iShares Global Clean Energy ETF

door | 13 sep, 2022

iShares Global Clean Energy ETF

Een artikel speciaal over de iShares Global Clean Energy ETF, op het verzoek van volgers en lezers van dejongebelegger. Mijn portefeuille bestaat voor ongeveer 30 procent uit ETF’s en fondsen, waarvan de iShares Global Clean Energy ETF de op één na grootste ETF is. Dat je in de toekomst veel mag verwachten van schone energie, is voor ons vanzelfsprekend.

In dit artikel uitleg over de ETF, welke bedrijven en sectoren nu eigenlijk in de ETF zitten, waarom je zou beleggen in de iShares Global Clean Energy ETF of in één van de vergelijkbare ETF’s en tot slot, waar je deze (zonder transactiekosten) kan kopen!

Wat is iShares Global Clean Energy ETF

De iShares Global Clean Energy ETF belegt momenteel in meer dan 95 bedrijven die zich bezig houden met schone energie. Deze bedrijven zijn voornamelijk verdeeld over 3 sectoren; technologie (38%), nutsbedrijven (37%) en industrie (20%). Wereldwijd zal er enorm veel geld gaan naar duurzame beleggingen, gezien de grote investeringen in duurzaamheid die gepland staan.

Beleggen in schone energie betekent beleggen in bedrijven die zonnepanelen of windturbines fabriceren, of bijvoorbeeld elektrische auto’s, maar dat is niet alles. Ook technologiebedrijven die ervoor zorgen dat energie zo efficiënt mogelijk wordt opgewekt en zo efficiënt mogelijk in elektriciteit wordt omgezet.

De ETF zelf, richt zich vooral op groeiaandelen met middelgrote omvang, voldoende ruimte om te groeien tot grote bedrijven dus. Geografisch gezien is de ETF beter gespreid dan de meest populaire ETF’s. Ook de sector spreiding is wat ons betreft een mooie verdeling.

Zie hieronder een overzicht van de belangrijkste informatie over de iShares Global Clean Energy ETF:

iShares Global Clean Energy ETF - IQQH - INRG

Welke bedrijven zitten in iShares Global Clean Energy ETF

Naast de top 5 posities bevat de top 10 ook nog First Solar, Ørsted, Sunrun, EDP en Xinyi Solar. De top 10 posities zijn goed voor 52% van de totale ETF, dit is wel aan de hoge kant en kan zorgen voor een hoop volatiliteit. Als je naar de gehele portefeuille van de ETF kijkt, zal je ongetwijfeld meer bedrijven herkennen.

Bekijk voor het volledige en altijd actuele overzicht op de website van iShares zelf of op Morningstar (onze persoonlijke voorkeur).

Wanneer je informatie gaat opzoeken over deze of andere ETF’s, zal je zien dat verschillende websites, verschillende verdelingen aangeven. Dit heeft te maken met dat er veel overlap is tussen sectoren en sommige bedrijven actief zijn binnen bijvoorbeeld de technologie- als de industriesector.

Het is altijd verstandig om meerdere bronnen te raadplegen, voordat je beleggingsbeslissingen maakt.

De iShares Global Clean Energy ETF betaald momenteel geen dividend uit. Door in deze ETF te beleggen speculeer je op toekomstige koerswinst. Het lijkt ons een kwestie van tijd totdat ons energiegebruik grotendeels of zelfs volledig uit hernieuwbare bronnen komt.

Wil jij zeker zijn van rendement in de vorm van dividend? Bekijk dan onze artikelen over dividendbeleggen.

Waarom beleggen in Clean Energy ETF’s?

Persoonlijk willen wij met onze beleggingen, net als veel andere jonge beleggers, kiezen voor investeringen die bijdragen aan de toekomst en een leefbare wereld, voor ons en toekomstige generaties. Natuurlijk willen jij (en wij) ook rendement behalen. Gelukkig hoeft het één, het ander niet uit te sluiten en kan het allebei met Clean Energy ETF’s.

De schone energie sector, is een sector van de toekomst, met een enorm groeipotentieel. De wereldwijde uitstoot moet snel omlaag en de steeds grotere vraag naar schone energiebronnen neemt toe en hiermee ook de investeringen vanuit overheden. Zowel in Nederland, als in de rest van Europa en in Amerika is dit duidelijk te merken. Schone energie zal steeds meer, efficiënter en slimmer moeten worden opgewekt, wat grote kansen meebrengt voor bedrijven die zich hierop focussen.

Je zou kunnen zeggen dat de schone energie sector in feite op dit moment nog relatief nieuw is, door nu te investeren in een ETF die zich richt op schone energie, spreid jij je kansen over meerdere bedrijven en profiteer je ervan als de sector in zijn algeheel groeit.

Je zou net als ons, periodiek kunnen investeren in een Clean Energy ETF en om de maand een aantal posities kunnen aankopen. Zo bouw jij over een langere periode een mooie portefeuille op en ben je jouw vermogen aan het compounden.

iShares Global Clean Energy ETF - IQQH - INRG 2

iShares Global Clean Energy ETF alternatieven

Een vergelijkbare, aantrekkelijke ETF is de Lyxor New Energy ETF | LYM9 | FR0010524777 die wereldwijd in 101 duurzame bedrijven belegt. Deze ETF van Lyxor heeft vergeleken met de iShares ETF minder blootstelling aan technologische bedrijven (23%) en een grotere blootstelling aan industriële bedrijven (31%) die een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzame energie.

Hiernaast zijn er veel andere Clean Energy ETF’s te vinden via jouw broker, dit vinden wij de twee meest interessante.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de investeren in specifieke bedrijven, die raakvlakken hebben met de duurzaamheidstransitie.

Voor onder andere batterijen van elektrische voertuigen is lithium een belangrijke grondstof. Bekijk onze uitgebreide analyse over drie lithium aandelen die veel potentie hebben, op onze Instagrampagina.

Benieuwd naar mijn grootste fonds waar ik in beleg? Lees ons uitgebreide artikel over de Vanguard All World ETF.

Waar iShares Global Clean Energy ETF kopen?

De iShares Global Clean Energy ETF | IQQH | IE00B1XNHC34 valt binnen de kernselectie van DEGIRO, beurs: XET. De INRG variant is ook te verhandelen bij DEGIRO, helaas valt deze niet binnen de kernselectie.

Als alternatief valt de Lyxor New Energy ETF | LYM9 | FR0010524777 ook binnen de kernselectie bij DEGIRO, op dezelfde beurs.

Meer lezen over de kernselectie waarbinnen je zonder transactiekosten kan beleggen bij DEGIRO? Bekijk het artikel met een selectie aan de beste ETF’s binnen de kernselectie van DEGIRO en uitleg over de kernselectie.

Heb jij deze ETF in jouw portefeuille of twijfel je nog? Laat het weten in de reacties.

4.8/5 - (5 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.