Wat zijn stablecoins en stablecoins staken

door | 22 mei, 2022

Wat zijn stablecoins - Stablecoins staken

Wat zijn stablecoins

Stablecoin staat voor “stabiele” munt. Dus wat zijn stablecoins?

Stablecoins zijn cryptovaluta die verbonden zijn aan ‘fiat’ valuta zoals dollars of euro’s.

Twee bekende voorbeelden zijn Tether (USDT) en USD Coin (USDC). Dit zijn beide stablecoins die op dit moment erg populair zijn en qua prijs stabiel blijven. Ze blijven namelijk gelijk aan de prijs van de dollar. Stablecoins zijn gekoppeld aan een vaste wisselkoers en moet waardevastheid bieden.

USDT en USDC zijn hiernaast de twee meest gebruikte handelsparen of ’tradingpairs’ waarmee mensen handelen op cryptoplatformen. Actieve handelaren kopen en verkopen meestal andere cryptovaluta met USDT of USDC. Als het wat minder gaat op de cryptomarkten, zie je dat er meer vraag is naar stablecoins.

Waar euro’s van de Europese Centrale Bank (ECB) komen en dollars van de Federal Reserve (de FED). Werkt het met cryptovaluta net anders. Cryptovaluta worden vaak niet door slechts één entiteit uitgegeven, maar via een decentraal model , dat werkt volgens een protocol.

Wat zijn stablecoins - Stablecoins staken - Centraal Decentraal

In het protocol van de ECB (en de FED) staat vermeld wat het geoorloofde inflatiepercentage is en hoeveel munten er verhandeld mogen worden. Wat je de laatste tijd ziet is dat er van deze protocollen wordt afgeweken en het geoorloofde inflatiepercentage steeds hoger wordt en er steeds meer geld op de markt komt.

Hoewel cryptovaluta via een decentraal model wordt uitgegeven, is dat met stablecoins net even anders, zij vertrouwen wel op een gecentraliseerd model. Slechts één entiteit geeft de munten uit en garandeert dat ze worden gedekt door echte fiat-valuta, zoals de euro of de dollar. Er zijn ook door crypto gedekte stablecoins, zoals de DAI. De koers hiervan loopt nagenoeg gelijk met die van de dollar.

De rendementen op DAI liggen vaak een stuk lager, maar we zullen ze voor de volledigheid meenemen in het onderzoek.

Nu we ‘wat zijn stablecoins’ hebben behandeld, gaan we verder met het artikel.

Dit is een uitgebreid artikel met onderzoek over stablecoins staken, omdat we zelf opzoek zijn naar nieuwe partijen om stablecoins en Bitcoin te staken voor de hoogste percentages.

Graag delen we de resultaten en percentages met jullie. In dit artikel kijken we naar de 7 beste partijen en de percentages, we hebben meer partijen onderzocht, maar bij deze zeven partijen gaan we zelf staken of staken we al cryptovaluta.

Laten we eerst gaan kijken naar waarom je stablecoins zou staken, tips voor het staken van stablecoins en de risico’s bij het staken van stablecoins. Ook bekijken we welke stablecoin wat ons betreft het veiligste is.

Stablecoins staken

Stablecoins staken lijkt een veilige manier om rendement te verkrijgen, omdat de stablecoin gelijk blijft in waarde! Omdat de rente op euro’s en dollars momenteel erg laag staat, staken veel mensen cryptovaluta wat verbonden is aan euro’s of dollars.

Tegelijkertijd doen Bitcoin en altcoins het op dit moment niet zo goed, wat ervoor zorgt dat veel mensen hun posities hebben verkocht en vermogen hebben staan in fiat-geld of in stablecoins.

Niet lang geleden was de ondergang van de stablecoin UST (TerraUSD), een algoritmische stablecoin op de Terra Luna-blockchain. Hierbij is helaas ook de koers van Terra Luna enorm gezakt. Dit bewijst maar weer dat geen enkele investering zonder risico is. Zelf hadden wij posities in zowel Terra Luna als een kleine positie in UST.

Het is van groot belang om te kijken hoe een stablecoin wordt gedekt. Naast UST is er ook nog USDD, een stablecoin die wat ons betreft ook niet helemaal veilig is. Door wat er gebeurd is met UST nemen we USDD niet mee in het onderzoek.

Toch zijn er ook genoeg stablecoins die wat ons betreft wel veilig en stabiel zijn, zoals USDC, USDT, BUSD, EURS/EURX en DAI.

Weet je niet precies wat crypto staken is? Lees eerst onze crypto staken uitleg.

