Adyen aandeel analyse

door | 10 nov, 2023

Adyen aandeel analyse technisch analyse en FA

Adyen aandeel analyse

Gister heeft Adyen (AMS: $ADYEN), een bekende Nederlandse speler in de betalingsverwerking industrie, de financiële wereld nog een keer opgeschud met een indrukwekkende stijging van zijn aandeel.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op Adyen’s bedrijfsactiviteiten door middel van fundamentele en technische analyse, de gebeurtenissen van vandaag, de concurrentiepositie en de financiële gezondheid. Dit biedt een uitgebreid overzicht voor beleggers die overwegen om in het Adyen aandeel te investeren of hun huidige investeringen willen heroverwegen.

Aandeel Adyen koers

Het aandeel van het bedrijf steeg met maar liefst 33%, een opmerkelijke prestatie die zowel beleggers, marktanalisten en ons heeft verrast, zeker aangezien het aandeel enkele weken geleden nog een flinke val nam na tegenvallende cijfers.

Adyen aandeel analyse - Adyen koersstijging

Daarnaast kondigde de Federal Reserve vandaag ook aan dat het nog een lange weg te gaan heeft totdat inflatie weer volledig onder de knie heeft.

De stijging van vandaag volgt op de aankondiging van Adyen’s ambitieuze lange-termijndoelstellingen, die een sterk vertrouwen in de toekomst van het bedrijf weerspiegelen. 

Deze doelstellingen omvatten aanzienlijke jaarlijkse omzetgroei en verbeterde operationele marges. 

Deze recente ontwikkelingen hebben geleid tot een hernieuwd vertrouwen onder beleggers en een positieve herwaardering van het aandeel op de markt.

Wat doet Adyen precies?

Adyen, een naam die tot voor kort synoniem stond voor innovatie in de betalingsindustrie, heeft zich gevestigd als een cruciale speler op het gebied van financiële technologie.

Opgericht in 2006 in Amsterdam, heeft Adyen een platform ontwikkeld dat een revolutie teweegbracht in de manier waarop bedrijven betalingen verwerken.

In de kern is Adyen een betalingsplatform dat bedrijven in staat stelt om betalingen te accepteren van vrijwel elke betaalmethode, inclusief creditcards, debetkaarten, e-wallets, en zelfs bankoverschrijvingen.

Dit platform is niet alleen beperkt tot online transacties; het ondersteunt ook betalingen in fysieke winkels, waardoor het een allesomvattende oplossing is voor bedrijven die zowel online als offline actief zijn.

Een van de sleutelfactoren die Adyen onderscheidt, is de naadloze integratie van haar betalingssysteem.

Het biedt een uniforme ervaring over verschillende kanalen, wat betekent dat een klant dezelfde soepele betalingservaring heeft, ongeacht of de aankoop online, via een mobiele app of in een fysieke winkel plaatsvindt. Dit is bijzonder aantrekkelijk voor grote, internationale bedrijven die een consistente klantbeleving over de hele wereld willen bieden.

Adyen’s technologie gaat verder dan alleen het verwerken van betalingen. Het biedt ook geavanceerde data-analyse en rapportagefuncties, waardoor bedrijven inzicht krijgen in hun verkooppatronen en klantgedrag.

Deze informatie is cruciaal voor bedrijven om hun strategieën te optimaliseren en de klanttevredenheid te verbeteren.

Een ander belangrijk aspect van Adyen’s dienstverlening is de focus op beveiliging. In een tijdperk waarin online fraude en datalekken steeds vaker voorkomen, biedt Adyen robuuste beveiligingsmaatregelen om zowel bedrijven als hun klanten te beschermen. Dit omvat geavanceerde fraudepreventietechnologieën die verdachte transacties in real-time kunnen detecteren en blokkeren.

Adyen bedient een breed scala aan klanten, van kleine startups tot enkele van de grootste bedrijven ter wereld.

Hun klantenlijst omvat prominente namen als Uber, Spotify, en eBay, wat getuigt van hun vermogen om oplossingen op maat te bieden die voldoen aan de behoeften van zeer uiteenlopende bedrijven.

In een wereld waar digitale betalingen steeds meer de norm worden, heeft Adyen zich gepositioneerd als een vooruitstrevende en betrouwbare partner voor bedrijven die hun betalingsprocessen willen stroomlijnen en optimaliseren.

Met hun voortdurende focus op innovatie en klanttevredenheid, is het geen verrassing dat Adyen een favoriet is geworden onder bedrijven die op zoek zijn naar een geavanceerde, betrouwbare betalingsoplossing. Adyen is tevens een van de grootste bedrijven van Nederland.

