Wat is W8-BEN formulier DEGIRO

door | 12 okt, 2022

Wat is W8-BEN formulier DEGIRO

Wat is W8-BEN formulier DEGIRO

Het W8-BEN formulier wat je bij DEGIRO kan invullen, is een manier om ervoor te zorgen dat jij minder dividendbelasting bent verschuldigd! Meestal vraagt DEGIRO jou snel om dit in te vullen.

In dit korte en informerende artikel bekijken we waarom je het formulier zou invullen én in welke situatie(s) het zeker loont om het W8-BEN formulier in te vullen.

Waarom W8-BEN formulier invullen?

Een betere vraag is, waarom zou je het W8-BEN formulier niet invullen?

Amerikanen zijn 30% dividendbelasting verschuldigd, in Nederland zijn we echter maar 15% dividendbelasting verschuldigd!

Wanneer je dividenduitkering ontvangt vanuit bijvoorbeeld maandelijks uitkerende Amerikaanse aandelen of vanuit ETF’s, moet DEGIRO voor jou belasting inhouden. Als dividendbelegger is dit dus enorm belangrijk.

Vanwege het belastingverdrag met de Verenigde Staten, hoeven Nederlanders echter ook over dividenden vanuit de Verenigde Staten, slechts 15% belasting te betalen.

Lees hier alle artikelen over dividendbeleggen.

Enkel wanneer je een Amerikaanse nationaliteit en/of een woonadres in de Verenigde Staten hebt, kom je niet in aanmerking voor de lagere dividendbelasting.

Dus, door als Nederlander het W8-BEN formulier in te vullen, geniet je van de gunstige belastingregels die Nederland, door de goede relatie met de Verenigde Staten, heeft.

Fun fact: de Nederlandse belastingdienst vertelt je helemaal niks over het W8-BEN formulier!

Waarom W8-BEN formulier DEGIRO invullen

Wanneer W8-BEN formulier invullen?

Persoonlijk raad ik aan om het W8-BEN formulier altijd en zo snel mogelijk in te vullen (mits je geen Amerikaanse nationaliteit en/of een woonadres in de Verenigde Staten hebt). Zodra je een dividenduitkering ontvangt vanuit de Verenigde Staten, houdt DEGIRO, als je dit formulier niet invult, teveel dividendbelasting in.

Op het moment dat jij geen W8-BEN formulier hebt ingevuld, houden zij 30% dividendbelasting in. Op het moment dat jij het W8-BEN formulier wel hebt ingevuld, houden ze slechts 15% dividendbelasting in. Dat houdt in dat je 15% meer dividend ontvangt, waarmee jij direct kan gaan compounden. Wel moet je dan van je dividenduitkeringen natuurlijk meer aandelen kopen!

Mocht jij op dit moment nou nog geen Amerikaanse aandelen of ETF’s hebben, dan kan het geen kwaad om het formulier alsnog in te vullen. Met het formulier geef je enkel aan dat de belastingvoordelen voor jou van toepassing zijn. Op het moment dat je dan toch je eerste dividend uit Amerika ontvangt, ontvang je in ieder geval 85% van de dividenduitkering en niet maar 70%.

In sommige gevallen kan het handig zijn om zo min mogelijk dividend te ontvangen. Zowel in het geval van aandelen als van ETF’s kan je er ook voor kiezen om in plaats van distribuerende ETF’s, accumulerende ETF’s (of aandelen) te kopen, die dividend automatisch herbeleggen. Vooral als je in België woont kan dit fiscaal gezien handig zijn!

Nieuw of nog geen account bij DEGIRO? Lees meer over 100 euro tegoed bij DEGIRO op de website of claim direct je €100 tegoed!

Veelgestelde vragen

Hoe W8-BEN formulier invullen?

Het W8-BEN formulier vind je in jouw persoonlijke pagina (profiel) bij DEGIRO. Kijk vervolgens bij belastinginformatie om het formulier in te vullen.

Hoe W8-BEN formulier invullen

Waarom W8-BEN formulier invullen?

Zodra je dividenduitkeringen ontvangt vanuit de Verenigde Staten, houdt DEGIRO dividendbelasting in. Op het moment dat jij geen W8-BEN formulier hebt ingevuld, houden zij 30% dividendbelasting in. Op het moment dat jij het W8-BEN formulier wel hebt ingevuld, houden ze slechts 15% dividendbelasting in.

Wanneer W8-BEN formulier invullen?

Persoonlijk raad ik aan om het W8-BEN formulier zo snel mogelijk in te vullen, zodat je 15% minder kwijt bent aan dividendbelasting. Dat houdt in dat je 15% meer dividend ontvangt, waarmee jij direct kan gaan compounden.

Hoe W8-BEN formulier invullen?

Het W8-BEN formulier vind je in jouw persoonlijke pagina (profiel) bij DEGIRO. Kijk vervolgens bij belastinginformatie om het formulier in te vullen.

4.9/5 - (7 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

2 Reacties

 1. Heerhugowaard

  kan zeker niet met terugwerkende kracht? :/

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Helaas niet! Als je het niet hebt ingevuld wordt het als het goed is via de inkomstenbelasting rechtgetrokken!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.