Wat is GameFi? Play to earn!

door | 19 dec, 2021

Wat is GameFi - Play to earn beste games - dejongebelegger

Wat is GameFi en Play to Earn?

Nou, als je net als miljarden anderen over de hele wereld bent, speel je waarschijnlijk games of ken je iemand die dat doet.

Gezamenlijk komt de tijd die in deze digitale werelden wordt doorgebracht neer op uren ‘verspilde tijd’, althans in directe geldelijke zin. Al het werk dat is besteed aan het bouwen van het sterkste leger, het verzamelen van de beste items of het voltooien van de moeilijkste levels – keer op keer – verdwijnt zodra je het spel verlaat.

Wat nu als dat niet het geval was? Wat als je zou kunnen houden wat je hebt gebouwd? En niet alleen houden wat je hebt verdiend, maar het ook aan anderen verkopen, uitlenen of tentoonstellen?

Hoewel dat klinkt als een droom, is dit de belofte van GameFi, en daarom zijn wij zo enthousiast over wat de toekomst biedt. Dus wat is GameFi ? Play to Earn zit onder een nieuw genre waar digitale economieën niet alleen eindigen wanneer het spel wordt afgesloten, waardoor de grens tussen in-game bronnen en real-world activa vervaagt.

Voor jezelf en miljarden over de hele wereld vertegenwoordigt het een paradigmaverschuiving, een kans om de tijd en eigendom terug te nemen in de handen van de gemiddelde gamer.

Wat betekent de financialisering van games?

GameFi, een combinatie van ‘game’ en ‘finance’, draait op blockchain-netwerken die zijn ontworpen om het plezier van games te combineren met de financialisering van in-game-economieën. Gedistribueerde blockchain-technologie is niet alleen belangrijk om spelers te helpen verifieerbaar eigendom van activa te bieden, maar ook om marktplaatsen te structureren voor handel, zowel binnen als buiten het spel.

In deze nieuwe type spellen worden objecten weergegeven als tokens op blockchain-netwerken. Dus elk zwaard, harnas of stuk land kan eigendom zijn van jou of iemand anders in het op blockchain gebaseerde spel.

Met andere woorden, elke gamer binnen een op blockchain gebaseerd spel wordt zowel deelnemer als eigenaar. Hoewel speltypes verschillen in verhaal, is een terugkerend doel de accumulatie van middelen. Door het spel goed te spelen, kun je meer in-game valuta verzamelen (vaak weergegeven als een fungible token) of in-game activa (kleding, land, items) weergegeven als non-fungible tokens (NFT’s).

Wat hier van belang is, is dat zodra activa zijn verdiend, je ze op marktplaatsen kunt verhandelen voor andere cryptocurrencies – of fiatgeld zoals euro’s of dollars – voor extra inkomen.

Het concept van play-to-earn-games is niet nieuw (daarover later meer), maar andere aspecten van GameFi wel. Over het algemeen zijn er talloze mogelijkheden die mogelijk worden gemaakt door de combinatie van cryptoprimitieven (d.w.z. token-incentives, slimme contracten, enz.) en gaming.

Door gebruik te maken van de samenvoegbaarheid van blockchain, waarbij tokens van de ene applicatie naar de andere kunnen worden overgedragen, kunnen game-NFT’s zowel verticaal als horizontaal worden geïntegreerd in de game-inhoud van een gamestudio. Objecten uit de ene game, bijvoorbeeld digitale kleding of outfits, kunnen in andere games worden verwerkt om een ​​gigantische wereld te bouwen.

Buiten gaming kunnen tokenized in-game activa voor andere doeleinden worden gebruikt. Eigenaars van moeilijk te verkrijgen in-game-items kunnen bijvoorbeeld hun eigendom bewijzen met behulp van een NFT die deuren opent voor kortingen voor hardcore spelers of persoonlijke evenementen voor gamers van bepaalde niveaus.

