Aandelen kopen voor beginners

door | 28 nov, 2022

Aandelen kopen voor beginners 2

Aandelen kopen, wat houdt dat eigenlijk in? In aandelen kopen voor beginners lees jij alles over aandelen kopen, wat het precies inhoudt, hoe je onderzoek kan doen en waar je op moet letten. Dit is essentiële informatie voor beginnende beleggers. Na het lezen van dit artikel ben jij niet langer een beginner en ben je onderweg om een echte expert te worden.

Wat houdt aandelen kopen in?

Aandelen kopen wordt steeds toegankelijker dankzij de opkomst van meer en meer brokers die hun diensten en beleggingsrekeningen beschikbaar stellen, steeds meer ook via een app.

Dankzij deze technologie is het makkelijker aandelen te kopen, maar wat houdt aandelen kopen precies in?

Koop een deel van een bedrijf

Door aandelen te kopen, koop je een deel van een bedrijf en kan jij je (deels) eigenaar noemen van één of zelfs meerdere bedrijven, afhankelijk van hoeveel verschillende aandelen jij wilt in jouw aandelenportefeuille. Maar hoe zit dat precies?

Wat is een aandeelhouder?

Een aandeel is een waardepapier die is uitgegeven door een bedrijf waarmee jij als aandeelhouder geld uitleent aan een bedrijf. Je wordt hiermee dus aandeelhouder. De waarde van het waardepapier kan variëren en die waarde wordt bepaald door de vraag en aanbod naar de aandelen van dit bedrijf.

De wisselwerking tussen vraag en aanbod wordt beïnvloed door meerdere factoren zoals omstandigheden in de wereld op het gebied van onder andere economie en politiek, de concurrentie en de ontwikkelingen binnen de sector waar het bedrijf zich bevindt en natuurlijk ook de bedrijfsvoering van de organisatie zelf.

Ontdek jouw investeringsstrategie

Zeker vanwege de vele factoren is het een aanrader je te verdiepen in aandelen kopen voordat je jouw gereserveerde kapitaal besteed aan de aandelen van één of meerdere organisaties. Er bestaan tenslotte zoveel manieren om te beleggen, dat het doen van gedegen onderzoek kan bijdragen aan een investeringsplan die helemaal past bij jou.

Onderzoek doen over aandelen kopen

Waar aandelen kopen?

Selecteer een broker die bij jou past, om aandelen te kopen. Je hebt veel keuze uit banken en brokers waar aandelen aangeboden worden om te kopen en te verkopen. Je kan terecht bij banken als ING, Rabobank en ABN AMRO of je maakt gebruik van de online brokers die zowel via het internet als de apps aandelen aanbieden. Een paar goede voorbeelden van online brokers zijn:

Online brokers hebben hun diensten alleen maar gericht op beleggen, wat ze een stuk goedkoper maakt dan banken. Vaak bieden ze hierbij ook analyse en handelsmogelijkheden aan, die voor jou het beleggen inzichtelijker maken. Hoe dit aangeboden wordt, verschilt weer per broker en jij als belegger kan bepalen welke online broker voor jou het prettigste platform biedt om aandelen te kopen en verkopen.

Zo is de gebruiksvriendelijkheid en de uitstraling een van de eerste punten waar je als belegger je op richt, maar dan komen ook eventuele kosten en veiligheid erbij kijken. De volgende punten kunnen helpen om voor jou de geschikte broker te selecteren:

 • Voorwaarden
 • Kosten
 • Werkwijze
 • Toegankelijkheid
 • Handelstarieven
 • Aanbod aan aandelen, ETF’s, opties, obligaties, et cetera.
 • Mogelijkheden tot internationale handel
 • Aanbod aan nieuws en educatie
Aandelen kopen voor beginners 3

Onderzoek en plan jouw beleggingen

Wanneer je een geschikte broker hebt gevonden, dan heb je al de mogelijkheid om jouw eerste aandelen te kopen. Op het platform van een bank of online broker is het aanbod vaak op verschillende manieren verdeeld, waaronder op:

 • Soort (aandelen, ETF’s, crypto, valuta, et cetera)
 • Per land
 • Per beurs
 • Per sector
 • Nieuwkomers
 • Stijgers en dalers

Gezien de enorme keuze waar je voor komt te staan, is het raadzaam een beleggingsplan op te stellen voor jezelf.

Met dit plan stel je vast dat je bijvoorbeeld wilt investeren in Amerikaanse en Nederlandse aandelen in de sectoren technologie en financieel. Daarbij bepaal je ook een vast bedrag dat je periodiek wilt investeren en bijvoorbeeld hoeveel in een bepaald bedrijf en/of sector. Door het opstellen van een plan kan je veel gerichter investeren en voorkom je overweldigd te raken door het enorme aanbod van een online broker.

