Beleggen met weinig geld; 4 gratis tips

door | 11 okt, 2021

Beleggen met weinig geld - dejongebelegger

Beleggen met weinig geld. Kan dat?

Zeker! Vooropgesteld: ik ben niet degene om te bepalen wat ‘weinig geld’ precies is. Wel weet ik dat het bij vele aanbieders al mogelijk is vanaf één euro. Je hebt dus helemaal geen goed gevulde bankrekening nodig . Beleggen kan al winstgevend zijn vanaf een klein bedrag per maand. Beleggen met weinig geld is dus zeker mogelijk, in dit artikel geef ik je wat belangrijke tips en aan het einde wat partijen die voor jou geschikt kunnen zijn.

Waarom beleggen met een klein bedrag slim is

Beleggen kan spannend zijn, vooral voor beginnende beleggers. Wat je wel moet weten is dat de markt altijd beweegt. Het gaat namelijk zeker eens gebeuren dat je beleggingen even flink in waarde dalen. Dat is geen probleem. Althans, niet zolang je rustig blijft, je beleggingen zich weer herstellen na zo’n dipje en je op de lange termijn een mooi rendement behaalt. Wél als je meteen in blinde paniek je beleggingen verkoopt, met een flink verlies als gevolg, doe dat dus niet! Verkoop pas als je het geld nodig hebt, of als je je doel hebt bereikt en altijd in groene cijfers.

Beleggen met weinig geld is minder spannend dan in één keer een groot bedrag beleggen. Je bent dan waarschijnlijk minder emotioneel betrokken en dus ook minder geneigd om in paniek al je beleggingen te verkopen als de beurs eens onderuit gaat. Zelf ben ik ook klein begonnen en heb ik de grote dip van maart 2020 meegemaakt, ik heb echter niks verkocht maar toen juist bij gekocht! (Maandelijks) beleggen met weinig geld is een ideale manier om te beginnen met beleggen. Wetende dat de markt in z’n algemeen op het lange termijn altijd omhoog gaat, helpt je eventuele emoties onder controle te houden.

Waar moet je rekening mee houden als je gaat beleggen met weinig geld?

Ga je een klein bedrag (per maand) beleggen? Let dan altijd goed op de kosten. Want stel: je belegt €25,- per maand en betaalt daarvoor €2,- per maand aan vaste kosten, ongeacht het bedrag dat op je rekening staat. Op jaarlijkse basis legt u dus €300,- in, maar betaalt u €24,- aan kosten. Dat zou uitkomen op 8 procent van je inleg! Je moet dan een hoog rendement behalen om die kosten eruit te halen, wat wel mogelijk is maar natuurlijk hartstikke zonde!

Als je met een klein bedrag per maand belegt, snoepen vaste kosten dus een groter deel van je rendement weg. Zorg er daarom altijd voor dat je van tevoren goed weet welke kosten je gaat betalen. In mijn reviews over aanbieders kijk ik altijd zorgvuldig naar de kosten en neem ik deze dus ook mee in mijn reviews. Kosten hebben namelijk impact op je uiteindelijke resultaat. Daarom ben ik kritisch bij het vergelijken van aanbieders. Een klein verschil in kosten lijkt op het eerste gezicht weinig uit te maken, maar kan later een groot verschil maken. Hieronder wat de impact van een klein kostenverschil kan zijn als je iedere maand 50 euro inlegt.

Beleggen met weinig geld 1 dejongebelegger

De kostenontwikkeling bij verschillende aanbieders met verschillende kosten, een maandelijkse inleg van €50 en een rendement van 6% per jaar. De rendementen en aanbieders zijn in dit voorbeeld fictief. Je ziet dat een verschil van slechts 0,40% aan kosten per jaar over een langere periode enorm op kan lopen. Zelf hanteer ik met elke transactie een absoluut maximum van 0,60% per transactie, vaak zit ik hier nog lang niet aan. Of je nu gaat beleggen met weinig geld, of met meer geld. Deze regel blijft belangrijk.

Levert beleggen met een klein bedrag wel iets op?

