12 Tips om te besparen

door | 05 feb, 2023

Beste tips om te besparen

Tips om te besparen

In dit artikel gaan we kijken op welke manieren je kan besparen op onder andere kosten en levensonderhoud. We geven tips om energie te besparen en tips om geld te besparen. Door te besparen hou jij meer over om bijvoorbeeld te investeren en beleggen. Vanwege de torenhoge inflatie van de laatste tijd, kunnen de meeste mensen bespaartips momenteel wel waarderen.

We noemen in dit artikel enkele van de beste tips om te besparen. Weet jij meer goede tips? Laat ze achter in de reacties om andere lezers te helpen!

Inkomsten en uitgaven duidelijk bijhouden

Tips om te besparen #1: inkomsten en uitgaven duidelijk bijhouden.

Besparen begint natuurlijk door je inkomsten en uitgaven duidelijk in kaart te brengen. Deze tip staat niet voor niets op nummer 1. Door een overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven kan je een spaarplan maken. NIBUD heeft een makkelijke tool ontworpen om dit in te vullen. Deze is gratis te downloaden op de website en geeft een overzicht voor je persoonlijke situatie. Het NIBUD schema is hier te vinden.

Zet gerust een kopje koffie, het invullen duurt gemiddeld 15 minuten. Mocht je geen 15 minuten te besteden hebben zijn er ook cashback websites en apps die voor jouw een spaarplan opstellen. Als bijkomend voordeel heb je ook dat je naast een automatisch spaarplan ook geld kan verdienen en besparen met acties en geld terug krijgt over al je uitgaven.

Cashbackpartijen worden nader besproken bij tip #11.

Gebruik energie efficiënte producten

Tips om te besparen #2: gebruik energie efficiënte producten.

De discussie over de energieprijzen is niet aan te ontkomen. Iedereen voelt het in zijn portemonnee dat het leven een stuk duurder is geworden. Daarom is het aan te raden om te besparen op je energielasten. Besparen op energielasten kan je doen d.m.v. de woning te verduurzamen en/of minder te verbruiken.

Besparen door energiezuinige producten aan te schaffen is zo klaar als een klontje. Hoe minder elektriciteit je verbruikt, hoe minder je moet afrekenen. Een woning verduurzamen heeft altijd een startinvestering nodig. Wanneer je gaat verduurzamen kan je het zien als rendement op je investering en verlaag je de maandelijkse energielasten per direct.

In het geval dat je wil besparen zonder investeringen te doen, raden we je aan een paar extra dekens voor in de winter aan te schaffen en ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. Pas bij het laatste wel op dat minder stoken kan leiden tot vocht in de woning wat kan leiden tot schimmelvorming. Onbehandelde schimmelvorming is weer duurder dan stoken. Dus af en toe een raampje open zetten is wel verstandig.

Vergelijk prijzen bij meerdere aanbieders voordat je het koopt

Tips om te besparen #3: vergelijk prijzen bij meerdere aanbieders voordat je het koopt.

Tip 3 klinkt natuurlijk logisch, maar door af en toe hetzelfde product bij meerdere aanbieders te vergelijken kan je toch geld besparen. Vaak worden producten op meerdere websites aangeboden. Door te speuren bij verschillende aanbieders, bijvoorbeeld door gebruik te maken van prijsvergelijkers, kan je geld besparen op je aankopen. Geld niet uitgegeven is geld bespaard.

Kies voor brokers met lage transactiekosten

Tips om te besparen #4: kies voor brokers met lage transactiekosten.

Brokers zoals beleggingsinstellingen en cryptoplatformen rekenen altijd transactiekosten. Ondanks het feit dat brokers hierover transparant moeten zijn van de AFM (Autoriteit Financiële Markten), zien we helaas vaak genoeg dat brokers lastige constructies opzetten die niet eenvoudig te begrijpen zijn.

Door deze schimmige constructies betaal jij als klant al gauw teveel. Gelukkig zijn er ook brokers die de transactiekosten laag houden, we geven je enkele voorbeelden van brokers, waarvan we weten dat ze lage kosten hanteren omdat we deze zelf ook gebruiken. Mocht je meer willen lezen over deze brokers, de kans is groot dat we meer informatie over ze hebben op deze website:

Zoek naar goedkopere alternatieven in de supermarkt

Tips om te besparen #5: zoek naar goedkopere alternatieven in de supermarkt.

