ARK Invest ETF’s van Cathie Wood staan diep in het rood

door | 11 dec, 2021

ARK Invest ETF's diep in het rood

ARK Invest ETF’s in 2020 en 2021

De prominente techbelegger Cathie Wood, die inzet op innovatieve trends: heeft in 2021 een rampjaar; de meeste fondsen van Ark Invest staan namelijk diep in het rood.

Het jaar 2021 werd in december alleen maar slechter voor de bekende Amerikaanse techbelegger Cathie Wood. De beursgenoteerde beleggingsfondsen (ETF’s) van haar bedrijf Ark Invest zakten verder weg, toen beleggers de Tech overwogen aandelen links lieten liggen.

De meest bekende ETF van vermogensbeheerder Ark Invest, de Ark Innovation ETF, is in december verder gedaald en staat bijna een kwart lager dan aan het begin van het jaar.

Zes van de acht belangrijkste ETF’s van Wood staan dit jaar in het rood.. de Genomic Revolution van Ark staat meer dan 30 procent in de min, terwijl het fonds Fintech Innovation van Ark ook ruim 10 procent heeft verloren.

Cathie Wood, de oprichter en CEO van Ark Invest, werd in 2020 een bekend gezicht in de beleggingswereld. De fondsen van Ark zetten in op aandelen van bedrijven die zich richten op technologische innovatie. Daarmee boekte de vermogensbeheerder afgelopen jaar zeer goede rendementen.

Beleggers hadden in 2020 veel geld beschikbaar en in het eerste jaar van de coronapandemie investeerde zij flink in flitsende technologienamen. De Innovation ETF van Ark behaalde in 2020 een rendement van 150 procent, niet mis dus!

Toch begonnen veel van deze Techaandelen de afgelopen maanden terrein te verliezen, dit heeft meerdere oorzaken. Dat centrale banken wereldwijd aanstalten maken om monetaire stimuleringsprogramma’s te beperken in reactie op de stijgende inflatie, helpt de ARK Invest ETF’s niet. De bezorgdheid over de omikronvariant van het coronavirus heeft ook impact gehad op de stemming van beleggers.

Veel Tech-bedrijven, vooral die waarin Wood is gespecialiseerd, zullen naar verwachting pas over vele jaren echt winstgevend worden. De Amerikaanse centrale bank verhoogt naar verwachting in het komende jaar de rente en daarmee wordt de financiering duurder van investeringen die verder in de toekomst winstgevend moeten worden. Dit raakt dus Tech-bedrijven die gericht zijn op toekomstige winstgroei.

In 2022 zullen beleggers te maken krijgen met minder fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen die de economie en financiële markten ondersteunen. De Amerikaanse centrale bank zal het goedkoopgeldbeleid afbouwen door obligatieaankopen te reduceren.

En dat betekent dat vooral aandelen getroffen worden die het moeten hebben van omzetgroei en lage rentes.

Steen Jakobsen, hoofd investeringen bij Saxo Bank

Grote posities en beleggingen van ARK Invest ETF’s zoals de aandelen Teladoc, Square en Coinbase zijn dit jaar in waarde gedaald. Vele fondsen van Wood zouden het nog slechter doen, als ARK niet zwaar had belegd in de maker van elektrische auto’s Tesla. Het aandeel Tesla is dit jaar met bijna 50 procent in waarde gestegen.

Hoewel de beleggingsfondsen van ARK Invest dit jaar matig presteren, blijft Cathie Wood toch optimistisch. Ze zei vorige week tegen televisiezender CNBC, dat juist klassieke bedrijven uit de brede S&P 500-index zich in een bubbel bevinden, omdat die een minder rooskleurige toekomst hebben.

Ik denk dat we nog niet begonnen zijn met het belonen van innovatie en daar komt de overtuiging in onze posities vandaan.

Cathie Wood, oprichter en CEO Ark Invest

Cathie Wood denkt nu na over een “Super-Ark”-fonds dat ook tegen bepaalde aandelen zou wedden, deze ETF zal dus short gaan op bedrijven waarvan zij geen rooskleurige toekomst meer voorziet. Deze week lanceert Ark zijn Transparency ETF, ontworpen om een index van “transparante” bedrijven te volgen.

Als we even uitzoomen, ziet de situatie er over een iets langere periode nog niet zo slecht uit. Het gemiddelde jaarlijkse totale rendement voor de Ark-fondsen ligt de afgelopen vijf jaar nog steeds rond de 30 procent.

Jakobsen van Saxo Bank denkt dat de fondsen van Ark een mooie toekomst hebben. “Het uitgangspunt van de Ark-fondsen is niet om een rendement te bieden dat in de buurt ligt van de S&P 500-index of de Nasdaq. Het gaat erom dat je het idee onderschrijft dat de toekomst zonder technologische innovatie niet bestaat, en dat je, om deel uit te maken van de toekomst, een groot aantal loten moet kopen.”

Bekijk hieronder de rendementen van de ARK Invest ETF’s:

ARK Invest ETF's diep in het rood

De Ark Invest ETF’s hebben een moeilijk jaar achter de rug, met veel fondsen in het rood vergeleken met begin van het jaar. De gegevens zijn afkomstig van Bloomberg.

ARK Invest ETF’s kopen

Denk jij dat de ARK Invest ETF’s weer gaan stijgen, of denk je dat het ergste nog moet komen en wil je inspelen op verdere dalingen?

Je kan als Europeaan enkel in de ARK Invest ETF’s beleggen via eToro. Klik hier om naar eToro te gaan, of lees het volgende artikel met meer informatie over eToro en vooral over de ARK Invest ETF’s. Hier vind je uitgebreide beschrijvingen van de ARK Invest ETF’s waarin jij kunt beleggen en informatie betreft de ARK ETF kopen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg het Instagram-account of like de Facebook-pagina.

Let op: 68% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met eToro. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kan permitteren.

4.8/5 - (6 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.