Extra pensioen opbouwen

by | 26 Feb, 2021

Extra pensioen opbouwen

Laatste update: 3 juni 2021

Extra pensioen opbouwen

Extra pensioen opbouwen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De Belastingdienst betaalt namelijk mee aan jouw pensioen. Zo kan je extra pensioen opbouwen door te pensioen beleggen of te pensioen sparen met belastingvoordelen. De inleg die je op jouw pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de belastingaangifte. Dit houdt in dat je bruto inlegt en netto maar een klein beetje inlevert. Dit scheelt dus behoorlijk wat geld, zeker op de lange termijn. Na je pensioenleeftijd kan je het totale bedrag periodiek laten uitkeren en betaal je namelijk minder belasting. Na de AOW-leeftijd betaal je namelijk een lager tarief. Hiermee bespaar je al snel 15% tot 20% aan belasting.

Hiernaast valt het totale vermogen van de pensioenrekening, of je nu doet aan pensioen sparen of aan pensioen beleggen, niet in box 3 maar in box 1. Je betaalt hierover dus geen vermogensbelasting. Aan extra pensioen opbouwen met voordelen zijn wel enkele spelregels verbonden. Zo mag je het bedrag op de pensioenrekening bijvoorbeeld niet in één keer opnemen, maar moet je dit periodiek laten uitkeren en mag je niet onbeperkt inleggen, dit is afhankelijk van je jaarruimte en de reserveringsruimte. Dit is te berekenen via de website van de belastingdienst. Hoeveel je mag inleggen is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals onder andere je leeftijd, inkomen en jaarruimte. Nu je weet hoe je met belastingvoordelen extra pensioen op kan bouwen gaan we verder.

Geïnteresseerd? Lees snel verder om te zien hoe het werkt en waar je het extra pensioen kan opbouwen.

Extra pensioen opbouwen

Aanvullend pensioen sparen met belastingvoordelen

Extra pensioen opbouwen met belastingvoordelen. Met de pensioenrekening-sparen bouw je op de veiligst mogelijke manier pensioen voor jezelf (en je partner, in geval van overlijden) op en profiteer je jaarlijks van flink wat belastingvoordeel. De rente is momenteel 0,40% per jaar. Die is wel variabel en kan dus nog worden verhoogd of verlaagd. Vergeleken met de rente op de meeste spaarrekeningen nu is dat zo’n 0,35% tot 0,37%.

Elke financiële dienstverlener is wettelijk verplicht om voor het openen van een pensioenrekening-sparen afsluitkosten in rekening te brengen. Vandaar dat Brand New Day eenmalig €25,- rekent bij het openen van de pensioenrekening-sparen. Dit zijn uiteraard de enige kosten die je hebt aan een rekening, hierna kan je extra pensioen opbouwen.

Aanvullend pensioen beleggen met belastingvoordelen

Sparen is de veiligst mogelijke manier om een mooi pensioen bij elkaar te sprokkelen. Extra pensioen opbouwen kan echter ook door te beleggen. Zoals jullie weten, ben ik zelf meer van het beleggen. Daarom vind ik het geweldig dat je bij Brand New Day ook kan pensioenbeleggen met belastingvoordelen. Later in dit artikel lees je meer over waar je dan allemaal in kan beleggen.

Pensioen kan best lastig zijn, geloof mij, ik heb er hard voor moeten studeren voor mijn WFT diploma’s. Brand New Day maakt het gelukkig makkelijk voor je. Wil je als ZZP’er of werknemer (extra) pensioen opbouwen? Met de pensioenrekening – beleggen, beleg je zonder omkijken een fatsoenlijk inkomen voor later bij elkaar, met de daarbij behorende belastingvoordelen.

