Crypto staken uitleg

door | 08 mei, 2021

Crypto staken uitleg

Crypto staken uitleg

De crypto staken uitleg van dejongebelegger! Een heldere uitleg over crypto staken, ook wel staking van cryptovaluta. Wat is het precies, wat kan het jou opleveren, waar kan je het beste staken en wat zijn de risico’s ? In dit kort maar krachtige artikel krijg jij een snelle crypto staken uitleg.

Staking betekent het vasthouden van cryptovaluta in een cryptowallet, voor het ondersteunen van de werking van een blockchainnetwerk.

Crypto staken uitleg: Staken van crypto kan vast of variabel. Meestal levert vaste staking meer op dan variabele staking, maar niet altijd. Kies je voor vaste staking, dan staan je munten voor bijvoorbeeld 7, 30, 60 of 90 dagen vast, de rente die je ontvangt krijg je niet als je stopt met staken voordat het termijn over is. Dit is bij Binance vaak het geval, daar later meer over. Bij Bitvavo en Celsius Network is staken altijd variabel en dus vrij opneembaar.

Laatste update: 8 december 2021; bonus verhoogd bij Cake DeFi en Celsius Network + nieuwe promocodes!

Crypto staking risico

Staking is in essentie een effectief alternatief voor minen. Bij Staking draait het erom dat de cryptovaluta in een geschikte wallet worden gehouden, waarmee verschillende netwerkfuncties (zoals het valideren van transacties) worden uitgevoerd in ruil voor een beloning, ook wel rente. De stake (het aantal tokens in bezit) stimuleert de beveiliging van het netwerk door middel van eigendom.

Staking-netwerken gebruiken Proof of Stake en andere varianten van, zoals Delegated Proof of Stake of Leased Proof of Stake.

Crypto staken uitleg; Staking houdt normaal gesproken het instellen van een zogenaamde staking wallet in, waarin vervolgens alleen de juiste tokens bewaard hoeven te worden. Staking kan een uitstekende manier zijn om op een eenvoudige manier meer cryptovaluta in bezit te krijgen.

Eigenlijk is staking het resultaat van een gezonde markt waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Omdat cryptovaluta populairder wordt, moeten er meer transacties worden gevalideerd. Dit betekent dat de rentes voor staken ook oplopen.

Hiernaast heb je ook nog, net als op de aandelenmarkt opties en Futures, ook wel handel in derivaten. Hierbij kopen investeerders niet het aandeel (of de coin) zelf, maar bijvoorbeeld een contract in Future vorm, wat ervoor zorgt dat zij met leverage kunnen handelen. Let op; kans op meer rendement gaat gepaard met meer risico. Dit was de algemene crypto staken uitleg, we gaan vervolgens per exchange kijken hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn!

Crypto staken kan sinds kort ook terwijl je coins veilig op je Hardware Wallet hebt staan, je moet dan wel de juiste Wallet hebben. Dit kan met een Ledger Nano S of Ledger Nano X, helaas is de Nano X al een tijd niet verkrijgbaar. De Nano S is echter een prima alternatief, een kleiner formaat en ook goedkoper.

Check voor aankoop goed of de door jouw gewenste coins ook daadwerkelijk te staken zijn. Dit kan je hier doen. Meer lezen over crypto veilig opslaan met Hardware Wallets kan ook. Maar genoeg daarover, nu snel verder met de crypto staken uitleg.

Crypto staken uitleg - Bitvavo

Staken op Bitvavo uitleg

Staken op Bitvavo is heel eenvoudig, ik ga er dus ook niet teveel woorden aan vuil maken! Het is simpel, eenvoudig en doet wat het moet doen. Veel crypto staken uitleg is er niet nodig voor Bitvavo. Als je digitale valuta op je Bitvavo account hebt, die wordt ondersteund door hun staking programma, dan kan je simpel staken door een Opt-in functie.

Staking rewards oftewel je rente wordt elke maandag bijgeschreven in de juiste wallets. De percentages op Bitvavo zijn niet heel denderend, maar beter dan niks.

