Beter beleggen tijdens inflatie

door | 07 apr, 2022

Beter beleggen tijdens inflatie volatiliteit disruptie

De afgelopen maanden of zelfs jaren zijn met twee woorden goed te omschrijven: disruptie en inflatie. In dit artikel kijken we onder andere naar hoe je beter kan beleggen tijdens inflatie!

De wereldwijde pandemie veroorzaakte lockdowns in bijna elk land en zette hele industrieën en sectoren op zijn kop. Daarnaast was er enorme volatiliteit op alle financiële markten, zowel op de cryptomarkt als op de aandelenmarkt.

Tegen de tijd dat we uit de pandemie komen, hebben we ongekende niveaus van monetaire steun voor de economie gezien, wat op zijn beurt zorgt voor een razende inflatie. Verder zien we meer recentelijk grote geopolitieke onrust.

Disruptie of verstoringen van markten is niet ongewoon, maar de recente reeks gebeurtenissen die turbulentie heeft veroorzaakt, heeft het bij veel beleggers op de voorgrond gebracht.

In dit artikel kijken we naar de effecten van deze verstoringen, hoe je beter kan beleggen tijdens inflatie en vertellen we je hoe je jouw portefeuille beter kan managen en eventueel op al deze gebeurtenissen kan aanpassen.

Volatiliteit en disruptie op de beurs

Telkens wanneer er iets groots in de wereld gebeurt, is de eerste vraag die veel beleggers stellen: ‘welke bedrijven zullen worden getroffen?’ Bij bijna elke gebeurtenis of ontwikkeling zien sommige bedrijven kansen, terwijl andere daardoor voor nieuwe uitdagingen komen te staan.

De laatste tijd heeft, met in het vooruitzicht stijgende rentetarieven als reactie op de inflatie, ervoor gezorgd dat sommige aandelen het heel goed doen, terwijl andere matig of slecht presteren. Het blijkt dat beleggen tijdens inflatie vraagt om een andere aanpak.

Aandelen met hoge groei, die de afgelopen jaren erg populair waren, grotendeels gebaseerd op verwachtingen over wat ze in de toekomst zouden kunnen bereiken, hebben de prijzen de afgelopen zes maanden aanzienlijk zien dalen.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de ARK Invest fondsen van Cathie Woods, fondsen gericht op groeiaandelen en toekomstige winsten.

De ARK Invest fondsen, waar Michael Burry ‘The Big Short”-belegger short op ging.

Ondertussen zijn betrouwbare “cashflowgeneratoren” zoals Apple relatief stabiel gebleven en sommige aandelen, zoals Warren Buffett’s Berkshire Hathaway hebben in de afgelopen tijd zelfs terrein gewonnen!

Dit benadrukt een zeer belangrijk onderdeel van het opbouwen en beheren van een portefeuille – weten wat jouw risico’s zijn.

Wat zijn jouw blootstellingen?

Elk aandeel wordt blootgesteld aan verschillende thema’s, ontwikkelingen en problemen in de wereld. Naarmate deze veranderen, verandert ook het lot van deze aandelen.

Het is belangrijk om te weten wat de risico’s zijn van de bedrijven en aandelen waarin je belegt of wilt gaan beleggen. Dit is dus ook een standaard onderdeel van elk goed onderzoek, voordat je een aankoop doet. Idealiter hou je je portefeuille overzichtelijk en dus te managen, het is namelijk lastig om 50 of zelfs 100 bedrijven te volgen.

Kijk eens naar het aantal aandelen van grote institutionele beleggers, dan zal je zien dat het aantal verschillende bedrijven (/aandelen) relatief laag is.

Een voor de hand liggend voorbeeld is een oliemaatschappij – hoe hoger de olieprijs, hoe meer geld een oliemaatschappij kan verdienen. We zouden kunnen zeggen dat de oliemaatschappij blootstelling heeft aan de olieprijs. Een hogere olieprijs zorgt tevens ook voor een hogere inflatie, we noemen dit ook wel correlatie.

