Brand New Day review

door | 19 feb, 2022

Brand New Day review - Pensioenbeleggen of pensioensparen

Brand New Day review

In deze Brand New Day review kijken we naar de betrouwbaarheid, kosten, nadelen en de drie belastingvoordelen van een pensioenrekening. Of je nu wilt pensioensparen of pensioenbeleggen, je houdt altijd 3 fiscale voordelen, hier later meer over.

Dit artikel heet niet voor niets de Brand New Day review, laten we eerst gaan kijken naar Brand New Day. Het bedrijf is tegenwoordig vaak te zien in televisiespotjes. Ze groeien enorm in populariteit en helpen gebruikers om later niet op een houtje te hoeven bijten.

In deze Brand New Day review willen we zeker zeggen dat we zien dat het bedrijf steeds volwassener wordt en uitgroeit tot een grote speler in de Nederlandse pensioenmarkt. In dit artikel nemen we een kijkje naar het bedrijf.

We beantwoorden de volgende vragen: wat is Brand New Day, is de partij Brand New Day wel betrouwbaar, wat zijn de kosten? Verder bespreken we nog een aantal essentiële zaken, zoals de voor- en nadelen, die jij moet weten voordat je een keuze maakt.

Wat is Brand New Day?

Brand New Day, opgericht in 2010, bestempelt zichzelf als een online beleggingsbank en pensioenbank. Dat wilt zeggen dat je via de producten van Brand New Day kan beleggen (om je pensioen op te bouwen). Het platform is erg populair: al ruim 200.000 mensen maken er gebruik van en het totale vermogen dat Brand New Day beheerd telt bijna €5 miljard.

Bij Brand New Day ligt de focus op passief beleggen voor de lange termijn.. Oftewel, het beleggen in indexen met een lange termijn horizon. Hierbij hebben beleggers keus tussen 14 verschillende indexfondsen, waardoor er voor ieder wat wils is.  Daarnaast bieden ze ook nog een spaaroptie en lijfrente-uitkering (DIL) aan. Hiermee kun je je opgebouwde pensioen later laten uitkeren (de startdatum van een bancaire lijfrente-uitkering is uiterlijk 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd, op 31 december).

Brand New Day is bedoeld voor klanten die een vermogen willen opbouwen door middel van het investeren met een lange termijn horizon. Het is absoluut niet bedoeld voor traders of beleggers die streven naar een winst op korte termijn. Het voordeel hiervan is dat het beleggen eigenlijk compleet automatisch gaat en je er daarom ook geen tijd mee kwijt bent.

Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een modelportefeuille, waardoor je automatisch in een, door experts samengestelde, gespreide portefeuille belegt.

Fiscaal gezien biedt Brand New Day drie belastingvoordelen, maar hier gaan we later in het artikel verder op in.

Is Brand New Day betrouwbaar?

Het belangrijkste aspect bij het beoordelen van een beleggingsinstelling is haar betrouwbaarheid. We vinden het daarom belangrijk om hier uitgebreid op in te gaan. Brand New Day is opgericht door mensen met ervaring in het bankwezen. Sterker nog, de oprichters van Brand New Day hebben eerder ook Binck Bank – een uiterst betrouwbare online bank – opgericht. Het management achten wij erg betrouwbaar gezien het trackrecord (Binck Banck & Salarise) en de transparantie.

Wat betreft wetgeving zijn de klanten van Brand New Day goed beschermd. Omdat Brand New Day beschikt over een bankvergunning moeten ze voldoen aan allerlei verplichtingen en garanties zoals het depositogarantiestelsel.

Wanneer Brand New Day failliet zou gaan, zijn alle tegoeden van haar klanten verzekerd bij Nederlandse banken. Een mogelijk faillissement – wij achten die kans klein –  is dus niet per se een risico voor gebruikers zolang je niet meer dan €100.000 aan cash op de rekening hebt staan.

Als Brand New Day onverhoopt failliet gaat, vallen jouw beleggingen nog buiten deze boedel, ongeacht de omvang. Je krijgt jouw beleggingen dus terug. Dat betekent dat, bij een faillissement van Brand New Day, het totale saldo aan spaar- en cashgeld dat je bij Brand New Day heeft staan beschermd is namens de Nederlandse overheid.

Omdat Brand New Day geniet van een bankvergunning, staan ze ook onder toezicht van de AFM. De AFM zorgt er voor dat klanten netjes en eerlijk worden behandeld. Dit biedt gebruikers meer vertrouwen.