Hierbij blijf je eigenaar van je digitale valuta, dit betekent dat je het ten alle tijden kan verkopen/ opnemen. Momenteel kan je de volgende coins staken op Bitvavo, in alfabetische volgorde:

 • ARK (ARK)
 • Bitcoin (BTC)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Cardano (ADA)
 • Dai (DAI)
 • Ethereum (ETH)
 • Litecoin (LTC)
 • ICON (ICX)
 • NEO (NEO)
 • Ontology (ONT)
 • Tether (USDT)
 • Tezos (XTZ)
 • Tron (TRX)
 • USD Coin (USDC)
 • VeChain (VET)
 • Waves (WAVES)

Je zet staking eenvoudig aan of uit via de App of via de Desktop versie, ga hiervoor naar je account (helemaal rechts in de App) en gebruik de Opt-in slider.

Dit was de crypto staken uitleg van Bitvavo. Kijk hier voor meer informatie over Bitvavo.

Staken op Binance uitleg

Staken op Binance is al iets lastiger, maar het kan je ook meer opleveren. Je krijgt bij Binance vaak hogere rentes ook wel APY, wat staat voor: Annual Percentage Yield, vertaalt naar het Nederlands betekent dit; Jaarlijks Percentage Rente of Dividend.

Even een paar voorbeelden. Een APY van 5% levert je in een jaar op een investering van €100,- al €5,- euro op. Een APY van 12% levert je op één jaar met een investering van €200,- dus al €24,- op! Vaak komt het ook nog voor dat de rente oploopt gedurende het jaar, waardoor het dus nog hoger kan uitpakken. Vergelijk dat maar eens met de rente op je spaarrekening, daar heb je nu met geluk nog 0,03% per jaar, dan is de keuze voor mij snel gemaakt.

Zoals ik al zei is Crypto staken op Binance iets lastiger dan bijvoorbeeld Bitvavo of Celsius Network, deze crypto staken uitleg is dan ook iets langer. Dit komt denk ik voornamelijk doordat Binance een uitgebreide exchange is met veel functies en stakingsmanieren en -producten. Hierdoor kan ik mij goed voorstellen, vooral voor nieuwe gebruikers, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig is dit één van de dingen waar ik heel slecht tegen kan en ga ik op dat soort momenten goed op onderzoek uit zodat ik alles ervan begrijp.

Om alle manieren van staken op Binance samen te vatten. In principe heb je 4 manieren en één manier met een hoog risico, ik zal ze van makkelijk naar lastiger behandelen. Vooraf nog even één tip; staken is het meest overzichtelijk via de Desktop versie van Binance, het is ook mogelijk in de App, maar zorg dan wel dat je niet de Lite versie gebruikt! Ik kies er altijd voor om het via m’n desktop te doen, omdat je zoveel verschillende coins kan staken wordt je zo niet overspoeld door het aanbod.

 1. Flexibel staken via Sparen/ Earn: Ga eerst naar sparen en dan naar flexibel bekijk welke coins je hebt en of je ze wilt staken tegen de aangeboden rente. Inleggen kan via de knop inleggen, hiernaast heb je ook de Opt-in om automatisch in te leggen, dit gaat met een Opt-in per coin.
 2. Vast staken via Sparen/ Earn: Ga naar sparen en kies dan voor vergrendeld of kijk bij Staking voor een groter aanbod. In principe werkt het inleggen hetzelfde als bij flexibel, echter krijg je nu nog de keuze om het voor een bepaalde periode vast te leggen, de meest voorkomende keuzes zijn; 7 dagen, 14 dagen, 15 dagen, 30 dagen, 60 dagen of 90 dagen. Hou er rekening mee dat je munten voor deze periode vast staan, je moet er dus even van af blijven, doe je dit niet dan krijg je ook geen staking rewards.
 3. Staken via Launchpad: via Launchpad kan je crypto inleggen, zoals BNB of BUSD en soms nog andere coins. Hier krijg je vaak een hogere APY en kan het zijn dat je dit in meerdere, waaronder nieuwe coins, die gelanceerd worden via het Launchpad van Binance, krijgt uitbetaald.
 4. Crypto staken in de Binance Vault. Voor BNB heeft Binance een apart product, namelijk de BNB Vault. Deze zit een beetje verstopt, je komt er via de App door te kiezen voor de Binance Earn banner op het startscherm. Vervolgens kies je hier voor BNB Vault onder Flexibele looptijden. Over je BNB in de Vault, krijg je de rente in meerdere coins uitbetaald.
 5. Producten met een hoog risico; DeFi-staking, Dual Investment of Liquid Swap. Ik ben er geen fan van, maar soms staan er mooie aanbiedingen tussen.

