Beste dividend aandelen 2022 Nederland & België

door | 30 jan, 2022

Beste dividend aandelen 2022 Nederland en België

Wil je beleggen in dividend aandelen? Dan kan je hier leren waar je op moet letten als je zoekt naar de beste dividend aandelen in Nederland (AEX) en België voor 2022.

Laatste update: 1 maart 2023.

Beste dividend aandelen Nederland & België

Nu het duidelijk is dat de ECB; de Europese Centrale Bank en de FED; de Centrale Bank van de Verenigde Staten de rente in de nabije toekomst, naar verwachting in 2023 en 2024, zullen verhogen, is het tijd om op zoek te gaan naar goede waarde-aandelen en dan in het specifiek de beste dividend aandelen 2022 Nederland en de beste dividend aandelen 2022 België. Dit artikel zat er al een tijdje aan te komen, vele van jullie weten dit, want jullie hebben (via sociale media) input gegeven door aandelen op te geven, die de moeite waard zijn om te onderzoeken.

Omdat het onderzoeken van aandelen veel tijd kost, ga ik in dit artikel uitgebreider in op de top 5 beste dividend aandelen 2022 Nederland geven en in het kort op de beste dividend aandelen 2022 België. De keuze om hier maar kort op in te gaan, is omdat het fiscale klimaat in België het minder aantrekkelijk maakt om in dividendaandelen te beleggen. Door de Belgische roerende voorheffing wordt het dividend aanzienlijk afgeroomd.

Naast dat ik je in dit artikel, naar mijn mening, de beste dividend aandelen 2022 Nederland en van België geef. Heb ik een hoop informatie voor je. Onder andere over hoe je dividend aandelen kan onderzoeken, waar je op kan letten en welke tool veel beleggers en handelaren gebruiken.

Hiernaast heb ik nog de beste dividend aandelen en wat potentiële toppers voor je in een tabel gezet. In deze tabel kan je de volgende informatie overzichtelijk terugvinden; de naam, ticker, beurs waarop het verhandelbaar is, prijs, dividendpercentage, jaarlijkse dividend en de P/E Ratio.

Omdat ik voorstander ben van eigen onderzoek doen, begin ik met informatie over dividend en waar je op kan letten. Hierna volgen de beste dividend aandelen 2022 Nederland en van België. Ben je ervan overtuigd dat er betere dividend aandelen zijn? Overtuig mij (en andere) dan in de reacties.

Dividendaandelen onderzoeken met TradingView

TradingView is een sociaal netwerk voor handelaren en beleggers op aandelen-, futures- crypto- en forexmarkten. Je kunt hier live koersen, aandelengrafieken en deskundige handelsideeën vinden. Ook wordt het gebruikt om technische analyses mee te maken. Je hebt namelijk ontelbaar veel mogelijkheden. Veel professionele handelaren en beleggers maken gebruik van TradingView. Ik kan je zeker aanraden om er gebruik van te maken als je actief handelt.

In het kort, zal ik je vertellen hoe je met behulp van TradingView een overzicht kan maken van de beste dividend aandelen 2022 Nederland of België. Het is in het begin misschien even goed kijken, maar het werkt heel logisch en als je het één keer hebt gedaan, weet je het voortaan.

Ga naar TradingView en kies voor “Screeners“. Kies boven in de balk voor “Dividends” en “High-dividend“. Naast High-dividend vind je ook de keuze voor in welk land. Vervolgens kan je bij “Filters” kiezen voor diverse filters, in dit geval kies ik naast Dividends alleen voor “Price to Earning Ratio (TTM)” en “Symbol Type: Common Stock”, je zou eventueel ook kunnen kiezen voor “ETF” en “REIT” als je hiernaar op zoek bent.

REIT staat voor Real Estate Investment Funds, oftewel vastgoedbeleggingsfonds. Hieronder kan je de Stock Screener zien, zoals we hem net hebben ingesteld. Als je op één van de filters klikt, zorgt TradingView ervoor dat je overzicht daarop wordt gesorteerd.

Beste dividend aandelen 2022 Nederland - dejongebelegger

Het mooie aan TradingView is dat je gelijk een gedetailleerd overzicht krijgt van waar je naar op zoek bent. In dit geval de beste dividend aandelen 2022 Nederland. Mocht je op zoek zijn naar de beste dividend aandelen 2022 België, kan je dezelfde stappen doorlopen, maar kies je dan voor België.

