Zo maak je een goed beleggingsplan

door | 12 jun, 2023

Hoe maak je een solide beleggingsplan

Het allerbelangrijkste tijdens beleggen is dat je vasthoud aan een plan. Een beleggingsplan zorgt ervoor dat je strategisch de beste keuzes maakt en niet te veel met je emotie gaat handelen. Emoties zijn namelijk een killer voor je rendement.

Zelfverzekerd beleggen: hoe maak je een solide beleggingsplan?

Wanneer je gebruikmaakt van een beleggingsplan maak je beslissingen op een rationele basis. Je zult dan zien dat beleggen ineens een stuk eenvoudiger word. Dit klinkt allemaal leuk en aardig, maar een beleggingsplan maken kan knap lastig zijn. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips, zodat ook jij straks een solide beleggingsplan hebt.

Laatste update: 11-06-2023 om 13:10 – content aangevuld en weer helemaal up-to-date.

Je beleggingshorizon bepalen

Alvorens je enthousiast begint met aandelen te kopen, is het belangrijk om te weten hoelang je wilt gaan beleggen. Indien jij je vermogen binnen één of twee jaar weer wilt gebruiken, zal je met een ander perspectief beleggen, dan wanneer je horizon tientallen jaren is.

Wanneer je maar voor enkele jaren wilt gaan beleggen, dan is het verstandig om relatief minder risico te nemen. Je hebt immers minder tijd om potentiële verliezen terug te verdienen. Je loopt immers risico met beleggen dat je inleg minder waard wordt.

Als je nog niet zo goed weet welke horizon het beste bij jou past, dan kan het verstandig zijn om eerst de volgende stappen door te nemen en daarna terug te komen bij stap 1. Je zult dan waarschijnlijk een veel beter beeld hebben van je persoonlijke voorkeuren.

Het kan ook verstandig zijn om eens te kijken naar de kracht van het rente-op-rente effect. Hoe langer jij belegt hoe meer kans je hebt op een hoger rendement. Lees op de website meer over compound interest (rente-op-rente).

Risico gaat vaak, maar niet altijd, hand in hand met rendement.

het maken van een solide beleggingsplan risico tabel

Naarmate de einddatum van jouw beleggingshorizon in zicht komt, kan je ervoor kiezen om je risico af te bouwen en te beleggen in minder risicovolle assets.

Dit noemen we ook wel de Life-Cycle methode. De Life-Cycle methode zorgt ervoor dat je doelvermogen zekerder is op het moment van het bereiken van jouw beleggingshorizon. Mocht er in de laatste jaren een correctie of crash plaats vinden, zal je hier minder van merken wanneer je meer belegt in assets met een lager risico zoals beleggen in goud en andere edelmetalen en obligaties dan als je in aandelen belegt.

Hieronder zie je een uitgebreide verdeling van een pensioenfonds opbouwer. Je ziet dat er minder risicovol wordt belegt naarmate de pensioenleeftijd nadert:

Hoe maak je een solide beleggingsplan life cycle methode

Crypto is nog een stuk hoger in risico (en eventueel rendement), houdt hier dus goed rekening mee. In de verschillende asset-klassen heb je natuurlijk ook een verschil in risico, zo zijn groeiaandelen over het algemeen risicovoller dan waarde-aandelen (vaak ook aandelen die dividend uitbetalen).

Lees hier over de beste dividendaandelen in Nederland en België of bekijk alle uitgebreide artikelen over dividendbeleggen in het dividend beleggen blog.

Bepaal welk risico je bereid bent om te nemen

Het is belangrijk om te weten welk risico jij ‘durft’ te nemen. Wanneer je hier geen goed beeld bij hebt, dan zal je ongetwijfeld dure fouten gaan maken. De mate van risico gaat samen met de keuze van je beleggingshorizon. Wanneer je het liefst zo min mogelijk risico neemt, dan is het verstandig te kiezen voor een lange horizon.

Veel risico gaat gepaard met een korte termijn horizon. Koersen laten zich op korte termijn (minder dan 1 jaar) immers moeilijk voorspellen. Ook je persoonlijke voorkeuren spelen een grote rol. Lig je wakker van volatiliteit of raak je snel in paniek bij dalende koersen? Dan is het waarschijnlijk beter om te kiezen voor een risico vermijdende beleggingsstrategie.

