Trading212 review

door | 25 sep, 2023

Trading212 review en ervaringen

Trading212 review

Trading212 heeft zich de laatste jaren sterk op de kaart gezet als één van de goedkoopste en meest betrouwbare broker voor Europese beleggers. Het bedrijf werd opgericht in 2004 in Bulgarije, maar is sinds de oprichting in rap tempo uitgegroeid tot een van de meest gebruikte brokers van veel beleggers.

In 2016 besloot het bedrijf uit te breiden en maakte het de overstap naar Engeland, waar een periode van sterke groei van start ging. Dit succes is ook erg zichtbaar: het platform heeft al ruim 1.5 miljoen gebruikers en er wordt op het platform bijna €5 miljard aan vermogen belegt. Het is dan ook niet zo gek dat Trading212 diverse landen de status heeft bereikt van populairste beleggingsapp.

Trading212 staat vooral bekend om het aanbod van Trading212, haar innovatie beleggingsproducten, zoals de fractionele aandelen kopen via Trading212 en de opmerkelijk lage kosten. Hier zullen we later in de Trading212 review natuurlijk uitgebreid op terugkomen.

Het is interessant om te weten dat de broker vaak lof, en zelfs prijzen, ontvangt voor zijn lage kosten, klantgerichte service en het gebruiksgemak van de mobiele app. Wat ons betreft, is al het lof terecht en is dit een goede start om écht eens diep in deze online broker te duiken. Lees snel onze Trading212 review.

Betrouwbaarheid en veiligheid bij Trading212

Laten we in de Trading212 review eerst kijken naar de betrouwbaarheid en veiligheid bij Trading212.

Trading212 heeft inmiddels zijn vleugels uitgeslagen naar het Verenigd Koninkrijk. Door deze verhuizing opereert het bedrijf nu niet alleen onder het toeziend oog van de Bulgaarse Financial Supervision Commission (FSC), maar ook onder het strenge regime van de Britse Financial Conduct Authority (FCA).

Dit zorgt ervoor dat beleggers nog beter beschermd zijn, omdat er nu vanuit twee landen scherp naar het bedrijf en de bedrijfsvoering wordt gekeken.

Wat ook meteen opvalt bij Trading212 is de zekerheid die ze garanderen wat betreft het geld van hun klanten. Mocht het bedrijf bijvoorbeeld onverwacht failliet gaan, dan is elke klant verzekerd tot een bedrag van 85.000 Britse Ponden (ongeveer €100.000).

Dit komt door de bescherming die geboden wordt door het Financial Services Compensation Scheme (FSCS) – het Britse equivalent van wat wij in Nederland kennen als het depositogarantiestelsel.

Bovendien kiest Trading212 ervoor om de vermogens van klanten in een afzonderlijk fonds te plaatsen. Hierdoor kunnen deze gelden bij een mogelijk faillissement niet gebruikt worden om bijvoorbeeld schulden mee af te lossen. Jouw geld en belegd vermogen bij Trading212 is en blijft dus altijd van jou.

Transacties doen bij Trading212? Geen probleem. Of je nu geld wilt storten of opnemen, je kunt kiezen uit vertrouwde diensten zoals bankoverschrijving, iDEAL, PayPal, alle bekende creditcards of zelfs betalen met Apple of Google Pay. Bovendien heeft Trading212 een dubbele beveiliging voor autorisatie (bijvoorbeeld twee-staps-verificatie), wat de veiligheid van klanten waarborgt.

Om deze redenen hebben wij dan ook geen reden om enige problemen te zien in de betrouwbaarheid of veiligheid van Trading212. Ook op Trustpilot scoort Trading212 erg goed en vaak veel beter dan concurrenten (andere brokers).

Trading212 review Trustpilot

Het aanbod van Trading212

Het aanbod van Trading212 is erg groot en beleggers hebben veel vrijheid om te kunnen beleggen, met een keuze uit meer dan 10.000 aandelen en ETF’s.

Uit persoonlijke ervaring zien we dat vooral voor het beleggen in REITS, BDC’s en pennystocks het aanbod bij Trading212 veel groter is dan bij concurrenten.

Onder concurrenten verstaan we andere brokers die de prijsvechter strategie aanhouden, zoals: DEGIRO, Trade Republic en Scalable Capital. Vanwege het grotere en beter aanbod en de super lage kosten, hebben wij onze meeste REITS en BDC’s bij Trading212.

Daarnaast kunnen beleggers ook bij Trading212 ook een CFD-account openen en handelen in diverse alternatieve producten zoals CFD’s, Forex en verschillende grondstoffen, waaronder goud, zilver, tarwe, benzine, en zelfs kaas, zo’n account is vergelijkbaar als een account bij eToro.

Wij hebben zelf geen CFD-account bij Trading212, maar een Trading212 Invest-account. Wij handelen namelijk niet in futures, grondstoffen of call en put opties.

Het platform heeft zelfs ambities om in de nabije toekomst ook handel in cryptovaluta mogelijk te maken. Bovendien biedt Trading212 nog een aantal interessante beleggingsmogelijkheden aan, waar we hieronder eens wat uitgebreider naar zullen kijken.

