Het effect van de wisselkoers op je beleggingen
Het effect van de wisselkoers op je beleggingen is niet iets wat je moet onderschatten. Dit effect van de wisselkoersen op je beleggingen of eigenlijk het risico wordt ook wel valutarisico genoemd.
Het is niet gek als je een graantje van het succes van de dollar wilt meepikken, bijvoorbeeld door een paar aandelen van Coca-Cola te kopen. Daar heb je echter wel dollars voor nodig. Het omwisselen van euro’s voor dollars gebeurt in principe automatisch bij je broker. Je betaald hier vaak een FX fee (wisselkoerskosten) voor.
Bekijk hier onze selectie van brokers, waar jij met een gerust hart kan investeren op de beurs.
Als je belegt in buitenlandse, bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen of ETF’s krijg je te maken krijgen met de effecten van wisselkoersen. Dit effect brengt een risico met zich mee, namelijk een valutarisico.
Soms krijg je meer euro’s voor je dollar en soms juist minder.
Koersbewegingen en waardeschommelingen
Jaren geleden, stond één euro nog gelijk aan 1,20 dollar. De dollar steeg vervolgens naar 1,50. Nu is een euro ongeveer 1,02 dollar waard. Dit betekent dat ze de euro en dollar bijna net zoveel waard zijn, dit noem je ook wel pariteit. De waardeschommelingen hebben effect op de waarde van Amerikaanse aandelen en ETF’s van een Europese belegger.
De koersbewegingen van wisselkoersen kunnen verschillende redenen hebben. Het wordt veelal bepaald door het tempo waarin een economie groeit, maar ook de mate van inflatie in verschillende landen speelt een rol.
Ons eerder geschreven artikel “Beter beleggen tijdens inflatie” al gelezen?
Recenter zie je ook dat een sterk en duidelijk beleid van de centrale bank zorgt voor een sterke munt. In dit geval zit de Amerikaanse centrale bank er bovenop, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) ver achterloopt in vergelijking tot de Amerikanen, met het verhogen van de rente om de inflatie te beteugelen.
Wat verder van belang is, is de mate van handel tussen landen. Wanneer er steeds meer Europese bedrijven investeren in Amerika dan zal de vraag naar dollars toenemen. En wanneer er meer vraag dan aanbod is, zal de wisselkoers van de dollar stijgen ten opzichte van de dollar.
Extra rendement of groter verlies
Dit valutarisico kan al snel zorgen voor extra rendement of groter verlies.
Is de dollar zwak, dan kan het voordelig zijn om Amerikaanse aandelen te kopen. Denk je dan de dollar blijft stijgen, dan kan het ook slim zijn om in Amerikaanse aandelen te beleggen.
Maar hier komt het valutarisico om de hoek kijken: de waarde van de dollar kan (verder) dalen. Dit kan voor een drukkend effect zorgen op je beleggingen, helemaal als koersstijgingen van jouw aandelen eveneens uitblijven.
Een voorbeeld: je aandeel Coca-Cola stijgt 6%, maar tegelijkertijd is in dezelfde periode de waarde van de dollar ten opzichte van de euro 4% gedaald. Dan is je rendement nog maar 2%. Daalt de waarde van je aandeel juist 6% omdat Coca-Cola de winstverwachtingen naar beneden bijstelt, dan zie je de waarde van je aandeel maar liefst met 8% verdampen.
Wanneer zowel de waarde van je aandeel als die van de dollar stijgt, dan is je rendement ineens fors hoger wanneer je in Amerikaanse aandelen belegt.
Bekijk hier 5 Amerikaanse aandelen die maandelijks een hoog dividend uitkeren.
Kijk vooral naar de lange termijn
Beleggen in aandelen kan heel lucratief zijn, beleggen in buitenlandse aandelen waarvan de munt het goed doet zelfs nog lucratiever. Je kan je als belegger zo positioneren dat je dubbel profijt maakt, van een stijgende koers van een aandeel én van een stijgende munt.
Hiervoor moet je wel op de lange termijn kunnen voorspellen welke economieën en munten het goed gaan doen. Er kan op de lange termijn veel gebeuren waardoor een munt weer in waarde kan dalen, zoals ten tijde van de crisis ook gebeurde.
Hou dus goed rekening met mogelijke valutabewegingen, maar onthoud ook dat je veel gebeurtenissen niet kan voorspellen, vooral niet op de lange termijn. Daarom kan je beter gewoon beleggen in goede bedrijven onafhankelijk van de valuta waarin de aandelen van die bedrijven beschikbaar zijn.
Maak jij toch slim gebruik van het effect van de wisselkoers op je beleggingen, in dat geval, tel uit je winst!
Denk je dat de dollar blijft stijgen? Je kan bij
Like of volg ons op sociale media, om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen en beursnieuws.
Ook een Nederlands aandelenfonds belegt een deel van zijn vermogen in Amerikaanse bedrijven (zoals Coca Cola in het voorbeeld), dus daar heb je toch hetzelfde valutarisico? Het is alleen niet separaat zichtbaar. Of maak ik een denkfout?
Hi Arjan, wat je zegt klopt volledig! Ook via fondsen die beleggen in aandelen op andere beurzen heb je een valutarisico!