Beste websites voor beleggers

door | 14 jan, 2023

5 Beste websites voor beleggers

Door de komst van het internet is beleggen nog nooit zo toegankelijk en relatief eenvoudig geweest als dat het nu is. Er zijn tegenwoordig duizenden websites beschikbaar die beleggers van betrouwbare en waardevolle informatie voorzien. Maar wat zijn nu de beste websites voor beleggers?

In tegenstelling tot vroeger heeft nu iedereen vrijwel tegelijkertijd toegang tot deze informatie, waardoor particuliere beleggers geen achterstand meer hebben tegenover het grote geld van instituten en beleggingsfondsen. Het gebruik van de juiste websites is daarom essentieel als particuliere belegger. Doe je dit niet, dan geef je jezelf automatisch een achterstand. De komst van het internet is voor particuliere beleggers kortom een zege geweest in vergelijking met het beleggen van dertig jaar geleden.

Het grote aanbod van informatieve websites brengt echter ook een groot nadeel met zich mee. Voor particuliere beleggers die zich niet obsessief bezig houden met beleggen kan het een enorme uitdaging zijn om de goede informatie te scheiden van de onzin. Want vergis je niet; een groot deel van de informatie – zeker omtrent beleggen – kan meteen worden afgeschreven. Het doel van dit artikel is daarom een solide basis te bieden van websites met betrouwbare en bovenal nuttige informatie voor beleggers. Deze websites zijn samengesteld op basis van de gebruikerservaring, betrouwbaarheid en relevantie. Ben je op zoek naar de beste beleggingswebsites, lees dan gauw verder.

Onze absolute top 5 favoriete websites:

  • 1. Simply Wall ST: Dé beste website voor kant en klare analyses op basis van financiële data.
  • 2. Seeking Alpha: Deze website biedt beleggers een scala aan uitgebreide fundamentele analyses.
  • 3. ROIC.ai: Een van de meest waardevolle informatiebronnen voor de DIY-fundamentele belegger.
  • 4. TradingView: Dé toonaangevende website voor technische analyse en het in kaart brengen van koersen.
  • 5. Morningstar: Deze website staat bekend als een van de meest objectieve en betrouwbare platformen voor beleggers.

Beste websites voor Aandelen: Simply Wall ST.

Simply Wall St.

Onze eerste aanrader is Simply Wall Street. Deze website biedt talloze handige tools en data aan om beleggers te helpen in het doen van onderzoek naar individuele aandelen. Het grote voordeel van Simply Wall Street is dat ze vrijwel alle kwantitatieve data omzetten in makkelijke, toegankelijke infographics en overzichten. Hierdoor is er geen diepgaande kennis nodig om complexe concepten te kunnen begrijpen.

De belangrijkste functie van Simply Wall Street is het mogelijk maken om op een eenvoudige manier individuele aandelen te onderzoeken. De website genereert automatisch een stock report dat wordt gebaseerd op alle financiële data van de onderneming in kwestie en de daarbij behorende verwachtingen van analisten. Vervolgens worden de conclusies verdeeld over acht secties. Deze acht delen vormen samen een complete aandeelanalyse.

1. Company Overview:

In dit segment maak je kennis met het aandeel dat je wilt analyseren. Er wordt een korte samenvatting weergegeven van de activiteiten van het bedrijf en de sterke kanten en risico’s worden opgesomd. Bovendien word het meest recente nieuws en de belangrijkste concurrenten van het bedrijf zichtbaar gemaakt.

2. Valuation:

Dit is misschien wel de meest waardevolle feature die Simply Wall Street aanbiedt. In deze sectie pakt Simply Wall ST namelijk alle financiële data bij elkaar en zet het in perspectief door het te vergelijken met concurrenten. Op deze manier krijg je een overzichtelijk beeld van de stand van zaken in een bepaalde industrie.

