Call en put opties

door | 15 nov, 2022

Call en put opties

Call en put opties

Handelen in opties is een geweldige manier om geld te verdienen. Maar voordat je kan beginnen met handelen, moet je weten wat een call en put optie precies is. Ons doel is om je te laten zien hoe deze optietransacties precies werken en hoe je de beste investeringen kan doen. Wat zijn opties en hoe kun je geld verdienen met opties?

Opties, call en put opties, Amerikaanse opties of Europese opties, je ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Maar wat zijn opties nou eigenlijk? In dit artikel gaan we je uitleggen wat call en put opties zijn, het verschil in call en put opties duidelijk maken en hoe Amerikaanse en Europese call en put opties werken.

Vervolgens gaan we de volgende vraag beantwoorden: hoe werken opties? En tot slot gaan we kijken hoe je ermee aan de slag kan als belegger, zodat jij kan geld verdienen met opties.

In dit artikel gaan we ervanuit dat je inmiddels het verschil weet tussen een long en een short positie, het verschil tussen het innemen van een short positie – ook wel stukken verkopen – en het innemen van een long positie – het aankopen van een aantal stukken.

Daarnaast heb ik nog een schokkende opmerking die je waarschijnlijk niet leuk gaat vinden om te horen: call en put opties zijn producten die bijna niemand helemaal begrijpt!

We hebben voor alles wat er mee te maken heeft een naam bedacht en kunnen uitleggen hoe het gebruik van opties in zijn werk gaat, maar de persoon die er mij alles over geleerd heeft – een hoogleraar derivaten die na zijn marketmaker-carrière verder is gaan werken bij een buitenlandse universiteit—leerde mij als eerste dat niemand begrijpt hoe ze werken.

Ik handel ze zelf regelmatig en ik moet je jammer genoeg bekennen dat ik het nog steeds erg moeilijk vind om te begrijpen wat er precies gebeurt met opties en dan heb ik het vooral over de prijsvorming. Ik maak ook regelmatig verliezen, aan het einde van dit artikel zal ik je mijn belangrijkste lessen en strategieën vertellen omtrent geld verdienen met opties.

Wat zijn opties?

Wat is nou eigenlijk een optie? Call en put opties zou je kunnen zien als een verzekeringscontract.

Op het moment dat jij aandelen wilt kopen of verkopen heb je de mogelijkheid om hiervoor een optiecontract af te sluiten. We zien echter vaak in de praktijk dat er ook voor andere doeleinden optieposities worden ingenomen.

In dit artikel gaan we je alles uitleggen wat jij moet weten over call en put opties en hoe je opties kunt gebruiken om in sommige scenario’s meer geld te verdienen met je huidige posities of hoe opties je kunnen helpen om minder verlies te maken, marktsentiment te bepalen en hierdoor beter markten te kunnen timen.

Laten we beginnen met een korte uitleg over wat opties zijn en waarom opties bedacht zijn. Opties zijn derivaten, dat wil zeggen dat de prijs afwijkt van de huidige koers.

Een optiecontract geeft de mogelijkheid aan een bezitter om voor een afgesproken prijs een aandeel te kopen of een aandeel te verkopen. Misschien is dit in het begin moeilijk te bevatten, laat het in dat geval even rustig bezinken. Opties zijn het recht die iemand koopt of verkoopt om in de toekomst voor een afgesproken prijs te verhandelen.

Verschil in call en put opties

Bij een optie heb je dus te maken met een koper (degene die de optie koopt), een verkoper (iemand die de optie verkoopt) en een afgesproken prijs, dit wordt de uitoefenprijs of in het Engels de strike price genoemd.

Daarnaast zijn er twee soorten rechten, je kunt het recht kopen om een aantal aandelen voor een bepaalde prijs te kopen. Dit noem je een call optie. Je kunt ook het recht kopen om aandelen voor een afgesproken uitoefenprijs te verkopen. Dit wordt ook wel een put optie genoemd.

Als je een optie koopt betaal je vrijwel altijd meer dan de optie daadwerkelijk waard is. Dit komt door de onzekerheid van de toekomst, eventuele rentes en mogelijk dividend.

Een optieprijs is opgebouwd uit een aantal elementen: de tijd van expiratie, eventuele rentes en dividend en de volatiliteit, daarnaast kan het zijn dat de optie meer kost dan de berekende waarde, deze waarde noem je “Implied Volatility”.

Op het moment dat je ervoor kiest om een optie te verkopen – dit doe je bijvoorbeeld als je vermoed dat de markt niet meer gaat bewegen, of bij een call als je denkt dat de markt gaat dalen, of bij een put als je denkt dat de markt gaat stijgen – dan krijg je dit geld toegespeeld.

Call en put opties

Bij welke handel horen de termen call en put?

