Crypto staken uitleg

door | 08 mei, 2021

Crypto staken uitleg

De crypto staken uitleg van dejongebelegger! Een heldere uitleg over crypto staken, ook wel staking van cryptovaluta. Wat is het precies, wat kan het jou opleveren, waar kan je het beste staken en wat zijn de risico’s? In dit kort maar krachtige artikel krijg jij een snelle uitleg over wat crypto staking is.

Crypto staken uitleg

Staking betekent het vasthouden van cryptovaluta in een cryptowallet, voor het ondersteunen van de werking van een blockchainnetwerk.

Crypto staking uitleg: staken van crypto kan vast of variabel. Meestal levert vaste staking meer op dan variabele staking, maar niet altijd. Kies je voor vaste staking, dan staan je munten voor bijvoorbeeld 7, 30, 60 of 90 dagen vast, de rente die je ontvangt krijg je niet als je stopt met staken voordat het termijn over is. Dit is bij Binance vaak het geval, daar later meer over. Bij Bitvavo en in veel gevallen bij Nexo is staken altijd variabel en dus vrij opneembaar.

Laatste update: 21 november 2022: Artikel aangevuld en actuele rentes toegevoegd voor Bitvavo.

Wat is crypto staking?

Laten we voor de crypto staken uitleg beginnen met uitleggen wat crypto staking precies is.

Sommige cryptonetwerken, zoals Bitcoin, gebruiken een Proof of Work (PoW) consensusmechanisme waarbij miners transacties valideren door moeilijke wiskundige problemen op te lossen. Andere netwerken gebruiken een consensusmechanisme dat bekend staat als Proof of Stake (PoS). In PoW-netwerken behouden miners consensus (overeenstemming) en beveiligen ze het netwerk, terwijl PoS-netwerken vertrouwen op deelnemers die bekend staan ​​als validators om hetzelfde werk uit te voeren.

Validators bevestigen transacties en behouden consensus op het netwerk om de integriteit en veiligheid van de blockchain die ze valideren te behouden. Om ervoor te zorgen dat validators eerlijk handelen, vereisen PoS-netwerken dat validators een minimaal aantal tokens inzetten die eigen zijn aan dat netwerk.

Deze inzet kan worden verzameld door veel gebruikers, niet alleen de validator, en fungeert in wezen als een borg – als een validator ongeldige transacties bevestigt, verliezen validators een deel van het kapitaal dat ze hebben ingezet. Als compensatie voor hun werk en voor de alternatieve kapitaalkosten verdienen validators netwerkbeloningen voor hun werk. Deze beloningen kunnen worden gedeeld met hun community voor gebruikers die extra inzet hebben geleverd.

Crypto staking risico

Staking is in essentie een effectief alternatief voor minen. Bij Staking draait het erom dat de cryptovaluta in een geschikte wallet worden gehouden, waarmee verschillende netwerkfuncties (zoals het valideren van transacties) worden uitgevoerd in ruil voor een beloning, ook wel rente. De stake (het aantal tokens in bezit) stimuleert de beveiliging van het netwerk door middel van eigendom.

Staking-netwerken gebruiken Proof of Stake en andere varianten van, zoals Delegated Proof of Stake of Leased Proof of Stake.

Crypto staken; staking houdt normaal gesproken het instellen van een zogenaamde staking wallet in, waarin vervolgens alleen de juiste tokens bewaard hoeven te worden. Staking kan een uitstekende manier zijn om op een eenvoudige manier meer cryptovaluta in bezit te krijgen.

Eigenlijk is staking het resultaat van een gezonde markt waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Omdat cryptovaluta populairder wordt, moeten er meer transacties worden gevalideerd. Dit betekent dat de rentes voor staken ook oplopen.

