Nu beleggen in goud

door | 21 jul, 2022

Beleggen in goud is een populaire manier om je spaargeld veilig te stellen. Goud biedt bescherming tegen inflatie, waardoor het aantrekkelijk is voor investeerders. In dit artikel zullen we kijken naar manieren om in goud te beleggen en welke goud ETF het meest populair is bij DEGIRO-investeerders.

Beleggen in Goud - beste goud ETF DEGIRO

Het zijn volatiele tijden op de beurs. Grote koersdalingen zorgen voor spanning en onzekerheid bij beleggers. Volatiliteit is veelal zeer onvoorspelbaar en beleggers hechten daarom op momenten als deze extra veel waarde aan zoveel mogelijk stabiliteit.

In dit artikel kijken we naar beleggen in goud en de verschillende manieren, maar ook naar goud in het algemeen.

Veel beleggers zien goud als de veilige haven. Goud beschermt beleggers namelijk tegen inflatie. Goud is immers een schaars goed: de voorraden zijn beperkt en de vraag ernaar blijft over de loop van tijd gestaag stijgen.

Beginnen met beleggen in goud? Tot het einde van december kan je 1 gratis gram goud (t.w.v. €55,-) krijgen! Zelf beleg ik ook bij Gold Republic in goud en zilver!

Is een belegging in goud een goede belegging?

Maar is goud nou daadwerkelijk de heilige graal? En op welke manieren is het mogelijk om in goud te beleggen.

We vertellen je alles wat je moet weten over het beleggen in goud, of het een goed idee is en bekijken de goedkoopste en populairste manier op te beleggen in de beste goud ETF van DEGIRO.

Achtergrondinformatie over goud

Goud is een edelmetaal. Edelmetalen zijn metalen die bestand zijn tegen aantasting door zuur of oxidatie. Ook zilver en platina behoren bijvoorbeeld tot edelmetalen. Goud is daarentegen bij uitstek het meest waardevolste edelmetaal ter wereld.

Het speelt al een lange tijd een belangrijke rol in het financiële stelsel. De voornaamste reden hiervoor is dat goud een waardevast product is. Dit zorgt ervoor dat, zeker in onzekere tijden, de vraag naar goud stijgt. Goud behoudt in tegenstelling tot andere commodity’s immers zijn waarde.  

Bovendien wordt goud al eeuwenlang gebruikt voor de productie van munten en wordt het hedendaags zelfs verwerkt in apparatuur voor bijvoorbeeld microchips en vliegtuigen. Omdat goud altijd al gezien wordt als waardevol zal deze waarde altijd vertegenwoordigd blijven. Dit maakt dat beleggers in onzekere tijden vaak teruggevallen op goud.

Goud wordt tevens door beleggers gebruikt als beleggingsobject en gebruiken centrale banken het als een onderpand. Verder wordt goud veel gebruikt in juwelen. Tenslotte wordt het ook nog toegepast in de elektronica. Het gebruik van goud in juwelen en elektronica draagt ook bij aan de toenemende vraag naar (fysiek) goud. Echter is deze vraag vele malen kleiner dan de vraag naar het gebruik van goud als beleggingsobject. Dit maakt dat de prijs van goud met name gedreven wordt door beleggers en centrale banken.

Meer achtergrondinformatie lezen over goud? Bekijk ons eerder geschreven artikel; veilig online goud kopen.

Waarom beleggen in goud? 

Goud zorgt voor financiële bescherming. Dit komt doordat goud een betrouwbare waardeopslag is. Het wordt namelijk niet beïnvloed door de factoren die andere beleggingen wel beïnvloeden. Zo wordt er in een economische crisis of politieke onstabiliteit altijd teruggegrepen op goud.

Zodoende worden goudbeleggingen in tijden van een financiële crisis erg populair. Goud kan namelijk op elk moment direct omgezet worden in een andere valuta. Vandaar dat centrale banken in deze periodes vaak extra goud opkopen om hun munt kracht bij te kunnen blijven zetten. 

Bovendien zorgt goud voor een vergroting van de diversificatie in een portefeuille. Goud gedraagt zich doorgaans tegengesteld aan traditionele beleggingsklassen. Dit zorgt ervoor dat goud bijdraagt aan een gunstige risicoverhouding van een beleggingsportefeuille.

Beleggingsportefeuilles die goud bezitten vertonen namelijk minder volatiliteit dan portefeuilles waarin goud geen onderdeel is. Dit maakt dat goud dient als een hedge, wat voor meer zekerheid in een beleggingsportefeuille zorgt.

Alleen al daarom zou wat ons betreft elke portefeuille edelmetalen, zoals goud, moeten bevatten.

Hiernaast zal de vraag naar grondstoffen zoals goud alleen maar toenemen.

In gebieden zoals Europa en de Verenigde Staten is de industrie vandaag de dag al volop op gang. Echter zijn in gebieden zoals Azië en Afrika nog flinke groeikansen. Azië ontwikkeld zich in een hoog tempo. Deze industrie heeft grondstoffen nodig om te kunnen produceren. Deze vraag naar grondstoffen beïnvloed de waarde van goud in een positieve zin.

Tenslotte heeft goud een uitstekende liquiditeit. Er is ontzettend veel vraag en aanbod in goud. maakt goud een van de meest liquide beleggingen, wat inhoudt dat je jouw goud op ieder moment snel kan omzetten in cash.

Nadelen van beleggen in goud 

In tegenstelling tot een belegging in onroerend goed of in aandelen genereert een belegging in goud geen regelmatig inkomen.