Dus waarom zou je stablecoins staken?

Ga je stablecoins staken, dan kan je een rente van 12% APY of APR ontvangen. Dit levert je €120 op per jaar, over een gestaked bedrag van €1000. Dat is een erg mooi rendement en één van de makkelijkste manieren om passief inkomen te ontvangen.

Tips voor het staken van stablecoins

Het is altijd handig om je assets over verschillende partijen te spreiden. Mocht er dan toch iets gebeuren met het platform, zoals een faillissement, blijft de schade beperkt. Zorg er altijd voor dat de partijen veilig zijn en maak ook gebruik van de extra veiligheidsopties, zoals 2-FA.

Daarnaast maken wij altijd slim gebruik van acties voor nieuwe (en bestaande) gebruikers om optimaal rendement te behalen, een mooie bonus kan je al gauw een extra maand of zelfs een paar maanden rendement opleveren. Wij doen bijna altijd mee met acties omtrent beleggen en crypto.

Tegelijkertijd is het ook verstandig om te kijken naar de percentages aan rente die je krijgt, of je APY of APR krijgt, hoe vaak je uitbetaald krijgt en of het vaste of flexibele staking is en dus vrij opneembaar of niet. Bij flexibele staking is het altijd vrij opneembaar, bij vaste staking zet je het voor een langere periode vast. Hoe lang deze periode is verschilt vaak per platform.

Hou je hiernaast altijd aan de gouden regels, trade en surf veilig op het internet. We willen je in ieder geval aanraden gebruik te maken van een goede VPN en een passwordmanager.

Lees hier meer tips over crypto veilig opslaan en veilig online surfen in ons eerder geschreven artikel.

Verschil APY en APR

Bij sommige partijen zie je een percentage en dan APY staan en bij andere weer een percentage met APR er achter, wat is nu precies het verschil?

Het verschil is redelijk eenvoudig. Bij APY ontvang je direct rente over de ontvangen rente en bij APR niet. Bij APR heb je dus geen automatische compound interest.

Lees meer over wat compound interest precies is, in ons eerder geschreven artikel.

Bij APY ontvang je dus rendement over je rendement, of eigenlijk rente op je rente. Je geniet hierbij van compound interest.

Bij APR heb je dit helaas niet, dit houdt in dat je bij bijvoorbeeld een APR van 12%, je wel 12% ontvangt over het oorspronkelijke bedrag, maar niet nog eens 12% over de 12%.

Je rente dien je in dit geval nog vast te zetten, als je het hebt ontvangen. Bij veel partijen ontvang je echter 12% APR en wordt dit per week betaald en ontvang je de volgende week ook over de ontvangen rente 12%.

In zulke gevallen maakt APY of APR weinig uit, stel je zou per jaar de rente ontvangen (wat je vaak ziet bij normale spaarrekeningen), dan loopt het verschil wel hard op. De voorkeur gaat dus altijd uit naar APY!

Risico’s bij Stablecoins

Er zijn natuurlijk ook risico’s bij het staken van stablecoins en andere cryptovaluta.

Door recente ontwikkelingen omtrent UST (TerraUSD) heb je gezien dat niet elke stablecoin, daadwerkelijk stabiel is aan de dollar. Het is daarom van belang om te kijken hoe een stablecoin, volgends de uitgevers stabiel dient te blijven.

Na onderzoek gaat onze voorkeur wat betreft stablecoins uit naar USDC, omdat deze munt daadwerkelijk 1 op 1 ondersteund wordt door de dollar. We geven nu wat meer uitleg over USDC en linken door naar het rapport waaruit dit blijkt.

USDC een veilige stablecoin?

USD Coin werd in 2018 gelanceerd door Centre, een consortium opgericht door Circle en Coinbase. Het is gemaakt om een ​​gereguleerde stablecoin te zijn die “werkt binnen de Amerikaanse wet- en regelgeving voor geldoverdracht” terwijl het draait op blockchain-technologie.

Net als de zorgen over Tether (USDT), werd USDC vorig jaar “ontmaskerd” omdat ze niet elke uitstaande USDC steunde met een dollar of dollarequivalent. Center reageerde in augustus 2021 op deze onthullingen en zei dat het de samenstelling van de USDC-reserve zou veranderen en dat de onderbouwing van de munt volledig in contanten en kortlopende Amerikaanse staatsobligaties zou worden gehouden.

Die recente beweging betekent nu dat één dollar of activa-equivalent elke USDC ondersteunt.

