Beleggen met weinig geld; 4 gratis tips

door | 11 okt, 2021

Beleggen met weinig geld - dejongebelegger

Beleggen met weinig geld. Kan dat?

Zeker! Vooropgesteld: ik ben niet degene om te bepalen wat ‘weinig geld’ precies is. Wel weet ik dat het bij vele aanbieders al mogelijk is vanaf één euro. Je hebt dus helemaal geen goed gevulde bankrekening nodig . Beleggen kan al winstgevend zijn vanaf een klein bedrag per maand. Beleggen met weinig geld is dus zeker mogelijk, in dit artikel geef ik je wat belangrijke tips en aan het einde wat partijen die voor jou geschikt kunnen zijn.

Waarom beleggen met een klein bedrag slim is

Beleggen kan spannend zijn, vooral voor beginnende beleggers. Wat je wel moet weten is dat de markt altijd beweegt. Het gaat namelijk zeker eens gebeuren dat je beleggingen even flink in waarde dalen. Dat is geen probleem. Althans, niet zolang je rustig blijft, je beleggingen zich weer herstellen na zo’n dipje en je op de lange termijn een mooi rendement behaalt. Wél als je meteen in blinde paniek je beleggingen verkoopt, met een flink verlies als gevolg, doe dat dus niet! Verkoop pas als je het geld nodig hebt, of als je je doel hebt bereikt en altijd in groene cijfers.

Beleggen met weinig geld is minder spannend dan in één keer een groot bedrag beleggen. Je bent dan waarschijnlijk minder emotioneel betrokken en dus ook minder geneigd om in paniek al je beleggingen te verkopen als de beurs eens onderuit gaat. Zelf ben ik ook klein begonnen en heb ik de grote dip van maart 2020 meegemaakt, ik heb echter niks verkocht maar toen juist bij gekocht! (Maandelijks) beleggen met weinig geld is een ideale manier om te beginnen met beleggen. Wetende dat de markt in z’n algemeen op het lange termijn altijd omhoog gaat, helpt je eventuele emoties onder controle te houden.

Waar moet je rekening mee houden als je gaat beleggen met weinig geld?

Ga je een klein bedrag (per maand) beleggen? Let dan altijd goed op de kosten. Want stel: je belegt €25,- per maand en betaalt daarvoor €2,- per maand aan vaste kosten, ongeacht het bedrag dat op je rekening staat. Op jaarlijkse basis legt u dus €300,- in, maar betaalt u €24,- aan kosten. Dat zou uitkomen op 8 procent van je inleg! Je moet dan een hoog rendement behalen om die kosten eruit te halen, wat wel mogelijk is maar natuurlijk hartstikke zonde!

Als je met een klein bedrag per maand belegt, snoepen vaste kosten dus een groter deel van je rendement weg. Zorg er daarom altijd voor dat je van tevoren goed weet welke kosten je gaat betalen. In mijn reviews over aanbieders kijk ik altijd zorgvuldig naar de kosten en neem ik deze dus ook mee in mijn reviews. Kosten hebben namelijk impact op je uiteindelijke resultaat. Daarom ben ik kritisch bij het vergelijken van aanbieders. Een klein verschil in kosten lijkt op het eerste gezicht weinig uit te maken, maar kan later een groot verschil maken. Hieronder wat de impact van een klein kostenverschil kan zijn als je iedere maand 50 euro inlegt.

Beleggen met weinig geld 1 dejongebelegger

De kostenontwikkeling bij verschillende aanbieders met verschillende kosten, een maandelijkse inleg van €50 en een rendement van 6% per jaar. De rendementen en aanbieders zijn in dit voorbeeld fictief. Je ziet dat een verschil van slechts 0,40% aan kosten per jaar over een langere periode enorm op kan lopen. Zelf hanteer ik met elke transactie een absoluut maximum van 0,60% per transactie, vaak zit ik hier nog lang niet aan. Of je nu gaat beleggen met weinig geld, of met meer geld. Deze regel blijft belangrijk.

Levert beleggen met een klein bedrag wel iets op?