Hiernaast heb je ook nog, net zoals op de aandelenmarkt met call en put opties en futures, ook wel handel in derivaten. Hierbij kopen investeerders niet het aandeel (of de coin) zelf, maar bijvoorbeeld een contract in future-vorm, wat ervoor zorgt dat zij met leverage kunnen handelen. Let op; kans op meer rendement gaat gepaard met meer risico.

Staking crypto nadelen

Wat je ook ziet is cryptoplatformen waarbij je een lening kan nemen, met crypto als onderpand. Dit soort platformen brengen meer risico met zich mee, omdat er altijd een kans is dat zij klanten hebben die hun leningen niet kunnen afbetalen.

Dit was de algemene crypto staking uitleg, we gaan vervolgens per exchange kijken hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn!

Crypto staken kan sinds kort ook terwijl je coins veilig op je hardware wallet hebt staan, je moet dan wel de juiste wallet hebben. Dit kan met een Ledger Nano S Plus of Ledger Nano X. De Nano S Plus is echter een prima alternatief, een kleiner formaat en ook nog eens goedkoper, speciaal voor Nederlanders dus.

Check voor aankoop goed of de door jouw gewenste coins ook daadwerkelijk te staken zijn. Dit kan je hier doen. Meer lezen over crypto veilig opslaan op hardware wallets kan ook. Maar genoeg over hardware wallets, nu snel verder met de crypto staking uitleg.

Crypto staken uitleg - Bitvavo

Staking Bitvavo uitleg

Staken op Bitvavo is heel eenvoudig, ik ga er dus ook niet teveel woorden aan vuil maken! Het is simpel, eenvoudig en doet wat het moet doen. Veel uitleg wat betreft crypto staken is er niet nodig voor Bitvavo. Als je digitale valuta op je Bitvavo account hebt, die wordt ondersteund door hun staking programma, dan kan je simpel staken door gebruik te maken van hun opt-in functie.

Staking rewards oftewel je rente wordt elke maandag bijgeschreven in de juiste wallets. De percentages op Bitvavo zijn niet heel denderend, maar in ieder geval beter dan helemaal niets!

Hierbij blijf je als staker bij Bitvavo, eigenaar van je eigen digitale valuta. Dit betekend dat je het ten alle tijden jouw crypto gewoon kan verkopen of opnemen (of eigenlijk verzenden naar een externe wallet).

Bitvavo staking percentages

Momenteel kan je de volgende coins staken op Bitvavo, in alfabetische volgorde:

 • ARK (ARK) voor 1.07%
 • Bitcoin (BTC) voor 0.77%
 • Bitcoin Cash (BCH) voor 1.02%
 • Cardano (ADA) voor 4.25%
 • Chainlink (LINK) voor 0.49%
 • Cosmos (ATOM): voor 10.0%
 • Dai (DAI) voor 6.1%
 • Ethereum (ETH) voor 1.01%
 • Litecoin (LTC) voor 1.04%
 • Luna (LUNA2): voor 6.0%
 • ICON (ICX) voor 7.5%
 • NEO (NEO) voor 0.52%
 • Ontology (ONT) voor 0.51%
 • Solana (SOL): voor 5.0%
 • Tether (USDT) voor 6.1%
 • Tezos (XTZ) voor 0.66%
 • Tron (TRX) voor 1.03%
 • USD Coin (USDC) voor 6.1%
 • VeChain (VET) voor 0.49%
 • Waves (WAVES) voor 5.5%

Hoe werken rewards?

Het aantal rewards waar je recht op hebt wordt bij Bitvavo berekend aan de hand van de volgende twee factoren:

 • Het huidige reward percentage zoals vermeld in jouw account. Bij sommige digitale valuta kan deze reward rate verschillen van moment tot moment (bijvoorbeeld bij cryptovaluta Tezos waarbij het reward-percentage mede wordt bepaald door hoeveel Tezos er deelnemen aan het staking proces).
 • De hoeveelheid en waarde van de ondersteunde digitale valuta die je aanhoudt op jouw Bitvavo-account, dit wordt gemeten per dag. Om dit vast te stellen kijkt Bitvavo naar de laagste hoeveelheid en waarde aan ondersteunde digitale valuta op dag basis. Hierbij worden ook eventuele open orders door Bitvavo meegenomen.

