Waarom beleggen

door | 29 dec, 2022

Waarom beleggen en waar beleggen

Waarom beleggen? Dat is wat iedereen zich afvraagt voordat ze gaan beleggen.

Voor veel is beleggen een andere manier om geld te sparen, waarbij in geval van winst meer rendement gehaald wordt dan wanneer het geld op een spaarrekening wordt gehouden. Voor andere is beleggen maar eng.

“Waarom zou je in godsnaam gaan beleggen? Dat is toch hartstikke risicovol! Dan kan je net zo goed naar het casino gaan en alles op rood zetten.”

Helaas iets wat beleggers maar al te vaak horen en volkomen onterecht. In dit artikel kijken we naar redenen waarom beleggen, juist wel een goed idee is. We kijken natuurlijk ook naar de nadelen die beleggen met zich meebrengt en waarin en waar je kunt beleggen.

Waarom je vermogen besteden aan beleggen?

Hoewel het verwachte rendement bij winst erg aantrekkelijk is, is er ook kans op verlies wat meer risico meebrengt bij het beleggen.

Hoewel er een zekere mate van risico is, blijft beleggen toch een aantrekkelijke manier om nog een extra zakcentje op te bouwen voor bijvoorbeeld extra pensioen of een extra passief inkomen naast je reguliere inkomen.

Aangeraden wordt als belegger een lange termijn strategie vast te houden waarbij je niet uitgaat van snel geld verdienen, maar met geduld en discipline vertrouwt op de stijgende waarde van jouw aandelenportefeuille. Hoe je dit aanpakt, is bepalend voor jouw ontwikkeling als belegger.

Wanneer je beschikt over een aantrekkelijk vermogen om te beleggen, zorg dan voor een solide beleggingsplan met een duidelijk beleggingsdoel, waarmee je een mooie aandelenportefeuille samenstelt met een aantrekkelijk rendement.

Waarom investeren in bedrijven?

Als belegger besluit je te investeren in een bedrijf door aandelen te kopen. Je biedt daarmee jouw kapitaal aan voor de ideeën van een bedrijf. Eén van de tips die wordt gegeven is te investeren in bedrijven die jij begrijpt en je aanspreken. Wanneer je aandelen koopt van een organisatie waarvan je de bedrijfsvoering ook begrijpt en enthousiast van wordt, is het eenvoudiger deze organisatie te blijven volgen om jouw beleggingsstrategie te handhaven.

Het voorkomt ook verwarring als belegger die weer het risico geeft dat je de verkeerde keuzes maakt. Als belegger heb je de keuze uit risicovol beleggen en beleggen met beperkende risico’s. Wij zullen je altijd aanraden om voor het laatste te gaan en te beleggen in bedrijven die je begrijpt.

Waarom beleggen bij fluctuerende koersen?

Risicovol beleggen is het kopen van aandelen die sterk fluctueren in de koersen waarbij er een hoog risico is dat je een deel van of je gehele inleg verliest.

Bij beleggen met beperkende risico’s zorg je ervoor dat je belegt over meerdere categorieën, sectoren en landen. Hiernaast is een lange beleggingshorizon belangrijk, let je erop dat je lage tarieven betaald en maak je geen gebruik van een hefboom of geleend geld.

De basisprincipes van beleggen

Hier volgen de basisprincipes van beleggen:

  1. Beleg gespreid
  2. Minimaliseer de kosten
  3. Beleg voor de lange termijn
  4. Beleg alleen in wat je begrijpt
  5. Weet waar niet in te beleggen

Onthoud bij beleggen het volgende geldt: er is in de algemene zin een positief verband tussen potentieel rendement en risico en hoe langer je belegt des te groter de kans dat het resultaat positief zal zijn.

Hiermee wordt het antwoord op de vraag “waarom beleggen?” als maar duidelijker.

Eerder werd gesproken over diversifiëring van je aandelenportefeuille. Hierbij wordt bedoeld te investeren in meerdere beleggingscategorieën.

Een combinatie van beleggen in de onderstaande categorieën zorgt op lange termijn voor een hoger rendement met het minste risico. Over veel van de categorieën hebben we al flink wat artikelen geschreven:

Waarom beleggen

Laten we eens kijken naar wat andere zeggen.

Waarom beleggen: Wat moet je anders doen om vermogen op te bouwen? Sparen?

