Crypto staken uitleg

door | 08 mei, 2021

Crypto staken uitleg

Cryptovaluta Staking

De crypto staken uitleg van dejongebelegger! Een heldere uitleg over crypto staken, ook wel staking van cryptovaluta. Wat is het precies, wat het jou kan opleveren, waar je kan staken en wat de risico’s zijn? In dit kort maar krachtige artikel krijg jij een snelle crypto staken uitleg.

Staking betekent het vasthouden van cryptovaluta in een cryptowallet, voor het ondersteunen van de werking van een blockchainnetwerk.

Crypto staken uitleg: Staken van crypto kan vaak vast en variabel. Meestal levert vaste staking meer op dan variabele staking, maar niet altijd. Kies je voor vaste staking, dan staan je munten voor bijvoorbeeld 7, 30, 60 of 90 dagen vast, de rente die je ontvangt krijg je niet als je stopt met staken voordat het termijn over is. Dit is bij Binance vaak het geval, daar later meer over. Bij Bitvavo en Celsius Network is staken altijd variabel en dus vrij opneembaar.

Laatste update: 4 augustus 2021; bonus verhoogd bij Cake DeFi en Celsius Network + nieuwe bonuscode!

Crypto staking risico

Staking is in essentie een effectief alternatief voor minen. Bij Staking draait het erom dat de cryptovaluta in een geschikte wallet worden gehouden, waarmee verschillende netwerkfuncties (zoals het valideren van transacties) worden uitgevoerd in ruil voor een beloning, ook wel rente. De stake (het aantal tokens in bezit) stimuleert de beveiliging van het netwerk door middel van eigendom.

Staking-netwerken gebruiken Proof of Stake en andere varianten van, zoals Delegated Proof of Stake of Leased Proof of Stake.

Crypto staken uitleg; Staking houdt normaal gesproken het instellen van een zogenaamde staking wallet in, waarin vervolgens alleen de juiste tokens bewaard hoeven te worden. Staking kan een uitstekende manier zijn om op een eenvoudige manier meer cryptovaluta in bezit te krijgen.

Eigenlijk is staking het resultaat van een gezonde markt waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Omdat cryptovaluta populairder wordt, moeten er meer transacties worden gevalideerd. Dit betekent dat de rentes voor staken ook oplopen. Hiernaast heb je ook nog, net als op de aandelenmarkt opties en Futures, ook wel handel in derivaten. Hierbij kopen investeerders niet het aandeel (of de coin) zelf, maar bijvoorbeeld een contract in Future vorm, wat ervoor zorgt dat zij met leverage kunnen handelen. Let op; kans op meer rendement gaat gepaard met meer risico. Dit was de algemene crypto staken uitleg, we gaan vervolgens per exchange kijken hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn!

Crypto staken kan sinds kort ook terwijl je coins veilig op je Hardware Wallet hebt staan, je moet dan wel de juiste Wallet hebben. Dit kan met een Ledger Nano S of Ledger Nano X, helaas is de Nano X al een tijd niet verkrijgbaar. De Nano S is echter een prima alternatief, een kleiner formaat en ook goedkoper.

Check voor aankoop goed of de door jouw gewenste coins ook daadwerkelijk te staken zijn. Dit kan je hier doen. Meer lezen over crypto veilig opslaan met Hardware Wallets kan ook. Maar genoeg daarover, nu snel verder met de crypto staken uitleg.

Crypto staken uitleg - Bitvavo

Staken op Bitvavo uitleg

Staken op Bitvavo is heel eenvoudig, ik ga er dus ook niet teveel woorden aan vuil maken! Het is simpel, eenvoudig en doet wat het moet doen. Veel crypto staken uitleg is er niet nodig voor Bitvavo. Als je digitale valuta op je Bitvavo account hebt, die wordt ondersteund door hun staking programma, dan kan je simpel staken door een Opt-in functie.

Staking rewards oftewel je rente wordt elke maandag bijgeschreven in de juiste wallets. De percentages op Bitvavo zijn niet heel denderend, maar beter dan niks.