Mocht je een aandeel zien waarover je meer wilt weten, kan je er gewoon op klikken en krijg je in één oog opslag een gedetailleerd overzicht met de grafiek en ideeën van andere over wat het aandeel in de toekomst wellicht gaat doen. Hiernaast zie je ook of het aandeel een buy, hold of sell krijgt van analisten.

Naast dat je TradingView kan gebruiken, heb je ook tal van andere websites die je kunnen ondersteunen als je op zoek bent naar dividend aandelen. Ik zou je een heel lijstje met websites kunnen geven, maar de beste manier is om gewoon goed te zoeken op Google. Google “de naam van het aandeel + koers” of “aandeel + dividend” en je kan alles vinden wat je nodig hebt, bij het ene aandeel wat makkelijker, dan bij het ander.

4 Aandachtspunten bij dividend uitkeringen

4 aandachtspunten voor het zoeken naar de beste dividend aandelen 2022 Nederland.

Dividend uitkeren is een manier van bedrijven om iets terug te geven aan de aandeelhouders. Een andere methode is het inkopen van eigen aandelen. Op deze manier stijgt de winst per aandeel, er zijn daardoor namelijk minder aandelen beschikbaar op de markt. Vooral Europese en Amerikaanse bedrijven hebben een rijke geschiedenis van dividenduitkeringen.

Dividend uitkeringen zijn niet altijd afkomstig van de winst. Let goed op als bedrijven, die een jaar minder goed presteren, toch het dividend op peil houden. Dit is namelijk nooit lang vol te houden en dus niet duurzaam. Kijk of er een logische reden is waarom het bedrijf een bepaald jaar geen dividend kan betalen vanuit de winst, is dit een tijdelijk probleem of wordt het in de toekomst nog lastiger om aan de dividenduitkeringen te voldoen?

Verder kan je niet alleen kijken naar de hoogte van de dividenduitkering, het is belangrijk om te kijken of het bedrijf gezond is en of de dividenduitkeringen duurzaam zijn. Wat je hierbij kan helpen is onder andere de payout ratio.

Payout ratio dividend uitleg

De payout ratio vertelt je simpelweg hoeveel procent van de winst per aandeel uitgekeerd wordt als dividend. Hoe hoger de payout ratio, hoe meer onzekerheid over de duurzaamheid. Een hoog dividend payout ratio, betekent namelijk dat er weinig geld terug in het bedrijf wordt geïnvesteerd. Een “laag” dividend payout ratio betekent dat er minder geld naar dividend uitbetalingen gaat en dat er meer geld terug in het bedrijf wordt geïnvesteerd.

Dit zou er in theorie voor moeten zorgen dat er hogere kapitaalswinsten zijn in vergelijking met de aandelen met een hoge dividend payout ratio. Bedrijven die op structurele basis schulden aangaan om dividend uitkeringen te kunnen betalen, kan je beter vermijden.

Je kan de volgende percentages als richtlijn hanteren. Let wel op; per sector kan het iets verschillen;

PercentageConclusie
30-50%Goed: een goed dividend aandeel, nog genoeg winst om te investeren in de groei van het bedrijf.
50-70%Hoog: aantrekkelijk op het korte termijn, maar niet op de lange termijn. Een dergelijk percentage duidt op weinig investeringen in het bedrijf, wat op zijn beurt weer zorgt voor weinig (dividend-)groei.
70-99%Zeer hoog: niet vol te houden.
100%Niet duurzaam: dividend zal dalen of helemaal stoppen.

Vrije kasstroom per aandeel

Om op een duurzame manier dividend te betalen is er voldoende vrije kasstroom (cash flow) nodig. Je wilt dat de FCF; free cash flow, normaal gesproken alle dividend uitkeringen kan dekken. Je kan bij TradingView eenvoudig de P/FCF: “price to free cash flow” naar voren halen. Je ziet in één oogopslag hoe de prijs van een aandeel het doet ten opzichte van de free cash flow.

