Aandeel Coca-Cola analyse

door | 23 jul, 2022

Aandeel Coca-Cola analyse

Aandeel Coca-Cola

Het schrijven over een belegging in Coca-Cola is niet zo makkelijk als het lijkt. Het aandeel Coca-Cola is een van de grotere posities van topbelegger Warren Buffett. Hiernaast is het is een van de betrouwbaarste dividendaandelen ter wereld en is het product enorm verslavend en zal het aandeel Coca-Cola naar waarschijnlijkheid altijd bij ons blijven.

The Coca-Cola Company: een veilige, maar trage groeier

Met deze positieve gedachtegang is het makkelijk om negatieve details onterecht te relativeren of zelfs te negeren. In deze analyse proberen we daarom een zo neutraal en eerlijk mogelijk perspectief van een belegging in Coca-Cola te geven.

Is het aandeel Coca-Cola daadwerkelijk koopwaardig tegen de huidige koers?

Bekijk onze aandeelanalyse en leer hoe je aandelen kan analyseren.

Bedrijfsanalyse Coca-Cola

The Coca-Cola company produceert en verkoopt wereldwijd een ruim assortiment aan frisdranken. De onderneming verkoopt haar frisdranken in meer dan 200 landen en bezit tientallen bekende A-merken. Enkele van deze merken zijn: Coca-Cola, Fanta, Sprite, Fuze Tea en Aquarius. Naast frisdrank biedt het bedrijf ook water, vruchtensap en koffie aan. De laatste jaren is Coca-Cola steeds meer aan het schuiven naar ‘zero-sugar’-producten.

Het grootste deel van de omzet komt uit Noord-Amerika. Maar liefst 34% van de totale omzet van Coca-Cola is terug te vinden in dit segment. De consumptie van frisdrank de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen in opkomende landen.

Ruim 12% van de Coca-Cola’s omzet komt uit Latijns-Amerika. De groei in deze markt ligt een stuk hoger dan in de Westerse, ontwikkelde landen. Daarnaast is Coca-Cola ook actief in Azië. Deze markt is goed voor 12% van de totale omzet. Ook hier ligt de groei een stuk hoger dan in het Westen.

Een interessant gegeven is dat het product cola steeds minder belangrijk wordt voor het bedrijf Coca-Cola. Dit is positief, omdat we het liefst een zo gediversifieerd mogelijk bedrijf zien. Het is niet erg gunstig als een bedrijf compleet afhankelijk is van slechts één product.

In 2009 was Coca-Cola nog goed voor meer dan 50% van de totale omzet. Tegenwoordig is dit teruggelopen naar ongeveer 45%. Met de toenemende populariteit van suikervrije producten verwachten wij dat dit percentage in de toekomst zal blijven dalen. In onderstaande grafiek zie je dat

Aandeel Coca-Cola Analyse - Aandeel Coca-Cola Advies - Coca-Cola kopen?
Coke Sales (%) 2009-2019

Situatie Coca-Cola en trackrecord

The Coca-Cola Company zal binnenkort met haar kwartaalcijfers van het tweede kwartaal komen. Tot dusver doet aandeel Coca-Cola het een stuk beter dan de markt. Op een ‘year-to-date’ performance genereert $KO een rendement van 5%. De S&P 500 deed het in deze periode een stuk slechter: de index behaalde een negatief rendement van maar liefst -20%.

De winst per aandeel Coca-Cola is de laatste jaren relatief vlak geweest, maar lijkt nu in een opwaartse trend te zijn beland. De omzet is de laatste tien jaar gedaald, maar dit is te wijten aan een overgang van bottelfabrieken in eigendom van het bedrijf naar franchisehouders. Op lange termijn kan dit echter voordelig uitpakken voor Coca-Cola. Mede door deze transitie verloor Coca-Cola omzet, maar wordt er ook flink bespaard op de directe productiekosten. De EBITDA groeit gemiddeld met 5-10% per jaar.