Waarom beleggen: “Met beleggen kan je jouw financiële doelen behalen” zegt VanEck.

Waarom beleggen: “De belegger wordt beloond voor het risico dat hij neemt door te investeren.” zeggen ze bij Evi van Lanschot.

Waarom beleggen: “Sparen levert onder aan de streep meestal een negatief rendement op (na kosten vermogensrendementsheffing en inflatie). Beleggen is dus noodzakelijk voor mensen die niet willen interen op hun vermogen.” zeggen ze bij VEB.

Waarom beleggen: “Je zet je geld aan het werk, je gaat inflatie van je geld tegen, je geld groeit mee met de markt” zegt BUX Zero.

Waarom beleggen: “Beleggen levert veel meer op. Zeker beleggen in aandelen. Het gemiddelde rendement van een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille is meer dan 8% per jaar.” zeggen ze bij Meesman.

Waarom beleggen: “Door je geld te beleggen kun je ervoor zorgen dat jouw geld meer waard wordt.” zegt Scildon.

Waarom beleggen: “Het verschil tussen sparen en beleggen, is het risico en rendement. Met beleggen loop je meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger. Op de lange termijn streef je met beleggen naar rendementen die hoger zijn dan bij sparen.” zegt de ASN Bank.

629768ad43b27817991659

Wat maakt beleggen aantrekkelijk?

De voordelen van beleggen hebben veel beleggers gemotiveerd om aandelen te kopen. Met name het creëren van kapitaal speelt hierbij een grote rol en bij beleggen kan dat op meerdere manieren:

  • Mee profiteren bij een groeiende economie: wanneer de economie in een stijgende lijn zit, is er grote kans dit terug te vinden in de waarde van jouw aandeel, wat jou weer een goed rendement biedt en indien van toepassing een aantrekkelijk dividend.
  • De inflatie voor blijven door het gemiddelde rendement en een langere tijdshorizon: het rendement is bij winst hoger dan een rentepercentage bij een spaarrekening en door de aandelen langer vast te houden kan je langer profiteren van het rendement op rendement effect.
  • Aandelen zijn tegenwoordig eenvoudig aan te schaffen. Naast dat het kan via de bank zijn de online mogelijkheden om zelf te kopen en verkopen ook toegenomen. Steeds meer brokers zijn online te vinden via een website en zelfs via beleggingsapps.
  • Geld verdienen door de aandelen binnen korte termijn te kopen en te verkopen. Wanneer je ervoor kiest de aandelen langer vast te houden, levert dit je uitbetaling in winsten op in de vorm van dividend.
  • Verkopen gaat heel eenvoudig. Wanneer je snel contanten nodig hebt kan je aandelen snel tegen lage transactiekosten verkopen. De opbrengst is echter niet stabiel. Door volatiele prijzen zijn koersen wisselend waardoor je niet altijd van te voren weet, wat je over een tijdje voor een aandeel krijgt.

Waarom beleggen ondanks de bestaande risico’s?

Maar er kleven ook risico’s aan beleggen waar ook professionele brokers en beleggingswebsites voor waarschuwen.

De nadelen kunnen potentiële beleggers doen aarzelen en moeten zeker in overweging worden genomen alvorens een deel van je vermogen te besteden aan het aankopen van aandelen.

Risico, het verlies van je investering: bij het dalen van de waarde van je aandeel kan je een deel of je gehele ingelegde vermogen verliezen, als een bedrijf failliet gaat.

Dividenduitkeringen laten even op zich wachten: in geval van winstuitkering in de vorm van dividend worden aandeelhouders later uitbetaald.

Tijdbesteding aan gedegen onderzoek: aangeraden wordt goed onderzoek te doen in de beleggingsportefeuille in de vorm van het lezen en doornemen van bedrijfsdocumenten als jaarverslagen, jaarrekeningen, nieuwsberichten en de aandelenmarkt. Hoewel het onderzoek boeiend is om te doen, neemt het ook veel tijd in beslag.

Laat emoties niet overheersen: het risico en al het onderzoek kan ondanks alle kennis ook onrust geven. Zeker als de emoties van hebzucht en angst overheersen bij de koop en verkoop en het signaleren van de wisselingen van de koersprijzen. De aangeraden strategie is daarom niet te veel te kijken, maar een gezonde regelmatig aan te houden om de koersen in de gaten te houden.

