Grootste bedrijven Nederland

door | 26 jan, 2023

10 grootste bedrijven Nederland

De tien grootste Nederlandse bedrijven naar beurswaarde in 2023

Beleggers zijn vaak in hoge mate geïnteresseerd in de allergrootste bedrijven en dit is niet zo heel gek. Dit soort bedrijven staan namelijk continu in de spotlight en zijn bovendien succesvol geworden met een reden. Door continu de concurrenten voor te blijven en fantastische producten te creëren, zijn deze bedrijven uiteindelijk uitgegroeid tot de grootste van Nederland – maar zelfs in de wereld. In dit artikel bespreken we daarom (met trots) de top tien grootste bedrijven Nederland.

De grootte van een bedrijf meten

Bedrijven beoordelen op basis van omvang kan op meerdere manieren. Zo kunnen beleggers kijken naar de totale omzet, de winst of het aantal werknemers. In dit artikel rangschikken we de bedrijven op basis van de marktkapitalisatie – ofwel de beurswaarde. De beurswaarde wordt als volgt berekent: het aantal uitstaande aandelen x de koers van het aandeel. Met andere woorden is de beurswaarde de totale waarde van alle aandelen die een bedrijf heeft uitgegeven.

De beurswaarde is volgens ons de meest geschikte manier om deze bedrijven te rangschikken, omdat de beurswaarde de actuele waarde van een bedrijf vertegenwoordigt. Dat wil zeggen, de beurswaarde is in feite de daadwerkelijke waarde – en dus grootte – van een onderneming.

Waarom de AEX geen goede maatstaf is

Veel beleggers denken dat de grootste Nederlandse bedrijven worden vertegenwoordigt in de AEX. Alhoewel hier een kern van waarheid inzit, is dit niet per definitie de waarheid. Veel van de grootste bedrijven zitten inderdaad in de AEX, maar dit is niet volledig toe te schrijven aan de marktkapitalisatie. Het gaat iets verder dan slechts het kijken naar de marktkapitalisatie.

De AEX selecteert bedrijven namelijk op het handelsvolume. Met andere woorden selecteert de AEX enkel de bedrijven waarin het meeste wordt gehandeld. Pas wanneer deze selectie is gemaakt, rangschikt de AEX deze bedrijven op basis van hun marktkapitalisatie. Een groter bedrijf – in beurswaarde – zal dan ook een hogere weging in de index krijgen.

Beleggen in de grootste bedrijven Nederland? Bekijk ons overzicht van de beste beleggingsapps of het artikel over de beste Nederlandse brokers.

De tien grootste bedrijven Nederland

Allereerst sommen we in dit artikel overzichtelijk de tien grootste Nederlandse bedrijven op. Dit overzicht kun je vinden in de tabel hieronder. Dieper in het artikel zullen we elk bedrijf van een korte analyse voorzien. Op deze manier krijg je een goed beeld bij de parels van Nederlandse bodem.

PositieBedrijfBeurswaarde (in €)
1ASML225 miljard
2Prosus145 miljard
3Airbus92 miljard
4Heineken53 miljard
5Stellantis46 miljard
6ING Groep46 miljard
7Universal Music Group43 miljard
8NXP Semiconductors41 miljard
9Adyen38 miljard
10Ahold Delhaize27 miljard

1: ASML (€225 miljard)

Met kop en schouders steekt ASML boven de rest van de bedrijven uit. Met een beurswaarde die bijna €100 miljard hoger is dan de nummer twee, is het onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn zal veranderen. Deze Nederlandse parel is niet alleen actief in Nederland, maar vertegenwoordigt ons kikkerlandje over de hele wereld.

 Het bedrijf produceert machines die worden gebruikt bij de fabricatie van chips. Het bedrijf is dan ook leverancier van veel chipbedrijven. Het hoofdkantoor van ASML is gevestigd in Veldhoven, Noord-Brabant. Behoorlijk bescheiden voor een bedrijf dat honderden miljarden waard is.

2: Prosus (€145 miljard)

Het tweede bedrijf is Prosus met een marktwaarde van maar liefst €145 miljard. Dit bedrijf fungeert als beleggingsholding en investeert in diverse mediabedrijven. De grootste positie is Tencent, waarin Prosus een belang van maar liefst 31% heeft.