Je zet staking eenvoudig aan of juist uit via de app of via de desktopversie, ga hiervoor naar je account (helemaal rechts in de app) en gebruik de opt-in slider.

Dit was de staking Bitvavo uitleg. Kijk hier voor meer informatie over Bitvavo.

Binance staking uitleg

Staken op Binance is al iets lastiger, maar het kan je ook meer opleveren. Je krijgt bij Binance vaak hogere rentes ook wel APY, wat staat voor: Annual Percentage Yield, vertaalt naar het Nederlands betekent dit; Jaarlijks Percentage Rente of Dividend.

Even een paar voorbeelden. Een APY van 5% levert je in een jaar op een investering van €100,- al €5,- euro op. Een APY van 12% levert je op één jaar met een investering van €200,- dus al €24,- op!

Vaak komt het ook nog voor dat de rente oploopt gedurende het jaar, waardoor het dus nog hoger kan uitpakken. Vergelijk dat maar eens met de rente op je spaarrekening, daar heb je nu met geluk nog 0,03% per jaar, dan is de keuze voor mij snel gemaakt.

Zoals ik al zei is crypto staken op Binance iets lastiger dan bijvoorbeeld Bitvavo of Nexo, de Binance staking uitleg is dan ook iets langer. Dit komt voornamelijk doordat Binance het meest uitgebreide cryptoplatform is met veel functies en stakingsmanieren en stakingsproducten.

Hierdoor kan ik mij goed voorstellen, vooral voor nieuwe gebruikers, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig is dit één van de dingen waar ik heel slecht tegen kan en ga ik op dat soort momenten goed op onderzoek uit zodat ik alles ervan begrijp en dit ook aan andere kan uitleggen.

Om alle manieren van staken op Binance samen te vatten: in principe heb je 4 manieren en drie manieren met een hoog risico, ik zal ze van makkelijk naar lastiger behandelen.

Vooraf nog even één tip: staken is het meest overzichtelijk via de desktopversie van Binance.

Het is ook mogelijk in de app, maar zorg dan wel dat je niet de Lite versie gebruikt! Ik kies er altijd voor om het via m’n desktop te doen, omdat je zoveel verschillende coins kan staken wordt je zo niet overspoeld door het aanbod.

Flexibel sparen Binance

Flexibel staken op Binance via sparen/earn: ga eerst naar sparen en dan naar flexibel bekijk welke coins je hebt en of je ze wilt staken tegen de aangeboden rente. Inleggen kan via de knop inleggen, hiernaast heb je ook de Opt-in om automatisch in te leggen, dit gaat met een Opt-in per coin.

Vast sparen Binance

Vast staken op Binance via sparen/earn: ga naar sparen en kies dan voor vergrendeld of kijk bij Staking voor een groter aanbod. In principe werkt het inleggen hetzelfde als bij flexibel, echter krijg je nu nog de keuze om het voor een bepaalde periode vast te leggen, de meest voorkomende keuzes zijn; 7 dagen, 14 dagen, 15 dagen, 30 dagen, 60 dagen of 90 dagen. Hou er rekening mee dat je munten voor deze periode vast staan, je moet er dus even van af blijven, doe je dit niet dan krijg je ook geen staking rewards.

Binance launchpad staking

Staking via Binance Launchpad: via Launchpad kan je crypto inleggen. Meestal enkel BNB of BUSD en soms nog wat andere coins. Via Binance launchpad krijg je vaak een hogere APY en kan het zijn dat je dit in meerdere, waaronder nieuwe coins, die gelanceerd worden via het Launchpad van Binance, krijgt uitbetaald. In sommige gevallen kan jij hiermee al cryptovaluta verdienen, voordat deze verhandelbaar is op Binance, wat mooie rendementen kan opleveren.