Beter beleggen tijdens inflatie

De inflatie zal naar alle waarschijnlijkheid nog oplopen, of de olieprijs nog veel hoger kan is de vraag. Wellicht dat we nu te laat zijn om hierop in te spelen. Als je net als ons nog relatief jong bent, zal je dit vast nog vaker mee maken en hier mooi op kunnen inspelen.

Niet alle blootstellingen zijn echter zo direct.

Ook is het niet voor elke belegger even makkelijk om deze blootstellingen te herkennen, gelukkig zijn er genoeg goede boeken over beleggen.

Een luchtvaartmaatschappij zal bijvoorbeeld haar uitgaven zien veranderen, als de kostprijs omhoog gaat, daalt tenslotte de winstmarge. Een luchtvaartmaatschappij is dus sterk afhankelijk van de olieprijs en is er dus ook aan blootgesteld, maar niet in dezelfde mate als een oliemaatschappij.

Verderop kan een bedrijf als Zoom zelfs enige blootstelling hebben aan de olieprijs.

Zoom? Wat heeft Zoom nou weer met de olieprijs te maken..

Meer dan dat je oorspronkelijk zou denken.

Zoals we de afgelopen weken hebben gezien, staan ​​sommige bedrijven werknemers (gelukkig!) meer flexibiliteit toe, om vanuit huis te werken.

De stijgende olieprijzen leiden tot recordhoge benzineprijzen, waardoor het voor werknemers duurder is geworden om naar kantoor te reizen, of dit nu per auto of met het vliegtuig is. Wanneer het duur is om je te verplaatsen, kan een bedrijf als Zoom profiteren, omdat er meer online wordt vergaderd.

Dat zou bedrijven als Zoom dus ook blootstellen aan de olieprijs, al is die blootstelling minder uitgesproken dan bij luchtvaartmaatschappijen.

Onze eerste twee voorbeelden, oliemaatschappijen en luchtvaartmaatschappijen, worden in tegengestelde richtingen ontmaskerd.

Als de olieprijs stijgt, verdienen oliemaatschappijen meer geld, terwijl luchtvaartmaatschappijen minder verdienen. Dit geeft investeerders een kans.

Een belegger die negatief is blootgesteld aan de olieprijs, wat betekent dat de huidige trends in de olieprijzen hun portefeuille schaden, kan een aantal aandelen kopen die op de tegenovergestelde manier zijn blootgesteld en sommige van die effecten dempen – sommige aandelen zullen stijgen, terwijl anderen ten onder gaan.

Zo kan je op een slimme manier je portefeuille in evenwicht houden. Het beheren van de blootstelling van je portefeuille aan belangrijke trends kan een zeer effectieve manier zijn om door deze zeer volatiele periodes te navigeren.

Dit is natuurlijk meer voor actieve dan passieve beleggers, beleg jij in slechts één of enkele fondsen, dan doe je dit waarschijnlijk omdat jij je niet actief wilt bezig houden met het managen van jouw portefeuille.

In dit geval is het misschien slimmer om gewoon “stil” te blijven zitten.

Lees hier het effect van oorlog op de beurs.

Beter beleggen tijdens inflatie

Beleggen tijdens inflatie

Inflatie is een van de grootste thema’s die de markt recentelijk beïnvloed.

De stijgende inflatie zien we over de hele wereld. Misschien wel de grootste vragen die beleggers hebben, zijn hoe dit hun portefeuille kan beïnvloeden en hoe ze beter kunnen beleggen tijdens inflatie.

Natuurlijk is het antwoord hierop genuanceerd en komt het vaak neer op een versie van ‘het hangt ervan af’. We zullen echter enkele principes bespreken die kunnen helpen om vast te stellen hoe inflatie de bedrijven in jouw portefeuille kan beïnvloeden.

Zoals we hierboven lieten zien, heeft de recente stijging van de inflatie ervoor gezorgd dat groeiaandelen in prijs zijn gedaald, terwijl solide, betrouwbare “cashflowgeneratoren”, ook wel waarde-aandelen een goede zes maanden hebben gehad, zoals normaal de trend is in periodes als deze.

