Johnson & Johnson; het beste dividendaandeel?

door | 03 jan, 2022

Dividend KING

Johnson & Johnson: het beste dividendaandeel?

Dividend, wie is er niet dol op? Puur passief inkomen dat je periodiek in cash ontvangt. In dit artikel kijken we naar een van de bekendste dividendaandelen en misschien ook wel het beste dividendaandeel, namelijk Johnson & Johnson.

Het bedrijf staat bekend om haar trackrecord wat betreft het verhogen van het dividend en om de stabiliteit die het beleggers bied.

Is Johnson & Johnson vandaag de dag een goed aandeel om in te beleggen als je op zoek bent naar dividend? Lees snel verder.

Bedrijfsanalyse Johnson & Johnson

Johnson & Johnson houdt zich bezig met het ontwikkelen en produceren van farmaceutische producten. Deze producten zijn te verdelen in drie segmenten: farmaceutische segment, medische apparatuur en consumer-health. Verreweg de meeste omzet valt in het farmaceutische segment. Ook dit is weer onder te verdelen in verschillende segmenten.

Om de nodige hoofdpijn te besparen gaan we daar in dit artikel niet al te diep op in. Om je toch een idee te geven: het grootste sub-segment is Immunologie – het onderzoeken van het immuunsysteem.

Johnson & Johnson het beste dividendaandeel

Het tweede grootste segment is medische apparatuur. Hierin worden producten geproduceerd die gebruikt worden bij onder andere chirurgie, orthopedie en Vision. De portefeuille bestaat uit producten ter ondersteuning van heupen, knieën en wervelkolom. De portefeuille chirurgie omvat geavanceerde en algemene chirurgie-gerelateerde producten die zich richten op borst-esthetiek en oor-, neus- en keelprocedures. Bij Vision gaat het om alles wat met het oog en zicht te maken heeft zoals contactlezen. Het laatste en kleinste segment: consumer health. Dit segment bevat voornamelijk verzorgende producten waaronder beauty-producten, mondverzorging, babyverzorging en skin-care-producten.

Financiële cijfers

In 2020 bedroeg de totale omzet ruim $82 miljard US dollar. Ruim 55% van de totale omzet kwam via het farmaceutische segment. Van de omzet wist Johnson & Johnson zo’n $15 miljard om te zetten in nettowinst, wat een mooie marge oplevert van 18%. De balans van Johnson & Johnson ziet er netjes uit.

Met een current-ratio die ruim boven de 1 uitkomt, zijn ze in staat om op korte termijn aan hun verplichtingen te voldoen. Verder is de debt-to-equity ratio maar 0.44, wat betekend dat er niet al te veel lange termijn schulden aanwezig zijn. Dit zijn mooie cijfers en Johnson & Johnson biedt daarmee veel stabiliteit aan beleggers.

Johnson & Johnson Dividend Scorecard & Outlook:

Johnson & Johnson is een zuivere dividend koning. Ofwel, een bedrijf dat haar dividend al meer dan 50 jaar structureel verhoogd Al meer dan 50 jaar is het misschien wel het beste dividendaandeel.

Johnson & Johnson verhoogd namelijk al 59 jaar achter elkaar het dividend en het is onwaarschijnlijk dat dit de komende jaren zal veranderen.

Het businessmodel is zeer stabiel en recessiebestendig en momenteel wordt slechts 43% van de totale winst uitbetaald aan dividend. Dit zorgt ervoor dat er nog genoeg ruimte is om dit in de toekomst te laten groeien. Hieronder is de Dividend Scorecard van Johnson & Johnson weergegeven (met behulp van TradingView):

Johnson & Johnson het beste dividendaandeel 2

Recent gaf Johnson & Johnson de cijfers van het derde kwartaal uit. De cijfers waren redelijk: de winst per aandeel bedroeg $1.37 en steeg 3% jaar op jaar. De omzet van Johnson & Johnson is in het derde kwartaal op vergelijkbare operationele basis met 11% gestegen naar $23,3 miljard.