Bij beleggers met een specifiek doel voor ogen, bijvoorbeeld: “Ik beleg om over 20 jaar een luxe boot te kopen”, zal je sneller zien dat wanneer de einddatum nadert, ze minder risico nemen. Ze zijn namelijk waarschijnlijk al aan het kijken naar de boten die ze straks kunnen kopen en willen niet opeens enkel een sloep kunnen betalen. Neem dit daarom op in je beleggingsplan.

Als je geen specifiek beleggingsdoel voor ogen hebt, dan is het lastiger om je aan je plan te houden. Stel dus doelen voor jezelf, een doel kan van alles zijn, zo kan het bijvoorbeeld ook een “X” bedrag aan extra inkomen uit dividend, elke maand of elk jaar.

Beleg jij voor je pensioen, dan heb je afhankelijk van je huidige leeftijd, waarschijnlijk nog veel tijd te gaan. In dat geval kan je risicovoller beleggen, omdat je eventuele tegenslagen makkelijker kan opvangen.

Lees alles over pensioenbeleggen hier in het uitgebreide pensioenbeleggen blog.

Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Wanneer je uiteindelijk echt besluit te gaan beleggen, kom je voor een belangrijke keuze te staan: ga je zelf beleggen of laat je een externe partij dit voor jou doen? Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Zelf beleggen geeft je de mogelijkheid om 100% de verantwoordelijkheid te hebben over je eigen portefeuille.

Verder is het vaak een stuk goedkoper in vergelijking met beheerd beleggen. Toch kan zelf beleggen ook een stuk duurder zijn, bijvoorbeeld als je veel gaat kopen en verkopen. Om goed zelf te beleggen is een hoop tijd en expertise vereist. Niet elke belegger doet het beter dan een wereldwijde index.

Wanneer je kiest voor beheerd beleggen, dan besteed je het beleggen in zekere zin uit. Dit kan door je geld toe te vertrouwen aan een vermogensbeheerder, maar ook door het kopen van bijvoorbeeld passieve indexfondsen. De kosten van zo’n passieve ETF liggen veelal erg laag en je bent er vrijwel geen tijd mee kwijt. Hiernaast is het rendement is op lange termijn zeker niet verkeerd.

Voor veel beleggers is een passieve indextracker (in de vorm van een ETF) dus een uitstekende keuze.

Lees hier meer over de populairste indextracker en mijn grootste beleggingspositie!

Je kunt ook je geld toevertrouwen aan een vermogensbeheerder. Vaak gaat dit gepaard met relatief hoge kosten, maar met goed onderzoek zijn er zeker goede vermogensbeheerders te vinden. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf geen tijd kwijt bent met het onderzoeken van aandelen en dergelijke. Je besteed dit uit en hoeft er vervolgens niet meer mee bezig te zijn.

Verder is beheerd beleggen doorgaans een stuk minder risicovol dan zelf gaan beleggen. Dit komt door het feit dat beleggingsexperts gewoonlijk beter in staat zijn om het risico en het potentiële rendement van financiële producten in te schatten. Op basis hiervan kunnen ze vanzelfsprekend verantwoordelijkere keuzes maken dan particuliere beleggers.

Bepalen of jij een actieve of passieve belegger wilt zijn, hoort ook zeker in jouw beleggingsplan.

Hiernaast zijn er ook vermogensbeheerders die werken met de Life-Cycle methode, als je zelf gaat beleggen is dit iets waar je zelf aan moet denken.

Omdat we vermogensbeheerders en fondsaanbieders over het algemeen erg duur vinden, zijn er maar weinig die we aanbevelen. Mocht je hier nog naar op zoek zijn en passief willen beleggen, kijk dan eens naar Brand New Day.

Brand New Day (review) is een online (pensioen-)bank en fondsaanbieder waarbij je op een eenvoudige wijze kan beleggen in hun eigen wereldwijde indexfondsen, zoals jij wilt, of volgens één van de modelportefeuilles tegen lage kosten. Zelf heeft Pelle (dejongebelegger) daar een pensioenbeleggingsrekening.