Binance Vault staking

Crypto staken via de Binance Vault. Voor BNB heeft Binance een apart product, namelijk de BNB Vault. Deze zit een beetje verstopt, je komt er via de app door te kiezen voor de Binance Earn banner op het startscherm. Vervolgens kies je hier voor BNB Vault onder Flexibele looptijden. Over je BNB in de Binance Vault, krijg je de rente in meerdere coins uitbetaald.

Hoog rendement staking via Binance

Producten die een hoog rendement beloven brengen een hoog risico met zich mee: DeFi-staking, Dual Investment of Liquid Swap. Ik ben er geen fan van, maar soms staan er mooie aanbiedingen tussen. Persoonlijk loop ik het risico liever niet.

De Binance Earn: alles-in-één beleggingsoplossing, is de ultieme life-hack in Binance om op een duidelijk overzicht te komen van alle mogelijke stakingsproducten, check deze dus zeker als je verschillende manieren met elkaar wilt vergelijken.

Dit was de Binance staking uitleg. Check regelmatig Binance voor het nieuw aanbod van stakingsproducten, zelf doe ik dit één keer in de twee weken. Er is nog geen uitgebreide review over Binance, wel kan je je aanmelden via de speciale partnerlink die ik heb geregeld, en de rest van je leven met de maximale korting handelen. Laat me weten als je graag een uitgebreide review zou willen zien!

Crypto staken uitleg - Binance

Beste crypto app voor staking

Veruit de beste app voor crypto en vooral om cryptovaluta op te staken is Binance. Dit heeft meerdere redenen; het is een veilige app, makkelijk te gebruiken en Binance is ook wereldwijd het grootste cryptoplatform. Binance heeft simpelweg de meeste mogelijkheden en de financiën het beste op orde, ik verwacht dat ze ook voorop gaan lopen wat betreft wereldwijde regulering.

Hiernaast krijg je bij Binance hogere rentes (APY) dan bij de meeste platformen en al helemaal een stuk hoger dan bij Bitvavo.

Maak je crypto over van bijvoorbeeld Bitvavo naar Binance, dan kan het wel zijn dat je opnamekosten moet betalen. Daarom is het slim om als je crypto van het ene cryptoplatform, naar het andere cryptoplatform wilt sturen, te kiezen voor cryptovaluta met lage opnamekosten, bijvoorbeeld NEO, TRX, XRP of ADA.

Bij Binance krijg jij je dagelijks rente uitbetaald, dit houdt in dat je elke dag passief inkomen ontvangt! De percentages die je ontvangt bij Binance verschillen per coin, meestal liggen de rewards voor het staken van cryptovaluta bij Binance tussen de 4% en 12%. Dit is een stuk hoger vergeleken met wat je krijgt bij andere van de beste crypto apps en het mooie is dat je met flexibel staken op elk moment je coins weer kan opnemen of verzenden naar een externe wallet, bijvoorbeeld naar je wallet op Bitvavo, of zelf naar een hardware wallet zoals de Ledger.

Staken op Crypto.com

Staken op Crypto.com. Een sterk groeiend cryptoplatform waar je de eigen munt van Crypto.com (CRO) en andere crypto kunt staken tegen mooie rendementen. Je krijgt je $25 bonus in CRO al, wanneer je op deze app €350 aan CRO voor 180 dagen vastzet, hiervoor krijg je ook nog eens een Spotify abonnement terug.

Deze actie om te staken is vooral heel interessant omdat Crypto.com een hard groeiend platform is, zo hebben zij onlangs ook hun NFT-marktplaats geopend en heb je bij Crypto.com een Supercharger, waarbij je hele mooie rewards krijgt voor het staken van Crypto. Maar het mooiste is de potentie en koerswinst op de Crypto.com cryptovaluta genaamd CRO. De laatste maand is deze al flink gestegen van een coin die buiten de top 20 stond, naar een coin die op plaats 13 staat gezien de market cap.