Vrije kasstroom is het bedrag aan contanten dat een bedrijf in één jaar genereert na aftrek van korte- en langetermijninvesteringen in het bedrijf, kosten en belastingen. Het is de cashflow die beschikbaar is voor zowel schuld- als aandelenbeleggers.

De verhouding tussen de aandelenkoers gedeeld door de vrije kasstroom per aandeel (P/FCF) wordt vaak gebruikt om de waarde van bedrijven te vergelijken. Als algemene regel geldt dat als de P/FCF onder de 5 (of de prijs is minder dan 5 keer de vrije kasstroom per aandeel) als “ondergewaardeerd” wordt beschouwd, wat betekent dat het aandeel mogelijk tegen een te lage prijs wordt verhandeld en in de toekomst kan stijgen tot een juiste afspiegeling is van de vrije kasstroom die door het bedrijf wordt gegenereerd. Bij het selecteren van de beste dividend aandelen 2022 Nederland & België, doe je er goed aan om het verloop van de vrije kasstroom per aandeel te vergelijken.

60b4f8926d094005553951

Rendement eigen vermogen – Return on equity ROE

De ROE geeft je een idee hoeveel rendement je als belegger kan verwachten op je investering. Wanneer het REO een mooie stijgende curve kent over de jaren heen, kan dit duiden op een groei in het uitgekeerd dividend dat ook duurzaam is. Wanneer je twijfelt tussen dividend aandelen, is het handig om de ROE te bekijken en te vergelijken. Het ROE kan worden berekend door de nettowinst te delen door het eigen vermogen.

“Return on Equity TTM” is ook te selecteren bij TradingView en staat voor de ROE Trailing Twelve Months. Ook wel het rendement op het eigen vermogen, van de afgelopen twaalf maanden.

Totale schuld ten opzichte van eigen vermogen

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de totale schuld ten opzichte van het eigen vermogen van een bedrijf. Wanneer we de schuld afzetten tegenover het eigen vermogen, geeft dat een idee over hoe het bedrijf omgaat met leverage. Hoe hoger deze ratio, hoe hoger de leverage, hoe meer risico verbonden is aan het bedrijf.

Een bedrijf met veel schulden heeft hoge interestkosten; rente wat zij betalen over hun schuld, in vergelijking met een bedrijf zonder (of met minder) schulden. Dat gaat op den duur invloed hebben op de cash flow van het bedrijf. Belangrijk om in de gaten te houden wanneer je op zoek bent naar de beste dividend aandelen 2022 Nederland & België.

Je kan al deze financiële data en meer, ook overzichtelijk vinden op SimplyWallSt.

Beste dividend aandelen 2021 Nederland en België - dejongebelegger

Beste dividend aandelen 2022 Nederland

Nu je weet waar je allemaal op kan letten en hoe je dit kan achterhalen, gaan we verder met de beste dividend aandelen 2022 Nederland. Ik ga 5 dividend aandelen voor je uitlichten en geef je hierbij mijn persoonlijke visie en een koop-, houden- of verkoop-oordeel. Ik geef echter via deze website geen financieel advies, maar slechts een mening.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog op zoek zijn naar een broker om één of meerdere van de beste dividend aandelen 2022 Nederland of van België. Lees dan hier meer over DEGIRO en waarom dit mijn persoonlijke favoriet is. Of bekijk meer goede Nederlandse brokers, allemaal prima keuzes voor beginnende beleggers.

Dividend aandeel Flow Traders

Het zal je misschien verbazen dat Flow Traders volgens TradingView als beste Nederlands dividend aandeel naar voren komt, dit is te danken de hoge dividend uitbetaling in 2020. Flow Traders profiteert aan de volatiele markt. Het is nog even afwachten of dit in 2022 net zo hoog wordt. De eerste uitbetaling van dividend in 2021 is eind april geweest, dit was een bedrag van €2,50 per aandeel, dit was het slotdividend van 2020. Voor 2021 komt dus nog een interim-dividend en een slotdividend (waarbij de laatste in 2022 uitbetaald zal worden). Flow Traders geeft in zijn dividendbeleid aan, het dividend jaarlijks in twee delen te betalen waarbij de payout ratio tenminste 50% van de netto winst bedraagt.