Voor het opstellen van een plan is het erg handig te beginnen met een onderzoek. Daar begin je aan voor of na een broker te kiezen, maar ook voor het aandelen kopen kan goed onderzoek doen jouw helpen een mooie portefeuille samen te stellen.

Houd rekening met de beurstijden

Het aanbod van de online brokers is zeer internationaal, wat perfecte mogelijkheden geeft voor een uitgebreide portefeuille, maar waarbij je ook rekening moet houden met de openingstijden van de beurzen. Als je internationaal gaat handelen kan je de hele dag bezig zijn met het kopen en verkopen van aandelen. Houd hierbij rekening met de onderstaande openingstijden van de beurzen, de tijden zijn gebaseerd op de tijden in Nederland:

 • Europa: tussen 09.00 en 17.30 uur
 • Amerika en Canada: tussen 15.30 en 22.00 uur
 • Azië: tussen 01.00 en 11.00 uur
 • Australië: tussen 00.00  en 06.00 uur
 • Zuid-Afrika: tussen 08.00 en 16.00 uur
 • Midden-Oosten: tussen 08.00 en 13.00 uur

Stel doelen vast

Na het bepalen van de praktische zaken voor jouw beleggingsplan kan je de volgende stap aanpakken, namelijk het vaststellen van jouw doelen. Deze doelen zorgen ervoor dat je gerichter en strategischer aandelen gaat aankopen, zonder daarbij teveel meegesleept te worden met emoties en gevoelens.

Deze doelen vormen een houvast bij het aandelen kopen en bepalen de soort belegger die je wordt aan de hand van de volgende kenmerken:

 • Dividend/winstuitkering: sommige bedrijven keren dividend, een deel van de winst, uit aan hun aandeelhouders. Het dividend is een percentage van de nominale waarde van een aandeel en hoeveel jij ontvangt is afhankelijk van het aantal aandelen die je bezit. Sommige bedrijven keren zelfs maandelijks dividend uit.
 • Koerswinst: de koerswinst is de winst die wordt behaald aan de hand van het positieve verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs.
 • Rendement: iedere investering die je doet, heeft een rendement. Bij aandelen wordt het rendement bepaald door het verlies of de winst op een aandeel over een bepaalde periode, uitgedrukt als een percentage van het bedrag dat in het begin is geïnvesteerd. Hierbij worden eventuele dividenduitkeringen vaak niet meegenomen. Een positief rendement houdt in dat de koers hoger is geworden sinds het moment dat je het aandeel hebt gekocht, waarbij er dus sprake is van winst. Bij een negatief rendement is de koers in die periode vanaf de aankoop gedaald en heb je dus verlies.
 • Lange termijn/korte termijn beleggen: beleggers kunnen kiezen voor korte of lange termijn beleggen. Wanneer je een korte termijn belegger bent, is het doel een aandeel te kopen en deze op korte termijn weer te verkopen. De aankoop van een aandeel gaat dan gepaard met de verwachting van een snelle en goede stijging van de koersprijs. Bij een lange termijn belegger zit er meer tijd tussen de aankoop en verkoop van een aandeel. Wanneer je kiest voor lange termijn beleggen, is het minder noodzakelijk regelmatig de koersen in de gaten te houden. Veel lange termijn beleggers denken in een periode van zeker jaren om een stabiele winstgevende aandelen portefeuille op te bouwen.
Aandelen kopen voor beginners 1

Aandelen kopen aan de hand van analyses

Wanneer je in kaart hebt welke doelstellingen de basis vormen van jouw beleggingsstrategie, ga je over naar de volgende stap voor het aandelen kopen. Dat is het toepassen van analyse bij het kopen van aandelen. Door middel van technische analyse of fundamentele analyse kan je nog gerichter de aanschaf van jouw aandelen sturen.

Boekentip! De Intelligente Belegger van Benjamin Graham, ook wel de beleggersbijbel.

Met technische analyse bestudeer je de grafieken en het verloop van de koers van een aandeel aan de hand van meerdere toepassingen en berekeningen om een goed beeld te krijgen van een stijging of daling van de koers.

Beleggers die de fundamentele analyse gebruiken, verdiepen zich in de informatie die beschikbaar is over de organisatie zoals de financiële cijfers in de vorm van jaarberichten en kwartaalrapportages, bedrijfsplannen, nieuwsberichten en andere verslagen die vrijgegeven worden. De analyses kunnen uiteraard gecombineerd worden, maar beiden vragen veel tijd en toewijding. Wel wordt aangeraden deze strategieën toe te passen bij het aandelen kopen, zodat je op een doordachte wijze aandelen gaat kopen en emoties en impulsiviteit achterwege houdt.

