik deze zeker nemen. Deze boxen zijn momenteel al ruim 400% in waarde gestegen, terwijl ze pas een paar jaar op de markt zijn. Deze boxen gaan altijd erg hard en zijn vaak al snel uitverkocht, waardoor er veel vraag is en weinig aanbod, ook op de tweedehands markt.

Wanneer ze weer beschikbaar zijn, laat ik dit natuurlijk weten via het Instagram-kanaal.

Pokémon Celebrations Premium Figure Collection Pikachu VMAX

Wat er nu wel beschikbaar is is de Pokémon Celebrations Premium Figure Collection Pikachu VMAX!

Deze box bevat 8 Pokémon Celebrations booster packs (met 4 kaarten), 3 Pokémon TCG booster packs, 1 foil promo kaart van Pikachu VMAX, 1 foil promo kaart van Pikachu V en het meest interessante: een supersize figuur van Gigantamax Pikachu!

Beleggen in Pokémon kaarten

Als je enkel wilt beleggen in Pokémon kaarten, kan je de dozen het beste ongeopend laten. Wel loop je dan de kans mis dat je een ongeopende box verkoopt, terwijl hier misschien wel een super zeldzame kaart in zit.

De dure producten leveren over het algemeen het meeste op en deze stijgen ook het meeste in waarde.

Heb jij de ruimte om de Pokémon kaarten een paar jaar te bewaren en lijkt het je niet erg om ze op marktplaats of Ebay door te verkopen? Dan kan beleggen in Pokémon kaarten heel interessant zijn voor je.

Dit was het artikel over investeren in Pokémon kaarten, ben jij al begonnen of heb je interesse in alternatieve investeringen? Laat het weten in de reacties.

Wil je van je (oude) zoldercollectie af? Stuur dan een berichtje!

Toch liever beleggen op de beurs? Bekijk onze kennisartikelen!

4.8/5 - (6 stemmen)
]]>
https://dejongebelegger.nl/nu-investeren-in-pokemon-kaarten/feed/ 0