Niemand weet precies wat de markt gaat doen in de toekomst. Maar gezien historische data stijgen de koersen op het lange termijn altijd en niet zo’n beetje ook. Als voorbeeld kijken we naar het rendement van de MSCI World-index. Die index is opgebouwd uit aandelen van meer dan 1500 beursgenoteerde bedrijven vanuit verschillende landen, sectoren en werelddelen. Als u de afgelopen 15 jaar maandelijks €25,- in een fonds had belegd dat de MSIC World-index volgde, zag je rendement er zo uit:

Beleggen met weinig geld 2 dejongebelegger

En had je maandelijks €50,- overgehouden om te beleggen? Dan zag het rendement er zo uit:

Beleggen met weinig geld 3 dejongebelegger

Rendement (inclusief dividend) van de MSCI World (in EUR) van 2006 t/m 2020. Data afkomstig van MSCI. Let wel op dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Zo zie je bijvoorbeeld bij 2008-2009 ook een dipje, wat een aantal jaren al weer helemaal was hersteld. Beleggen met weinig geld kan dus zeker, al zal je merken dat als je meer inlegt je ook meer winst gaat maken. Probeer dus echt te besparen waar je kan, zodat je misschien iets meer kunt inleggen!

Beleg alleen geld dat je kunt missen

Zoals ik aan het begin van het artikel al zei, beleggen kan best spannend zijn. Zo kan je inleg ook best eens (flink) in waarde dalen. Dat ziet je hierboven ook. In 2008, 2009, 2015, 2018 én 2020 gebeurde dat. Maar je ziet óók dat het rendement op de lange termijn positief is, ondanks die flinke dalingen tussendoor. Als je dus gaat beleggen, neem daarvoor dan altijd ruim de tijd én doe het met geld dat je kunt missen. Dat betekent niet dat je het kwijtraakt, maar het houdt in dat je niet moet beleggen met geld dat je opeens nodig kan hebben. Hou altijd een reserve aan waarmee je minimaal een paar maanden je vaste lasten mee kan dekken.

Bent je bang dat je auto het over een jaar begeeft? En heeft je onvoldoende spaargeld achter de hand om je bolide naar de garage te brengen of een nieuwe te kopen? Bouw dan eerst een reserve op. Het kan namelijk zo zijn dat de beurs nét in dat jaar niet zo lekker loopt. Dat is geen probleem, wanneer je een goede reserve achter de hand hebt. Zet dit desnoods op een spaarrekening waar je op dit moment wél rente krijgt!

Beleg niet met het idee om snel rijk te worden, want de risico’s van beleggen op de korte termijn zijn groot. Als je belegt voor de lange termijn, is de kans op een mooi rendement vele malen groter. Zet een mooie reserve voor het dekken van vaste lasten op een spaarrekening met rente en beleg pas geld of enkel een deel van je geld, dat je voor een langere tijd. kan missen. Je kan wel tegelijk een reserve of buffer opbouwen en alvast beginnen te beleggen met weinig geld.

Vind je financiën lastig? Neem eens een kijkje op financefreaks.nl.

Waar kan je beginnen met beleggen met weinig geld?

Er zijn veel verschillende aanbieders en brokers waarbij je eenvoudig kan beginnen met beleggen met weinig geld. Ik heb veel onderzoek gedaan naar partijen en ze zelf allemaal uitgeprobeerd. Degene die ik nog steeds gebruik en die ik geschikt vind voor beginnende beleggers of om te beleggen met weinig geld zal ik voor je opsommen:

Klik op de link om meer te lezen over de desbetreffende aanbieder op mijn website, of klik op de naam om direct naar de aanbieder te gaan. Mocht je vragen hebben over één of meerdere van deze aanbieders mag je mij altijd een berichtje sturen op social media.

Bij al deze partijen kan je al beginnen met beleggen met weinig geld en je vermogen gestaag laten groeien. Bij InDelta, Brand New Day en Peaks kan je al beleggen met weinig geld, door middel van een automatische incasso.

Ook in cryptovaluta kan je al beginnen vanaf één euro, voor beginners raadt ik Bitvavo aan, een Nederlands cryptoplatform. Bekijk hier mijn pagina over beleggen in cryptovaluta. Beleggen in cryptovaluta neemt iets meer risico met zich mee, maar hier tegenover staat ook een hogere kans op meer rendement. Ik raadt aan dat als je in cryptovaluta wilt beleggen, te beginnen met beleggen met weinig geld.

Like m’n facebookpagina om up-to-date te blijven van nieuwe artikelen, of volg mij op Instagram voor dagelijkse tips en marktupdates. Check ook zeker even m’n andere artikel(en) voor beginnende beleggers zoals beginnen met beleggen.

Veelgestelde vragen

5/5 - (3 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.