Voor Brand New Day is de klant koning. Daarom bieden ze een aantal services aan die veel vertrouwen uitstralen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: niet goed is geld terug, binnen één werkdag reactie op je e-mail, uitsluitend samenwerkingen met betrouwbare partijen zoals Vanguard en je kunt zelfs bellen met de directeur mocht je dat willen.

Verder belooft Brand New Day dat ze eerlijke kosten in rekening zullen brengen voor haar diensten. Laten we eens gaan kijken hoe eerlijk deze kosten daadwerkelijk zijn.

De kosten van Brand New Day

Hoeveel kosten er in rekening worden gebracht, hangt af van het beleggingsproduct dat je hebt gekozen. We maken hierbij onderscheid tussen ‘vrij beleggen’ (box 3) en aanvullend pensioenbeleggen (box 1). Laten we beginnen bij de vrije beleggingsrekeningen.

Vrije beleggingsrekening (box 3):

Voor de vrije beleggingsrekening worden geen afsluitkosten in rekening gebracht. Wanneer je één van de vijf modelportefeuilles gebruikt, dan betaal je 0.34% aan servicekosten per jaar. Als je besluit om zelf te beleggen in fondsen, dan betaalt je 0.44% per jaar.

Verder bestaan er nog fondskosten. Voor modelportefeuilles variëren deze tussen de 0.15% en 0.17%, afhankelijk van de gekozen portefeuille. Doe je aan vrij beleggen? Dan betaal je – afhankelijk van de gekozen fondsen– tussen de 0,15% en 0,26% per jaar.

Omdat er, ook bij vrij beleggen, in een selectie van fondsen wordt belegt, zijn de werkelijke fondskosten per saldo een gewogen gemiddelde van de hele portefeuille. Kijk voor alle fondsen en kosten op brandnewday.nl.

Aanvullend pensioenbeleggen (box 1):

Voor aanvullende pensioenrekeningen worden er wel afsluitkosten in rekening gebracht. Dit heeft te maken met het feit dat er bepaalde fiscale voordelen aanhangen. De afsluitkosten bedragen eenmalig €45,-. Wanneer je een tweede rekening opent van hetzelfde type betaal je overigens geen afsluitkosten. Dit is goedkoper dan bij de meeste concurrenten.

De servicekosten bedragen 0.44% per jaar en de fondskosten zijn hetzelfde als die van de vrije beleggingsrekening. Je krijgt bovendien ook nog te maken met stortingskosten: 0.50% per storting.

Brand New Day Review Pensioenbeleggen of pensioensparen

De voor- en nadelen van Brand New Day

Laten we beginnen met het nadeel van pensioenbeleggen. Het is dus echt pensioenbeleggen, de huidige fiscale regels eisen dat je het als aanvullend pensioen laat uitkeren over een periode van minimaal 5 jaar, ingaand in het jaar dat jij je AOW ontvangt. Wil je nog doorwerken na je AOW, dan mag je dit uitstellen tot 31 december, 5 jaar na je AOW-datum, mits het een bancaire lijfrente-uitkering betreft. Voor verzekeringspolissen zijn de regels weer anders.

Wat als ik arbeidsongeschikt raak voor mijn AOW of als ik het geld echt nodig heb? Als je arbeidsongeschikt raakt kun je het saldo in de meeste gevallen eerder opnemen. In andere gevallen kan je het kapitaal op de pensioenrekening afkopen. Echter zouden wij dit fiscaal gezien niet aanraden, omdat dit je wel je belastingvoordelen kost en je dan alsnog zonder aanvullend pensioen komt te zitten.

De 3 belastingvoordelen

Belastingvoordelen? Wat voor belastingvoordelen?

De drie belangrijkste voordelen, specifiek voor pensioenrekeningen en misschien wel het meeste interessante uit de Brand New Day review, zijn de fiscale voordelen.

Je kan de inleg aftrekken van je inkomsten, waardoor je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over het ingelegde bedrag. Zo beleg je dus met je bruto salaris. Laten we het uitleggen met een voorbeeld.

  • Je had in 2021 een bruto inkomen van €36.000 per jaar. Je betaalt daarover dan 37,10% belasting. Netto ontvangt je dus €22.644. 
  • Je had in 2021 een jaarruimte van €2.000 en stortte die jaarruimte op een pensioenrekening. Die storting was dus afkomstig uit je netto inkomen. 
  • Tijdens je belastingaangifte over 2021 geef je aan dat je in dat jaar €2.000 euro aan jaarruimte hebt benut. 
  • Van die gestorte jaarruimte (€2.000) mag je de eerder betaalde belasting (37,10%) weer terugvragen. Tijdens jouw belastingaangifte krijg je dus €742 terug van de belastingdienst. En dat terwijl je €2.000 aan aanvullend pensioen hebt opgebouwd! 

