Aangezien het tweede kwartaal van het jaar net is verstreken en de markten zich in een bearish fase bevinden, navigeren beleggers nog steeds door woelige wateren. Hoewel enige toename van de volatiliteit inherent is aan een cijferseizoen, gaan we eens kijken hoe je tijdens het cijferseizoen het meeste uit je beleggingen kunt halen met 5 tips om het cijferseizoen te verslaan!
5 tips om het cijferseizoen te verslaan
Laten we eerst uitleggen wat het cijferseizoen is en waarom het zo belangrijk is voor beleggers, voordat we de tips geven.
Wat is het cijferseizoen?
Het cijferseizoen, winstseizoen inkomstenseizoen, ook wel “earnings season” genoemd, is een periode die vier keer per jaar plaatsvindt.
Het markeert de eerste maand van een (nieuw) kwartaal, waarin bedrijven rapporten publiceren over de bedrijfsprestaties van het voorgaande kwartaal of het vorige jaar. Deze rapporten heten kwartaalrapporten en deze rapporten geven details over zaken als nettowinst, winst- en verliesrekeningen, winst per aandeel, verkoopopbrengsten en meer.
Deze vier perioden zijn traditioneel de maanden januari, april, juli en oktober en beginnen elk ongeveer een week nadat een vorig kwartaal (periode van 3 maanden) is afgelopen.
Zoals je waarschijnlijk weet, is de publicatie van kwartaalrapporten in sommige landen niet verplicht, maar in veel andere wel. Toch kiest een groeiende meerderheid van bedrijven ervoor om deel te nemen aan het cijferseizoen als gevolg van steeds meer multinationale bedrijfsstructuren in tal van sectoren.
Daar zijn wij uiteraard blij mee, want dit vinden wij als beleggers reuze interessant.
Waarom is het cijferseizoen belangrijk voor beleggers?
Stel je de cijferseizoenen voor als een evaluatiemoment voor jouw beleggingen die je in jouw agenda wilt markeren, net als het herzien van je persoonlijke huishoudbudget of jouw financiële doelen. Als je in aandelen wilt beleggen of al aandelen in een bedrijf bezit, verwacht je dat de waarde van deze aandelen en het bedrijf uiteindelijk zal stijgen.
Wist je dat je ook kan beleggen in aandelen, voordat het bedrijf naar de beurs gaat?
Als dit het geval is, ontvangen beleggers meestal een percentage van het inkomen van dat bedrijf, in de vorm van dividenden, en de waarde van je aandelen zal waarschijnlijk de aankoopprijs van de oorspronkelijke investering overtreffen. Om ervoor te zorgen dat je succesvol investeert, dien je, zelfs in turbulente tijden op de aandelenmarkt, rekening te houden met de volgende factoren om het meeste uit elk cijferseizoen te halen.
Geïnteresseerd in leven van dividend? Bekijk twee voorbeeld dividendportefeuilles en hoe je dit voor elkaar krijgt.
Leer hoe je inkomstenrapporten kunt lezen
Hoewel het lezen van bedrijfsrapporten misschien niet het meest leuke vooruitzicht is voor sommige beginnende investeerders, is dit wel erg belangrijk en daarnaast ook leerzaam.
Met een beetje oefening leer je niet alleen hoe je een overzicht krijgt van de ontwikkeling van een bedrijf – na een korte tijd zal je ontdekken hoe je de stukjes in elkaar kunt zetten terwijl je dieper in de cijfers duikt waarom een bedrijf goed presteert – of juist niet zo goed.
Hoe beïnvloedde de prijsontwikkeling van hout bijvoorbeeld de bouwsector als geheel? Hoe verlopen de veranderingen door een nieuw bestuur? Hoe reageert de markt op bepaalde cijfers?
Heb je geen idee waar je allemaal op moet letten of hoe je bepaalde ratio’s berekend? Bekijk dan de belangrijkste financiële ratio’s bij beleggen of belangrijke financiële ratio’s voor dividendaandelen.
Houd het grotere geheel in gedachten
Terwijl de wereld wordt geplaagd door ongunstige geopolitieke factoren, hoge inflatiecijfers, een wereldwijde pandemie en andere ontwikkelingen die onzekerheid en volatiliteit op de markten veroorzaken, moet je niet vergeten om rationeel te blijven bij het beoordelen van de winstgevendheid van bedrijven waarin je al hebt geïnvesteerd.
Interessant? Lees ook het eerdere artikel: Beter beleggen tijdens inflatie.
