Crypto staken uitleg

door | 08 mei, 2021

Crypto staken uitleg

De crypto staken uitleg van dejongebelegger! Een heldere uitleg over crypto staken, ook wel staking van cryptovaluta. Wat is het precies, wat kan het jou opleveren, waar kan je het beste staken en wat zijn de risico’s? In dit kort maar krachtige artikel krijg jij een snelle crypto staken uitleg.

Crypto staken uitleg

Staking betekent het vasthouden van cryptovaluta in een cryptowallet, voor het ondersteunen van de werking van een blockchainnetwerk.

Crypto staken uitleg: Staken van crypto kan vast of variabel. Meestal levert vaste staking meer op dan variabele staking, maar niet altijd. Kies je voor vaste staking, dan staan je munten voor bijvoorbeeld 7, 30, 60 of 90 dagen vast, de rente die je ontvangt krijg je niet als je stopt met staken voordat het termijn over is. Dit is bij Binance vaak het geval, daar later meer over. Bij Bitvavo en Celsius Network is staken altijd variabel en dus vrij opneembaar.

Laatste update: 3 april 2022: Artikel up-to-date en actuele rentes toegevoegd voor Celsius Network.

Wat is crypto staking?

Laten we voor de crypto staken uitleg beginnen met uitleggen wat crypto staking precies is.

Sommige cryptonetwerken, zoals Bitcoin, gebruiken een Proof of Work (PoW) consensusmechanisme waarbij miners transacties valideren door moeilijke wiskundige problemen op te lossen. Andere netwerken gebruiken een consensusmechanisme dat bekend staat als Proof of Stake (PoS). In PoW-netwerken behouden miners consensus (overeenstemming) en beveiligen ze het netwerk, terwijl PoS-netwerken vertrouwen op deelnemers die bekend staan ​​als validators om hetzelfde werk uit te voeren.

Validators bevestigen transacties en behouden consensus op het netwerk om de integriteit en veiligheid van de blockchain die ze valideren te behouden. Om ervoor te zorgen dat validators eerlijk handelen, vereisen PoS-netwerken dat validators een minimaal aantal tokens inzetten die eigen zijn aan dat netwerk.

Deze inzet kan worden verzameld door veel gebruikers, niet alleen de validator, en fungeert in wezen als een borg – als een validator ongeldige transacties bevestigt, verliezen validators een deel van het kapitaal dat ze hebben ingezet. Als compensatie voor hun werk en voor de alternatieve kapitaalkosten verdienen validators netwerkbeloningen voor hun werk. Deze beloningen kunnen worden gedeeld met hun community voor gebruikers die extra inzet hebben geleverd.

Crypto staking risico

Staking is in essentie een effectief alternatief voor minen. Bij Staking draait het erom dat de cryptovaluta in een geschikte wallet worden gehouden, waarmee verschillende netwerkfuncties (zoals het valideren van transacties) worden uitgevoerd in ruil voor een beloning, ook wel rente. De stake (het aantal tokens in bezit) stimuleert de beveiliging van het netwerk door middel van eigendom.

Staking-netwerken gebruiken Proof of Stake en andere varianten van, zoals Delegated Proof of Stake of Leased Proof of Stake.

Crypto staken uitleg; Staking houdt normaal gesproken het instellen van een zogenaamde staking wallet in, waarin vervolgens alleen de juiste tokens bewaard hoeven te worden. Staking kan een uitstekende manier zijn om op een eenvoudige manier meer cryptovaluta in bezit te krijgen.

Eigenlijk is staking het resultaat van een gezonde markt waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Omdat cryptovaluta populairder wordt, moeten er meer transacties worden gevalideerd. Dit betekent dat de rentes voor staken ook oplopen.

