Pensioen beleggen voor ZZP’ers

door | 31 jan, 2023

Pensioen beleggen voor ZZP'ers

Alles dat je moet weten over pensioen beleggen voor ZZP’ers en ondernemers

Als ZZP’er of ondernemer die overweegt pensioen op te bouwen, kan het lastig zijn om de keuze te maken en de beste opties voor je geld te bepalen. Onze gids geeft je inzicht in de voor- en nadelen van pensioenbeleggen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die bij jou persoonlijke situatie past.

Het artikel pensioen beleggen voor ZZP’ers (en ondernemers) is onderdeel van het uitgebreide pensioenbeleggen blog, en maakt het pensioen beleggen blog weer een stuk completer.

Pensioen beleggen voor ZZP’ers

We bespreken in dit artikel hoe het precies zit met pensioen beleggen voor ZZP’ers en ondernemers. We kijken eerst naar de voor- en nadelen van pensioen beleggen voor ZZP’ers, vervolgens kijken we naar de risico’s van pensioen beleggen, hoeveel geld je kan verwachten met pensioenbeleggen en of pensioen beleggen geschikt is voor iedere ZZP’er.

Tot slot beantwoorden we nog de belangrijkste vragen met betrekking tot pensioen beleggen voor ZZP’ers en ondernemers, zoals hoeveel geld je opzij moet zetten voor een goed pensioen en hoe je het doelkapitaal voor jouw pensioen berekend.

Wat zijn de voordelen van pensioen beleggen?

Pensioen beleggen voor ZZP’ers en ondernemers kan een aantrekkelijke optie zijn, met zijn vele voordelen.

Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende fiscale voordelen verbonden aan het beleggen voor een pensioen vanwege de gunstige fiscale behandeling, wat betekent dat het rendement op jouw beleggingen aanzienlijk hoger kan zijn dan op een traditionele beleggingsrekening. Je hebt namelijk te maken met de volgende drie fiscale voordelen:

  • Over het saldo op lijfrenterekeningen betaal je geen vermogensrendementsheffing.
  • Je kan je inleg op lijfrenterekeningen aftrekken van je inkomsten bij je belastingaangifte, dit zorgt ervoor dat je nu meer geld overhoudt omdat je hierover je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.
Pensioen beleggen voor ZZP'ers
  • Je stelt het betalen van belasting uit tot het moment wanneer je het opgebouwde kapitaal laat uitkeren: wanneer je het kapitaal laat uitkeren, is de kans groot dat jij minder belasting hoeft te betalen dan dat je nu zou doen.

De drie belastingvoordelen worden nog uitgebreider besproken in ons eerder geschreven artikel. Hoeveel belastingvoordeel het je in totaal kan opleveren, lees je later in dit artikel bij: hoeveel geld kan je verwachten met pensioenbeleggen?

Bovendien biedt het opbouwen van een goed pensioen een bepaalde gemoedsrust bij ZZP’ers en ondernemers en ook bij werknemers natuurlijk. Een goede pensioenplanning en -voorbereiding, zorgt ervoor dat je gedisciplineerd periodiek spaart of belegt voor je pensioen. Door dit te doen weet je dat je later, ook na de AOW-leeftijd voldoende inkomen hebt.

Wat zijn de risico’s van pensioen beleggen?

Hoewel de voordelen van pensioen beleggen voor ZZP’ers en ondernemers zeker aantrekkelijk klinken, is het belangrijk om te onthouden dat elke belegging een zeker risico met zich meebrengt.

Voordat je besluit om te beleggen, is het essentieel dat je je bewust bent van de potentiële risico’s en de implicaties ervan begrijpt. Beleggingen kunnen zowel stijgen als dalen als gevolg van marktvolatiliteit, wat betekent dat jouw kapitaal risico loopt en dat de waarde van jouw beleggingen in de loop van de tijd kan fluctueren. Daarom is het belangrijk om bij het beleggen in pensioen altijd rekening te houden met de kans dat je (een deel van) jouw geld verliest. Wel kan je automatisch risico afbouwen, hier straks meer over.

Pensioen beleggen brengt niet zozeer meer risico’s met zich mee dan normaal beleggen. Mocht er iets met jou gebeuren en kom je voor je pensioen of als je al pensioenuitkering ontvangt, te overlijden? Dan ontvangt jouw partner (of anders kind of kinderen) de overige pensioenuitkeringen voor de volle 100%.

Wat zijn de nadelen van pensioen beleggen?

Pensioen beleggen voor ZZP’ers en ondernemers brengt ook wat nadelen met zich mee. Zo kan jij niet op ieder moment bij het door jouw belegde geld op bijvoorbeeld een speciale pensioenrekening bij Brand New Day.

Dat is natuurlijk vervelend, vooral als jij al op je 40ste of 50ste met pensioen wilt. Dit horen we de laatste tijd steeds meer, helaas is het iets wat maar weinig daadwerkelijk voor elkaar krijgen.

Stel het lukt jou om op deze leeftijd genoeg inkomen te ontvangen uit bijvoorbeeld dividendaandelen of REITS en het verhuren van vastgoed, dan nog zal er ooit een dag komen, waarop je te oud wordt om bijvoorbeeld langs te gaan bij je huurders. Uiteindelijk heb je toch een aanvullend pensioen nodig naast je AOW. Iets wat je kan opbouwen door te pensioen beleggen en iets wat je niet automatisch opbouwt, als je maar kort of nooit voor een werkgever hebt gewerkt met een verplichte pensioenregeling.

Vervroegd pensioen brengt ook nadelen met zich mee, lees er alles over in nadelen vervroegd pensioen.