Bij welke handel horen de termen call en put? Dat is een goede vraag.

De termen call en put komen voor bij opties. Je kunt opties kopen voor bijna alle producten die op financiële markten verhandeld worden, maar ook daarbuiten zoals bij de elektriciteitsmarkt. Je hebt dus opties voor aandelen, obligaties, futures, ETF’s, crypto, valuta’s (handel in valuta’s staat beter bekend als forex) en meer. 

Later in dit artikel meer over waar je kan handelen in opties. Laten we eerst de volgende vraag beantwoorden: hoe werken opties?

Hoe werken opties?

De optie heeft twee waardes, de intrinsieke waarde en de marktwaarde. De intrinsieke waarde kan je het makkelijkst uitleggen door het te zien als het bedrag wat een optie zou kosten als hij nu op dit moment zou aflopen – dus zonder toegevoegde kosten.

Je betaalt bij de optie namelijk een premie per dag en dit wordt in de prijs opgenomen. Als er dus geen tijd meer is betaal je alleen de echte waarde van een optie. Dit is het verschil tussen de afgesproken prijs en de huidige prijs. Stel je voor, je koopt een call optie voor aandeel XYZ met een strike prijs van 5 euro en het aandeel kost 7 euro, dan kost een optie aan het einde maar 2 euro.

Je kunt nu voor 2 euro, een aandeel voor 5 euro kopen die 7 euro waard is. Met andere woorden, je bent er niet heel veel mee opgeschoten. Het is belangrijk om te weten dat je bij opties altijd een prijs afspraak maakt voor 100 aandelen. Zo wordt dat ook in de waarde van een optie berekend. Als je dus daadwerkelijk die call optie, XYZ van 2 euro had gekocht dan had hij bij jou broker voor 200 euro op je balans gestaan.

Maar omdat je bij opties vaak een termijn afspreekt van een aantal, dagen, weken, jaren kan het zijn dat deze prijs hoger is dan de intrinsieke waarde. Dit is de marktprijs van een optie.

Als jij een aandeel hebt die 5 euro kost en je sluit een optie af aan het einde van volgende maand zou het goed kunnen dat jij voor een call optie met een uitoefenprijs van 5 euro nu 20 eurocent betaald. Dit houdt in dat jij 20 euro moet betalen voor het recht om een aandeel te kopen.

Als je een put optie wilt kopen voor aandeel XYZ, met een uitoefen prijs van 5 euro terwijl de prijs nu 5 euro is voor een contract van volgende maand betaal je nu ook 20 eurocent. Een putoptie kost altijd minimaal de toegevoegde waarde (marktwaarde – intrinsieke waarde) van de call optie van de zelfde strike prijs.

Op dit moment heb je een aantal dingen geleerd: wat is een optie, wat is het verschil tussen call en put opties, wat is de intrinsieke waarde en de marktprijs. Ook hebben we de antwoord op de vraag: hoe werken opties?

Dan wil ik je nog één ding uitleggen voor dat ik bij het moeilijke stuk kom: namelijk het verschil tussen Amerikaanse opties en Europese opties. Tot slot gaan we kijken hoe je makkelijk geld kunt verdienen met opties.

Freedom24: Handelen in Europese en Amerikaanse opties, slechts $0,65 per contract.

Het verschil tussen Amerikaanse opties en Europese opties

Naast het verschil in call en put opties, zijn er ook nog eens verschillende soorten opties.

Een Amerikaanse optie heeft een extra foefje wat belangrijk is om te weten, je kunt Amerikaanse opties namelijk ieder moment dat je wilt uitvoeren, tijdens markturen, en dan voor de huidige prijs de aandelen in ontvangst nemen, je hebt dus het risico dat je wordt aangeschreven en dan de optie moet kopen of verkopen voor de afgesproken prijs.

Bij Europese opties werkt dit iets anders, je moet namelijk wachten tot het einde van de afgesproken periode. Pas aan het einde van de afgesproken periode vindt de uitoefening plaats. De meeste optiehandelaren sluiten hun posities voor het einde om te voorkomen dat ze met veel geld aandelen moeten kopen.

Opties worden ook vaak gebruikt om te speculeren op prijsverschillen, je kunt namelijk veel grotere winsten maken met het handelen in opties dan door te handelen in aandelen.

Als je bijvoorbeeld voor het aandeel van XYZ een call optie koopt voor €0,20 met een strike price voor €5, als het aandeel €5 kost en het aandeel stijgt dezelfde dag naar €5,50 (+10%) dan stijgt de waarde van de optie naar €0,70 (wat leidt tot een prijsstijging van +250% ten opzicht van €0,20).

Winsten (en verliezen!) kunnen op deze manier hard oplopen!