Bovendien verkopen zeer gewilde NFT’s voor aanzienlijke sommen geld en het is niet moeilijk om je voor te stellen dat game-NFT’s voor vergelijkbare prijzen gaan. Bij die waarderingen kunnen game-NFT’s worden geplaatst als onderpand voor DeFi-leenprotocollen, worden uitgeleend aan personen die items nodig hebben voor in-game-speurtochten, lidmaatschap van exclusieve digitale groepen of hergebruikt worden voor gebruik in de echte wereld.

De mogelijkheid achter NFT’s als financiële activa die door games worden verdiend, is rijp voor innovatie en moet nog volledig worden onderzocht.

Een korte geschiedenis van games en waar games naartoe gaan

De mogelijkheden rondom GameFi zijn aantrekkelijk, maar voordat we er dieper in duiken, is het de moeite waard om te begrijpen waarom dit logisch is. Wat is GameFi en wat er met GameFi gebeurt, is eigenlijk een voortzetting van een decennialange trend: de machtsverschuiving van gamestudio’s naar de speler.

Om je te laten begrijpen wat dat betekent, een kleine geschiedenis les:

Pay-to-Play (P2P): de eerste videogames

Bijna alle vroege videogames begonnen met hetzelfde verdienmodel. Gebruikers betaalden geld om een ​​spel te spelen. De eerste spellen zoals Pac-Man (links) lieten gamers een ronde of twee spelen voordat ze meer moesten betalen.

Latere games die op persoonlijke (spel-)computers konden worden gespeeld, zoals Call of Duty of World of Warcraft (rechts), verkochten eeuwigdurende licenties of terugkerende abonnementen. Hoewel transacties eenvoudig waren, hadden gebruikers niet veel invloed.

Wat is GameFi - Play to earn - dejongebelegger

Gratis te spelen (F2P): gedemocratiseerde toegang tot games

Vanaf het einde van de jaren negentig verwijderden gratis te spelen games de betaalde toegangsdrempels. Fans konden een product downloaden, beginnen met spelen zonder vooraf te betalen en beslissen of ze er genoeg van genoten om er geld aan uit te geven.

Bedrijven verdienden inkomsten met dit model door middel van advertenties of premium add-ons.

Een voorbeeld van het laatste kwam door de verkoop van aanpasbare verschijningen, ook wel ‘skins’ genoemd. Skins bieden weinig waarde behalve cosmetische aantrekkingskracht – ze geven de koper geen concurrentievoordeel – maar er is veel vraag van gepassioneerde fans.

De gamestudio, Riot Games, bijvoorbeeld, werd beroemd een bedrijf van meerdere miljarden dollars dankzij de verkoop van skins voor hun populaire League of Legends-franchise. De overeenkomsten tussen deze skins en gamified NFT’s zijn zichtbaar duidelijk.

Hiermee kwam ook Play to Earn voor het eerst om de hoek kijken, je kon namelijk (illegaal) jouw account verkopen. Als je meer skins of in-game valuta had, kon je hier vanzelfsprekend meer geld voor vragen.

Games in dit tijdperk zijn aanzienlijk toegankelijker. Spelers kunnen verschillende games uitproberen, degene selecteren die ze leuk vonden en naar vervolgens in-game aankopen doen om hun favoriete ontwikkelaars te ondersteunen. De macht begon langzaam naar de speler te bewegen.

Play-to-Earn (P2E): een gunstige manier om geld te verdienen

Lage toegangsdrempels vormden de basis voor de eerste play to earn games. Weet je nog dat play to earn geen nieuw idee is?

In de jaren 2000 ontstonden een paar gratis te spelen games zoals Diablo II en Runescape actieve (in-game) marktplaatsen voor in-game items. Spelers konden dan missies of handelingen voltooien om goud te verdienen, het goud gebruiken om wapens of bepantsering te kopen en de items voor echt geld verkopen aan kopers die geen zin hadden om zelf uren te grinden.