De Binance Earn: Alles-in-één beleggingsoplossing, is de ultieme life-hack in Binance om op een duidelijk overzicht te komen van alle mogelijke stakingsproducten, check deze dus zeker als je verschillende manieren met elkaar wilt vergelijken.

Dit was de crypto staken uitleg van Binance. Check regelmatig Binance voor het nieuw aanbod van stakingsproducten, zelf doe ik dit één keer in de twee weken. Kijk hier voor meer informatie over Binance.

Crypto staken uitleg - Binance

Beste crypto staking app

Veruit de beste app om cryptovaluta op te staken is Celsius Network. Dit heeft meerdere redenen; veilige app en makkelijk te gebruiken. Hiernaast krijg je hogere rentes (APY) dan bij Binance en al helemaal een stuk hoger dan bij Bitvavo. Maak je crypto over van bijvoorbeeld Binance naar Celsius Network, dan betaalt Celsius Network voor jou de Gas & Network fees. Hiernaast heb je ook nog een mooie bonus als je een nieuwe gebruiker bent, van minimaal $80,- in crypto.

Elke maandagmiddag krijg jij je rente uitbetaald, dit houdt in dat je wekelijks passief inkomen ontvangt! De percentages die je ontvangt bij Celsius Network verschillen per coin, meestal liggen de rewards voor het staken van coins bij Celsius Network tussen de 4% en 12,5%. Dit is super hoog vergeleken met andere apps en het mooie is dat je op elk moment je coins weer kan opnemen/ verzenden naar een wallet op bijvoorbeeld Binance, Bitvavo of Bitpanda, of zelfs een HardwareWallet.

Staken op Celsius Network – minimaal $100 bonus

Ik heb al meerdere malen passief inkomen verdiend door te staken op Celsius Network, deze kan dus echt niet ontbreken in de crypto staken uitleg. Ook heb ik al meerdere keren eenvoudig Crypto verzonden van Celsius Network en ontvangen op Celsius Network.

Versturen/ opnemen vanaf Bitvavo kan alleen in de Desktop versie. Met Binance kan dit ook in de App, je doet dit simpel door te kiezen voor opnemen/ withdrawel. Let altijd goed op dat je het juiste wallet adres invoert, als je crypto van de ene wallet, naar een andere wallet stuurt. Mocht je er niet zeker van zijn kan je mij altijd een berichtje sturen.

Kijk voor de aanvullende crypto staken uitleg bij Celsius Network promocodes en meer uitgebreidere informatie over de App bij; Crypto staken bij Celsius Network en de bijbehorende relevante blogspost.

bonus bij celsius network

Dit was toen ik begon, toen had je een bonus van $70,- in Crypto, momenteel is deze verhoogd naar $100,- voor nieuwe gebruikers. Je krijgt deze bonus al na één maand staken. De nieuwe codes bij Celsius Network zijn BNB40 en ADA40, check voor alle codes m’n artikel bonus bij Celsius Network. Heb je een account gemaakt? Dan kan je voor iedereen die je uitnodigt zelf ook nog eens $50 krijgen, of verwijs ze naar deze crypto staken uitleg.

Staken op Crypto.com – $25 bonus

Staken op Crypto.com. Een sterk groeiend cryptoplatform waar je de eigen munt van Crypto.com (CRO) en andere crypto kunt staken tegen mooie rendementen. Je krijgt je $25 dollar bonus al, wanneer je op deze app $350 dollar aan CRO voor 180 dagen vastzet, hiervoor krijg je ook nog eens een Spotify abonnement terug.