Call en put opties - geld verdienen met opties

ATM, OTM, ITM

Daarnaast zijn er 3 termen omtrent call en put opties, die belangrijk zijn om te leren, de ATM, OTM, ITM begrippen. ATM staat voor At The Money, wat betekend dat de huidige markt prijs, tegen de prijs aanzit waarin een optie intrinsieke waarde krijgt – een belangrijk moment. De OTM – Out The Money optie, wat betekend dat hij ver staat van intrinsieke waarde en de ITM – In The Money, wat betekend dat een markt prijs de optie intrinsieke waarde geeft.

Bij een ATM optie is de premie in verhouding vaak het hoogste, bij een OTM optie blijft vaak een bedrag staan wat voornamelijk bestaat uit marktwaarde (Implied Volatility). Een ITM optie heeft een lage Implied Volatility en dit daalt verder wanneer de optie meer ‘in het geld’ komt.

De optiegrieken

De optiegrieken zijn de metingen die gedaan ten opzichte van de prijzen van opties. Het zal je snel duidelijk worden wat hier precies mee wordt bedoelt en waarom ze zo ingewikkeld zijn.

Oorsprong optiegrieken

Leuk feitje: opties hebben hun oorsprong uit Griekenland! Vandaar noemen we het ook de optiegrieken. Opties zijn bedacht door handelaren in de olijvenhandel. De oogst van olijven was namelijk van veel verschillende van buiten afkomende variabelen afhankelijk.

Doordat de Grieken opties hadden bedacht, konden zowel kopers als verkopers een betere prijs krijgen. Call en put opties zijn relatief ingewikkeld, omdat er met vele variabele wordt rekening gehouden. Zo kan je bijvoorbeeld beloond worden voor meer risico nemen, een betere prijs krijgen als je minder risico neemt en wordt er rekening gehouden met volatiliteit.

Delta, Gamma, Theta en Vega

De belangrijkste optiegrieken zijn: Delta, Gamma, Theta en Vega.

Delta: dit is het aantal aandelen wat gedekt wordt door een optie. Als de optie ATM is, is er vaak een Delta van .50 (50% van de optie, dus 50 (100×50%) aandelen, een strike prijs verder vaak .60 (60% van de optie, dus 100×60%). Kijk uit de Delta wordt gemeten van de complete tijd. Dus het kan zijn dat dit in de praktijk afwijkt van de daadwerkelijke dekking.

Gamma: zoals je in het voorbeeld hierboven gemerkt hebt stijgt de Delta met een magische reden gebaseerd op hoeveel de optie in het geld komt, het verschil hierin noem je de Gamma. Voorbeeld: Als de Delta per 1 euro 0,01 verschilt, heb je een Gamma van 0,01.  

Theta: dit is de waarde die een optie per dag minder waard wordt. Dit is bijvoorbeeld 0.013. Dit wil zeggen dat je per dag dat je een optie hebt je €1,30 (100×0.013) betaalt per dag voor het houden van een optie.

Vega: dit is het verschil van de Implied Volatility op basis van de huidige volatility. Dat wil zeggen als het aandeel meer gaat bewegen, de optie duurder wordt en het verschil hiervan per procent wordt gemeten door de Vega.

Waar kan ik handelen in opties?

Handelen in opties kan bij veel verschillende Nederlandse en internationale brokers.

Handelen in opties staat internationaal beter bekend als Option Trading en niet te verwarren met de handel in CFD’s, wat staat voor Contract For Difference waarmee je met een hefboom kan inspelen op een prijsstijging of -daling. Het grootste verschil tussen handelen in opties en handelen in CFD’s, is dat het bij CFD’s puur gaat om het prijsverschil. Bij opties koop of verkoop je het recht om bij bepaalde onderliggende waarde voor een bepaald bedrag te kopen of verkopen.

Je kan handelen in opties bij de volgende brokers:

  • DEGIRO: via DEGIRO vanaf €0,75 per Europese optie en $0,75 per Amerikaanse optie.
  • Mexem: via Mexem vanaf €1,80 per Europese optie en $2,00 per Amerikaanse opties
  • FXFlat: via FXFlat vanaf €1,90 per Europese optie en $2,90 per Amerikaanse optie.
  • Freedom24: de goedkoopste voor het handelen in Europese en Amerikaanse opties, $0,65 per contract.
  • Plus500: enorm hoge kosten, deze broker raden we af.

Zoals je ziet komt ook hier DEGIRO qua kosten als winnaar uit de bus. Het grootste verschil zit hem (wat betreft opties) dan ook in de mogelijkheden. Wanneer je bekend bent met DEGIRO en het een fijn platform vind om op te handelen, is dat prima.

Wanneer je een actievere trader bent, ga je mogelijkheden missen. Mogelijkheden die een handelsplatform ontwikkeld door experts wel heeft, deze geavanceerde software heet Trader Workstation (TWS), zowel bij Mexem als via FXFlat kan je gebruik maken van het meer geavanceerde Trader Workstation. Bij FXFlat kan je ook eerst gratis een demo-account openen.

