Extra pensioen opbouwen

door | 26 feb, 2021

Extra pensioen opbouwen

Extra pensioen opbouwen

Extra pensioen opbouwen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De Belastingdienst betaalt namelijk mee aan jouw pensioen. Zo kan je extra pensioen opbouwen door te pensioen beleggen of te pensioen sparen met belastingvoordelen. De inleg die je op jouw pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de belastingaangifte.

Dit houdt in dat je bruto inlegt en netto maar een klein beetje inlevert. Dit scheelt dus behoorlijk wat geld, zeker op de lange termijn. Na je pensioenleeftijd kan je het totale bedrag periodiek laten uitkeren en betaal je namelijk minder belasting. Na de AOW-leeftijd betaal je namelijk een lager tarief. Hiermee bespaar je al snel 15% tot 20% aan belasting.

Check alle informatie over de belastingvoordelen in deze Instagram-post.

Hiernaast valt het totale vermogen van de pensioenrekening, of je nu doet aan pensioen sparen of aan pensioen beleggen, niet in box 3 maar in box 1. Je betaalt hierover dus geen vermogensbelasting. Aan extra pensioen opbouwen met voordelen zijn wel enkele spelregels verbonden. Zo mag je het bedrag op de pensioenrekening bijvoorbeeld niet in één keer opnemen, maar moet je dit periodiek laten uitkeren en mag je niet onbeperkt inleggen, dit is afhankelijk van je jaarruimte en de reserveringsruimte.

Dit is te berekenen via de website van de belastingdienst. Hoeveel je mag inleggen is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals onder andere je leeftijd, inkomen en jaarruimte. Nu je weet hoe je met belastingvoordelen extra pensioen op kan bouwen gaan we verder.

Geïnteresseerd? Lees snel verder om te zien hoe het werkt en waar je het extra pensioen kan opbouwen.

Laatste update: 2 augustus 2023 – Artikel geüpdatet.

Extra pensioen opbouwen

Aanvullend pensioen sparen met belastingvoordelen

Extra pensioen opbouwen met belastingvoordelen. Met de pensioenrekening-sparen bouw je op de veiligst mogelijke manier pensioen voor jezelf (en je partner, in geval van overlijden) op en profiteer je jaarlijks van flink wat belastingvoordeel. De rente is momenteel 0,70% per jaar. Die is wel variabel en kan dus nog worden verhoogd of verlaagd. Vergeleken met de rente op de meeste spaarrekeningen nu is dat zo’n 0,65% tot 0,70%.

Elke financiële dienstverlener is wettelijk verplicht om voor het openen van een pensioenrekening-sparen afsluitkosten in rekening te brengen. Vandaar dat Brand New Day eenmalig €25,- rekent bij het openen van de pensioenrekening-sparen. Dit zijn uiteraard de enige kosten die je hebt aan een rekening, hierna kan je extra pensioen opbouwen.

Aanvullend pensioen beleggen met belastingvoordelen

Sparen is de veiligst mogelijke manier om een mooi pensioen bij elkaar te sprokkelen. Extra pensioen opbouwen kan echter ook door te beleggen. Zoals jullie weten, ben ik zelf meer van het beleggen. Daarom vind ik het geweldig dat je bij Brand New Day ook kan pensioenbeleggen met belastingvoordelen. Later in dit artikel lees je meer over waar je dan allemaal in kan beleggen.

Pensioen kan best lastig zijn, geloof mij, ik heb er hard voor moeten studeren voor mijn WFT-diploma’s. Brand New Day maakt het gelukkig makkelijk voor je. Wil je als zzp’er of werknemer (extra) pensioen opbouwen? Met de pensioenrekening – beleggen, beleg je zonder omkijken een fatsoenlijk inkomen voor later bij elkaar, met de daarbij behorende belastingvoordelen.

Vergeet niet dat je met Woolsocks altijd geld terug krijgt over je boodschappen, online en in de winkel! In de uitgebreide Woolsocks review lees je meer over de veiligheid en de voor- en nadelen.