Pie Investing & AutoInvest via Trading212

Een van de meest interessante functies die Trading212 aanbiedt, is het zogenaamde PIE Investing. Deze functie stelt beleggers in staat om op een eenvoudige manier hun eigen mandje met aandelen te creëren.

Dit kan echter heel goed vergeleken worden met het maken van je eigen ETF. Dit houdt in dat beleggers verschillende investeringen, zoals aandelen, kunnen combineren in een overzichtelijke mandjes, vanaf nu genoemd Investment PIE’s.

Met PIE Investing kunnen beleggers hun portefeuille helemaal naar eigen wens inrichten. Ze hebben de vrijheid om verschillende financiële producten te selecteren en daarin te investeren.

Zo is het mogelijk om een balans te vinden tussen risico en rendement die perfect bij jouw behoeftes aansluit. Deze op maat gemaakte portefeuille stelt je in staat om de markt op een meer gecontroleerde manier te benaderen.

En dan heb je nog AutoInvest dat eigenlijk perfect aansluit op het maken van je eigen ETF. De functie AutoInvest van Trading212 zorgt ervoor dat je automatisch periodiek kan investeren in je zelfgemaakte ETF (Investment PIE).

Met deze functie kan je een bepaald bedrag kiezen dat bijvoorbeeld maandelijks automatisch geïnvesteerd wordt in de samengestelde portefeuille. Deze automatisering maakt het beleggingsproces aanzienlijk gemakkelijker en helpt ook bij het onderhouden van een gediversifieerde portefeuille zonder dat je constant al je aandelen los moet bijkopen.

We hebben zelf een Investment PIE gemaakt met al onze regelmatige dividendbetalers. De Investment PIE bevat momenteel 6 aandelen die regelmatig (sommige zelfs maandelijks dividend) betalen en waarvan de meeste ook nog koerswinst boeken over een langere periode. Van de 6 aandelen zitten er al 5 in Pelle’s portefeuille en worden de andere één later deze week toegevoegd.

Zoals je kan zien is de gemiddelde jaarlijks winst 5,92%. Dit is exclusief dividenduitkeringen. Als je inclusief dividend uitkeringen kijkt is de AAR (Average Annual Return, oftewel gemiddelde jaarlijkse opbrengst) in totaal 10,31%.

Trading212 review Dividend Investment PIE

Dit is berekend aan de hand van de gemiddelde winst de afgelopen 5 jaar, hier wordt er vanuit gegaan dat het dividend automatisch wordt geherinvesteerd, dit is ook het geval en kan je zelf aan/uit zetten in de Trading212 app. Heb je nog geen account? Maak dan via onze partnerlink een account aan, zo steun je onze website!

Wil je de Investment PIE kopiëren? Dat kan via deze link, dit is wel op eigen risico. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele verliezen en kunnen het rendement niet garanderen. Via de link zie je ook de andere aandelen in de portefeuille, net zoals je alle posities kan zien via Instagram Reels.

Dit zou allemaal niet kunnen zonder de volgende functie:

Fractionele aandelen via Trading212

Een andere functie van Trading212 die we zeker moeten benoemen, is de mogelijkheid om in fractionele aandelen te handelen. Met fractionele aandelen krijgen je als belegger de mogelijkheid om een deel van één aandeel te kopen, in plaats van hele aandelen te moeten kopen. Dit maakt het investeren voor beginnende of kleine beleggers enorm toegankelijk.

Laten we dit even wat duidelijker maken met een voorbeeld. Voorheen waren sommige aandelen onbereikbaar voor de gemiddelde belegger vanwege hun hoge prijs per aandeel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Berkshire Hathaway, het bedrijf van Warren Buffett. Eén aandeel kost je zo’n $550.000. Of het bekende hotelbedrijf Booking.com: de koers van 1 aandeel bedraagt daar een flinke $3.000.

Het is begrijpelijk dat je als particuliere belegger niet zomaar deze bedragen kunt ophoesten. Maar via fractionele aandelen is het mogelijk om bijvoorbeeld slechts 10% van één aandeel te kopen. In het geval van Booking betaal je dus $300 en krijg je 10% van een aandeel (0.10 aandeel). Dit kan overigens ook met €30, waarvoor je dan 1% van een aandeel krijgt.

Het minimale investeringsbedrag voor fractionele aandelen bij Trading212 is slechts €5. Op deze manier word je als investeerder dus niet meer beperkt door de hoge prijs van bepaalde aandelen.

Kosten Trading212

Voor iedere belegger is het cruciaal om de kosten die aan beleggen verbonden zijn zo laag mogelijk te houden, zodat je het rendement op je investeringen kunt optimaliseren. Trading212 staat erom bekend redelijk lage kosten te hanteren in vergelijking met andere online brokers.

Hieronder vind je een overzicht van alle verschillende soorten kosten die je kan verwachten als je ervoor kiest om bij Trading212 te beleggen.

Transactiekosten Trading212

Trading212 onderscheidt zich van andere brokers door geen transactiekosten te rekenen voor het handelen in aandelen en ETF’s, wat bijdraagt aan de groeiende populariteit van dit platform. Dit betekent dat elke transactie, ongeacht de grootte, geen extra kosten met zich meebrengt, waardoor beleggers maximaal kunnen genieten van het rente-op-rente effect.