Waarde aandelen of dividend aandelen doen het goed tijdens inflatie. Bekijk hier onze favoriete dividendaandelen in Nederland en België.

Verder doen bedrijven die profiteren van hogere rentes, zoals banken en verzekeraars, het de laatste tijd ook goed.

Tegelijkertijd zie je dat bedrijven die de hogere kostprijs kunnen doorberekenen aan hun klanten, op de beurs ook “profiteren”. Hierbij is het wel verstandig om goed te kijken of de marge en winst ook echt toeneemt, dit hoeft namelijk helemaal niet het geval te zijn! Dit noemen we ook wel prijszettingskracht.

Prijskracht

Inflatie betekent stijgende prijzen, en op het eerste gezicht lijkt dit goed te zijn voor bedrijven – ze kunnen prijzen verhogen en meer geld verdienen. Het is echter niet zo eenvoudig. Sommige bedrijven zullen klanten verliezen als ze hun prijzen verhogen, terwijl andere dat niet doen.

We moeten ook rekening houden met de andere kant van het bedrijf – hoeveel betalen bedrijven voor de grondstoffen of inkoop van hun producten.

Het vermogen van een bedrijf om prijzen vast te stellen, zowel de prijzen die ze betalen als die ze rekenen, staat bekend als het prijszettingskracht. Een belangrijke factor in hoe en hoeveel inflatie een bedrijf zal beïnvloeden, is het prijszettingsvermogen. Dus hoe bepalen we wat dat prijszettingsvermogen is?

De grootte van het bedrijf is daarbij een grote factor. Als een bedrijf extreem groot is, zal het meer onderhandelingsmacht hebben met zijn leveranciers en zal het waarschijnlijk in staat zijn die kosten lager te houden. Aan de andere kant moeten kleinere bedrijven misschien gewoon nemen wat ze kunnen krijgen, wat betekent dat ze minder controle hebben over die (zelfde) kosten.

Als het bedrijf zelf een leverancier is, betekent groter zijn dat het ook beter in staat zal zijn om de prijzen te dicteren waartegen het verkoopt.

Kortom, hoe groter een bedrijf op de markt is, hoe meer prijskracht het zal hebben en hoe minder inflatie het bedrijf waarschijnlijk zal beïnvloeden. Grotere bedrijven kunnen dus in het algemeen een betere keus zijn om in te beleggen tijdens inflatie.

Industrie

De sector waarin een bedrijf zich bevindt, heeft ook een grote invloed op de vraag of het zal worden beïnvloed door inflatie.

Naarmate de huishoudbudgetten krapper worden, zullen consumenten dingen moeten gaan schrappen, waarbij luxeartikelen vaak als eerste weg zijn. Ook zie je dat A- of B-merken worden ingeruild voor huismerken. Tegelijkertijd valt dit voor essentiële goederen zoals voedsel, basiskleding en andere consumentengoederen waarschijnlijk reuze mee.

Dit betekent dat bedrijven die luxe artikelen verkopen, moeite zullen hebben om de prijzen te verhogen en mogelijk zelfs gedwongen worden om kortingen en andere aanbiedingen te doen om de vraag te stimuleren. Merken die veel nieuwe (en seizoensgebonden) collecties uitbrengen, zullen hier in het bijzonder moeite mee hebben.

Bedrijven in de basisconsumptiegoederen zullen de prijzen kunnen verhogen zonder veel effect op de vraag te zien – iedereen moet tenslotte eten!

Beter beleggen tijdens inflatie volatiliteit disruptie

Je portefeuille managen

In tijden als deze, waarin de vooruitzichten onzekerder worden en bedrijven de kosten zien stijgen en de marges kleiner worden, kunnen beleggers negatieve effecten in hun portefeuilles gaan zien. Beleggen tijdens inflatie vraagt een andere aanpak.

Winstprognoses en prijsdoelen kunnen beginnen te dalen naarmate de vooruitzichten verslechteren. De vraag die iedereen bezighoudt is natuurlijk: wat kun je eraan doen?