Niemand weet precies wat de markt gaat doen in de toekomst. Maar gezien historische data stijgen de koersen op het lange termijn altijd en niet zo’n beetje ook. Als voorbeeld kijken we naar het rendement van de MSCI World-index. Die index is opgebouwd uit aandelen van meer dan 1500 beursgenoteerde bedrijven vanuit verschillende landen, sectoren en werelddelen. Als u de afgelopen 15 jaar maandelijks €25,- in een fonds had belegd dat de MSIC World-index volgde, zag je rendement er zo uit:

Beleggen met weinig geld 2 dejongebelegger

En had je maandelijks €50,- overgehouden om te beleggen? Dan zag het rendement er zo uit:

Beleggen met weinig geld 3 dejongebelegger

Rendement (inclusief dividend) van de MSCI World (in EUR) van 2006 t/m 2020. Data afkomstig van MSCI. Let wel op dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Zo zie je bijvoorbeeld bij 2008-2009 ook een dipje, wat een aantal jaren al weer helemaal was hersteld. Beleggen met weinig geld kan dus zeker, al zal je merken dat als je meer inlegt je ook meer winst gaat maken. Probeer dus echt te besparen waar je kan, zodat je misschien iets meer kunt inleggen!

Beleg alleen geld dat je kunt missen

Zoals ik aan het begin van het artikel al zei, beleggen kan best spannend zijn. Zo kan je inleg ook best eens (flink) in waarde dalen. Dat ziet je hierboven ook. In 2008, 2009, 2015, 2018 én 2020 gebeurde dat. Maar je ziet óók dat het rendement op de lange termijn positief is, ondanks die flinke dalingen tussendoor. Als je dus gaat beleggen, neem daarvoor dan altijd ruim de tijd én doe het met geld dat je kunt missen. Dat betekent niet dat je het kwijtraakt, maar het houdt in dat je niet moet beleggen met geld dat je opeens nodig kan hebben. Hou altijd een reserve aan waarmee je minimaal een paar maanden je vaste lasten mee kan dekken.

Bent je bang dat je auto het over een jaar begeeft? En heeft je onvoldoende spaargeld achter de hand om je bolide naar de garage te brengen of een nieuwe te kopen? Bouw dan eerst een reserve op. Het kan namelijk zo zijn dat de beurs nét in dat jaar niet zo lekker loopt. Dat is geen probleem, wanneer je een goede reserve achter de hand hebt. Zet dit desnoods op een spaarrekening waar je op dit moment wél rente krijgt!

Beleg niet met het idee om snel rijk te worden, want de risico’s van beleggen op de korte termijn zijn groot. Als je belegt voor de lange termijn, is de kans op een mooi rendement vele malen groter. Zet een mooie reserve voor het dekken van vaste lasten op een spaarrekening met rente en beleg pas geld of enkel een deel van je geld, dat je voor een langere tijd. kan missen. Je kan wel tegelijk een reserve of buffer opbouwen en alvast beginnen te beleggen met weinig geld.

Waar kan je beginnen met beleggen met weinig geld?

Er zijn veel verschillende aanbieders en brokers waarbij je eenvoudig kan beginnen met beleggen met weinig geld. Ik heb veel onderzoek gedaan naar partijen en ze zelf allemaal uitgeprobeerd. Degene die ik nog steeds gebruik en die ik geschikt vind voor beginnende beleggers of om te beleggen met weinig geld zal ik voor je opsommen:

Klik op de link om meer te lezen over de desbetreffende aanbieder op mijn website, of klik op de naam om direct naar de aanbieder te gaan. Mocht je vragen hebben over één of meerdere van deze aanbieders mag je mij altijd een berichtje sturen op social media.

Bij al deze partijen kan je al beginnen met beleggen met weinig geld en je vermogen gestaag laten groeien. Bij InDelta, Brand New Day en Peaks kan je al beleggen met weinig geld, door middel van een automatische incasso.

Ook in cryptovaluta kan je al beginnen vanaf één euro, voor beginners raadt ik Bitvavo aan, een Nederlands cryptoplatform. Bekijk hier mijn pagina over beleggen in cryptovaluta. Beleggen in cryptovaluta neemt iets meer risico met zich mee, maar hier tegenover staat ook een hogere kans op meer rendement. Ik raadt aan dat als je in cryptovaluta wilt beleggen, te beginnen met beleggen met weinig geld.