Hierbij blijf je eigenaar van je digitale valuta, dit betekent dat je het ten alle tijden kan verkopen/ opnemen. Momenteel kan je de volgende coins staken op Bitvavo, in alfabetische volgorde:

 • ARK (ARK)
 • Bitcoin (BTC)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Cardano (ADA)
 • Dai (DAI)
 • Ethereum (ETH)
 • Litecoin (LTC)
 • ICON (ICX)
 • NEO (NEO)
 • Ontology (ONT)
 • Tether (USDT)
 • Tezos (XTZ)
 • Tron (TRX)
 • USD Coin (USDC)
 • VeChain (VET)
 • Waves (WAVES)

Je zet staking eenvoudig aan of uit via de App of via de Desktop versie, ga hiervoor naar je account (helemaal rechts in de App) en gebruik de Opt-in slider.

Dit was de crypto staken uitleg van Bitvavo. Kijk hier voor meer informatie over Bitvavo.

Staken op Binance uitleg

Staken op Binance is al iets lastiger, maar het kan je ook meer opleveren. Je krijgt bij Binance vaak hogere rentes ook wel APY, wat staat voor: Annual Percentage Yield, vertaalt naar het Nederlands betekent dit; Jaarlijks Percentage Rente of Dividend.

Even een paar voorbeelden. Een APY van 5% levert je in een jaar op een investering van €100,- al €5,- euro op. Een APY van 12% levert je op één jaar met een investering van €200,- dus al €24,- op! Vaak komt het ook nog voor dat de rente oploopt gedurende het jaar, waardoor het dus nog hoger kan uitpakken. Vergelijk dat maar eens met de rente op je spaarrekening, daar heb je nu met geluk nog 0,03% per jaar, dan is de keuze voor mij snel gemaakt.

Zoals ik al zei is Crypto staken op Binance iets lastiger dan bijvoorbeeld Bitvavo of Celsius Network, deze crypto staken uitleg is dan ook iets langer. Dit komt denk ik voornamelijk doordat Binance een uitgebreide exchange is met veel functies en stakingsmanieren en -producten. Hierdoor kan ik mij goed voorstellen, vooral voor nieuwe gebruikers, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig is dit één van de dingen waar ik heel slecht tegen kan en ga ik op dat soort momenten goed op onderzoek uit zodat ik alles ervan begrijp.

Om alle manieren van staken op Binance samen te vatten. In principe heb je 4 manieren en één manier met een hoog risico, ik zal ze van makkelijk naar lastiger behandelen. Vooraf nog even één tip; staken is het meest overzichtelijk via de Desktop versie van Binance, het is ook mogelijk in de App, maar zorg dan wel dat je niet de Lite versie gebruikt! Ik kies er altijd voor om het via m’n desktop te doen, omdat je zoveel verschillende coins kan staken wordt je zo niet overspoeld door het aanbod.

 1. Flexibel staken via Sparen/ Earn: Ga eerst naar sparen en dan naar flexibel bekijk welke coins je hebt en of je ze wilt staken tegen de aangeboden rente. Inleggen kan via de knop inleggen, hiernaast heb je ook de Opt-in om automatisch in te leggen, dit gaat met een Opt-in per coin.
 2. Vast staken via Sparen/ Earn: Ga naar sparen en kies dan voor vergrendeld of kijk bij Staking voor een groter aanbod. In principe werkt het inleggen hetzelfde als bij flexibel, echter krijg je nu nog de keuze om het voor een bepaalde periode vast te leggen, de meest voorkomende keuzes zijn; 7 dagen, 14 dagen, 15 dagen, 30 dagen, 60 dagen of 90 dagen. Hou er rekening mee dat je munten voor deze periode vast staan, je moet er dus even van af blijven, doe je dit niet dan krijg je ook geen staking rewards.
 3. Staken via Launchpad: via Launchpad kan je crypto inleggen, zoals BNB of BUSD en soms nog andere coins. Hier krijg je vaak een hogere APY en kan het zijn dat je dit in meerdere, waaronder nieuwe coins, die gelanceerd worden via het Launchpad van Binance, krijgt uitbetaald.
 4. Crypto staken in de Binance Vault. Voor BNB heeft Binance een apart product, namelijk de BNB Vault. Deze zit een beetje verstopt, je komt er via de App door te kiezen voor de Binance Earn banner op het startscherm. Vervolgens kies je hier voor BNB Vault onder Flexibele looptijden. Over je BNB in de Vault, krijg je de rente in meerdere coins uitbetaald.
 5. Producten met een hoog risico; DeFi-staking, Dual Investment of Liquid Swap. Ik ben er geen fan van, maar soms staan er mooie aanbiedingen tussen.

