Beste brokers Nederland

door | 22 nov, 2022

Beste brokers Nederland

Beste brokers Nederland, de beste brokers voor beginnende beleggers.

Of je nu droomt van een vervroegd pensioen, spaart voor die droomauto of simpelweg een betere toekomst voor jezelf wilt opbouwen. Je gaat beginnen met beleggen en dat is best een grote stap!

De financiële wereld is vrij overweldigend in het begin. Je wilt het zo simpel mogelijk houden en gaandeweg zo veel mogelijk leren. De eerste keuze die je moet maken is welke broker je wilt gebruiken. Nu vraag je je wellicht af welke broker je het beste mee kunt beginnen.

Ik ga je uitleggen welke brokers het meest geschikt zijn voor de beginnende belegger en waar je op moet letten als je de beste broker wilt kiezen. Daarnaast geef ik je nog een aantal tips over hoe je de veel gemaakte fouten van jonge beleggers kunt voorkomen.

Wat is een broker?

Het woord broker is het Engels begrip voor effectenmakelaar. Een broker staat tussen de belegger en de beurs, en kan zowel een persoon als bedrijf zijn. Een broker heeft een vergunning om aandelen en effecten op de beurs te kopen en verkopen.

Vroeger moest je naar een persoon toe of iemand bellen om op de beurs te kunnen handelen. Nu kun je ook gebruik maken van een online broker in de vorm van een website of een app. Hierdoor is beleggen goedkoper en toegankelijker voor een groter publiek en kun je met kleinere bedragen starten.

Waar let je op bij het kiezen van je broker?

Je gaat natuurlijk niet voor de eerste de beste broker die je tegen komt. Er zit namelijk wel degelijk een groot verschil tussen de beschikbare brokers. Dit zijn de kenmerken waar je op kunt letten bij het kiezen van je broker:

Gemakkelijk te gebruiken

Het werkt prettig als de website en de app van een broker netjes en overzichtelijk zijn. Gelukkig hebben de meeste brokers dit in hun achterhoofd gehouden en zijn er genoeg brokers die hun interface goed hebben ontworpen. Bekijk dus de website en eventueel de app voordat je een account aanmaakt om te zien of de broker voor jou prettig werkt.

Productaanbod

Het is ook belangrijk om te kijken of het producten aanbod aansluit op jouw wensen. Niet elk product wordt bij elke broker aangeboden. Maar hoe weet je welke producten je wilt gaan kopen in de toekomst? Dat is als beginner natuurlijk lastig om te voorspellen. Bovendien kan het zijn dat je je strategie gaat veranderen en bijsturen. Daarom is het als beginner goed om voor een bekende broker te kiezen met een ruim aanbod.

Heb je al wel een idee over je strategie? Controleer dan of je gekozen producten bij de broker te koop zijn en wat hier dan de kosten van zijn. Blijkt na een tijdje dat je broker niet meer aansluit bij de producten die je wilt kopen? Dan kun je in de toekomst natuurlijk altijd overstappen naar een geavanceerdere broker.

Lage kosten

De kosten van een broker platform zullen ook overwogen moeten worden. Als beginnende belegger begin je meestal met kleine bedragen. Verlangt een broker hoge kosten, dan zal dit je rendement behoorlijk omlaag halen. Door een broker met lage kosten te kiezen, zal je hoe dan ook een hoop geld gaan besparen op de langere termijn. Welke kosten zijn belangrijk om mee te nemen in je beslissing?

  • Transactiekosten: dit zijn de kosten die je maakt als je een aankoop of verkoop doet.
  • Beheer en service kosten: om gebruik te maken van een broker platform zal je in de meeste gevallen ook een klein bedrag moeten betalen.
  • Valutakosten: je zult waarschijnlijk ook in dollars gaan handelen, hier zijn valutakosten aan verbonden. In enkele gevallen zijn deze al bij transactiekosten meegerekend.
  • Fondskosten: bij indexfondsen wordt de lijst met bedrijven periodiek geüpdatet zodat het fonds maximale resultaten kan behalen. Hiervoor betaal je kosten die gelukkig meestal laag zijn.
  • Activity fee: brokers verdienen het meest als jij actief handelt. Sommige brokers rekenen daarom een in-activity fee als je een periode nauwelijks of niet handelt.