Om de transparantie te vergroten, controleert accountantskantoor Grant Thornton die rekeningen en publiceert maandelijks rapporten die voor het publiek toegankelijk zijn. Check het laatste rapport over de stabiliteit van USDC. We delen dit met jullie omdat we graag willen dat je altijd je eigen onderzoek doet én niet zomaar iets aanneemt van wie dan ook (inclusief ons!).

Overige risico’s bij het staken van Stablecoins

Wanneer je ervoor kiest om een stablecoin te staken die verbonden is aan de dollar, moet je de wisselkoers van de dollar en de euro goed in de gaten houden. Wordt de dollar minder waard ten opzichte van de euro? Dan krijg je na het staken minder euro’s, wanneer je jouw dollars weer wisselt voor euro’s. Andersom geldt dit natuurlijk ook.

Omdat je ziet dat de dollar juist sterker wordt ten opzichte van de euro, stake ik over het algemeen liever in stablecoins gelinkt aan de dollar, zo maak je juist handig gebruik van de wisselkoers en levert je dit in het geval van een sterke dollar, zelfs koerswinst op.

Een ander risico is dat je een stablecoin kiest die niet volledig wordt gedekt door fiat-valuta. Mocht er een soort ‘bankrun’ ontstaan, dan kan het zo zijn dat de uitgever niet genoeg dollars of euro’s kan krijgen om jou stablecoins terug te kopen.

Dit brengt ons meteen bij het volgende risico; je geld is niet verzekerd of gegarandeerd op een cryptoplatform. Spreid daarom je beleggingen altijd over verschillende platformen.

Mocht het bedrijf failliet gaan, kan je hoogstwaarschijnlijk fluiten naar je geld. Dit in tegenstelling tot geld op je spaarrekening.

Op je spaarrekening heb je altijd per rekeninghouder per bank een garantie tot 100.000 euro. Dit komt door het depositogarantiestelsel, dit is tevens een Europees garantiestelsel, je bent dus ook verzekerd als je een rekening opent in bijvoorbeeld Duitsland of Spanje.

Wil je na dit te lezen, toch liever op een spaarrekening gaan sparen? Lees meer over waar je de hoogste spaarrente kan vinden.

Wil je toch weten waar je de hoogste rente krijgt op stablecoins en bitcoin? Lees dan verder en bekijk het overzicht, na het overzicht vind je meer informatie over elke genoemde partij en de eventuele bonus voor nieuwe gebruikers.

Hoogste rente op stablecoins

Laatste update: 26-06-2022 om 14:00 – rentes up-to-date!

Alle partijen, cryptovaluta en de percentages in een overzichtelijke tabel:

Cryptovaluta:USDTUSDCBUSDEURS/EURXDAIBTC
Partij:
Bitvavo link6.1%6.1%0.77%
Binancelink10%1.2%10%2.2%5%
KuCoin link5.15%5.15%0.29
Nexo link12%12%12%12%4 tot 8%
YouHodler link10.7%10.3%10.3%10%10.3%4.7%

De rentepercentages (APY of APR) zijn onderhevig aan verandering, check altijd even dubbel op de website of het nog klopt, voordat je geld of crypto stort naar de partij. We kijken aan het begin van elke maand of de percentages nog kloppen en passen deze aan indien nodig, zodat het overzicht up-to-date is en blijft!

Mocht je je ergens aanmelden dan kan jij een bonus gebruiken door onze partner- of vriendenlink te gebruiken. Bonussen verschillen van korting op transactiekosten tot bonussen in cash of crypto. Soms ontvangen wij ook een bonus als je gebruik maakt van één of meerdere links.

We gaan nu het staken bij alle partijen uit de tabel toelichten inclusief de bonus die je kan ontvangen via onze partnerlink, omdat we samenwerkingen hebben met de meeste partijen ontvang je hiermee vaak meer voordeel dan wanneer je door een vriend wordt uitgenodigd. Doe er je voordeel mee of niet, even goede vrienden!

Staken op Bitvavo

Staken op Bitvavo is heel simpel, eenvoudig en doet wat het moet doen. Als je digitale valuta op je Bitvavo account hebt, die wordt ondersteund door hun staking-programma’s, dan kan je simpel staken door een Opt-in functie.

Staking rewards oftewel je rente wordt elke maandag bijgeschreven.. De percentages op Bitvavo zijn niet heel denderend, maar beter dan niks.