Zoals Warren Buffett vaak zegt, is de sleutel tot zijn succes het kopen van hoogwaardige bedrijven voor minder dan ze waard zijn.

Hoe helpt dat in deze omstandigheden?

Wanneer dingen in beweging zijn zoals ze nu zijn, kan de waarde van een bedrijf beginnen te veranderen naarmate de toekomst onzekerder wordt.

Als je een bedrijf koopt voor precies wat het nu waard is, maar als de vooruitzichten en voorspellingen slechter worden, waardoor de waarde daalt, kan je met je posities een periode onder water staan en worden blootgesteld aan verliezen.

Daarom is het altijd een goed idee om een ​​aandeel te kopen voor minder dan het waard is en jezelf een beetje een buffer te geven voor tijden als deze.

Het basisprincipe van beleggen, ook bij beleggen tijdens inflatie, is dat je risico neemt – je koopt een aandeel met het potentieel dat het kan stijgen of dalen. Door tegen lagere prijzen te kopen, vooral wanneer de prijs onder de reële waarde ligt, verschuif je de kans dat het aandeel in jouw voordeel stijgt.

Door onder de reële waarde te kopen, bescherm je jezelf ook tegen toekomstige veranderingen die de waarde van het bedrijf dat je koopt, kunnen verlagen. De sleutel is echter dat dit alleen op de lange termijn werkt.

Op korte termijn bewegen aandelenkoersen op en neer op basis van recent nieuws en trends. Meestal beweegt de aandelenkoers niet op basis van fundamentele veranderingen in het bedrijf of de waardering ervan. Denk er eens over na – het is niet zo waarschijnlijk dat de werkelijke waarde van een bedrijf op één dag, meerdere keren per maand met tien procent zal veranderen.

Dus aandelen voor de lange termijn aanhouden en alleen handelsbeslissingen nemen op basis van echt fundamentele veranderingen in het onderliggende bedrijf, zal altijd de veiligste manier zijn om je portefeuille te beheren.

Nu je dit weet kan je hopelijk beter beleggen, ook tijdens inflatie. Hou je aan je plan.

Nog geen plan? Foei!

Toch is dat geen groot probleem, het volgende artikel, wat volgende week online komt, kan je hier namelijk bij helpen!

Beleggen tijdens inflatie

We hopen dat je weet hoe je beter kan beleggen tijdens inflatie na dit artikel. Neem deze lessen mee voor de volgende keer dat inflatie in het vooruitzicht ligt. Nu weet jij namelijk hoe je voorbereid op inflatie en beter kan beleggen tijdens inflatie.

Is het tijd om jouw portefeuille eens goed onder de loep te nemen of heb je dit al gedaan?

Check ook het volgende artikel, wat gaat over het maken van een beleggingsplan en je hieraan houden!

Dit was het artikel over beleggen tijdens inflatie, hoe manage jij jouw portefeuille? Laat het weten in de reacties, via sociale media of in de WhatsNext Discord.

Veelgestelde vragen

Hoe beter beleggen tijdens inflatie?

Om beter te beleggen in tijden van inflatie kan het handig zijn om jouw portefeuille eens goed onder de loep te nemen en goed te managen, groeiaandelen hebben het lastig met een hoge inflatie en hogere rentes. Terwijl waarde aandelen het vaak juist beter doen.

Welke aandelen doen het goed tijdens inflatie?

Solide, betrouwbare “cashflowgeneratoren”, ook wel waarde-aandelen doen het goed in periodes als deze. Verder doen bedrijven die profiteren van hogere rentes, zoals banken en verzekeraars, het tijdens inflatie ook goed, omdat de marges tussen de korte en lange rentes groter worden.

Hoe lang kan inflatie duren?

De economische activiteiten houdt goed stand, maar de vooruitzichten worden somberder, de ECB zal waarschijnlijk meer renteverhogingen doorvoeren later dit jaar en misschien ook nog volgend jaar. Als ze dit niet doen, kan de inflatie zomaar blijvend worden.

4.8/5 - (9 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.