Aandeel BESI verwachting en kansen

door | 09 okt, 2023

Aandeel BESI verwachting en kansen

Aandeel BESI: kansen, uitdagingen en voorspelling

BESI, ook bekend als BE Semiconductor Industries, staat centraal in de dynamische wereld van halfgeleiders. Als producent van machines die zich richten op het maken en verpakken van siliconen chips, speelt BESI een cruciale rol in de technologische vooruitgang die we dagelijks ervaren.

Van smartphones en tablets tot auto’s en computers, de microchips die door machines van BESI worden verpakt, zijn overal om ons heen te vinden.

Met een hoofdkantoor in Duiven en meer dan 1.600 werknemers sinds 2020, heeft BESI een indrukwekkende aanwezigheid in Nederland, Europa, Azië en de VS. Met daarbij een indrukwekkende koersontwikkeling.

Maar wat maakt BESI zo speciaal in de halfgeleiderindustrie? En waarom zou je als belegger moeten overwegen om in BESI te investeren? In dit artikel duiken we dieper in het verhaal van BESI, de financiële prestaties, de vergelijking met ASML, en de toekomstperspectieven van dit boeiende bedrijf.

Op het einde geven we je nog een manier om automatisch en tegen lage kosten in het aandeel BESI en 9 andere groeiaandelen te investeren, die samen over de afgelopen 5 jaar, jaarlijks gemiddeld 20% rendement hebben behaald.

Wat is BESI?

Aandeel BESI, voluit BE Semiconductor Industries, is een vooraanstaande speler in de wereld van chipmachines makerij. Aangezien het is opgericht in 1995 heeft het bedrijf een lange geschiedenis op de beurs, maar het heeft pas recentelijk de spotlights op zich gericht dankzij de explosieve groei van de chipindustrie. 

Terwijl het bedrijf oorspronkelijk een bescheiden positie innam tussen de smallcaps en later de midcaps, heeft de toenemende vraag naar elektronica tijdens de corona tijd BESI naar de voorgrond van de AEX gebracht.

De beste small- en mid cap ETF’s!

BESI onderscheidt zich in de chipproductie door zich te richten op het verbinden van chips, zowel aan printplaten als aan elkaar, en het voorzien van een isolerende verpakking. Dit segment van de chipproductie zag lange tijd weinig innovatie. 

Echter, met de technologische vooruitgang en de toenemende behoefte aan krachtigere halfgeleiders, vooral met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), is dit veranderd. BESI heeft hierop ingespeeld door machines te introduceren die chips op elkaar kunnen stapelen en verbinden, waardoor ze een cruciale rol spelen in de AI-revolutie.

Deze innovatieve aanpak heeft BESI niet alleen een voorsprong gegeven in de chipindustrie, maar heeft het bedrijf ook tot een favoriet gemaakt onder beleggers. Met een koersstijging van 101% sinds januari van dit jaar, staat BESI stevig in de AEX en trekt het de aandacht van zowel nationale als internationale investeerders.

Historie BESI 

BESI heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1995. Sinds de oprichting heeft het bedrijf een opmerkelijke reis gemaakt in de wereld van de halfgeleiderindustrie. 

In de beginjaren na de beursnotering leidde BESI een relatief onopgemerkt bestaan in de schaduw van grotere spelers, zich positionerend in de smallcaps en later in de midcaps. Maar zoals het gezegde luidt, stille wateren hebben diepe gronden.

De halfgeleiderindustrie, bekend om zijn cyclische aard, heeft in de loop der jaren vele hoogte- en dieptepunten gekend. BESI heeft deze golven doorstaan, zich aan te passen aan de veranderende marktdynamiek en technologische vooruitgang. 

De echte ommekeer voor BESI kwam echter tijdens de corona tijd. Terwijl de wereld zich aanpaste aan een nieuw normaal en de vraag naar elektronica en technologie exponentieel steeg, bevond de chipindustrie zich in een ongekende groeifase. De vraag naar halfgeleiders en de machines om deze te produceren schoot omhoog, en BESI, met zijn unieke focus op het verbinden en verpakken van chips, bevond zich plotseling in het centrum van deze storm.