Over Brand New Day

In 2010 is Brand New Day opgericht vanuit een zolderkamer in Utrecht. Dit hebben zij gedaan omdat zij zagen hoe Nederlandse banken en verzekeraars torenhoge kosten voor matige producten en een slechte service rekenen voor producten waarmee je extra pensioen kan opbouwen. Extra pensioen opbouwen is te duur! Dachten ze bij Brand New Day en ze wilde dit beter gaan doen. Zo is Brand New Day opgericht. Als kleine beleggingsinstelling bieden zij simpele, maar goede producten aan tegen lage kosten én een Nederlandse service.

Brand New Day onderscheidt zich door calvinistisch te zijn in de kosten en bourgondisch in de service, dit houdt in dat de kosten laag zijn en de service uitmuntend. Inmiddels beheren zij het vermogen van meer dan 350.000 Nederlanders. Het is een echte pensioenbank van deze tijd en volledig online. Zij maken hiernaast gebruik van een wetenschappelijk bewezen beleggingsaanpak; héél veel verschillende aandelen en obligaties, blik op oneindig en je vooral niet laten leiden door sentimenten en gouden tips. Oersaai, maar heel effectief.

De kosten bij Brand New Day

Eén van de redenen dat ik Brand New Day aanbiedt, naast alles wat ik eerder al heb genoemd, zijn de lage kosten en de transparantie van de kosten. Je betaalt voor het openen van een (pensioen-) beleggingsrekening eenmalig €45,- afsluitkosten. Hiernaast betaal je 0,50% stortingskosten, 0,44% servicekosten per jaar en 0,15% – 0,17% fondskosten per jaar. Bij een pensioenspaarrekening betaal je slechts €25,- eenmalig.

Hiernaast is iedere denkbare wijziging aan je rekening gratis, zoals het switchen tussen en verkopen van beleggingen. Vergeleken met grote banken en gevestigde namen is Brand New Day gespecialiseerd op het beleggen en sparen voor later, dat is het enige wat zij doen. En daar zijn zij (dus) ook goed in. Dat pensioen zien ze wel breed: niet alleen de pensioenrekening, maar ook vrij beleggen en sparen voor later. Dit zorgt ervoor dat zij een stuk minder kosten hebben en rekenen aan hun klanten.

Eerder met pensioen brengt ook wat nadelen met zich mee, lees er meer over in nadelen vervroegd pensioen.

Alle producten bij Brand New Day

Bij Brand New Day bouw je vermogen op voor later. Voor de studie van een kind, voor een pensioen of voor ieder ander willekeurig doel. De populairste producten bij Brand New Day zijn de vrij opneembare beleggingsrekening en de pensioenrekeningen op basis van beleggen.

Met deze rekeningen bouw je vermogen op door te beleggen in index-, aandelen- of obligatiefondsen, tegen zeer lage kosten. Dezelfde rekeningen bieden zij ook in een spaarvariant aan: hiernaast behoren de spaarrentes bij Brand New Day tot de hoogste in de markt. Ook heb je de mogelijkheid om bij Brand New Day duurzaam te beleggen. Een korte samenvatting van de meest populaire producten; Pensioenrekening- Beleggen, Beleggingsrekening, Pensioenrekening – Sparen en de ZZP-Pensioenrekening.

Pensioenbeleggen DEGIRO

Extra pensioen opbouwen is ook mogelijk bij mijn favoriete broker DEGIRO. Hier kan je zelf beleggen voor een aanvullend pensioen. Hierbij hou je zelf de controle en heb je volledige vrijheid over de aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of ETF’s waar jij in wilt beleggen, ideaal voor de fanatieke belegger.

DEGIRO biedt een ruim productaanbod en een fiscaal aantrekkelijke manier om voor je pensioen te sparen, door middel van een lijfrenterekening. Dit is net als bij de andere pensioenrekeningen een geblokkeerde rekening die pas vrij komt vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Omdat je bij deze pensioenrekening bij DEGIRO zelf belegt, is het belangrijk dat je voldoende kennis bezit om dit zelfstandig te doen.

