Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO

door | 17 mrt, 2023

Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO

Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO? En welke juist niet? Sinds de komst van Tradegate heb je bij elke transactie steeds meer keuze en moet je goed oppassen dat je niet de ‘foute’ beurs kiest, want dat kan je duur komen te staan.

Gelukkig voor jou weten wij alles over de kosten bij DEGIRO en vertellen we je graag onze ervaringen.

Het is je misschien al wel eens opgevallen dat je meerdere opties hebt wanneer je een bepaald aandeel of bepaalde ETF wilt kopen. Dat komt omdat er meerdere beurzen zijn die vaak hetzelfde product aanbieden.

Net zoals je een banaan kan kopen bij verschillende supermarkten, kan je een asset bij je broker vaak op verschillende beurzen kopen. Maar wat zijn de verschillen en welke beurs kan je het beste kiezen? Dat leggen we je in deze blog uit!

Wat is een beurs?

Vroeger moest je fysiek naar een beurs toe om effecten te kunnen verhandelen, wat ook wel iets had.

Nu kan je gemakkelijk online beleggen door middel van honderden beleggingsapps, verschillende beurzen zijn echter nog altijd blijven bestaan, de uitbaters verdienen namelijk goed geld, maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Gelukkig kunnen we nu vanuit Nederland ook op internationale beurzen handelen, op beurzen met meer volume en meer kansen, vooral interessant voor bijvoorbeeld CFD-traders. De beurs biedt je de mogelijkheid om jouw vermogen te laten groeien door te profiteren van de wereldwijde groei van bedrijven en economieën. Dit allemaal terwijl je jouw risico’s kan spreiden door te investeren in een breed scala aan bedrijven en sectoren.

Hoe herken je de beurs in DEGIRO?

Allereerst is het handig om te weten hoe je de beurs herkent bij DEGIRO. Wanneer je in DEGIRO zoekt naar een bepaald product, zal je verschillende nummers en codes onder de naam van het product zien staan.

Beurzen worden aangegeven aan de hand van een afkorting van drie hoofdletters. Bij DEGIRO is dit de eerste code, daarnaast zie je de ticker voor het aandeel zelf, de ISIN code en in welke valuta het product verhandeld wordt.

Zie hieronder een voorbeeld. We willen in dit voorbeeld graag aandelen kopen van Volkswagen, wat genoteerd staat onder het aandeel Volkswagen AG. We worden nu geconfronteerd met 6 verschillende keuzes, waarvan 2 verschillende aandelen (VOW & VOW3, met en zonder stemrecht) en 4 verschillende beurzen.

Van boven naar onder zie je de volgende beurzen: Xetra (Duitsland), Tradegate, Xetra, Tradegate, de beurs van Milaan (Italië) en de beurs van Praag (Tsjechië). Dus welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO? En welke juist NIET? Dat vertellen we je later in dit artikel.

Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO en welke niet
Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO?

Maak je geen zorgen als de uit drie hoofdletters bestaande afkortingen voor jou nu nog nietszeggend zijn, dit komt vanzelf met de tijd. Wij kennen ze ondertussen bijna allemaal uit onze hoofd! Mocht je toch graag willen weten waar een afkorting voor staat, klik dan op het aandeel en kijk bij prijsdata > beurs.

De aandelen met het symbool ‘VOW’ zijn gewone aandelen. Gewone aandelen betekenen dat hun eigenaren stemrecht kunnen krijgen. Aandelen met het ‘VOW3’-symbool daarentegen zijn preferente aandelen. Wanneer aandeelhouders worden gevraagd om te stemmen en dit gebeurt regelmatig, heb je met VOW-aandelen dus als belegger recht van spreken. Met VOW3 aandelen niet, toch hoef je je hier niet te druk om te maken, vooral niet als je ‘slechts’ een paar of een paar honderd aandelen koopt. Voor stemrecht betaal je een flinke premium en met enkele aandelen ga je weinig inbrengen.

In dit geval zouden wij altijd kiezen voor het eerste aandeel in de lijst, VOW3 op de Xetra. Waarom? Volkswagen is Duits en Xetra heeft over het algemeen meer volume dan Milaan. Wanneer jij buiten beurstijden gaat zoeken naar Volkswagen krijg je als eerste TDG, omdat je op deze beurs buiten beurstijden kan handelen. En dat is natuurlijk niet gratis.