Hiernaast heb je ook nog, net als op de aandelenmarkt opties en Futures, ook wel handel in derivaten. Hierbij kopen investeerders niet het aandeel (of de coin) zelf, maar bijvoorbeeld een contract in Future vorm, wat ervoor zorgt dat zij met leverage kunnen handelen. Let op; kans op meer rendement gaat gepaard met meer risico. Dit was de algemene crypto staken uitleg, we gaan vervolgens per exchange kijken hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn!

Crypto staken kan sinds kort ook terwijl je coins veilig op je Hardware Wallet hebt staan, je moet dan wel de juiste Wallet hebben. Dit kan met een Ledger Nano S of Ledger Nano X. De Nano S is echter een prima alternatief, een kleiner formaat en ook goedkoper.

Check voor aankoop goed of de door jouw gewenste coins ook daadwerkelijk te staken zijn. Dit kan je hier doen. Meer lezen over crypto veilig opslaan met Hardware Wallets kan ook. Maar genoeg daarover, nu snel verder met de crypto staken uitleg.

Crypto staken uitleg - Bitvavo

Staken op Bitvavo

Staken op Bitvavo is heel eenvoudig, ik ga er dus ook niet teveel woorden aan vuil maken! Het is simpel, eenvoudig en doet wat het moet doen. Veel crypto staken uitleg is er niet nodig voor Bitvavo. Als je digitale valuta op je Bitvavo account hebt, die wordt ondersteund door hun staking programma, dan kan je simpel staken door een Opt-in functie.

Staking rewards oftewel je rente wordt elke maandag bijgeschreven in de juiste wallets. De percentages op Bitvavo zijn niet heel denderend, maar beter dan niks.

Hierbij blijf je eigenaar van je digitale valuta, dit betekent dat je het ten alle tijden kan verkopen/ opnemen. Momenteel kan je de volgende coins staken op Bitvavo, in alfabetische volgorde:

 • ARK (ARK)
 • Bitcoin (BTC)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Cardano (ADA)
 • Dai (DAI)
 • Ethereum (ETH)
 • Litecoin (LTC)
 • ICON (ICX)
 • NEO (NEO)
 • Ontology (ONT)
 • Tether (USDT)
 • Tezos (XTZ)
 • Tron (TRX)
 • USD Coin (USDC)
 • VeChain (VET)
 • Waves (WAVES)

Je zet staking eenvoudig aan of uit via de App of via de Desktop versie, ga hiervoor naar je account (helemaal rechts in de App) en gebruik de Opt-in slider.

Dit was de crypto staken uitleg van Bitvavo. Kijk hier voor meer informatie over Bitvavo.

Staken op Binance

Staken op Binance is al iets lastiger, maar het kan je ook meer opleveren. Je krijgt bij Binance vaak hogere rentes ook wel APY, wat staat voor: Annual Percentage Yield, vertaalt naar het Nederlands betekent dit; Jaarlijks Percentage Rente of Dividend.

Even een paar voorbeelden. Een APY van 5% levert je in een jaar op een investering van €100,- al €5,- euro op. Een APY van 12% levert je op één jaar met een investering van €200,- dus al €24,- op! Vaak komt het ook nog voor dat de rente oploopt gedurende het jaar, waardoor het dus nog hoger kan uitpakken. Vergelijk dat maar eens met de rente op je spaarrekening, daar heb je nu met geluk nog 0,03% per jaar, dan is de keuze voor mij snel gemaakt.

Zoals ik al zei is Crypto staken op Binance iets lastiger dan bijvoorbeeld Bitvavo of Celsius Network, deze crypto staken uitleg is dan ook iets langer. Dit komt denk ik voornamelijk doordat Binance een uitgebreide exchange is met veel functies en stakingsmanieren en -producten. Hierdoor kan ik mij goed voorstellen, vooral voor nieuwe gebruikers, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig is dit één van de dingen waar ik heel slecht tegen kan en ga ik op dat soort momenten goed op onderzoek uit zodat ik alles ervan begrijp.