Call en put opties

Geld verdienen met opties

Als je wilt geld verdienen met opties, heb je verschillende strategieën die je kunt gebruiken. We leggen er twee aan je uit.

Gedekte calls (Covered Calls)

Je kunt als je aandelen hebt, bijvoorbeeld 100 aandelen ABN Amro, aan ATM call optie verkopen, je krijgt nu een premie voor het verkopen van de optie. Elke positie in de financiële markten heeft een potentieel voordeel en nadeel.

Het nadeel is dat je minder winst maakt als de prijs hard stijgt. Zelf verkoop ik wel een ATM call en hedge ik die met een calloptie uit de toekomst. De Theta bij opties met een lange expiratie tijd zijn heel laag en bij opties met een korte expiratie heel hoog. Dus dit verschil kun je dan ontvangen, uiteraard heb je wel een neerwaarts risico, dus dit kun je het beste alleen doen als je vermoed dat een aandeel gaat stijgen.

Of je moet het zo vaak herhalen dat je op een gegeven moment winst gaat maken – dat is hoe ik het aanpak. Als de prijs van een aandeel 5 euro kost en ik krijg .20 cent per verkochte call, dan ben ik na 25 maanden ongeveer break even. Tenzij de prijs hard stijgt en je dus sowieso winst maakt.

Belangrijke kenmerken van deze strategie zijn: je bent Theta short, Vega long, en je richting is long. Je verdient nu geld als het aandeel gelijk blijft (Theta short) Als het aandeel hard stijgt (opties met een lange expiratie hebben een hogere Vega dan opties met een korte expiratie, dus Vega long) en de richting waarin ik het geld verdien is long. Zo denkt een optie handelaar.

Delta neutrale strategie

Een andere strategie is een Delta neutrale strategie: bij deze strategie maak je gebruik van call en put opties.

Je koop bij de Delta neutrale strategie een call en put optie van dezelfde strike. Stel je voor een aandeel kost 5 euro, dan koop je voor de uitoefenprijs 5 euro een call en een put. Deze kosten samen 40 euro. Als de prijs nu boven de 5.20 of onder de 4.80 komt verdien ik in de theorie geld. Je kan in dat geval winst nemen door de positie opnieuw te kopen of om de Delta weer op 0 te brengen door aandelen bij te kopen of te verkopen.

Er zijn nog vele tientallen optie strategieën, wanneer je serieus gaat traden kan het handig zijn om te kiezen voor een tradingsetup met meerdere schermen Veel succes met handelen!

Voor dit artikel over call en put opties zijn verschillende bronnen geraadpleegd, onder andere Optiontradingpedia.com en de website van DEGIRO en Freedom24.

Veelgestelde vragen

Bij welke handel horen de termen call en put?

De termen call en put komen voor bij opties. Je kunt opties kopen voor bijna alle producten die op financiële markten verhandeld worden, maar ook daarbuiten zoals op de elektriciteitsmarkt. Je hebt opties voor aandelen, obligaties, futures, ETF’s, crypto, valuta’s (forex) en meer.

Wat is het verschil tussen een call en put optie?

Het verschil betreft call en put opties zit het in het soort recht, je kunt het recht kopen om een aantal aandelen voor een bepaalde prijs te kopen, dit noem je een call optie. Je kunt ook het recht kopen om aandelen voor een afgesproken uitoefenprijs te verkopen, dit wordt ook wel een put optie genoemd.

Wat is het verschil tussen Amerikaanse opties en Europese opties?

Een Amerikaanse optie kan je ieder moment dat je wilt uitvoeren en dan voor de huidige prijs de aandelen in ontvangst nemen. Bij Europese opties werkt dit anders, je moet namelijk wachten tot het einde van de afgesproken periode en dan pas vindt de uitoefening plaats. De meeste optie handelaren sluiten hun posities voor het einde om te voorkomen dat ze met veel geld aandelen moeten kopen.

Waar kan ik handelen in opties?

Handelen in opties kan bij veel verschillende Nederlandse en internationale brokers. Via DEGIRO vanaf €0,75 per Europese optie en $0,75 per Amerikaanse optie. Via Mexem vanaf €1,80 per Europese optie en $2,00 per Amerikaanse opties. Via FXFlat vanaf €1,90 per Europese optie en $2,90 per Amerikaanse optie en via Freedom24 kan je al voor $0,65 in Europese en Amerikaanse opties handelen.

Hoe kan je geld verdienen met opties?

Geld verdienen met opties kan met populaire strategieën zoals via gedekte calls (Covered Calls) en de Delta neutrale strategie. Hoe je hier geld meer kan verdienen leggen we uit.

4.6/5 - (21 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.