Waarom zou je op meerdere beurzen handelen?

Het handelen van aandelen op meerdere beurzen biedt je een aantal voordelen. Ten eerste kan je op de lange termijn een mooi bedrag aan kosten besparen als je je beurzen slim selecteert en minder kosten is meer rendement. Er zijn verschillende factoren die hierin meespelen, welke dit zijn lees je zo in dit blog.

Een ander voordeel van het verhandelen van aandelen op meerdere beurzen is dat het jou de mogelijkheid biedt om te profiteren van verschillende economieën en marktontwikkelingen. Als een bepaalde markt slecht presteert, kan je mogelijk ergens anders betere kansen vinden. Dit kan helpen bij het minimaliseren van risico’s en het maximaliseren van rendementen.

Bepaalde aandelen zijn op verschillende beurzen beschikbaar, zo is bijvoorbeeld Alibaba ook op de NYSE beschikbaar en heeft ASML naast een notering op de AEX ook een notering op de NASDAQ. Ook kan je via Amsterdamse beurzen bijvoorbeeld in de Chinese aandelenmarkt beleggen door in Prosus te beleggen en is de Chinese Hang Seng Tech ETF van HSBC beschikbaar op de Duitse beurs Xetra.

De aandelen van hetzelfde bedrijf maken altijd dezelfde beweging. Zo niet dan zorgt een market maker (zoals Flow Traders) daar wel voor. Het kan wel zijn dat je soms een klein koersverschil ziet, vaak komt dit doordat de koersen niet realtime zijn. Voor realtime koersen betaal je vaak extra.

Bij DEGIRO kan je als belegger toegang krijgen tot verschillende beurzen over de hele wereld, van de NYSE in de Verenigde Staten tot de Tokyo Stock Exchange in Japan. Door te handelen op verschillende beurzen, kan je profiteren van internationale groei en diversificatie van jouw portefeuille, maar het handelen op veel verschillende beurzen, brengt ook een nadeel met zich mee.

Wat zijn de verschillen tussen de beurzen bij DEGIRO?

Als je een effect hebt gekozen, moet je dus kiezen op welke beurs je deze wilt verhandelen. Je kan op verschillende dingen letten bij deze keuze:

Transactiekosten

Elke beurs hanteert andere transactiekosten. Deze kosten variëren flink en lopen van €0,00 tot ruim €10. Omdat de transactiekosten zo veel verschillen per beurs, is dit voor de meeste beleggers één van de belangrijkste punten om mee te nemen in de beslissing.

Zeker wanneer je periodiek geld belegt, bijvoorbeeld via de DCA-methode, kunnen transactiekosten een groot verschil maken in wat je onder de streep overhoudt!

Bekijk de transactiekosten per beurs en een sneakpeak ‘minder kosten, meer rendement’ E-book, binnenkort beschikbaar!

Transactiekosten per beurs DEGIRO

Transactiekosten per beurs DEGIRO
Onderdeel van het ‘minder kosten, meer rendement’ E-book, binnenkort beschikbaar!

Aansluitingskosten

Per jaar worden er per beurs ook kosten in rekening gebracht. Dit zijn de aansluitingskosten. Deze aansluitingskosten bedragen bij DEGIRO €2,50 voor vrijwel elke beurs. De Amsterdamse en Brusselse beurzen zijn een uitzondering en hanteren geen aansluitingskosten.

Omdat je per beurs betaalt, is het dus slim om je beleggingen over niet al te veel verschillende beurzen te spreiden.

Valuta

Sommige effecten kan je op zowel Europese beurzen kopen als op bijvoorbeeld Amerikaanse beurzen, bijvoorbeeld het aandeel ASML. Handel je via een niet Europese beurs? Dan handel je in een vreemde valuta.

De waarde van valuta schommelt dagelijks en kan zo ook een impact hebben op een kortetermijnwinst of -verlies, dit noemen we valutarisico. Voor lange termijn beleggingen zal dit minder belangrijk zijn dan voor korte termijn beleggingen. Ook is de dollar wat ons betreft geen verkeerde valuta om in te beleggen.