Pensioenbeleggen bij DEGIRO gaat in 4 stappen:

 1. Open online een pensioenrekening bij DEGIRO (ook wel een lijfrenterekening).
 2. Bereken jouw jaarruimte en stort geld wanneer jou dit uitkomt.
 3. Start met beleggen in een ruim productaanbod wat je nergens anders zal vinden.
 4. Op je pensioenleeftijd kan je jouw eindkapitaal laten uitbetalen via een aanbieder van pensioenuitkeringen naar keuze.

DEGIRO is al jaren een betrouwbare partner voor zowel professionele als particuliere beleggers met ongekend lage tarieven. Kijk hier voor het totale tarievenoverzicht voor pensioenbeleggen bij DEGIRO. Hier wordt een pensioenregeling bij DEGIRO ook vergeleken met een pensioenrekening bij Brand New Day en kan je simpel berekenen wat het jou kan schelen aan kosten. Wat opvalt in vergelijking met Brand New Day is dat de kosten nóg scherper zijn en de keuzemogelijkheden nóg groter.

Laat jij het pensioenbeleggen liever doen, dan zou ik eerder kiezen voor Brand New Day. Wil jij zelf de controle hebben, kijk dan zeker eens bij DEGIRO.

?wi=358482&ws=

Wat levert het mij op?

Extra pensioen opbouwen kan je een mooi percentage aan voordeel opleveren, doordat je minder belasting hoeft te betalen, je betaalt namelijk pas belasting wanneer je het laat uitkeren en je betaalt dan hoogstwaarschijnlijk een lager belastingtarief, namelijk het tarief van na de AOW-leeftijd. Voor nu kan je je inleg aftrekken van je inkomsten bij je belastingaangifte (bij het kopje lijfrente). Op deze manier kan je beleggen (of sparen) met bruto geld (waar nog geen belasting over is betaald) en betaalt de belastingdienst in die zin mee aan jouw aanvullend pensioen. Hoeveel je precies mag inleggen is voor iedereen verschillend.

Hiernaast bouw je minder vermogen op in box 3 en betaal je dus minder belasting over je vermogen. Lijfrente of aanvullend pensioen, blijft namelijk in box 1 tot het moment dat jij het hebt laten uitkeren. Tot die tijd blijft het geld in box 1 (loon) en buiten beschouwing voor de belastingdienst!

Wil je weten wat het jou op kan leveren en hoeveel jij mag inleggen? Kijk dan eens op de website van Brand New Day of van DEGIRO en maak gebruik van één van de handige rekentools en zie direct wat het jou precies oplevert.

Bekijk mijn ervaringen en mijn rekening pensioenbeleggen bij Brand New Day in de uitgebreide review van Brand New Day.

Extra pensioen opbouwen

Dit was het artikel over extra pensioen opbouwen, ik hoop dat je er je voordeel mee doet. Meer van dit soort artikelen lezen? Bekijk alle artikelen over lijfrente en aanvullend pensioen. Volg onze Instagram-pagina of like de Facebookpagina om altijd up-to-date te blijven.

Liever op een normale spaarrekening sparen? Via Raisin weet jij zeker dat je de hoogste rente krijgt.

Let op: met beleggen kun je je inleg verliezen.

Pensioensparen met belastingvoordelen - 2
4.6/5 - (16 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

8 Reacties

 1. Miranda

  Interessant artikel. Ben zelf sinds kort via DEGIRO aan het beleggen. Is echt prima te begrijpen voor beginners.

  Antwoord
 2. Stephen

  Interessant stuk hoor, leuk geschreven ook! Succes.

  Antwoord
 3. corrina

  Dit wist ik niet wel handig om te weten, ga het opslaan

  Antwoord
 4. Linda

  Heel interessant blog! Zal hem bewaren, ben ook wel benieuwd naar beleggen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.