Het cijferseizoen biedt beleggers inzicht in de vooruitzichten van een bedrijf. Aangezien een kwartaalrapportage kan leiden tot een koerswijziging in de markt, is het belangrijk dat je deze informatie op een afgemeten en duurzame manier gebruikt in plaats van emotioneel te reageren.
Vergelijk solide prestaties over meerdere kwartalen, evenals het tijdsbestek van vorig jaar en prestaties van vergelijkbare bedrijven in de branche. Vergeet niet dat de meeste bedrijven geen afzonderlijk kwartaalrapport hebben voor het vierde kwartaal van het jaar, maar aan het einde van het jaar met een jaarrapport komen.
Wil je weten hoe het bedrijf gepresteerd heeft in het vierde kwartaal? Vaak heb je dan zowel het jaarrapport als het rapport van het derde kwartaal nodig!
Hoe zien de fundamenten van het bedrijf eruit? Is hun ontwikkeling stabiel of niet? Boekt het bedrijf een gezonde groei of kan het de dividendbetalingen wel volhouden? Hoe wordt het op korte termijn beïnvloed door mondiale ontwikkelingen en wat zijn mogelijke scenario’s voor de middellange termijn?
Ontwikkel van tevoren je strategie voor het cijferseizoen
Het cijferseizoen is niet alleen belangrijk voor het doen van onderzoek naar jouw bestaande posities, je kan ook overwegen om alleen voor deze periode een handelsstrategie op te stellen. Het zijn namelijk volatiele weken, wat kansen met zich meebrengt!
Denk aan je manier van beleggen, je winstdoelstellingen, hoeveel tijd je aan jouw beleggingen of trades besteedt en jouw persoonlijke risicoprofiel. Zijn er aandelen waarin jij overweegt te beleggen?
Informeer jezelf van tevoren over de meest verwachte bewegingen en verwachte volatiliteit van het seizoen en bekijk de prognoses van analisten tijdens je onderzoek – maar vergeet niet: een verwachting is slechts een verwachting en de werkelijke cijfers kunnen afwijken.
Maak tot slot van de gelegenheid gebruik om de laatste ontwikkelingen en prestaties van hun bedrijf bij te houden zodra je hun meest recente inkomstenrapport bij de hand hebt.
Nog geen beleggingsplan? Lees tips voor het maken van een beleggingsplan!
Beoordeel je ervaring
Het is belangrijk om jezelf te trainen maar niet teveel van jezelf te vragen, vooral als beginnende belegger. Afhankelijk van jouw ervaring kan je ervoor kiezen om de cijfers even snel te bekijken, of er echt diep in te duiken.
Neem direct na het einde van het cijferseizoen of als de cijfers uitkomen, de tijd om te bekijken wat voor cijfers er zijn uitgekomen en wat er is veranderd met betrekking tot jouw beleggingen in bepaalde bedrijven.
Dit is ook het perfecte moment om een persoonlijk beleggingsdagboek op te zetten om je beleggingen bij te houden – net zoals je al trader je trading-journal bijhoudt!
Noteer alle kansen waarvan je achteraf denkt dat je ze hebt gemist en zorg ervoor dat je geen inkomstenrapporten, belangrijke datums en ander belangrijk nieuws mist over bedrijven waarin jij belegt – deze zijn weer belangrijk voor het volgende cijferseizoen dat over drie maanden komt.
Door op de hoogte te blijven van deze essentiële zaken, sta jij en staat jouw portefeuille niet snel voor een verassing.
Wist je dat je ook al je beleggingen bij brokers en exchanges kan bijhouden in één app? Dit kan door middel van (gratis) portfolio-trackers.
Zorg voor je financiële gezondheid
Is het cijferseizoen voorbij en heb je alle informatie in je opgenomen? – dit betekent dat het tijd is voor financiële educatie!
Als je al een tijdje belegt, zijn de perioden tussen het cijferseizoen de perfecte gelegenheid om dieper in te gaan op bijvoorbeeld de fijne kneepjes van fundamentele of technische analyse, historische momenten in de markten en hun effecten en om meer te leren over aandelen die je wellicht wilt aankopen.
Je kan dit natuurlijk leren met behulp van het internet, waar tegenwoordig een hoop gratis beschikbaar is. Je kan er ook voor kiezen om je kennis uit te breiden door boeken over beleggen te lezen, of om een trading-cursus te volgen!
Meer tips, beursnieuws en nog veel meer? Instagram is het kanaal waarop we het meest actief zijn.
Dit was het artikel met 5 tips om het cijferseizoen te verslaan, nog vragen? Stuur een berichtje of laat een reactie achter onder het artikel!
0 reacties