Over Brand New Day

In 2010 is Brand New Day opgericht vanuit een zolderkamer in Utrecht. Dit hebben zij gedaan omdat zij zagen hoe Nederlandse banken en verzekeraars torenhoge kosten voor matige producten en een slechte service rekenen voor producten waarmee je extra pensioen kan opbouwen. Extra pensioen opbouwen is te duur! Dachten ze bij Brand New Day en ze wilde dit beter gaan doen. Zo is Brand New Day opgericht. Als kleine beleggingsinstelling bieden zij simpele maar goede producten aan tegen lage kosten én een Nederlandse service.

Brand New Day onderscheid zich door calvinistisch te zijn in de kosten en bourgondisch in de service, dit houdt in dat de kosten laag zijn en de service uitmuntend. Inmiddels beheren zij het vermogen van meer dan 350.000 Nederlanders. Het is een echte pensioenbank van deze tijd en volledig online. Zij maken hiernaast gebruik van een wetenschappelijk bewezen beleggingsaanpak; héél veel verschillende aandelen en obligaties, blik op oneindig en je vooral niet laten leiden door sentimenten en gouden tips. Oersaai, maar heel effectief.

De kosten bij Brand New Day

Eén van de redenen dat ik Brand New Day aanbiedt, naast alles wat ik eerder al heb genoemd, zijn de lage kosten en de transparantie van de kosten. Je betaald voor het openen van een (pensioen-) beleggingsrekening éénmalig €45,- afsluitkosten. Hiernaast betaal je 0,50% stortingskosten, 0,44% servicekosten per jaar en 0,15% – 0,17% fondskosten per jaar. Bij een pensioenspaarrekening betaal je slechts €25,- eenmalig.

Hiernaast is iedere denkbare wijziging aan je rekening gratis, zoals het switchen tussen en verkopen van beleggingen. Vergeleken met grote banken en gevestigde namen is Brand New Day gespecialiseerd op het beleggen en sparen voor later, dat is het enige wat zij doen. En daar zijn zij (dus) ook goed in. Dat pensioen zien ze wel breed: niet alleen de pensioenrekening, maar ook vrij beleggen en sparen voor later. Dit zorgt ervoor dat zij een stuk minder kosten hebben en rekenen aan hun klanten.

Alle producten bij Brand New Day

Bij Brand New Day bouw je vermogen op voor later. Voor de studie van een kind, voor een pensioen of voor ieder ander willekeurig doel. De populairste producten bij Brand New Day zijn de vrij opneembare beleggingsrekening en de pensioenrekeningen op basis van beleggen.

Met deze rekeningen bouw je vermogen op door te beleggen in index-, aandelen- of obligatiefondsen, tegen zeer lage kosten. Dezelfde rekeningen bieden zij ook in een spaarvariant aan: hiernaast behoren de spaarrentes bij Brand New Day tot de hoogste in de markt. Ook heb je de mogelijkheid om bij Brand New Day duurzaam te beleggen. Een korte samenvatting van de meest populaire productenPensioenrekening – BeleggenBeleggingsrekeningPensioenrekening – Sparen en de ZZP Pensioenrekening.

Pensioenbeleggen bij DEGIRO

Extra pensioen opbouwen is ook mogelijk bij mijn favoriete broker DEGIRO. Hier kan je zelf beleggen voor een aanvullend pensioen. Hierbij hou je zelf de controle en heb je volledige vrijheid over de aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of ETF’s waar jij in wilt beleggen, ideaal voor de fanatieke belegger.

DEGIRO biedt een ruim productaanbod en een fiscaal aantrekkelijke manier om voor je pensioen te sparen, door middel van een lijfrenterekening. Dit is net als bij de andere pensioenrekeningen een geblokkeerde rekening die pas vrij komt vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Omdat je bij deze pensioenrekening bij DEGIRO zelf belegt, is het belangrijk dat je voldoende kennis bezit om dit zelfstandig te doen.