Wanneer je meer passief wilt beleggen en weinig onderzoek wilt doen, kan je in plaats van aandelen kopen, ook beleggen in goed gespreide ETF’s, zoals de VWRL ETF of de VUSA ETF. Hiermee koop je in één keer een mandje vol met aandelen.

Aandelen kopen voor beginners: kennis opdoen

De aandelenmarkt is continue in beweging en er bestaan diverse manieren om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op de markt, bij organisaties en de wereldeconomie. Zo bestaan er diverse apps, websites en zijn er diverse online kanalen en televisiezenders om ons op de hoogte te houden van de laatste economische cijfers die de koers van onze aandelen beïnvloeden.

Apps als Trading212 en DEGIRO bieden zelf nieuwsvoorzieningen die de belangrijkste nieuwsfeiten met je delen, zodat je niet afzonderlijk moet zoeken naar nieuwsberichten. Nog idealer is de mogelijkheid om belangrijke nieuwsberichten te ontvangen van de aandelen die jij in bezit hebt. Dit kan bijvoorbeeld via portefeuille trackers.

Heb je behoefte aan nog meer informatie om verdere analyse uit te voeren, dan kan je dit altijd nog verder zoeken. Met een beetje geluk biedt een app of een website een link naar de verslaggeving waar zij de informatie vandaan hebben gehaald. Naast de dagelijkse verslaggeving is er ook uiteenlopende literatuur, zoals boeken over beleggen, die meer inzicht geven in het beleggen, vertelt vanuit de ervaringen uit het verleden en hoe deze toe te passen in het heden voor een uitdagende maar stabiele aandelenportefeuille in de toekomst.

Afhankelijk van jouw beleggingsstrategie en portfolio kies je de manieren om bij te blijven met de laatste feiten die betrekking hebben op jouw aandelen. Aan de hand van de nieuwe informatie bepaal jij of je aandelen bij gaat kopen, nieuwe aandelen gaat kopen of wellicht aandelen uit de portefeuille gaat verkopen. Welke actie je wel of niet onderneemt bepaal je ook weer aan de hand van jouw beleggingsplan en jouw doelstellingen met behulp van de analytische toepassingen die jij hebt gekozen.

Meer lezen over beginnen met beleggen?

Aandelen kopen: van beginner tot expert

Door dagelijks op de hoogte te blijven en frequent je kennis bij te stellen door middel van literatuur, nieuwsberichten en verslagen word je op den duur een ware expert op het gebied van aandelen kopen. In het begin zal voornamelijk de focus liggen op de aandelen die jij hebt aangeschaft, maar op den duur wordt het makkelijker een verscheidenheid aan informatie te verwerken voor een goede analyse en vormgeving van jouw portefeuille. Dat geeft jou de mogelijkheid om nog gedetailleerder het onderzoek te doen en goed te kijken wat voor type aandelen nog beter aansluiten op jouw beleggingsstrategie en het type belegger dat jij bent of wilt worden.

Experts adviseren een goed gespreide beleggingsportefeuille aan te houden. Dat wil zeggen niet het je gehele beleggingsvermogen te investeren in aandelen van één bedrijf, of zelfs in één sector. Dit wordt ook wel risico spreiding genoemd, waarbij je niet al je risico op een soort asset zoals aandelen zet, maar verspreid over meerdere soorten assets. Zo kan je bijvoorbeeld ook beleggen in goud of investeren in vastgoed met weinig geld.

Aangeraden wordt een portefeuille te hebben die bestaat uit aandelen van meerdere sectoren, ETF’s en eventueel aangevuld met bijvoorbeeld obligaties, grondstoffen en edelmetalen. Het vormgeven van spreiding is ook onderdeel van het opstellen van je beleggingsplan.

Een zorgvuldige selectie van een broker gecombineerd met een gestructureerd beleggingsplan voorzien van duidelijke doelstellingen bieden een stabiele houvast om als beginnend belegger aandelen te kopen. Hoewel tegenwoordig aandelen kopen steeds toegankelijker wordt en eenvoudiger lijkt, blijft het raadzaam om een plan en doelstellingen aan te houden en deze door te ontwikkelen om uiteindelijk een expert te worden in aandelen kopen.

Wat zijn jouw tips voor beginnende beleggers? Help andere door ze achter te laten in de reacties!

4.9/5 - (7 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.