Crypto staken uitleg - Crypto com coin bonus prijs

Dit betekent dat mijn eerste storting van €350 en mijn latere storting van €350 nu al het volgende waard is:

Crypto staken uitleg - Crypto com coin bonus

Zeker niet mis! Gezien hoe hard Crypto.com aan het adverteren is en dat ze onlangs naamrechten hebben gekocht van het Lakers-stadion in Los Angeles, verwacht ik heel veel van deze munt en exchange. Hoe eerder je er bij bent, hoe meer je bonus en eerste storting waard zal worden. Dat is ook de reden dat ik snel nog €350 had bijgestort!

Als je voor 180 dagen CRO vastzet krijg je naast het Spotify abonnement een crypto debet-visacard, vergelijkbaar als die van Binance of Bitpanda. Het mooie hieraan is, over al je aankopen ontvang je cashback! Gebruik deze link om je $25 bonus te claimen of download de app en gebruik de volgende code: gvbtg2nsyh bij het aanmelden.

Heb je een account gemaakt? Dan kan je voor iedereen die je uitnodigt zelf ook nog eens $25 krijgen, of verwijs ze naar deze crypto staking uitleg.

Staken op Cake DeFi

Cake DeFi is een handige webapp om crypto’s te staken, voor extra rendement. Sinds 6 mei hebben zij een leuke actie. Bij het aanmelden kan je altijd $20,-aan bonus krijgen, maar als je mijn link gebruikt krijg je $10,- extra. Je ontvangt dus in totaal minimaal $30,- aan gratis geld! Een mooie aanvulling voor de crypto staking uitleg.

Wat moet je doen?

 1. Meld je aan via deze link of gebruik bij het aanmelden deze code: 873290
 2. Doorloop de aanmeldprocedure bestaande uit e-mailverificatie, identificatie, etc.
 3. Stort minimaal voor $50,- aan cryptomunten, zelf heb ik DASH gestort. Let op! Tijdens de huidige actie hoef je maar $25 te storten voor dezelfde bonus, deze actie loopt nog tot en met 3 december 2021!
 4. Ontvang het gratis geld!

De bonus staat automatisch 180 dagen vast en gedurende die tijd krijg je daar rente over (momenteel 101,2% per jaar, elke 12 uur uitbetaalt).

When you sign up for a Cake DeFi account and make your first deposit of $50 or more in value (with any coin), you will receive a bonus of $30 worth of DFI. This bonus will be locked up for 180 days in the Confectionery program and automatically yields staking returns during this time.

Deze bonus wordt met een uitnodigingslink verhoogd naar $30 aan DFI.

Je kan kiezen voor verschillende cryptomunten en op basis van de huidige prijzen, is het wellicht handig om te kiezen voor Litecoin of Dash, omdat hierbij de opnamekosten het laagste zijn. Je kan je gestorte Dash, Litecoin of andere munt op elk gewenst moment weer opnemen/ terugstorten naar je eigen wallet.

Heb je nog nog geen crypto’s dan biedt Cake DeFi je de mogelijkheid om Bitcoin of Ethereum rechtstreeks via hun webapp aan te schaffen, dit zou ik echter niet aanraden.

Als je liever een andere cryptomunt wil storten, dan moet je die elders kopen. Litecoin en Dash zijn goed verkrijgbaar en de opnamekosten daarvan zijn relatief laag. Zelf gebruik ik Binance voor het goedkoop aanschaffen van cryptomunten en verzenden naar bijvoorbeeld je wallet bij Cake DeFi.

Check hier de nieuwe Cake DeFi Review met uitleg over de freezer. Heb je een account gemaakt? Dan kan je voor iedereen die je uitnodigt zelf ook nog eens $30 krijgen, of verwijs ze naar deze crypto staking uitleg.

