Wat is jaarruimte, nu berekenen en benutten

door | 18 sep, 2022

Jaarruimte benutten factor a aanvullend pensioen lijfrente

Heel veel Nederlanders hebben het, heel weinig Nederlanders weten ervan: jaarruimte. Ook jij hebt waarschijnlijk jaarruimte. Dat betekent goed nieuws en slechts nieuws. Het slechte nieuws: je bouwt hoogstwaarschijnlijk te weinig pensioen op, waardoor je later op een houtje moet bijten, en je loopt het risico om na jouw pensioen flink terug te vallen in inkomen.

Het goede nieuws: je kan er iets aan doen, door gebruik te maken van jouw jaarruimte. En dat levert je ook nog eens héél veel belastingvoordelen op.

We snappen goed dat pensioen niet het meest interessante is om over na te denken, vooral niet als je nog jong bent. Echter loont het écht om juist naar dit onderwerp, al eens goed te kijken voordat je daadwerkelijk oud bent en de pensioenleeftijd bijna bereikt.

Alles over jaarruimte

In dit artikel bespreken we echt alles over jaarruimte. Wat het precies is, hoe je het benut, hoe je het berekend. Wat je hierbij nodig hebt, zoals de factor A en waar je deze kan vinden. Ook bespreken we nog vlug wat reserveringsruimte is en waar jij fiscaal voordelig aanvullend kan pensioensparen (of pensioenbeleggen) en de belastingdienst hierbij kan laten meebetalen.

Aanvullend pensioen, staat beter of ook bekend als lijfrente. Als we het over een lijfrenterekening hebben in dit artikel, zijn dit alle vormen van aanvullend pensioenrekeningen, zowel spaar- als beleggingsrekeningen.

Heb je na het artikel toch nog vragen? Ik heb hiervoor gestudeerd (WFT Basis en WFT Vermogen) en ben al bijna 2 jaar fulltime werkzaam op precies dit onderwerp, bij een bank.

Stel je vragen in de reacties of zoek persoonlijk contact met mij op, op een manier waarbij jij je fijn voelt.

Laten we snel beginnen!

Wat is jaarruimte? 

Wat is jaarruimte? Jaarruimte is wat je maximaal in een kalenderjaar kan storten op een speciale rekening waarmee je aanvullend spaart of belegt voor jouw eigen pensioen. Het grote verschil tussen aanvullend pensioen en normaal pensioen, is dat in het geval dat er iets met jou gebeurd, jouw nabestaande 100% van het door jouw opgebouwde kapitaal ontvangt en dus niet slechts een percentage.

Aan jouw jaarruimte is wel een maximum verbonden, en dat is niet zomaar. Over het geld dat je stort, betaal je namelijk geen inkomstenbelasting! Dit zorgt al snel voor 37,07% aan belastingvoordeel of zelfs 49,50% als jij meer dan € 69.399 per jaar verdient.

De belastingdienst betaalt op deze manier mee aan jouw pensioenopbouw, wanneer je gebruik maakt van jouw jaarruimte. Jij legt als het ware dus bruto geld in (inkomen voor belasting) in plaats van netto geld (inkomen na belasting) op jouw lijfrenterekening.

Hiernaast blijft het saldo op jouw lijfrenterekening in box 1 (inkomen) en niet in box 3 (vermogen), je betaalt er dus géén vermogensrendementsheffing over!

Voor niets gaat de zon op en aan deze royale voordelen kleven daarom wel wat voorwaarden. Zo moet je het geld op zo’n rekening ook écht voor jouw pensioen gebruiken. Dat wil zeggen: je laat het voor of na jouw pensioen in minimaal 5 jaar uitkeren en je kan het niet in een keer opnemen.

Bovendien betaal je alsnog belasting, wanneer je het opgebouwde bedrag laat uitkeren. Dit vaak wél tegen het lagere AOW-tarief van 19,17%, dit is namelijk het tarief in de eerste schrijf van box 1 belasting. Wanneer jij ook na jouw AOW nog veel inkomen in box 1 ontvangt, kan het zijn dat je over een gedeelte van dat inkomen, wel een hoger percentage aan belasting moet betalen.

Dit komt in de praktijk niet vaak voor, omdat je natuurlijk stopt met werken als je met pensioen gaat.