Flow Traders kreeg van mij al een koop aan het begin van het jaar, dit kan je teruglezen in ETF’s en aandelen voor 2022. Dit is voor mij onveranderd gebleven. Flow Traders verdient namelijk aan een volatiele markt. Hoe meer er wordt gehandeld en hoe groter de spreads zijn, hoe meer winst zij kunnen maken. Dit is ongeacht of het een bull- of bearmarkt is. Sommige beleggers beleggen in Flow Traders als hedge tegen een bearmarkt.

Zelf heb ik sinds een halfjaar tijd op de aandelen van Flow Traders een koerswinst van +34% en € 2,50 dividend per aandeel gekregen. Het dividend over 2020 was 6,50 en de huidige P/E Ratio is momenteel 3.64. Flow Traders is zeker een aandeel wat ik van plan ben te houden, omdat ik denk dat de volatiele markt nog niet over is. Naar mijn mening is het zeker één van de interessantere dividendaandelen van Nederland. Het dividend kan wel erg verschillen per jaar, als je op zoek bent naar een vast en stabiel dividend is Flow Traders misschien niet de beste keuze voor je.

Dividendaandeel Flow Traders - Beste dividendaandelen Nederland 2022 - dejongebelegger

Dividend aandeel Signify

Signify is een Nederlandse producent van lichtbronnen, het was van oudsher een divisie van Koninklijke Philips Electronics N.V. In mei 2016 werd Philips Lighting naar de beurs gebracht. In mei 2018 werd de bedrijfsnaam veranderd in Signify. Het aandeel betaalt niet alleen een mooi percentage aan dividend van 5,33% over 2020, de koers is de laatste tijd ook flink gestegen. Waar de koers voorheen, de laatste 5 jaar, altijd tussen de € 20,- en € 30,- per aandeel schommelde, is het aandeel sinds september 2020 uitgebroken en is de huidige prijs € 51,58.

Dit heeft waarschijnlijk te maken met het eerder geschrapte dividend over 2019, dat dit jaar toch opeens wel is uitbetaald, samen met het dividend van 2020. De huidige koers is de laatste dagen wel iets gedaald, mocht je interesse hebben om dit aandeel te kopen, zou ik er even goed over nadenken. Het dividend van dit 2019 en 2020 is namelijk nét uitbetaald. De volgende dividend betaling zal naar alle waarschijnlijkheid eind mei/ begin juni 2022 zijn. De payout ratio is de laatste jaren gedaald naar 50%, dit maakt het een stuk duurzamer en stelt het bedrijf in staat door te groeien.

Met deze informatie voor handen zou ik het aandeel niet kopen, maar verkopen of houden. In het laatste geval zou ik wel een stop loss of stop limit order zetten, voor wanneer de koers zakt. Lees hier een uitleg over de type orders bij DEGIRO

Het normale dividendpercentage van het aandeel is namelijk rond de 2,71%, wat niet erg hoog is. Mocht het aandeel in koerswinst blijven stijgen is dat natuurlijk wel mooi meegenomen. Vanwege de mooie groei die het aandeel de laatste tijd heeft laten zien, vind ik het toch interessant voor de beste dividend aandelen 2022 Nederland. Echter is het aandeel momenteel naar mijn mening best duur.

Dividendaandeel Signify - Beste dividendaandelen Nederland - dejongebelegger

Dividend aandeel Ahold Delhaize

Ahold Delhaize is een (Nederlands-Belgische) multinational die winkelketens, waaronder supermarkten, exploiteert in Europa, de Verenigde Staten en Indonesië. In de Verenigde Staten is voor Ahold Delhaize veruit de grootste markt, hier wordt bijna twee derde van de jaaromzet gerealiseerd. Nederland is de tweede markt met een omzet van 15 miljard euro in 2019 en België staat op nummer drie met 5 miljard euro omzet. De rest van de omzet wordt behaald in Portugal, Roemenië, Servië, Tsjechië, Griekenland en Indonesië.

Naast supermarkten richt het zich de laatste jaren steeds meer op de non-foodsector. Hier in Nederland en België doen ze dat met behulp van Bol.com, wat jaren geleden is gekocht door Ahold Delhaize. Het enige gevaar wat ik voor Bol.com zie in de toekomst, is de concurrent Amazon. Toch denk ik niet dat ze hier al te veel zorgen over hoeft te maken.