Daarnaast wordt er met alle beschikbare informatie een discounted cash flow berekening gemaakt. Een discounted cash flow waardering is kort gezegd een waardering op basis van alle toekomstige kasstromen die naar de huidige waarde worden verdisconteerd. Dit is een van de meest toonaangevende manieren om een bedrijf te waarderen en wordt overal in het bedrijfsleven toegepast. Wil je meer te weten komen over de discounted cash flow waarderingsmethode? Kijk dan even deze enorm waardevolle video. Voor het bedrijf Apple kwam Simply Wall Street met de volgende waardering:

Beste websites voor beleggers SWS

Wat ons betreft is deze waardering vrij accuraat en dit is terug te zien in vrijwel alle waarderingen van Simply Wall Street. De website scoort daarom zeer goed op zowel betrouwbaarheid als relevantie. Let wel op: het is absoluut niet verstandig om je beleggingen te baseren op uitsluitend deze automatische waardering.

3. Future Growth:

In het onderdeel future growth wordt er een voorspelling gedaan van de toekomstige omzet en winst van de onderneming voor de komende drie tot vijf jaar. Deze voorspellingen worden gebaseerd op de verwachtingen van analisten en wordt vergeleken met de verwachtingen van de concurrenten. Dit gedeelte vinden wij over het algemeen minder relevant, omdat analisten er vrij makkelijk naast kunnen zitten.

4. Past Performance:

Dit onderdeel biedt een overzicht van hoe het bedrijf in het verleden op een aantal belangrijke graadmeters (winstmarge, return on equity etc.) heeft gescoord. Dit kan voor beleggers relevant zijn, maar biedt vrijwel geen garanties, omdat het geen betrekking heeft op de toekomst van de onderneming.

5. Financial Health:

De financiële situatie van het bedrijf is ontzettend belangrijk voor beleggers. We raden je met klem aan om hiervoor de balance sheet van het bedrijf te gebruiken, omdat alle informatie cruciaal is. Toch kan Simply Wall Street hier wel houvast bieden door een oppervlakkig overzicht te bieden van een aantal belangrijke ratio’s met betrekking tot de liquiditeit en de schulden van de onderneming.

6. Dividend:

Voor dividendbeleggers een enorm handig onderdeel. Binnen mum van tijd ben je op de hoogte van belangrijke informatie omtrent het dividend. Denk hierbij aan de dividendgroei in verhouding met de winstgroei, de payout-ratio vergeleken met de winst en met de cashflow en de voorspellingen voor het toekomstige dividend. Als belegger wil je hier zeker even een kijkje naar nemen.

7. Management:

Het management is een cruciale factor bij het beoordelen van een bedrijf. Het zijn namelijk de personen die jouw geld beheren en direct verantwoordelijk zijn voor de prestaties. Simply Wall Street voorziet beleggers van informatie met betrekking tot de ervaring en compensaties van het management. Zeker de moeite waard om dit te bekijken alvorens je belegt in een bedrijf.

8. Ownership:

Dit onderdeel is wat minder relevant, maar één aspect is zeker het benoemen waard. Simply Wall Street biedt namelijk een inzicht in de insider transactions van het management. Let hier op als belegger, want als insiders aan een stuk door verkopen, dan zou je jezelf moeten afvragen waarom jij het aandeel wel zou moeten kopen.

Conclusie:

Al met al is Simply Wall Street een van onze favoriete websites, omdat het over het algemeen een compleet platform is wat betreft het onderzoeken van aandelen op kwantitatieve basis. Bovendien scoort het uitstekend op de gebruikerservaring, betrouwbaarheid en relevantie. Let wel op dat kwalitatieve informatie – zoals competitieve voordelen of het businessmodel – niet goed behandeld wordt door Simply Wall Street. Gebruik deze website daarom als een aanvulling op je eigen onderzoek.

60b4f8926d094005553951

Beste websites voor Aandelen: Seeking Alpha

www.seekingalpha.com

In tegenstelling tot Simply Wall Street – dat zich vooral richt op de kwantitatieve kant van het analyseren van bedrijven – focust Seeking Alpha zich op beide aspecten. Seeking Alpha is een website waarop meer dan 10.000 analyses per maand worden gedeeld. Al deze analyses worden gescreend op basis van kwaliteit en betrouwbaarheid alvorens ze publiekelijk worden gedeeld.

