ETF’s en aandelen 2022 tips

door | 13 sep, 2021

aandelen 2022 tips - dejongebelegger

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. In dit artikel ga ik je eerst mijn top 6 ETF’s voor 2021 vertellen en daarna mijn top 3 aandelen 2022 tips. Ik heb zelf zorgvuldig onderzoek gedaan om te bepalen waar ik mijn geld in wil beleggen, ik adviseer jou om hetzelfde te doen voordat je ergens in belegt. Ik deel op deze pagina geen aankoop advies, ik deel enkel waarin ik ga beleggen en waarom!

Beste ETF’s DEGIRO voor 2022

Laatste update: 10 november 2021. Origineel geschreven op 3 januari 2021.

ETF’s vormen voor mij de basis van mijn beleggingsportefeuille. Door het merendeel van mijn beleggingen te beleggen in ETF’s, behoudt ik een goede spreiding met mijn beleggingen en probeer ik het risico aan de lage kant te houden. ETF’s koop ik vooralsnog allemaal aan via DEGIRO. Wat mij betreft zijn dit de beste ETF’s bij DEGIRO.

Ik heb 5 ETF’s uitgekozen, die ik wil aankopen in 2021. Sommige hiervan heb ik al aangekocht! Laten we beginnen met ETF’s en aandelen 2022 tips:

ISHARES GLOBAL CLEAN ENERGY – INRG | IE00B1XNHC34

Dit fonds belegt voornamelijk in Nutsbedrijven, gevolgd door Technologie, Industrie en Energiebedrijven. De top 5 posities in dit fonds bestaan uit Plug Power, Meridian Energy, Enphase Energy, Xinqi Solar Holdings en Verbund AG. Meer lezen over deze ETF op Morningstar. 

Sinds 6 november 2020 heb ik dit fonds in mijn portefeuille. Sindsdien heb ik met dit fonds al 27,34% rendement behaald. Omdat dit fonds zo goed presteert ben ik van plan mijn positie in dit fonds te gaan vergroten in 2021. Ik ben ervan overtuigd dat schone energie en alles daarom heen de toekomst is en dat bedrijven in dit fonds potentie hebben om een grote rol te spelen in de toekomst. Ik heb mijn positie in deze ETF in begin februari uitgebreid. Lees meer over de iShares Global Clean Energy ETF.

VANGUARD FTSE ALL-WORLD – VWRL | IE00B3RBWM25

Deze ETF volgt de grootste bedrijven wereldwijd, waarvan 55,77% in de VS. De 5 top sectoren waarin met dit fonds wordt belegt zijn Technologie, Financiële Dienstverlening, Cyclische Consumptiegoederen, Gezondheidszorg en Industrie. Meer lezen op Morningstar over deze ETF kan hier.

Op 8 Oktober 2020 heb ik mijn positie in dit fonds vergroot. Sindsdien heb ik met dit fonds in 2020 gemiddeld 6,96% rendement behaald. Het VWRL fonds zie ik als een saaie, maar veilige investering op het lange termijn. Gebaseerd op het historisch rendement dat met dit fonds is behaald verwacht ik gemiddeld zo’n 6% rendement per jaar. Er zullen jaren zijn dat dit rendement lager is, maar sinds ik voor het lange termijn beleg en dit geld niet direct nodig heb vind ik dit geen probleem.

Voor deze ETF gebruik ik de “buy-hold-and buy more” strategie. Dit fonds betaald tevens dividend uit, wat ik weer herinvesteer in het fonds, of in aandelen. Ik heb mijn positie in deze ETF in begin februari fors uitgebreid. Deze ETF zit in de kernselectie bij DEGIRO, dit houdt in dat je in de meeste gevallen geen transactiekosten hoeft te betalen.

ISHARES MSCI Emerging Markets ETF IEMM | IE00B0M63177

Dit fonds belegt grotendeels in Azië, zowel opkomende als gevestigde markten, maar ook in Latijns Amerika en andere opkomende markten. De grootste posities van dit fonds zijn onder andere in Taiwan Semiconductor, Alibaba, Tencent en Samsung. Meer over dit fonds lezen op Morningstar kan hier.

In deze ETF heb ik nog geen positie. Om mij heen hoor ik wel veel over dat Azië en vooral China een enorme groei door maakt en gaat maken, ook ziet het er naar uit dat de Chinese economie binnen een paar jaar de grootste economie ter wereld wordt. Omdat ik nog jong ben wil ik best een gokje wagen en met een gedeelte van mijn geld iets meer risico te lopen door te investeren in een fonds wat mogelijk meer rendement kan opleveren.

Dit samen met het vertrouwen wat ik heb voor opkomende markten hebben ervoor gezorgd dat ik deze ETF wil gaan aankopen. Deze ETF zit ook in de kernselectie bij DEGIRO, dit houdt in dat je in de meeste gevallen geen transactiekosten hoeft te betalen.