Voor wie het zich afvraagt: $502 miljoen werd gegenereerd door de verkoop van COVID-vaccins. In het algemeen is de verkoop van producten tegen infectieziekten met bijna 61% gestegen, wat de totale groei in omzet aanvoert.

Ook de inkomsten uit geneesmiddelen tegen kanker stegen met meer dan 17%. De omzet van medische apparatuur steeg echter met slechts 8% als gevolg van een daling van de verkoop van orthopedische producten en het feit dat de groei van reguliere zorg in veel landen onder druk staat.

Johnson & Johnson had verder zijn outlook voor het volledige jaar verhoogd. Het bedrijf verhoogde ook de ondergrens van zijn verkoopvooruitzichten voor 2021. Nu verwacht het bedrijf $91,6 miljard tot $92,1 miljard, wat neerkomt op een stijging van 10,9%-11,5% jaar-op-jaar. Het Covid-vaccin zal daar naar verwachting $2,5 miljard aan toevoegen.

Het bedrijf verwacht een winst van $9,77 tot $9,82 per aandeel. Een stijging van ongeveer 15% jaar op jaar. Johnson & Johnson verhoogde ook zijn verwachting voor de operationele omzet met $500 miljoen.

60b4f8926d094005553951

Waardering Johnson & Johnson

Het waarderen is een van de belangrijkste aspecten in het beleggingsproces. Alleen een bedrijf van hoge kwaliteit kopen is vaak niet genoeg. Een bedrijf van hoge kwaliteit kopen kan namelijk ook een tegenvallend rendement opleveren. Hoe? Door een prijs boven de intrinsieke waarde te betalen. Op termijn zal de koers namelijk de intrinsieke waarde opzoeken.

Wanneer je je aandelen dan boven die intrinsieke waarde hebt gekocht, heb je kans op een teleurstellend resultaat. Zorg dus dat je altijd een idee hebt van de intrinsieke waarde van een onderneming en handel ook op basis van die informatie.

Aan de hand van de rentabiliteit hebben we een schatting gemaakt van de intrinsieke waarde van Johnson & Johnson. Hierbij maak je gebruik van de zuivere rentabiliteit op het eigen vermogen. Deze methode is echter alleen zinvol wanneer er bij het bedrijf in kwestie sprake is van competitieve voordelen. Wanneer dit niet het geval is, is de onderneming ook niet in staat om structureel een hoge rentabiliteit te genereren (bron: Value Investing, Koller, T, Goedhart, M, & Wessels, D, 2010).

Hiermee word er gerekend met winsten voor bijzondere baten en lasten (BBL) – oftewel net income – omdat we hiermee opwellingen in winsten, veroorzaakt door bijvoorbeeld het management, buitenspel zetten. Voor specifiekere informatie over zuivere winsten raden we het boek ‘Value Investing‘ aan.

Verder houden we rekening met retained earnings, omdat deze het eigen vermogen aanvullen. Dit is zinvol, omdat we het rendement over eigen vermogen berekenen. Retained earnings bestaan uit het verschil tussen de totale winst en het uitgekeerde dividend. We krijgen dan de volgende gegevens:

Johnson & Johnson het beste dividendaandeel 3

Omdat Johnson & Johnson gemiddeld 58,55% van haar totale winst aan dividend uitkeert, kunnen we eenvoudig stellen dat 41,45% van de winst overblijft en gebruikt kan worden om bijvoorbeeld investeringen te doen.

De resterende winsten worden dan ook goed aangewend: gemiddeld behaalt Johnson & Johnson een uitstekend rendement van 19,73% op het eigen vermogen. In het tweede gedeelte van de waardering kijken we eens naar de toekomst:

Johnson & Johnson het beste dividendaandeel 4

Momenteel ligt het eigen vermogen per aandeel op $26,44: een eigen vermogen van 69,58 miljard en 2,675 miljard uitstaande aandelen. Indien Johnson & Johnson een payout-ratio van 58,55% aanhoudt en een return on equity van 19,73% weet vast te houden, dan zal het eigen vermogen jaarlijks met 8,2% stijgen (retained earnings * roe).