Beleggingen in vastgoed en aandelen kunnen namelijk beide wél een bron van inkomsten zijn. Dit bijvoorbeeld in de vorm van huur en dividenden, door aandelen die maandelijks dividend uitkeren. Daarnaast wordt er bij een belegging in goud doorgaans niet bijzonder veel rendement gegenereerd. Goud produceert namelijk geen kasstromen. Het rendement kan uitsluitend voortkomen uit een toename in de prijs.

Tenslotte is het belangrijk om rekening te houden met de kosten bij het beleggen in goud.

Allereerst de aanschafkosten van goud. De goudprijzen zijn namelijk relatief hoog, waardoor het voor kleine beleggers niet altijd even toegankelijk is om in goud te beleggen. Verder kunnen er ook nog andere kosten bij komen kijken waaronder verkoop-, levering, opslag, beveiliging en verzekeringskosten. Deze extra kosten komen door de manier waarop belegd wordt in goud, wat vaak bestaat uit fysiek goud kopen in de vorm van bijvoorbeeld goudstaven. Het goud moet namelijk zorgvuldig bewaard en verzekerd worden. 

Goud ETF DEGIRO - Beleggen in Goud

Op welke manier is beleggen in goud mogelijk? 

Beleggen in goud kan op veel verschillende mogelijkheden, allereerst het beleggen in fysiek goud.

Wanneer er belegd wordt in fysiek goud, krijg je daadwerkelijk goud in handen. Denk hierbij aan goudstaven of munten. Het fysiek goud kan bewaard worden in een kluis of bij een bankinstelling. Hier worden echter wel relatief hogere kosten in rekening gebracht, omdat hierbij ook opslagkosten worden verrekend. Deze bedragen zijn gemiddeld ongeveer 0,50% per jaar.

Je kan ervoor kiezen om goud en andere edelmetalen eenvoudig en automatisch periodiek aan te kopen via Gold Republic (bekijk hier de tarieven).

Verder is het een mogelijkheid om te beleggen in goud door middel van de aankoop van aandelen in een goudmijnbedrijf.

Dit worden ook wel goudaandelen genoemd. Bij het beleggen in goudaandelen worden de opslagkosten van fysiek goud niet in rekening gebracht, waardoor de totale kosten lager kunnen uitvallen. Ook kunnen goudaandelen mogelijk dividend uitkeren, wat een positief effect kan hebben op het totale rendement. Overigens kan de waarde van goudaandelen nog stijgen of dalen zonder dat de goudprijs verandert, bijvoorbeeld wanneer het bedrijf een grote overname doet of meer goud mijnt dan verwacht.

Een populair mijnbedrijf wat verhandelbaar is op de beurs, is Barrick Gold.

Beste goud ETF DEGIRO

Naast goudaandelen is het ook mogelijk om te beleggen in een goud ETF, bij bijvoorbeeld DEGIRO. Hierdoor kan er gespreid belegd worden in de gehele goudmijnbouwsector.

De voordelen hiervan zijn dat het beleggen in een ETF volledig passief is: na aanschaf is er geen tijd en onderzoek meer vereist. Een van de populairste goud ETF’s is de VanEck Gold Miners ETF (GDX).

GDX kent een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,86% per jaar sinds haar oprichting in 2015!

GDX behoort bovendien tot de kernselectie van DEGIRO. Beleggers kunnen hierdoor eenmaal per maand zonder transactiekosten GDX aanschaffen of verkopen. GDX brengt daarentegen wel 0,53% aan lopende kosten per jaar in rekening. Vergeleken met alternatieve beleggingsmogelijkheden is dit relatief weinig.

Vanwege de lage kosten, de toegankelijkheid en populariteit van deze goud ETF, vinden wij dit de beste goud ETF van DEGIRO.

Waarom daalt de goudprijs?

De laatste tijd zien we dat de goudprijs daalt. Dit heeft verschillende oorzaken zoals de geopolitieke onrust en de sterke dollar.

In aanloop naar de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank daalt de goudprijs vaak, om daarna weer te stijgen. Dit zou dus wel eens een mooi moment kunnen zijn om goud te kopen.

Lees meer over waarom de goudprijs daalt op de goudstandaard.

Nu beleggen in goud verstandig?

Of beleggen in goud voor jou een goede beslissing is, hangt voornamelijk af van persoonlijke voorkeuren en factoren zoals risicotolerantie en het streefrendement. Persoonlijk vinden we dat goud een must is in elke portefeuille, voor een goede spreiding. Dit hoeft geen groot gedeelte te zijn, 5% is al genoeg.

Voor beleggers met een laag risicotolerantie is goud zeker een ideale belegging, maar beleggers die dromen van snel rijk worden, zullen al snel teleurgesteld worden, van beleggen wordt je niet snel rijk. Je wordt als belegger rijk van de tijd die je in de markt zit en het rendement op rendement-effect, ook wel compounden genoemd.

In deze onzekere tijden met dalende aandelenmarkten en een hoge inflatie dient goud in ieder geval altijd nog als een relatief veilige haven. Voor veel beleggers kan (een beetje) blootstelling aan goud volgens ons geen kwaad.

Wat is de beste goud ETF?

De VanEck Gold Miners ETF is de meest populaire manier om via een goud ETF te beleggen in goud en valt binnen de kernselectie bij DEGIRO.

Welke Goud ETF kopen?

Vanwege de lage kosten, de toegankelijkheid en populariteit van deze goud ETF, vinden wij de VanEck Gold Miners ETF de beste goud ETF van DEGIRO.

Waar kan je het beste goud kopen?

Afhankelijk van je wensen kan je kiezen om te beleggen in goud via een spaarplan bij Gold Republic of kiezen voor een GOUD ETF via een broker zoals DEGIRO.

4.6/5 - (11 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.