Prosus is van origine een onderdeel van Naspers. In 2019 kreeg Prosus pas een eigen notering aan de Euronext. Naspers is nog steeds de grootste aandeelhouder. Het bedrijf bezit maar liefst 70% van alle aandelen van Prosus.

3: Airbus (€92 miljard)

Op nummer drie staat het bedrijf Airbus met een marktkapitalisatie van €92 miljard. Airbus is een van de grootste vliegtuigbouwers ter wereld en produceert ruim de helft van alle straalvliegtuigen in de hele wereld. Airbus is bovendien de grootste concurrent van het wereldberoemde Boeing.

Airbus is al ruim vijftig jaar actief als vliegtuigbouwer en is gevestigd in Leiden. Toch is het bedrijf voornamelijk actief in Frankrijk. Zo is het operationele hoofdkantoor te vinden in Frankrijk en heeft de onderneming een beursnotering aan de beurs in Parijs.

4: Heineken (€53 miljard)

Een flinke stap omlaag, maar nog steeds een fors bedrijf. Met €53 miljard staat Heineken op plek vier in de lijst. Een introductie heeft Heineken waarschijnlijk niet nodig. Vrijwel iedereen is (positief of niet) bekend met de alcoholische dranken die het bedrijf produceert. Niet alleen in Nederland is het merk bekend. Heineken is vandaag de dag actief in meer dan 190 landen, met meer dan 300 verschillende biermerken.

Heineken werd al opgericht in 1864 en is daarmee bijna 160 jaar oud. Het bedrijf heeft vrijwel alles al meegemaakt en is daardoor zonder twijfel een van de meest stabiele en standvastige bedrijven in deze lijst. Een groot deel van de aandelen is zelfs nog steeds in handen van de familie Heineken.

10 grootste bedrijven Nederland

5: Stellantis (€46 miljard)

Stellantis is voor velen waarschijnlijk een onbekend bedrijf. Toch is het met een beurswaarde van maar liefst €46 miljard wel goed voor de vijfde plek in dit artikel.

Stellantis bestaat officieel pas twee jaar. Eigenlijk is de onderneming al veel langere tijd actief, maar na een fusie tussen twee autobedrijven (FCA en PSA) in 2021 ontstond Stellantis. Het bedrijf fungeert als autofabrikant en verkocht afgelopen jaar meer dan 6,5 miljoen voertuigen.

Hoewel de naam Stellantis je waarschijnlijk niet veel zal zeggen, produceert het bedrijf weldegelijk een aantal van de bekendste auto’s ter wereld. Zo vallen de merken Opel, Fiat, Peugeot, Citroën en Maserati onder het assortiment van Stellantis.

6: ING Groep (€46 miljard)

Niet ver onder Stellantis staat ING Groep. Het verschil tussen de twee is slechts enkele honderden miljoenen. Daarbij deelt ING Groep eigenlijk een gedeelde vijfde plek met een marktkapitalisatie van €46 miljard.

ING is een écht Nederlands bedrijf en het is onwaarschijnlijk dat je nog nooit van de onderneming hebt gehoord. ING levert verschillende financiële diensten, waaronder bankieren, beleggen en diverse verzekeringen. Wereldwijd heeft ING maar liefst 85 miljoen klanten, waarvan 9 miljoen in Nederland.

Dit zorgt ervoor dat ING een van de grootste en meest toonaangevende banken van Nederland is. De bank werd al in 1881 opgericht en is daarmee samen met Heineken een van de oudste bedrijven in deze lijst.

60b4f8926d094005553951

7: Universal Music Group (€43 miljard)

Het bedrijf mag je misschien niet bekend voorkomen, maar de klanten van Universal Music Group zeker wel. We hebben het hier namelijk over de grootste muzieklabel ter wereld. Enkele artiesten die onder contract staan bij Universal Music Group zijn Eminem, U2 en Lady Gaga.

Met een marktaandeel van meer dan 30% is Universal Music Group wereldleider wat betreft de muziekindustrie. Het bedrijf is groter dan Sony Music Entertainment en Warner Music Group. De beurswaarde van Universal Music Group bedraagt ruim €43 miljard.

8: NXP Semiconductors (€41 miljard)

NXP Semiconductors is een voormalige divisie van Philips dat zich specialiseert in halfgeleiders. Halfgeleiders worden gebruikt in vrijwel alle elektrische producten zoals televisies en verlichting. Het bedrijf is inmiddels flink gegroeid naar een beurswaarde van maar liefst €41 miljard en is daarmee Philips voorbij geschoten.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven en het bedrijf beschikt over meer dan 31.000 werknemers. Bovendien is NXP Semiconductors wereldwijd actief met vestigingen verspreid over meer dan 30 landen.