Wat is GameFi - Play to earn - dejongebelegger

Natuurlijk werden dergelijke transacties in dit tijdperk nooit erkend door de wet, belastingdiensten of wie dan ook. Gamers waren in staat om hun eigen kleine digitale economie op te bouwen in een nichehoek van het internet, maar het was vatbaar voor oplichting, waardoor de deelnemers meer verwant waren aan schimmige online karakters dan aan opdringerige ondernemers die binnen de grenzen van gevestigde ecosystemen opereren.

Wat deze keer anders is aan play to earn, is niet alleen de verfijning van de markt.

Het gaat ook om de mate van autonomie die je hebt met jouw activa. Acties zijn niet beperkt tot wat is toegestaan ​​door gamestudio’s. Als een operator failliet gaat of zijn servers sluit, verlies je niet alleen het vermogen dat je hebt opgebouwd.

Daarom zijn digitale blockchains en NFT-tokenisatie belangrijk; het stelt je in staat activum te bezitten op jouw eigen voorwaarden en in jouw eigen wallet.

Wat is GameFi en Play to Earn

Als er een enorm potentieel is voor GameFi, wat is GameFi en hoe zien GameFi-games er dan vandaag uit?

Het antwoord kan teleurstellend zijn voor degenen die gewend zijn aan game-engines op desktops of consoles. Aangezien blockchain-games nog in de kinderschoenen staan, bestaat de eerste generatie GameFi voornamelijk uit eenvoudige, op kaarten gebaseerde games (uitgegeven als NFT’s) waarbij spelers hun verzameling gebruiken om met elkaar te vechten.

Stel je iets voor dat op Pokémon lijkt. Het winnen van veldslagen en het voltooien van doelen zijn allemaal manieren voor gebruikers om middelen te verzamelen in deze games. Populaire titels in deze generatie play to earn games zijn Axie Infinity, Alien Worlds, The Sandbox, Sorare, Gods Unchained en meer, we gaan er straks een paar uitlichten.

Van deze games wordt Axie Infinity gezien als de huidige leider. Het aantal gebruikers is in 2021 enorm gestegen. Inwoners van de Filippijnen, gehinderd door lockdown-beperkingen, spelen het spel zelfs voor inkomsten.

Sommigen verdienen meer van Axie Infinity dan bij eerdere banen, dus spelen ze het spel nu voor de kost. Een bekroonde korte documentaire genaamd Play to Earn: NFT Gaming in de Filippijnen vertelt het verhaal van dit fenomeen.

Hoewel gebruikersgroei betekent dat ze geïnteresseerd zijn in GameFi, moeten ontwikkelaars een manier vinden om de hoge netwerkkosten te omzeilen. Op dit moment belemmeren dure transactiekosten en trage verwerkingstijden op blockchains de mogelijkheid om de topgames op desktops en consoles te repliceren, maar voortdurende experimenten met netwerkschaling zouden de uitdagingen in de loop van de tijd moeten verlichten.

Alternatieve, NFT-specifieke blockchains worden ook uitgerold om grotere volumes te accommoderen. Toekomstige games zullen naar verwachting geavanceerde gameplay bevatten wanneer schaalbaarheid wordt bereikt, wat ze aantrekkelijker zou moeten maken.

Titels van de volgende generatie zoals Star Atlas en Illuvium hebben al miljoenen dollars aan durfkapitaal opgehaald om aan die ambities te werken.

Hoe werkt play to earn?

In sommige games verdienen spelers geld door bepaalde opdrachten af te ronden. Dit geld kan in verschillende vormen verdiend worden. In veel gevallen krijgen spelers native tokens van het spel, maar het kan ook voorkomen dat spelers NFT’s verdienen.

Deze beloningen worden opgeslagen in een smart contract. Vandaar dat het belangrijk is dat een blockchain ondersteuning voor smart contracts biedt voordat het gebruik kan worden voor GameFi.