Spreadkosten Trading212 en tip

Hoewel er geen transactiekosten zijn, rekent Trading212 wel spreadkosten. Dit zijn de kosten die ontstaan door het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een beleggingsproduct. Deze kosten variëren tussen de 0,05% en 0,40% per transactie, afhankelijk van het moment van uitvoering.

Dit doen helaas veel brokers en is als belegger lastig inzichtelijk, omdat spreadkosten in de koersprijs verwerkt zitten. Wel zo netjes om te vermelden in de Trading212 review.

Tip: gebruik altijd limiet orders en vermijd spreadkosten.

Stortingskosten Trading212

Trading212 rekent geen kosten voor stortingen tot je in totaal €3000 hebt gestort. Stort je meer dan dat bedrag, dan betaal je een toeslag van 0,70% wanneer je stort via creditcard of debitcard, iDEAL of Apple Pay. Daarom raden wij als gebruikers van Trading212 aan om gebruik te maken van de bankoverschrijving betaalmethode zodra je over het limiet van €3000 gaat.

Bij bankoverschrijving worden geen extra kosten in rekening gebracht en deze worden binnen 1-2 werkdagen ontvangen, vaak nog dezelfde dag. Voor opnames worden nooit kosten in rekening gebracht, opnames vinden bij Trading212 plaats via bankoverschrijving en vinden binnen 1-2 werkdagen plaats.

Valutakosten Trading212

Bij internationale transacties worden valutakosten in rekening gebracht. Voor gewone investeringen in aandelen en ETF’s bedragen deze kosten 0,15% per transactie, terwijl ze voor CFD-trading op 0,50% per transactie komen. Voor Investment PIE’s geldt ook de normale 0,15% aan valutakosten.

Trading212 VS DEGIRO kosten

Trading212 is op veel vlakken goedkoper dan DEGIRO. Zie het verschil in onderstaande tabel:

Soort kostenTrading212DEGIRO
Valutakosten0,15%0,25%
Beurskostengeen€2,50 per jaar per beurs
Stortingskostengeen of 0,7%geen
Commissiegeenop NSY en NDQ €2 + €1 handelingskosten
Spreadkosten0,05% en 0,40%0,03% en 0,40%

Spreadkosten zijn afhankelijk per product en komen tot stand door het verschil tussen de bied- en laadprijs. Bij populaire assets, denk aan aandelen van Tesla of de VWRL ETF ligt de spread vaak laag. Bij minder populaire assets kan de spread (= het verschil) hoog uitpakken. Dit zijn kosten die door de beurs worden gerekend, vaak niet door de broker. Trading212 is in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan DEGIRO.

Meer over de commissie per beurs bij DEGIRO lees je in ‘welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO‘.

We sluiten de Trading212 review af met de conclusie.

Conclusie Trading212 review

Trading212 is de door ons op een na meest gebruikte broker. We durven ook wel te zeggen dat Trading212 de broker is waarbij je het goedkoopste kan beleggen in aandelen en ETF’s. Trading212 slaagt voor de Trading212 review en we zijn dan ook trots dat Trading212 een partner van ons wil zijn, aangezien ze hier erg kieskeurig in zijn.

Tot slot krijg je bij Trading212 ook nog hoge rente op valuta en kan je per aandeel ervoor kiezen om deze uit te lenen, hier krijg jij als degene die assets uitleent dan ook rente voor! Deze functie is nog erg nieuw en van deze mogelijkheid kunnen veel brokers wat leren.

Wil je nu meer weten over Trading212 of kijken of Trading212 de juiste broker is voor jou? Kijk dan eens naar de website van Trading212. Een account aanmaken is gratis en er zijn geen verborgen kosten.

Wil je jouw ervaringen over Trading212 met ons en andere beleggers en lezers delen? Of heb je vragen over Trading212? We horen het graag in de reacties, reageren kan onder dit artikel. We helpen je graag bij eventuele vragen.

5/5 - (3 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

4 Reacties

 1. D

  hallo. bij de giro betaal je jaarlijks 2,50 per beurs waar je aandelen bezit. hoe zit dit bij trading 212?

  Antwoord
  • dejongebelegger | Adviseur vermogen

   Dat heb je op Trading212 niet. Alle kosten die er zijn staan netjes in het artikel!

   Antwoord
 2. KL

  Goedemiddag,

  Dividend die je uitgekeerd krijgt over dividend aandelen is daar de belasting al ingehouden of moet deze nog betaald worden voor de nederlandse belegger?

  Antwoord
  • dejongebelegger | Adviseur vermogen

   De meeste brokers, ook Trading212 houden automatisch de dividendbelasting in. Dit is standaard 30%, maar vanwege internationale verdragen voor bijvoorbeeld de VS te verlagen naar 15%. Aan de hand van de jaarrekeningen en je IB-aangifte controleer je dit elk jaar. Vul ook bij Trading212 het W8-BEN formulier in, zodat je direct 85% van het dividend krijgt en niet maar 70%!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.