Het dividendbeleid van Ahold is als volgt; ze gaan uit van een gestaag groeiend dividend met een payout ratio van 40-50%. Hiernaast kopen zij regelmatig aandelen terug. Eerder in 2021 gaven zij al aan € 1.000.000,- aan eigen aandelen in te kopen om zo kapitaal terug te laten vloeien naar de aandeelhouders. Dit komt neer op ongeveer 4% van alle uitstaande aandelen.

Met een huidige prijs van € 24,51 en een dividendpercentage van 3,67% kan je per aandeel € 0,90 verwachten. De P/E Ratio is redelijk normaal tot hoog en lijkt mij duurzaam. Ik zie het niet snel gebeuren dat zij in de toekomst moeite gaan hebben met het uitkeren van het dividend. Ze hebben genoeg vrije kasstroom en de P/FCF en ROE zijn niet verkeerd. Onlangs zijn er koersdoelen verhoogd voor Ahold Delhaize en als je de 5 jaars grafiek bekijkt, zie je een mooie groei. Dit is naar mijn mening een mooi voorbeeld van een goed dividend aandeel. Dit allemaal gezegd te hebben lijkt het aandeel mij een prima koop, voor kort en lang termijn.

Dividendaandeel Ahold Delhaize - Beste dividendaandelen Nederland - dejongebelegger

Dividend aandeel Shell

Royal Dutch Shell is een Nederlands-Britse multinational, behorend tot de “supermajors”; de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen van de wereld. Met een omzet van $ 181 miljard in 2020 in meer dan 140 landen is RDS een van de grootste private ondernemingen van de wereld. In 2020 stond RDS gerangschikt als de 21ste grootste publieke onderneming in de wereld. Sinds 2012 produceert het bedrijf meer gas dan olie.

Onlangs heeft Shell aangekondigd mogelijk zijn belang in een groot schalie-olieveld in Texas te gaan verkopen. Dat kan een eerste stap zijn om te voldoen aan het recente vonnis van de rechtbank om de CO2-uitstoot sneller te reduceren. De verkoop zou 10 miljard dollar kunnen opbrengen. Shell topman Ben van Beurden reageerde laatst op de uitspraak van de rechter. Hij sprak zijn teleurstelling uit over het feit dat de rechtbank een enkel energiebedrijf beveelt de eigen uitstoot – en die van de klanten – te beperken.

De kans is groot dat Shell in beroep zal gaan tegen het vonnis. Ongeveer 6 procent van alle olie die Shell wereldwijd produceert, is afkomstig van het Texaanse schalie-olieveld. Begin vorig jaar meldde het olie- en gasbedrijf nog dat het plannen heeft zijn investeringen in schalie-olievelden juist te verhogen.

Momenteel is de prijs voor één aandeel € 16,67 en heeft het een dividendpercentage van 3,54%. Dit komt neer op zo’n € 0,55 per aandeel. Als je wat verder gaat kijken naar bijvoorbeeld de P/FCF; zie je dat deze bijna op 20 staat. De ROE (TTM) staat op -9,99. Gemiddeld had Shell tussen 2017 en 2019 een marge van ongeveer 5% aan winst, echter is dit in 2020 totaal ingestort en zijn hun schulden in vergelijking tot hun bezitting hard gestegen.

Het is voor Shell erg belangrijk dat zij gaan verduurzamen én misschien wel nog belangrijker; of ze dit op een duurzame en winstgevende manier (snel genoeg) kunnen doen. Je ziet op TradingView erg veel mensen die met technische analyses je ervan proberen te overtuigen dat het aandeel binnenkort gaat stijgen. Ik zie zelf een hoop hobbels op de weg en kijk in dit geval, liever vanaf de zijlijn.

Never Sell Shell?

Hier ben ik het mee oneens. Begrijp mij niet verkeerd. Shell is jarenlang een prima investering geweest. Als je hier lang geleden aandelen van hebt gekocht, heb je netjes voor jaren lang dividend mogen ontvangen. De kans dat het aandeel weer terug gaat naar de aandelenkoers wat het ooit was, schat ik klein in. Particuliere en institutionele beleggers geven steeds meer de voorkeur aan duurzaam beleggen. De ESG; Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur) risicoscore wordt steeds belangrijker. Rond deze prijs zou ik het aandeel houden, niet dat ik het ooit gekocht zou hebben; maar dat is uit persoonlijke voorkeur.