Volume

Het volume van een aandeel of ETF is ook belangrijk om mee te nemen in je keuze. Het volume geeft aan hoeveel een effect verhandeld wordt op de beurs. Een hoger volume geeft namelijk een grotere kans op een marktconforme prijs. Hierdoor is het gat tussen de bied- en laatprijs minder groot, wat voordelig is wanneer je een effect koopt of verkoopt.

Volume moet je voornamelijk op letten wanneer je ‘minder bekende’ aandelen verhandeld. Met een aandeel met een laag volume kan het bijvoorbeeld lastig zijn om van je aandeel af te komen omdat er misschien geen kopers zijn voor het aandeel wat je wilt verkopen.

Meer volume is over het algemeen beter. Wanneer we de keuze moeten maken en er voor de rest geen verschillen zijn, bijvoorbeeld als beide ETF’s niet in de DEGIRO Kernselectie zitten en de transactiekosten even hoog zijn, is volume de doorslaggevende factor.

Welke beurzen heb je op DEGIRO?

DEGIRO biedt toegang tot meer dan 50 verschillende beurzen over de hele wereld, waaronder in Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië. Enkele voorbeelden van de beurzen waarop je via DEGIRO kan handelen zijn:

  • NYSE (New York Stock Exchange): de grootste aandelenbeurs ter wereld, gevestigd in New York, Verenigde Staten.
  • NASDAQ: de op een na grootste aandelenbeurs ter wereld, gevestigd in New York, Verenigde Staten.
  • Euronext: Europese aandelenbeurzen, gevestigd in Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs.
  • LSE (London Stock Exchange): de belangrijkste aandelenbeurs van het Verenigd Koninkrijk, gevestigd in Londen.
  • Xetra: een grote aandelenbeurs in Duitsland.
  • Tokyo Stock Exchange: de grootste aandelenbeurs van Japan, gevestigd in Tokyo.
  • Hong Kong Stock Exchange: de belangrijkste aandelenbeurs van Hong Kong.
  • AEX: de Amsterdam Exchange Index, ook wel bekend als de Amsterdamse beurs.

Naast deze beurzen biedt DEGIRO ook toegang tot beurzen in landen als Canada, Zwitserland, Zweden, Spanje, Italië, Noorwegen, Denemarken, Finland, Oostenrijk, Australië en meer. Met deze brede selectie van beurzen heb je de mogelijkheid om je portefeuille te diversifiëren en toegang te krijgen tot internationale beleggingsmogelijkheden.

Tot slot heb je sinds kort ook nog Tradegate.

Tradegate DEGIRO

Tradegate is een multilaterale handelsfaciliteit (MTF, multilateral trading facility). Een MTF is een handelsplatform naast de bekende beurzen. De regels omtrent een MTF zijn wat minder strikt gereguleerd dan één van de beurzen die hierboven zijn genoemd. Een beurs zoals Euronext wordt ook wel een gereguleerde markt genoemd.

Tradegate komt met een voordeel maar ook met nadelen. Het voordeel van Tradegate: handelen buiten openingstijden.

De nadelen van Tradegate: de spread (verschil tussen werkelijke prijs en de prijs die jij krijgt of moet betalen) is vaak groter. Ook betaal je €3,90 euro per transactie.

Om deze redenen handelen wij niet via Tradegate. Je kan altijd een doorlopende (limiet) order plaatsen, via de reguliere beurs om deze hoge kosten te vermijden. Hiermee bespaar je jezelf zeker €1,90 of zelfs €3,90 per transactie, afhankelijk van de beurs.

Om je één kostenbesparende tip te geven: handel niet met behulp van Tradegate (TDG).

Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO?

Welke beurzen je uiteindelijk selecteert voor jouw portfolio, hangt af van jouw doelen en beleggingsstrategie. Met de vier variabelen en onze kennis kom je vast een heel eind en kan je voor jezelf kijken welke beurzen voor jou het voordeligst zijn en het beste bij jouw portefeuille passen.

Beleg jij al bij DEGIRO? Als je dit nog niet doet en je wilt dit wel graag gaan doen, vergeet dan niet om van de 100 euro tegoed actie gebruik te maken!

Dus welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO? Amerikaanse beurzen en de beurzen uit eigen land (of van onze vaak Nederlands sprekende zuiderburen) hebben de voorkeur!

4.9/5 - (7 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.