Recente ontwikkelingen bij Adyen

Zoals beschreven in de inleiding heeft Adyen een mooie stijging van 33% in zijn aandelenkoers ervaren gister. Deze stijging volgt op de aankondiging van het bedrijf van een verrassend positieve langetermijnvisie.

Adyen rapporteerde een omzetstijging van 22% in het derde kwartaal, met een toename van 21% in verwerkte volumes, wat overeenkomt met de groeiprestaties in de eerste helft van het jaar.

Fundamentele analyse Adyen aandeel (FA)

Een belangrijk aspect van deze recente ontwikkeling is Adyen’s vermogen om zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden.

Ondanks eerdere waarschuwingen dat digitale bedrijven in Noord-Amerika zich meer op winst dan op groei richtten en moeite hadden met het aantrekken van voldoende talent, heeft Adyen aanzienlijke vooruitgang geboekt. 

Het bedrijf heeft in het derde kwartaal 175 fulltime medewerkers aangenomen en verwacht in het vierde kwartaal een vergelijkbaar aantal aan te nemen, alvorens de wervingsinspanningen volgend jaar terug te schalen. Deze strategische personeelsuitbreiding zou moeten bijdragen aan verbeterde marges.

Opvallend is Adyen’s ambitieuze doelstelling om de jaarlijkse omzetgroei in de lage tot hoge 20%-range te houden tot 2026 en de operationele marges boven de 50% te verbeteren in 2026. Deze doelstellingen weerspiegelen een sterk vertrouwen in het vermogen van het bedrijf om door te groeien, zelfs in een uitdagende markt.

Analisten van Wells Fargo hebben een dubbele opwaardering van Adyen’s aandelen uitgevoerd, van ‘underweight’ naar ‘overweight’.  Dit is gebaseerd op de nieuwe bouwstenen die door het management zijn aangeboden voor een terugkeer naar een hoge 20%-omzetgroei door 2026, en de kracht in het derde kwartaal met een impliciete versnelling in het vierde kwartaal. 

Deze analyse (van een betrouwbare analist) suggereert dat Adyen goed gepositioneerd is om als winnaar uit de bus te komen na investeringen tijdens een neergang in de markt, wat historisch gezien een succesvolle strategie is gebleken.

Deze recente ontwikkelingen tonen aan dat Adyen zich aanpast en innoveert in een snel veranderende markt. Met een duidelijke focus op groei en efficiëntie, lijkt Adyen goed gepositioneerd om zijn leidende positie in de betalingsverwerkingsindustrie te behouden en verder uit te bouwen.

Adyen aandeel

Technische analyse Adyen aandeel (TA)

Hoewel ik mij (Rogier) doorgaans richt op fundamentele analyse bij het beoordelen van aandelen, kan het soms nuttig zijn om ook technische analyse (TA) te gebruiken, vooral in tijden van belangrijke marktbewegingen zoals we vandaag bij het Adyen aandeel hebben gezien.

Technische analyse richt zich op het bestuderen van markttrends en prijsbewegingen om toekomstige koers richtingen te voorspellen.

Een belangrijk aspect van de technische analyse is het identificeren van steun- en weerstandsniveaus.

Steunniveaus (support levels) zijn prijspunten waar een koers de neiging heeft niet onder te dalen, terwijl weerstandsniveaus punten zijn waar de koers moeite heeft om bovenuit te stijgen.

Breekt een koers door een weerstandniveau? Dan kan dat weerstandniveau een steunniveau worden.

Voor het Adyen aandeel lijkt het erop dat het aandeel een nieuw steunniveau heeft gevonden na de recente stijging, wat kan duiden op een stabiele basis voor verdere groei. Bekijk onderstaande grafiek zodat je weet waar we het over hebben:

Een ander element van technische analyse is het kijken naar handelsvolumes. Een stijging in het handelsvolume, zoals gezien bij het Adyen aandeel, kan wijzen op een verhoogde interesse en activiteit onder beleggers, wat vaak een bullish signaal is.

Dit kan een indicatie zijn dat meer beleggers vertrouwen hebben in het groeipotentieel van het bedrijf.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat technische analyse slechts een hulpmiddel is en niet de enige factor moet zijn bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Het moet naar mijn inzien worden gebruikt in combinatie met fundamentele analyse, die kijkt naar de financiële gezondheid en bedrijfsprestaties van een onderneming.