Pensioenbeleggen bij DEGIRO gaat in 4 stappen:

 1. Open online een pensioenrekening bij DEGIRO (ofwel lijfrenterekening).
 2. Bereken jouw jaarruimte en stort geld wanneer jou dit uitkomt.
 3. Start met beleggen in een ruim productaanbod wat je nergens anders zal vinden.
 4. Op je pensioenleeftijd kan je jouw eindkapitaal laten uitbetalen via een aanbieder van pensioenuitkeringen naar keuze.

DEGIRO is al jaren een betrouwbare partner voor zowel professionele als particuliere beleggers met ongekend lage tarieven. Kijk hier voor het totale tarievenoverzicht voor pensioenbeleggen bij DEGIRO. Hier wordt een pensioenregeling bij DEGIRO ook vergeleken met een pensioenrekening bij Brand New Day en kan je simpel berekenen wat het jou kan schelen aan kosten. Wat opvalt in vergelijking met Brand New Day is dat de kosten nóg scherper zijn en de keuzemogelijkheden nóg groter.

Laat jij het pensioenbeleggen liever doen, dan zou ik eerder kiezen voor Brand New Day. Wil jij zelf de controle hebben, kijk dan zeker eens bij DEGIRO.

Wat levert het mij op?

Extra pensioen opbouwen kan je een mooi percentage aan voordeel opleveren, doordat je minder belasting hoeft te betalen, je betaald namelijk pas belasting wanneer je het laat uitkeren en je betaald een lager belastingtarief na de AOW-leeftijd. Je bent trouwens vrij om zelf te kiezen waar je dit pensioen laat uitkeren, dit hoeft niet per se bij de partij waar je het hebt opgebouwd. Tegen die tijd kan je voor jezelf kiezen waar je dit wilt doen en waar dit het voordeligst is.

Extra pensioen opbouwen: hiernaast bouw je minder vermogen op in box 3 en betaal je dus minder belasting over je vermogen, voor als je meer dan 50K aan vermogen hebt, ontwijk je dus zo de vermogensbelasting. Ook kan je voordelig sparen of beleggen met het geld wat je met pensioensparen of -beleggen wegzet voor later.

Wil je weten wat het jou op kan leveren? Kijk dan eens op de website van Brand New Day of van DEGIRO en maak gebruik van één van de handige rekentools en zie direct wat het jou precies oplevert. 

Extra pensioen opbouwen

Dit was het artikel over extra pensioen opbouwen, ik hoop dat je er je voordeel mee doet. Meer van dit soort blogposts lezen? Volg mij op Instagram of Like mijn Facebookpagina om altijd up-to-date te blijven.

Liever op een normale spaarrekening sparen? Bekijk eens mijn artikel over Raisin; momenteel krijg je daar tot €200,- welkomstbonus en een stuk hogere rente.

Let op: met beleggen kun je je inleg verliezen.

Pensioensparen met belastingvoordelen - 2

Waarin beleggen in 2021

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. Op deze pagina ga ik je eerst mijn top 5 ETF’s voor 2021...

Veilig online goud kopen

Veilig online goud kopen doe ik bij Gold Republic en Bitpanda, bij Bitpanda had ik namelijk ook al meerdere keren Crypto gekocht en...

Indexbeleggen bij InDelta review

Indexbeleggen bij InDelta review Een review voor indexbeleggen bij InDelta samen met een stapsgewijze handleiding door het proces en...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Extra pensioen opbouwen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De inleg die je op je pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de aangifte.

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter...

Beleggen in een IPO – Affirm

Beleggen in beursgang Affirm. In dit artikel vertel ik je hoe je kan beleggen in een IPO, als particuliere belegger. Binnenkort is er...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Crypto staken uitleg

De uitleg over crypto staken van dejongebelegger! Een heldere uitleg over wat het precies is, wat het jou kan opleveren, waar je kan staken en wat de risico’s zijn?

Belastingaangifte en beleggen – 2020 & 2021

Vanaf vandaag kan je officieel weer belastingaangifte doen. Belastingaangifte en beleggen blijft een ding, vooral...