Deze actie om te staken is vooral heel interessant omdat Crypto.com een hard groeiend platform is, zo hebben zij onlangs ook hun NFT-marktplaats geopend en heb je bij Crypto.com een Supercharger, waarbij je hele mooie rewards krijgt voor het staken van Crypto. Maar het mooiste is de potentie en koerswinst op de Crypto.com Coin genaamd CRO. De laatste maand is deze al flink gestegen van een coin die buiten de top 20 stond, naar een coin die op plaats 13 staat gezien de market cap.

Crypto staken uitleg - Crypto com coin bonus prijs

Dit betekent dat mijn eerste storting van € 350 en mijn latere storting van € 350 nu al het volgende waard is:

Crypto staken uitleg - Crypto com coin bonus

Zeker niet mis! Gezien hoe hard Crypto.com aan het adverteren is en dat ze onlangs naamrechten hebben gekocht van het Lakers-stadion in Los Angeles, verwacht ik heel veel van deze munt en exchange. Hoe eerder je er bij bent, hoe meer je bonus en eerste storting waard zal worden. Dat is ook de reden dat ik snel nog € 350 had bijgestort!

Als je voor 180 dagen CRO vastzet krijg je naast het Spotify abonnement een crypto debet-visacard, vergelijkbaar als die van Binance of Bitpanda. Het mooie hieraan is, over al je aankopen ontvang je cashback! Gebruik deze link om je $25 bonus te claimen of download de app en gebruik de volgende code: gvbtg2nsyh bij het aanmelden.

Heb je een account gemaakt? Dan kan je voor iedereen die je uitnodigt zelf ook nog eens $25 krijgen, of verwijs ze naar deze crypto staken uitleg.

Staken op Cake DeFi – $30 bonus

Cake DeFi is een handige webapp om crypto’s te staken, voor extra rendement. Sinds 6 mei hebben zij een leuke actie. Bij het aanmelden kan je altijd $20,-aan bonus krijgen, maar als je mijn link gebruikt krijg je $10,- extra. Je ontvangt dus in totaal $30,- aan gratis geld! Een mooie aanvulling voor de crypto staken uitleg.

Wat moet je doen?

 1. Meld je aan via deze link of gebruik bij het aanmelden deze code: 873290
 2. Doorloop de aanmeldprocedure bestaande uit e-mailverificatie, identificatie, etc.
 3. Stort minimaal voor $50,- aan cryptomunten, zelf heb ik DASH gestort. Let op! Tijdens de huidige actie hoef je maar $25 te storten voor dezelfde bonus, deze actie loopt nog tot en met 3 december 2021!
 4. Ontvang het gratis geld!

De bonus staat automatisch 180 dagen vast en gedurende die tijd krijg je daar rente over (momenteel 101,2% per jaar, elke 12 uur uitbetaalt).

When you sign up for a Cake DeFi account and make your first deposit of $50 or more in value (with any coin), you will receive a bonus of $30 worth of DFI. This bonus will be locked up for 180 days in the Confectionery program and automatically yields staking returns during this time.

Deze bonus wordt met een uitnodigingslink verhoogd naar $30 aan DFI.

Je kan kiezen voor verschillende cryptomunten en op basis van de huidige prijzen, is het wellicht handig om te kiezen voor Litecoin of Dash, omdat hierbij de opnamekosten het laagste zijn. Je kan je gestorte Dash, Litecoin of andere munt op elk gewenst moment weer opnemen/ terugstorten naar je eigen wallet.

Heb je nog nog geen crypto’s dan biedt Cake DeFi je de mogelijkheid om Bitcoin of Ethereum rechtstreeks via hun webapp aan te schaffen, dit zou ik echter niet aanraden.

Als je liever een andere cryptomunt wil storten, dan moet je die elders kopen. Litecoin en Dash zijn goed verkrijgbaar en de opnamekosten daarvan zijn relatief laag. Zelf gebruik ik Binance voor het goedkoop aanschaffen van cryptomunten en verzenden naar bijvoorbeeld je wallet bij Cake DeFi.