Om alle manieren van staken op Binance samen te vatten. In principe heb je 4 manieren en één manier met een hoog risico, ik zal ze van makkelijk naar lastiger behandelen. Vooraf nog even één tip; staken is het meest overzichtelijk via de Desktop versie van Binance, het is ook mogelijk in de App, maar zorg dan wel dat je niet de Lite versie gebruikt! Ik kies er altijd voor om het via m’n desktop te doen, omdat je zoveel verschillende coins kan staken wordt je zo niet overspoeld door het aanbod.

 1. Flexibel staken via Sparen/ Earn: Ga eerst naar sparen en dan naar flexibel bekijk welke coins je hebt en of je ze wilt staken tegen de aangeboden rente. Inleggen kan via de knop inleggen, hiernaast heb je ook de Opt-in om automatisch in te leggen, dit gaat met een Opt-in per coin.
 2. Vast staken via Sparen/ Earn: Ga naar sparen en kies dan voor vergrendeld of kijk bij Staking voor een groter aanbod. In principe werkt het inleggen hetzelfde als bij flexibel, echter krijg je nu nog de keuze om het voor een bepaalde periode vast te leggen, de meest voorkomende keuzes zijn; 7 dagen, 14 dagen, 15 dagen, 30 dagen, 60 dagen of 90 dagen. Hou er rekening mee dat je munten voor deze periode vast staan, je moet er dus even van af blijven, doe je dit niet dan krijg je ook geen staking rewards.
 3. Staken via Launchpad: via Launchpad kan je crypto inleggen, zoals BNB of BUSD en soms nog andere coins. Hier krijg je vaak een hogere APY en kan het zijn dat je dit in meerdere, waaronder nieuwe coins, die gelanceerd worden via het Launchpad van Binance, krijgt uitbetaald.
 4. Crypto staken in de Binance Vault. Voor BNB heeft Binance een apart product, namelijk de BNB Vault. Deze zit een beetje verstopt, je komt er via de App door te kiezen voor de Binance Earn banner op het startscherm. Vervolgens kies je hier voor BNB Vault onder Flexibele looptijden. Over je BNB in de Vault, krijg je de rente in meerdere coins uitbetaald.
 5. Producten met een hoog risico; DeFi-staking, Dual Investment of Liquid Swap. Ik ben er geen fan van, maar soms staan er mooie aanbiedingen tussen.

De Binance Earn: Alles-in-één beleggingsoplossing, is de ultieme life-hack in Binance om op een duidelijk overzicht te komen van alle mogelijke stakingsproducten, check deze dus zeker als je verschillende manieren met elkaar wilt vergelijken.

Dit was de crypto staken uitleg van Binance. Check regelmatig Binance voor het nieuw aanbod van stakingsproducten, zelf doe ik dit één keer in de twee weken. Kijk hier voor meer informatie over Binance.

Crypto staken uitleg - Binance

Beste crypto staking app

Veruit de beste app om cryptovaluta op te staken is Celsius Network. Dit heeft meerdere redenen; veilige app en makkelijk te gebruiken. Hiernaast krijg je hogere rentes (APY) dan bij Binance en al helemaal een stuk hoger dan bij Bitvavo. Maak je crypto over van bijvoorbeeld Binance naar Celsius Network, dan betaalt Celsius Network voor jou de Gas & Network fees. Hiernaast heb je ook nog een mooie bonus als je een nieuwe gebruiker bent, van minimaal $50,- in crypto.

Elke maandagmiddag krijg jij je rente uitbetaald, dit houdt in dat je wekelijks passief inkomen ontvangt! De percentages die je ontvangt bij Celsius Network verschillen per coin, meestal liggen de rewards voor het staken van coins bij Celsius Network tussen de 4% en 12,5%. Dit is super hoog vergeleken met andere apps en het mooie is dat je op elk moment je coins weer kan opnemen/ verzenden naar een wallet op bijvoorbeeld Binance, Bitvavo of Bitpanda, of zelfs een HardwareWallet.