Je beleggingsstrategie bepalen

Je beleggingsstrategie bepalen is een cruciale stap voor de mensen die kiezen om zelf te gaan beleggen. Voor degene die hebben besloten beheerd te beleggen is dit van minder belang, jouw strategie wordt dan vaak bepaald door jouw antwoorden op bepaalde vragen.

Wanneer je hebt besloten wat je beleggingshorizon en risicoprofiel gaat zijn, kun je je beleggingsplan meer gaan vormgeven. Denk hierbij aan de manier van analyseren (fundamentele of technische analyse) en de financiële producten waarin je wilt beleggen (aandelen, crypto, obligaties e.d.).

Indien je weinig risico wilt lopen is het bijvoorbeeld gebruikelijk om je vermogen onder te verdelen in zowel aandelen als obligaties.

Ook de manier van ‘je huiswerk doen’ is belangrijk. Op welke criteria ga jij bedrijven selecteren en beoordelen?

De beleggingsstrategie van Warren Buffett, waar velen andere beleggers bij zweren, is de volgende: Buffett selecteert bedrijven op basis van het bedrijfsmodel, de competitieve voordelen, het management en de waardering. Aan de hand van deze criteria verhoogt Buffett de kans dat een belegging zal slagen. Deze criteria kunnen heel vaag en intimiderend klinken, maar in de praktijk valt het best mee. Lees hier ter voorbeeld onze bedrijfsanalyse van Amazon of van Domino’s Pizza.

Deze strategie kan jij ook eenvoudig opnemen in jouw beleggingsplan.

Klaar om zelf te gaan beleggen? Bij DEGIRO kun je zowel losse aandelen als indexfondsen kopen. DEGIRO is verkozen tot de beste online broker van Nederland. Na het aanmelden via deze link ontvang je €100,- aan transactiekosten vergoed.

6411bcf287f0d521227695

Conclusie

Om een beleggingsplan te maken, zal je eerst de basics op een rijtje moeten zetten. Voor welke termijn ga ik beleggen en hoeveel risico wil ik gaan nemen? Bedenk ook hoeveel je (maandelijks) wilt gaan beleggen en hoeveel cash je wilt aanhouden, voor als je bijvoorbeeld onverwachts je inkomen kwijtraakt of een dure uitgave moet doen.

Je persoonlijke situatie speelt hier een grote in. Dit kan dus voor iedereen anders zijn. Persoonlijk vinden we een minimale cash-buffer van zes maanden fijn.

Vervolgens maak je de beslissing om zelf te gaan beleggen of voor passief/beheerd beleggen te kiezen. Als laatste is de beleggingsstrategie een belangrijke factor in het beleggingsplan.

Tip: kijk tijdens het kiezen van een beleggingsstrategie goed naar de populaire beleggers zoals Warren Buffett of Bill Ackman. Zij hebben vaak een bewezen strategie waarmee ze al decennia lang – jaar in jaar uit – goede rendement genereren. Er is geen reden om te proberen opnieuw het wiel uit te vinden.

Weet wel dat leren beleggen tijd kost en elke belegger fouten maakt, wat helemaal niet erg is, zolang je maar niet belegt met geld dat je echt niet kan missen.

Bespaar jezelf wat fouten, verloren rendement en stress door goed na te denken over jouw beleggingsplan en ga zelfverzekerd beleggen.

Like onze pagina op Facebook om altijd op de hoogte te zijn van nieuwe artikelen. Succes met je beleggingsplan!

Hoe maak je een solide beleggingsplan - Beleggingshorizon bepalen
4.7/5 - (3 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

2 Reacties

  1. Dividendbelegger

    Prima artikel om te lezen.

    Verder aantrekkelijke site voor beleggers om kennis te delen.

    Live een portefeuille bijhouden waarin je ook belegt in de aandelen die je aanbeveelt zou wat mij betreft een mooie aanvulling zijn.

    Gr

    Dividendbelegger

    Antwoord
    • dejongebelegger

      Dankjewel!
      Dat lijkt mij inderdaad een mooie aanvulling, op dit moment deel ik m’n portefeuille altijd op Instagram!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.