Check hier de nieuwe Cake DeFi Review met uitleg over de freezer. Heb je een account gemaakt? Dan kan je voor iedereen die je uitnodigt zelf ook nog eens $30 krijgen, of verwijs ze naar deze crypto staken uitleg.

Crypto staken uitleg

Dit was de kort maar krachtige uitleg over crypto staken! Ik hoop dat alles nu wat helderder voor je is en dat alles goed te begrijpen was, ik probeer mijn artikelen altijd op zo’n manier te schrijven dat het voor iedereen goed begrijpbaar is, ongeacht je ervaring of kennis!

Sommige van jullie weten dat ik Bitpanda ook aanbeveel, helaas is het hier (nog) niet mogelijk om crypto te staken. Meer lezen over Bitpanda kan hier, wat Bitpanda vooral interessant maakt zijn de Crypto ETF’s, ook wel BCI’s genoemd en het gratis tegoed van €15,- wat je kan krijgen, als je je aanmeldt via mijn link en een kleine quiz maakt.

Meer lezen over alle exchanges om crypto te kopen kan hier. Wil je meer weten over Gratis Crypto verdienen? Check dan mijn artikel Gratis Crypto verdienen.

Vragen naar aanleiding van de crypto staken uitleg? Laat ze achter in de reacties of stuur mij een bericht via Social Media. Heb je andere onderwerpen waar je graag meer over wilt leren, mag je deze ook zeker als reactie achterlaten!

6 Reacties

 1. Josee

  Hi,
  Ik heb je uitleg over staken gelezen. Zeer duidelijk, dankjewel. Ik mis echte nog hoe ik mijn BTC kan staken op mn Ledger Nano S. Wil je dat nog uitleggen ajb.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hoi Josee, dankjewel. Helaas is BTC staken op een hardwallet zoals ledger niet mogelijk. Enkel PoS (Prove of Stake) coins kan je staken op je ledger. Je kan hier zien welke coins je kwijt kan op een ledger en welke je kunt staken.

   Antwoord
 2. Ben

  Hi,

  Ik zie dat je het steeds over “rente” hebt wanneer je over staking in crypto praat.
  Kan jij uitleggen waarom jij POS (proof of stake) inkomsten als rente ziet?
  Want volgens mij is Rente is een vergoeding die je ontvangt (tussen twee partijen) voor het uitlenen van geld.

  Dit is hoe ik het zie:

  Als je een blockchain transactie doet betaal je een service fee (transaction fee) aan “het netwerk”, of wel de validerende partij de node in de blockchain.
  Als jouw tokens in een wallet bij die specifieke node zitten krijg je een stukje van die fee als beloning. Die node (validerende partij van die transactie) verleent een dienstverlening. Hij draait een computer (hardware), elektra kosten, internetkosten en het onderhouden van de computer. Net als in een data center.
  De eigenaar van de node bepaalt welk percentage van de fee (omzet) hij uitdeelt aan de stakers. Deze percentages veranderen ook door vraag en aanbod. Veel stakers en weinig transacties is lagere percentage. Weinig stakers en veel transacties is hogere percentage.
  Deze transactie fees zijn allemaal afhankelijk van vraag en aanbod.
  Geen transacties is geen fees. Node is down / onbereikbaar of gewoon offline is ook geen fees. Je kan ook niks claimen als je staked. Dat is het risico. Met rente kan je niet zeggen “sorry ik sla even over”. Rente is weinig tot geen risico, er staat vaak ook onderpand tegenover.
  Die transaction fees zijn in principe gewoon omzet en wat je krijgt uitgedeeld is je dividend. Zelfde als met aandelen. Als een bedrijf winst maakt krijg je vaak dividend uitgekeerd. Dan heb je ook nog koerst winst of verlies.
  De tokens die je staked kunnen meer of minder waard worden op de markt. Zelfde principe als met aandelen.

  Of zie ik dit helemaal verkeerd?

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Hoi Ben!

   In de meeste gevallen lenen de partijen (exchanges/ platformen) de crypto voor jou uit aan andere, net als een bank dat doet met spaargeld. Deze partijen noemen het dus ook interest (rente).
   Wat mij betreft kan je het beter vergelijken met dividend en aandelen en is het risico ook hoger dan bij rente over bijvoorbeeld spaargeld.