Crypto staken uitleg

Dit was de kort maar krachtige uitleg over crypto staken! Ik hoop dat alles nu helder voor je is en dat alles goed te begrijpen was, ik probeer mijn artikelen altijd op zo’n manier te schrijven dat het voor iedereen goed begrijpbaar is, ongeacht je ervaring of kennis!

Vragen naar aanleiding van de crypto staken uitleg? Laat ze achter in de reacties of stuur mij een bericht via sociale media. Heb je andere onderwerpen waar je graag meer over wilt leren, mag je deze ook zeker als reactie achterlaten!

Meer lezen over beleggen in cryptovaluta kan op de website. Uitleg lezen over wat stablecoins zijn en waar stablecoins staken?

4.7/5 - (24 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

6 Reacties

 1. Josee

  Hi,
  Ik heb je uitleg over staken gelezen. Zeer duidelijk, dankjewel. Ik mis echte nog hoe ik mijn BTC kan staken op mn Ledger Nano S. Wil je dat nog uitleggen ajb.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hoi Josee, dankjewel. Helaas is BTC staken op een hardwallet zoals ledger niet mogelijk. Enkel PoS (Prove of Stake) coins kan je staken op je ledger. Je kan hier zien welke coins je kwijt kan op een ledger en welke je kunt staken.

   Antwoord
 2. Ben

  Hi,

  Ik zie dat je het steeds over “rente” hebt wanneer je over staking in crypto praat.
  Kan jij uitleggen waarom jij POS (proof of stake) inkomsten als rente ziet?
  Want volgens mij is Rente is een vergoeding die je ontvangt (tussen twee partijen) voor het uitlenen van geld.

  Dit is hoe ik het zie:

  Als je een blockchain transactie doet betaal je een service fee (transaction fee) aan “het netwerk”, of wel de validerende partij de node in de blockchain.
  Als jouw tokens in een wallet bij die specifieke node zitten krijg je een stukje van die fee als beloning. Die node (validerende partij van die transactie) verleent een dienstverlening. Hij draait een computer (hardware), elektra kosten, internetkosten en het onderhouden van de computer. Net als in een data center.
  De eigenaar van de node bepaalt welk percentage van de fee (omzet) hij uitdeelt aan de stakers. Deze percentages veranderen ook door vraag en aanbod. Veel stakers en weinig transacties is lagere percentage. Weinig stakers en veel transacties is hogere percentage.
  Deze transactie fees zijn allemaal afhankelijk van vraag en aanbod.
  Geen transacties is geen fees. Node is down / onbereikbaar of gewoon offline is ook geen fees. Je kan ook niks claimen als je staked. Dat is het risico. Met rente kan je niet zeggen “sorry ik sla even over”. Rente is weinig tot geen risico, er staat vaak ook onderpand tegenover.
  Die transaction fees zijn in principe gewoon omzet en wat je krijgt uitgedeeld is je dividend. Zelfde als met aandelen. Als een bedrijf winst maakt krijg je vaak dividend uitgekeerd. Dan heb je ook nog koerst winst of verlies.
  De tokens die je staked kunnen meer of minder waard worden op de markt. Zelfde principe als met aandelen.

  Of zie ik dit helemaal verkeerd?

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hoi Ben!

   In de meeste gevallen lenen de partijen (exchanges/ platformen) de crypto voor jou uit aan andere, net als een bank dat doet met spaargeld. Deze partijen noemen het dus ook interest (rente).
   Wat mij betreft kan je het beter vergelijken met dividend en aandelen en is het risico ook hoger dan bij rente over bijvoorbeeld spaargeld.

   Antwoord
 3. Ben

  Ok, begrijp ik hiermee dat je het eens bent dat staken in een POS node geen rente maar dividend is?
  Crypto wat gestaked is op een node in een POS kan niet verder uitgeleend worden.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Ik zou het geen rente of dividend noemen, maar gewoon rendement of beloning in de vorm van vaak de crypto die je staked, soms zelfs andere crypto.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.