In het voorjaar van 2021 markeerde een bijzonder moment in de geschiedenis van BESI toen het bedrijf promoveerde en zich voegde bij de elite van het Damrak. 

Deze promotie was niet alleen een erkenning van de financiële prestaties van BESI, maar ook van de strategische beslissingen en innovaties die het bedrijf in de loop der jaren heeft doorgevoerd.

Ondanks de huidige dip in de chipindustrie en de daaruit voortvloeiende daling van de omzet en resultaten ten opzichte van het voorgaande jaar, blijft het vertrouwen in BESI onverminderd sterk. 

Beleggers zijn optimistisch over de toekomst van het bedrijf, mede dankzij de innovaties die BESI heeft geïntroduceerd in een segment van de chipproductie dat voorheen als statisch werd beschouwd.

Terugkijkend op bijna drie decennia van bestaan, heeft BESI zich getransformeerd van een bescheiden speler in de halfgeleidermarkt naar een van de grootste, modernste bedrijven op de AEX, en het lijkt erop dat het beste nog moet komen voor dit dynamische bedrijf uit Duiven.

Waarom beleggen in aandeel BESI? 

In de dynamische wereld van beleggen is het essentieel om kansen te herkennen voordat ze mainstream worden. BESI, of BE Semiconductor Industries, is zo’n kans die in de afgelopen jaren de aandacht van beleggers heeft getrokken. Maar waarom zou men overwegen om in BESI te beleggen?

Ten eerste heeft BESI zich gepositioneerd als een innovatieleider in de chipindustrie. Terwijl andere segmenten van de chipproductie weinig innovatie zagen, heeft BESI, machines geïntroduceerd die chips op elkaar kunnen stapelen en verbinden.

Dit is van cruciaal belang gezien de doorbraak van kunstmatige intelligentie (AI), een technologie die een ongekende rekenkracht vereist. Met deze nieuwe technologie heeft BESI een voorsprong genomen en profiteert het volop van de AI-hype onder beleggers.

Daarnaast heeft de financiële prestatie van BESI indruk gemaakt op de markt. Met een koersstijging van 90% sinds januari van dit jaar en een koers-winstverhouding die hoger is dan veel van zijn concurrenten, toont BESI zowel groei als vertrouwen in zijn toekomstige vooruitzichten.

Aandeel BESI

Bovendien, ondanks de huidige dip in de chipindustrie, blijft het vertrouwen in BESI sterk. Beleggers zijn optimistisch over de toekomst van het bedrijf, mede dankzij de strategische beslissingen en innovaties die het bedrijf in de loop der jaren heeft doorgevoerd.

Tot slot, in een tijdperk waar technologie de drijvende kracht is achter economische groei, biedt BESI een unieke kans om te investeren in een bedrijf dat zich in het hart van deze revolutie bevindt. Voor beleggers die op zoek zijn naar groei, innovatie en een solide toekomstvisie, is BESI een aantrekkelijke keuze.

Koop het aandeel BESI niet op Tradegate maar op de oorspronkelijke beurs van het aandeel, koop BESI dus op EAM!

Maar hoe verhoudt het aandeel zich tot zijn grote Nederlandse (schoon)broer? Dat lees je hieronder. 

Liever gespreid beleggen in een AEX ETF?

Dividend BESI

Het aandeel BESI betaald als één van de weinige ‘groeiaandelen’ een mooi dividendrendement van 3,05% uit aan aandeelhouders! De dividenduitkering vind wel maar één keer per jaar plaats, maar voor lange termijn beleggers is dit mooi meegenomen.

Aandeel BESI of ASML? 

In de wereld van chips zijn zowel BESI als ASML prominente namen die regelmatig de aandacht van beleggers trekken. Maar als het gaat om investeringsbeslissingen, welk bedrijf biedt dan de beste vooruitzichten voor de toekomst?

Van de drie chipbedrijven in de AEX Index is BESI het meest conjunctuurgevoelig, en de grafiek onderschrijft dat ook.

Het bedrijf levert machines voor de verpakking van chips aan het einde van de keten, terwijl ASML en ASMI machines leveren voor de fabricage aan het begin van het proces. Door de stijgende rente in de VS en Europa en de economische uitdagingen in China, zijn klanten van BESI terughoudend met nieuwe investeringen.