Professionele concurrentie: er zijn veel beleggers die wel veel tijd besteden om kennis op te doen over de aandelenmarkt. Professionele beleggers beschikken meestal over uitgebreide instrumenten om de koersen op de aandelenmarkt nauwkeurig te volgen en te analyseren. Beschik jij niet over dit soort instrumenten, dan sta jij als handelaar al gauw achter ten opzichte van de professionele beleggers.

Waarom beleggen en waar beleggen 2

Waarom volgen beleggers vaak een beleggingsstrategie?

Na het lezen van de nadelen is duidelijk dat beleggen weloverwogen moet gebeuren. Hoewel bij beleggen altijd een mate van risico speelt, zijn er strategieën om de mate van risico te beperken. Het hangt ervan af wat voor belegger jij wilt zijn welke strategie het beste bij jou aansluit.

Hou je ervan continu de markt te volgen en daarop in te spelen om zo snel geld te verdienen met beleggen? Dan zal het korte termijn beleggen het meest bij jou passen waarbij de tijd tussen koop en verkoop zeer kort kan zijn. Dit is alleen passend als jij de tijd hebt om de markt in de gaten te houden en op tijd de verkoop van jouw aandelen in gang te zetten.

Heb je minder veel tijd, dan is beleggen op lange termijn geschikter. Je koopt dan je aandelen, maar zal ze niet op korte termijn verkopen. Na het doen van gedegen onderzoek beslis je met welke aandelen jij je aandelenportefeuille zal vullen en welke aandelen jou op lange termijn een mooi winstgevend rendement opleveren. Het verwachte rendement wordt gecalculeerd op basis van het onderzoek, jouw interesse en de berichtgeving over het bedrijf waarin jij hebt geïnvesteerd.

Je kan er ook voor kiezen om ETF’s te kopen, zoals de VWRL ETF of de VUSA ETF. Bij deze ETF’s kan je gemiddeld rond de 10% rendement per jaar verwachten.

Wat is belangrijk bij beleggen?

Geduld en discipline zijn het meeste belangrijk bij beleggen.

Naast het overwegen van risico’s en het vormen van een strategie spelen persoonlijkheidseigenschappen ook een rol bij het kiezen voor beleggen. Of je nou kiest voor korte of lange termijn beleggen, een dosis geduld en discipline zijn eigenschappen die bijdragen aan het volhouden van een goede stabiele beleggingsstrategie. Het voorkomt dat je deze belangrijke aankopen impulsief en vanuit pure emotie uitvoert.

Ben je erop uit snel geld binnen te halen, dan is dat voor beide beleggingsvormen geen garantie. Een plotselinge daling van de koersprijs, tegenvallende groei van de koers of een lage winstuitkering horen allemaal bij beleggen. De waarde van investeringen gaan altijd met golfbewegingen. Het is natuurlijk fantastisch als je snel winst behaalt, maar het is zeker geen gegeven als belegger.

Daarom worden geduld en discipline als essentiële eigenschappen benoemd voor beleggen. Voor zowel het korte als het lange termijn beleggen bestaan toepassingen die kunnen voorkomen dat je te veel vanuit emotie aandelen gaat kopen en verkopen.

Deze zogenaamde richtlijnen zorgen voor een goede motivatie om tot een koop of verkoop over te gaan, waardoor jij sterk achter jouw belegging staat. Hoe meer onderzoek je doet. Of hoe meer instrumenten en berekeningen je toepast, hoe meer gespecialiseerd en professioneler je wordt in het beleggen.

Wanneer een belegger zich met geduld, discipline en gedegen kennis zich op lange termijn focust op het vormen van een gediversifieerde aandelenportefeuille, dan is beleggen ondanks de bestaande nadelen en risico’s een zeer aantrekkelijke manier om toch meer geld te creëren door te investeren in uiteenlopende bedrijven.

Op korte termijn kopen en verkopen van aandelen is ook een goede manier om geld te genereren. Het vraagt wel meer tijd en discipline dan de lange termijn strategie en is daarom, als je daar de tijd voor hebt een actieve manier om met beleggen je vermogen op te bouwen.

Dit was het artikel waarom beleggen. Dus, heb jij het in je? Klaar om te beginnen met beleggen?

4.7/5 - (3 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.