De gebruikelijke artikelen zoals vlees, kaas en eieren zijn een stuk duurder geworden t.o.v. vorige jaren. De prijsstijging voelt iedereen wel bij het afrekenen in de supermarkt. Om je toch wat tips te geven kan je besparen in de supermarkt door huisartikelen aan te schaffen van gebruikelijke artikelen.

Bij eieren en vlees heb je weinig keuze voor goedkopere alternatieven, dus daarom is de volgende tip om altijd vooraf een boodschappenlijstje op te stellen en niet te vaak naar de supermarkt te gaan. Supermarkten zijn ingericht op een manier om jouw zoveel mogelijk geld te laten besteden. Hoe minder overtollige producten je koopt hoe beter dit is voor je eigen portemonnee.

Als laatste tip willen we nog meegeven om de supermarkt-app te installeren. Deze geven vaak bonussen zoals gratis producten, vaak in combinatie met bepaalde spaaracties. Door de app te gebruiken kan je handig besparen op je kosten bij je gebruikelijke supermarkt.

Gratis tips om te besparen

Bespaar op grotere aankopen door opties te vergelijken en bekijken

Tips om te besparen #6: bespaar op grotere aankopen door opties te vergelijken en bekijken.

Bij grotere aankopen zoals een wasmachine, televisie of zelfs een auto is het verstandig om altijd breed te oriënteren. Dit zijn producten die je vaak ook tweedehands prima kan aanschaffen waardoor je de eerste besparing al binnen hebt. Wanneer je van particulieren koopt kan je zelfs nog proberen te onderhandelen over de prijs.

Vergelijk verzekeringen voor zorg, huis en auto

Tips om te besparen #7: vergelijk verzekeringen voor zorg, huis en auto.

Verzekeringen in Nederland zitten vaak qua prijs dicht op elkaar en hier valt bijna niet op te besparen, maar het loont wel om af en toe te kijken welke prijzen andere verzekeraars aanbieden. Zelfs wanneer de prijzen hetzelfde zijn, loont het door speciale deals voor nieuwe klanten om over te stappen.

Independer is misschien wel de grootste aanbieder voor de vergelijking van verzekeringen. Sluit jij een nieuwe verzekering af via Independer en klik je door naar hen via een cashbackwebsite of app zoals Woolsocks, CashbackXL of Shopbuddies.nl? Dan ontvang je ook nog eens per nieuwe of overgesloten verzekering een mooie cashback (een mooi geld bedrag terug).

Hetzelfde geldt voor abonnementen en contracten, zoals bijvoorbeeld energiecontracten of abonnementen voor TV.

Maak bezwaar tegen de WOZ-waarde

Tips om te besparen #8: maak bezwaar tegen je WOZ-waarde.

Als huiseigenaar ontvang je jaarlijks per post tussen 1 februari en 31 maart het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen/WOZ-beschikking (of je ontvangt deze in jouw persoonlijke omgeving op Mijn Overheid). De WOZ-waarde van jouw woning stelt de gemeente vast op basis van standaardmodellen.

Er ontstaan vaak fouten in de waardering, omdat een gemeente niet alle woningen individueel kan beoordelen. 1 op de 5 WOZ-waardes is hierdoor onjuist vastgesteld. Bezwaar maken heeft in veel gevallen dus zin.

De gevolgen van een te hoge WOZ-waarde = meer belasting betalen.

  • Onroerendezaakbelasting (OZB)
  • Waterschapsbelasting
  • Vermogensbelasting
  • Inkomstenbelasting

Hierdoor betaal je gemiddeld +/-100 euro per jaar te veel!

Ben je het niet eens met de vermelde waarde van jouw woning of twijfel je eraan?

Dan dien je binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet bezwaar in te dienen. Onze partner, de bezwaarmaker.nl helpt je hier graag gratis bij! Wanneer de waarde wordt verlaagd, bespaar je niet alleen dit jaar, maar ook de komende jaren op jouw WOZ-aanslag.