9: Adyen (€38 miljard)

Adyen is een échte Nederlandse parel. Opgericht in 2006 is het een van de meest innovatieve en veelbelovende bedrijven ter wereld. Dit is ook terug te zien in de beurskoers die in de afgelopen vijf jaar met ruim 220% is gestegen. De marktkapitalisatie van Adyen komt daarmee uit op €38 miljard.

Adyen is een payment service provider. Dit betekent dat Adyen bedrijven voorziet van een online betaalsysteem waarmee transacties eenvoudig kunnen plaatsvinden. In 2021 verwerkte Adyen transacties met een totale waarde van ruim 516 miljard euro. Een absurd groot bedrag, dat ook nog eens was toegenomen met ruim 70% in vergelijking met het voorgaande jaar. Ook voor de toekomst verwacht men veel goeds voor dit innovatieve tech-bedrijf.

10: Ahold Delhaize (€27 miljard)

We sluiten dit artikel af met een echte Nederlandse klassieker: Ahold Delhaize. Wie is er nou niet bekend met de Albert Heijn of de online winkel bol.com? Bovendien is Ahold Delhaize ook nog eigenaar van bedrijven als Etos, Gall & Gall en Stop & Shop. Het totale bedrijf komt uit op een beurswaarde van ruim €27 miljard.

Ahold Delhaize is ontstaan uit een fusie van Ahold en Delhaize. Deze vond in 2016 plaats en sindsdien is het bedrijf een van de machtigste in haar markt. Zo neemt Ahold Delhaize de vierde plaatst in qua grootste supermarkten in Europa. De meeste omzet wordt echter gerealiseerd in de Verenigde Staten.

Ahold houdt zich steeds meer bezig met het online leveren van boodschappen en processen steeds verder te automatiseren. Mochten ze hier in slagen, dan heeft het bedrijf een gunstige toekomst in zicht.

Shell en Unilever?

Ik hoor je al zeggen, waar is oliegigant Shell? Shell is sinds 31 december 2021 officieel geen Nederlands bedrijf meer. Shell is op dat moment namelijk volledig Brits, op papier dan. Ook het hoofdkantoor van Shell is op die dag verhuisd van Den Haag naar Londen. Zowel Shell als Unilever hebben (helaas) geen plek meer in de top 10 grootste bedrijven Nederland.

Beleggen in de AEX

Alle bedrijven die in dit artikel zijn benoemd hebben een grote positie in de AEX index. De AEX index bevat de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Je kan er dus ook voor kunnen kiezen om via een AEX ETF in deze bedrijven te beleggen. Bekijk welke van de twee AEX ETF’s uit de DEGIRO Kernselectie de betere keus is.

Grootste bedrijven van Nederland

Dit was de top 10 met grootste bedrijven van Nederland. Zoals je weet is de wereld altijd in beweging en kan deze top 10 op ieder moment veranderen. We doen ons best om de lijst met de grootste bedrijven van Nederland zo up-to-date mogelijk te houden!

Voor het artikel met de top 10 grootste bedrijven Nederland naar marktkapitalisatie of beurswaarde hebben we CompaniesMarketcap geraadpleegd. Let op: de top 10 grootste bedrijven Nederland kan jaarlijks of zelfs sneller veranderen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de grootste bedrijven in Nederland?

De grootste bedrijven van Nederland zijn ASML, Prosus, Airbus, Heineken, Stellantis, ING Groep, Universal Music Group, NXP Semiconductors, Adyen en Ahold Delhaize. Lees hier meer over deze bedrijven.

Wat is het duurste bedrijf van Nederland?

Het duurste bedrijf van Nederland is chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven. ASML is momenteel het duurste bedrijf op de beurs in Nederland met een beurswaarde van meer dan 225 miljard euro. Dat is meer dan bedrijven als Prosus of Heineken.

Wat zijn de 5 grootste bedrijven van Nederland

De 5 grootste bedrijven van Nederland zijn ASML, Prosus, Airbus, Heineken en Stellantis. Voorheen zaten Shell en Unilever in de top 5 grootste bedrijven Nederland. Lees hier meer over deze bedrijven.

5/5 - (10 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.