Andere ETF’s in ETF’s en aandelen 2022 tips:

INVESCO EQQQ NASDAQ ETF – EQQQ | IE0032077012

Dit fonds belegt grotendeels in de VS, namelijk 96,20%. De top 5 sectoren zijn Technologie, Cyclische Consumptiegoederen, Communicatiediensten, Gezondheidszorg en Defensieve Consumptiegoederen. De 5 grootste posities zijn in Apple, Microsoft, Amazon, Tesla en Facebook. Meer lezen over deze ETF op Morningstar. 

Dit fonds hou ik in de gaten omdat het al jaren lang veel rendement pakt, mocht er een dip komen koop ik dit fonds graag aan.

VAN ECK ESPO ETF – ESPO | IE00BYWQWR46

Bevat aandelen van 25 bedrijven, vooral in de VS, Japan en Azië (zowel opkomende markten als ontwikkelde markten). De 3 sectoren waarin deze ETF belegt zijn Communicatiediensten, Technologie en Cyclische Consumptiegoederen met als 5 grootste posities Nvidia, Tencent, AMD, Nintendo en SEA. Hier kan je op Morningstar meer over dit fonds lezen.

Dit fonds hou ik al een tijdje in de gaten en zou ik graag in beleggen als er een dip komt. Het is de laatste tijd zo hard gestegen dat ik het momenteel iets te duur vind om aan te kopen.

Interessante ETF’s 2022

Dit was mijn lijstje met interessante ETF’s voor 2022. Mis jij nog ETF’s in dit lijstje, stuur mij dan een berichtje op Instagram. Ik zal er dan onderzoek naar gaan doen en deze wellicht terug laten komen in een nieuwe blogpost: “ETF’s en aandelen 2022 tips #2”. Meer lezen over de kernselectie of DEGIRO, kan in DEGIRO review.

Naast de ETF’s hierboven heb ik ook nog een positie genomen in HSBC MSCI CHINA UCITS ETF USD – IE00B44T3H88 omdat China met hele goede groeicijfers is gekomen en de verwachtingen voor 2022 zelfs nog beter zijn, in vergelijking tot andere landen. Daarom past deze ETF ook zeker in “ETF’s en aandelen 2022 tips”.

Andere interessante ETF’s zijn de ARK Invest ETF’s van Cathie Wood. Hier heb ik recent een artikel over geschreven. Liever aandelen 2022 tips? Lees dan verder.

aandelen 2022 tips - dejongebelegger

Veelbelovende aandelen 2022

Voor begin 2021 heb ik drie aandelen uitgekozen waarin ik wil gaan beleggen. Deze aandelen heb ik zorgvuldig uitgekozen en ik verwacht dat deze het in 2022 wel eens goed kunnen gaan doen.

Twee van de drie aandelen 2022 tips die ik heb uitgekozen zijn tevens ook getipt door Vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Group op 28 december 2020 (ABN FN-Dow Jones) namelijk Accsys Technologies en Flow Traders. Ik ben helemaal niet zo van de “getipte” aandelen, maar deze twee aandelen hield ik sowieso al in de gaten.

Bij het uitkiezen van mijn aandelen 2022 tips heb ik er rekening mee gehouden dat dit wel eens een volatiel jaar kan gaan worden op de beurs. Waarin een grote stroom van particuliere beleggers wellicht uit emotie kan gaan handelen en verkopen mochten de beurzen naar beneden gaan. Daarom heb ik gekozen voor twee bedrijven waarin ik toekomst zie op het lange termijn en één bedrijf, als soort “hedge”, die presteert op volatiliteit.

Accsys Technologies

Eind vorig jaar heb ik geïnvesteerd in Accsys Technologies en is daarom de eerste van aandelen 2022 tips. De koers staat momenteel op €1,63 en is sinds mijn aankoop op 14 december 2020 gestegen met 9,76%. Accsys Technologies is een houtveredelaar met als slogan: “Changing wood to change the world”. Het bedrijf combineert chemie, technologie en vindingrijkheid om hoogwaardige houtproducten te maken die extreem duurzaam zijn.

Ik beleg persoonlijk graag in duurzame bedrijven, die denken aan de toekomst, en hierdoor een goede kans van bestaan en groeipotentieel hebben op het lange termijn. Momenteel is een flink gedeelte van mijn aandelenportefeuille geïnvesteerd in Accsys Technologies en wil ik deze in de eerste drie maanden van 2021 gaan uitbreiden. Meer lezen over dit bedrijf kan op hun website.

Ik heb dit aandeel zelf aangekocht bij DEGIRO.

Flow Traders

Als tweede van de aandelen 2022 tips komt Flow Traders De koers van Flow Traders staat momenteel op €27,06. Het gemiddelde koersdoel staat iets hoger, namelijk op €31,47. Flow Traders is een “market maker” uit Amsterdam en profiteert van de volatiliteit op de beurs. Ze verdienen geld door onder andere te profiteren van kleine prijsverschillen tussen bied- en laatkoersen. Ten tweede maakt Flow Traders winst op de financiële instrumenten waarop zij hedgen. Flow Traders heeft verder geen schulden en streeft ernaar minstens 50% van haar nettowinst uit te keren als dividend!