Hoe betrouwbaar is deze broker?

Het is uiteraard ook belangrijk om te controleren of je geld veilig is bij de broker die je kiest. De meeste brokers bieden een soort garantie aan. Hoewel je bij de grote namen meestal wel goed zit, is het toch verstandig om te weten hoe een broker de betrouwbaarheid garandeert. Kijk hier dus goed naar!

Beste brokers Nederland

De drie beste brokers van Nederland zijn BUX Zero, eToro en DEGIRO. Toch zijn ze alle drie verschillend, kijk goed welke het beste bij jouw wensen past.

1. BUX Zero

BUX heeft alles in één – aandelen, ETF’s en sinds kort ook crypto. BUX richt zich op de jongere generatie die voornamelijk hun telefoon gebruiken. BUX Zero is de app die zeer geschikt is voor de beginnende belegger. Met een fijne vormgeving heb je een overzichtelijk inzicht in je portfolio altijd binnen handbereik.

BUX Zero is een relatief nieuwe broker, maar het feit dat BUX Zero de afgelopen jaren sterk gegroeid is en nu tot een van Nederlands bekendste brokers behoort, zegt eigenlijk wel genoeg. Je betaalt bij BUX Zero geen commissie over je transacties of een vast tarief van 1 euro per transactie, beleggen met BUX Zero is meestal geheel gratis. In slechts enkele minuten heb je een gratis beleggingsrekening geopend en kun je kosteloos beginnen met beleggen in aandelen en ETF’s. Bovendien biedt BUX Zero een ruim aanbod aan producten aan.

BUX staat onder toezicht van de Nederlandsche Bank en de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Hiermee worden er eisen gesteld aan de werkwijze, zodat er geen onverwachte dingen kunnen gebeuren en de gebruiker beschermd is. Daarnaast valt BUX Zero onder het depositogarantiestelsel. Hierdoor kun je tot 100.000 euro op je geldrekening verzekerd laten staan. Dit is het geld dat je niet belegd hebt. Ook je belegde vermogen staat bij BUX Zero veilig, mocht BUX failliet gaan is dat voor jouw als klant geen probleem.

BUX Zero was in 2017 al uitgeroepen als beste broker Nederland toen ze de grote winnaar waren geworden van de Dutch Fintech Awards.

Beste brokers Nederland

2. eToro

Wil je naast aandelen en ETF’s ook in bijvoorbeeld crypto, CFD’s en grondstoffen handelen? Dan is eToro een goede broker om mee te beginnen. eToro is een sociaal handelsplatform. Je kunt hier veel leren over hoe anderen beleggen, waardoor eToro een uitstekende keuze is voor een beginnende belegger. Je kunt portefeuilles kopiëren van andere beleggers, maar ook kan je de informatie van andermans portefeuille gebruiken om zelf betere keuzes te maken en je eigen strategie te ontwikkelen.

Daarnaast kun je bij eToro beginnen met een gratis oefenaccount. Met dit demo account krijg je fictief geld om mee te beleggen. Zo leer je het platform kennen, leer je hoe het aankopen en verkopen werkt en krijg je een goed idee of beleggen en eToro iets voor je is.

Ook eToro streeft naar zo goedkoop mogelijk beleggen. Je kunt al met 50 dollar beginnen met handelen en betaalt in de meeste gevallen geen commissie over je aan- en verkopen.

eToro wordt gereguleerd onder CySEC uit Cyprus en de FCA uit Engeland. Deze zijn vergelijkbaar aan onze AFM. eToro valt niet onder toezicht van de AFM, maar is wel opgenomen in het vergunningenregister van de AFM en de DNB.

Ze bewaren het geld van klanten op een gereguleerde bankrekening, die gescheiden is van eToro’s bedrijfsgelden en in bewaring wordt gehouden. Dit zou betekenen dat als eToro geliquideerd of failliet zou gaan, er geen enkele derde partij een claim zou kunnen doen op het geld dat jij bij hen hebt staan of het belegde vermogen wat jij bij hen hebt staan.