Hoeveel jaarruimte je hebt is eenvoudig te achterhalen met de handige tool op de website van Brand New Day.

Lees alles over jaarruimte op onze website.

Bovendien betaal je ook geen vermogensrendementsheffing over je opgebouwde vermogen in de pensioenrekening, omdat jouw pensioenrekening in box 1 (inkomen) blijft en niet in box 3 (vermogen). Stel je bent nu 25 jaar oud, dan bespaar je dus meer dan 40 jaar over het gehele saldo de vermogensrendementsheffing, omdat je dit elk jaar moet betalen.

Tot slot het derde belastingvoordeel: je stelt het betalen van belasting uit tot het moment wanneer je het opgebouwde kapitaal laat uitkeren: wanneer je het kapitaal laat uitkeren, is de kans groot dat jij minder belasting hoeft te betalen dan dat jij nu doet.

Verschuldigde belasting in box 1 in 2022Percentage
Voor AOW-leeftijd37,07%
Na AOW-leeftijd19,17%
Verschil17,19%

Op het moment betaal je in Nederland in de laagste schijf (box 1) een belastingpercentage van 37,07%. Na je AOW-leeftijd betaal je slechts 19,17%, dit is een verschil van 17,19%! Je kan dus bijna zeggen dat je de helft aan belasting minder gaat betalen, door het uit te stellen! Dit kan je niet doen zonder te pensioensparen of beleggen! Op fiscaal gebied is het dus zeer aantrekkelijk om te sparen of beleggen via een pensioenrekening bij Brand New Day.

Ook het feit dat Brand New Day beleggen makkelijk, toegankelijk en geautomatiseerd heeft gemaakt is een groot voordeel. Beleggen gaat gepaard met risico en het vergt kennis en tijd om rendabel te beleggen.

Dankzij de modelportefeuilles en indexfondsen van Brand New Day is dit niet nodig. Je kunt eenvoudig beleggen in een portefeuille die is samengesteld door experts. Je hebt verder keuze uit vijf modelportefeuilles, waardoor je kunt kiezen welke het beste bij je persoonlijke voorkeuren aansluit.

Tot slot kijken we voor de Brand New Day review naar de algemene klantervaring bij Brand New Day. Het bedrijf zet haar klanten structureel op de eerste plek.

Op de customer review website Klantenvertellen ontvangt Brand New Day gemiddeld een 8.4. 87% van de 1119 reviews zou Brand New Day zelfs aanraden aan een vriend of vriendin.

Het is essentieel om met een partij te werken die om haar klanten geeft en Brand New Day geeft ons dit gevoel.

Brand New Day ervaring

Zelf ben ik een tevreden klant en heb ik een aanvullende pensioenrekening-beleggen bij Brand New Day. Mijn werkgever bouwt naar mijn mening lang niet genoeg pensioen voor mij (en een eventuele partner!) op en ik heb geen zin om later op een houtje te moeten bijten óf om iemand achter te laten met dure vast lasten maar ontoereikende inkomsten, jij wel? Het is daarom belangrijk dat je de aanvulling op het werkgeverspensioen zelf goed regelt!

Bekijk of een rekening bij Brand New Day voor jou interessant is.

Brand New Day Review - Pensioenbeleggen of pensioensparen 4

Twijfel je nog? Toevallig werk ik zelf bij een bank op onder andere de afdeling banksparen (alles wat met pensioenrekeningen te maken heeft). Je kan mij dus gerust een vraag stellen via Instagram of Facebook Messenger.

Met dejongebelegger helpen wij jou je financiële doelen behalen, door te sparen, beleggen en een passief inkomen!

Lees meer artikelen over lijfrente en aanvullend pensioen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belastingvoordelen van een aanvullende pensioenrekening?

Je kan de inleg aftrekken van je inkomsten bij de belastingdienst en dus beleggen met bruto bedragen! Verder blijft het geld in box 1 en betaal je dus geen vermogensbelasting in box 3. Als laatste voordeel stel je het belasting betalen uit tot na je AOW-leeftijd, waardoor je een veel lager belastingtarief verschuldigd bent.

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Hoeveel jaarruimte je hebt is eenvoudig te achterhalen met de handige jaarruimte tool op de website van Brand New Day.

Wat kost een aanvullende pensioenrekening?

Je kan al een aanvullende pensioenrekening openen voor een eenmalig bedrag van €45,-.

4.9/5 - (14 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.