Axie Infinity

Een bekend spel binnen GameFi is Axie Infinity. Het spel en de wereld heeft veel weg van andere populaire games zoals Neopets en Pokémon, met denkbeeldige wezens.

De game is play to earn, omdat gebruikers AXS-tokens kunnen verdienen door wedstrijden van andere spelers te winnen, nieuwe Axies te maken en te verhandelen op de Axie marktplaats. Op de marktplaats kan je verschillende voorwerpen en Axies verhandelen.

Wat is GameFi - Play to earn - Axie Infinity - dejongebelegger

Illuvium

Een andere bekend voorbeeld is Illuvium. Dit wordt de eerste Triple A game op de blockchain waar je monsters kan vangen en vervolgens met deze monsters kan vechten met andere spelers. Het spel is momenteel nog niet uit, maar ik verwacht erg veel van deze game en ga het zelf zeker spelen.

Dit spel is Play to Earn omdat je onder andere jouw monsters kan verkopen op de marktplaats, ook kan je wedden op uitkomsten van gevechten tussen andere spelers. Wil je meer lezen over Illuvium en de game? Check dan ons uitgebreide artikel over Illuvium en kijk of het iets voor jou is. De bijbehorende tokens zijn $ILV en $sILV (de in-game token).

Wat is GameFi - Play to earn - Illuvium - dejongebelegger

The Sandbox

The Sandbox een soort mix van Minecraft en Roblox. Je kan The Sandbox Alpha gratis spelen. Om eerlijk te zijn is de Alpha mij flink tegengevallen. Om alle games te kunnen spelen heb je een Alpha Pass nodig, deze is veelte duur en ook land in The Sandbox is wat mij betreft veelte duur. Om een Alpha Pass te bemachtigen moest je al land bezitten, geluk hebben bij een win-actie of erg veel geld neerleggen op OpenSea.

Dit spel is onder andere Play to Earn omdat je jouw creaties kan verkopen, je kan verdienen door andere jouw creaties te laten spelen en door de creaties van andere te spelen. Ondanks de tegenvallende Alpha ben ik erg benieuwd wat de toekomst gaat brengen voor The Sandbox. Check de link als je meer wilt weten over The Sandbox. De token die bij de game hoort in $SAND.

Wat is GameFi - Play to earn - The Sandbox dejongebelegger

Gods Unchained

Onlangs ben ik zelf begonnen met Gods Unchained. Dit is een Trading Card Game waarbij je vecht tegen andere spelers. Je hebt zes verschillende fracties waaruit je kunt kiezen, je kan ieder moment switchen van fractie en je eigen decks samen stellen.

Als beloning voor levelen krijg je nieuwe packs met kaarten. De kaarten kan je vervolgens met fuseren tot NFT’s. De NFT’s kan je vervolgens verhandelen op de marktplaats, wat deze game play to earn maakt.

Het spel is uitdagend en strategisch, zeker de moeite waard. De token die bij deze game hoort is $GODS. Je hoeft geen bedrag in te leggen om te (beginnen met) spelen. Je kan wel extra packs kopen als je dat het waard vindt, ik heb dit zelf nog niet gedaan en ben in enkele dagen rank 20! Ik kom ook niet veel spelers tegen met super goede kaarten, dus het is prima te doen om te winnen!

Wat is GameFi - Play to earn - Gods Unchained - dejongebelegger

De wereld van GameFi

Wat is GameFi? Om dat duidelijk te krijgen, dien je naar de hele wereld van GameFi te kijken.

Het potentieel van GameFi ligt in de afstemming van de prikkels. Gamers die hun game-assets bezitten, zullen waarschijnlijk meer betrokken, loyaler en betere beheerders worden van de games die ze leuk vinden. Om dat doel te bereiken, bestaat er een overvloed aan startups en protocollen om zowel spelers, ontwikkelaars als gamestudio’s te ondersteunen.