Beste brokers Nederland

3. DEGIRO

Een van de bekendste brokers in ons land (en in de rest van Europa) is DEGIRO. DEGIRO is een broker met een eenvoudige interface en lage kosten. Je kunt zowel nationale als internationale producten handelen en je kunt kiezen uit een zeer ruim aanbod. Als beginner beantwoord je vragen waarmee je bepaalde risicogroepen ontgrendeld. Hiermee wordt je beschermd van de risicovolle beleggingen tot je klaar bent om hier aan te beginnen.

Een van de grootste voordelen is de DEGIRO Kernselectie. Dit is een selectie van ETF’s waar jij geen commissiekosten voor hoeft te betalen. Je kunt hier per maand een aankoop of verkoop per ETF gratis doen, daarna betaal je de gebruikelijke transactiekosten.

Dankzij het zogenaamde beleggerscompensatiestelsel zijn je beleggingen bij DEGIRO veilig, ook wordt je vrije saldo veilig bewaard Bij Flatex DEGIRO Bank en valt het tot 100.000 euro onder het depositogarantiestelsel. Bovendien kun je bij DEGIRO ook pensioenbeleggen met bijkomende belastingvoordelen.

Beste brokers Nederland

Drie fouten die beginnende beleggers vaak maken

Over het algemeen maken beginnende beleggers vrijwel allemaal dezelfde drie fouten. Het leek mij daarom goed om je hier alvast kort over te informeren, zodat jij deze fouten niet hoeft te maken.

Emoties meenemen in je keuze

Geld is belangrijk voor je. Het is logisch dat je emoties betrokken worden bij het beleggen. Investeer daarom alleen met geld waar je eventueel zonder kunt. Hierdoor zal een verlies minder emotie met zich meebrengen. 

Het is natuurlijk verleidelijk om een aandeel te kopen die opeens een hele sterke groei ziet, maar in veel gevallen ben je dan al te laat en koop je het aandeel op de piek. Je zult dan een dip zien die soms een lange tijd nodig heeft om te herstellen. Koop dus niet uit enthousiasme een sterk groeiend product, maar controleer altijd of het desbetreffende aandeel een goede koop is. Kijk bijvoorbeeld naar de financiële ratio’s.

Luisteren naar iedereen op het internet

Een andere fout is het volgen wat een andere belegger doet. Het is goed om te kijken naar en te leren van grote ervaren investeerders, maar wees je bewust van het feit dat niet iedereen gelijk heeft. Wat voor de een een aantal maanden goed heeft uitgepakt, hoeft voor jou in de komende maanden namelijk niet ook goed uit te pakken. Lees je dus goed in wanneer je een nieuwe aankoop doet.

Niet genoeg spreiden

De derde fout is niet genoeg spreiding. Spreiding is belangrijk om de risico’s en verliezen op te vangen. Je kunt een goed gevarieerde portefeuille zelf samen stellen door middel van diverse aandelen uit verschillende branches te kopen. Hier heb je echter wel een redelijk bedrag voor nodig.

Begin je klein? Dan kun je het beste beginnen met ETF’s om een gespreid portfolio samen te stellen. Een ETF bevat namelijk kleine delen van aandelen van honderden verschillende succesvolle bedrijven. Hierdoor kun je voor minder dan 100 euro al beginnen met een gespreid portfolio.

Welke broker kies je?

De wereld van beleggen is een wereld waar je nooit bent uitgeleerd. Als beginner wil je vooral op een simpele en overzichtelijke manier je portefeuille samenstellen en hoge kosten vermijden. Welke broker je hiervoor kiest, is een persoonlijke keuze. Afhankelijk van je wensen past de ene broker misschien beter bij jou dan de ander.

Om even samen te vatten, in dit artikel keken we naar de drie beste brokers van Nederland:

  • 1. BUX Zero
  • 2. eToro
  • 3. DEGIRO

Bij eToro kan je als enige ook beginnen met een demo account.

Met een van de brokers genoemd in het beste brokers Nederland artikel, weet je zeker dat je een goede start hebt. Voorkom je de meest gemaakte fouten? Dan heb je ook nog eens een stapje voor op de meeste beginnende beleggers.

Opzoek naar meer beleggingsapps?

4.8/5 - (11 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.