BESI, wat gespecialiseerd is in het verbinden en verpakken van chips, heeft recentelijk innovatieve machines geïntroduceerd die chips op elkaar kunnen stapelen en verbinden. Dit is van bijzonder belang gezien de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de behoefte aan krachtigere halfgeleiders.

Bovendien heeft BESI een indrukwekkende financiële prestatie laten zien met een aanzienlijke prijsstijging sinds het begin van het jaar. Het bedrijf heeft ook een hogere koers-winstverhouding dan veel van zijn concurrenten, wat wijst op vertrouwen in zijn toekomstige groeivooruitzichten.

Aan de andere kant is ASML een pionier in de productie van geavanceerde lithografiemachines die worden gebruikt in de chipfabriek. ASML’s machines zijn essentieel voor het proppen van zoveel mogelijk transistors op één chip.

Met de grenzen van deze technologie bijna bereikt, blijft ASML innoveren en zoekt het naar nieuwe manieren om de chipproductie te verbeteren. ASML heeft ook een sterke financiële positie en is een favoriet onder beleggers die op zoek zijn naar een stabiele en betrouwbare investering in de tech-industrie.

De keuze tussen BESI en ASML hangt af van de beleggingsstrategie en het risico tolerantieniveau van de belegger. BESI biedt een unieke kans om te investeren in een bedrijf dat zich in het hart van de AI-revolutie bevindt en dat profiteert van de huidige technologische trends.

Alles over beleggen in AI.

ASML, daarentegen, biedt stabiliteit en betrouwbaarheid, gesteund door jaren van expertise en innovatie in de chipproductie. Beide bedrijven hebben hun eigen sterke punten en bieden verschillende groeivooruitzichten voor de toekomst.

Lees ook ons uitgebreide artikel over beleggen in aandeel ASML.

Kritische blik op de toekomst

BESI heeft recentelijk gemengde financiële resultaten laten zien. Hoewel de omzet in het tweede kwartaal van 2023 met 21,8% steeg tot €162,5 miljoen en de nettowinst zelfs met 52,5% tot €52,6 miljoen, daalden de nieuwe orders met 20,7% tot €112,6 miljoen. BESI voorziet een voorzichtige omzetdaling van 20% tot 30% voor het derde kwartaal.

Een lichtpuntje voor BESI is de potentie van hybrid bonding, een techniek waarbij siliconen wafers aan elkaar worden gemaakt voor betere prestaties. Ondanks de investeringen en de voorsprong in deze technologie, blijft de afzet van hybrid bonding achter bij de verwachtingen.

De samenwerking met Applied Materials, die is gestart in 2020, wordt echter gezien als een positieve factor voor toekomstig succes.

In vergelijking met ASML, dat zich richt op de productie van geavanceerde lithografiemachines, heeft BESI te maken met verschillende marktdynamieken en uitdagingen.

Terwijl ASML een stabiele en betrouwbare investering in de tech-industrie biedt, moet BESI zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en innovaties blijven doorvoeren om concurrerend te blijven.

Wat vind jij van aandeel BESI? En als je zou moeten kiezen tussen ASML en BESI?

Automatisch investeren in BESI en nog 9 groeiaandelen

Kiezen hoeft natuurlijk niet. Je kan ook in beide beleggen, bijvoorbeeld via een Investment Pie van Trading212.

In onderstaande Investment Pie ‘Future Growth’ zitten 10 groeiaandelen, die samen in de afgelopen vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 18,79% per jaar hebben behaald. Deze bevat onder andere BESI en ASML.

Future Growth Investment PIE

Zelf belegd Pelle (dejongebelegger) maandelijks in dit mandje met 10 groeiaandelen. Als je net als hem het dividend automatisch herbelegd loopt het gemiddeld jaarlijks rendement zelfs op tot 20%. Rendement is natuurlijk nooit beloofd en hier zit geen enkele garantie aan, dit is enkel gebaseerd op eerder behaald rendement.

Om de PIE te kopieren heb je een account nodig bij Trading212. Heb je die al? Via deze link ga je naar de Future Growth Pie. Kopiëren is geheel op eigen risico.

5/5 - (2 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.