Dividendaandeel Shell - Beste dividendaandelen Nederland - dejongebelegger

Dividend aandeel ING Groep N.V.

Dit bedrijf is bekend bij zowel Nederlanders als Belgen. Zo weegt het in Nederland mee in de AEX en in België in de BEL Financials index. Omdat België naar mijn mening niet zo heel veel topscoorders heeft op het dividend-veld, is ING een prima keuze voor beleggers in de Benelux, als je momenteel wilt beleggen in financials. Het aandeel ING scoort goed op het vlak van dividendrendement, zeker in vergelijking tot andere in dezelfde sector. Aandeelhouders van ING konden de afgelopen vijf jaar rekenen op een gemiddeld dividendrendement van 5,5%.

De payout ratio komt te liggen op 66,46%. Deze ratio geeft weer hoeveel procent van de nettowinst, uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders en dit gemeten over de afgelopen 12 maanden. ING heeft wel een dalende trend in het ROE in de afgelopen vijf jaar. Dit houdt in dat ING het moeilijker heeft om opbrengst te genereren voor de aandeelhouders. Dit zou te maken kunnen hebben met het lage rentebeleid van de ECB.

Omdat dat de overheid in Nederland door alle steunpakketten en uitstellingen van betalingen van bijvoorbeeld belastingen, vind ik het een reëel gevaar voor financials dat bepaalde bedrijven straks failliet gaan. Als zij failliet gaan kunnen zij hun schulden (aan onder andere de ING) niet meer terugbetalen. Dit zouden de winsten van de banken en verzekeraars kunnen drukken en uiteindelijk betekenen dat dividenden tijdelijk worden verlaagd of geschrapt.

Aan de andere kant denk ik dat als de rente straks omhoog gaat, banken juist weer meer marge en dus meer winst overhouden. Het blijft spannend wat er straks gaat gebeuren en of de schade beperkt blijft.

Als je wilt beleggen in dividend aandelen van financials zoals banken of verzekeraars, zou je kunnen gaan voor bijvoorbeeld ING Groep N.V. of NN Group. Ik zou zelf eerder kiezen voor NN Group, omdat deze niet slecht in het nieuws is gekomen, zoals ING Bank en ABN Amro en de cijfers waar ik op let er beter uit zien dan bij ING.

Dividendaandeel ING - Beste dividendaandelen Nederland - dejongebelegger

Veelbelovende aandelen 2022

Dit artikel bevat aandelen die ik veelbelovende aandelen voor 2022 en de toekomst vind. Doe altijd goed onderzoek voordat je een aandeel koopt. Maak hierbij gebruik van je broker-account bij DEGIRO en leer ook werken met TradingView.

Andere hoge dividend aandelen 2022 Nederland

Omdat ik niet elk aandeel kan onderzoeken heb ik een tabel gemaakt waarin je alvast wat belangrijke informatie kan vinden. Wellicht dat er een aandeel tussen staat, waar je meer over wilt weten en hier onderzoek naar kan doen. Ze staan in een willekeurige volgorde.

AandeelTickerBeursLaatste prijsDiv. %Jaarlijks Div.P/E
Flow TradersFLOWEAM36.68 EUR17.72%6.50 EUR3.64
SignifyLIGHTEAM51.58 EUR2.71%1.40 EUR18.91
Holland ColoursHOLCOEAM170.00 EUR5.91%10.05 EUR15.44
Nedap N.V.NEDAPEAM59.00 EUR7.5%4.50 EUR28.41
NN GroupNNEAM39.84 EUR5.73%3.73 EUR6.93
ING Groep N.V.INGAEAM10.94 EUR5.50%-*
HeijmansHEIJMEAM12.76 EUR5.68%0.73 EUR7.03
BE SemiconductorBESIEAM69.64 EUR2.37%1.70 EUR37.59
UnileverUNAEAM50.14 EUR3.43%1.66 EUR24.19
Ahold DelhaizeADEAM24.51 EUR3.62%0.90 EUR20.19
ShellRDSAEAM16.67 EUR3.43%0.13 EUR-*
AperamAPAMEAM42.66 EUR3.31%1.49 EUR13.75
Post NLPNLEAM4.56 EUR6.13%0.28 EUR6.26