Staken op Celsius Network

Ik heb al meerdere malen passief inkomen verdiend door te staken op Celsius Network, deze kan dus echt niet ontbreken in de crypto staken uitleg. Ook heb ik al meerdere keren eenvoudig Crypto verzonden van Celsius Network en ontvangen op Celsius Network.

Rente op Celsius Network

Naast de bonussen krijg je nog een mooie rente op Celsius Network. Dit zijn de huidige rentes op populaire cryptovaluta:

CryptovalutaPercentage APY
Stablecoins zoals USDT en USDC8.50 %
BTC6.20 %
ETH5.35 %
BNB6.71 %
ADA4.06 %

Dit zijn de percentages die je minimaal ontvangt. Hou jij CEL (de native token van Celsius Network) op je Celsius Network account, dan kunnen de percentages nog oplopen. Kijk in de App voor de actuele staking-vergoedingen en bonussen voor het houden van CEL.

Celsius Network bonus codes

Versturen/ opnemen vanaf Bitvavo kan alleen in de Desktop versie. Met Binance kan dit ook in de App, je doet dit simpel door te kiezen voor opnemen/ withdrawal. Let altijd goed op dat je het juiste wallet adres invoert, als je crypto van de ene wallet, naar een andere wallet stuurt. Mocht je er niet zeker van zijn kan je mij altijd een berichtje sturen.

Kijk voor de aanvullende crypto staken uitleg bij Celsius Network promocodes en meer uitgebreidere informatie over de App bij; Crypto staken bij Celsius Network en het bijbehorende artikel.

bonus bij celsius network

Dit was toen ik begon, toen had je een bonus van $70,- in Crypto, momenteel is deze verlaagd naar $50,- voor nieuwe gebruikers. Je krijgt deze bonus al na één maand staken. De nieuwe codes bij Celsius Network zijn ETH20, ETH200 en ETH 600, check voor alle codes het artikel bonus bij Celsius Network. Heb je een account gemaakt? Dan kan je voor iedereen die je uitnodigt zelf ook nog eens $50 krijgen, of verwijs ze naar deze crypto staken uitleg.

Staken op BlockFi

BlockFi is vergelijkbaar met Celsius Network. De rentes op Stablecoins zijn iets hoger maar de rentes op bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum juist weer lager. Toch maken wij gebruik van dit platform vanwege de hoge rente op Stablecoins en de bonus die je krijgt.

Op dit moment krijg je tussen de $10 bonus in Bitcoin na je eerste storting van $100 aan crypto. Lees onze review over BlockFi voor uitgebreide informatie over dit platform en de vriendenlink voor je eerste bonus.

Staken op Crypto.com

Staken op Crypto.com. Een sterk groeiend cryptoplatform waar je de eigen munt van Crypto.com (CRO) en andere crypto kunt staken tegen mooie rendementen. Je krijgt je $25 bonus in CRO al, wanneer je op deze app €350 aan CRO voor 180 dagen vastzet, hiervoor krijg je ook nog eens een Spotify abonnement terug.

Deze actie om te staken is vooral heel interessant omdat Crypto.com een hard groeiend platform is, zo hebben zij onlangs ook hun NFT-marktplaats geopend en heb je bij Crypto.com een Supercharger, waarbij je hele mooie rewards krijgt voor het staken van Crypto. Maar het mooiste is de potentie en koerswinst op de Crypto.com Coin genaamd CRO. De laatste maand is deze al flink gestegen van een coin die buiten de top 20 stond, naar een coin die op plaats 13 staat gezien de market cap.

Crypto staken uitleg - Crypto com coin bonus prijs

Dit betekent dat mijn eerste storting van €350 en mijn latere storting van €350 nu al het volgende waard is:

Crypto staken uitleg - Crypto com coin bonus

Zeker niet mis! Gezien hoe hard Crypto.com aan het adverteren is en dat ze onlangs naamrechten hebben gekocht van het Lakers-stadion in Los Angeles, verwacht ik heel veel van deze munt en exchange. Hoe eerder je er bij bent, hoe meer je bonus en eerste storting waard zal worden. Dat is ook de reden dat ik snel nog €350 had bijgestort!