De Binance Earn: Alles-in-één beleggingsoplossing, is de ultieme life-hack in Binance om op een duidelijk overzicht te komen van alle mogelijke stakingsproducten, check deze dus zeker als je verschillende manieren met elkaar wilt vergelijken.

Dit was de crypto staken uitleg van Binance. Check regelmatig Binance voor het nieuw aanbod van stakingsproducten, zelf doe ik dit één keer in de twee weken. Kijk hier voor meer informatie over Binance.

Crypto staken uitleg - Binance

Beste crypto staking app

Veruit de beste app om cryptovaluta op te staken is Celsius Network. Dit heeft meerdere redenen; veilige app en makkelijk te gebruiken. Hiernaast krijg je hogere rentes (APY) dan bij Binance en al helemaal een stuk hoger dan bij Bitvavo. Maak je crypto over van bijvoorbeeld Binance naar Celsius Network, dan betaald Celsius Network voor jou de Gas & Network fees. Hiernaast heb je ook nog een mooie bonus als je een nieuwe gebruiker bent, van minimaal $80,- in crypto.

Elke maandagmiddag krijg jij je rente uitbetaald, dit houdt in dat je wekelijks passief inkomen ontvangt! De percentages die je ontvangt bij Celsius Network verschillen per coin, meestal liggen de rewards voor het staken van coins bij Celsius Network tussen de 4% en 12,5%. Dit is super hoog vergeleken met andere apps en het mooie is dat je op elk moment je coins weer kan opnemen/ verzenden naar een wallet op bijvoorbeeld Binance, Bitvavo of Bitpanda, of zelfs een HardwareWallet.

Staken op Celsius Network – minimaal $100 bonus

Ik heb al meerdere malen passief inkomen verdiend door te staken op Celsius Network, deze kan dus echt niet ontbreken in de crypto staken uitleg. Ook heb ik al meerdere keren eenvoudig Crypto verzonden van Celsius Network en ontvangen op Celsius Network.

Versturen/ opnemen vanaf Bitvavo kan alleen in de Desktop versie. Met Binance kan dit ook in de App, je doet dit simpel door te kiezen voor opnemen/ withdrawel. Let altijd goed op dat je het juiste wallet adres invoert, als je crypto van de ene wallet, naar een andere wallet stuurt. Mocht je er niet zeker van zijn kan je mij altijd een berichtje sturen.

Kijk voor de aanvullende crypto staken uitleg bij Celsius Network promocodes en meer uitgebreidere informatie over de App bij; Crypto staken bij Celsius Network en de bijbehorende relevante blogspost.

bonus bij celsius network

Dit was toen ik begon, toen had je een bonus van $70,- in Crypto, momenteel is deze verhoogd naar $100,- voor nieuwe gebruikers. Je krijgt deze bonus al na één maand staken. De nieuwe codes bij Celsius Network zijn BNB40 en ADA40, check voor alle codes m’n artikel bonus bij Celsius Network.

Staken op Cake DeFi – $30 bonus

Cake DeFi is een handige webapp om crypto’s te staken, voor extra rendement. Sinds 6 mei hebben zij een leuke actie. Bij het aanmelden kan je altijd $20,-aan bonus krijgen, maar als je mijn link gebruikt krijg je $10,- extra. Je ontvangt dus in totaal $30,- aan gratis geld! Een mooie aanvulling voor de crypto staken uitleg.

Wat moet je doen?

 1. Meld je aan via deze link of gebruik bij het aanmelden deze code: 873290
 2. Doorloop de aanmeldprocedure bestaande uit e-mailverificatie, identificatie, etc.
 3. Stort minimaal voor $50,- aan cryptomunten, zelf heb ik DASH gestort.
 4. Ontvang het gratis geld!

De bonus staat automatisch 180 dagen vast en gedurende die tijd krijg je daar rente over (momenteel 101,2% per jaar, elke 12 uur uitbetaalt).

When you sign up for a Cake DeFi account and make your first deposit of $50 or more in value (with any coin), you will receive a bonus of $30 worth of DFI. This bonus will be locked up for 180 days in the Confectionery program and automatically yields staking returns during this time.