Een tweede nadeel, is dat pensioen beleggen een Nederlands begrip is. Heb jij dromen om later te verhuizen naar een warm land, zoals Portugal, Spanje of zelfs nog verder weg? Dan doe je de belastingvoordelen vaak weer teniet en dat is zonde. Brand New Day is wel één van de weinige partijen die jou ook een uitkering kunnen aanbieden als je naar het buitenland gaat!

Ook deze droom of wens is erg populair onder jongeren, echter zien we dat er vaak maar weinig zijn die echt de spullen pakken en deze stap zetten. Vaak word je toch door werk of privérelaties tegengehouden.

Hoeveel geld kan je verwachten met pensioenbeleggen?

Pensioenbeleggen kan potentiële voordelen opleveren in verhouding tot beleggen op een normale beleggingsrekening, zoals een grotere potentiële groei van jouw beleggingen. Zo kan jij bruto geld (geld waar nog geen belasting over is betaalt) inleggen op een pensioen beleggingsrekening. Dit zorgt ervoor dat jij substantieel meer kan inleggen, wat uiteindelijk zorgt voor een hoger geldbedrag.

Pensioen beleggen voor ZZP'ers Belastingvoordeel

Bekijk hier extra uitleg over de belastingvoordelen en hoe deze bedragen tot stand zijn gekomen.

Het verwachte geldbedrag is echter afhankelijk van het type en de duur van de investering. Over het algemeen geldt: hoe langer je belegd, hoe hoger jouw rendement kan zijn.

Er is geen garantie dat een pensioenbelegging positieve resultaten zal opleveren – als de marktvolatiliteit toeneemt en je hebt pech met de timing, is het mogelijk dat je een deel van jouw ingelegde geld verliest in de laatste jaren. Gelukkig is er de mogelijkheid om met de lifecycle methode, dit risico stapsgewijs te gaan afbouwen, hier begin je mee jaren voor jouw pensioendatum.

Bij Brand New Day zet je deze optie met slechts één vinkje aan, kies je voor een pensioenrekening waar jij zelf belegd? Dan is dit aan jou zelf om hier tijdig aan te denken.

Bekijk mijn ervaringen en mijn rekening pensioenbeleggen bij Brand New Day in de uitgebreide Brand New Day review.

Is pensioen beleggen geschikt voor iedere ZZP-er?

Pensioenbeleggen is niet per se voor iedere ZZP-er of ondernemer weggelegd.

Bijvoorbeeld, zoals eerder besproken, als je niet van plan bent in Nederland te blijven wonen of als je helemaal niet wilt wachten tot jouw pensioenleeftijd om je aanvullende pensioenuitkering te ontvangen. Bovendien vereist pensioenopbouw en pensioenuitkering meestal een verbintenis op lange termijn – minimaal 5 tot maximaal 30 jaar – dus het is misschien niet altijd de beste keuze.

Uiteindelijk is het aan elke ZZP-er of ondernemer om op basis van zijn of haar individuele wensen en doelen te bepalen of pensioenbeleggen bij hem of haar past. Ik beleg in ieder geval wél als ZZP’er voor mijn pensioen, omdat ik merkte dat ik al mijn jaren in loondienst, veel te weinig pensioen had opgebouwd.

Vanaf het moment dat ik uit loondienst ging, bouwde ik natuurlijk helemaal niks meer op. Dit gaf mij geen fijn gevoel over de toekomst en dat is waarom ik nu twee pensioenrekeningen heb, één waarop alles voor mij wordt geregeld, bij Brand New Day en één waar ik zelf de keuze maak waar ik in beleg, bij DEGIRO.

Veelgestelde vragen

Hoe kan je het beste pensioen opbouwen als ZZP’er?

Pensioen opbouwen als ZZP’er doe je in eigen beheer. Dit kan je het beste doen bij een bank, beleggingsinstelling of speciale pensioenbank. Omdat je als ZZP’er al druk genoeg bent, is het in de meeste gevallen verstandig om te kiezen voor een partij waar dit zo goed als automatisch kan.

Hoeveel geld opzij zeten voor pensioen ZZP?

De richtlijn die vaak wordt gebruikt (ook door de overheid) voor ‘voldoende pensioen’ is 70% van je laatstverdiende bruto inkomen. Onder pensioen vallen de AOW, je verplicht opgebouwde pensioen (van een eventueel eerder loondienstverband) en het pensioen dat je zelf opbouwt, door het benutten van je jaarruimte. Hiernaast heb je ook nog je privévermogen.

Hoeveel maandelijks sparen pensioen ZZP?

Ondernemers of ZZP’ers krijgen vaak nauwelijks pensioen via eerdere werkgevers. Wel krijgen ze ondernemers AOW. Dat is voor een alleenstaande  801,05 euro bruto per maand. Trek je dat bedrag af van het totaal benodigd pensioen, dan moet een ZZP’er nog zo’n 1300 euro bruto per maand hebben voor zijn pensioen.

Hoeveel geld apart zetten voor pensioen?

Hoeveel je per maand of per jaar moet inleggen is afhankelijk van het gewenste doelkapitaal, het aantal jaren waarin je het doelkapitaal wilt halen en het rendement. Als je jonger bent heb je nog meer tijd om een goed pensioen op te bouwen en hoef je minder per maand in te leggen.

Hoe bereken je het doelkapitaal voor pensioen?

Het gewenste doelkapitaal is de totale som van het kapitaal dat jij nodig hebt om je pensioentijd door te komen. Stel je wilt voor 30 jaar lang 2100 euro bruto per maand en je ontvangt 800 euro bruto per maand aan ondernemers AOW, dan heb je nog 30 jaar lang 1300 euro per maand nodig, wat neerkomt op een gewenst doelkapitaal van 39.000 euro.

5/5 - (7 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.