Zoals ik al eerder heb gezegd, denk ik dat 2022 een erg volatiel jaar kan worden. Het aandeel staat nu dusdanig laag dat ik hier wel een positie in wil nemen. Deze positie in het aandeel van Flow Traders kan mooi dienen als gedeeltelijke hedge voor een aandelenportefeuille gericht op het lange termijn. De dividenden die ik zal ontvangen uit Flow Traders zal ik herinvesteren in Flow Traders, of in andere aandelen of ETF’s.

Ik heb Flow Traders gekocht op Trading212, momenteel is hier echter een wachtrij. Als je hem wilt kopen kan je dit bij DEGIRO doen, omdat het een Nederlands aandeel is betaal je hiervoor geen beurskosten. Meer lezen over dividendaandeel Flow Traders.

Prosus

Als laatste op de lijst van aandelen 2022 tips staat Prosus. Het bedrijf Prosus beheert een groep bedrijven die een van de ’s werelds grootste Technologie-investeerders in de Internetconsumptiesector is. Bedrijven die actief zijn in: Online games, Social Media, fintech, de Cloud en online advertenties. Het aandeel van Prosus staat momenteel op €88,36. Het gemiddelde koersdoel staat op €119,88, met 12 koop adviezen.

Het aandeel haalt veel van zijn waarde uit haar belang in het Chinese technologiebedrijf Tencent, bekend van WeChat en vele online mobiele games, waarvan het 31% van de aandelen bezit. Verder is Prosus grotendeels in handen van Naspers, een multinationaal mediaconglomeraat uit Kaapstad. Naspers bezit 71% van de aandelen van Prosus. Het bedrijf heeft onder andere belangen in Delivery Hero en Mail.ru. De meeste investeringen die zij doen zijn in de digitale economie en in opkomende markten. Beleggers in aandelen Prosus krijgen dus automatisch blootstelling aan deze groeimarkten. Hier kan je meer lezen over Prosus.

Ik wil een positie nemen in Prosus omdat ik denk dat het aandeel nog ondergewaardeerd is, vooral als je kijkt naar de koersen van Tencent en Naspers. Verder denk ik dat de grootte en de belangen in deze grootte bedrijven zorgen voor een enorm sterke positie ten opzichte van concurrenten. Verder wil ik mijn positie in opkomende markten en China op deze manier iets uitbreiden. Als je hem wilt kopen kan je dit bij DEGIRO doen, omdat het een Nederlands aandeel is betaal je hiervoor geen beurskosten.

Dit waren mijn drie aandelen 2022 tips.

Crypto en goud

Omdat crypto en vooral Bitcoin zo enorm in waarde stijgt de laatste tijd, horen deze ook thuis in “ETF’s en aandelen 2022 tips”.

Zoals de meeste van jullie al weten beleg of spaar ik maandelijks ook een bedrag van €50,- in goud, waar en waarom ik dit doe kan je lezen bij veilig online goud kopen.

Beste Crypto ETF

Bij Bitpanda kan je beleggen in crypto ETF’s. Ook wel een BCI genoemd, dit staat voor Bitpanda Crypto Index, vergelijkbaar met een Indexfonds of een ETF, waarmee je in één keer een heel mandje van de beste coins kan kopen. Je hebt hierbij keuze uit een BCI met 510 of 25 populaire coins. Zo koop je dus in 1x BTC en ETH en andere populaire coins. Ideaal als je crypto wilt toevoegen aan je portefeuille maar geen zin hebt om er veel naar om te kijken. Meer lezen kan bij beleggen in cryptovaluta of kijk direct bij Bitpanda.

Er zijn meer crypto ETF’s. Meer hierover lezen kan in mijn recente artikel beste crypto ETF’s.

ETF’s en aandelen 2022 tips

Volg mij op Instagram om up-to-date te blijven van mijn beleggingen en hoe ze het doen! Dit was mijn “ETF’s en aandelen 2022 tips ” post, ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen. Heb jij tips voor ETF’s of aandelen en wil je dat ik ze onderzoek en misschien meeneem in een volgende blogpost: “ETF’s en aandelen 2022 tips #2”, stuur mij dan een berichtje op Instagram!

aandelen 2022 tips - dejongebelegger
4.6/5 - (8 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

2 Reacties

 1. Jorik Vermeulen

  Dankjewel voor het delen! Qua aandelen begrijp ik je keuze voor Prosus, al denk ik niet dat je de beste aandelen van de AEX hebt geselecteerd voor 2021. Wat betreft ETF’s is het een mooie selectie en goede keuzes. Leuk om te lezen!

  Mvg,
  Jorik Vermeulen van Happy Investors Mindset

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Bedankt voor je reactie Jorik. Helaas presteert Prosus niet als gehoopt, dat China zo hard zou optreden tegen hun tech had ik niet zien aankomen, helaas. De andere twee staan wel al op +30% dus dat is mooi.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.