Staken op Bitvavo is altijd flexibel, dit betekent dat je het ten alle tijden kan verkopen/ opnemen. Momenteel kan je de volgende coins staken op Bitvavo, in alfabetische volgorde:

 • ARK (ARK)
 • Bitcoin (BTC)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Cardano (ADA)
 • Dai (DAI)
 • Ethereum (ETH)
 • Litecoin (LTC)
 • ICON (ICX)
 • NEO (NEO)
 • Ontology (ONT)
 • Tether (USDT)
 • Tezos (XTZ)
 • Tron (TRX)
 • USD Coin (USDC)
 • VeChain (VET)
 • Waves (WAVES)

Je zet staking eenvoudig aan of uit via de App of via de Desktop versie, ga hiervoor naar je account (helemaal rechts in de App) en gebruik de Opt-in slider om het aan of uit te zetten.

Bonus bij Bitvavo

Via de volgende partnerlink kan je over de eerste €1000 gratis handelen. Meld je aan via deze link of gebruik de unieke code: E30FA1978A

Staken op Binance

Staken op Binance is iets ingewikkelder, maar dit levert je vaak ook meer op. Je krijgt op Binance vaak hogere rentes.

Binance is een uitgebreide exchange is met veel functies en stakingsmanieren en -producten. We nodigen je uit om alle manieren goed te bekijken.

Je hebt meer dan vijf verschillende manieren van staken op Binance, de één met meer risico dan de ander. Vooraf nog even één tip; staken is het meest overzichtelijk via de Desktop-versie van Binance. Het is ook mogelijk in de App, maar zorg dan wel dat je niet de Lite versie gebruikt!

 1. Flexibel staken via Sparen/Earn: Ga eerst naar sparen en dan naar flexibel bekijk welke coins je hebt en of je ze wilt staken tegen de aangeboden rente.
 2. Vast staken via Sparen/Earn: Ga naar sparen en kies dan voor vergrendeld of kijk bij staking voor een groter aanbod. In principe werkt het inleggen hetzelfde als bij flexibel, echter krijg je nu nog de keuze om het voor een bepaalde periode vast te leggen, de meest voorkomende keuzes zijn; 7 dagen, 14 dagen, 15 dagen, 30 dagen, 60 dagen of 90 dagen. Hou er rekening mee dat je munten voor deze periode vast staan, je moet er dus even van af blijven, doe je dit niet dan krijg je ook geen staking rewards.
 3. Staken via Launchpad: via Launchpad kan je crypto inleggen, zoals BNB of BUSD en soms nog andere coins. Hier krijg je vaak een hogere APY en kan het zijn dat je dit in meerdere, waaronder nieuwe coins, die gelanceerd worden via het Launchpad van Binance, krijgt uitbetaald.
 4. Crypto staken in de Binance Vault. Voor BNB heeft Binance een apart product, namelijk de BNB Vault. Deze zit een beetje verstopt, je komt er via de App door te kiezen voor de Binance Earn banner op het startscherm. Vervolgens kies je hier voor BNB Vault onder flexibele looptijden. Over je BNB in de Vault, krijg je de rente in meerdere en wisselende coins uitbetaald, vaak de coins beschikbaar via het Launchpad.
 5. Producten met een hoog risico; DeFi-staking, Dual Investment of Liquid Swap. Ik ben er geen fan van, maar soms staan er mooie aanbiedingen tussen.

Binance Earn: Alles-in-één beleggingsoplossing, is de ultieme life-hack in Binance om op een duidelijk overzicht te komen van alle mogelijke stakingsproducten, check deze dus zeker als je verschillende manieren met elkaar wilt vergelijken.

Bonus bij Binance

Via de volgende partnerlink krijg je voor altijd 10% van je transactiekosten terug. Meld je aan via deze link of gebruik de unieke code: URCKWTTY

Staken op KuCoin

Om eerlijk te zijn, stablecoins of Bitcoin staken op KuCoin is niet heel interessant, op Bitcoin en stablecoins geven ze namelijk geen hoge rentes. Wel zijn er af en toe promoties met erg hoge percentages. Zo heb ik al eens een staking-promotie van LSS en UNO van 45,37% gehad. Je hebt daar zeker voor small- en midcap-crypto interessante staking beloningen.

Lees meer over cryptoplatform KuCoin op onze website.

Bonus bij KuCoin

Via de partnerlink krijg je voor altijd 20% van je transactiekosten terug. Meld je aan via deze link of gebruik de unieke code: QBSSSS5Q

Staken op Nexo

Staken op Nexo bevalt ons super goed. Nexo is zonder twijfel het mooiste en beste platform, ze bieden de beste percentages en ze hebben de meeste opties. Hiernaast is het ook één van de bekendste platformen en is de beveiliging goed op orde.