Deze bonus wordt met een uitnodigingslink verhoogd naar $30 aan DFI.

Je kan kiezen voor verschillende cryptomunten en op basis van de huidige prijzen, is het wellicht handig om te kiezen voor Litecoin of Dash, omdat hierbij de opnamekosten het laagste zijn. Je kan je gestorte Dash, Litecoin of andere munt op elk gewenst moment weer opnemen/ terugstorten naar je eigen wallet.

Heb je nog nog geen crypto’s dan biedt Cake DeFi je de mogelijkheid om Bitcoin of Ethereum rechtstreeks via hun webapp aan te schaffen, dit zou ik echter niet aanraden.

Als je liever een andere cryptomunt wil storten, dan moet je die elders kopen. Litecoin en Dash zijn goed verkrijgbaar en de opnamekosten daarvan zijn relatief laag. Zelf gebruik ik Binance voor het goedkoop aanschaffen van cryptomunten en verzenden naar bijvoorbeeld je wallet bij Cake DeFi.

Check hier de nieuwe Cake DeFi Review met uitleg over de freezer.

Crypto staken uitleg

Dit was de kort maar krachtige uitleg over crypto staken! Ik hoop dat alles nu wat helderder voor je is en dat alles goed te begrijpen was, ik probeer mijn artikelen altijd op zo’n manier te schrijven dat het voor iedereen goed begrijpbaar is, ongeacht je ervaring of kennis!

Sommige van jullie weten dat ik Bitpanda ook aanbeveel, helaas is het hier (nog) niet mogelijk om crypto te staken. Meer lezen over Bitpanda kan hier, wat Bitpanda vooral interessant maakt zijn de Crypto ETF’s, ook wel BCI’s genoemd en het gratis tegoed van €15,- wat je kan krijgen, als je je aanmeldt via mijn link en een kleine quiz maakt.

Meer lezen over alle exchanges om crypto te kopen kan hier. Wil je meer weten over Gratis Crypto verdienen? Check dan mijn artikel Gratis Crypto verdienen.

Vragen naar aanleiding van de crypto staken uitleg? Laat ze achter in de reacties of stuur mij een bericht via Social Media. Heb je andere onderwerpen waar je graag meer over wilt leren, mag je deze ook zeker als reactie achterlaten!

Wat is Trendtrading?

Wat is Trendtrading? Trendtrading is een vorm van actief beleggen, of beter gezegd traden. Maar wat is trendtrading nu precies? Het is een...

Indexbeleggen bij InDelta review

Indexbeleggen bij InDelta review Een review voor indexbeleggen bij InDelta samen met een stapsgewijze handleiding door het proces en...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Extra pensioen opbouwen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De inleg die je op je pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de aangifte.

ETF’s en aandelen 2021 tips

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. In dit artikel ga ik je eerst mijn top 6 ETF’s voor 2021...

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter aanbod van producten in...

Beleggen in een IPO – Affirm

Beleggen in beursgang Affirm. In dit artikel vertel ik je hoe je kan beleggen in een IPO, als particuliere belegger. Binnenkort is er...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Aandeel analyse – Domino’s Pizza 2021

In dit artikel vind je een uitgebreide aandeel analyse van Domino's Pizza, een aandeel met meer dan 1800% groei in 10 jaar. Dit artikel is...

50 euro tegoed bij DEGIRO

50 euro tegoed bij DEGIRO Mocht je willen beginnen met beleggen in aandelen en ETF’s bij DEGIRO is dit het perfecte moment. DEGIRO heeft...

Hoe werkt een ETF

Regelmatig krijg ik de vraag wat is een ETF? Of hoe werkt een ETF? Op deze pagina ga ik je dat precies uitleggen. Om een goed beeld te...

Crypto veilig opslaan hardware wallet

Crypto veilig opslaan kan met een Hardware Wallet, of je kan het opslaan op je exchange, zoals Coinbase, Kraken of BitPanda. Als je...

Beleggen in cryptovaluta

Beleggen in cryptovaluta, iedereen doet het tegenwoordig. En dat is niet zo gek, want de waarde en markt is in een paar jaar meer dan...