Hoe dan ook, door nu jouw jaarruimte te benutten, ontvang je nu een hoop belastingvoordelen en later een goed pensioen.

Met een lijfrenterekening mag je trouwens, als je eerder met pensioen wilt, ook al eerder starten met uitkeren. Om dit te kunnen doen heb je wel een flinke pensioenpot nodig, en is het dus van belang dat jij al vroeg begint met inleggen.

Als je wilt mag je 10 jaar voordat je jouw AOW-datum bereikt, al starten met het uitkeren!

Dat houdt in dat jij, al lekker op jonge leeftijd, een balletje kan gaan slaan op de golfbaan! Retire early right!

Hier zit wel de voorwaarde aan dat je jouw aanvullend pensioen in minimaal 20 jaar + het aantal jaren voor de AOW-leeftijd laat uitkeren, een ‘levenslange’ uitkering dus, wat betekent tussen de 20 en 30 jaar.

FIRE - Retire Early - Wat is jaarruimte

Jaarruimte benutten

Je kan de jaarruimte benutten door geld te storten op een lijfrenterekening, voor aanvullend pensioen. Aan het einde van dit artikel benoemen we twee partijen waarbij je dit tegen de laagste kosten kan doen, wel zo voordelig.

Zo lang het door jou gestorte bedrag binnen de jaarruimte blijft, mag je dit bedrag aftrekken van jouw inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Wanneer je een aantal jaren geen gebruik van deze mogelijkheid hebt gemaakt, kan je ook nog eens de jaarruimte van voorgaande jaren gebruiken, dit heet de reserveringsruimte.

Op deze manier kan jij op jaren waarin je net iets minder omzet maakt, of minder loon overhoudt, in andere jaren dit weer rechttrekken!

Laten we eerst kijken naar de jaarruimte berekenen.

Jaarruimte berekenen

Je jaarruimte berekenen is een stuk simpeler dan dat je denkt. Je hebt slechts een aantal gegevens nodig. Welke gegevens je precies nodig hebt, is afhankelijk van of jij in loondienst werkt, een zzp-er bent, of een combinatie van beide.

Zie hieronder mijn jaarruimte over het jaar 2021, waarin ik zowel werknemer als zzp-er ben geweest:

Jaarruimte tool Jaarruimte berekenen 2

Zoals je kan zien bouw ik flink te weinig pensioen op via de verplichte pensioenregeling van mijn werkgever. Door zelf nog voor aanvullend pensioen te beleggen of sparen, zorg jij ervoor dat je op latere leeftijd, nog steeds vermogend bent en niet op een houtje hoeft te bijten.

Hiernaast heb je met aanvullend pensioen opbouwen, veel meer keuze en mogelijkheden dan je hebt via de verplichte pensioenregeling van jouw werkgever. Vaak in jouw CAO vastgelegd, bij welke partij jouw pensioen opgebouwd moet worden. Deze partijen staan er om bekend om hoge kosten te rekenen en weinig rendement op te leveren.

Bij bijvoorbeeld Brand New Day, beleg jij in een (zelf gekozen) selectie van hun fondsen, met de daarbij behorende lage kosten.

Of op een lijfrenterekening bij bijvoorbeeld DEGIRO, bepaal jij helemaal zelf waarin jij belegt. Bijvoorbeeld in jouw favoriete aandelen, of bekende ETF’s zoals de VWRL of VUSA S&P500 ETF.

Wat is de Factor A pensioen?

De Factor A pensioen is het bedrag dat je in een bepaald kalenderjaar aan pensioen hebt opgebouwd bij jouw werkgever. Je hebt de Factor A uit het vorige jaar nodig voor het berekenen van jouw jaarruimte van dit jaar.

Wil je dus weten wat jouw jaarruimte van 2022 is? Dan heb je de Factor A van 2021 nodig. In het voorbeeld hierboven zie je dat ik zelf een factor A heb van slechts 83 in 2021.

Waar vind ik Factor A in mijn pensioenoverzicht?

De Factor A pensioen over vorig jaar kan je vinden in het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Het UPO ontvang je van het pensioenfonds waarbij je via jouw werkgever zit aangesloten.

In de meeste UPO’en staat de factor A helemaal onderaan, op de laatste bladzijde. Je kan ook eenvoudig op de laptop of computer, zoeken met CTRL + F en dan Factor A intypen.