Ook voor zakelijk onroerend goed kan je gratis gebruik maken van deze service.

Indien de WOZ-waarde niet wordt verlaagd, zullen er ook geen kosten in rekening worden gebracht.

Bespaar op abonnementen

Tips om te besparen #9: bespaar op abonnementen.

Door abonnementen stop te zetten die je niet meer gebruikt bespaar je geld. Het zou je verbazen, maar er zijn erg veel mensen die niet weten of een abonnement nog loopt of niet. Feit is dat sommige mensen hun abonnementen lang laten doorlopen zonder er veel gebruik van te maken. Denk aan sportabonnementen, VPN’s, streaming- en gaming-diensten.

Ook kan je besparen op vaste abonnementen. Door bij telecom te kijken bij samengestelde abonnementen kan je mogelijk besparen op je totale kosten. Deze tool vind je ook bij onze eigen prijsvergelijkers. Daarnaast is het altijd aan te raden om gebruik te maken van het proefabonnement bij diensten. Kijk wel uit dat je tijdig opzegt voordat het echte abonnement gaat lopen. Ook kan je bij je vaste diensten gebruik maken van jaarlijkse afschrijving. Dit scheelt vaak al snel 10 tot 20% in vergelijking tot maandelijks betalen.

Met de gratis Money App Woolsocks, krijg je direct overzicht in al jouw abonnementen en kan je in één klik en gratis ongebruikte abonnementen stopzetten.

Goedkoop is duurkoop

Tips om te besparen #10: goedkoop is duurkoop.

Wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn is het vaak ook zo. Bij een foute keuze kan het product mankementen hebben en ben je alsnog duurder uit dan je had gehoopt. Zeker als je meerdere reparaties moet uitvoeren om het product naar behoren te krijgen.

Daarnaast kan je bij goede deals ook denken aan oplichters op Marktplaats waarbij de goederen niet meer worden geleverd en je vrijwel zeker kan fluiten naar je product en centen. Wanneer je het product niet vertrouwt of het om een hoog bedrag gaat, kan het lonen om eerst het product met echte ogen te bekijken.

Door betere samenwerking tussen Marktplaats en de politie neemt het aantal oplichtingszaken de laatste tijd gelukkig wel af. Wees je ook bewust dat dit ook kan gebeuren op Bol.com, zowel door verkoop van Bol.com zelf (in mindere maten) als door externe verkoop.

Maak gebruik van cashback-programma’s en kortingscodes

Tips om te besparen #11: maak gebruik van cashback-programma’s en kortingscodes.

Door gebruik te maken van cashback programma’s en kortingscodes via websites en applicaties is het mogelijk om geld te besparen bij online en fysieke winkels, waar je altijd al komt. De 3 beste cashback websites en apps vind je in ons eerdere artikel.

Onze topfavoriet op dit vlak is de gratis Woolsocks Money App. We hebben ook nog een uitgebreide Woolsocks review online staan.

Probeer onderhoud en klusjes zoveel mogelijk zelf te doen

Tips om te besparen #12: probeer onderhoud en klusjes zoveel mogelijk zelf te doen.

Door onderhoud en klusjes niet uit te besteden, maar zoveel mogelijk zelf te doen bespaar je al snel geld.

Er staan genoeg filmpjes op YouTube en informatie op forums om jouw te helpen bij het repareren van je klusjes. Het is verstandig om altijd geld achter de hand te houden voor onverwachtse mankementen zodat een klusje geen financiële gevolgen heeft.

Op de website van Vereniging Eigen Huis kan je (gratis) zien wat klusjes ongeveer kosten en hoe je zelf reparaties kan uitvoeren.

Tips om te besparen

We noemde in dit artikel enkele van de beste tips om te besparen. Tips uit eigen ervaring én tips van experts, tips die jou tezamen flinke besparingen kunnen opleveren. Sparen en besparen is belangrijk om je financiële doelen te behalen. Bekijk hier meer stappen die je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.

Weet jij meer goede tips? Laat ze achter in de reacties om andere lezers te helpen!

4.6/5 - (5 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.