De kwaliteit per analyse verschilt, maar wanneer je de juiste auteurs hebt gevonden, dan is het een constante stroom van waardevolle informatie die je toegestroomd word. Om je alvast op weg te helpen, hebben we twee auteurs voor je die keer op keer schitterende analyses schrijven. Het gaat hier om Sven Carlin (bekend van zijn YouTube-kanaal met meer dan 200.000 abonnees) en Wolf Report (vermogensbeheerder in Zweden). Beide auteurs hebben een uitstekend trackrecord en delen hun waardevolle inzichten in magnifieke en uitgebreide analyses die te lezen zijn op Seeking Alpha.

Naast de analyses beschikt Seeking Alpha over een aantal andere nuttige functies. Zo worden veel van de earning calls opgenomen en getranscript, waardoor je deze makkelijk achteraf nog eens kan bestuderen. Daarnaast biedt Seeking Alpha een handige stockscreener aan, waardoor je gemakkelijk nieuwe potentieel interessante aandelen kan vinden op basis van je eigen criteria.

Tot slot kunnen beleggers via Seeking Alpha hun portfolio makkelijk tracken met daarbij behorende ratio’s en graadmeters. Zo kun je bijvoorbeeld zien of het dividend dat je portefeuille genereert veilig is of dat het onder druk staat.

Beste websites voor beleggers SA

Conclusie:

Seeking Alpha is een prachtige website voor fundamentele beleggers. Het belangrijke verschil met Simply Wall Street is dat Seeking Alpha completer is in haar analyses. Toch moet je als belegger wel zelf goed onderzoek doen naar welke analyses en auteurs op Seeking Alpha van voldoende kwaliteit zijn, terwijl dit bij Simply Wall Street niet het geval is. Als belegger moet je daarom zelf de afweging maken waar je persoonlijke voorkeuren liggen. Om deze reden verdient Seeking Alpha zonder twijfel een plek in deze lijst met beste websites voor beleggers.

Geen zin om te betalen voor content wat achter een pay-wall staat? Check de tips in de volgende Reel op Instagram.

Beste website voor Beleggingsdata: ROIC.ai

www.roic.ai

Simply Wall Street en Seeking Alpha kunnen voor de fanatieke belegger wellicht niet goed genoeg zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je liever je eigen onderzoek wilt doen in plaats van te leunen op het onderzoek van andere partijen. Voor deze beleggers is ROIC.ai een heilige graal voor het vergaren van kwantitatieve en kwalitatieve informatie.

ROIC.ai biedt gratis een compleet overzicht aan van vrijwel alle belangrijke statistieken die in het jaarverslag worden benoemd. Beleggers krijgen met een druk op de knop een inzicht in zaken als de free cash flow, operating profit, book value en return on invested capital (ROIC). Bovendien biedt de website ook nog tal van kwalitatieve data aan zoals transcripten van earning calls of en beschrijvingen van het businessmodel.

Het grote voordeel van ROIC.ai is het feit dat de website toegang heeft tot data van maar liefst 37 jaar terug. De meeste websites gaan maar terug tot de afgelopen vijf jaar, maar met ROIC.ai krijg je als belegger écht een compleet beeld van de hele geschiedenis en vooruitgang (of achteruitgang) van een specifiek bedrijf.

Conclusie:

De data van ROIC.ai is uiterst relevant en betrouwbaar, maar als belegger moet je wel weten wat je ermee moet doen. Deze website is daarom eigenlijk enkel nuttig voor de doorgewinterde DIY-belegger. Of je deze website moet gebruiken, ligt daarom voornamelijk aan je eigen persoonlijke voorkeuren. Voor de fundamentele beleggers die waarde hechten aan eigen onderzoek doen, raden we deze website in elk geval sterk aan. Om deze reden verdient ROIC.ai zonder twijfel een plek in deze lijst met beste websites voor beleggers.

Beste website voor Traders: TradingView

TradingView, traders best friend.