Wat is Factor A waar vind ik Factor A in mijn pensioenoverzicht

Je rondt het getal altijd af in jouw voordeel, wanneer het gaat om cijfers die te maken hebben met belastingen. Ook als ik € 83,51 had gehad als Factor A, had ik hem mogen afronden naar € 83 , omdat dat inhoudt dat ik meer lijfrente mag aftrekken, wat in mijn voordeel is.

Je krijgt over je UPO normaal gesproken een automatisch bericht, wanneer het nieuwe overzicht voor jou klaar staat. Tegenwoordig kan je ook echter bijna overal eenvoudig inloggen bij jouw pensioenfonds en het document daar downloaden!

Had je in 2021 geen werkgever? Dan heb je ook geen UPO nodig en vul je bij het berekenen van jouw jaarruimte bij Pensioenaangroei of Factor A 2021 het getal 0 in.

Had je meerdere werkgevers? Dan heb je het UPO van elke werkgever nodig en tel je het totaal van de verschillende factor A’s bij elkaar op. Ga voor het totaal overzicht van jouw opgebouwde pensioen naar https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/.

Reserveringsruimte

Wat nou als je al heel lang te weinig pensioen opbouwt en nooit jouw jaarruimte hebt benut? Dan heb je geluk!

Je mag namelijk van de belastingdienst nog profiteren van de belastingvoordelen van jouw jaarruimte van de afgelopen 7 jaar!

Reserveringsruimte is in dit geval echt ideaal, vooral als je zzp-er bent of werkt in het MKB. Je kan hiermee namelijk in jaren dat het wat minder gaat, wat minder inleggen. Tegelijkertijd kan je in jaren dan het juist beter gaat, wat meer inleggen en gebruik maken van je reserveringsruimte.

In de praktijk zien we helaas dat veel mensen pas rond hun 65ste opeens maximaal gebruik gaan maken van hun reserveringsruimte, dat is zonde omdat je jouw inleg dan weinig tijd geeft om te renderen en te compounden.

Hiernaast kunnen zij dan maar over een klein gedeelte van hun leven, gebruik maken van de belastingvoordelen.

Wil je profiteren van jouw jaar- of reserveringsruimte? 

Dan moet je nu actie ondernemen! Een lijfrenterekening openen, je jaarruimte berekenen, geld storten en op jouw volgende belastingaangifte aangeven hoeveel je hebt ingelegd op jouw lijfrenterekening(en).

Vervolgens krijg jij vanzelf een groot gedeelte terug van de belastingdienst!

Je kan dit soort speciale rekeningen bij verschillende partijen openen. Wij hebben twee partijen voor je geselecteerd, met de laagste kosten.

Bekijk de pensioenrekening bij DEGIRO of bekijk de verschillende pensioenrekeningen bij Brand New Day. Of lees je liever eerst een uitgebreide review van Brand New Day?

Beide partijen hebben veel keuze qua beleggingen en informatie over hoe het precies werkt en de tools om eenvoudig jouw jaarruimte (en reserveringsruimte) te berekenen!

Check ook het voorbeeld op Instagram!

Kan jij het niet voor mij regelen?

Dat zou in principe kunnen, ik heb namelijk mijn vermogensadviseur diploma. Echter is dit niet iets wat ik op voor jou uit handen wil of kan nemen, omdat ik druk ben met andere dingen, zoals het schrijven van artikelen en via o.a. Instagram jongeren enthousiast te maken en informeren over financiën en beleggen.

Mocht dit in de toekomst veranderen, ontvang je hierover updates op de sociale media kanalen!

Lees meer artikelen over lijfrente en aanvullend pensioen. Eerder met pensioen kan ook nadelen met zich meebrengen, lees er meer over in nadelen vervroegd pensioen.

4.9/5 - (11 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

2 Reacties

 1. Ria Ruijten

  Ik ben al gepensioneerd, heb nooit pensioen opgebouwd. kan ik hier ook van profiteren?

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Je kan het uitkeren van aanvullend pensioen uitstellen tot 31 december, 5 jaar na jouw AOW. Je zou dus nog tot die tijd hiervan kunnen profiteren. Wel zitten de meeste voordelen in het feit dat je meer belasting betaalt voor de AOW dan na de AOW.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.