*Als er een “-” staat bij P/E maakt het bedrijf momenteel geen winst. De P/E Ratio wordt namelijk berekend aan de hand van prijs van het aandeel en de winst per aandeel. Is de winst negatief, is de som niet te maken. Het gemiddelde P/E Ratio van Shell (RDSA) is tussen 2006 en 2021: 31.25. Dit is aardig hoog. Over het algemeen is een laag P/E Ratio beter, ga echter niet blindelings af op een P/E Ratio, maar gebruik het, samen met de eerder gegeven aandachtspunten als indicator.

In deze tabel heb ik de potentieel beste dividend aandelen 2022 Nederland weergeven, vind jij dat er iets mist? Laat het mij dan weten in de reacties onder het artikel de beste dividend aandelen 2022 Nederland & België, dan kan ik hem eventueel nog toevoegen.

Beste dividend aandelen 2022 België

De keuze om geen specifiek aandeel van de beste dividend aandelen van België uit te lichten, is omdat het fiscale klimaat in België het minder aantrekkelijk maakt om in dividendaandelen te beleggen. Door de Belgische roerende voorheffing wordt het dividend aanzienlijk afgeroomd. Voor Belgen is het voordeliger om koerswinsten te behalen of in accumulerende ETF’s te beleggen, waarbij het dividend wordt geherinvesteerd.

De waarde creatie van een koersstijging wordt bij verkoop (in België) alsnog niet belast bij aandelen. De voorwaarde is dat je als belegger je aandelenportefeuille beheert als een goede huisvader.

Toch heb ik nog een kleine tabel gemaakt met Belgische dividend aandelen die er naar mijn mening, op de eerste blik, nog redelijk interessant uit zien. Als je wat beter kijkt, zie je echter dat zij weinig aantrekkelijk zijn.

Zo zit Proximus al jaren in een dalende trend en lijkt het er niet op dat het hier nog uit gaat komen. Verder zijn er naar mijn mening betere opties, die ik eerder al heb gegeven, in de financiële sector dan KBC of Ageas. Mocht je dan toch één echt Belgisch dividend aandeel willen. Kijk dan eens naar Cisco System, dit aandeel laat een mooie groei zien op de 5 jaars grafiek, het is naar mijn mening alleen wel iets duur op dit moment.

AandeelTickerBeursLaatste prijsDiv. %Jaarlijks Div.P/E
AgeasAGSEBR47.92 EUR3.74%2.65 EUR9.47
Cisco System IncCISEBR52.39 EUR2.79%1.20 EUR22.33
ProximusPROXEBR16.95 EUR4.86%0.84 EUR9.87
KBCKBCEBR63.40 EUR0.46%0.31 EUR14.26

Waar dividendaandelen aankopen?

Mocht je nog op zoek zijn naar een broker om één of meerdere van de beste dividend aandelen 2022 Nederland of België te kopen. Lees dan de uitgebreide review over DEGIRO, mijn persoonlijke favoriet, of kijk eens naar Trading212, een prima keuze voor beginnende beleggers. Bovendien krijg je na het storten van je eerste euro op Trading212 je eerste aandeel gratis! De kans is groot dat je één van de eerder genoemde dividendaandelen dus gratis krijgt, of zelfs een duurder aandeel! Nodig jij vervolgens vrienden uit krijg jij nadat zij één euro hebben gestort, per vriend nog een aandeel gratis, net als zij.

Conclusie

Het is lastig om te zeggen welke dividend aandelen nu echt de beste zijn. Het heeft er vooral mee te maken waar je naar op zoek bent, vind je een hoog dividendpercentage belangrijk of heb je liever een stabiel en duurzaam dividend? Kies in het laatste geval dan niet voor de bedrijven die het hoogste dividend betalen. Ik heb je in dit artikel een hoop tools aangereikt en aandachtspunten gegeven waar je op kan letten.