Voor het Adyen aandeel, met zijn sterke financiële resultaten en positieve vooruitzichten, lijkt de technische analyse een aanvullend positief signaal te geven voor potentiële beleggers.

Aandeel Adyen kopen

Wil je het aandeel Adyen kopen? Aandelen worden op beurzen verhandeld, waardoor ze gemakkelijk te kopen en te verkopen zijn. Lees er meer over in aandelen kopen voor beginners of ga direct naar het overzicht van de beste brokers om te investeren op de beurs.

Onze favorieten: Trading212 en DEGIRO.

Adyen aandeel

Concurrentieanalyse Adyen

In de dynamische wereld van betalingsverwerking en financiële technologie is Adyen een prominente speler, maar het staat niet alleen. Het bedrijf bevindt zich in een competitieve markt, waar het zich moet meten met zowel gevestigde financiële reuzen als innovatieve startups. We bekijken nu meerdere concurrenten voor het Adyen aandeel.

Concurrent van Adyen 1: Paypal

Een van Adyen’s grootste concurrenten is PayPal, een pionier en wellicht toch wel de bekendste naam in online betalingsoplossingen. 

PayPal heeft een uitgebreide gebruikersbasis en is diep geïntegreerd in veel e-commerce platforms. Het biedt ook een reeks van diensten, waaronder peer-to-peer betalingen en kredietaanbiedingen.

Echter, waar PayPal zich voornamelijk richt op consumenten betalingen, onderscheidt Adyen zich door zijn focus op zakelijke klanten en het aanbieden van een meer holistische betalingsoplossing voor bedrijven.

Zowel Adyen als Paypal zitten in de ‘Future Growth & AI’ Investment Pie, die je kan kopiëren met een account bij Trading212. Op Adyen heeft Pelle (dejongebelegger) gister winst gepakt (+35%). Links naar de Investment Pie’s van Pelle (dejongebelegger) vind je op de volgende Trading212 brokerpagina.

Concurrent van Adyen 2: Square

Een andere belangrijke speler is Square, nu bekend als Block, dat zich richt op kleine en middelgrote bedrijven met zijn geïntegreerde hardware- en softwareoplossingen voor betalingsverwerking. 

Square’s gebruiksvriendelijke interface en sterke aanwezigheid in fysieke winkels maken het een echte concurrent voor Adyen, vooral in de detailhandel en horeca.

Concurrent van Adyen 3: Stripe

Stripe, een ander technologiebedrijf dat zich richt op online betalingsverwerking, is ook een belangrijke concurrent van Adyen.

Stripe staat bekend om zijn ontwikkelaarsvriendelijke benadering en uitgebreide API’s, waardoor het een favoriet is voor veel e-commerce startups en online bedrijven.

Hoewel Stripe en Adyen vergelijkbare diensten aanbieden, ligt Stripe’s kracht in zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen voor verschillende soorten online bedrijven.

Concurrenten van Adyen 4: de traditionele spelers (VISA, Mastercard)

Naast deze directe concurrenten, moet Adyen ook rekening houden met traditionele banken en creditcardmaatschappijen die hun eigen digitale betalingsoplossingen ontwikkelen.

Deze instellingen hebben het voordeel van gevestigde relaties en vertrouwen bij consumenten en bedrijven, maar ze missen vaak de wendbaarheid en innovatie die bedrijven als Adyen bieden. Denk hierbij vooral aan Visa, MasterCard maar ook nieuwere spelers als de Neobanks Revolut, Mollie, N26 en Bunq (Nederlands).

In deze competitieve omgeving onderscheidt Adyen zich door zijn vermogen om een naadloze, cross-channel betalingservaring te bieden die zowel online als offline transacties omvat.

Bovendien biedt Adyen’s sterke focus op data-analyse en fraudepreventie het een voorsprong in het leveren van veilige en efficiënte betalingsoplossingen.

Terwijl de concurrentie in de betalingssector blijft toenemen, zal Adyen’s voortdurende innovatie en aanpassingsvermogen cruciaal zijn om zijn positie te behouden en verder uit te bouwen. Wij hebben in ieder geval een mooie winst kunnen nemen gister!

Hoe is werken bij Adyen?

Een korte video met een sfeerimpressie over hoe het is om te werken bij Adyen, om de Adyen aandeel analyse af te sluiten. Denk jij na over beleggen in Adyen? Bekijk dan ook de Investors Page van Adyen.

4.5/5 - (2 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

Openbaar portefeuille van dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.