De basis van beleggen #1

In het eerste deel van de basis van beleggen leg ik je de meest voorkomende begrippen uit die je kan tegen komen als je gaat beleggen. Ik...

Beste Crypto ETF’s 2021

De rendementen op Crypto zijn de laatste tijd niet meer aan de kant te schuiven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Crypto het nieuwe goud is....

Bonus bij Celsius Network

Bonus bij Celsius Network promo code Celsius Network is een app waar je rente krijgt (tot wel 12%) op de Cryptovaluta die je op deze app...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Crypto staken uitleg

De uitleg over crypto staken van dejongebelegger! Een heldere uitleg over wat het precies is, wat het jou kan opleveren, waar je kan staken en wat de risico’s zijn?

Crypto geld verdienen

Op deze pagina vertel ik jou 3 manieren om gratis Crypto te verdienen zo kan je alvast wennen aan de wereld van beleggen in Cryptovaluta...

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter aanbod van producten in...

Belastingaangifte en beleggen – 2020 & 2021

Vanaf vandaag kan je officieel weer belastingaangifte doen. Belastingaangifte en beleggen blijft een ding, vooral...

Top 5 veelbelovende crypto 2021/2022

In dit artikel kijken we naar 5 veelbelovende crypto 2021/2022. Het is logisch dat je je afvraagt welke crypto je het beste kan kopen in...

Wat is Trendtrading?

Wat is Trendtrading? Trendtrading is een vorm van actief beleggen, of beter gezegd traden. Maar wat is trendtrading nu precies? Het is een...

Cake DeFi review

Cake DeFi review De Cake DeFi review, na een half jaar Cake DeFi te gebruiken en de nieuwe update van de "freezer" is het nu toch echt...

ETF en aandelen voor 2021

ETF en aandelen voor 2021 - aankopen September Een nieuwe maand betekend nieuwe aankopen, zowel op de beurs als in crypto. In dit artikel...

ETF’s en aandelen 2021 tips

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. In dit artikel ga ik je eerst mijn top 6 ETF’s voor 2021...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Beste dividend aandelen 2021 Nederland & België

Beste dividend aandelen Nederland & België Nu het duidelijk is dat de ECB; de Europese centrale bank en de FED; de centrale bank van...

Aandeel analyse – Domino’s Pizza 2021

In dit artikel vind je een uitgebreide aandeel analyse van Domino's Pizza, een aandeel met meer dan 1800% groei in 10 jaar. Dit artikel is...

Een voordelige zakelijke rekening bij Knab

In dit artikel deel ik mijn onderzoek naar een voordelige zakelijke rekening. Als (kleine) ondernemer of ZZP’er is het namelijk...

Gratis aandeel bij Bitpanda

Nog tot 14 mei één gratis aandeel en je maakt automatisch kans op een Tesla Model 3 Performance. Je krijgt na aanmelding sowieso één gratis (fractioneel) aandeel ter waarde van €5,- tot €200,-

Raisin welkomstbonus

Beleggen of sparen? De Raisin welkomstbonus. Omdat beleggen en sparen hand in hand gaan, krijg ik ook vaak veel vragen over sparen....

Waar kan je de ARK ETF’s kopen?

ARK ETF's kopen in Nederland of België ARK Invest ETF's kopen in Europa is lastiger, maar niet onmogelijk. Dus waar kan je de ARK ETF's...

Tips voor het beleggen in woningen

Tips voor het beleggen in woningen De prijs van Bitcoin rijst de pan uit en steeg de afgelopen tijd fors. Voor beleggers in de Crypto is...

Online geld verdienen; 8 manieren

Meer dan 8 manieren voor online geld verdienen met of zonder investering. Handel, onderneem, adverteer of genereer passief inkomen met behulp van deze tips.

2 Reacties

 1. Josee

  Hi,
  Ik heb je uitleg over staken gelezen. Zeer duidelijk, dankjewel. Ik mis echte nog hoe ik mijn BTC kan staken op mn Ledger Nano S. Wil je dat nog uitleggen ajb.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hoi Josee, dankjewel. Helaas is BTC staken op een hardwallet zoals ledger niet mogelijk. Enkel PoS (Prove of Stake) coins kan je staken op je ledger. Je kan hier zien welke coins je kwijt kan op een ledger en welke je kunt staken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.