Like m’n facebookpagina om up-to-date te blijven van nieuwe artikelen, of volg mij op Instagram voor dagelijkse tips en marktupdates. Check ook zeker even m’n andere artikel(en) voor beginnende beleggers zoals gratis beginnen met beleggen.

Wat is Trendtrading?

Wat is Trendtrading? Trendtrading is een vorm van actief beleggen, of beter gezegd traden. Maar wat is trendtrading nu precies? Het is een...

Leer beleggen als Warren Buffett

Leer beleggen als Warren Buffett In dit artikel gaan we leren van de meester; Warren Buffett. Leer beleggen als Warren Buffett aan de hand...

Indexbeleggen bij InDelta review

Indexbeleggen bij InDelta review Een review voor indexbeleggen bij InDelta samen met een stapsgewijze handleiding door het proces en...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Extra pensioen opbouwen

Pensioensparen kan erg aantrekkelijk zijn, vanwege de belastingvoordelen die je hiermee hebt. De inleg die je op je pensioenrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens de aangifte.

ETF’s en aandelen 2021 tips

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. In dit artikel ga ik je eerst mijn top 6 ETF’s voor 2021...

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter...

Beleggen in een IPO – Affirm

Beleggen in beursgang Affirm. In dit artikel vertel ik je hoe je kan beleggen in een IPO, als particuliere belegger. Binnenkort is er...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Aandeel analyse – Domino’s Pizza 2021

In dit artikel vind je een uitgebreide aandeel analyse van Domino's Pizza, een aandeel met meer dan 1800% groei in 10 jaar. Dit artikel is...

50 euro tegoed bij DEGIRO

50 euro tegoed bij DEGIRO Mocht je willen beginnen met beleggen in aandelen en ETF’s bij DEGIRO is dit het perfecte moment. DEGIRO heeft...

Wat is Trendtrading?

Wat is Trendtrading? Trendtrading is een vorm van actief beleggen, of beter gezegd traden. Maar wat is trendtrading nu precies? Het is een...

De voordelen van beleggen bij DEGIRO

Beginnende beleggers maken vaak de stap om bij DEGIRO te gaan beleggen, wanneer zij verlangen naar een groter...

Bitcoin koers verwachting 2021/2022

Bitcoin koers verwachting 2021/2022 Het jaar 2020-2021 is een groot jaar geweest voor Bitcoin en andere cryptovaluta in het algemeen. Maar...

Top 5 veelbelovende crypto 2021/2022

In dit artikel kijken we naar 5 veelbelovende crypto 2021/2022. Het is logisch dat je je afvraagt welke crypto je het beste kan kopen in...

Belastingaangifte en beleggen – 2020 & 2021

Vanaf vandaag kan je officieel weer belastingaangifte doen. Belastingaangifte en beleggen blijft een ding, vooral...

Cake DeFi review

Cake DeFi review De Cake DeFi review, na een half jaar Cake DeFi te gebruiken en de nieuwe update van de "freezer" is het nu toch echt...

Crypto staken uitleg

De uitleg over crypto staken van dejongebelegger! Een heldere uitleg over wat het precies is, wat het jou kan opleveren, waar je kan staken en wat de risico’s zijn?

Crypto geld verdienen

Op deze pagina vertel ik jou 3 manieren om gratis Crypto te verdienen zo kan je alvast wennen aan de wereld van beleggen in Cryptovaluta...

De basis van beleggen #1

In het eerste deel van de basis van beleggen leg ik je de meest voorkomende begrippen uit die je kan tegen komen als je gaat beleggen. Ik...

Gratis beginnen met beleggen

Ja je leest het goed, gratis beginnen met beleggen. Als beginnende belegger hoef je niet meteen geld uit te geven. Je kan gratis beginnen...

Coinbase NFT platform

Coinbase NFT platform Coinbase wil een deel van de niet-fungible actie. De crypto-uitwisseling kondigde plannen aan om een ​​marktplaats...