Vanzelfsprekend groeit het dividend ook met 8.2%: er is immers uitgegaan van een gelijkblijvende payout-ratio. Omdat toekomstig dividend minder waard is dan dividend dat nu kan worden ontvangen, is het belangrijk om hiervoor te corrigeren. De contante waarde van het totale dividend komt dan uit op $41,24.

Liever beleggen in een ETF van de S&P 500? Dit kan zonder transactiekosten via DEGIRO, lees hier meer.

De boekwaarde van Johnson & Johnson zal over tien jaar naar schatting rond de $58,05 per aandeel liggen. Hiermee kan het een winst van $11,45 genereren ($58,05 * 0,1973). Indien Johnson & Johnson niet zou beschikken over haar competitieve voordelen, zou er vanzelfsprekend meer kapitaal nodig zijn om dezelfde winst per aandeel te behalen (Koller, T, Goedhart, M, & Wessels, D, 2010).

Om dit verschil in kapitaal te berekenen gebruiken we een discontofactor van 5%, omdat dit in lijn ligt met het marktgemiddelde voor Johnson & Johnson. Om een winst van $11,45 te generen, zou er ($11,45 / 0,05) $229 aan vermogen nodig zijn. Omdat er gewerkt word met winst en vermogen in de toekomst (over tien jaar), zal ook dit verwerkt (verdisconteerd) moeten worden. Het resultaat is een benodigd eigen vermogen van $140,59 per aandeel.

Johnson & Johnson het beste dividendaandeel 5

Aan de hand van deze berekeningen hebben we een waarde toegekend aan het dividend en aan de competitieve voordelen van Johnson & Johnson. Wanneer dit bij elkaar wordt opgeteld, ontstaat er een schatting van de intrinsieke waarde.

Dit komt uit op een intrinsieke waarde van $154,74 wat iets onder de huidige koers is van $171. Johnson & Johnson maakt dit betreft waardering een solide neutrale/ defensieve belegging.

Conclusie:

In het algemeen zijn er door de jaren heen niet veel veiligere beleggingen geweest dan Johnson & Johnson. Beleggers konden niet alleen rekenen op consistente koerswinsten, maar ook op 59 jaar van structurele dividendverhogingen. Maar de tijden van superieure groei zijn voor het grootste deel voorbij.

Dat gezegd hebbende, Johnson & Johnson kan nog steeds een goede aanwinst zijn voor je portefeuille. Voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit en inkomen is dit alles wat je nodig hebt, oftewel, het beste dividendaandeel?

Verwacht alleen geen vuurwerk van Johnson en Johnson op de huidige prijs. Voor beleggers die opzoek zijn naar uitstekende rendementen is het zaak om te wachten op een correctie om tegen een aantrekkelijkere koers in te stappen.

Verwacht alleen geen vuurwerk van Johnson en Johnson op de huidige prijs. Voor beleggers die opzoek zijn naar uitstekende rendementen is het zaak om te wachten op een correctie om tegen een aantrekkelijkere koers in te stappen.

Liever Nederlandse of Belgische dividendaandelen? Check het eerdere artikel.

Wil jij een specifiek aandeel geanalyseerd hebben? Ik hou regelmatig een poll op Instagram of vraag feedback op Facebook. Laat je horen. Volg de sociale media kanalen of laat hieronder een reactie achter!

Al helemaal klaar om te investeren? Kijk hier voor een overzicht van de beste beleggingsapps om te beleggen en handelen.

Disclaimer: De content die wordt gedeeld op deze blog is geen advies en puur en alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. De auteur van dit artikel bezit (vooralsnog) geen aandelen Johnson & Johnson. Doe altijd zelf gedegen onderzoek naar eventuele beleggingen.

4.8/5 - (5 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.