Als je voor 180 dagen CRO vastzet krijg je naast het Spotify abonnement een crypto debet-visacard, vergelijkbaar als die van Binance of Bitpanda. Het mooie hieraan is, over al je aankopen ontvang je cashback! Gebruik deze link om je $25 bonus te claimen of download de app en gebruik de volgende code: gvbtg2nsyh bij het aanmelden.

Heb je een account gemaakt? Dan kan je voor iedereen die je uitnodigt zelf ook nog eens $25 krijgen, of verwijs ze naar deze crypto staken uitleg.

Staken op Cake DeFi

Cake DeFi is een handige webapp om crypto’s te staken, voor extra rendement. Sinds 6 mei hebben zij een leuke actie. Bij het aanmelden kan je altijd $20,-aan bonus krijgen, maar als je mijn link gebruikt krijg je $10,- extra. Je ontvangt dus in totaal minimaal $30,- aan gratis geld! Een mooie aanvulling voor de crypto staken uitleg.

Wat moet je doen?

 1. Meld je aan via deze link of gebruik bij het aanmelden deze code: 873290
 2. Doorloop de aanmeldprocedure bestaande uit e-mailverificatie, identificatie, etc.
 3. Stort minimaal voor $50,- aan cryptomunten, zelf heb ik DASH gestort. Let op! Tijdens de huidige actie hoef je maar $25 te storten voor dezelfde bonus, deze actie loopt nog tot en met 3 december 2021!
 4. Ontvang het gratis geld!

De bonus staat automatisch 180 dagen vast en gedurende die tijd krijg je daar rente over (momenteel 101,2% per jaar, elke 12 uur uitbetaalt).

When you sign up for a Cake DeFi account and make your first deposit of $50 or more in value (with any coin), you will receive a bonus of $30 worth of DFI. This bonus will be locked up for 180 days in the Confectionery program and automatically yields staking returns during this time.

Deze bonus wordt met een uitnodigingslink verhoogd naar $30 aan DFI.

Je kan kiezen voor verschillende cryptomunten en op basis van de huidige prijzen, is het wellicht handig om te kiezen voor Litecoin of Dash, omdat hierbij de opnamekosten het laagste zijn. Je kan je gestorte Dash, Litecoin of andere munt op elk gewenst moment weer opnemen/ terugstorten naar je eigen wallet.

Heb je nog nog geen crypto’s dan biedt Cake DeFi je de mogelijkheid om Bitcoin of Ethereum rechtstreeks via hun webapp aan te schaffen, dit zou ik echter niet aanraden.

Als je liever een andere cryptomunt wil storten, dan moet je die elders kopen. Litecoin en Dash zijn goed verkrijgbaar en de opnamekosten daarvan zijn relatief laag. Zelf gebruik ik Binance voor het goedkoop aanschaffen van cryptomunten en verzenden naar bijvoorbeeld je wallet bij Cake DeFi.

Check hier de nieuwe Cake DeFi Review met uitleg over de freezer. Heb je een account gemaakt? Dan kan je voor iedereen die je uitnodigt zelf ook nog eens $30 krijgen, of verwijs ze naar deze crypto staken uitleg.

Crypto staken uitleg

Dit was de kort maar krachtige uitleg over crypto staken! Ik hoop dat alles nu wat helderder voor je is en dat alles goed te begrijpen was, ik probeer mijn artikelen altijd op zo’n manier te schrijven dat het voor iedereen goed begrijpbaar is, ongeacht je ervaring of kennis!

Sommige van jullie weten dat ik Bitpanda ook aanbeveel, helaas is het hier (nog) niet mogelijk om crypto te staken. Meer lezen over Bitpanda kan hier, wat Bitpanda vooral interessant maakt zijn de Crypto ETF’s, ook wel BCI’s genoemd en het gratis tegoed van €15,- wat je kan krijgen, als je je aanmeldt via mijn link en een kleine quiz maakt.