Eén van de opties is de cashback-debetkaart waarmee je 2% terugkrijgt in Nexo, over alle uitgaven die je met hun kaart doet.

Wij gebruiken de cashback-debetkaart in combinatie met Curve om het betalen nog gemakkelijker te maken.

Lees meer over Curve op onze website bij sparen & besparen.

Hiernaast kan je eenvoudig op de Nexo-Exchange verschillende cryptovaluta swappen, met lage transactiekosten. Super handig als je wilt in- of uitschalen of als je toch liever een andere cryptovaluta wilt (om te staken).

Ook kan je een lening afsluiten met crypto als onderpand. Wij maken geen gebruik van deze functie.

Je verhoogd de rentes bij Nexo die je verdiend door je loyaliteitsniveau te verhogen, dit kan je eenvoudig doen en wordt bepaald door het aantal NEXO je in jouw wallet bij Nexo houdt. NEXO is de native- coin van Nexo en heeft een veel gunstiger koersverloop dan bijvoorbeeld CRO en CEL. Het koersverloop van NEXO is bijna identiek aan het koersverloop van BNB.

Wij zitten op het hoogste loyaliteitsniveau bij Nexo, wat behaald kan worden door minimaal 10% van je wallet bij Nexo, in NEXO-tokens te hebben. Op je NEXO-tokens krijg je bij Nexo ook nog eens 12% rente per jaar.

Bonus bij Nexo

Op dit moment krijg je bij Nexo $25 bonus in Bitcoin na je eerste storting van $100 aan crypto. Deze bonus ontvang je wanneer je je aanmeldt via deze link of gebruik maakt van de volgende unieke code: mav51vj6fs

Staken op YouHodler

YouHodler is een tip gekregen van trouwe volgers! Dit blijkt een enorm goede tip te zijn geweest, want de rente is hoog en het platform is goed en eenvoudig in gebruik. Hierbij zijn transactiekosten laag en het aantal munten dat je kan staken hoog. Ook hebben ze een mooie actie:

Wat zijn stablecoins Stablecoins staken YouHodler Bonus

Geld storten op YouHodler kan via bankoverschrijving of via creditcard. De bankoverschrijving duurde slechts een paar uurtjes.

Bonus bij YouHodler

De bonus bij YouHodler is 7 dagen lang 260% extra APR. Om de bonus te ontgrendelen moet je minimaal $1000 storten, check even via Google de wisselkoers als je euro’s wilt storten.

Als je dit hebt gedaan kan je zelf kiezen op welke munt je jouw bonus wilt, ik heb hierbij gekozen voor USDT:

Wat zijn stablecoins - Stablecoins staken - YouHodler Wallet

De APR is in dit geval tijdelijk verhoogd van 12,3% naar 272,3%!

Let op: er zit wel een maximum bonusbedrag aan verbonden van 50 dollar, denk dus niet dat je 100.000 euro kan storten en hier zo’n bizar APR over krijgt. Wanneer de bonus periode is afgelopen kan je het laten staan voor het normale percentage, of weer opnemen. De totale kosten die ik had aan het storten was minder dan 2 euro.

Meld je aan via deze link voor de bonus of gebruik de volgende unieke code: 80QPZGJY

Er is op dit moment nog geen uitgebreid artikel beschikbaar over YouHodler, maar het platform is redelijk eenvoudig en vanzelfsprekend!

Conclusie

Wat zijn stablecoins? We hopen dat je na dit artikel alles weet over stablecoins en waar je deze wilt gaan staken. Ook heb je veel tips voor het staken van stablecoins gekregen.

Na lang groot fan te zijn geweest van Celsius Network, gaat onze voorkeur nu uit naar Nexo en YouHodler wat betreft stablecoins staken en Bitcoin staken. Dit is dus voor nu ook waar wij onze stablecoins staken. Onze Bitcoins staken we op Nexo.

Voor het traden gaat de voorkeur nog steeds uit naar Binance en KuCoin, vanwege de extreem lage kosten en uitgebreide mogelijkheden.

Ben jij nog niet bekend met crypto of nieuw in de wereld? Kies dan voor eerst voor een eenvoudig platform zoals Bitvavo. Naarmate je gewend raakt met crypto zal je vanzelf zien dat andere platformen meer mogelijkheden bieden en dus meer kansen op rendement.

Missen we een platform? Laat het ons weten en misschien voegen we hem wel toe! Je kan een reactie achterlaten of een bericht sturen via Instagram of Facebook.

En onthoud: geen enkele investering is zonder risico’s.

Wat zijn stablecoins - Stablecoins staken 2
4.7/5 - (9 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.