   Antwoord
 3. Ben

  Ok, begrijp ik hiermee dat je het eens bent dat staken in een POS node geen rente maar dividend is?
  Crypto wat gestaked is op een node in een POS kan niet verder uitgeleend worden.

  Antwoord
  • dejongebelegger

   Ik zou het geen rente of dividend noemen, maar gewoon rendement of beloning in de vorm van vaak de crypto die je staked, soms zelfs andere crypto.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Freedom Finance review en handleiding

Aandelen kopen voor beursgang, het is mogelijk via Freedom Finance. In deze Freedom Finance review en handleiding lees je hoe het precies...

Beleggen in een IPO – Affirm

Beleggen in beursgang Affirm. In dit artikel vertel ik je hoe je kan beleggen in een IPO, als particuliere belegger. Binnenkort is er...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Bonus bij Celsius Network

Bonus bij Celsius Network promo code Celsius Network is een app waar je rente krijgt (tot wel 12%) op de Cryptovaluta die je op deze app...

7 Crypto voorspellingen voor 2022

Welkom in 2022. Het is nu al een bewogen jaar! Bitcoin is in een week tijd met bijna 10% gedaald, gedreven door de FED die onthulde dat de...

Interessante cryptomunten 2021: Solana

Tot nu toe was het hectisch, tijdrovend en energieverslindend om op grote schaal financiële transacties op de blockchain te doen. Met...

Coinbase NFT platform

Coinbase NFT platform Coinbase wil een deel van de niet-fungible actie. De crypto-uitwisseling kondigde plannen aan om een ​​marktplaats...

Crypto geld verdienen

Op deze pagina vertel ik jou 3 manieren om gratis Crypto te verdienen zo kan je alvast wennen aan de wereld van beleggen in Cryptovaluta...

Crypto veilig opslaan

Crypto veilig opslaan kan met een hardware wallet, of je kan het opslaan op je exchange, zoals Coinbase, Kraken of BitPanda. Als je...

Beste Crypto ETF’s 2021

De rendementen op crypto-assets zijn de laatste jaren niet meer te ontkennen. Sommige noemen crypto zelfs het nieuwe goud. Daarom zijn wij...

Beleggen in cryptovaluta

Beleggen in cryptovaluta, iedereen doet het tegenwoordig. En dat is niet zo gek, want de waarde en markt is in een paar jaar meer dan...

The Sandbox

The Sandbox en de crypto SAND zijn in korte tijd enorm populair geworden, maar wat is het nu eigenlijk en hoe kan jij er geld mee...

Cake DeFi review

Cake DeFi review De Cake DeFi review, na een half jaar Cake DeFi te gebruiken en de nieuwe update van de "freezer" is het nu toch echt...

Bitcoin koers verwachting 2021/2022

Bitcoin koers verwachting 2021/2022 Het jaar 2020-2021 is een groot jaar geweest voor Bitcoin en andere cryptovaluta in het algemeen. Maar...

Top 5 veelbelovende crypto 2021/2022

In dit artikel kijken we naar 5 veelbelovende crypto 2021/2022. Het is logisch dat je je afvraagt welke crypto je het beste kan kopen in...

Illuvium kleine crypto met potentie

Kleine crypto met potentie - Illuvium Het is lastig een kleine crypto met potentie te vinden maar ik ben ervan overtuigd dat het is...

Een voordelige zakelijke rekening bij Knab

In dit artikel deel ik mijn onderzoek naar een voordelige zakelijke rekening. Als (kleine) ondernemer of ZZP’er is het namelijk...

Online geld verdienen; 8 manieren

Meer dan 8 manieren voor online geld verdienen met of zonder investering. Handel, onderneem, adverteer of genereer passief inkomen met behulp van deze tips.

Bonus bij Celsius Network

Bonus bij Celsius Network promo code Celsius Network is een app waar je rente krijgt (tot wel 12%) op de Cryptovaluta die je op deze app...

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.