FAST Graphs is een van onze favoriete tools om een aandeel te waarderen en onderzoeken. In de afbeelding vertegenwoordigt de oranje lijn de “Margin of safety-line”. Zoals we kunnen zien zit het aandeel Coca-Cola zelden onder deze lijn. De koers van Coca-Cola groeit keurig mee met haar winst, maar beleggers betalen vrijwel altijd een premie. Enkel in de crisis van 2008 was er mogelijkheid om het aandeel te kopen met een margin of safety. Momenteel betalen beleggers echter een te hoge premie (koers ligt boven de blauwe lijn).

Aandeel Coca-Cola Analyse - Aandeel Coca-Cola Advies - Coca-Cola kopen?
Aandeel Coca-Cola waardering – FAST Graphs analyse

De afgelopen twintig jaar heeft Coca-Cola een gemiddeld jaarlijks rendement gegenereerd van 6,5%. Dit is op zichzelf vrij netjes. Toch legt het bedrijf het de afgelopen tien jaar enorm af tegen de S&P 500. De index deed het in deze periode, met ruim 30% rendement meer dan het aandeel Coca-Cola, een stuk beter. Zo zie je maar weer dat je met losse aandelen niet altijd automatisch beter investeert dan met fondsen of ETF’s.

Bekijk hier onze favoriete ETF en waarom; de Vanguard All World ETF.

Coca-Cola Dividend

Het huidige dividendrendement van het aandeel Coca-Cola bedraagt 2,82% per jaar. Het bedrijf verhoogt zijn dividenden al meer dan 60 jaar lang en is daarmee een echte dividend-king. De meest recente dividendverhoging bedroeg 3,62%. Dit is vrij weinig, maar we kunnen niet veel meer van Coca-Cola verwachten. De gemiddelde dividendgroei komt uit op bijna 6% per jaar over de afgelopen tien jaar. Dit percentage ligt boven dat van de S&P 500.

Het uitgeven van nieuwe aandelen (aandelenemissies) kan een stille moordenaar voor beleggers zijn. Het belang van de belegger wordt dan steeds kleiner – en doorgaans ook de waarde van dit belang. Tot voor kort kocht Coca-Cola actief eigen aandelen op. De waarde per aandeel steeg hierdoor vanzelfsprekend.

Sinds 2018 is het bedrijf echter een andere weg ingeslagen. Het aantal uitstaande aandelen neemt langzaamaan steeds meer toe. Dit is voor aandeelhouders een belangrijk aandachtspunt. Het wordt hierdoor bijvoorbeeld moeilijker om een stabiel dividend te kunnen uitkeren.

image 6
Aantal uitstaande aandelen Coca-Cola

Een ander negatief punt is dat het huidige dividendrendement (2,82%) niet groter is dan het gemiddelde dividendrendement over de afgelopen vijf jaar (3,20% per jaar). Ook is het belangrijk dat Coca-Cola haar dividend relatief eenvoudig moet kunnen uitbetalen.

De payout-ratio is vrij fors: 70%. De free cash flow van Coca-Cola groeit gemiddeld met ongeveer 6% per jaar. Dit gegeven zorgt ervoor dat de relatief hoge payout-ratio enigszins acceptabel is. In de afgelopen 10 jaar heeft Coca-Cola het op dividendgebied beter gedaan dan de S&P500 met +59%.

Vooruitzichten en lange termijn prognoses

Naar onze mening zijn Coca-Cola aandelen niet bedoeld om een snelle winst mee te maken. We gaan daarom ook dieper in op het lange termijn perspectief van het bedrijf.

Het bedrijf zegt op haar website dat de doelstelling bestaat uit een solide omzetgroei (4-6% per jaar), een groei van de winst per aandeel en het verbeteren van de vrije kasstromen (FCF). Tot dusver ziet de toekomst er goed uit. Op basis van 24 analisten is de verwachte toekomstige winstgroei zo’n 6% per jaar. Gemiddeld gezien is de kans 92% dat deze analisten het bij het juiste eind zullen hebben.