 TradingView is een online platform waar je real-time inzichten kunt krijgen in de grafieken van vrijwel elke asset (aandelen, commodity’s, crypto). Het platform is de zevende hemel voor traders en beleggers die gebruikmaken van technische analyse. TradingView maakt het namelijk mogelijk om met onvoorstelbaar gemak hoogwaardige technische analyses uit te voeren.

Beleggers krijgen de mogelijkheid om zelf tal van patronen en indicatoren toe te passen op charts. Denk hierbij aan zaken als trendlijnen, trading-patronen (head and shoulders pattern) en verschillende intervallen. Tegenwoordig beschikt TradingView over meer dan 100.000 indicatoren (gebouwd door de community) en 100 automatisch gegenereerde indicatoren die direct toepasbaar zijn.

Naast het maken van technische analyses biedt TradingView ook nog de mogelijkheid om nieuwe aandelen, maar ook cryptovaluta en traditionele valuta’s – op te sporen aan de hand van hun stock screener. De presets in de screener kunnen zelf samen worden gesteld, waardoor je als belegger complete controle hebt over de aandelen die je vind.

Bovendien fungeert TradingView tevens als een social media platform met betrekking tot het analyseren van grafieken. Experts delen hun technische analyses met de community, waardoor het enorm toegankelijk is om te leren en je trades te optimaliseren dankzij TradingView. Ook heeft TradingView meerdere gratis nieuwsbrieven met interessant beursnieuws.

Conclusie

TradingView is de nummer 1 website voor traders en beleggers die handelen op de korte termijn. Dit moet dan ook goed in het achterhoofd worden gehouden.

Voor fundamentele beleggers is TradingView zelf eigenlijk minder interessant en zijn de vorige benoemde websites een betere optie.

Echter is het voor beleggers die we gebruikmaken van technische analyse een absolute must en staan de nieuwsbrieven vaak vol met interessant en recent nieuws over aandelen, ETF’s en cryptovaluta. Om deze reden verdient TradingView zonder twijfel een plek in deze lijst met beste websites voor beleggers.

Beste website voor ETF’s: Morningstar

Last, but not least: Morningstar.

Morningstar is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de meest erkende websites voor beleggers om beleggingen te onderzoeken en te monitoren. Morningstar is voornamelijk bekend onder ETF-beleggers. Morningstar biedt onderzoeksrapporten aan met betrekking tot alle belangrijke aandelen en fondsen gevestigd in Amerika. Deze rapporten worden geschreven door hoogstaande analisten met een focus op de competitieve voordelen en de intrinsieke waarde van een bedrijf.

Zoals eerder benoemd is Morningstar voornamelijk bekend bij beleggers in ETF’s of fondsen. Dit komt omdat Morningstar zich veel bezighoud met het beoordelen van deze beleggingen. Dit maakt Morningstar slechts een van de weinige websites die niet alleen data biedt omtrent individuele aandelen, maar zich ook focust op ETF’s. Mocht je dus geïnteresseerd zijn in ETFs, dan is Morningstar the way to go.

Tevens is het mogelijk om je portfolio te monitoren en hierdoor belangrijke updates te krijgen over posities binnen je portfolio. Dit bespaart je als belegger een hoop tijd en geeft je snel een eenvoudig overzicht van de belangrijkste zaken. Hierdoor hoef je geen excessief onderzoek meer te doen om op de hoogte te blijven van de stand van zaken. Mocht je toch liever je eigen onderzoek doen, dan is het vanzelfsprekend ook mogelijk om deze meldingen uit te schakelen.

Conclusie

Morningstar is het beste voor waarde beleggers die de fundamenten – zoals de competitieve voordelen – achter elke belegging willen begrijpen. Oorspronkelijk beoordeelde het bedrijf alleen beleggingsfondsen, maar een paar jaar geleden werden ook aandelen beoordeeld. Tegenwoordig is het beoordelingssysteem van Morningstar bekend in de hele beleggingswereld. Vooral voor ETF-beleggers is Morningstar de beste in haar vak en daarom een degelijke, betrouwbare keuze. Om deze reden verdient Morningstar zonder twijfel een plek in deze lijst met beste websites voor beleggers.

4.8/5 - (5 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.