Meer lezen over alle exchanges om crypto te kopen kan hier. Wil je meer weten over Gratis Crypto verdienen? Check dan mijn artikel Gratis Crypto verdienen.

Vragen naar aanleiding van de crypto staken uitleg? Laat ze achter in de reacties of stuur mij een bericht via Social Media. Heb je andere onderwerpen waar je graag meer over wilt leren, mag je deze ook zeker als reactie achterlaten!

4.5/5 - (17 stemmen)

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram:

portefeuille dejongebelegger

6 Reacties

 1. Josee

  Hi,
  Ik heb je uitleg over staken gelezen. Zeer duidelijk, dankjewel. Ik mis echte nog hoe ik mijn BTC kan staken op mn Ledger Nano S. Wil je dat nog uitleggen ajb.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hoi Josee, dankjewel. Helaas is BTC staken op een hardwallet zoals ledger niet mogelijk. Enkel PoS (Prove of Stake) coins kan je staken op je ledger. Je kan hier zien welke coins je kwijt kan op een ledger en welke je kunt staken.

   Antwoord
 2. Ben

  Hi,

  Ik zie dat je het steeds over “rente” hebt wanneer je over staking in crypto praat.
  Kan jij uitleggen waarom jij POS (proof of stake) inkomsten als rente ziet?
  Want volgens mij is Rente is een vergoeding die je ontvangt (tussen twee partijen) voor het uitlenen van geld.

  Dit is hoe ik het zie:

  Als je een blockchain transactie doet betaal je een service fee (transaction fee) aan “het netwerk”, of wel de validerende partij de node in de blockchain.
  Als jouw tokens in een wallet bij die specifieke node zitten krijg je een stukje van die fee als beloning. Die node (validerende partij van die transactie) verleent een dienstverlening. Hij draait een computer (hardware), elektra kosten, internetkosten en het onderhouden van de computer. Net als in een data center.
  De eigenaar van de node bepaalt welk percentage van de fee (omzet) hij uitdeelt aan de stakers. Deze percentages veranderen ook door vraag en aanbod. Veel stakers en weinig transacties is lagere percentage. Weinig stakers en veel transacties is hogere percentage.
  Deze transactie fees zijn allemaal afhankelijk van vraag en aanbod.
  Geen transacties is geen fees. Node is down / onbereikbaar of gewoon offline is ook geen fees. Je kan ook niks claimen als je staked. Dat is het risico. Met rente kan je niet zeggen “sorry ik sla even over”. Rente is weinig tot geen risico, er staat vaak ook onderpand tegenover.
  Die transaction fees zijn in principe gewoon omzet en wat je krijgt uitgedeeld is je dividend. Zelfde als met aandelen. Als een bedrijf winst maakt krijg je vaak dividend uitgekeerd. Dan heb je ook nog koerst winst of verlies.
  De tokens die je staked kunnen meer of minder waard worden op de markt. Zelfde principe als met aandelen.

  Of zie ik dit helemaal verkeerd?

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hoi Ben!

   In de meeste gevallen lenen de partijen (exchanges/ platformen) de crypto voor jou uit aan andere, net als een bank dat doet met spaargeld. Deze partijen noemen het dus ook interest (rente).
   Wat mij betreft kan je het beter vergelijken met dividend en aandelen en is het risico ook hoger dan bij rente over bijvoorbeeld spaargeld.

   Antwoord
 3. Ben

  Ok, begrijp ik hiermee dat je het eens bent dat staken in een POS node geen rente maar dividend is?
  Crypto wat gestaked is op een node in een POS kan niet verder uitgeleend worden.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Ik zou het geen rente of dividend noemen, maar gewoon rendement of beloning in de vorm van vaak de crypto die je staked, soms zelfs andere crypto.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.