Beleggen in Cryptovaluta

Beleggen in Cryptovaluta, iedereen doet het tegenwoordig. En dat is niet zo gek, want de waarde en markt is in een paar jaar meer dan...

De basis van beleggen #1

In het eerste deel van de basis van beleggen leg ik je de meest voorkomende begrippen uit die je kan tegen komen als je gaat beleggen. Ik...

Extra pensioen opbouwen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De inleg die je op je pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de aangifte.

Beste Crypto ETF’s 2021

De rendementen op Crypto zijn de laatste tijd niet meer aan de kant te schuiven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Crypto het nieuwe goud is....

Gratis Crypto verdienen

Op deze pagina vertel ik jou 3 manieren om gratis Crypto te verdienen zo kan je alvast wennen aan de wereld van beleggen in Cryptovaluta...

Hoe werkt een ETF

Regelmatig krijg ik de vraag wat is een ETF? Of hoe werkt een ETF? Op deze pagina ga ik je dat precies uitleggen. Om een goed beeld te...

Indexbeleggen bij InDelta review

Indexbeleggen bij InDelta review Een review voor indexbeleggen bij InDelta samen met een stapsgewijze handleiding door het proces en...

Crypto veilig opslaan hardware wallet

Crypto veilig opslaan kan met een Hardware Wallet, of je kan het opslaan op je exchange, zoals Coinbase, Kraken of BitPanda. Als je...

Bonus bij Celsius Network

Laatste update: 2 juni 2021; zie de laatste codes onderaan in het artikel. Bonus bij Celsius Network promo code Celsius Network is een app...

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

De 2 beste cashback websites

Besparen op online aankopen? Klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is het niet zo! Voor mij ging ongeveer anderhalf jaar geleden...

Waarin beleggen in 2021

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. Op deze pagina ga ik je eerst mijn top 5 ETF’s voor 2021...

Indexbeleggen bij InDelta review

Indexbeleggen bij InDelta review Een review voor indexbeleggen bij InDelta samen met een stapsgewijze handleiding door het proces en...

Extra pensioen opbouwen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De inleg die je op je pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de aangifte.

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Tips voor het beleggen in woningen

Tips voor het beleggen in woningen De prijs van Bitcoin rijst de pan uit en steeg de afgelopen tijd fors. Voor beleggers in de Crypto is...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Gratis aandeel bij Bitpanda

Nog tot 14 mei één gratis aandeel en je maakt automatisch kans op een Tesla Model 3 Performance. Je krijgt na aanmelding sowieso één gratis (fractioneel) aandeel ter waarde van €5,- tot €200,-

Raisin welkomstbonus

Beleggen of sparen? De Raisin welkomstbonus. Omdat beleggen en sparen hand in hand gaan, krijg ik ook vaak veel vragen over sparen....

8 Comments

 1. Miranda

  Interessant artikel. Ben zelf sinds kort via DEGIRO aan het beleggen. Is echt prima te begrijpen voor beginners.

  Reply
 2. Lindaschrijfthetop

  Wat een goede voordeel tips over de belasting, dat wist ik allemaal niet.

  Reply
 3. Stephen

  Interessant stuk hoor, leuk geschreven ook! Succes.

  Reply
 4. corrina

  Dit wist ik niet wel handig om te weten, ga het opslaan

  Reply
 5. Linda

  Heel interessant blog! Zal hem bewaren, ben ook wel benieuwd naar beleggen.

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Belastingaangifte en beleggen - 2020 & 2021 - dejongebelegger.nl - […] Je hebt trouwens nog tot 1 mei om je belastingaangifte te doen, dus geen haast! En wist je dat…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ik ben ervan overtuigd dat een éénmalige investering in jezelf, zich altijd dubbel en dwars uitbetaald. 

Klik hier om te zien welke boeken ik kan aanbevelen.