Wat de aandelenkoers betreft: de 21 analisten die 12-maands prijsvoorspellingen doen voor Coca-Cola Company hebben een mediaan koersdoel van 70,00, met een hoogste schatting van 76,00 en een laagste schatting van 64,00. De mediane schatting vertegenwoordigt een stijging van +12,04% ten opzichte van de laatste koers van 62,48.

Aandeel Coca-Cola Analyse - Aandeel Coca-Cola Advies - Coca-Cola kopen?
Aandeel Coca-Cola Koersverwachting

Financiële positie van Coca-Cola

De verhouding van langdurige schuld tegenover het totale kapitaal is 55%, wat niet zo fraai is. Hoewel de netto schuld van $34 miljard goed gedekt is door aangepaste bedrijfsresultaten, kan dit de dividendgroei en de inkoop van eigen aandelen vertragen, tenzij het bedrijf kan blijven groeien.

Coca-Cola’s verhouding van schulden ten opzichte tot het eigen vermogen is de afgelopen 5 jaar gedaald van 206,5% naar 157%. Bovendien heeft het bedrijf de net debt leverage in hun doelstellingen op lange termijn zoals in deze afbeelding te zien is.

Aandeel Coca-Cola Analyse - Aandeel Coca-Cola Advies - Coca-Cola kopen?
Coca-Cola: Net Debt Leverage (2020 & 2021)

Het bedrijf en aandeel Coca-Cola genereert daarentegen wel een uitstekend rendement op het eigen vermogen. De afgelopen jaren kwam dit structureel uit op meer dan 30% per jaar. Hieruit is met zekerheid te stellen dat Coca-Cola beschikt over zeer sterke competitieve voordelen. Bovendien beschikt het bedrijf over ruim $12 miljard aan cash.

Hiermee is het bedrijf in staat om aan bijna al haar korte termijn verplichten te voldoen (met enkel cash). De current ratio ligt op 1,18, wat betekent dat Coca-Cola daadwerkelijk in staat is om aan haar korte termijn verplichtingen te kunnen voldoen. De quick ratio bedraagt 0,98. Er is dus met enige zekerheid te zeggen dat Coca-Cola solvabel is.

Lees meer over belangrijke financiële ratio’s bij beleggen.

Aandeel Coca-Cola koers en waardering

Een universele waardering maken voor Coca-Cola is vrij lastig, omdat er een hoop persoonlijke voorkeuren bij komen kijken.

Om de Fair Value van het bedrijf te berekenen, gebruiken we dan ook de meest algemeen aanvaarde methode, de Discounted Cash Flow (DCF). Deze methode is gebaseerd op de veronderstelling dat de reële waarde van een onderneming de totale waarde is van haar toekomstige vrije kasstromen, verdisconteerd tot de prijzen van vandaag.

De berekeningen zijn gebaseerd op de assumpties van analisten en we gaan er van uit dat Coca-Cola met een lage, stabiele groeifactor tot in de eeuwigheid kan groeien (perpetuele groei).

Aandeel Coca-Cola Analyse - Aandeel Coca-Cola Advies - Coca-Cola kopen?
Waardering aandeel Coca-Cola

(Totale eigen vermogenswaarde = Contante waarde van de kasstromen over de volgende 10 jaar + Eindwaarde = $106,034 + $291,136= $397,170 Eigen vermogenswaarde per aandeel (USD) = Totale waarde / Uitstaande aandelen = $397,170 / 4335 = $91,62).

Belangrijkste concurrenten van Coca-Cola

De belangrijkste concurrenten van Coca-Cola zijn twee bekende namen; PepsiCo en Dr. Pepper. Het grote verschil dat Coca-Cola alleen in de drankenindustrie opereert, terwijl PepsiCo zich ook bezighoud met snacks. Coca-Cola bezit dan ook veruit het meeste marktaandeel. Ook heeft Coca-Cola hogere nettowinstmarges dan PepsiCo en Dr. Pepper.