Beste Crypto ETF’s 2021

De rendementen op Crypto zijn de laatste tijd niet meer aan de kant te schuiven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Crypto het nieuwe goud is....

Beleggen in cryptovaluta

Beleggen in cryptovaluta, iedereen doet het tegenwoordig. En dat is niet zo gek, want de waarde en markt is in een paar jaar meer dan...

Crypto veilig opslaan hardware wallet

Crypto veilig opslaan kan met een Hardware Wallet, of je kan het opslaan op je exchange, zoals Coinbase, Kraken of BitPanda. Als je...

Hoe werkt een ETF

Regelmatig krijg ik de vraag wat is een ETF? Of hoe werkt een ETF? Op deze pagina ga ik je dat precies uitleggen. Om een goed beeld te...

Bonus bij Celsius Network

Bonus bij Celsius Network promo code Celsius Network is een app waar je rente krijgt (tot wel 12%) op de Cryptovaluta die je op deze app...

Online geld verdienen; 8 manieren

Meer dan 8 manieren voor online geld verdienen met of zonder investering. Handel, onderneem, adverteer of genereer passief inkomen met behulp van deze tips.

Tips voor het beleggen in woningen

Tips voor het beleggen in woningen De prijs van Bitcoin rijst de pan uit en steeg de afgelopen tijd fors. Voor beleggers in de Crypto is...

ETF en aandelen voor 2021

ETF en aandelen voor 2021 - aankopen September Een nieuwe maand betekend nieuwe aankopen, zowel op de beurs als in crypto. In dit artikel...

Waar kan je de ARK ETF’s kopen?

ARK ETF's kopen in Nederland of België ARK Invest ETF's kopen in Europa is lastiger, maar niet onmogelijk. Dus waar kan je de ARK ETF's...

Raisin welkomstbonus

Beleggen of sparen? De Raisin welkomstbonus. Omdat beleggen en sparen hand in hand gaan, krijg ik ook vaak veel vragen over sparen....

Beste dividend aandelen 2021 Nederland & België

Beste dividend aandelen Nederland & België Nu het duidelijk is dat de ECB; de Europese centrale bank en de FED; de centrale bank van...

Coinbase NFT platform

Coinbase NFT platform Coinbase wil een deel van de niet-fungible actie. De crypto-uitwisseling kondigde plannen aan om een ​​marktplaats...

ETF’s en aandelen 2021 tips

Op deze pagina kan je lezen waarin ik van plan ben te gaan beleggen in 2021. In dit artikel ga ik je eerst mijn top 6 ETF’s voor 2021...

Acties voor gratis geld

Zelf doe ik altijd mee met acties voor gratis geld, omdat je hier simpel een hoog rendement op behaald en het je vaak maar weinig tijd...

Leer beleggen als Warren Buffett

Leer beleggen als Warren Buffett In dit artikel gaan we leren van de meester; Warren Buffett. Leer beleggen als Warren Buffett aan de hand...

Beleggen in een beursgang

Particulier beleggen in een beursgang. Lees hier mijn blogpost over de meest recente beursgang! Vanwege de recente beursgang...

Aandeel analyse – Domino’s Pizza 2021

In dit artikel vind je een uitgebreide aandeel analyse van Domino's Pizza, een aandeel met meer dan 1800% groei in 10 jaar. Dit artikel is...

“The Big Short”-belegger Micheal Burry Short ARK ETF

"The Big Short"-belegger Micheal Burry Short ARK ETF Beroemde vermogensbeheerder Michael Burry (bekend van "The Big Short") wordt geprezen...

Een voordelige zakelijke rekening bij Knab

In dit artikel deel ik mijn onderzoek naar een voordelige zakelijke rekening. Als (kleine) ondernemer of ZZP’er is het namelijk...

Gratis aandeel bij Bitpanda

Nog tot 14 mei één gratis aandeel en je maakt automatisch kans op een Tesla Model 3 Performance. Je krijgt na aanmelding sowieso één gratis (fractioneel) aandeel ter waarde van €5,- tot €200,-

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.