Zie hieronder een duidelijk overzicht van de verschillende layers, protocollen, startups, organisaties en bedrijven die betrokken zijn bij GameFi en Play to Earn:

Wat is GameFi - Play to earn 3 - dejongebelegger

De toekomst van GameFi

Personages in games moeten blijven levelen. Dat doet en moet GameFi ook. Gelukkig zijn er meerdere acceleratoren die in het voordeel van het ecosysteem werken.

De eerste is de toegenomen belangstelling voor gaming. De opkomst van Esports en livestreaming is een recente ontwikkeling in het afgelopen decennium, waardoor gaming niet alleen een bron van entertainment is geworden, maar ook een legitieme carrière.

Populaire games concurreren nu met traditionele sporten om fandom, een idee dat velen zelfs twee decennia geleden ondenkbaar zouden hebben geacht.

Specifiek voor crypto-gaming is de belangstelling toegenomen. De investeringsdollars in gaming behoren tot de hoogste in vergelijking met andere NFT-subverticals, wat wijst op een verschuiving in de focus op durfkapitaal naarmate investeerders de kansen in de ruimte beginnen te grijpen.

De tweede accelerator de voortdurende acceptatie van cryptovaluta. GameFi is een van de verschillende pijlers die gelijktijdig nieuwe gebruikers in crypto aan boord brengen. In combinatie met DeFi, NFT’s, Web3 en andere lijkt een toename van de totale blockchain-activiteit in de komende jaren mogelijk. Van de ene verticaal naar de andere springen komt vaak voor, wat betekent dat GameFi er waarschijnlijk baat bij heeft.

Conclusie

Voorspellingen zijn speculatief, maar interessante activiteiten en ontwikkelingen vinden in een versneld tempo plaats. De mogelijkheid hebben om digitale activa te bezitten, geld te verdienen met games en contact te maken met een bredere gemeenschap, worden algemeen erkend als aantrekkelijke functies die worden gepresenteerd in deze nieuwe crypto-verticaal.

Hoewel de toekomst onbekend is, is één ding zeker: tot nu toe lijkt het sentiment van de play to earn deelnemers – industrieleiders, gamestudio’s, investeerders en gamers zelf – allemaal behoorlijk optimistisch. GameFi en Play to Earn is hier om te blijven.

Wil jij investeren in cryptovaluta? Wij hebben goede en betrouwbare platformen gesorteerd op niveau van de gebruiker. Je kan de uitgebreide lijst hier terugvinden.

We schrijven niet alleen over crypto maar over een breed scala aan financiële onderwerpen. Check de website eens of volg ons op sociale media om up-to-date te blijven over nieuwe artikelen! Momenteel is er een leuke actie van een nieuwe speler in de Nederlandse broker markt: Trade Republic. Check de actie hier.

Dit was het artikel over wat is GameFi.

Veelgestelde vragen

Wat is GameFi?

GameFi, een combinatie van ‘game’ en ‘finance’, draait op blockchain-netwerken die zijn ontworpen om het plezier van games te combineren met de financialisering van in-game-economieën.

Hoe werkt Play to Earn?

In sommige games verdienen spelers geld door bepaalde opdrachten af te ronden. Dit geld kan in verschillende vormen verdiend worden. In veel gevallen krijgen spelers native tokens van het spel, maar het kan ook voorkomen dat spelers NFT’s verdienen.

Met welke games kan ik verdienen?

Op dit moment kan je geld of crypto verdienen met de volgende games:
Axie Infinity, Gods Unchained en The Sandbox. Binnenkort ook met Illuvium.

5/5 - (4 stemmen)

Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!

Volledige inzage in mijn portefeuille op Instagram

portefeuille dejongebelegger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerst leren, dan investeren.

Bekijk hier welke boeken je kunnen helpen je financiële doelen te behalen.