Coca-Cola heeft een marge van ruim 25% in vergelijking met 10% voor PepsiCo en 18% voor Dr. Pepper. Wat betreft rendement op eigen vermogen doen PepsiCo en Coca-Cola het een stuk beter dan Dr. Pepper. Beide bedrijven produceren enorm hoge rendementen op het eigen vermogen. Er is hierdoor dus ruimte genoeg in de markt voor zowel Coca-Cola als PepsiCo.

Beide ondernemingen genieten van sterke competitieve voordelen, met sterke pricing power en sterke merknamen. Voor Dr. Pepper gaat dit een stuk minder op. We verwachten in de toekomst weinig problemen voor Coca-Cola op het competitieve landschap.

Samenvatting & Investment Thesis Coca-Cola

Misschien wel de belangrijkste vraag, is het aandeel Coca-Cola nog steeds een goede belegging?

Om te beginnen kijken we nog eens naar wat de analisten zeggen: De huidige consensus onder 24 beleggingsanalisten is om aandelen van Coca-Cola te kopen. Deze rating is stabiel gebleven sinds juni, toen het aandeel structureel een buy rating had.

Aandeel Coca-Cola kopen?

Wij zullen daarentegen een stuk strenger en realistischer zijn: voor een buy-rating moet Coca-Cola lager gewaardeerd worden. De (blended) P/E-ratio van Coca-Cola is ruim 26, wat volgens acceptabele normen erg hoog is voor een langzaam groeiend bedrijf.

De dividendinkomsten zijn daarentegen wel veilig en het is waarschijnlijk een goede deal als je van het dividend wilt gaan leven. Maar als je jong bent dan is het volgens ons beter om ‘growth at reasonable price’-bedrijven in je portefeuille te hebben en dus wachten op betere prijzen voor Coca-Cola.

Hoewel analisten overtuigd zijn van Coca-Cola, zijn wij dat niet in de huidige markt. Het aandeel wordt verhandeld tegen te hoge koersen en het is onwaarschijnlijk dat het bedrijf nog hard zal groeien in de toekomst. Wij houden het aandeel voorlopig enkel op onze watchlist. Bij een koers onder de $55 zullen wij een aankoop overwegen. Dan is het mogelijk om een kwalitatief sterk en betrouwbaar dividendaandeel te kopen tegen een relatief goede prijs. Maar voor nu wachten we nog even af.

Wat is jouw mening over het aandeel Coca-Cola? Laat het ons weten in de reacties, of via sociale media zoals Instagram of Facebook!

Opzoek naar meer inspiratie? Bekijk alle artikelen die met beleggen en investeren in aandelen en ETF’s te maken hebben.

Niet iedereen is trouwens even positief over Coca-Cola, bekijk onderstaande video voor meer:

5/5 - (3 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

4 Reacties

 1. Marcel van Vliet

  Zo, dat is grondig! Complimenten. Als investering, of buy & hold belegging volgens mij zeer de moeite waard, maar voor mijn stijl als technisch Traders vanwege de matige beweging minder. Toch blijft het interessant om andere invalshoeken te lezen. Dankjewel.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Graag gedaan en dankjewel! Ben ik met je eens, qua trading niet een erg interessant aandeel!

   Antwoord
 2. Marcel van Vliet

  Nog een vraagje n.a.v. deze analyse. Als trader ben ik niet zo thuis in de fundamentele analyse, daarom vroeg ik mij af of de door jou berekende Discounted Cash Flow (DCF) overeenkomt met de Price to Free Cash Flow (P/FCF) die Finviz automatisch berekent. Deze heeft namelijk precies dezelfde uitkomst.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Dat is erg toevallig, bij het berekenen van de DCF maak je onder andere gebruik van de FCF. Als deze uitkomsten gelijk zijn ga ik ervanuit dat er sinds het schrijven van dit artikel nog weinig is veranderd en deze twee inderdaad overeenkomen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.