Concludeer voor jezelf wat jij belangrijk vindt en kijk ook verder dan alleen het dividend, past het aandeel bij jou, wil je er in investeren, vind je het een goed bedrijf en heeft het bedrijf een belangrijke impact op de wereld, zoals jij dit wilt? Natuurlijk hoef je niet alleen maar te beleggen in bedrijven die de wereld een betere plek maken, maar kijk of je hier een mooie gebalanceerde mix van kan maken.

Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen en die jou kunnen helpen met het bepalen of je wel of niet in een bedrijf wilt investeren. Doe je het enkel en alleen voor het dividend of het geld? Bekijk dan goed de cijfers, verschillende ratio’s en duurzaamheid van de dividenduitkeringen, zo zorg je ervoor dat je geen goed betalende dividend aandelen koopt, die elk jaar minder waard worden. Al betaald een bedrijf een hoog dividend, als het aandeel in 10 jaar tijd halveert, zal je weinig winst overhouden.

Dit was het artikel de beste dividend aandelen 2022 Nederland & België, naast passief inkomen verkrijgen uit dividend aandelen kan je natuurlijk ook crypto staken voor een mooi rendement en eventueel met een mooie startbonus of een online-onderneming starten. Fair warning; dit is minder passief dan je zou denken. Bekijk hier mijn pagina over crypto staken uitleg; hoe, wat en waar of kijk eens bij passief inkomen genereren.

Wil jij volgende keer een inbreng hebben op welke aandelen ik onderzoek? Op Instagram stel ik mijn volgers vaak vragen en kan je altijd input aanleveren. Volg mij op Instagram of Facebook om op de hoogte te blijven. Reageren op het artikel mag natuurlijk ook altijd! Dat vind ik alleen maar leuk.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee; je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Veelgestelde vragen

Welke van deze dividendaandelen bezit jij?

Wij bezitten uit deze lijst momenteel de volgende aandelen: Ahold, Flow Traders, NN Group en Aegon.

Waar koop jij je dividendaandelen?

Onze favoriete broker is DEGIRO, vanwege onder andere de lage kosten, het brede aanbod en goede informatievoorziening.

4.3/5 - (54 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

8 Reacties

 1. Julian Suurmeijer

  Dank voor de informatie, zeer nuttig. 2021 is op vele fronten een abnormaal jaar geweest. Heb je deze informatie ook over de jaren 2018-2020?

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Het is tijdrovend om veel van deze ratio’s te gaan berekenen voor eerdere jaren, ik heb wel gekeken naar de pay-out ratio’s en dividendbetalingen van de afgelopen jaren.

   Antwoord
 2. Kim

  Heel erg nuttig. Dank. 🙏 Ik ga i.i.g voor Ahold Delhaize (AD) en Aperam (APAM).

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Leuk om te horen Kim. Dat lijken mij beide goede keuzes!

   Antwoord
 3. Andere Visie

  Niet eens met jouw visie over Shell…..ze zijn flink aan het verduurzamen dit moet ook conform rechtszaak. Shell speelt in op de transities van het duurzame proces, schijnbaar heb je je huiswerk niet goed gedaan……..Het aandeel is ondergewaardeerd zo stellen ook analisten nu op het moment van schrijven…. Door de geënsceneerde crisis zijn veel aandelen weer terug op niveau of zelfs hoger dan daarvoor. Shell is een achterblijvertje die nu inloopt. Tech bedrijven doen het beter dan ooit -> controle maatschappij???

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Je mag het zeker oneens zijn met mijn visie over Shell. Weet wel dat op het moment van schrijven de rechtszaak met Shell net was geweest. Er was toen nog een hoop tegengestribbel vanuit Shell. Shell loopt op dit moment inderdaad weer in en het lijkt erop dat zij toch meer willen gaan doen dan voorheen. Echter blijft het percentage van de omzet dat zij steken in verduurzaming erg klein. Dat analisten een aandeel onder waarderen kan ook te maken hebben met dat zij zelf al zwaar in een aandeel zitten, vanwege deze mogelijk bias let ik vaak niet teveel op wat analisten roepen. Verder is het nog maar de vraag hoe duurzaam het dividend van Shell is, naarmate zij winstgevende onderdelen van het bedrijf gaan (of zelfs moeten) gaan afstoten en ze meer moeten uitgeven aan verduurzaming.

   Antwoord
  • dejongebelegger

   Dankjewel eDGI!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.